Minimalizmus, a tiszta gondolatok stílusa - Tudj többet róla! - DODO | Designban Otthon

Minimalizmus, a tiszta gondolatok stílusa - Tudj többet róla!

A minimalizmus a rideg otthonnal egyenlő, ha ezt gondolod, távolabb nem is járhatnál az igazságtól. Most mindent elárulunk a minimál stílusról, amit tudnod érdemes!

A minimalizmus életstílus, divat, és nem utolsó sorban lakberendezési stílus. Akármennyire trendi napjainkban is, mégis sok félreértés övezi ezt a pont annyira funkcionális, mint amennyire szép és kreatív stílust. Engedd meg, hogy olyan letisztulttá tegyük a gondolataidat a minimalizmussal kapcsolatban, mint amilyenné ő varázsolhatja az otthonod és az életed!

Mi a minimalizmus?

A minimalizmus az egyszerűséget hirdeti és kizárólag arra törekszik az otthonban, ami esszenciális. A modern, letisztult, funkcionális tereket és tárgyakat részesíti előnyben. A “kevesebb több” égisze alatt fennkölt, mégis hívogató családi fészket varázsolhatsz, ha követed elveit. Mi azt mondjuk, garantáltan megéri...

A te stílusod, ha…

A minimalizmus évek óta töretlenül trendi, de ne csak ez vezessen akkor, amikor megálmodod álmaid otthonát. Mindig, minden körülmények között tartsd szem előtt az igényeidet, és persze az észszerűséget utóbbi különösen hasznos a minimalizmus esetében, ami a funkcionalizmust, nem pedig az érzelmeket helyezi előtérbe. A minimalizmus arra biztat, hogy szabadulj meg a felesleges és szükségtelen dolgaidtól, és adj teret más, lényegesebb szempontoknak: figyelj az egészségedre, a személyes fejlődésedre, a meglévő emberi kapcsolatok minőségére és a társadalmi felelősségvállalásra.

A változást legkönnyebben először a saját otthonodban, környezetedben tudod elkezdeni. Most ne csak azokra a szekrényekbe zsúfolt tárgyakra gondolj, amiket már évek óta elő sem vettél, hanem a bútorokra és lakberendezési tárgyakra is, amelyek befolyásolják az otthonod hangulatát. A minimalizmus megteremtése a belsőépítészetben és a lakberendezésben a számodra is fontos feladat.


GHOST üvegasztalok

A minimál stílust neked találták ki, ha:
  • szereted az időtálló dolgokat (a minimalizmus ugyanis nem építi magába az éppen divatos mintákat, formákat vagy színeket: az egyszerűség jegyében kortalan dizájnnal ruházza fel otthonod)
  • olyan otthont szeretnél, ami könnyen átrendezhető
  • optikailag tágítani szeretnéd szűkös lakásod
  • nem vagy a halmozás és a nippek híve, a minimalista életstílus mellett kötelezted el magad
  • szeretnéd egyesíteni a maszkulin és feminim energiákat
  • értékeled a kevés szépségét
A minimalista stílusnak is többféle irányzata van. A három leggyakoribb megnyilvánulási formája alapján léteznek:
  • Az esztétikus minimalisták - számukra a minimál stílus a legfontosabb. Csupasz, fehér falak, csupasz padló, kevés bútor. A látszat becsapós, hiszen pontosan annyi holmijuk van, mint általában egy normál háztartásnak azzal a különbséggel, hogy ők nem hagyják azokat szem előtt.
  • A lényegi minimalisták - arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb tárgy legyen az otthonukba. Mindig csak a legszükségesebb, legalapvetőbb dolgokat veszik meg, hiszen eleve ki gyűlölik a vásárlást. Viszont, ha valami újat kell mégis venniük, akkor gondoskodnak arról, hogy az jó minőségű és strapabíró legyen.
  • A tudatos minimalisták - számukra a tárgyaknak értéke van - ezért csak olyan dolgokat tartanak az otthonukban, amelyek örömet okoznak. Minden olyan tárgytól igyekeznek megszabadulni, ami a számukra nem hordoz jelentést. Ezzel elérik, hogy a megmaradó dolgok kellő figyelmet kapjanak. A fontos tárgyak segítenek nekik a lelki béke megteremtésében és abban, hogy meg tudjanak szabadulni a zavaró gondolatoktól.

A stílus időtállósága és letisztultsága természetesen nem vonja maga után, hogy a bútorok ne tükrözhetnék az ízlésed. Fontos, hogy a minimalizmus nem kizárólag a rideg, kreativitás nélkülőző tereket fedi. Csupán a szimplicátáson keresztül törekszik megragadni a töretlen szépséget.

Ám a cél végtére is mindig az, hogy úgy essen hazaérni, mintha virágokkal várnának!

minimalizmus_lakberendezes_utmutatoKép: Pinterest

Elvek a minimalista otthonhoz

De hogyan fogod elsöprően érezni magad, amint beteszed a lábad a lakásba? Itt az ideje, hogy leegyszerűsítsük neked, ami eddig bonyolultnak tűnt! A minimalista stílus legfontosabb jellemzője az egyszerűség, ami a magas szintű kényelmet a lehető legkevesebb anyagi erőforrás használatával próbálja elérni. Nincsenek szigorú szabályai, csak könnyen betartható alapelvei, melyek szerint ne a mennyiség, hanem a minőség legyen az, ami számít, és az üres tér berendezésénél a meghatározó szempont mindig a hozzáadott érték legyen. A minimalista stílusban az a legnagyobb előny, hogy ha sikerül a lényegét elsajátítanod és alkalmaznod, akkor az az életed valamennyi területére pozitív hatást gyakorol, nyugalmat és nyitottságot sugárzó teret biztosít.

A kevesebb több

Könnyen megjegyezhető, mégis ködös mondat. Mit jelent hát pontosan? Azt, hogy szabadulj meg a felesleges holmiktól, hogy előtűnjenek a valóban lényeges tárgyak és bútorok! Elsőre minden végtelenül egyszerűnek látszik: csak tüntesd el a díszítéseket, a felesleges tárgyakat, a színes dekorációkat. Viszont a minimalizmus jóval több annál, semmint, hogy egy unalmas, kopott és komor belső tér legyen a végeredmény. A létrehozott minimalista környezetnek nyugalmat, tisztaságot és funkcionalitást kell sugároznia.


NEW FUSION 2 darabos króm és fehér dohányzóasztal szett

A minimalizmusban sokszorosan igaz a “Rend a lelke mindennek!” - elve. A rendezettség teremti meg azt a harmóniát, ami a minimalizmus lényeges fókuszpontja. Persze előfordulhat, hogy szalad a lakás, de ez a minimalizmusban nem válhat rendszeressé. Ha rendet tartasz magad körül az az életed más területeire is hatással lesz, kiegyensúlyozottabbá válhatsz általa, rendezettebbek lesznek a dolgaid.

A lakberendezés során a funkcionális tárgyakat, a légies tereket, és a letisztult, időtálló enteriőrt kell előnyben részesíteni. Itt nem lesz helye a polcokon az ezernyi apró csecsebecséknek, a nyaralásból hozott emlékeknek, mert kizárólag csak azokat hagyhatod szem előtt, amelyekhez erős érzelmek kötnek.

Funkcionalitás előtérben

Egy tárgy funkcionalitásának előtérben kell lennie a szépsége felett. Lehet, hogy tetszik az a bizonyos asztal, de nem működik jól a neki szánt térben vagy lehet, nem férnek el elegen körülötte. Kár lenne, ha utólag döbbennél ezekre rá. A minimalizmus megóv a felesleges kiadásoktól és a rossz lakberendezési döntésektől!

Egyszerűsíts!

Honnan tudod, hogy elérted a lehető legminimálabb hatást? Ha próbára teszed a bútoraidat! Vegyük példának az ágyadat. Biztosan kell rá az a párna? Biztosan ennyire mintás ágytakaró kell? Nem lehet, hogy ugyanezt a funkciót látná el, ha letisztult színű ágytakaród lenne? Nem lehet, hogy ha minimál ágykeretben lenne a matrac, szintén ugyanazt a munkát látná el, mint egy vasból készült, díszesebb társa? A válasz a kérdésekben rejlik… 

Minden részlet számít

Mivel olyan bútorok beszerzésére törekszel, amik nem többek, de nem is kevesebbek, mint amire tervezték őket, ezért esszenciális, milyen darabok mellett döntesz. Nem mindegy ugyanis, hogy egy barokkosabb benyomást keltő vagy egy skandináv stílusban megálmodott fotel mellett teszed le a voksodat.

Minimalista bútorok

A minimalista bútorok egyszerűek, de mégis magas minőséget képviselnek, jellemzően geometrikusak, a kárpitozásuk mentes mindennemű mintától. Szinte mindig többfunkciósak, például a kanapé, egyben tárolóként is funkcionálhat. Erre azért van szükség, mert a minimalizmusban mindennek megvan a helye, egy-két dekoráción kívül nem hagyhatsz elől semmit, amiatt aztán jól jönnek az extra tárolóhelyek. Nem mindegy a bútorok elrendezése sem: a minimalista stílus “vízszintesen terjeszkedik”, ami azt jelenti, hogy hosszú, lapos kanapékat, alacsony fiókos szekrényeket és dohányzóasztalokat használ.

A minimalizmus egyben tökéletes funkcionalizmus is: azaz, ha egy bútort csak ritkán vagy egyáltalán nem használsz, - mondjuk egy sima padot - akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy nem lenne-e jobb lecserélni egy olyanra, ami tárolóként legalább kihasználható lenne.

A minimalizmus megköveteli azt is, hogy leleményes légy a helykihasználásban: minden rejtett felületet ki kell használnod, például tartókat szerelhetsz a konyhaszekrény ajtajainak belső részére, ahogy a fürdőszobában is hasznodra lehetnek a függőlegesen elhelyezett szekrények, amelyekben elrejtheted a kozmetikumokat.

Érdemes olyan tartós és jó minőségű bútorokat választanod, melyek időtállóságuknál fogva nem mennek ki egykönnyen a divatból. A minimalista stílusnak személyesnek kell lennie - azaz a rendezettséget, a letisztultságot, a harmóniát a te igényeidre kell szabni.


KORVET alacsony könyvespolc 3 polccal

Az alapvető színek

Kizárólag olyan színeket használj, amik jól illeszkednek egymáshoz. A modern minimalizmus a fehéret, szürkét és barnát részesíti előnyben, de ha otthonos minimál stílusra vágysz, természetesen élénkebb színeket is választhatsz  a lényeg, hogy egységes látványt kölcsönözzenek a beltérnek.

A letisztult minimalizmus szereti a monokróm falakat, padlót és mennyezetet, aminek az egyhangúságát a bútorok és a kiegészítők bontják csak meg. Ha tökéletes eleganciára vágysz, akkor a fekete és a fehér kontrasztját is alkalmazhatod: a fehér szín visszatükrözi a fényt és ellazít, a fekete pedig a tágas térben elegáns megjelenést biztosít. A szürke a színárnyalataival (mint amilyen a fényes szürke, az ezüstszürke, a hamvasszürke, a petróleumszürke, a barnásszürke, vagy a kékesszürke), úgy tudja gazdagítani a szoba hangulatát, hogy nem befolyásolja a színharmóniát.

Fehéret akár merészebb színekkel is gazdagíthatod, bátran kiegészítheted pirossal, zölddel, kékkel vagy naranccsal. Minél merészebbek az árnyalatok, annál világosabbá teszik a teret. A vörös-fehér kombinációja életerőt, a zöld-fehér nyugalmat, a fehér-narancs pedig frissességet sugároz.

