Minimalizmus, a tiszta gondolatok stílusa - Tudj többet róla! - DODO | Designban Otthon

Minimalizmus, a tiszta gondolatok stílusa - Tudj többet róla!

A minimalizmus a rideg otthonnal egyenlő  ha ezt gondolod, távolabb nem is járhatnál az igazságtól. Most mindent elárulunk a minimál stílusról, amit tudnod érdemes!

A minimalizmus  életstílus, divat, és nem utolsó sorban lakberendezési stílus. Akármennyire trendi napjainkban is, mégis sok félreértés övezi ezt a pont annyira funkcionális, mint amennyire szép és kreatív stílust. Engedd meg, hogy olyan letisztulttá tegyük a gondolataidat a minimalizmussal kapcsolatban, mint amilyenné ő varázsolhatja az otthonod és az életed!

Mi a minimalizmus?

A minimalizmus az egyszerűséget hirdeti és kizárólag arra törekszik az otthonban, ami esszenciális. A modern, letisztult, funkcionális tereket és tárgyakat részesíti előnyben. A “kevesebb több” égisze alatt fennkölt, mégis hívogató családi fészket varázsolhatsz, ha követed elveit. Mi azt mondjuk, garantáltan megéri...

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A te stílusod, ha…

A minimalizmus évek óta töretlenül trendi, de ne csak ez vezessen akkor, amikor megálmodod álmaid otthonát. Mindig, minden körülmények között tartsd szem előtt az igényeidet, és persze az észszerűséget  utóbbi különösen hasznos a minimalizmus esetében, ami a funkcionalizmust, nem pedig az érzelmeket helyezi előtérbe.

A minimál stílust neked találták ki, ha:

 • szereted az időtálló dolgokat (a minimalizmus ugyanis nem építi magába az éppen divatos mintákat, formákat vagy színeket: az egyszerűség jegyében kortalan dizájnnal ruházza fel otthonod)
 • olyan otthont szeretnél, ami könnyen átrendezhető
 • optikailag tágítani szeretnéd szűkös lakásod
 • nem vagy a halmozás és a nippek híve, a minimalista életstílus mellett kötelezted el magad
 • szeretnéd egyesíteni a maszkulin és feminim energiákat 

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A stílus időtállósága és letisztultsága természetesen nem vonja maga után, hogy a bútorok ne tükrözhetnék az ízlésed. Fontos, hogy a minimalizmus nem kizárólag a rideg, kreativitás nélkülőző tereket fedi. Csupán a szimplicátáson keresztül törekszik megragadni a töretlen szépséget.

Ám a cél végtére is mindig az, hogy úgy essen hazaérni, mintha virágokkal várnának!

Elvek a minimalista otthonhoz

De hogyan fogod elsöprően érezni magad, amint beteszed a lábad a lakásba? Itt az ideje, hogy leegyszerűsítsük neked, ami eddig bonyolultnak tűnt!

A kevesebb több

Könnyen megjegyezhető, mégis ködös mondat. Mit jelent hát pontosan? Azt, hogy szabadulj meg a felesleges holmiktól, hogy előtűnjenek a valóban lényeges tárgyak és bútorok!

Funkcionalitás előtérben

Egy tárgy funkcionalitásának előtérben kell lennie a szépsége felett. Lehet, hogy tetszik az a bizonyos asztal, de nem működik jól a neki szánt térben vagy lehet, nem férnek el elegen körülötte. Kár lenne, ha utólag döbbennél ezekre rá. A minimalizmus megóv a felesleges kiadásoktól és a rossz lakberendezési döntésektől!

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

Egyszerűsíts!

Honnan tudod, hogy elérted a lehető legminimálabb hatást? Ha próbára teszed a bútoraidat! Vegyük példának az ágyadat. Biztosan kell rá az a párna? Biztosan ennyire mintás ágytakaró kell? Nem lehet, hogy ugyanezt a funkciót látná el, ha letisztult színű ágytakaród lenne? Nem lehet, hogy ha minimál ágykeretben lenne a matrac, szintén ugyanazt a munkát látná el, mint egy vasból készült, díszesebb társa? A válasz a kérdésekben rejlik… 

Minden részlet számít

Mivel olyan bútorok beszerzésére törekszel, amik nem többek, de nem is kevesebbek, mint amire tervezték őket, ezért esszenciális, milyen darabok mellett döntesz. Nem mindegy ugyanis, hogy egy barokkosabb benyomást keltő vagy egy skandináv stílusban megálmodott fotel mellett teszed le a voksodat.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

Az alapvető színek

Kizárólag olyan színeket használj, amik jól illeszkednek egymáshoz. A modern minimalizmus a fehéret, szürkét és barnát részesíti előnyben, de ha otthonos minimál stílusra vágysz, természetesen élénkebb színeket is választhatsz  a lényeg, hogy egységes látványt kölcsönözzenek a beltérnek.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A fehér tér hatalma

A minimalizmus kedveli a fehér teret, amiben bármilyen tárgy remekül mutat. Ne elfedni próbáld, inkább kihangsúlyozni a falak nemes eleganciáját!

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A minimalizmus története

Gondoltad volna, hogy a minimalizmus nem korunk szüleménye? És hogy inkább egy társadalmi szükséglet, mintsem a divat hívta életre?

Eláruljuk: az 1920-as években vetette meg a lábát a dizájnban. Elvei Ludwig Mies van der Rohe tervező és társai nyomán terjedtek el az építészetben, hiszen az olyan olcsón beszerezhető és könnyen formálható alapanyagokat részesítették előnyben, mint a beton, üveg és fém. Ráadásul az általuk támogatott geometrikus formák is jól jöttek a korszakban, hiszen a társasházakra növekvő igény miatt fontossá vált, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető épületek készüljenek.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A minimalizmus jegyében számos épület nőtt ki a földből. Olyan, mára turisztikai látványosságként szolgáló épületek is, mint Buckmister Fuller futurisztikus, letisztult munkái.

A stílus pedig az építészetről lassan átragadt olyan ágakra is, mint a festészet, a zeneszerzés, a divat és a lakberendezés. Utóbbiban olyan cégek remekelnek mind a mai napig, mint a Braun vagy az Ikea (habár utóbbit jóval később alapították, mégis megtartotta a letisztult fogyasztói cikkek iránti elkötelezettségét).

A funkcionalitásra való törekvés az egész 20. században kitartott, habár mellette olyan stílusok is megjelentek, mint a (mára úgynevezett) retrovagy indusztriálisstílus. A “kevesebb több” szemléletet tartják a mai napig szem előtt a minimalista szemléletmódban alkotó tervezők, amikor honlapot, tárgyat vagy épp csomagolást álmodnak meg.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A stílusra hatott:

 • Mies van der Rohe: a már említett német tervező prominens képviselője volt a minimalizmusnak, és anyaghasználatával, a nyitott terek és az egyszerű tárgyak iránti szeretetével utat tört a minimalista szemléletmódnak. Hozzá kötődik a stílus mottója is: a kevesebb több.
 • De Stijl: az 1917-ben, Hollandiából indult festészeti irányzat követői a geometrikus formák, bázis tónusok és a szimplicitás iránti vonzódásukkal biztosan ihletet szolgáltattak a minimalizmus megszületéséhez.
 • Japán tradicionális dizájn: a japán szemléletmódban mindig is kulcsfontosságú a minimalizmus, így az is, hogy szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól, és a letisztultságra, egyszerűségre fókuszáljunk a lakbderendezésben is

A minimalizmus reneszánszát éli. Egyre többen vágynak az általa közvetített homogenitásra és fenntarthatóságra, ami remek táptalajt szolgáltat számára, legyen szó divatról vagy épp lakberendezésről.

Bővebben ezen a linken találsz információt a minimalizmus történetéről.

Minimalista stílus szobák szerint

Eljött az ideje, hogy ne csak általánosságban beszéljünk a minimalizmusról, hanem meg is vizsgáljuk, mi tesz egy konyhát, nappalit vagy épp hálószobát letisztulttá. Annyi biztos: ha lakberendezésről van szó, mindig részesítsd előnyben a minőséget a mennyiség helyett!

A minimalista konyha

Egy otthon sem teljes egy modern konyha nélkül. Mivel a minimalista konyha gerincét a szekrények adják, ezért fontos, hogy jó minőségű, de a minimalizmus elveinek megfelelő bútort válassz.

A konyhának a tisztaság benyomását kell keltenie, amihez a minimalizmus egyszerűségre való törekvése és a fehér szín tökéletes választásnak bizonyulhat.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

Ebben a térben ráadásul maximálisan kihasználhatod a stílusnak megfelelő funkcionalitást. Így hát egy szekrénysorban helyet foglalhat például egy tányértárolásra alkalmas, egy lábosoknak kialakított és egy étkezési hozzávalók számára tervezett tároló.

Ha túl sterilnek hat a fehér konyha, fával és különlegesebb színpalettával, növényekkel is vidámabbá varázsolhatod. A lényeg, hogy legyen meg mindennek a helye és ezáltal a munkád is legyen megkönnyítve!

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

A minimalista étkező

A minimalista étkező valószínűleg sok olyan tárgyat mellőz, ami egy hagyományos étkezőben viszont fellelhető. Így hát egy letiszult szellemben berendezett étkező nagy valószínűséggel kizárólag székeket, egy asztalt és néhány dekorációs elemet fog magában foglalni.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

Ám mielőtt még azt gondolnád, hogy ennek eredményeként unalmas lesz a végeredmény, nagyobbat nem is tévedhetnél. Csakis rajtad múlik, milyen izgalmas dizájnbútorokkal dobod fel a teret.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato

Minimál étkezőasztal a DODO HOME kínálatában

Mivel az étkező az órákon át tartó vidám társalgások helyszíne lehet, ezért ne felejtsd: ne csak szép, de kényelmes is legyen. Ezúttal is támaszkodhatsz a multifunkciós bútorokra, legyen például kihúzható étkezőasztalod vagy egymásba illeszthető étkezőszékeid.

A minimalista nappali

A nappalinak a luxus és a kényelem ötvözetét kell tükröznie. Habár a fém és bársony kettőse különösen trendivé vált az elmúlt években, valljuk be: ezek nem különösebben hívogatóak.

Bátran dönts bőr kanapévagy kockás pléd mellett, a lényeg, hogy ne vidd túlzásba az anyagokat és a mintákat.

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutato

Elkerülheted az egyhangúságot, ha egy-egy drámai hatású bútort is beiktatsz a térbe. Egy kirívó színű fotel vagy egy hullámzó kanapé garantáltan magára vonzza a tekintetet!

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutato

És a dekoráció? Helyezz el vázát, gyertyát a dohányzóasztalon (a számuk legyen páratlan) és dekoráld a falat műalkotással vagy több apró képpel. Ha viszont nincs olyan dolog, amit szívesen látnál a falon, hagyd szabadon: fontos, hogy a minimalizmus nem üres, hanem szabad felületeket teremt.

A minimalista hálószoba

Ezúttal is meg kell jegyeznünk, hogy csak azért, mert a minimalizmus letisztultságra törekszik, még nem jelenti azt, hogy kórházi sterilitást kell kialakítanod. Lehelj életet a hálószobába egy izgalmas festménnyel, ágytakaróval vagy olvasólámpával!

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutato

A falak esetében ezúttal sem muszáj a puszta fehérségre törekedni. Egy szimpla trükkel máris feldobhatod a szoba hangulatát: kapjon feltűnő színt vagy mintát a domináns (tehát az ágy fejénél lévő) fal!

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutato

A minimalista fürdőszoba

Csakúgy, mint a konyha esetében, a fürdőszobában is hasznodra válnak a multifunkciós szekrények. Ezúttal is törekedj a minőségre, hiszen a fürdőszobai bútorok jó eséllyel évtizedeken keresztül szolgálni fogják az igényeidet.

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutato

A minimalista stílus előnyei és hátrányai

Végezetül pedig lássuk, milyen előnyei és hátrányai lehetnek a minimalizmusnak! Hiszen, ahogy minden lakberendezési stílust, ezt is érdemes minden oldalról megvizsgálni.

Hátrányok

 • Többet kelt költeni a multifunkciós és időtálló bútorokra, amik lenyűgöző látványt nyújtanak a térben
 • Gyakran nehezebb letisztult bútort találni, mint dekoratívat
 • Az évek múlásával is figyelni kell arra, hogy megmaradjon a tér egysége  így, ha le szeretnéd cserélni elunt kanapéd, ismét hosszas keresésbe kell kezdened, hogy megtaláld a szobához hasonlóan remekül passzoló, tartós darabot
 • Mentálisan megerőltető lehet, ha meg kell szabadulnunk felesleges tárgyainktól, amikor oly sokhoz kötődünk érzelmileg  és még nehezebb utána is elkerülni, hogy sokasodjanak az ajándékba kapott vagy az általunk vásárolt apróságok otthonunkban

Előnyök

 • A kevesebb bútornak és a tágasabb térnek hála könnyebb és gyorsabb kitakarítani (bár tény, hogy a tisztának tűnő terekben könnyebben is kivehető a piszok)
 • A magas minőség magas fokú kényelmet is eredményez, ráadásul jóval később használódhatnak el a bútorok, mint olcsóbb társaik
 • A minimalizmusnak köszönhetően üres tér áll rendelkezésre, ami a szabadság érzetét kelti, tiszta gondolatokat szül, ráadásul a kevés bútor optikailag is tágítja az egyébként szűkös lakást
 • A minimalizmusnak köszönhetően rendszeretőnek és összeszedettnek tűnhetsz vendégeid szemében
 • Kevesebb felesleget halmozol fel, ami környezettudatosabb életmódot von maga után

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutato

Most, hogy mindent tudsz a minimál stílusról, nincs is más dolgod, mint alkalmazni az elveit környezetedben. Ha pedig nem szeretnéd ennek a stílusnak szentelni otthonod, bizonyos tippjeit a hétköznapjaidba is beépítheted. Mert ne feledd: a kevesebb több!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés