14 lakberendezéssel kapcsolatos Netflix sorozat, amit látnod kell - DODO | Designban Otthon

14 lakberendezéssel kapcsolatos Netflix sorozat, amit látnod kell

Sorra jönnek ki a jobbnál jobb Netflixes sorozatok, amik rögtön a toplisták élére is kerülnek. A Netflix repertoárjában azonban nemcsak fordulatos thrillerek, izgalmas társadalomkritikák vagy éppen édes romantikus sorozatok vannak, hanem számos lakberendezéssel kapcsolatos sorozat és dokumentumfilm is.

Folyamatosan bővülő cikkünkben összegyűjtöttük a 14 legjobbat, amik egyszerre szórakoztatóak és hasznosak, ráadásul korlátlan mennyiségben inspirálódhatsz belőlük. Nézzük hát listánkat! :)

1. Absztrakt: A dizájn művészete (Abstract: The art of the design)

A két évados Netflix dokumentum sorozat gazdag képi világú videóiban a tervezés és a design létrehozásának folyamatait kísérheted figyelemmel. Különböző területek szakembereinek, tervezőinek gondolatvilágával ismerkedhetsz meg miközben arról is képet kaphatsz, miként hat ki a dizájn az életünk minden területére. A 2017-es első évad betekintést nyerhetsz az illusztrációk világába, a cipőtervezés rejtelmeibe, a színpad tervezés, építészetbe, grafikai és autótervezésbe, fényképezésbe és a belsőépítészetbe.

A 2019-es második évadban a világ hat legbefolyásosabb tervezőjétől tanulhatsz többek között a design és a művészet kapcsolatáról, vagy a bioépítészetről.

2. A világ legkülönlegesebb otthonai (The World's Most Extraordinary Homes)

A ‘The World's Most Extraordinary Homes’ angol dokumentumfilm sorozat, amelyben Piers Taylor építész és Caroline Quentin színésznő körbejárják a világot, hogy lenyűgöző otthonokat és rendkívüli építészeti megoldásokkal rendelkező egyedi házakat mutassanak be. Piers és Caroline úti céljai között szerepel Portugália, Svájc, Japán, az Egyesült Államok, India, Izrael, Norvégia, Spanyolország. Csatlakozz te is hozzájuk!

3. Liliputi házikók (Tiny house nation)

John Weisbarth műsorvezető és Zack Giffin felújítási szakértő átutazzák Amerikát, hogy az ott élő családoknak segítsenek lecserélni a túlságosan nagy házaikat egy igényeiknek jobban megfelelő kisebb otthonra. A „Tiny House Nation”-ben megmutatják azokat a zseniálisan kialakított kis tereket - a mikro lakástól a fülkés autón át a mobilházakig – amelyek bebizonyítják, hogy kis kreativitással egy alacsony alapterületű lakás is lehet szerethető, kényelmes élettér.

4. Motel átalakítók (Motel Makeover)

Ez egy egészen friss 2021-ben indult Netflixes sorozat, amelyben két barátnő vág bele az üzleti életbe azzal a céllal, hogy a világjárvány ellenére is ékszerdobozzá alakítanak egy lepukkant motelt. Jakuzzit varázsolnak újjá, delux szobákat terveznek, éttermet alakítanak át.

5. Minimalizmus (Minimalism: Documentary about the important things)

A “Minimalizmus: A fontos dolgokról” című dokumentumfilmet Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn készítette - az a két férfi, aki már több éve gyakorolja a minimalizmust. Céljuk, hogy minél részletesebben megismertessék az emberekkel a minimalizmus lényegét. Olyan emberekkel, művészekkel, építészekkel - még egy korábbi Wall Street-i brókerrel is - készítettek interjúkat, akik az amerikai gondolkodásmódot - miszerint a minket körülvevő tárgyak határozzák meg a boldogságunkat - elutasítják, és azt vallják, hogy a kevesebb néha több. A Matt D'Avella által rendezett dokumentumfilm több embert követ nyomon egy minimalista életmód felé vezető úton. A film felhívja a figyelmet a felesleges mennyiségű szemétre, valamint a felesleges „dolgok” túlsúlyára a világban.

6. Csodálatos belső terek (Amazing Interiors)

Amerikai reality televíziós sorozat a Netflixen, amely a szokatlan belső terekkel rendelkező otthonokra összpontosít. A sorozat első, 12 epizódból álló évada 2018. július 20-án jelent meg. A sorozat megalkotói olyan otthonok felkutatásán és bemutatásán munkálkodnak, amelyek a hétköznapi külső megjelenésük ellenére egyedi belső terekkel rendelkeznek. Ebből a sorozatból megtanulhatod, hogy egy ház csupán a külszín alapján nem ítélhető meg. A sorozat részeiben a lakók a saját ötleteiknek megfelelően, szakemberek segítségével, bámulatos enteriőröket alakítanak ki.

7. Stay here

A “Stay Here” egy amerikai televíziós reality sorozat a Netflixen, amely az otthoni fejlesztésekre összpontosít. A műsorban Genevieve Gorder tervező és Peter Lorimer ingatlanszakértő megmutatja azt mutatja meg az ingatlantulajdonosoknak, hogyan lehet rövid távon is pénzt keresni az ingatlanok vagy nyaralók bérbeadásával.

8. Nagy álmok kis helyen (Big Dream Small Spaces)

A sorozat epizódjaiban Monty Don gyakorlati tanácsokkal segít Anglia ígéretes kertészeinek a kertjeik rendben tartásában. Véleménye szerint bár egyes területeken a növényfajok különböznek egymástól, mégis lehet az éghajlatokhoz mérten hasznos ötleteket találni.

9. A nagy belsőépítészeti kihívás (The Great Interior Design Challenge)

A brit televíziós belsőépítészeti versenyt a BBC Two sugározta 2014. január 20. és 2017. január 19. között. Négy szériában az összesen 52 epizód során nem más volt a cél, mint az, hogy megtalálják Nagy-Britannia legjobb amatőr belsőépítészeit. Az izgalmas valóságshowban a versenyzőknek szűkös határidőn belül, kis költségvetésből kellett lakásokat átalakítani a lehető legjobb módon.

10. Belsőépítészeti mesterek Alan Carr-rel (Interior Design Masters Alan Carr)

Szintén egy belsőépítészeti verseny, igazi kincsesbánya, amiből sokat lehet tanulni. A verseny során ambiciózus lakberendezők elhanyagolt tereket csinosítalak ki. Itt aztán mindent megtalálsz. Az egyes epizódokban bemutatóház, konyha, kollégiumi szoba, gördeszka üzlet, nyaraló is sorra kerül. A sorozat mellett még az is szól, hogy amellett, hogy a 10 versenyző élettörténetét is megismerheted, végig arra helyezik a hangsúlyt, miként készül el az adott helyiség. Lépésről-lépésre láthatod a kiindulópontot, a terveket, a haladás közbeni állapotokat is.

11. Álomotthon mindenkinek (Dream home makeover)

Ez egy 2020-as televíziós internetes sorozat, amelynek az első évada 2020. október 16-án jelent meg a Netflix-en, a második évad premier pedig 2021. január 1-jén volt. A férj és feleség - Syd és Shea McGee (Studio McGee) - 2010-ben kezdte dokumentálni jellegzetes lakberendezési stílusukat. A házaspárnak mára már saját weboldala, közösségi oldala, üzlete és TV műsora is van. Különféle lakásfelújítási projektekkel foglalkoznak – komplett házakat, díszes pinceszínházakat, lélegzetelállító konyhákat rendeznek be.

12. The Home Edit: Rendrakás rendesen (Get Organized with the Home Edit)

A Netflixen futó sorozatban Clea és Joanna segít hírességeknek és átlagembereknek az otthonaik átrendezésében, a tárgyaik, holmijaik osztályozásában, szétválogatásában és tárolásában. Olyan hírességekhez látogatnak el, mint Reese Witherspoon, Khloé Kardashian, Eva Longoria, Neil Patrick Harris. De a maradék időben lehetőséget biztosítanak a civilek számára is, akik miután levideózták az otthoni káoszt, kiválasztásra kerülhetneka műsorba, hogy rendet tegyenek náluk is.

13. Rendrakás Marie Kondo-val (Tidying with Marie Kondo)

A 2019-ben megjelent Netflixes sorozat a “Tidying Up with Marie Kondo” azoknak nyújthat jól használható ötleteket, akik napi szinten harcot vívnak a felhalmozódott tárgyakkal. Kondo zsúfoltságmentesítési ideológiáját KonMari módszernek nevezik. A sorozatban bemutatott folyamat során a résztvevők szakaszonként végigjárják otthonaikat és csak azokat a tárgyakat tartják meg, amelyek valóban örömet okoznak. Ha te is uralni szeretnéd a káoszt, akkor érdemes megfogadnod a szelektálásra vonatkozó szuper tanácsokat.

14. Hollywoodi ingatlanosok (Selling Sunset)

Ha be szeretnél tekinteni a hollywoodiak luxus életébe, akkor ezt a Netflix lakberendezési sorozatával megteheted. A Selling Sunset egy amerikai reality sorozat, amelyet Adam DiVello készített a Netflix számára. Az Oppenheim Csoport elit ügynökei modernebbnél modernebb luxus házakat árulnak a Los Angeles-i ügyfeleknek. A negyedik évadot 2021. november 24-én mutatták be.

Ha pedig van olyan sorozat (vagy film), ami szerinted kimaradt a listából, írd meg nekünk és mi kiegészítjük vele! :)

Keresés