A fehér tér hatalma

A minimalizmus kedveli a fehér teret, amiben bármilyen tárgy remekül mutat. Ne elfedni próbáld, inkább kihangsúlyozni a falak nemes eleganciáját!

A minimalizmus története

Gondoltad volna, hogy a minimalizmus nem korunk szüleménye? És hogy inkább egy társadalmi szükséglet, mintsem a divat hívta életre?

Eláruljuk: az 1920-as években vetette meg a lábát a dizájnban. Elvei Ludwig Mies van der Rohe tervező és társai nyomán terjedtek el az építészetben, hiszen az olyan olcsón beszerezhető és könnyen formálható alapanyagokat részesítették előnyben, mint a beton, üveg és fém. Ráadásul az általuk támogatott geometrikus formák is jól jöttek a korszakban, hiszen a társasházakra növekvő igény miatt fontossá vált, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető épületek készüljenek.

minimalizmus_lakberendezes_utmutato
Kép: Pinterest

A minimalizmus jegyében számos épület nőtt ki a földből. Olyan, mára turisztikai látványosságként szolgáló épületek is, mint Buckmister Fuller futurisztikus, letisztult munkái.

A stílus pedig az építészetről lassan átragadt olyan ágakra is, mint a festészet, a zeneszerzés, a divat és a lakberendezés. Utóbbiban olyan cégek remekelnek mind a mai napig, mint a Braun vagy az Ikea (habár utóbbit jóval később alapították, mégis megtartotta a letisztult fogyasztói cikkek iránti elkötelezettségét).

A funkcionalitásra való törekvés az egész 20. században kitartott, habár mellette olyan stílusok is megjelentek, mint a (mára úgynevezett) retrovagy indusztriálisstílus. A “kevesebb több” szemléletet tartják a mai napig szem előtt a minimalista szemléletmódban alkotó tervezők, amikor honlapot, tárgyat vagy épp csomagolást álmodnak meg.

minimalizmus_lakberendezes_utmutatoKép: Pinterest

A stílusra hatott:
  • Mies van der Rohe: a már említett német tervező prominens képviselője volt a minimalizmusnak, és anyaghasználatával, a nyitott terek és az egyszerű tárgyak iránti szeretetével utat tört a minimalista szemléletmódnak. Hozzá kötődik a stílus mottója is: a kevesebb több.
  • De Stijl: az 1917-ben, Hollandiából indult festészeti irányzat követői a geometrikus formák, bázis tónusok és a szimplicitás iránti vonzódásukkal biztosan ihletet szolgáltattak a minimalizmus megszületéséhez.
  • Japán tradicionális dizájn: a japán szemléletmódban mindig is kulcsfontosságú a minimalizmus, így az is, hogy szabaduljunk meg a felesleges dolgoktól, és a letisztultságra, egyszerűségre fókuszáljunk a lakberendezésben is.

A minimalizmus reneszánszát éli. Egyre többen vágynak az általa közvetített homogenitásra és fenntarthatóságra, ami remek táptalajt szolgáltat számára, legyen szó divatról vagy épp lakberendezésről.

Nézd meg a minimál stílusról szóló videónkat:

Minimalizmus és dekoráció

A minimalizmus törekvése az, hogy csak a hasznos, fontos dolgokat tartsd meg az otthonodban. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak nagyon kevés dekoráció, kiegészítő helyezhető el egy minimalista otthonban. Csak egy-két olyan kiegészítő van, ami jól beilleszthető ebbe a stílusba, ilyenek például a textilek, a szőnyegek, a függönyök, néhány díszpárna - ezek segítenek a fekete-fehér bútorok kissé rideg hangulatát is megtörni. A teljes letisztultságban a nagy falfelületen egy absztrakt festmény teremthet szép kontrasztot.

A berendezés során fontos, hogy:
  • Hagyd nyitva a tereket, a felesleges elválasztó falakat kerülni kell. Az amerikai konyha például vizuálisan tágítja a teret, és megkönnyíti a közlekedést.
  • A szobákba jusson elég természetes fény, mivel ez helyiségek hangulatát melegebbé teszi.
  • Az egész lakásban legyen egységes a megjelenés, emiatt se használj sok színt és anyagot, a szobák között is legyen harmónia ne használj mennyezeti stukkót, felesleges fali díszítéseket,
  • cikornyás bútorokat. Minden legyen egyszerű és funkcionális. mindig úgy rendezd be a szobát, hogy az ne keltsen zsúfoltság érzetet.

Minimalista stílus szobák szerint

Eljött az ideje, hogy ne csak általánosságban beszéljünk a minimalizmusról, hanem meg is vizsgáljuk, mi tesz egy konyhát, nappalit vagy épp hálószobát letisztulttá. Annyi biztos: ha lakberendezésről van szó, mindig részesítsd előnyben a minőséget a mennyiség helyett!

A minimalista konyha

Egy otthon sem teljes egy modern konyha nélkül. Mivel a minimalista konyha gerincét a szekrények adják, ezért fontos, hogy jó minőségű, de a minimalizmus elveinek megfelelő bútort válassz.

A konyhának a tisztaság benyomását kell keltenie, amihez a minimalizmus egyszerűségre való törekvése és a fehér szín tökéletes választásnak bizonyulhat.

Ebben a térben ráadásul maximálisan kihasználhatod a stílusnak megfelelő funkcionalitást. Így hát egy szekrénysorban helyet foglalhat például egy tányértárolásra alkalmas, egy lábosoknak kialakított és egy étkezési hozzávalók számára tervezett tároló. Fontos, hogy a háztartási gépek mind beépítettek legyenek.

Ha túl sterilnek hat a fehér konyha, fával és különlegesebb színpalettával, növényekkel is vidámabbá varázsolhatod. A lényeg, hogy legyen meg mindennek a helye és ezáltal a munkád is legyen megkönnyítve!

A csempe helyett dönthetsz akár a rozsdamentes acéllap mellett is, a fém anyag és a fémes szín remekül passzol a minimalista lakberendezéshez. A konyhát is a szabályos, szimmetrikus formák jellemzik, itt sincsenek felesleges kiegészítők és a dekorációs elemek használata is minimális. A konyhai berendezések kiválasztásakor a legfontosabb tényező az észszerűség és a praktikusság lesz.

Mindig törekedj a visszafogottságra a bútoraid színének a meghatározásánál, illetve az azokhoz választott fogantyúk, kilincsek és egyéb elemeket beszerzésénél, hiszen ezek fogják a konyhád arculatát determinálni. A letisztult formavilág akkor tud igazán elegáns hatást kelteni, ha a természetes anyagokból készült, sima felületű konyhabútorokat választod ki, mert ezek mutatnak a legjobban. Ráadásul remekül passzolnak hozzájuk a rozsdamentes acél, az üveg vagy az ásványi anyag kiegészítők.

A minimalista étkező

A minimalista étkező valószínűleg sok olyan tárgyat mellőz, ami egy hagyományos étkezőben viszont fellelhető. Így hát egy letisztult szellemben berendezett étkező nagy valószínűséggel kizárólag székeket, egy asztalt és néhány dekorációs elemet fog magában foglalni. Ám mielőtt még azt gondolnád, hogy ennek eredményeként unalmas lesz a végeredmény, nagyobbat nem is tévedhetnél. Csakis rajtad múlik, milyen izgalmas designbútorokkal dobod fel a teret.

Mivel az étkező az órákon át tartó vidám társalgások helyszíne lehet, ezért ne felejtsd: ne csak szép, de kényelmes is legyen. Ezúttal is támaszkodhatsz a multifunkciós bútorokra, legyen például kihúzható étkezőasztalod vagy egymásba illeszthető étkezőszékeid.

