Lakberendezési trendek 2023 - DODO | Designban Otthon

Lakberendezési trendek 2023

Lassan vége az évnek, így itt az ideje, hogy szétnézzünk a 2023-as lakberendezési trendek között. Az elmúlt évek átalakult helyzete okozta térrendezési irányzatok most is megjelennek majd, de tartalmazni fognak új, szokatlan kombinációkat is.

Ha te is frissíteni szeretnéd az életteredet, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod a cikkünket, amelyben segítünk felfedezni a színtrendeket, anyagokat és stílusokat. Tarts velünk te is!

Milyen fő irányelvek mentén alakulnak a jövő évi lakberendezési trendek?

Otthonaink kialakításakor 2023-ban is fő vezérelv marad a nyugalom megteremtése és a mindannyiunk életében meglévő bizonytalanságok ellenpontozása. A bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzését erősítő világjárvány, gazdasági válság és háború hatására is hangsúlyos marad, sőt felértékelődik a kiegyensúlyozott, lelki támaszt adó otthonba való visszavonulás; mindennél fontosabb lesz a kényelem, valamint a biztonság érzése. A mögöttünk álló években az otthoni munkavégzés kívánt kényelmes megoldásokat, ezentúl azonban a szabadidős pihenés diktálja majd a trendeket - amellett, hogy sokak életében tartósan megmaradt az otthoni munkavégzés. Jövőre is erős lesz az igény arra, hogy minél közelebb érezzük magunkat és kapcsolódni tudjunk a természethez.


Kép: decorilla.com

Velünk marad minden olyan stílusirányzat, amely segít otthonunkba csempészni egy darabot a hőn áhított tudatosság (mindfullness) és kiegyensúlyozott mentálhigiéné állapotából. Évek óta divat ablakokban, a szobák sarkában olvasópadokat, kuckókat kialakítani. 2023-ban ezekhez hasonlóan még erőteljesebb trenddé szélesedik a privát terek kialakítása a lakáson belül, ahol egyszerre adott a passzív pihenést megteremtő kényelem, valamint a teljes visszavonulás érzése. Cél az otthon fogalmának kiteljesedése, hogy a lakóhelyünk hűen tükrözze és leképezze, ha szükséges, ellensúlyozza a bennünk lejátszódó lelki folyamatokat, és ihletet adó táptalajt biztosítson az előttünk álló feladatok sikeres teljesítéséhez.

Szeretünk eldicsekedni azzal, amire büszkék vagyunk, ezért 2023-ban is szem előtt tartjuk majd azt, hogy a kialakított terek - kiváltképp a közösségi terek - a praktikusság mellett Instagram-kompatibilisek legyenek. Vagyis a trendeket a közösségi média felületeken szüntelenül zajló visszacsatolások, a megosztásokra érkező reakciók alakítják tovább. 2023-ban a közösségi média által a lakberendezési trendek tovább erősítik egymást. Ahogy a vendéglátó egységek is évek óta törekednek arra, hogy a szolgáltatásuktól függetlenül a kialakított terek és a hangulat vonzza a fogyasztókat - azok megosztásával legyen minél népszerűbb - , az otthonaink kialakításakor is fontos marad az, hogy az esztétikus otthonunk meghitt hangulata megosztható legyen másokkal a közösségi média felületein. Hogy ennek a fajta megfelelési igénynek hogyan és hol érdemes meghúzni a határait, az minden bizonnyal külön cikket érdemelne.

A digitalizáció, az okos eszközök térnyerése szintén nem marad le a jövő évi listáról, hiszen a rohanó világban továbbra is arra törekszünk, hogy hatékonyabban vezessük életünket. Emellett pedig számíthatunk arra, hogy velünk maradnak a környezettudatos, fenntartható, és energiahatékony törekvések a lakberendezésben. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Milyen színek lesznek jellemzőek 2023-ban?

A pasztell és cukorka színek is népszerűek maradnak és közülük egyet érdemes kitüntetett figyelemmel követni: a levendula lilát. Egészen pontosan a levendula krém lesz a favorit a lakberendezők szerint. Ez a pasztell szín új energiákat tartogat, jól megférnek majd mellette a meleg bézs árnyalatok, a fekete-fehér, a mandula és a halványkék színek. A pasztellek közül kevesen mernek a rózsaszínen, a tojáshéj sárgán és a babakéken túl választani. A levendula lila kis felületen is merész választás, mégsem harsány. Jól párosítható föld színekkel is, de számtalan stílusba is könnyen illeszthető.

