Indusztriális stílus, amiben a nyers erő dominál - DODO | Designban Otthon

Indusztriális stílus, amiben a nyers erő dominál

Vonzanak a hatalmas egybefüggő terek, a monumentális ablakokon beözönlő természetes fény, a raktári hangulat? Nem jelentene gondot, ha a lakásodban a csupasz téglafallal, a falon futó csövekkel és vezetékekkel kellene farkasszemet nézned? Ha ehhez még mérhetetlen szabadságvágy is társul, akkor az indusztriális stílus a kedvenced lesz! Lássuk, hogy miért!

Mi az ipari/indusztriális stílus jelentése?

Az indusztriális stílus a lakberendezés viszonylag fiatal irányzata. Ez a leginkább a karakterességéről ismert stílus akkor született meg, amikor elkezdték a régi gyárakat, ipari üzemeket lakóházakká átalakítani (loft). Mivel a gyár- és raktár épületek meglévő, sajátos hangulatát nem lehetett sem figyelmen kívül hagyni, sem pedig elnyomni, ezért inkább kiemelték ezeket a tulajdonságokat és összhangba hozták az új funkcióval.

Mi az a loft lakás?

A loftok története a XX. században az ipari válság miatt üresen maradt gyárépületekkel kezdődött, valahol Anglia külvárosában. A hatalmas üvegablakokkal határolt tagolatlan terekbe művészek költöztek, akik egy új - napjainkra már a luxust képviselő - lakberendezési trendet teremtettek a lepusztult falak között.

A gyárakban, üzemekben és raktárépületekben berendezett loft lakások gigantikus méretekkel rendelkeznek: összefüggő belső terei 130–150 négyzetméteresek, belmagasságuk elérheti a 6 métert is. A loft lakások annál trendibbek, minél kevésbé veszik el az eredeti gyárépület tulajdonságait és osztják helyiségekre a teret. A loft lakások az urbanizáció eredményeiként csakis városi környezetben képzelhetők el. Külső és belső építészetileg általában indusztriális vagy minimalista stílusban vannak kialakítva, berendezésükkel a modern kor igényeit elégítik ki.

Mi az a loft-living életforma?

Egy stílusos loft lakásban élni mára már életstílussá nőtte ki magát. A loft-living jellemzően a jól szituált, fiatal és szingli – vagy legalábbis gyermektelen párok – és az igen elfoglalt emberek életformája. Azon személyeknek való, - legalábbis az amerikai statisztikák szerint - akik kifejezetten értelmiségi életmódot folytatva kedvelik a művészetet, a nyüzsgő belvárosi kulturális és társadalmi életet, mindezekre tudnak és hajlandóak is áldozni. Könnyed és bohém imázst fenntartva.

Mi a különbség a loft, és a penthouse lakás között?

A loft lakást gyakran keverik össze a penthouse lakásokkal, pedig lényeges különbségek vannak köztük. A loft lakásokra jellemző a hatalmas belmagasság és alapterület, a nagy üvegfelületek és a nekik köszönhető fényáradat. A konyha, a nappali, az étkező, az előszoba egyetlen osztatlan térben található, így a végeredmény egy egybefüggő, áramló tér. Így nincsenek külön lakóterek, általában csak a háló, a fürdő, esetleg mosókonyha vagy dolgozószoba van fallal leválasztva, de előfordulhat, hogy még ezek sem. Az eredeti hatás megőrzése érdekében láthatóak az iparcsarnok jellemző épületgépészeti megoldásai, a betonburkolatok, a vakolatlan téglafalak, a beton- és vasoszlopok - ezek teremtik meg az azt indusztriális hangulatot.

 

Ezzel szemben a penthouse lakás nem igényel nagy belmagasságot, legfontosabb jellemzője, hogy tágas, nagy terasszal, exkluzív, egyedi megoldásokkal rendelkezik, és általában az épület tetején, a legfelsőbb szinten, többnyire az épület homlokzatától beljebb helyezkedik el. Ezek - a lényegében luxuslakások - jellemzően 150-200 nm alapterületűek, amelyből legalább 50-100 közötti nm a panorámás terasz. Magas minőség és luxus megoldások jellemzik: egy speciális kártyával vagy kóddal működő liftből tudsz felmenni a lakásba, különlegesek az anyagok, a burkolatok, a felszerelések és a lakberendezés is.

A hatalmas teraszon helyet kap a jakuzzi, a szauna, a szolárium vagy akár egy medence is. A nappaliból általában ki lehet lépni a lakást körülvevő, egyedien kialakított, növényekkel beépített tetőteraszra. A teraszon – a társasági életnek megfelelően – lehet grillsütő, kényelmes étkező asztal, székekkel, valamint pihenő sarok, kerti ágyakkal. Tágas hálószoba, vendégszoba, gardróbszoba, mosdó-, illetve vasalószoba teszi kényelmessé a mindennapokat.

Az indusztriális stílus története

Az indusztriális stílus és ezzel együtt a loftok kialakulásának is megvoltak a mérföldkövei. Amit egykoron a kényszerűség és a szükség szült, mára már a luxus jellemez.

  • A loftok előfutárának azok a párizsi padlásterek tekinthetők, melyek a művészek kedvenc életterét jelentették már a XIX. században is.
  • A loftok kialakulásának előzménye: 19. század Párizs, Amerika. A művészetek képviselői, nagy, világos lakásokra tartottak igényt az alkotáshoz és műveik elhelyezéséhez.
  • 20. század: a hatvanas években a művészek, pénz és elismertség híján, illetve az illegális lakásfoglalók elhagyott gyárépületeket kezdtek elfoglalni lakás céljára.
  • A 1970-es évek során a régi ipari területeket lakó övezetté nyilvánították, ezzel legalizálva a már kialakult helyzetet.
  • Ez a loftokat már nem csak a szegény művészek számára tette vonzóvá. Az árak a hirtelen kereslet miatt felszöktek, a kispénzű művészek elköltöztek a felkapott környékekről, és a város más területein kezdtek még érintetlen loftok után kutatni.
  • A loft-mozgalom divattá vált, megváltoztatva a városok arculatát, felvirágoztatva a korábban rosszhírű környékeket (ennek eredményeképpen alakult mai képére a SoHo és a TriBeCa New Yorkban).


IRON CRAFT mangó kerek étkezőasztal 120cm

Indusztriális stílus a belsőépítészetben

Az ipari stílus meghagyja, mi több még hangsúlyozza is az ipari építészeti elemeket: a fém oszlopok, gerendák, a nagyméretű, osztott ablakok különleges, bohém miliőt teremtenek. Az eredeti téglafal, a beton burkolatok, a hatalmas egybenyitott terek, az 5-8 m magas belmagasság, a berendezésben egyidejűleg használt modern elemek és az eredeti ipari, gyári darabok nyers ereje az indusztriális stílust a Te számodra is vonzóvá tehetik.

Mi jellemzi az indusztriális mennyezetet?

Az ipari stílus jellegzetessége, hogy azokat a dolgokat, amelyeket normál esetben egy lakás kialakításánál inkább elrejtenél pl. a gépészeti részt, a fűtéscsöveket, a vezetékeket stb., azokat a mennyezeten vezetik el. Emellett a jellegzetes, fentről lelógó hatalmas mennyezeti lámpák is az indusztriális hatást erősítik.

Milyenek az indusztriális falak?

Az ipari stílus az eredeti építőanyagokat hangsúlyozza. Hagyd szabadon a vakolatlan, régi téglafalakat, kerüld a mutatós burkolatokat. A felületek kiválasztásánál törekedj az egyszerűségre. Használj bátran betont falra (vagy padlóra), viszont figyelj arra, hogy a beton porózus anyag lévén bizonyos időszakonként külön kezelést igényel. Ha ettől idegenkedsz, akkor helyettesítheted az üzletekben kapható számtalan beton hatású festék vagy tapéta használatával.

Az indusztriális padló jellemzői

Az ipari padlók és monolit padlóbevonatok közös tulajdonsága, hogy olyan járófelületet eredményeznek, amely a különleges terheléseket, hatásokat és vegyi hatásokat elbírja. A gyárakból, üzemekből raktárakból kialakított loft lakásokban ezért az eredeti padló általában monolit betonból készült, ami vékony rétegvastagságú, nagy kopásállóságú, biztonságos és egyenletes felületkialakítású, könnyen karbantartható. Emellett használnak még: öntött műgyanta padlókat is epoxi, poliuretán, akril vagy poliészter alapanyaggal, amelyekből fugamentes, nagy színválasztékú, sima felület képezhető.

Mi teszi iparivá az ajtókat, ablakokat?

Az ipari stílusnak alapvetően csak nagy térben van hatása, ott tudnak igazán érvényesülni a rá jellemző stílusjegyek. A nagy alapterület és belmagasság megköveteli az ablakok és ajtók méretbeli igazodását. A hatalmas üvegablakokon szinte beözönlik a természetes fény, ekkora méretben nem is igénylik a függönyöket vagy a rolókat, a megfelelő helyen elhelyezett fémkeretes üvegajtók vagy tolóajtók pedig megbontják az egybefüggő teret (pl.: a fürdőszobánál), ideális megoldást jelentve a lakóterületek egyidejű szétválasztására és összekapcsolására.

Amit az indusztriális stílusról tudni kell

Mikor alakult ki az indusztriális stílus?

Az ipari stílust az élet szükségszerűségei hozták létre - nem tervező találta ki, nem divatirányzat, hanem a 60-as évek végétől fokozatosan létrejövő konkrét társadalmi igényekre épülő stílus. A XX. század utolsó negyedében Európában és az Egyesült Államokban bezárt elhagyott üzemeket, raktárakat lakáscélra akarták felhasználni - ezzel egy új belsőépítészeti stílust teremtve. Egyre több üzemcsarnokot renováltak és tettek lakhatóvá, de már nemcsak művészek és bohémok számára – és ezzel megindult a ma ismert loft lakások kialakulása.

Melyek az indusztriális stílus formai jegyei?

Az indusztriális stílusú épület főbb jellemzői:

  • vakolatlan téglafal
  • beton/régi fa padló
  • robosztus fém gerendázat
  • hatalmas fémkeretes ablakok
  • nagy belmagasság
  • osztatlan belső tér, vagyis külön létre kell hozni a helyiségeket, és az emeleteket is
  • sokszor a fürdőszoba az egyetlen helyiség, mely tökéletesen zárt
  • a hálót legtöbbször csak jelképesen, egy pengefallal választják el a többi résztől
  • a nappali, konyha, étkező mind egy légtérben van, tökéletesen átjárhatóan és átláthatóan
  • az ablakokra csak nagyon ritkán kerül függöny vagy árnyékoló

Miért olyan népszerű az indusztriális stílus?

Talán azért, mert egyedi megoldásokat tartogat azoknak, akik nem szeretnek átlagosak lenni és irtóznak a tömegcikkektől. Megvan a sajátos hangulata a vakolatlan falaknak, a látható vízvezeték csöveknek, az itt-ott kopottas újrahasznosított bútorzatnak, az egybenyitott tereknek. Ráadásul a stílus elemei könnyen adaptálhatóak sokféle környezetbe. A loft napjainkban életstílus, innováció, filozófia, szabályokat felrúgó művészet, és luxus egyben.


MOTO replika bar konzolasztal

Hogyan rendezd be a lakásodat indusztriális stílusban?

Természetesen úgy, hogy a berendezés is az indusztriális jelleget tükrözze vissza: újrahasznosított kissé viharvert bútorok, fémvázas lámpák, beton konyhai munkapult, méretes bútorok uralják a teret, alapvetően férfias stílusjegyekkel. A nagy teret funkció szerint több zónára kell osztani, ilyenkor nagy segítséget jelenthetnek az üveg térelválasztók, az elhúzható tolóajtók, vagy az egyszerű paravánok.