EUPHORIA bézs bársony szék

A minimalista nappali

A nappalinak a luxus és a kényelem ötvözetét kell tükröznie. Habár a fém és bársony kettőse különösen trendivé vált az elmúlt években, valljuk be: ezek nem különösebben hívogatóak. Bátran dönts bőr kanapé vagy kockás pléd mellett, a lényeg, hogy ne vidd túlzásba az anyagokat és a mintákat.

Elkerülheted az egyhangúságot, ha egy-egy drámai hatású bútort is beiktatsz a térbe. Egy kirívó színű fotel vagy egy hullámzó kanapé garantáltan magára vonzza a tekintetet! Ne feledkezz meg arról, hogy a nappaliban akkor érvényesül igazán a minimalista stílus, ha elég sok üres tér áll rendelkezésre. Természetesen nem kell lemondanod a szőnyegekről sem, csak arra kell figyelned, hogy azok jól illeszkedjenek a padló és a falak színéhez.

És a dekoráció? Helyezz el vázát, gyertyát a dohányzóasztalon (a számuk legyen páratlan) és dekoráld a falat műalkotással vagy több apró képpel. Ha viszont nincs olyan dolog, amit szívesen látnál a falon, hagyd szabadon: fontos, hogy a minimalizmus nem üres, hanem szabad felületeket teremt.

Sokan azért tartanak a minimalista stílusú lakberendezés mellett dönteni, mert attól félnek, hogy le kell mondaniuk a virágokról. Szerencsére ez nincs így, hiszen kizárólag csak tőled függ, hogy mennyire veszed szigorúan a minimalista lakberendezés szempontjait. A virágok elismerten barátságosabbá tesznek egy teret, így nyugodtan maradhatnak. Viszont arra ügyelj, hogy ne telepíts dzsungelt a nappaliba.

A minimalista nappali főbb jellemzői:
  • a hely maximálisan ki van terjesztve - amennyiben lehetséges az összes felesleges válaszfalat vedd ki, az ajtók és ablakok nyílásait is bontsd ki
  • minimalizáld a dekorációs elemek számát használj természetes anyagokat csak multifunkcionális modern bútorokat
  • használj engedj be minél több természetes fényt kapcsold össze a funkcionális helyiségeket: étkező + nappali, hálószoba + nappali, konyha + nappali. A zónázást megoldhatod a falfestés színével, tapétával vagy eltérő padlóburkolatok felhasználásával.

A minimalista hálószoba

Ezúttal is meg kell jegyeznünk, hogy csak azért, mert a minimalizmus letisztultságra törekszik, még nem jelenti azt, hogy kórházi sterilitást kell kialakítanod. Lehelj életet a hálószobába egy izgalmas festménnyel, ágytakaróval vagy olvasólámpával!

A falak esetében ezúttal sem muszáj a puszta fehérségre törekedni. Egy szimpla trükkel máris feldobhatod a szoba hangulatát: kapjon feltűnő színt vagy mintát a domináns (tehát az ágy fejénél lévő) fal!

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutatoKép: Pinterest

Az ágy vizuálisan könnyű, tiszta és egyenes vonalú kell legyen. A stílushoz leginkább a platform ágy illeszkedik, ami kevesebb vizuális helyet foglal el a függőleges síkon. Ehhez kell választanod egy 25 cm-es vagy annál vékonyabb matracot és egy egyszerű, visszafogott ágyneműt. Itt a fekete, a szürke és fehér színek alkalmazása nem kötelező érvényű, a minimalista ágynemű is lehet színes.

A minimalista hálószobákban nincs felesleges bútor, mert az hátrányosan befolyásolná a szellős, minimalista érzést. Az éjjeliszekrények hasznosak lehetnek akkor, ha képesek tárolni az alvással kapcsolatos dolgokat, ébresztőórát, éjjeli lámpát is. A lámpa önálló design elem is lehet, de tökéletesen harmonizálnia kell a többi tárgy stílusával.

A minimalista fürdőszoba

Csakúgy, mint a konyha esetében, a fürdőszobában is hasznodra válnak a multifunkciós szekrények. Ezúttal is törekedj a minőségre, hiszen a fürdőszobai bútorok jó eséllyel évtizedeken keresztül szolgálni fogják az igényeidet.

