30 év könyvelés után hogyan lesz valakiből lakberendező? - Interjú Zaj - DODO | Designban Otthon

30 év könyvelés után hogyan lesz valakiből lakberendező? - Interjú Zaják Ildikóval

Mindig halljuk azt a közhelyesnek tűnő mondatot, hogy soha sincs késő az álmainknak élni. Zaják Ildikó élő példa erre, ugyanis 30 év könyvelés után döntött úgy, hogy belevág valami olyanba, ami valóban a szenvedélye. Így lett belőle lakberendező, aki most már másoknak teremti meg az álom otthont!

Interjúnkban elmeséli, pontosan hogyan lépett a lakberendezői szakma útjára és mi adta meg az utolsó löketet, hogy milyen élmény volt egy olyan dologba belevágni, ami már 15 éve a hobbija volt, emellett pedig a kezdő tervezőknek is és az online vásárlóknak is ad néhány remek tanácsot!

Kérünk, mutatkozz be! Mit érdemes tudni rólad?

Zaják Ildikó vagyok, lakberendező. Büszkén vállalom, hogy lassan a “B” oldalra fordítom életem hanglemezét, de ahelyett, hogy ezen keseregnék, néhány éve valami nagyon izgalmas és új dologba vágtam a fejszém. Közel 30 évet dolgoztam mérlegképes könyvelőként a saját könyvelő irodámban, tisztában vagyok vele, hogy mit jelent létrehozni és működtetni egy vállalkozást. Meglepőnek tűnhet, de úgy gondolom a könyvelés és a lakberendezés valahol nagyon is rokonszakma. Mindkettő nagy precizitást igénylő munkafolyamatból áll össze, hiszen a számok világában élünk…

Mióta foglalkozol tervezéssel?

Hobbi szinten 15 éve érdekel a lakberendezés, most viszont elérkezett az idő, hogy túllépjek ezen és immáron végzett lakberendezőként legyek segítségére mindazoknak, akik egy harmonikus és igazán személyre szabott otthonra vágynak.

Mikor döntötted el, hogy tervezéssel fogsz foglalkozni? Fel tudod idézni a pillanatot?

Határozottan emlékszem a pillanatra amikor ez megtörtént! Felhívott egy barátnőm azzal, hogy talált nekem egy nagyszerű iskolát. Bevallom őszintén egyáltalán nem volt akkoriban a fókuszomban, hogy tanuljak és a lakberendezés irányába orientálódjak. De mivel nem hiszek a véletlenekben, sokkal inkább abban hiszek, hogy minden okkal történik, így engedtem a nem kicsi kísértésnek és eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha beiratkoznék az iskolába és végre elkezdenék azzal foglalkozni, ami valóban szerelem a számomra. Hát így történt, hogy 2 óra múlva már az egyik budapesti iskola leendő tanulója voltam, ahol másfél évet töltöttem el azzal, hogy megismerkedjek a szakma alapjaival.

Fel tudod idézni a legelső tervezői munkádat? Mit tanultál belőle?

Ismerjük a mondást: “Jó pap holtig tanul…” Én is minden munkából tanulok valamit! Például a megrendelőkkel a bizalmi viszony kiépítését is folyamatosan tanulom, hisz mindenki más és más habitusú, beállítottságú, ennél fogva mindenkihez más-más út vezet. Ezek mindegyike egy-egy izgalmas és kihívásokkal teli út. Mivel mindennek a megrendelőről kell szólnia, minden amit létrehozunk, az Ő kényelmét fogja szolgálni, ezért azt gondolom, ez minden projektnél a legfontosabb kell, hogy legyen. Megismerni az igényeit és létrehozni azt a környezetet, amiről még Ő maga sem álmodott…

Szerinted mi a legnehezebb része a tervezői munkának?

Véleményem szerint a tervezői munka legnehezebb része a kezdet. Az, hogy egymásra tudjunk hangolódni, megtaláljuk azt a közös nevezőt, azt a kommunikációt, melyből mindketten értjük, hogy a másik mit szeretne. Ha idáig eljutottunk, akkor azt hiszem már nagyon jó úton járunk! A lakberendezőnek meg kell értenie a megrendelői igényeket, a megrendelőnek pedig el kell hinnie, hogy minden az Ő kényelméért és csak és kizárólag miatta történik.

Szerinted mi a legszebb része a tervezői munkának?

Nem is kétséges, hogy a legszebb része, amikor a megrendelő szeme egy-egy ponton felcsillan. Az egyes munkafázisok után, ahogyan szépen eljutunk a végeredményig. Amikor azt mondja: “Hűha! Ez de jó! Ez nagyon tetszik!” és ehhez hasonlókat… Amikor hetekkel később beszélünk és arról számol be, hogy mennyire szereti az otthonát és milyen jó minden nap hazajönni… Na, ezek az igazán jó pillanatok!


Kék falpaneles 3D látványterv

Mi a tervezői filozófiád/mottód?

Egy lakás vagy családi ház akkor válik otthonná, amikor teljes egészében kiszolgálja tulajdonosai igényeit, tükrözi lakóinak egyéniségét és úgy érkezik haza a család bármely tagja minden nap, hogy mosolyogva lép be az ajtón, miközben azt gondolja magában, hogy milyen jó újra itthon lenni :) "Teremtsünk együtt harmonikus otthont! Az Ön álmai, a mi terveink alapján..."

Honnan szerzed az inspirációt a munkáidhoz?

Gyakorlatilag bárhonnan. A legemlékezetesebb inspirációm egy buszmegálló volt autózás közben. Nagyon megtetszett egy fa szerkezet, amiről az éppen aktuális munkámban az előszobai kompozíciót létre tudtam hozni. Sokat gondolkozom, belehelyezkedem egy-egy munkába, benne élek a folyamatban. Ha módomban áll az alaprajzon is dolgozni, többször vissza-vissza térek hozzá, próbálom a lehető legtöbb variációt kidolgozni és ezekből a végleges verziót készre gyúrni.

Írd le röviden, milyen a munkamódszered!

Akkor tudjuk a megrendelői igényeket maximálisan kielégíteni, ha megismerjük ezeket. Ezért erre különös figyelmet fordítunk. Feltérképezzük az elképzeléseket, meghatározzuk az irányvonalakat. Átbeszéljük a tervezés mélységét, azaz azt, hogy mi a megrendelői elképzelés. A megbízás az egyszerű lakberendezési tanácsadástól, az egy-egy különálló helyiség lakberendezésén át, egészen a komplett térszervezési vagy tér újraszervezési feladatokkal kezdődő és kulcsrakész állapotig végigkísérő lakberendezői közreműködésig terjedhet. Ha kialakult a megrendelői elképzelés arra vonatkozóan, hogy pontosan miben is kéri a lakberendező közreműködését, akkor ezt követően elkezdődhet a feladat megoldása. A megrendelői profil kialakítása, a stílusok meghatározása, majd a megbízás terjedelmétől függő feladatok megvalósítása, lépésről lépésre. Többféle térszervezési koncepció felkínálását, különféle hangulat bemutatását követően kerülhet sor a végleges kialakítási irány meghatározására.

Ha kiválasztottuk a lakberendezési stílust és megszületett az alaprajzi elrendezés, megkezdődhet a tervdokumentációk kimunkálása. Ez egy együttműködő és folyamatos kommunikációt igénylő időszak, melyben részletesen kidolgozásra kerülhetnek kisebb megbízások esetében a burkolatok, a színek, anyagok, világítótestek, mobiliák kiválasztása, elhelyezése. A teljes lakberendezői megbízások esetében részletes, méretarányos és méretezett terveket készítünk a bontandó és építendő falak, álmennyezetek, nyílások helyéről, a villamos- és vízkiállásokról, burkolatokról, azok lerakási módjáról, a mobiliákról és természetesen minden további fontos részletről, melyek meghatározásával a megrendelői igény maradéktalanul megvalósulhat.

Szerinted mi lehet a Te legnagyobb hozzáadott értéked egy projekthez?

Kifejezetten élvezem azokat a feladatokat, melyekben szabad kezet kaphatok a térkapcsolatok újragondolásában, új alaprajzok kialakításában. Sokszor 5-6 különböző terv is születik, melyekből végül a legjobb megoldást tudjuk összegyúrni. Maximalista vagyok, ezért addig nem nyugszom, amíg egyetlen részlet is kívánnivalót hagy maga után. Szenvedélyem a lakberendezés, ezért minden pillanatát örömmel élem meg, ez tükröződik is a végeredményben.

Melyik a legemlékezetesebb munkád? Miért?

Nagyon kedves számomra a “belvárosi kislakás” projektem, melyen egy kedves ismerősömmel dolgoztunk együtt. Ez volt az egyik első munkám, rövid volt a határidő, igyekeztünk alacsonyan tartani a költségvetést, kis alapterületen kellett létrehozni egy minden igényt kielégítő otthont. Több ponton kellett kompromisszumot kötnünk, nem mindenhol tudtuk megvalósítani a nagykönyvben előírt méret követelményeket, de a tulajdonosok szeretik a végeredményt, és végső soron csak ez számít! :)

Van kedvenc lakberendezési stílusod? Ha igen, melyik és miért?

Nincs kifejezetten kedvenc stílusom, igazából mindegyiket kedvelem, mert a legtöbb stílusban megtalálom, ami közel áll hozzám. Végülis a lakberendezői munka nem is rólam szól, hanem a megrendelőről. Hozzá és az Ő ízléséhez alakítjuk a stílust is. Ezért az, hogy én mit kedvelek és miben érezném jól magam, az egyáltalán nem meghatározó, én tanácsokat és tippeket adok, illetve megoldást nyújtok.


Fürdőszoba 3D látványterv

Hogyan pihensz, hogyan regenerálódsz egy-egy nehéz projekt után?

Még nem volt annyira nehéz projektem, amit hosszú időbe telt volna kipihenni. :)

Van olyan könyv/magazin/blog/portál/YouTube csatorna, amit jó szívvel ajánlanál a lakberendezés iránt érdeklődőknek?

Kedvelem és szívesen követem a DODO blogbejegyzéseit, illetve videóit a YouTube csatornáján. Volt már szerencsém közös video projektben is részt venni. (Az Ildikóval közös DODO videót ide kattintva tudod megnézni.) Jó szívvel ajánlom a saját blog bejegyzéseimet is egy-egy témában a velvetstudio.hu/blog/ linken. De tulajdonképpen olyan sok portált találni a témában, hogy nem is kell nagy erőfeszítéseket tennie annak, aki lakberendezési témákban érdeklődik. :)

Számodra mik a legfontosabb szempontok, amikor ügyfeleidnek, vagy saját részre választasz bútort?

A kiválasztott stílushoz illeszkedő design-on túl nagyon fontos szempontnak tartom az ár-érték arányt. Minden munka során az egyik fő szempont, hogy gazdaságosan tudjuk a kívánt végeredményt elérni. A megrendelők pedig nagyon hálásak ezért.

Mi lenne a tanácsod, ha valaki interneten tervez bútort venni?

Bátran ajánlom a vásárlást az interneten keresztül. A kipróbált webáruházakban már nagyon gördülékenyen működik az esetleges visszáru kezelése is, ezért érdemes ezeket a helyeket előnyben részesíteni. Fontos, hogy ha szükséges, legyen személyesen is elérhető ügyfélszolgálat vagy raktár (mint pl. a DODO esetében is a budapesti raktárbázis). Az ilyen helyeken kockázatmentesen lehet otthonról is vásárolni.


Gardróbszekrényes hálószoba 3D látványterv

Hol találkoztál először a DODO-val?

Az egyik munkám során kerestem kiegészítőket, ekkor bukkantam rá a DODO kínálatára és ajánlottam is a megrendelőmnek, így végül néhány berendezési tárgyat tőlük szereztünk be! :)

Mi győzött meg arról, hogy tőlünk rendelj? Miért minket választottál?

Mielőtt egy korábban ismeretlen oldalról megrendelést indítok, szeretem alaposan elolvasni a leírásokat, hogy mennyire pontosak, részletesek, korrektek. Természetesen elolvasom a vásárlói véleményeket egy-egy termékkel kapcsolatban. Ha többnyire jó visszajelzések érkeztek és a számomra fontos információkat is megkaptam a termékekkel kapcsolatosan, akkor teszek egy próbát. Ezen feltételeim mindegyikén jól vizsgázott a DODO is, így bizalmat szavaztam. Miután pedig személyesen is volt már alkalmam járni náluk, csak tovább nőtt a bizalmam! :)

Elégedett vagy a DODO-val?

Nincs okom panaszra. Nagyon támogató a DODO csapata. Szuper kezdeményezés a tervező kereső szolgáltatás a weboldalon, mely egyaránt segíti a vásárlót, ha szakembert keres és a szakembernek is egy nagyon jó lehetőség a megjelenésre.


Hálószoba 3D látványterv

Tegyük fel, hogy nyertél egy pályázatot és te tervezheted meg a Hold első házának enteriőrjét! Leírnád, hogyan nézne ki?

