Minden, amit a mediterrán lakberendezési stílusról tudni érdemes - DODO | Designban Otthon

Minden, amit a mediterrán lakberendezési stílusról tudni érdemes

A sokak által kedvelt mediterrán lakberendezési stílust, elsősorban a déli országokban fellelhető jellegzetes életérzés és életfelfogás inspirálta. A stílus általánosságban élénk színek és rusztikus felületek használatával igyekszik egy kis melegséget csempészni az otthonokba.

Többféle irányzat létezik, melyek ugyan hasonlítanak, de a maguk módján mégis egyediek. Cikkünkben most ezeket a különleges mediterrán lakberendezési irányzatokat mutatjuk be nektek, melyekből ti magatok is ötletet meríthettek, hogy otthonotok könnyedén mediterrán hangulatúvá varázsolhassátok.

A letisztult görög vonal

Görögország hallatán mindenkinek először a gyönyörű színekben pompázó tenger és a bájos kis kék tetejű fehér házak jutnak az eszébe. Ugyanis a kék és a fehér Görögország meghatározó színei, épp ezért központi szerepet töltenek be a lakberendezésben is.

A görög mediterrán stílust leginkább az egyszerűség és a tágas terek jellemzik. A falak rendszerint fehérre vannak meszelve, azonban szinte sosem egyenletesek, inkább rusztikus borításúak, időnként kisebb kövekkel, kavicsokkal díszítettek. A kék szín jellemzően az ajtókon, ablakokon és bútorokon jelenik meg. A helyiségek azonban viszonylag kevés bútorral vannak ellátva, ennek ellenére mégis kifejezetten otthonosnak mondhatók. A görög, éppúgy, mint a legtöbb mediterrán ország, nagyon szereti a kisebb-nagyobb teraszokat, balkonokat. Amelyek jellemzően a nappaliból nyílnak, így nyaranta egy nagy térként funkcionálnak. A fürdőszoba falát sok esetben díszítik kis mozaik csempék, melyek gyakran kövek és kavicsok felhasználásával készülnek.

Ha görög stílusú otthonra vágysz, kombináld a már sokat említett kék és fehér színeket és ügyelj arra, hogy ne zsúfold túl a helyiségeket! Akár a nappaliról, akár a hálószobáról van szó, leginkább a rusztikus borítású falak passzolnak a stílushoz, így ennek megfelelően érdemes kialakítanod a lakásodat. A fürdőszobádat kis mozaik csempékkel díszítsd, a hálószobádba pedig szerezz be egy szép baldachinos ágyat! A fentiek alkalmazásával máris egy görög hangulatú lakásban találhatod magad… :)

A spanyol mediterrán irányzat

A görög letisztult irányzattal ellentétben a spanyol egy sokkal színesebb, kiváltképp a meleg színeket használó, jóval díszesebb lakberendezési stílus. A spanyolok szeretik díszíteni a lakásukat és szeretik a fényűző dolgokat maguk körül. Ám a stílus mégsem a túldíszítettségről szól, hanem a különböző erősebb piros vagy narancssárga színek, illetve a halványabb bézs, lazacszín, terrakotta, és a barna árnyalatainak a vegyítéséről. Ezen színek alkalmazásával, amennyiben megvan a kellő egyensúly az erősebb és az azt kompenzáló halványabb árnyalatok között, kellemes melegséget hozhatsz az otthonodba.

Egy másik jellegzetessége a spanyol mediterrán stílusnak a növénymotívumok használata, mely legfőképp a textíliákon, tehát szőnyegeken, függönyökön vagy a bútorok anyaggal borított felületein, valamint a különböző falburkolatokon, csempéken fordul elő. A bútorok jellemzően sötét, természetes színűek, általában faragott fából vagy kovácsolt vasból készülnek. A spanyol stílustól nem áll messze az aranyozott díszek, esetleg bútorok használata sem, de ezzel mindenképp csínján kell bánni.

Ha a spanyol, élénkebb színeket képviselő stílus áll hozzád közelebb, nyugodtan kombináld a sötétebb, illetve világosabb meleg színeket, mind a falakon, mind pedig az egyéb kiegészítőkön, például díszpárnákon. A már említett növénymotívumokat is érdemes megjeleníteni egy-egy szőnyegen vagy kárpiton. A falakat pedig díszítsd vidám színes képekkel és egyéb díszekkel. A spanyolok rendkívül kedvelik a különböző kerámiákat, kaspókat, melyek valóban nagyon mutatósak tudnak lenni, ezekből is válogass kedvedre a nappalidba vagy hálószobádba.

Az olasz mediterrán irányzat

Az olaszok lakberendezésére leginkább a nagyfokú elegancia jellemző, amely kellő egyszerűséggel párosul. Az olaszok ugyanis, éppúgy ügyelnek a tökéletes otthon kialakítására, mint a megjelenésükre. Épp ezért kiváló minőségű textíliából, fából és egyéb anyagból készült bútordarabokkal rendezik be a lakásukat. Szeretik az élénk, dinamikus színeket, a falakat mindenképpen valamilyen világos árnyalattal festik ki. Az egyik legfontosabb helyiség számukra a konyha, ahol rendszerint a napjuk nagy részét töltik. Imádnak főzni, így a konyhájuk többnyire jól felszerelt és tágas. A konyhabútoraik általában strapabíró anyagból, azaz tömörfából készülnek. Amellett, hogy időtállóak, rendkívül mutatósak is. A konyha gyakran egy légtérben van az étkezővel, melynek középpontjában egy nagy, sok személyes étkezőasztal áll. Az olaszok ugyanis, előszeretettel tartanak nagy családi összejöveteleket, vendégségeket, finomabbnál finomabb ételek és remek olasz borok társaságában. Tehát ha egy igazi olasz mediterrán konyhát szeretnél, gondoskodj a megfelelő bortartóról is!

A stílus jegyében, a kissé modernebb darabokat nyugodtan kombinálhatod a klasszikus, régiesebb bútorokkal.

Összeségében azonban, ha olasz stílusú otthonra vágysz, a helyiségekben használj élénk, de nem túl feltűnő, világos színeket! Figyelj az anyaghasználatra, tömörfa bútorokat és kiváló minőségű kárpitokat válassz! Valamint szerezz be egy nagy étkezőasztalt székekkel, esetleg egy nagyméretű kanapét a nappaliba, ahol remekül elférnek majd a vendégek.

Végezetül a Provence-i mediterrán irányzat

Az úgynevezett provence-i irányzat elsősorban a kopottas, régies, ám mégis a maga módján modern stílusáról ismerhető fel. A stílus előszeretettel használja a természetes, föld színeket, ritkán a visszafogottabb sárgás, a zöldes, esetleg kékes árnyalatokat. De a levendula különböző változatai is megjelenhetnek, mind a falakon, mind pedig az egyéb kiegészítőkön egyaránt. Bár a díszítéssel óvatosan kell bánni és inkább a fehér és a fekete színeket kombinálni. Az irányzat csakúgy, mint a mediterrán stílus egyéb változatai, imádja a rusztikus felületeket, kőburkolatokat, illetve a vastagabb fa gerendákat. A bútorok kissé kezeletlen fából, illetve kovácsolt vasból készülnek. Az imént említett anyagok mellett a provence-i stílus rendkívül kedveli a különböző textíliákat is. Tehát nyugodtan válassz az otthonodba szép szőnyegeket, terítőket, függönyöket, illetve takarókat. A textíliák mellett gyakoriak az ódon használati tárgyak, melyek jól illeszkednek a kissé vidékies stílushoz.

Ha tehát a szolidabb provence-i irányzat ejtett rabul téged, válogass a kopottas vintage bútorok közül kedvedre! A falakat visszafogottabb sárgára, zöldre vagy kellemes levendula színűre fesd! Használj bátran textíliákat, mind a nappaliban, hálószobában vagy a konyhában! A stílus szereti a csíkos, kockás, valamint a virágmintás anyagokat, de azért bánj csínján a díszítéssel!

Neked melyik mediterrán irányzat áll közelebb a szívedhez?:)

További stílus útmutatók a DODO blogjáról:

Keresés