A 2023-as év színeit további árnyalatokkal lehet még izgalmasabbá tenni. Az 1-2 tónussal eltérő színekkel a szobát külön zónákra lehet osztani, egyes területeket ki lehet emelni. A fehér és világos színekkel pedig a kisebb helyiségeket teheted optikailag tágasabbá.

Népszerűek lesznek a meleg sárga árnyalatok is, amelyek a napsütéses időre emlékeztetnek és a jó hangulatról gondoskodnak. A hideg árnyalatokat is alkalmazhatod a lakás díszítésére, relevánsak lehetnek a szürke és a zöld, a kvarc és malachit színek hűvös változatai. A konyhában és a hálószobában 2023 modern és stílusos színe lehet a menta szín, amit célszerű az adott helyiség egyik falán alkalmazni, és valamilyen geometriai díszítéssel kombinálni.

A cyberpunk névre hallgató irányzat tovább gyűjti rajongóit jövőre is. A 2020-as években tomboló harsány, kulturális mozgalom méltán népszerű mind az öltözködés, mind pedig a lakberendezés terén. Legismertebb jellemzői a neon színek és a neonfények, vagány feliratok. Válassz merész, neon színű kiegészítőket és párosítsd őket sötét árnyalatokkal az igazi underground hatás érdekében. Már hazánkban is számtalan márka forgalmaz egyedi neon feliratokat. Válassz egy inspiráló mottót, vagy egy rád jellemző kifejezést és dobd fel vele a kedvenc helyiséged.

A monokróm örök kedvenc, és szerencsére 2023-ban ismét aranykorát éli. Szeretnél elegáns helyiséget kialakítani, kerülöd a divatos, harsány színeket, de a bézs és a homok színek sem a Te világod? Jövőre válaszd a fekete-fehér párost, ami elegáns, klasszikus stílust kölcsönöz az otthonodnak, kiváltképp a konyhában és a fürdőszobában alkalmazva.


Kép: decorilla.com

Ennek a hűvös eleganciának senki sem tud ellenállni. Ezek mellett pedig gyakran bukkannak majd fel az alábbiak:

  • Vörös latex - az erő és a szenvedély színe, ami a függönyök, textilek, kárpitok színeként alkalmazható.
  • Barna homok - ami a narancs és a barna vegyes tónusa, az év várhatóan legmelegebb szín trendje. A földet, a természetet, az organikus elemeket idézi.
  • Wellness blue - ami a kék egy világosabb tónusa, a fürdőszobákban érvényesül a legjobban. A fenntarthatóságot, vizet, levegőt és a könnyedséget jelképezi.
  • Mélyzöld tó - azaz a sötét türkiz, egy igazán merész, de annál hatásosabb választás.

Milyen anyagokat válassz 2023-ban?

2023-ban az anyagok közül a természetes és fenntartható felületek lesznek az élvonalban. A burkolatokat, de a díszítéseket is fából, és kőből érdemes kialakítani, az olyan természetes anyagok használata, mint amilyen a gyapjú, a pamut, az agyag, a bársony és kerámia, kulcsfontosságú elemekként jelennek meg. A boucle, magyarosan buklé, nevű szövet előreláthatólag a jövő év egyik népszerű trendje lesz, ami némileg visszakalauzol nagyszüleink idejébe. Ha többet olvasnál róla, kattints ide a boucléról szóló cikkünkért.

A rattan, szőttes kiegészítők minden stílushoz igazítva jó választásnak bizonyulnak 2023-ban is. Ha nagyobb bútort nem tudsz az otthonodban elhelyezni, válassz olyan kiegészítőket, mint egy fonott kosár, egy rattannal díszített tükör, vagy egy kis doboz. Rendkívül népszerűek lesznek a szőtt lámpabúrák is, amiből szerencsére egyre szélesebb a kínálat hazánkban is. A természetes textúrák könnyedén keverednek majd a csúcstechnológiás technológiákkal. Jól megfér majd egymás mellett a porcelán kőedény és a hi-tech polcrendszer, ahogy a fürdőszobában a márvány textúrájú csempék és a fából készült hangsúlyos bútorok. Az ilyen anyagok mély és nyugodt színpalettát kívánnak, a világos és a sötét árnyalatok kiemelkedő kontrasztjával.

DOSON II kubu rattan lámpabúra

Gyakori lesz az üveg használata is, ami szellőssé és elegánssá teszi majd az adott helyiséget. Üvegtéglákat használnak a válaszfalak elkészítéséhez, dombornyomott üvegből készülhet a zuhanykabin, ismét divatba jönnek az üveg díszítő elemek, vázák és edények.

