Távol-keleti és japán stílus - Az egzotikus minimalizmus békéje - DODO | Designban Otthon

Távol-keleti és japán stílus - Az egzotikus minimalizmus békéje

Minimalista harmónia - talán ez a két szó jellemzi leginkább a távol-keleti stílusok egyik meghatározó képviselőjét, a japán stílust. A belső tér egzotikuma jól tükrözi a hagyománytiszteletet, miközben jól megfér a modernizmussal is. Ez a stílus kicsit elszigetelődik a hétköznapok nyüzsgésétől, ha te is vágysz valami hasonlóra, olvass tovább!

Honnan származik a japán stílus?

A japán stílus kínai és koreai gyökerekre épül, kialakulását számos tényező befolyásolta. Egyrészt az éghajlati viszonyok, a földrengésektől való félelem, a nagy népsűrűség miatti helyhiány, a természeti erőforrások hiánya, másrészt a hagyományok és életfilozófia hatása is érvényre jutott a stílus jellegzetességeinek létrejöttében.

Miért olyan különleges a japán stílus?

Felgyorsult, kaotikus mindennapjainkban egyre jobban felértékelődik minden, ami nyugalmat, harmóniát és békét sugároz. Ilyen a japán stílus is, amely az egyszerűségével, a számunkra alig ismert filozófiájával, a megszokottól nagyon eltérő hangulatával egzotikusnak számít. Ráadásul itt már nem csak kulturális különbségekről van szó, hanem az épületek szerkezetének és a belső tér enteriőrjének lényeges eltéréséről is, ami a számodra is vonzóvá teheti ezt a stílust.

A japán stílus a mai minimalizmus megteremtője?

A japán stílust a puritán, egyszerű, funkció vezérelt szemléletmód jellemzi: letisztult formák, hagyományos, praktikus bútorok, tompított árnyalatok, matt felületek, minimális mennyiségű berendezési tárgy. Az otthonok szellősek, rendezettek, nincsenek tele zsúfolva semmivel, ami felesleges. Nem a japán stílus minimalista, hanem a minimalizmus az, ami a japán stílusból ered.

Hogyan érvényesül a jin és a jang hatása a lakberendezésben?

A jin és jang az ellentétek egysége. Mivel a világon minden magában hordozza a változás lehetőségét, így a világ a jin és a jang jellegű erők állandó változásából áll. Normális körülmények között ezek az erők kiegyenlítik egymást és egyensúlyban vannak.

Az ellentétek egyensúlya (jin-jang) a japán stílusú lakberendezésben is érezteti hatását. Az otthonok berendezése kontrasztos, ám mégis egyensúlyt alkot: pl. hófehér kavicsok egy fekete tálban, durva szövésű szőnyeg használata a fényes padlón.


TAMIL fonott ülőpad

Miben térnek el a tradicionális japán házak a nyugati épületektől?

A felkelő nap országában a tradicionális házak lényegesen eltérnek a számodra megszokott épületektől. Míg nálunk az erős falak elvárásként vannak jelen az építészetben, addig Japánban a természeti katasztrófákra kellett berendezkedni, és könnyen újjáépíthető, kevésbé masszív épületeket kellett tervezni.

Japánban emiatt a házak fából és papírból készültek. Ezeknek az ún. váz-szerkezetes házaknak az előnye, hogy mivel nincsenek teherhordó falak, lehetővé válik egy nagyobb alapterületű helyiség létrejötte, amit kisebb terekre osztanak. A ház vázát fa oszlop- és gerendaszerkezet adja, az oszlopok talpköveken helyezkednek el, ami biztosítja az oszlopok rugalmas mozgását pl. földrengés esetén.

Mi az a wabi-sabi design?

A wabi-sabi filozófia szintén a buddhista tanokból származik, a japánok szépségről alkotott szemléletét fejezi ki. Ez a lakberendezésben a régi, kopott, javított tárgyakkal kapcsolatban jut érvényre, ahol arra motivál, hogy találd meg a szépséget a tökéletlenségben is. Az egyszerűt, természeteset, viseleteset és a tökéletlent is használja az otthon berendezése, díszítése során. Ha bővebben olvasnál a wabi-sabiról, kattints ide!

