Tedd fényesebbé a hétköznapokat a glamour stílussal! - DODO | Designban Otthon

Tedd fényesebbé a hétköznapokat a glamour stílussal!

A glamour szó már önmagában is ragyogást jelent, így maga a stílus is ezt tükrözi. Ha ránézünk egy ilyen otthonra, egy gyönyörű szálloda jut eszünkbe csupa elegáns elemmel, amit ugyanúgy kialakíthatunk saját stílusunknak megfelelően otthonos, trendi szellemben.

Valamennyien arra vágyunk, hogy az otthonunk különleges és szép legyen, amelynek ajtaját a hozzánk érkező vendégek előtt büszkén nyithatjuk ki. Ilyenkor lényegében az életünkbe adunk betekintést, hiszen az elrendezés, a stílus, a színek és a bútorok árulkodnak rólunk. Vajon mit sugall a glamour stílus? Talán túlzásnak tűnhet?

Egy glamour stílusú lakás ugyanúgy tartalmaz minimalista részleteket, mint barokkos túlzásokat, földig érő csillárokat vagy apró rejtett fényeket, de ne ijedj meg! Lehet ezt visszafogottan is csinálni! :)

Mi az a glamour stílus?

A glamour olyan műfaji megnevezés, amit eredetileg a fényképész szakmában használtak. A modellek szépségének hangsúlyozását jelentette sminkelés, retusálás és izgalmas megvilágítások alkalmazásával.

Honnan is származhatna a stílus máshonnan, mint Hollywoodból, ahol a múlt század 20-as éveiben alakult ki. Megjelenése megfigyelhető volt a filmekben, az öltözködésben, de a lakberendezésben is! Az oxfordi szótár megfogalmazása szerint a glamour szó jelentése “ragyogó”, “káprázat”, de megemlítik a csábító, a varázslat szavakat is.

A glamour mivel nem színtiszta stílus, így kőbe vésett szabályai sincsenek sem a szín-, sem az anyaghasználattal kapcsolatban. Természetesen, ahogy minden más stílusnak, ennek is vannak a körvonalai, de ezek nem szigorúak. Olyan sokat megengedő stílus ez, aminek az alapjait a személyiségünk adja majd.

Ha te is szeretnéd a saját egyéniségedet viszontlátni az otthonodban, akkor érdemes ebben a stílusban berendezni azt. A rengeteg fény, a finoman kidolgozott, de mégis látványos minőségi anyagok, a sokszínűség megteremtik a vágyott csillogást. Sokakban tévesen a glamour jellege egybecseng a fényűzés, a luxus és a giccs fogalmával. Pedig ez a stílus a valóságban nagyon dekoratív és nagyon ízléses, hiszen egyszerre engedi meg a minimált, a barokkot és a rusztikus elemeket is.

Ha glamour stílusról beszélünk, sokaknak leginkább a klasszikus stílusra hajazó, már említett barokkos vonal ugrik be. Pedig a modern glamour stílus sokkal nagyobb szabadságot enged és sokkal több formát, illetve összeállítást választhatunk. Ha te szereted a "fancy", kissé csillogós elemeket, a hollywoodi sztárok otthonaira emlékeztető világot, akkor ez a te stílusod!

Egy glamour otthonnál éppen ezért nem kell törekedni a színtiszta stílus megteremtésére. Kéz a kézben jár az Art déco stílussal is, ezért sok-sok hasonló elem fedezhető fel közöttük.

Modern stílusú glamour nappali

Klasszikus irányzatú glamour nappali

Milyen anyagokat használ a glamour stílus?

A glamour megjelenés lényege, hogy minden olyan díszítő elemet felhasznál, ami fenséges és csillogó hatást kelt. Előszeretettel alkalmaz például strasszokat, gyöngyöket, rojtokat, bojtokat, selymet, de nem veti meg a szőrmét sem. Az egyik leggyakoribb anyag a bársony, ami egyébként is nagyon népszerűvé vált az elmúlt években, de ha te egy klasszikus szövet kanapé mellett döntesz, akkor is jó irányba indulsz, hiszen a megfelelő kiegészítőkkel és apróbb dekorációkkal könnyen elérheted a valódi glamour hatást.

A PAVLINA bézs bársony ülőpad tökéletes választás egy glamour otthonba, ráadásul tárolós funkciója miatt praktikus is.

A puha szövetek mellett kiemelt szerepe van az üvegből és a kristályból készült daraboknak, legyen az egy apró dísztárgy vagy egy hatalmas váza, vagy akár több darab együtt. Ezeket pedig bátran kombinálhatod a glamour stílus egyik állandó szereplőivel, a különböző fémekből készült darabokkal. Arany, ezüst és rosé gold is jöhet a nappalitól egészen a fürdőszobáig.

Jól megfér egymás társaságában a csillogó kristály mennyezeti lámpa, a kényelmes bársony kárpitozású fotel, az ezüst színű tükör, az ezüstösen csillogó konzolasztal, amit pasztell és sötét színekkel, lágy textíliákkal kombinálhatsz. Anyagokban alkalmazz minden téren prémium és luxus érzetű, dekoratív textileket.

Kiemelten fontos a szerepe ebben az enteriőrben a megvilágításnak, a fény-effekteknek, amelyek egyszerre teremtenek nagyfokú díszítettséget, csillogást, és a fényűzés legmagasabb fokát.


COZY VELVET rózsaszín kanapé a bemutatótermünk glamour helyiségében

Milyen színek és minták jellemzőek a glamour stílusra?

A glamour stílus színei

A glamour stílus nem rajong az élénk színvilágért, ettől sokkal visszafogottabb világot képvisel. Leggyakrabban használt színei a fehér, a fekete, a szürke, krém- és a pasztell árnyalatok. Ezek mellett pedig színekben is elengedhetetlen a különböző fémek használata: az ezüst, az arany és a rosé gold is. A fémekkel ráadásul abszolút trendi lehet az otthonod, hiszen az utóbbi években nagyon népszerűek lettek újra és nem csak a klasszikus enteriőrökben.

Ha Te viszont mindenképp élénk színt szeretnél használni, szorítkozz egy hangsúlyos árnyalatra és maximum 1-1 elemen alkalmazd, a kiegészítőkkel pedig finomítsd az összképet. Így még modernebb végeredményt érhetsz el!

Képzeld el milyen jól mutatna egy fekete-arany magasfényű dohányzóasztal a nappalidban, szinte észrevétlenül becsempészve oda a luxus érzését. Vagy a kék és fehér porcelán vázák, amelyek értéküknél fogva méltó tagjai lehetnek a berendezéseknek. Ahogy a lágy anyagokkal, textíliákkal vagy felületekkel kombinált fém és kristály elemek is feltűnő kiegészítői a stílusnak. A glamour enteriőrben akár a hűvös márvány is megjelenhet mint anyag, de fontos szerepet kaphatnak a fém fogantyúk is, ami még a konyhában is segíthet elérni a kívánt hatást.


Az ARIELLE türkiz bársony kanapé remekül beleillik a glamour stílusba ilyen gyönyörű arany kiegészítőkkel körülvéve!

A glamour stílus mintái

Minták tekintetében viszonylag széles skálán mozoghatsz, hiszen a hatalmas virágmintáktól egészen a geometriai alakzatokig bármit használhatsz. A lényeg, hogy harmóniában legyen a bútorokkal és a kiegészítőkkel.

A virágminta inkább egy klasszikus vonalat képvisel, ezzel szemben a geometriai például sokkal frissebb és modernebb irányzatot, csak rajtad áll, melyik irányba indulsz el. A glamour imádja az elmúlt év nagy slágerét, a márványt is. De ha te mondjuk a kicsit extrémebb világot kedveled, a leopárd és a zebra minta is nagyon jól harmonizál a glamourral.

Ez a fém hangsúlyos stílus gyakran használ ezüst vagy arany fonalas textileket vagy párnákat is, sőt a szatén és a selyem anyagok is előtérbe kerülhetnek, amelyekkel fokozhatod az vagány eleganciát.

Hogyan fokozd a ragyogást?

A glamour világában kiemelt szerepe van a látványnak! Mivel a csillogásé és a fényűzésé a főszerep, így jellemzőek a hatalmas terek- és belmagasság, illetve az óriási ablakok. De ha mindez számodra nem adatott meg, de mégis "glamour-ban" szeretnéd élni a mindennapjaidat, akkor se csüggedj!

Mivel szinte mindent a külcsínnek kell alárendelni, a stílus megteremtéséhez a cél nem más lesz, mint a gyönyörködtetés, és a figyelemfelkeltés. Kissé hedonistának tűnhet mindez, hiszen ehhez sok feltűnő elemet kell felhalmozni, majd azok értékét még fényekkel is ki kell emeli.

Az ELENOR asztalkák és polcok például tökéletesen beleillenek egy glamour otthonba, ugyanis mind-mind arany színű és elegáns kivitelezésű. Az ELENOR 2 lerakóasztal szett például 2 darabból áll, amiket együtt és külön-külön is elhelyezhetsz.

A tükrök szerepe

Szerezz be néhány nagyobb tükröt, az se baj, ha minden helyiségbe jut egy, és ügyelj a világítás magas minőségére. A fények játéka csodás látványt nyújt, ami egész évben szolid (vagy erőteljesebb) ragyogást biztosít otthonodnak! A tükrök ráadásul optikailag nagyítják a teret, világosabbá és tágasabbá teszik azt, így mindenképpen jó választás elhelyezni egy szép nagy darabot az előszobába, a nappaliba és a hálószobába is!

Ez egyszerre teremt remek lehetőséget az üres falak kitöltésére, de praktikus is, hiszen milyen jó szolgálatot tesz egy előszobai tükör indulás előtt. Milyen tükröt érdemes választani? Nos ez elég összetett kérdés, hiszen a tükör vásárlásakor figyelembe kell venned a rendelkezésre álló helyet, a tükör méretét és célját, illetve az enteriőrt ahova be szeretnéd illeszteni.

Az is fontos kérdés, hogy a falra akarod akasztani, vagy egy szabadon álló tükröt szeretnél? Mi a fontosabb: a különlegesség, egyediség vagy az esztétikum? Szerencsére sokféle áll a rendelkezésedre a hullámos fali tükröktől, a francia keretes, vékony keretű tükrökön át az álló fali tükörig. Csak tudj dönteni…

Fémek minden mennyiségben!

Ahogy már többször is említettük, a különböző arany, ezüst és rosé gold elemek használatát bátran kimaxolhatod. Helyezheted a hangsúlyt egy színvilágra, de akár kombinálhatod is őket, csak arra figyelj, hogy legyen valamilyen fókuszpont a helyiségben, illetve a lakásban és e köré rendezd és válaszd a színeket és mintákat.


MIRA 3 részes szett - ülőpad és puffok

Hogyan alkalmazd a glamour stílust a hétköznapokban?

Ha a fentiek alapján neked kicsit soknak vagy túlzónak hat a glamour stílus, vagy csak 1-1 jellemző jegyét szeretnéd megjeleníteni otthonodban, akkor sem kell messzire menned, mert nálunk csupa modern glamour darabot találsz, amikkel új köntösbe öltöztetheted otthonodat.

Természetesen a rengeteg külsőség mögött a kényelem sem szorul háttérbe, amit a hatalmas bársony vagy bőr borítású kanapék és fotelek biztosítanak, amikhez nyugodtan beszerezhetsz egy kényelmes puffot is. A kanapé gyakran kerül a glamour enteriőr középpontjába, ezért nyugodtan díszítheted szintén bársony vagy fémes színű párnákkal. A lelki szemeink előtt látjuk, mennyire jól mutat mellette a feldíszített karácsonyfa, melynek díszei maximálisan harmóniában vannak a környezet színeivel.

Van néhány tanács, amelyeket, ha megfogadsz te is könnyen és egyszerűen teremthetsz glamour stílust az otthonodban:
  • Legyen mindig rendezett és tiszta az otthonod! A csillogás csak akkor valósulhat meg, ha a felületek ragyognak a tisztaságtól.
  • Határozd meg a kiegészítők pontos helyét is, de kerüld a zsúfoltságot!
  • A kiegészítőket az évszakok változásával cserélgesd ki, így elkerülheted az egyhangúságot.
  • Gondoskodj a ragyogásról fémekkel, fényes csempékkel, tükrökkel.
  • Szerezz be egy hatalmas, díszes csillárt!
  • Kombináld a régit az újjal Alkalmazz ezüst és arany fogantyúkat a szekrényeken.
  • Nagyon jól érvényesülnek a hosszú fényes dekor függönyök is, amelyek szinte súrolják a padlót.

Gömbölyded formák az elegáns légkörért!

Egyszerű giccsessé tenni a stílust, ezért ügyelj az arányok, és a színek finomhangolására. Válassz ki egy alapszínt, amihez tartod magad, és minden további szín csak kiegészítőként szolgáljon.

A bútorokból például sokkal érdemesebb letisztult, elegánsan ívelt formákat választani és átadni a főszerepet a dekor elemeknek, a tükröknek, a lámpáknak, és a textileknek. Az éles sarkokat leváltják a kissé gömbölyded formák, amik  lágyítják majd a teret. Lépj ki a szögletes világból, és teremts lenyűgözően elegáns otthont! Ha eltalálod a tökéletes harmóniát káprázatos lesz az összhatás, és imádni fogsz minden otthon töltött percet. :)

Nézd meg a glamour stílusról szóló videónkat:

Helyiségről-helyiségre - Avagy hogyan alkalmazd a glamour stílusban?

Glamour stílus a nappaliban

Használj aranyozott felületeket, luxust keltő részletességgel kidolgozott tárgyakat, régiségeket, kristálycsillárt, tükröket, amelyek tágítják a teret optikailag. Ez még akkor is működni fog, ha a falak és a bútorok tekintetében a neutrális színek mellett döntesz. 

A nappali glamour bútorai lehetnek ízléses komódok, öltözőasztalok, kárpitozott székek esetleg egy elegáns italbár. Mindennek ugyanazt sugallnia: a luxust, a bőséget és az eleganciát. A kanapénak is, ami lehet fényes elemekkel és ízléses bojtokkal díszített fejtámlákkal felszerelt.

Hálószoba glamour stílusban

A glamour stílusú hálószoba megteremtéséhez elengedhetetlen a díszes kristálycsillár, a puha ágy, a masszív, luxus hatású bútorok, a magas fényű fém újságtartó, a flitterekkel díszített párnák.


COSMOPOLITE szürke bársony ágy 160 cm

Glamour stílusú konyha

Itt a ragyogás megteremtésére olyan magasfényű szekrényekre lesz szükséged, amelyek megjelenésüknél fogva csillogóvá teszik a helyiséget. A kerámia mosogató, az Inox berendezések, a magasfényű csempe elegánssá teszi a helyiséget.

Glamour stílus a fürdőszobában

Glamour stílusú fürdőszobát szeretnél? Akkor dekoratív ezüst vagy arany kerettel rendelkező tükröt és fényes csempéket kell beszerezned, amelyek biztosítani fogják a fényességet és világosságot. Ehhez még hozzáadódik a jó megvilágítás hatása is, ami még jobban kiemeli a csempék fényét. A luxust kihangsúlyozhatod a jó minőségű anyagok felhasználásával, ilyen a fém, a bársony, az üveg, vagy a szatén. Fontos, hogy kád szabadon álló legyen.

A glamour design lényege a bőség, a luxus, és a változatosság. Létrehozásakor meg kell tervezni a dekorációt, aminek következetesnek kell lennie. Attól, hogy tele van csillogással, színekkel és kiegészítőkkel, nem szabad, hogy túlzásokba ess. A glamour stílus modern és elegáns, merész és határozott, ahol az unalomnak nincs helye.

További stílus útmutatók a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés