Florárium - Az üvegbe zárt minikert - DODO | Designban Otthon

Florárium - Az üvegbe zárt minikert

Ha bármilyen okból nem engedhetsz meg magadnak egy hatalmas kertet, a floráriummal valamennyire pótolhatod a természet közelségét. Ráadásul, ha hadilábon állsz a rendszeres locsolással, ezt az üvegbe zárt csodát neked találták ki!

Mi az a florárium?

A flolárium elég hosszú múltra tekint vissza, eredetileg már a viktoriánus korban is elterjedtnek számított, de most újra kezd visszakerülni az otthonokba és ezzel együtt a köztudatba is.

A florárium valójában egy gyönyörű üvegbe zárt mini kert, amelybe azonos környezeti igényű növényeket ültetnek be, amik aztán a levegő felhasználásával és a vízzel saját ökoszisztémát alakítanak ki. Ez lehet egy zárt vagy nyitott terrárium, valamilyen üvegedény vagy üvegpalack, gömbakvárium vagy éppen egy váza. A beültetés előtt pedig ugyanúgy meg kell tervezni az elrendezést, mintha egy rendes kertről lenne szó, hiszen ezeknek a növényeknek is szükségük van termesztőközegre. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mekkora edénybe helyezzük el a mini floráriumokat.

Milyen típusú növényeket nevelhetsz benne?

A floráriumba kisebb termetű és lassabban fejlődő növényeket érdemes beültetni, amelyeknek a gyökérzete sokkal inkább sekélyesen nő. Az ilyen típusú növények jól érzik magukat zárt térben, de a növények megvásárlása előtt természetesen azt kell kitalálnod, hogy mekkora és milyen akváriumot ültetsz be.

A DODO.HU kínálatában található rusztikus SAN MARINO tikfa dísztárgy tökéletesen alkalmas florárium kialakítására.

Zárt vagy nyitott floráriumot válassz?

Florárium esetén beszélhetünk zárt vagy nyitott típusúról, ez leginkább a választott növényektől függ. A zárt florárium klímájára a magas páratartalom jellemző, ezért ebbe érdemes a kényes növényeket ültetni, míg a nyitott fajtába mehetnek a szárazságot kedvelők.

Ha kisebb méretű üvegedényben gondolkodsz, akkor számodra a 3-5 literes üvegek lesznek a megfelelőek, amikbe pozsgás növényeket, kisebb kaktuszfajtákat érdemes ültetni. Ez esetben mindenképp nyitott legyen a terrárium, mert ezeknek a növény fajtáknak a száraz levegő a megfelelő.

Ha viszont nagyobbakat szeretnél, akkor 10-25 literes üvegeket szerezz be, ezekkel azért már elég nagy floráriumot alkothatsz, sőt! Képzelj el egy dzsungelt, ahol a sok-sok páfrány, moha és más kényes, nagy páraigényű növény terem. A nagyméretű zárt üvegekben szépen fejlődnek a meleg, párás időt kedvelő trópusi növények is, és évente elég pár alkalommal meglocsolnod őket. Ez azért elég jól hangzik, nem?

Milyen növényeket ültess a floráriumba?

Fentebb bemutattuk, hogy milyen típusú növényeket érdemes floráriumba ültetni, most pedig hoztunk pár konkrét példát.

A jelenleg közkedvelt alacsony florárium növények például:

  • Macskatalp
  • Korzikai menta
  • Vénuszfodorka
  • Valódi fogolybogyó
  • Turbántok
  • Virginiai pletyka
  • Tündérfürt
  • Szagos müge
  • Labradori ibolya

Néhány trópusi növények, amelyek nagyszerűen elélnek floráriumban:

  • Fátyolaszparágusz
  • Ráncos törpebors
  • Ezüst pilea
  • Aprólevelű üvegcsalán
  • Párnafű
  • Csipkeharaszt

Hogyan helyezd el a floráriumokat?

Ahogy már fentebb említettük, a legkisebbtől egészen a legnagyobb méretű üvegedényben elhelyezheted a kis növényeket, és ha megfelelőek a viszonyok, akár több évig is díszíthetik otthonodat. A terrárium nem rajong a közvetlen napfényért, sokkal inkább a szórt fény az ideális neki. Olyan pontot keress neki otthonodban, ahol állandó a hőmérséklet és nem éri nagy hőingás.

Hogyan világítsd meg a floráriumot?

A fürdőszobában vagy a konyhában lesz a legjobb helye a víz-és páraigényes trópusi növényeknek, számukra a világosabb, de napfénytől védett helyek az ideálisak. A szárazságot növények számára pedig az alacsonyabb páratartalmú, napos helyiségek, a nappali, az előtér vagy egy iroda a legideálisabb. Érdemes néhány naponta körbeforgatni a floráriumot, hogy a benne lévő növényeket mindenhol egységesen érje a fény.

Ha viszont mesterséges fényt tudsz/szeretnél számára biztosítani, valamilyen hideg, LED-es világítást érdemes alkalmaznod. Egy 6000-7000 K lámpa megfelelő lehet, és vannak olyanok is, amelye programozhatók, hogy mely napszakban hogyan világítsa meg a floráriumot.

Milyen táptalajt tegyél a floráriumba?

Amellett, hogy egészséges, jó állapotú növényeket válasszunk, a másik legfontosabb a megfelelő alap. Bármilyen floráriumot is válassz, elsőként faszenet, sódert, kavicsokat kell elhelyezned az aljára, ugyanis ezek felelnek majd a vízelvezetésért és a káros anyagok megkötéséért. Teljesen rád van bízva, hogy honnan, milyen színű és méretű kavicsokat szerzel be, a lényeg, hogy ez az alapréteg az edényed méretétől függően kb. ez üveg egyharmadáig érjen.

Erre a rétegre kerül rá a növénynek megfelelő virágföld, azaz az ültető közeg, amit a növények behelyezése előtt mindenképp locsoljunk meg. A trópusi, nedvességet kedvelő növényeknek a magas szervesanyag-tartalmú, rostokban, tápanyagban gazdag termőföld szükséges, a szárazságot kedvelőknek pedig akár a homokos, kavicsos vagy kaktuszföld a jó. Érdemes perlitet, sterilizált tőzeget beszerezni a föld mellé, és összekeverni őket, ugyanis így lesz a legjobb a termesztőközeg a növények számára.

A növényeket érdemes úgy elhelyezni, hogy bőven legyen még helyük növekedni és leveleik ne érjenek a florárium edény falához.

Mire figyelj oda ültetés után?

Az ültetést követő néhány héten rendszeresen ellenőrizd, hogy azonnal tudd orvosolni az esetleg problémákat. Ha arra gyanakszol, hogy például túlöntözés következtében a gyökerek rohadásnak indultak, hagyd szellőzni a floráriumot. Ha a talajra a növényről átterjed némi gombás fertőzés, akkor távolítsd el a beteg talajrészt vagy végső esetben használj valamilyen gombaölő szert. Ha lezárható terráriumod van, az ültetéskor forgasd az üveget és így juttasd be a vizet, de csak annyit, hogy nyirkos, kissé nedves legyen a termőföld.

Ebben az állapotban hagyd nyitva a terráriumot. Nagyon fontos, hogy ne öntözd túl és csak egy hét után zárd le, de csak félig, hagyj egy kis rést, majd várj újabb 7 napot. Amikor eltűnik az üveg oldalán lecsapódott pára, akkor zárd le teljesen!

Hogyan gondozd a növényeidet a floráriumban?

Ahogy már a cikk elején is írtuk, a floráriumot nem kell rendszeresen ellátni vízzel, viszont a nyitott verziót többször kell meglocsolni, mint a zárt edényeket. Az, hogy pontosan milyen gyakran szükséges öntözni, az az adott növénytől függ. Kiemelten fontos, hogy odafigyelj a túlöntözésre, hiszen ezekből az edényekből nem tud kifolyni a víz, ezért sokkal nagyobb a rohadás-veszély.

Zárt floráriumok esetén a jól látható vízcseppek utalnak a magas páratartalomra, ilyenkor nem kell megöntöznöd a növényt. A termesztőközegnek nincs szüksége tápoldatozásra, viszont ha észreveszed, hogy lassan nőnek a növények, esetleg sárgulnak a levelek, használj vízben oldódó tápoldalot, két-háromszoros hígításban.

Milyen szerszámokra és eszközökre lesz szükséged?

Akár a DIY vonalon indulsz el, akár vásárolod a floráriumot, lesz szükséged pár eszközre, amelyekre az elkészítése és a karbantartása során is szükséged lehet.

  • Egy hosszabb bot, aminek a végére egy faszög vagy egy dugó van rögzítve, ezzel tudsz apró gödröt, lyukat ásni a talajba, aztán pedig ledöngölni azt.
  • (Metsző)olló, amivel visszavághatod a leveleket.
  • Egy nagy kanál, amivel “formázhatjuk” a talajt és mozgathatjuk a kavicsokat. (Utóbbihoz egy villa is jól jöhet.)
  • Még egy bot, aminek a végén egy kör alakú drót van. Ezzel helyezheted be a növényt az edénykébe.
  • Ecset, amivel megtisztíthatod a növények leveleit a portól, egyéb kosztól.
  • Csipesz az elszáradt levelek lecsippentéséhez.
  • Vízpermetező, amit a locsolás helyett használhatsz.

Ki tudja nőni a növény az üveget?

Alapvetően a növény nem tudja kinőni a floráriumot. Ez azért van, mert a növények mindig az optimális gyökér-lomb mennyiségére és arányára törekszenek. Ezért mindig akkor lombja lesz, amekkorát a gyökér “el tud látni”.

Az alábbi videóban lépésről-lépésre megnézhetitek, hogyan készíthettek floráriumot:

Hogyan dekoráld a floráriumot?

A dekoráció az egyik legjobb része a florárium készítésének, mert ez lesz gyakorlatilag a hab a tortán és az i-re a pont. Maximálisan a te ízlésed és fantáziád fogja alakítani a dekor elemeket, legyen egyéb dísznövény, faág, kövek vagy valamilyen apró dekor tárgy. Kialakíthatsz tengerparti feelinget, egy színvilág mentén is haladhatsz - bármit, amit csak szeretnél.

Milyen egyéb szabályokat érdemes betartani florárium esetén?

  • Sose ültesd a nagy páraigényű és a szárazságot kedvelő növényeket ugyanabba az üvegbe!
  • Sose tartsd a terráriumot a csap alá és kerüld el a nagy locsolókanna használatát is.
  • Télen ne tedd a hideg ablakba!

És egy kis érdekesség a végére: David Latimer tartja a ki nem nyitott floráriumok rekordját, hiszen az ő növényei 60 éve az üvegben pompáznak.

Ha pedig szeretnél egy kész floráriumot vásárolni, mutatunk egy szuper alternatívát!

Itt egy a Leonardo márka csodás kiegészítői közül: a MODO TERRA dekor florárium. Ez a dekoráció egy gömbölyded üvegvázát és egy sárga orchideát tartalmaz, amit nagyobb kavicsokra és kövekre helyeztek el. Nézd meg a terméket közelebbről! 

Ha pedig kedvet kaptál, nézz szét vázáink és dísztárgyaink között, ahol nagyon sok florárium készítéséhez alkalmas darabot találsz!

Keresés