A japán építészet

Mi jellemzi a japán házakat?

A hagyományos japán házak általában kis alapterületű könnyűszerkezetes épületek, fából, gipszvakolatból, papírból - a beltérben szögletes oszlopokkal. Díszes, hangsúlyos és méretes tetővel rendelkeznek, ami túlnyúlik a falakon. A házban csak az előszobának, a konyhának, a fürdőszobának és a mosdónak van külön tere, a további helyiségekből bármelyik lehet hálószoba, nappali, étkező vagy vendégszoba, köszönhetően az elhúzható paneleknek. Ismerd meg a japán házak részeit!

a) Mi a genkan?

A genkan, azaz az előszoba a ház egyik legfontosabb része, amit a többi helyiséghez képest süllyesztve alakítanak ki. Itt történik a vendégek köszöntése, és itt kell mindenkinek katonás rendben letenni az utcai cipőjét lévén, hogy csak otthoni vagy benti papuccsal lehet belépni a lakásba.

b) O-furo - avagy a beltéri fakád szerepe

Japánban a fürdésnek külön hagyománya van. Mielőtt belemerülnének a relaxációt szolgáló forró vízbe, még megtisztálkodnak a fakádon kívül. Furcsa szokás, hogy a tisztálkodás után a családtagok ugyanazon fürdővízben áztatják magukat.

c) Nem találod ki, mi a vasiki!

A vasiki hagyományos japán WC, ami egész Ázsiában elterjedt. Guggolós WC-nek is szokták nevezni. Higiénikus, könnyebben takarítható, víztakarékos. Napjainkban már a a japánok is a nálunk megtalálható WC fajtát használják, de ne lepődj meg, ha esetleg a nyilvános mosdókban és a vendégfogadókban még találkozol vele.

d) Tatami - a padlózat jellemzői

A tatami szőnyeg a hagyományos japán stílusú házaknál használt összehajtogatható padlóburkolati anyag. Ennek a több funkcióval rendelkező gyékényszőnyegnek az alapját hagyományosan rizsszalmából készítik el, amit gyékénnyel borítanak. Élő, szerves padlózat, ami képes a levegőből megkötni a szén-dioxidot. Nyugtató és klimatizáló hatása is van (nyáron hűsít, télen melegít).

e) Mi az a futon?

A futon olyan tradicionális japán ágy, amelynek nincs kerete. Ezt a gyapottal töltött selyem vagy vászon derékaljat közvetlenül a tatamira fektetik. Átlagosan 10 cm vastag, 90-100 cm széles és 195-210 cm hosszú. Tartozik hozzá paplan és párna is. Reggel felkelés után kiszellőztetik, majd egy direkt erre a célra kialakított fali szekrénybe teszik, igy az éjszaka hálószobaként funkcionáló helyiségből nappalit varázsolnak.

f) Fuszuma és sódzsi - a tolófalak jelentősége

A hagyományos japán házakban a falak könnyen elmozdíthatóak és átvariálhatóak. Ezek a tolóajtók cseresznyefából és papírból készülnek. A fuszuma, azaz a tolófal áthelyezhető, nyáron el is távolítható. A fakeret átlagosan 180x90 cm nagyságú, rácsokra felosztott szerkezet, mindkét oldalát egyszínű vagy mintákkal díszített papírral, festményekkel vagy vászonnal fedik be.

A sódzsi a verandáknál található, a fuszumánál lényegesen világosabb, mert csak az egyik oldala van rizspapírral beragasztva. A papírfalak miatt a lakások télen hidegek, nyáron melegek.

g) Kotacu - a családi együttlét központja

A kotacu egy fűthető asztal, amit a nagyszoba közepén helyeznek el. Ez a családi együttlét helyszíne, itt beszélgetnek, tévét néznek és vacsoráznak a családtagok. Az asztal alatt található egy hőforrás, amit gyakran magába az asztalba építenek bele.

Hogyan rendezd be a lakásodat japán stílusban?

Ha japán stílusban szeretnéd berendezni az otthonodat, akkor célszerű kedvelned a minimalizmust. A japán házak berendezése ugyanis szigorúan minimalista. A szobákban csak a legszükségesebb berendezések vannak: egy-egy asztal, párnák és beépített szekrények. Az ágyat (futon) csak este veszik elő a hely spórolás miatt. Mindennek megvan a helye és mindennek rendben kell lennie.

Mi jellemzi a japán stílusú bútorokat?

Értelemszerűen a bútorok is a minimalizmus jegyeit tükrözik: a funkciót helyezik előtérbe a design-nal szemben. A bútorok sötét színűek, egyszerűek, geometrikusak, alacsonyak, de minőségi darabok. Az anyaguk természetes: cseresznye, bambusz, cédrus vagy mahagóni. Minél gazdagabb valaki, annál értékesebb és drágább fafajtákat használnak.

Így tehát a masszív, tömörfa bútorokkal biztosra mehetsz, ha a japán minimalizmust szeretnéd megteremteni otthonodban. Ezek a típusú bútorok remekül visszaadják ezt a kicsit szigorúnak érződő hangulatot, főleg ha köréjük válogatjuk a megfelelő kiegészítőket. Főként világos vagy sötét tónusú fa bútorokat használnak, de a gyönyörű indiai rózsafa is tökéletes választás. Lényeg az átláthatóság, a rendezettség. Ezt a rendezettséget pedig fehér vagy legalábbis világos falakkal fokozzák, amelyek ezzel együtt tágítják a teret is és még letisztultabbá teszik azt. Ezek a bútorokra pontosan ugyanaz jellemző, mint a japán minimalista világra: gyönyörű, visszafogott külső, amelyek elkerülheted a zsúfoltságot és a rendezetlenséget.


MAKASSAR tömörfa termékcsalád

A szobában a fókuszpontban egy kis asztal vagy ládika áll, amely köré nem székeket vagy kanapét, hanem kényelmes, nagyméretű ülőpárnákat tesznek. Nincsenek háttámlák, nagy méretű berendezési tárgyak, polcok. Szokás, hogy mindent szekrényekbe zárnak: könyveket, ruhákat, eszközöket, így mindig rend uralkodik.

Milyen a japán stílusú előszoba?

A japánok a rend és a tisztaság hívei, ami már az előszobába való belépéskor megmutatkozik. Ezért, ha te is japán stílusú előszobát szeretnél, lehetőséget kell teremtened arra, hogy az utcai cipőtől való megszabadulás után fel lehessen venni a házi papucsot. De ezzel sem léphetsz olyan helyre, ahol szőnyeg van, és ebből a szempontból a WC is tabu, oda külön papucs kell.

Hogyan válik japán stílusúvá a nappalid?

A japán lakás legközpontibb része a válaszfalakkal kijelölt nappali, azon belül is a tokonoma, ami egy olyan díszített falmélyedés, ahol egy kalligrafikus írással ellátott hosszú tekercskép függ a falon. Ez a tekercskép adja meg a lakás hangulatát és vall a benne lakók életfelfogásáról. Ezen a helyen szokott ülni a családfő és a vendégek is. Szintén megbecsült hely a lakásban a buddhista vagy sintoista oltár, amelynek közelébe az elhunyt családtagok fényképeit teszik ki.

 

Miért használj japán stílust a konyhában?

A konyha a helyhiány miatt ebédlő és nappali is egyben, ezért olyan zárt polcos szekrényekkel van ellátva, amelyek mögött az összes konyhai eszköz el van rejtve. Ha a rendezettség miatt japán stílusú konyhát szeretnél, akkor itt is a minimalizmusra kell törekedned. A konyhabútorok fából készüljenek és szigorú geometriai formájúak legyenek, kiválasztásuk során nagy hangsúlyt kell kapnia a szimmetriának, az arányoknak és a funkcionalitásnak.

Egy dologból lehet sok: növényekből. Ikebana, bonsai, bambusz, orchidea, élő fák alkothatják a konyha organikus díszítését. A japán stílusú edények, az öntöttvas és agyag teáskannák, a kis porcelán csészék, a gyönyörű sushi-készletek, a japán szakácskések, az evőpálcikák és evőpálcika tartók mind-mind növelik az enteriőr szépségét.

Miként válik a nappaliból hálószoba japán stílusban?

A japán stílus egyik legpraktikusabb előnye a kis alapterület miatti helytakarékosság. Hihetetlen, de a hálószobából pillanatok alatt nappali alakítható ki, ami fordítva is igaz. Amikor a helyiség nappaliként funkcionál, akkor itt zajlik a vendégfogadás, a szertartásos teafogyasztás, a családi közös vacsorák és beszélgetések. A tér szellős, rendezett, harmonikus és természetes. Nincsenek oda nem illő bútorok vagy díszek.

Mik a japán fürdőszoba jellegzetességei?

Ahogy már fentebb említettük, a japánoknál a fürdés komoly rituálé, hiszen a megtisztulást jelképezi. A fürdőszoba emiatt egy olyan szent hely, ahol megvannak az előírt viselkedési szabályok. Ilyen például, hogy a fürdő részt teljesen el kell szeparálni a mosdótól és a WC-től. A japánok egy mélyebb, merülő kádat használnak a fürdőszobában, amelyben meditálás céljából üldögélnek a tisztálkodást követően. Ez segíti a gondolatok lecsillapodását és a nyugalom elérését.

A japán stílusban berendezett fürdőszobát a tisztaság, az egyszerűség és a természetesség jellemzi, amit te is könnyen elérhetsz, ha békés, világos, semleges színeket, természetes anyagból készült bútorokat és kiegészítőket használsz. De mindenből csak annyit, amennyire feltétlenül szükség van.

Mit nyersz, ha japán stílusban rendezed be az irodádat?

Visszafogottságot, békét, nyugalmat, egyszerűséget, egyensúlyt. Már csak ha kimondod is ezeket a szavakat, olthatatlan vágyat fogsz érezni egy ilyen munkakörnyezet iránt. Egy japán stílusú iroda kialakítása egyszerű, de csak akkor lesz pozitív hatása rád, ha nem tűröd a fél megoldásokat, azaz alkalmazod a stílus lehető legtöbb formajegyét.

Ismered a japán kert jellemzőit?

Tudatosan elrendezett kövek, sziklakertek, moha, örökzöld és lombhullató fák, japán bambuszok, páfrányok, hidak, vízcsobogás, lámpások, teaház, kerti pavilon. Egy hely, ami magával ragadó és elgondolkodtató. A határtalan békesség és nyugalom megtestesítője, ahol lelassul az idő, egyedi és különleges a hangulat, el tudsz szakadni a mindennapos problémáktól, csendesen szemlélődhetsz, megpihenhetsz.

Hogyan dekorálj japán stílusban?

Milyen színek dominálnak egy japán stílusban berendezett otthonban?

A japán stílusú otthonokban a fekete és a fehér mellett a természetes színek uralkodnak: a bézs, a homok, a mandula, a tompa, krémes pasztellek, a hamvaszöld, a halvány rózsaszín, a bambuszzöld. Minden felület matt, semmi sem csillog. Ezekhez fog jól illeszkedni a fa vagy kőpadló, és a nagyon világos vagy a nagyon sötét bútorok.

Milyen organikus dekorációs elemeket használhatsz?

A hagyományos japán házakban a természet közelségét a nagy ablakfelületek biztosítják, amelyek elhúzásával a lakás szinte egybeolvad a természettel. Ha ez nálad nem kivitelezhető, akkor vidd be te az otthonodba a természetet. Egyrészt a japán stílus által kedvelt növényekkel, másrészt olyan organikus elemekkel, mint például a lótuszvirág, a bambusz, a cseresznyefavirág.

Hogyan merülj el a japán stílusú minták, textíliák, anyagok világában?

Mint minden más szempontból, így a textúrák kiválasztása során is az organikus anyagok, a természetes felületek és minták, a naturalitás van a középpontban. Használd te is a japánok által legkedveltebb textiljeit: a kender, a lenvászon, a pamut és a selyem természetessége meghatározza az otthonod hangulatát. Az ablakokat ne a megszokott függönyökkel díszítsd, hanem egyedi japán függönnyel, vagy más néven panel függönnyel.

A panelfüggönyök minimalista letisztultságuk ellenére is képesek a változatosságukkal, színeikkel és mintáikkal a japán stílust képviselni: bambusz csírák, gallyak, virágok, hieroglifák, egzotikus madarak és egyéb természetközeli minták alkalmazásával egzotikus légkört teremthetsz.

Az ágyneműk és díszpárnák puha pamutból vagy egyéb, kényelmes, puha vászonból készülnek. Az ágytakaró olykor lehet selyem vagy selyem-szatén is.

Milyen japán stílusú lakáskiegészítőket válassz?

Nem lesz nehéz dolgod a kiválasztásukkal, mert a hagyományos japán otthonokban csak nagyon kevés dísztárgyat használnak. Nem kell a káosz, a túlzsúfoltság, a túlzás és a felesleg, mert csak elterelik a figyelmedet a lényegről. Ha mégsem szeretnél ellenállni a kísértésnek, akkor mindenképpen olyan lakáskiegészítőt válassz, aminek a dekoráción felül más funkciója is van: dekoratív porcelán vázákat és poharakat, egy-egy autentikus szobrot vagy figurát, pl. Buddha szobrot.

De nyugodtan választhatsz rusztikus, kicsit durvább felületű dísztárgyakat is. Akár egy kőből készült váza vagy fából készült, nyers kivitelezésű darab is nagyon jól beleillik ebbe a világba, csak ellensúlyozd őket kifinomultabb elemekkel.

Így a rusztikus térelválasztókat sem kell elvetned, ha épp arra van szükséged, hiszen ezek sem csak dekorációk, hanem funkcionális kiegészítők. Ilyen például a VEGETAL térelválasztó paraván 3 ajtós verziója is.

A japán stílusú lámpa

A japánok praktikus okokból a földrengések miatt nem használnak nagyon nagy mennyezeti csillárokat, a helyiségeket és a tárgyakat a fontosságuk szerint világítják meg. Ehhez használhatnak szórt fényforrásokat rizspapírból és bambuszból készült lámpaernyőkkel, vagy végtelenül egyszerű négyzet, gömb vagy téglalap alakú mennyezeti világítóeszközöket is. Természetes alapanyagokból készült asztali-, fali- és állólámpákkal teremthetsz te is egyedi hangulatot az otthonodban.


PURE NATURE II függőlámpa

Amit mindenképpen meg kell még említenünk a világítás kapcsán, azok a különleges formák. A távol-keleti stílusban előszeretettel használnak érdekesebbnél érdekesebb, szokatlan lámpákat, amelyek nemcsak fényükkel, de díszítő hatásukkal is élénkítik az enteriőr atmoszféráját.

Miért jó a japán stílus?

A japán stílusú otthon a kiegyensúlyozottság és a nyugalom szigete, a zen harmóniája. Olyan a minimalizmusra jellemző visszafogottság, letisztultság, egyszerűség, természetesség jellemzi, ami a rohanó világ nyüzsgésétől megfáradtan hazatérőt békével tölti el, és megtanítja a pillanatban élni. Legyen a te otthonod is a béke szigete - rendezd be japán stílusban!

Japandi, két stílus ötvözete

Lehet, hogy már ismerősen cseng a Japandi kifejezés, ugyanis a 2020-as lakberendezési trendekkel együtt robbant be a köztudatba, csak kevésbé terjedt el. De pontosan mit is jelent? A Japandi két, önmagában is kényelmes, praktikus stílus találkozása: a skandinávé és a japáné. Elsőre talán furcsa párosításnak tűnik, hiszen míg az előbbi barátságos és meghitt, addig az utóbbi szigorúbb és jóval letisztultabb.

De a különbségek mellett több hasonlóságot is hordoznak magukban. Ilyen a letisztultság és az egyszerűség, a praktikum vagy a minimális dekorációk és kiegészítők használata. Ez érdekes mix, amely pont abban egészíti ki egymást, ami a másik irányzatból hiányzik, így teremt harmóniát. Ha pedig szeretnél többet tudni a Japandi stílusról, ide kattintva olvasd el cikkünket!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés