Hogyan változtak az ingatlanárak a covid alatt? - Körkép az Ingatlanne - DODO | Designban Otthon

Hogyan változtak az ingatlanárak a covid alatt? - Körkép az Ingatlannet.hu-tól

A koronavírus életünk számos területére nagyon nagy hatással volt és van is, nincs ez másképp az ingatlanpiacot tekintve sem. Míg eleinte úgy tűnt, hogy árzuhanást fog eredményezni, az ingatlanárak – főként a fővárosban – így is felfelé tendáltak.

Még mindig a fővárosban emelkednek a legintenzívebben a lakóingatlanok átlagárai?

Az Ingatlannet.hu összevetette egymással a budapesti lakóingatlanok egyes típusainak (családi házak, panellakások, téglalakások) átlagárát egészen a koronavírus kezdetétől idén márciusig.

Az ingatlan portál statisztikai adatai szerint, a tavalyi esztendőben az ingatlanárak egész évben stagnáltak a fővárosunkban, a koronavírus első és második hulláma nem okozott jelentős változást. Ezzel szemben a harmadik hullám bekövetkeztével lassú mértékben ugyan, de növekedni kezdtek a kínálati átlagárak. Mindennek következtében idén kevesebbet ér a pénzünk, mint a 2020-as évben.

Budapesten az eladásra kínált téglalakások 2020. márciusi átlagára 840 ezer Ft/m²-ről egy év alatt 850 Ft/m²-re emelkedett. A budapesti panelek is drágultak, méghozzá 570 ezer Ft/m²-ről 580 ezer Ft/m²-re. A családi házakat illetően is volt némi áremelkedés. 2020 kezdetén még átlag 550 ezer Ft/m²-ért került meghirdetésre egy budapesti ház, míg 2021 kezdetén már 590 ezer Ft/m²-ért.

Az így kialakult márciusi átlagárak közötti különbségek pedig a következők:

  • családi házak és panellakások között: 10 ezer Ft/m²
  • családi házak és téglalakások között: 260 ezer Ft/m²
  • téglalakások és panellakások között: 270 ezer Ft/m²

A népszerű üdülőhelyek is folyamatosan drágulnak?

A tavalyi év harmadik negyedévétől kezdve Siófok téglalakásainak piacán áremelkedést lehetett tapasztalni: a kínálati ár márciusban átlag 850 ezer Ft/m²-ről indult, mely 2021 márciusára 1,02 millió Ft/m²-re emelkedett. A Balaton-part legnépesebb városában a panellakások átlagos négyzetméter ára is drasztikusan, 670 ezer Ft/m²-ről 910 ezer Ft/m²-re növekedett. A családi házak tekintetében Siófokon inkább egy lassú tendenciájú növekedés volt megfigyelhető. Egy siófoki ház az előző év elején 460 ezer Ft/m²-es átlag kínálati ára az idei év harmadik hónapjára 550 ezer Ft/m²-re drágult.

Balatonfüreden is magasabbak lettek téglalakások átlagárai. 2020 márciusában átlagosan 1 millió Ft/m²-ért kínálták eladásra őket, viszont 2021 márciusában már 1,1 millió Ft/m²-ért. Kivételek mindig vannak, például a füredi panellakások olcsóbbak most, mint egy éve. A Balaton-part legrégebbi üdülőhelyén a családi házak kínálati árai sem drágultak számottevően, inkább csak stagnáltak a pandémia alatt. Az elmúlt egy évben így végig 650 ezer Ft/m²-es átlagáron voltak elérhetők az érdeklődők számára.

A nyaralók népszerűbbek, mint valaha

2021 beköszöntével jelentősen megnőtt a kereslet a vízparti ingatlanok iránt. Legfőképpen a Velencei-tó és a Balaton déli part vidékén található nyaralókat keresik az érdeklődők. A tavaly márciusban hazánkban is megjelenő koronavírus első és második hulláma alatt, a lakások népszerűsége visszaesett, míg a nyaralóké egyre nagyobb lett. A közvetlen vízparti üdülőhelyek iránt megnövekedett kereslet hatására aztán a környező ingatlanok kínálati árai is a magasba emelkedtek.

A szakértők véleménye szerint a korlátozások feloldása után egy nagyobb mértékű áremelkedés várható majd a hazai nyaralópiacon, amellyel visszatérhetnek a külföldi befektetők is. Így ha valaki nyaraló megvásárlásában gondolkozik érdemes mihamarabb megtennie ezt a lépest.

Már nem a lakások a slágerek

Új trendként jelentkezik a házak preferáltsága a lakásokkal szemben. A változás legfőbb oka a koronavírus, ugyanis a karantén ráébresztette az embereket a zöld környezet jelentőségére. Egy önálló kertes ház hatalmas előnyt jelentett a pandémia időszaka alatt, a zöldövezeten felül még a home office-ra való átállás is könnyebbé tehette egy elszeparált kertes ház, mint egy lakótömb.

Persze a vásárlás során még mindig az ár a legfőbb szempont, de nem ez az egyetlen. Bármilyen ingatlantípusról is legyen szó, a közeljövőben nagyban fogja befolyásolni fogja a választást a zöld környezet, valamint az otthoni munka megoldhatósága.

Az árra visszatérve pedig drágulásra számíthatunk a családi házak piacán. Mivel az új trend feltehetően továbbra is uralkodni fog, a házak kereslete egyre élénkülhet, ami feljebb tolhatja az árakat. Az állami támogatások szintén ebbe az irányba hathatnak. Drasztikus drágulásra azért még mindezekkel együtt sem számíthatunk, inkább a kisebb mértékű áremelkedés jellemezheti 2021 elkövetkezendő hónapjait.

2021-ben sokkal drágábbak az építőipari alapanyagok

Ha nem használt ingatlant vásárolnál, hanem felépítenéd az álomotthonodat, akkor bizony számolnod kell az építőipari anyagok drágulásával. Az évben számos anyag – pl.: polisztirol és vas – ára emelkedett, és a sornak még nincs vége, a nyáron ugyanis még magasabb árakat szabhatnak az anyagkereskedők.

A drágulás problémát jelent a kivitelezőknek is, hiszen a bizonytalan árak mellett nem tudnak tervezni. Eddig megoldást jelentett, ha a kivitelezési költségek 20%-át elkülönítették egy váratlan eseményre, azonban ez most csak épphogy kifutja az építkezést. Sőt, az árak feljebb lépésével egy tavaly decemberben vagy idén január-februárban kalkulált kivitelezési költség biztosan nem lesz elegendő.

Keresés