A fürdőszobában jól érvényesülhet az üvegfallal elválasztott zuhany, a süllyesztett kád, ami mellé választhatsz olyan beépített szekrényeket, amelyek a fürdőszobai holmikat elrejtik. Fontos figyelned a textíliák színére, ezeknek illeszkedni illik a csempék és a fal színéhez.

A tér optimalizálásával és a megjelenés maximalizálásával a fürdőszobád kényelmes, modern hatást fog kelteni. Itt is érvényes a minimális bútor és kiegészítő használat, a letisztultság, a természetesség és a praktikum. A fehér, a bézs, a szürke, a kék, a fekete korlátozott színpalettája jól érvényesül a szigorú vonalak és szabályos alakzatok között.

minimalizmus_lakberendezes_otthon_utmutatoKép: Pinterest

A minimalista stílus előnyei és hátrányai

Végezetül pedig lássuk, milyen előnyei és hátrányai lehetnek a minimalizmusnak! Hiszen, ahogy minden lakberendezési stílust, ezt is érdemes minden oldalról megvizsgálni.

Milyen hátrányai vannak a minimál stílusnak?
  • Többet kelt költeni a multifunkciós és időtálló bútorokra, amik lenyűgöző látványt nyújtanak a térben.
  • Gyakran nehezebb letisztult bútort találni, mint dekoratívat.
  • Az évek múlásával is figyelni kell arra, hogy megmaradjon a tér egysége  így, ha le szeretnéd cserélni elunt kanapéd, ismét hosszas keresésbe kell kezdened, hogy megtaláld a szobához hasonlóan remekül passzoló, tartós darabot.
  • Mentálisan megerőltető lehet, ha meg kell szabadulnunk felesleges tárgyainktól, amikor oly sokhoz kötődünk érzelmileg  és még nehezebb utána is elkerülni, hogy sokasodjanak az ajándékba kapott vagy az általunk vásárolt apróságok otthonunkban.
  • Igazából soha nem engedheted meg magadnak a lazaságot, mert rendnek kell lennie mindig, mindenhol.
  • Ha “gyűjtögető” típus vagy akkor ez nem biztos, hogy a te stílusod, hiszen nem halmozhatsz fel semmit, nem hagyhatod szem előtt a szerzeményeidet.
Milyen előnyei vannak a minimál stílusnak?
  • A kevesebb bútornak és a tágasabb térnek hála könnyebb és gyorsabb kitakarítani (bár tény, hogy a tisztának tűnő terekben könnyebben is kivehető a piszok).
  • A magas minőség magas fokú kényelmet is eredményez, ráadásul jóval később használódhatnak el a bútorok, mint olcsóbb társaik.
  • A minimalizmusnak köszönhetően üres tér áll rendelkezésre, ami a szabadság érzetét kelti, tiszta gondolatokat szül, ráadásul a kevés bútor optikailag is tágítja az egyébként szűkös lakást.
  • A minimalizmusnak köszönhetően rendszeretőnek és összeszedettnek tűnhetsz vendégeid szemében.
  • Kevesebb felesleget halmozol fel, ami környezettudatosabb életmódot von maga után.
  • Ha tanulni vagy dolgozni szeretnél, akkor nem kell olyan zavaró tényezőkkel számolnod, amelyek elterelnék a figyelmedet.
  • Nem fog el a szorongás a szinte rád zúduló tárgyak miatt. Mivel csak a legkedvesebb tárgyaid vesznek körül, a hangulatod mindig jó lesz miattuk és még a pihenés, ellazulás is könnyebben megy majd.

Most, hogy mindent tudsz a minimál stílusról, nincs is más dolgod, mint alkalmazni az elveit környezetedben. Ha pedig nem szeretnéd ennek a stílusnak szentelni otthonod, bizonyos tippjeit a hétköznapjaidba is beépítheted. Mert ne feledd: a kevesebb több!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés