Mire figyelj online bútorvásárlásnál? [ÁTFOGÓ ÚTMUTATÓ 2019] - DODO | Designban Otthon

Mire figyelj online bútorvásárlásnál?
[ÁTFOGÓ ÚTMUTATÓ 2019]

Manapság már szinte bármit beszerezhetsz online, akár egyedi és minőségi bútorokat is. De tudod, mikre érdemes odafigyelned? Honnan tudod, hogy megbízható a webáruház? És azt, hogy milyen jogaid vannak mint vásárlónak? Ideje minden kétséget eloszlatnunk az online bútorvásárlással kapcsolatban!

Fekete kanapé? Chesterfield irodai szék? Királyi lábtartó? Gyémántcsillogású tükörkonzol?

A választék végtelen. Amellett, hogy ez az egyik felülmúlhatatlan előnye az online bútorvásárlásnak, értékes időt és idegeskedést is megspórol neked. Nem kell hosszan keringened a parkolóban üres helyre vadászva; végigjárnod a nagy (és mégiscsak véges számú termékkel rendelkező) bútorboltok labirintusait; nem kell másokat kerülgetned, végigállnod a kígyózó sorokat; majd kicipelned az ezer darabból álló szerzeményedet a parkoló túlsó csücskéig.

Ráadásul egyedi darabokra tehetsz szert sokkal jobb ár-érték arányban, mivel az online boltoknak nem kell beépíteni az árba sem az eladók bérét, sem pedig egy drága üzlethelység bérleti díját.

Meggyőző, ugye? Vagy már meggyőzve találtál rá útmutatónkra?

Akkor nincs is más hátra, mint sorra venni, mikre érdemes odafigyelned az internetes bútorvásárlás során!

1. Inspirálódj, tájékozódj, kérdezz!

A Pinterest, valamint a lakberendezés témájú Facebook-csoportok kiváló terepet szolgáltathatnak számodra ahhoz, hogy könnyedén, stílusosan rendezd be lakásod.

Ajánljuk az alábbi Facebook-csoportokat, ahol kikérheted mások véleményét terveidről, de sokszor akár lakberendezési szakemberektől is kérhetsz segítséget:

Mire Figyelj Online Bútorvásárlásnál<Br/>[Átfogó Útmutató 2018]

Utóbbi esetében viszont tartsd tiszteletben, hogy az “ingyenes tanácsadásnak” van egy limitje! Ha a kérdésed megválaszolása komolyabb erőfeszítést igényel egy lakberendezőtől, akkor inkább bízd meg a tervezéssel! Ne felejtsd el, hogy te sem ingyen végzed a munkádat.

2. Válaszd ki a neked tetsző stílust!

Elképzelted a tökéletes piros bőrkanapét a nappalidban?

Ha igen, akkor eddig a pontig helyesen jártál el.

A lakberendezési bakik elkerülése végett viszont érdemes végiggondolnod, milyen stílusra is vágysz pontosan...

Jelenleg az alábbi trendek élik fénykorukat:

Skandináv stílus

A letisztult, barátságos lakberendezési elv nagy hangsúlyt fektet a fa és vörösréz bútorokra. A gyapjú, valamint a műszálas szöveteket kombináló, testes ülőbútorok jellemzően remek összhangban állnak a vékony, könnyed kisbútorokkal.
Indusztriális stílus: az indusztriális stílustitka a hideg színekben és anyagokban rejlik - a kék, a szürke árnyalatai, valamint a bőr, a tégla, a fém és a sötét tömörfa megszokott vendégek egy indusztriális lakásban. Jellemzően a többfunkciós bútorokat részesíti előnyben.

Bohém/eklektikus stílus

Az a szabály, hogy nincs szabály - mondhatnánk. De ez persze nem teljesen így van. A bohém stílus, habár valóban megtűr mindenféle tárgyat, a meleg színek dominanciájában rajzolódik ki. Emellett gyakori szereplői a horgolt és kötött holmik, esetleg a szőrme, illetve a porcelán.

Modern / Minimál stílus

Habár a skandináv és a modern stílusra egyaránt jellemző a minimál formajegyekre való törekvés, mégis több közöttük az eltérés, mint a hasonlóság. A modern stílus különösen érzékeny a trendekre, de jellemzően a semleges vagy pasztell színek uralják. Ezeket gyakorta megtörhetik az élénkebb darabok, így egy-egy citromsárga vagy smaragdzöld fotel, párna. A márvány, a fém, az üveg és a fa egyvelege alkotja, és kifejezetten kedveli a monotonitást.

Retro stílus

A hazai (posztkommunista) és a nyugati retro stílusnem összekeverendő, jóllehet részleteikben valóban sok a közös vonás. Míg tőlünk nyugatabbra az élénk színek (narancssárga, rikító zöld, kék és sárga) kiemelten fontos részét képezték az ötvenes-hatvanas évek lakásainak, addig itthon a vörös számított egyedül kiugró színnek a barna és okkersárga dominanciájú terekben. Emellett a funkcionalitás, és a geometrikus formák kapnak kiemelt figyelmet mindkét térben.

Klasszikus stílus

Általában a Chesterfieldet, valamint a barokkos jegyeket foglalja magában. Az elegáns, díszes, testes, akár antik bútorok, valamint a magas minőségű, csillogó, nemes anyagok (pl. selyem, bársony, márvány) emelik a klasszikus stílusban berendezett terek hangulatát sokszor antik darabokkal kiegészülve.

Vidéki és country stílus / Vintage

Az otthonosság csúcsa a country stílus. A természetes, valamint jellemzően vidéki anyagok, így a tégla, a kő és a (fehér) fa gyakori vendégei. Emellett a családias atmoszférát idéző elemek, így a kötött, valamint a patchwork anyagok szintén jellemzőek a (franciás vagy angolos) vidéki otthonokra.

    utmutato-online-butor-vasarlas

    Természetesen a fentebbiektől eltérhetsz, sőt keverheted is azokat! A te otthonodról van szó, az a lényeg, hogy te jól érezd magad benne! Most hogy ezt is tudod, és kiválasztottad a neked legszimpatikusabb stílust, maradt még hátra néhány dolog.

    Ha szeretnél többet megtudni a népszerű lakberendezési stílusokról, akkor töltsd le ingyenes kiadványunkat! A DODO HOME Stíluskalauz egy hasznos útmutató ahhoz, hogyan valósíts meg egy népszerű trendet a gyakorlatban. Milyen színeket és anyagokat használj? Mely stílusú bútorok ajánlottak?

    Skandináv, Loft, Modern, Country... és további népszerű trendek érthetően. Töltsd le a kiadványt!

    3. Mérd fel a lakásod!

    Szerinted, végül is, talán, azt hiszed, jól mutatna “ott” a kanapé?

    Jó, ha a megérzéseidre alapozol, de a bútorvásárlás nem ilyen!

    Mérd össze a webshop oldalán feltüntetett bútor méreteit a rendelkezésedre álló térrel! Megeshet, hogy csak egy centiméterrel szélesebb az a bizonyos kiszemelt szekrény, mint a számára kijelölt hely - ilyenkor vállon veregetheted magad, hogy milyen előrelátó voltál, amiért felesleges idegeskedést spóroltál meg magadnak.

    A hibák elkerülése végett vegyél elő egy centit és vizualizáld magadnak, hogy mekkora is valójában az adott bútor magassága vagy szélessége. Akár egy egyszerű modellt is készíthetsz kartondobozból. Ez például ülőbútoroknálkülönösen hasznos lehet, hiszen láthatóvá válik a fotel, szék vagy kanapé valós alapterülete. Elképzelhető, hogy ez világít rá arra, hogy valójában túl nagy lenne a nappalidba a kanapé vagy a hálószobádba az ágy.

    Emellet, ha a papír és ceruza nem elég 21. századi számodra, akkor próbálj ki pár lakberendező szoftvert. Ezekben könnyen felskiccelheted az otthonod mérethelyes alaprajzát. Ezután állítsd be a kinézett bútorok méretét, majd helyezd el őket virtuális szobádban. Ha időd engedi, akkor a beállítások finomításával létrehozhatod lakásod pontos mását, majd egy 3D virtuális sétával körbe is nézhetsz.