Az sem mindegy, hogy a lakásod a hard loft vagy soft loft kategóriába tartozók. A hard loft a valóban ipari épületből átalakított lakást jelenti, a soft loft pedig azokat a lakásokat, amelyek magukon viselik ugyan az indusztriális stílus jegyeit, de nem ipari épületből lett átalakítva. A használható színpaletta is ennek megfelelően igazi ipari jelleget ölt: szürke, barna, fekete, fehér, az eredeti tárgyak saját színével kiegészítve (pl.: patinazöld, rozsdavörös, mustársárga).

Milyenek az indusztriális stílusú bútorok?

A bútoroknak is követniük kell a dizájnt. A loft bútorok jellemzője az egyszerűség, a letisztultság és az elegancia. Gyakran keltenek vintage hatást, azonban az ipari jellegük nem veszhet el. Az ipari stílusban bátran kombinálhatod a modern és klasszikus bútorokat: jól eltér egymás mellett a műanyag szék a fa asztallal és a fém könyvespolccal. Ahogy a használt bútorok és dekorációk is jól mutatnak, ahol a karcolások, horpadások, elszíneződött foltok természetes velejárói az újrahasznosításnak. Érdemes méretes, robosztus darabokat beszerezned, hogy kitöltsd a teret. Dupla ülőkéjű fotelek, nagy, ággyá nyitható kanapé. 10-12 személyes étkezőasztal uralhatja a nappali területét. Egyetlen alapszabály van, amit be kell tartanod: a bútoroknak inkább funkcionális, egyszerű vonalvezetése legyen, mert ebben a stílusban a díszítés nem jellemző.

A tér nyitottsága miatt érdemes falba építhető szekrényekbe elrejteni azokat a mindennapos használati tárgyakat, amelyekre éppen nincs szükséged, ellenkező esetben rendetlennek fog tűnni a lakásod.

Hogy néz ki egy indusztriális nappali?

Az ipari stílus jellegzetessége, hogy a lakás zónákra, és nem helyiségekre oszlik, csupán a bútorok, a színek vagy a világítás segítségével tudod az egyes zónákat elkülöníteni. A nappali gyakran a konyha folytatása, de ennek ellenére is kissé eltérhet a színeiben. Meghatározó elemei a nyers tégla, a beton felületek, az üvegtégla, a nyitott polcok, a fémszerkezetek, a szabadon kígyózó csövek, csőrendszerek – amit élénk színekkel, kissé eklektikus berendezéssel tehetsz hangulatosabbá. Túlméretezett bútorokkal töltheted ki a teret, anélkül, hogy a túlzsúfoltság veszélye fenyegetne.

Miért fogod jól érezni magad az ipari stílusú konyhában?

A loft lakásokban a konyha-étkező-nappali együttese egyetlen helyiségben valósul meg, így ideális választás, ha aktív társadalmi életet élsz, és gyakran rendezel összejöveteleket. Miért fogjátok az ipari stílusú konyhában jól érezni magatokat? Mert mindvégig egy térben lesztek főzés közben és főzés után is.

Az indusztriális konyhába a hatalmas üvegablakokon át szinte özönlik a fény, ami tökéletesen megfelel a dekorációként használt cserepes virágok számára. Válassz különböző anyagú, fa és fém bútorokat, nyitott vagy/és üveges szekrényeket, és kerüld a túl díszítést. Jó, ha természetes kőburkolat fedi a padlót, de a követ hátfal-panelként is alkalmazhatod. Konyhapultként jól tisztítható, impregnált betonfelület is kerülhet.

Indusztriális stílus a hálószobában

Az ipari stílus a nyers és durva felületekről szól. Mindennek, amit használsz, kapcsolódnia kell az iparhoz: durva szövetek, festetlen falfelületek, nyers betonfelület, gerendák és tartóoszlopok jellemzik a hálószobát is. A szoba kialakításánál a legfontosabb kritérium a kényelem. Az ipari stílusú hálószobához hatalmas méretekkel rendelkező fémrudas vagy egyszerű, befejezetlen hatású fakeretes ágy javasolt. Kerülnöd kell a merész színű kárpitokat, jobb, ha a semleges színek dominálnak. A hálószoba lehet nyitott, de le is választható üvegtégla fallal, gipszkartonnal, paravánnal, vagy pl. egy nagy könyvespolccal.

Mi jellemzi az indusztriális fürdőszobát?

A nyers erő, a gépies esztétika, és a félkész hangulatú, csupaszon hagyott tégla és a modern high-tech elemek keveredése a fürdőszoba intim enteriőrjében nagyon szokatlan tud lenni. A beton hatású csempe, fa hatású járólappal és sötét tónusokkal jó választás, akkor, ha a tér elég tágas és a természetes fényt hatalmas ablak biztosítja. Az ipari stílusra jellemző színek közül bátran válogathatsz: a betonszürke, a természetes, vagy enyhén pácolt fa tónusai, a fémszínek, a téglavörös, a rozsdabarna, illetve a mindennel erőteljes kontrasztot alkotó fekete kombinációja mindig egyedi, elegáns és letisztult eredményhez vezet.

Jellemző a sok fém használata, a rusztikus, sötét felületekkel pedig remekül mutatnak a fényes, krómozott kiegészítők és a modern, high-tech formájú csaptelepek, amelyek ma már nemcsak funkcionális tárgyak, hanem dizájn elemek is. Ha el szeretnéd kerülni a tér ridegségét, érdemes kiemelned a falakat, a kisebb beugrókat, a polcokat minél több meleg fényforrással, amitől a fürdőszobád azonnal meghittebbé válik. A sok tükör, a kedvenc régi tárgyaid pedig még otthonosabbá teszik a helyiséget.

Milyen az ipari stílusú iroda?

Az eredetileg Amerikából származó loft irodák napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek hazánkban is.

Ezek a nagyméretű, nyitott terekkel rendelkező közösségi irodaházak, számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos típusú irodákkal szemben:

  • Kulcsrakész, flexibilis kialakításuknak köszönhetően a belső terek kialakításával nem kell senkinek sem bajlódnia - azonnal birtokba vehető.
  • Elkülönített tárgyalóval, és sokoldalú közösségi terekkel rendelkeznek (pihenő sarkok, konyhák, zöld terek).
  • Tágas belső terek jellemzik - a loft iroda területei általában nyitottak és óriásiak. A belső falaik hiányoznak, vagy éppen minimálisan használatosak, hogy a lehető legnagyobb szabadságot adják.
  • Óriási ablakai vannak, amelyek a padlótól a mennyezetig érnek.

Hogyan dekorálj ipari stílusban?

Milyen színeket használj, ha indusztriális stílusú otthont szeretnél?

A loft stílus meghatározó színei semlegesek: matt árnyalatú szürkék és barnák, gyakori a fekete és natúr. Ez így elsőre elég komornak és ridegnek tűnik, de ezt a nagyon masszív ipari hatást többféleképpen is tudod oldani. Egyrészt a természetes fénnyel, a növényekből kialakított “zöld szigetekkel” és a stílustól elütő színű kiegészítőkkel.

Használhatsz a terrakotta, a fekete és az antracit mellett okkersárgát, barnás-sárgás árnyalatot, olajkéket. A vöröses színeket jól kiemelheted a fémesség hangsúlyozásával, réz, óarany, vas illik hozzá. Az ipari stílushoz a nyers, természetes dekoráció illik, minden díszítés felesleges. A kiegészítők anyaga is legyen nyers, a bőr, a vászon, valamint a beton helyett lefektetett fapadló is legyen természetes, egyszerű.

Milyen anyagokat, mintákat, textíliákat alkalmaz az indusztriális stílus?

Bár az indusztriális stílus megállja a helyét különösebb minták használata nélkül is mégis van pár olyan minta, melyeket, ha használsz, akkor jobban meg tudod jeleníteni a stílus történelmi hátterét. Anyagok közül részesítsd előnyben a nyers, befejezetlenség hangulatát keltő darabokat: a rozsdamentes acélt, a fémet, üveget, faanyagokat. A természetes betont is gyakran használják, speciális kezeléssel folttaszítóvá teszik, olykor festik is. Padlókhoz, konyhapultokhoz, mosdókhoz, kádakhoz, zuhanyzókhoz egyaránt alkalmas.

A loft lakás kialakítása akkor a legideálisabb, ha egyszerre biztosítja az ipari hangulatot, az egyediséget, és a kényelmet. Az egyensúly megteremtése érdekében a fém tárgyak és a kopott bútorok ridegségét ellensúlyozhatod az otthonosság érzetét fokozó növényekkel, textilekkel. Használhatsz a kanapén lent és egyéb natúr anyagokat, állati szőröket, a párnákon, szőnyegek egyszerű és letisztult szőttes mintákat. A valódi, szőrmés marhabőr bútorok is nagyon jól illenek ebbe a markáns stílusba!

Hogyan válassz lakáskiegészítőket az indusztriális stílusban?

A loft életérzés legfőképpen a szabadságról és a művészi meglátásokról szól, ezért a kiegészítők kiválasztásánál is ezek a szempontok vezéreljenek. Tehát milyen kiegészítőket választhatsz eszerint? Térképmintákat, különféle 19. századi antik járműveket ábrázoló képeket, a gyárakhoz kapcsolódó elemek rajzait, csavarokat, szerszámokat, hajózási, utazási motívumokat, iránytűket, látcsöveket, földgömböt. Nagyon elegánsak a fekete-fehér fotók egyszerű, modern keretekben, illetve egy nagy falióra is tökéletes választás. Kicsit extravagáns, de jól mutat a falon a gitár, a nagy bőrönd vagy egy bicikli.

Mi jellemzi az indusztriális stílusú lámpákat?

A 2000-es évek végén jelent meg a lakberendezésben az indusztriális lámpa stílus, ami napjainkban már hatalmas népszerűségnek örvend. Ezek az indusztriális dizájn lámpák szinte bármilyen stílussal keverhetők, megjelennek a loft, a skandináv, a minimál és a modern lakberendezésben is.

A tökéletes indusztriális stílusú lámpa: MANUEL I fekete vas függőlámpa

A megfelelő világítás megtervezése a loft lakás esetében is elengedhetetlen annak ellenére is, hogy a hatalmas ablakoknak köszönhetően a tér igen világos. Ha gyárépületből kialakított lakásról van szó, a nagy belmagasság miatt is jól mutatnak a monstrumszerű, nagy átmérőjű lámpák. A levegőben lógó lámpatestek tölcsér, gömb, piramis, fordított kúp alakzatokat is felvehetnek, a geometriai formák még inkább illeszkednek az ipari jellegbe. Emellett bátran válogathatsz kopottas acél hatású, beton hatású, vagy fából készült csillárok, álló lámpák, falikarok és asztali lámpák között is. A csupasz falakhoz jól passzolnak a szabadon hagyott vezetékek, a csupasz, lámpafüggeszték nélküli villanykörték, a klasszikus Edison izzók.

Hogyan rendezhetsz be egy kicsi lakást indusztriális stílusban?

Ipari stílusban egy kisebb lakás is berendezhető, bár a hatás nem lesz annyira nyersen frenetikus a nagy méretek hiánya miatt. Mire figyelj?

  • A lakás legyen nyitott terű, nagy ablak felületekkel rendelkező, ahol szabadon áramolhat be a természetes fény.
  • Mivel a fekete, a fehér és a szürke színek dominálnak, nem lehet színes a fal és élénk színű a bútor.
  • A kopottas kialakítású padló, az eredeti állapotában meghagyott tégla- vagy a festett betonfal itt is jelen kell, hogy legyen.
  • Dekorációként itt is gondolkodhatsz az újrahasznosított dekorációs tárgyakra, de hanyagolni kell a túldíszítettséget, a hangulat feldobására egy-két régi szőttest, vagy állati szőrből készült dekorációs elemet használhatsz.
  • Vásárolj indusztriális, fémből készült, karakteres lámpákat, ütött-kopott hatású komódokat, kisszekrényeket, rusztikus, fa és fém kombinációjú, kisméretű étkezőgarnitúrát.
  • Az ágykeret, az ablakkeret és az ajtó szigorúan csak natúr színű, fémből vagy természetes anyagból készülhet.

Az indusztriális stílus előnyei, hátrányai

Kiknek ajánlott indusztriális stílusban berendezni az otthonukat? - Az indusztriális stílus előnyei

Az ipari stílus egy olyan életforma színtere, ahol kiteljesedhet a szabadságvágy, ezért elsősorban fiatal és fiatalos középkorú párok, egyedülállók, városi, urbánus lelkületű fiatalok számára a legideálisabb. Miért? Mert az igazi, szabad nagyvárosi ember nem álmodik virágos függönyökről, kényelmes meleg szőnyegről és antik fotelről. A nagyvárosi ember örökké alkalmazkodik a nagyváros ritmusához, szinte eggyé válva a lüktetésével, aktív társasági életet él. A szabadság iránti vágyuk akkora, hogy anyagilag is hajlandóak áldozni rá.

Az indusztriális stílus előnyei:

  • letisztultság, erő és funkcionalitás jellemzi
  • nincs sallang vagy túldíszítettség
  • nincsenek határai - a beltéri falak és térelválasztók hiánya - vagy minimális jelenléte - óriási szabadság érzetet biztosít
  • a berendezési tárgyak többfunkciósak, gyakran újrahasznosított bútorokat jelentenek
  • egyediség és időtállóság jellemzi, amit a valódi, minőségi anyagok tesznek lehetővé
  • kiválóan kombinálható más stílusokkal is (vintage, skandináv, modern, minimalista)

Kiknek nem ajánlott indusztriális stílusban berendezni a lakásukat? - Az indusztriális stílus hátrányai

A loft nem mindenkinek való életforma a speciális elrendezése és a monumentális méretei miatt. Az ipari stílusú lakásoknak több hátránya is van:

  • Egy ilyen otthon nem alkalmas arra, hogy egy többgyermekes család vagy több generáció is együtt éljen, mert az egyterűség miatt nincs lehetőség a félrevonulásra. A családtagok gyakran zavarhatják egymást a tevékenységekben.
  • Óriási költségekkel jár a létrehozása (főként a hard loft változat esetében) vagy megvásárlása (kb. 80-100 millió az alapár).
  • Drága a felfűtése a nagy belmagasság miatt, ahogy nyáron a hatalmas üvegfelületek árnyékolása is sokba kerül - azaz magasak a rezsiköltségek.
  • Nem mindenki szereti azt a ridegséget, amit az ipari stílus képvisel. Mivel a tér teljesen átlátható a rendetlenség is azonnal feltűnik egy váratlan látogató számára.
  • Nem használ apró dísztárgyakat, nippeket, nem ismeri a függönyöket, a színes párnákat.
  • Eladó régi gyárépületet találni hazánkban nem könnyű feladat.

    Miért szeretik tehát olyan sokan az indusztriális stílust?

    Talán azért, mert a loft lakások berendezésének csak a képzelet szab határt. Hatalmas osztatlan tereinek köszönhetően egyedi és kreatív enteriőröket alakíthat ki mindenki - a klasszikus vintage-től a modern funkcionalizmusig - már, ha van rá anyagi fedezete. Az igazi loft lakás ugyanis meglehetősen drága, ráadásul, ha még luxus-szolgáltatásokat is beépítenek - például az üvegfelületek korszerű fűtő-hűtő berendezést és szigetelési megoldásokat kapnak - akkor bizony a határ a csillagos ég. A bennfentesek szerint megéri, hiszen a szabadságvágy és az egyediség iránti szenvedély így teljesülhet csak ki a számukra.

    Persze akkor sem kell elkeseredned, ha nem engedheted (még) meg magadnak ezt a luxust! Kezdd el kicsiben!

    További stílus útmutatók a DODO blogján:

    Keresés