Ohhh… egy pillanatra megleptetek, de nagyon izgalmas lenne, hisz sok más kérdés mellett kalkulálni kellene pl. a szállítás bonyodalmaival is. :D Bizonyosan nagyon sokféle világítást és sok zöld növényt terveznék. Ez lenne az alapkoncepció! Valószínűleg világos bútorokkal rendezném be, hogy lehetőleg a fényt ne nyelje el a sötétebb berendezés. Lennének benne vidám színek, pl. textilek formájában. Mondjuk egy szép sárga biztosan, ami a napfényt idézné... Feltétlenül terveznék egy helyiséget a sport tevékenységek kedvelőinek, fitness gépekkel. Lenne egy moziszoba is, ahol kényelmes fotelekből lehetne filmeket nézni, és persze egy olyan helyiségre is szükség lenne, ahol egyéb szórakoztató tevékenységeket lehetne folytatni (pl. billiárd vagy csocsó stb.). Ha lenne rá lehetőség, nagy közösségi tereket hoznék létre, hogy az ott élők tágas terekben tölthessék együtt az időt, de a hálók is nagyobbak lennének a szokásos félszoba méreteknél, ha elvonulva valaki a lakók közül, ne legyen számára nyomasztóan szűk a tér.

Ha nem lenne semmilyen költség-, idő- vagy egyéb erőforrásbeli limit, akkor milyen projekten dolgoznál a legszívesebben?

Nagyon szívesen vennék részt egy lakópark projekten, ahol azonos alapterületű lakrészeket, változatos alaprajzi elrendezéssel terveznék meg szívesen, hogy minél kevesebb azonos kialakítású lakás jöjjön létre.

Mit tanácsolnál valakinek, aki most akar elindulni a tervezői pályán?

Vágjon bele bátran, sokan vagyunk ugyan ezen a piacon is, mint a legtöbb területen is, de ha szívvel-lélekkel választja és űzi ezt a szakmát, lesz helye neki is. Fontos, hogy jó iskolát keressen és ne egy “olcsó” gyorstalpalón próbáljon csak papírt szerezni. És legyen kitartó!


Nappali átalakítás 3D látványterv

Van olyan tervező, akit példaképnek tekintesz?

Nem tudok most kiemelni ilyen példaképet, mint lakberendezőt, de vannak olyan tervezők, akiknek a tárgyait nagyon kedvelem. Ilyen pl. Philippe Starck vagy Arne Jacobsen, hogy néhányat említsek.

Mit helyezel szívesebben előtérbe: az esztétikumot, vagy a funckionalitást? Volt már rá példa, hogy valamelyiket fel kellett áldoznod a másik oltárán?

Szerencsés, ha ez a két dolog kéz a kézben jár, azonban ha erre valamiért nincs lehetőség, a funkcionalitást fontosabbnak tartanám. Az esztétikumot (és itt inkább a trendkövetésre gondolok) mulandóbb dolognak tartom, stílusok jönnek-mennek körülöttünk. Szinte minden évben új trendek érkeznek, ami tavaly még divatos volt, jövőre már kevésbé lesz az. De ez semmiképp sem azt jelenti, hogy ne legyen esztétikus, amit létrehozunk. Ma olyan sok lehetőségünk van, megannyi eszközzel dolgozhatunk és igenis hiszem, hogy általában esztétikusan megoldható a jól funkcionáló otthon és nem kell áldozatot hoznunk egyik kárára sem! :)

Van kedvenc lakberendezési tipped?

Nem kizárólag jelentős kiadással lehet nagy változást elérni otthonunkban, ha valami újra vágyunk. Ebben a témában írtam egy e-book-ot, mely a velvetstudio.hu honlapomon elérhető és letölthető.

Mi a kedvenc részed a saját otthonodban?

A nappalink és a teraszunk. Mindkettőt nagyon szeretem. Itt töltjük a legtöbb időt. Tágas, levegős helységek, kényelmes bútorokkal. Az ősz és a tavasz az üvegezett teraszon a legcsodálatosabb, de imádok hóesésben is (na ez igen ritka élmény mostanában) teát vagy kávét szürcsölgetve ezen a teraszon üldögélni és az elém táruló völgyet csodálni.

Ildikó elérhetőségei:

További tartalmak Ilidikóval a DODO YouTube csatornáján:

Ha tetszett az interjú, kövesd oldalunkat, mert még több ilyen tartalommal készülünk, hogy közelebb hozzuk hozzád a szakmabelieket, tőlük kapj tippeket és inspirációt és bepillanthass projektjeikbe is! :)

Keresés