    Rengeteg szoftver és applikáció segíthet a tervezésben, ezért érdemes a Google segítségével kicsit utána nézni, hogy mi az, ami legjobban megfelel az igényeidnek.

    utmutato-online-butor-vasarlas

    Fordíts figyelmet a világítás és leendő bútorod viszonyára. Félresikerült döntés lehet egy olyan kanapé vagy asztal mellett dönteni, ami mellett az állólámpád épphogy kilátszik. Elhelyezkedésük akkor helyes, ha az állólámpa legalább 1 méterrel meghaladja a bútor magasságát.

    utmutato-online-butor-vasarlas

    A szoba mérete is közrejátszhat döntésedben. Ha nappalid, hálód vagy étkeződ kis alapterületű, tanácsos kevésbé zömök bútorzatban gondolkodni. Szóba jöhetnek a megemelt, rövid lábakon álló, minimalista-skandináv bútorok, valamint a könnyed vonalvezetésű asztalkák. utmutato-online-butor-vasarlas Kerüld a magas, egész falakat betöltő nappali falakat, amelyet tovább csökkentik a térérzeted.

    Ezzel szemben, amennyiben például elegendő hely áll rendelkezésedre, variálhatod a masszív és könnyed benyomást keltő darabokat. Fontos, hogy ne ess túlzásba a mázsás bútorokkal, hiszen könnyen nyomasztóvá, komorrá tehetik a helyiséget. Ugyanakkor az olyan stílusok, mint a klasszikus vagy a country stílus elbírja az ilyen jellegű bútorokat - de a lámpákés egyéb kiegészítők szintén enyhíthetik uralmukat.

    4. Válassz megbízható bútorboltot!

    Egy bútor megvásárlása életre szóló döntés lehet, főleg, ha jó minőségű, esetenként kézzel gyártott egyedi darabba szeretsz bele. Az online vásárlás azonban még ez esetben is sokkal egyszerűbb folyamat, mint az offline.

    Keresés

    Magát a vásárlást megelőzően azonban természetesen érdemes időt szánni arra, hogy megtaláld a számodra tökéletes bútort. Először keress rá a hazai online bútorboltokra, hogy legyen viszonyítási alapod. A megfelelő kulcsszavakkal (design bútor, sárga puff stb.) hamar megtalálod azokat a boltokat, akik a korábban kiválasztott stílust képviselik. Amint leszűkítetted a listát stílus vagy árkategória alapján 3-5 boltra, mérd fel, mennyire megbízhatóak.

    Intő jelek

    Gyanakodj, ha nem találod a “Rólunk” vagy a “Kapcsolat” fül alatt a cég adatait, elérhetőségét. Az Adatvédelmi Szabályzat vagy az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) hiánya is intő jel! Az igazán megbízható cégek általában megjelölik raktárhelyük földrajzi elhelyezkedését és a központi e-mail cím mellett ügyfélszolgálati telefonszámukat is feltüntetik.

    Chatbot

    Manapság egyre elterjedtebbek a chatbotok. A felugró chatablakok mögött általában néhány előre programozott válasz, valamint a cég ügyfélszolgálati munkatársa várja kérdéseidet és igyekszik azokat minél hamarabb megválaszolni. Ez a legújabb ügyfélszolgálati eszköz még inkább megkönnyíti a dolgodat. Ha ilyennel találkozol, próbáld ki bátran!

    utmutato-online-butor-vasarlas

    Nyelvhelyesség, helyesírás

    Olvasd el a termékek leírását is: ha nem tartalmaznak elég adatot vagy nem magyarul szerepelnek a kínálatban, akkor bizony, ahogy Obi Wan Kenobi mondaná, “nem ezeket a robotokat keresed”. Ugyanígy a helytelen helyesírás, magyartalan mondatok is arra utalhatnak, hogy nem megbízható bolttal van dolgod. Sokszor a külföldi boltok oldalain jobb árakat találhatsz, viszont ilyenkor a garancia vagy egy sérült termék visszaküldése már egyáltalán nem egyszerű folyamat.

    Termékfotók

    Fontos még, hogy mérd fel a képanyagot is. Ha csak egy-két képet találsz a kiszemelt áruról, jellemzően egy szögből vagy szemcsés, amatőr fotókon mutatják be, érdemes hitelesebb boltot választanod. Egy profi, minőségi online bútorbolt több oldalról is megmutatja termékeit.

    Közösségi média aktivitás

    Mire végzel mindezzel, minden bizonnyal 1-3 versenyzőre szűkül a listád. Manapság egy magára valamit adó online shop a közösségi médiában is képviselteti magát. Javasoljuk, hogy keress rá kiszemeltjeidre Facebookon, esetleg Instagramon is, hiszen profiljaik szavahihetőségükről tehetnek tanúbizonyságot. Ha az oldalon vannak friss bejegyzések, akkor a cég valószínűleg aktív. És hát, ki nem futott még bele abba, hogy egy létező oldalra kattintott, és csak az jelezte a cég megszűnését, hogy legutolsó Facebook-posztjuk több hónappal, esetleg évvel korábban került megosztásra?

    Értékelések, vélemények

    A végére hagytuk a legegyértelműbb, ugyanakkor az egyik leghasznosabb eszközt. Erősen ajánlott az online boltok értékelésének, valamint a vásárlói véleményeknek utána járni. Előbbit például Facebookon, az oldal hírfolyamának jobb felső sarkában ellenőrizheted, utóbbit pedig a főoldalon is gyakran feltüntetik.

    Ha csak 1-2 darab értékelés van, de a bolt 10 éve működik az gyanús. Ha pedig csak 5*-os értékeléseket látsz, akkor szintén elképzelhető, hogy a vélemények nem valós vásárlóktól származnak.

    Ezeket a véleményeket a DODO HOME Facebook oldalára írták vásárlóink:

    Vásárlói értékelések

    5. Mire figyelj a vásárlás előtt?

    Megvagy mindezzel és kiválasztottad a neked megfelelő darabot? Összeszedtünk még egy-két hasznos tippet.

    Összhang a többi bútoroddal

    Mielőtt a vásárlás végső fázisába lépnél, még egy dolgot mérj fel: a környező bútorok stílusát. Lehet, hogy megtetszett és funkcionálisnak is tűnik az a bizonyos citromsárga műanyag szék, de ha a lakásban a klasszikus bútorok dominálnak, megtöröd a helyiség harmóniáját.

    utmutato-online-butor-vasarlas

    A színek mindenek felett

    Tételezzük fel, hogy az oldal elegendő képet biztosít számodra a termékről, de ettől még nem feltétlen tudod elképzelni, hogyan is nézhet ki valójában a bútort. Mielőtt még pánikba esnél, vesd be a Google képkereső funkcióját vagy nézz szét a Pinteresten. A “kék nappali” vagy “világos padlós étkező” keresési kifejezésekkel például ellenőrizheted, hogy illik-e a kiválasztott bútor az enteriőrödbe. Elképzelhető, hogy olyan képeket fog kidobni, amik más környezetben ábrázolják a neked tetsző bútort és így inspirálódhatsz tovább.

    utmutato-online-butor-vasarlas

    Ez azért is fontos, mert sokszor nem elég egyértelmű a bútor valós színe. Ráadásul ahány technikai eszköz, annyi képernyő és annyi árnyalat. Így több találatból könnyebben leszűrheted a tárgy valódi küllemét.

    Kedvezmények, akciók, hírlevél

    Továbbá, ha rendszeresen vásárolnál a bolttól vagy hűsítő árleszállításra szomjazol, iratkozz fel a bolt hírlevelére. Amellett, hogy értesülhetsz a cég újdonságairól, kuponokkal is meglephetnek rendszeresen.

    A mi hírlevelünkre itt tudsz feliratkozni és kapsz egy kupont cserébe. Plusz egy csomó hasonló tippet és trükköt az otthonod tökéletesítéséhez!

    Árak ellenőrzése

    Emellett árösszehasonlító oldalak is rendelkezésedre állhatnak, amennyiben szeretnéd összemérni több cég termékét. A lakberendezési termékek széles palettája miatt azonban ezzel nem érdemes sok időt töltened, ugyanis a cégek legtöbbször különböző termék portfólióval vagy eltérő fantázianevekkel dolgoznak. Így szinte biztosra veheted, hogy nem találsz majd túl sok találatot a kiválasztott termék neve alapján.

    Funkcionalitás és tartósság

    És ami fontos még: a bútor kiválasztásánál ne csak a szépség befolyásoljon. A praktikum ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint az esztétikum. Mire is mennél egy paddal, aminek lábait láthatóan csak egy-egy mikroszkópikus méretű csavar rögzíti az ülőfelülethez? Vagy mihez kezdenél egy apró étkezőasztallal, ha nagy a család?

    Ezek persze költői kérdések, amikre te is pontosan tudod a választ…

    Nézz utána az alapanyagok minőségének is. A tömörfából (tölgy, akác, rózsafa, mahagóni, tikfa, bükk stb.) készült a bútor időtálló, örök darab. utmutato-online-butor-vasarlas A különböző préselt és ragasztott bútorlapból készült design bútorok is lehetnek kifejezetten jó minőségűek, viszont felületük nagyon sérülékeny és legtöbbször nem javítható! Bizonyos fatípusokból továbbá, így a tűlevelűkből (fenyő, cédrus) puhafa bútorok készülnek, melyek a karcolásokkal szemben sokkal sérülékenyebbek és jóval több törődést is igényelnek.

    6. A vásárlás biztonságosan

    Az előkészületek

    Mindenekelőtt olvasd el a vásárlási, szállítási információkat, amik általában felső menüben vagy az oldal alján, a footerben találhatóak. Így még időben kiszúrhatsz olyan feltételeket, amelyek nem feltétlen kedvezőek számodra (pl. magas szállítási díjak).

    Most pedig tételezzük fel, hogy a feltételeket szimpatikusnak találod, az oldal szöveges tartalma nem tört magyar, nem tartalmaz látványos helyesírási hibákat, és elegendő képet is találsz a termékekről, szerethető a dizájn stb. Tehát minden barátságosnak és megbízhatónak tűnik.

    Van azonban még néhány dolog, amit mindenképp ellenőrizz, mielőtt megadnád az adataidat.

    HTTP kontra HTTPS

    Így például az URL-t. Egy megbízható oldal rendelkezik https tanusítvánnyal (A böngésződben az oldal címe http:// helyett https://-el kezdődik), amely egy magasabb adatvédelmi szintet garantál számodra. Biztosan nem szeretnéd, hogy a személyes vagy bankkártya adataid kikerüljenek, nem igaz? A site linkje mellett pedig egy kis zöld lakatot is látnod kell a “biztonságos” felirattal. Ha kétszer rákattintasz az ikonra, további információkat is szerezhetsz arról, hogy érvényes-e az oldal tanúsítványa.

    HTTP vagy HTTPS

    Fizess biztonságosan!

    A PayPal, Barion és hasonló internetes pénztárcák szintén segítenek elkerülni az e-bűnözőket. A rendszer nem adja ki az adataid másik félnek, így az szinte semmilyen információt nem tudhat meg a számládról. A regisztráció ingyenes és csupán annyi a dolgod, hogy összekösd az oldalt a bank-, hitel- vagy webkártyáddal. Vásárláskor az elektronikus pénztárcádhoz tartozó email címed segítségével tudsz fizetni és nem kell megadnod a bankkártya adataidat a boltnak.

    Fizetési módok

    A másik megoldás a bankkártyás fizetés, amely elsőre ilyesztőnek tűnhet, viszont számos előnnyel rendelkezik. Számodra nem kerül semmibe például egy banki átutaláshoz képest. A fizetés ráadásul azonnal visszaigazolásra kerül a bolt felé, így a rendelésed is hamarabb átadhatják a futárnak. Magyarországon az OTP Simple, a K&H bank és még pár ismertebb pénzintézet nyújt fizetési megoldásokat. Fontos, hogy bankkártya adataidat soha ne add meg a webshop oldalán! A magyar törvények értelmében bankkártyával fizetni CSAK a korábban említett pénzintézetek weboldalain lehet. A gyakorlatban ez azt jeleni, hogy miután kiválasztod a kártyás fizetési opciót a weboldalnak át kell írányítania téged egy biztonságos aloldalra az adataid megadásához. Ha a kereskedő saját weboldalán kell bepötyögnöd a kártyaszámod, akkor inkább ne tedd!

    Természetesen az utánvétel és a banki utalás is teljesen biztonságos megoldás lehet, hiszen ilyenkor nincs lehetőség visszaélni az adataiddal. 

    A vásárlás menete

    A vásárlás menete pofonegyszerű. Ha megtaláltad álmaid a bútorát, akkor tedd a kosárba. Válogass, ameddig mindent ki nem választottál. Ha ezzel megvagy, akkor add meg a szállítási és számlázási adataidat, válassz fizetési és szállítási módot.

    A rendelés elküldése előtt még általában van lehetőséged arra, hogy áttekintsd valamennyi adatodat. A legfontosabb, hogy az email címedet, a telefonszámodat és a szállítási címedet helyesen add meg, különben a futár jó eséllyen nem tudja kézbesíteni a csomagod vagy lemaradsz valamilyen fontos tájékoztatásról!

    Előleg fizetés

    Ne lepődj meg, ha a bolt 20%, 50%, vagy akár 100% előleget kér!

    Ez teljesen megszokott, ugyanis a cégek legtöbbször megrendelésre importálják a bútorokat. A termékek értéke pedig indokolttá teszi, hogy csak megfelelő elköteleződés esetén rendeljék meg számodra a kiválasztott termékeket. Természetesen az elállási jog ebben az esetben is megillet, de erről majd később. A lényeg, hogy az előlegfizetés az elkötelezettséged, vásárlási szándékod komolyságát jelzi a boltnak.

    A fizetést követően a megrendelés beérkezéséről kapnod kell egy visszaigazoló e-mailt. Ekkortól számítva várhatod csomagod. Az előleg fizetésről minden esetben meg kell pár napon belül a számlát is, amelyet postai vagy elektronikus úton, emailben szoktak elküldeni.

    7. Szállítási idő és lehetőségek

    Hogyan kapod meg a bútorod?

    A kiszállítási opciók függhetnek a bútorcégtől, illetve a szállítócégtől. Előfordulhat, hogy több lehetőséget is felajánlanak, de az is lehet, hogy ők határozzák meg, melyikkel élhetsz. Az alábbi opciók merülhetnek fel:

    • Raktártól ajtóig szállítás: kapuig/bejárati ajtóig viszik a terméket.
    • Raktárból házba: ez azt jelenti, hogy a szállítók nem a küszöböd előtt rakják le bútorod, hanem előre egyeztetett időpontban abban a helyiségben helyezik el, ahova kéred őket
    • Raktárból házba, kicsomagolással, összeszereléssel (“white glove” kiszállítás): a szállítók elhelyezik a lakásodban a vásárolt terméket, ki is csomagolják, majd üzembe helyezik neked
    • Személyes átvétel: egyes cégeknél megspórolhatod a szállítási költséget, mert lehetővé teszik számodra, hogy személyesen vedd át rendelésed. Érdemes viszont utána számolni, mert nem biztos, hogy így sokkal olcsóbban kijössz: lehet, hogy egy nagyobb bútor már nem fér be a személygépkocsidba. Ilyenkor kell szerezned egy furgont, amiben elférnek a bútorok, és akkor még nem is beszéltünk a benzinköltségről, vagy a ráfordított időről.

    Csomag, szállítási módok

    Az igazán korrekt cégek általában a rendelés súlyától függően számítanak fel költséget a kiszállításért. Nehéz bútor(ok) esetén futárszolgálat helyett teherfuvaros céget kell megbízniuk. Ekkor nemcsak a szolgáltatást, de azt a (legalább) két alkalmazottat is ki kell fizetniük, akik a bútor fel-, illetve rakodásában segédkeznek.

    A minimum kiszállítási díj 1.000 és 2.500 forint között mozog általában, míg a maximum 25.000 és 30.000 forint között. Ez persze a raktár és a szállítási cím távolságától is nagyban függhet, ami tipikusan a bolttól távolabbi fuvarokat nagyon megdrágíthatja. Ilyenkor sokszor óradíj vagy km díj alapú szállítási költségekkel találkozhatsz.

    Szintén jófej shoppal van dolgod, ha nagy összegű rendelés felett ingyenes kiszállítást ajánlanak fel.

    Jó esetben az árak Magyarország egész területére vonatkoznak és nem nőnek, és akkor sem emelkednek, ha a cím távolabb helyezkedik el Budapesttől. Többek között egyébként ezért nem éri meg külföldi, akár csak határon túli országból rendelni. Elképzelhető, hogy olcsóbb a termék, ráadásul kevesebb ÁFA-val terhelik, de a kiszállítási díj miatt végül többet fizetsz, mintha itthoni cégtől rendelnél. Mindemellett az elállási joggal kapcsolatban is sok probléma felmerülhet így, de erre később visszatérünk…

    Szállítási idő

    Amennyiben olyan terméket rendelsz, ami (hazai) raktárban már bent áll, általában csak pár munkanapot kell várnod a csomagodra.

    Amennyiben viszont az online bútorbolt számodra importálja a kiszemelt terméket, akár akár 4-8 hétbe vagy akár hosszabb időbe is beletelhet a kiszállítás. Egyedi termék esetén ugyanakkor a több hónapnyi várakozási idő sem szokatlan.

    De hogyan is lehet az, hogy nem állnak tömegével a termékek a cég raktárában

    Még a legnagyobb webshopok sem tárolnak hosszú távon annyi terméket, mint amennyit árulnak. A legtöbb boltnál több száz vagy több ezer termék szerepel a kínálatban, melynek a raktározása lehetetlen feladat lenne.

    Az online (és fizikai) bútorboltok szinte mindegyike katalógusból dolgozik és a termékeket szerződött gyártóktól vagy kereskedőktől, rendelésre szerzik be számodra.

    Raktár

    Kiszállítás

    Rendelésedet követően az ügyfélszolgálat közvetítésével vagy akár direktben is kapcsolatba léphetsz a kiszállítást végző fuvarozóval vagy futárszolgálattal. A futárok legtöbbször SMS-ben és/vagy emailben értesítenek a kiszállítás várható időpontjáról, hogy otthon lehess, amikor megérkezik a rendelésed.

    Amennyiben nem talál otthon a megbeszélt időpontban a futár, akkor további 1-2 kiszállítási kísérletet követően visszaviszi a kereskedőhöz a termékedet.

    8. A csomag átvétele után

    Csomag átvétele

    A kiszállítást követően ellenőrizd, hogy van-e sérülés a dobozon. Ha láthatóan nagyobb megrongálódott a csomagolás, inkább ne vedd át a futártól.

    Összeszerelés előtt

    Kicsomagolás után is érdemes tüzetesen megvizsgálni a bútort az esetleges sérülések miatt. Ha ezeket csak később veszed észre, akkor nem biztos, hogy ki fogják cserélni a termékedet, ugyanis nem tudhatják, hogy használatból származó vagy szállítási sérülésről van-e szó.

    Ha sérülés van a terméken, akkor semmiképpen ne szereld össze és ne vedd használatba a bútort Ilyenkor panaszodat minél előbb jelezd az ügyfélszolgálattal, akik intézkednek az érdekedben!

    ÖsszeszerelésBeüzemelés

    Nem árt, ha van otthon szerszámkészleted, hiszen a bútorokon legtöbbször van szerelnivaló.

    A bútorlapból készült bútorok jelentős része lapraszerelt állapotban kerül kiszállításra és összeszerelésük sokszor több órát is igénybe vehet.Cégtől függ, de legtöbbször felár ellenében van lehetőség összeszerelést is kérni a bútorokhoz.

    A tömörfa bútorok ezzel ellentétben egyben szoktak megérkezni. Ilyenkor maximum a lábakat vagy a fogantyúkat kell neked felszerelni, amihez a legtöbbször elég egy csavarhúzó is.

    9. Mégsem tetszik? Semmi gond, küldd vissza!

    Mi történik akkor, ha megrendelted életed étkezőasztalát, de a kicsomagolás után rájössz, hogy élőben mégsem illik a nappalidba?

    Az elállási jog

    Amennyiben a terméked sérülten érkezik, akkor természetesen mindig reklamálhatsz.

    Az internetes vásárlás sajátossága viszont, hogy a kiszállítást követő 14 napon belül jogi következmények és indoklási kötelezettség nélkül visszaléphetsz a vásárlástól akkor is, ha csak simán nem tetszik a termék. Ez az elállási jog, amely az internetes vásárlásban részt vevő fogyasztót védi. A termék visszaküldése esetén a cég köteles kérdés nélkül visszaadni a pénzedet.

    Ez lényegében a egy plusz biztosíték amiatt, mert az internetes vásárlás során nincs lehetőségünk megtapogatni, kipróbálni a terméket a vásárlást megelőzően. Ráadásul minden esetben az eladó egyoldalú információi alapján állíthatsz csak fel képet a termékről, tapasztalat híján.

    Mire figyelj az elállási jognál?

    Az elállási jog az egész Európai Unióban érvényes szabályozás, viszont rendelkezik pár korlátozással, kiegészítéssel.

    Az elállási jog csak magánszemélyekre vonatkozik. Ha céges számlát kérsz, vagyis cégként vásárolod a termékeket, akkor nem élhetsz az elállási jogoddal.

    Fontos tudni, hogy az elállási jog érvénybe léptetésével a megrendelés előtti állapotokat kell visszaállítani - mintha meg nem történtté akarnátok tenni a vásárlást. Vagyis neked vissza kell juttatnod a terméket abban az állapotban, ahogy megkaptad. A kereskedőnek pedig vissza kell adnia a kifizetett vételárat, ha visszakapta a bútort. Ha a termék a visszaküldés során megsérül, akkor a kereskedő levonhat a visszatérítés összegéből. A színvonalasabb webshopok gyakran biztosítanak ingyenes visszaszállítást is, ezzel téve számodra teljesen kockázat mentessé a vásárlást.

    Ingyenes visszaküldés

    Mivel a bútor terméknek, nem pedig szolgáltatásnak minősül, ezért az elállási jog a kiszállítást megelőzően, illetve a kiszállítás napjától számított 14 naptári napig érvényesíthető. Ez a törvényi minimum, de számos bolt 30, 60 vagy akár 365 napos kibővített elállási jogot biztosít.

    Elállási szándékod telefonon, postán vagy e-mailben is közölheted a céggel. A közléstől számítva 14 napon belül kell visszaküldened a terméket. A te felelősséged, hogy épségben visszajusson a termék az eladóhoz, ezért érdemes az eredeti csomagolásban küldeni, hogy ne sérüljön meg! Ez nem kötelező, viszont javasoljuk, hogy a csomagolást az elállási idő végéig őrizd meg a számlával együtt.

    10. Garancia, szavatosság

    Ha hibás a bútor, akkor jelezd az eladónak minél hamarabb. Ilyenkor az eladó feladata, hogy a hibás terméket cserélje ki vagy javítsa meg, vagy kedvezménnyel kompenzáljon téged.

    Milyen esetekben számít hibásnak a bútor?

    Például abban az esetben, ha nem rendelkezik a gyártó által megadott leírásban szereplő tulajdonságokkal vagy nem felel meg a forgalomba hozatalkor hatályos minőségi követelményeknek.

    Bútor sérülés

    Garancia

    Bútoreladás esetén egy év jótállási kötelezettség (garancia) terheli a forgalmazót. Ez azt jelenti, hogy a forgalmazó a kiszállítástól kezdődően automatikusan vállalja, hogy a vásárló hibátlan bútort kap. E kötelezettsége alól csak akkor mentesül, ha bizonyítani tudja, hogy a termék meghibásodása a nem rendeltetésszerű használatból adódóan (a teljesítés, vagyis a vásárlás után) keletkezett.

    Az online shopok jogi feltételeiről egyébként honlapjuk ÁSZF-ében (Általános Szerződési Feltételek) tájékozódhatsz. Csakúgy, mint minden egyéb fontos tudnivalót, ezt is olvasd el rendelésedet megelőzően. Ha túlzottan előnytelen feltételeket szabnak meg, jogilag nem járnak el tisztán, inkább keress más e-bútorboltot.

    11. Extra tippek, azaz minden más, amit jó, ha tudsz!

    Ha mindent letudtál, akkor van még egy-két ötletünk, amivel igazán kerekké teheted a vásárlásod:

    Segítsd vásárlótársaidat, írj véleményt!

    Írj értékelést a cég Facebookján, honlapján, hogy az utánad következők könnyebben eligazodhassanak a termékek között. Ráadásul a jó vélemény igazi ajándék az online shopnak is, amivel elismerheted a jó szolgáltatást!

    Írj véleményt!

    Iratkozz fel a hírlevélre!

    Ha elégedett vagy rendeléseddel, és még nem iratkoztál fel a cég hírlevelére, érdemes pótolnod ezt. Bármikor kiderülhet, hogy olyan akciók és ajánlatok pezsegnek a forgalmazó oldalán, amikre nem fogsz tudni nemet mondani a jövőben. Ráadásul bizonyos cégek saját blogot is vezetnek, ahol időről időre izgalmas útmutatókkal, lakberendezési tippekkel látnak el. A hírlevelekben ezeket is egyből kézhez kapod!

    És végül, de nem utolsó sorban: élvezd megújult lakásod! Egy remek bútor gazdája lettél, légy magadra büszke!

     

     

    Keresés