Felkapott belsőépítészeti stílusok 2023-ban

A 2023-as év a belsőépítészeti stílusok terén is változásokat tartogathat azok részére, akik lépést szeretnének tartani a korral.

A minimalizmus lesz a megatrend

A szakemberek szerint a minimalizmus lesz 2023 megatrendje. Ez nem véletlen, hiszen napjaink túlzott információáramlása idegőrlő tud lenni, emiatt az emberek többsége azt szeretné, ha otthon végre kikapcsolódhatna. Olyan otthonra vágyunk mindannyian, ahol nem kell a felesleges részletekkel túlterhelni magunkat, ahol csend van és nyugalom. A minimalizmus az egyszerűségével és egységességével teljes mértékben megfelel ezen kívánalmaknak, ráadásul a funkcionalitása is minket támogat. Te is ilyen stílusban szeretnéd berendezni az otthonodat? Akkor figyelj!


AMARETO szürke U alakú balos kanapé

A minimalista stílus ismérvei:
  • Ne zsúfold tele a teret! (A tér 20 %-a bútor, 80 %-a szabad tér.)
  • Nem kell túlzó dekorációval tele aggatni a szobákat, amit használsz az pedig legyen környezetbarát.
  • Használj többfunkciós bútorokat! (ággyá alakítható kanapé, tárolónak is használható ülőke)
  • A felhasznált anyagok, burkolatok, textilek tartósak és megbízhatóak legyenek.
  • 2-3 természetes alapszínnél ne használj többet!
  • Engedd a természetes fény érvényre jutását!

Hi-Tech stílus

2023-ban egyre nagyobb teret hódíthat magának a már most is közkedvelt csúcstechnológiás Hi-Tech stílus. Rengeteg fémet, műanyagot, üveget használnak, jellemzőek a sötét árnyalatú színek, az egyenes geometriai formák használata - mindez a természetes anyagokkal kombinálva. Az egyszerű és kényelmes használhatóság lett a fő cél, amit intelligens alkalmazásokkal tesznek elérhetővé.


GHOST 3 részes üveg dohányzóasztal szett

Néhány példa: az alkalmazott rendszer optimalizálja a lakásban keringő levegő minőségét, kényelmessé és egészségesebbé téve az otthonodat, de egyben a szobanövényeknek is kedvez. A lámpák nem csak fényt szolgáltatnak, hanem hangszóróként is funkcionálhatnak, a kanapék vannak, amelyek más nyugalmi helyzetbe lökdösik a horkolni kezdő alvót.

Modern és eklektika

A globalizáció folyamatai, az éghajlatváltozás, a környezetért való törődés a belsőépítészetre is hatással van. Emiatt 2023-ban minden divatirányzat a tökéletes megoldást keresi arra, hogy egy olyan harmonikus, kényelmes teret teremthessen meg, ahol jó élni.

A modern belső térben a fő irányzat az eklektika lesz, ami több belsőépítészeti stílus kompetens keveréke. A minimalizmus és a hi-tech elemei együtt élnek a klasszikusokkal, a vidéki stílusokkal és a barokkal - így szinte tökéletesen kombinálja az egyébként teljesen összeférhetetlennek tűnő tárgyakat. Természetesen ehhez is érzék kell, hiszen elég egy pici hiba, és az eklektika nem harmóniát teremtő stílusként, hanem káoszként jelenik meg a belső térben.


Kép: decorilla.com

A lakóépületek vidéki stílusát 2023-ban kombinálni lehet a minimalizmussal, és a csúcstechnológiával is. Elő lehet venni az elavultnak tűnő, de saját kezűleg felújított bútoroknak, az eredeti szerelvényeket - újabb esélyt adva nekik az életben maradásra és arra, hogy a szülői hagyaték generációról-generációra öröklődjön.

Hogyan alakítsd ki a tereket és rendezd be a helyiségeket 2023-ban a trendek szerint?

A szobák berendezése során továbbra is a fő hangsúly a multifunkcionalitáson van. A távmunka fokozatos fejlődésével olyan helyiségekre van/lesz szükséged, amelyek gyorsan személyes irodává, majd újra pihenő szobává alakíthatóak.

A helyiségek elrendezésében 2023-ban a hangsúly a háttérfalakon lesz. Közösségi terekben, nappalikban a léces megoldások, sűrű polcok, könyves szekrények, és merész tapéták dominálnak, míg a hálószobákban a harsány tapéták mellett kiemelt szerepet kapnak a stílusos ágyvégek. Népszerű megoldás lesz jövőre is egy falat kiválasztani és a többi faltól eltérően, kiemelten dekorálni. Törd meg a falfelületet színében vagy textúrájában, ezzel izgalmas csavart vihetsz az egész helyiség elrendezésébe. Ehhez válassz egy merész mintás tapétát a falfesték árnyalatával összhangban.


Kép: decorilla.com

Ha 2023-ra gondolunk, van néhány olyan forma és vonalvezetési irány, amely jellemezni fogja a lakberendezési trendeket. Reneszánszát élik a modern boltíves kialakítások és a boltívek vonalát követő díszítő elemek, berendezési tárgyak. Az íves vonalak rendkívül sok stílussal ötvözhetők, ezért könnyű őket beépíteni akár utólag is az otthonodba.

A virágok uralma után érkezik a gombamánia. Mintaként, színvilágban, és a formákban köszön vissza a gombák mesebeli, erdei világa. Ha tapéta mintájaként vagy színvilágban merésznek gondolod ezt a trendet, ruházz be apró dísztárgyakba, amelyeket akár évszaknak megfelelően is tudsz variálni.

Nézzük helyiségenként, hogy mit mutatnak a jövő évi trendek!

Nappali

A tágas nappaliban ti is sok időt tölthettek. Nyugodt színek, kényelmes bútorok, általános és hangulatvilágítási lehetőség, egységes stílusjegyek jellemzik. A modern stílusban az élénk színek lesznek relevánsak - fehér, homok, zöld és kék árnyalatok, amelyek a természetességet hivatottak felidézni. Ennek jegyében használhatsz parafát, rattant, terrakottát a helyiség díszítésekor. Nagyon illusztrisak a kis és nagy juta szőnyegek, amiből nálunk több színt, formát és méretet is találsz.

ZANZIBAR kék juta szőnyeg

Konyha

A konyha jó eséllyel az otthonod központja, egy olyan hely, amelyet igazán mindenki szeret. Itt is kipróbálhatsz új trendeket: a loft stílus fekete-fehér színkombinációját, a durva felületeket, valamint a szokatlan alakú bútorokat. A modern high-tech stílust is érvényre juttathatod, de ragaszkodhatsz a rusztikus stílushoz is. Nagy a kereslet a megfizethető, egyszerű bútorokra, és a kicsi, kompakt és kényelmes elemekre. A kis konzolasztalok, az összecsukható kisasztalok vagy kis polcok mindennapi életében teljes rendet garantálnak majd a legkisebb konyhában is.

Hálószoba

Nagyon fontos, hogy a hálószobának kényelmes helynek kell lennie, ezért mindig gondosan válaszd ki a színeket és a berendezéseket. Töltsd meg meleg színekkel, kényelmes, ergonomikus bútorokkal, vezérelhető fényekkel, puha, természetes szövet kárpitozású székekkel. Nagyon hasznos lehet, ha egy gardrób szobát is terveztek mellé - lényegesen meggyorsítja a reggeli készülődést.

Fürdőszoba és mosdó

Nagyon szép összhatást érhetsz el azokkal a szürke erezett márvány lapokkal, amelyek soha nem mennek ki a divatból. A kellemes dombornyomott textúrák: a fa, a márvány, az ónix is sikerrel alkalmazhatóak. 2023-ban a futurisztikus csúcstechnológiás design és a hagyományos környezetbarát belső terek kombinációja lesz az irányadó trend. Megjelennek az “okos” zuhanykabinok, az okosüveg válaszfal, ami az átlátszóságát mattra változtatja.


Kép: decorilla.com

Elmondható, hogy 2023-ban a korábbi évek tervezési trendjei mellett új irányvonalak is megjelentek: egyre nagyobb az érdeklődés a minimalizmus, a klasszikus, a modern, a loft és a high-tech stílusok iránt. Valamennyi stílus a természetes anyagok és a természetes textúrák használatáról tanúskodik, amit jól lehet kombinálni a lakás berendezésének technológiai elemeivel. Ezzel jobban kifejezhetővé válik az eredetiséged, a találékonyságod és kreativitásod. Használj te is természetes anyagokat, organikus mintázatú szöveteket, élő, zöld növényeket. Légy trendi 2023-ban is!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

Beleásnád magad lakberendezési trendekbe, inspirációkba és ötletekbe? Nézz szét YouTube csatornánkon vagy kattanj rá Lakberendezési blogunkra!

Keresés