Őszi lakberendezési trendek 2022 - DODO | Designban Otthon

Őszi lakberendezési trendek 2022

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Most a 2022-es őszi divatos stílusjegyeket, színeket, formákat és anyagokat gyűjtöttük egy csokorba, hogy kimaxolhasd a cozy életérzést. Mutatjuk is!

Milyen trendekre számíthatunk idén ősszel?

A nyár könnyed, természetközeli stílusa szinte az évszakkal kéz a kézben, könnyed átmenettel fordul át az őszi formákban pompázó, az otthon melegét árasztó, luxus textúrákban bővelkedő hangulatba.

Idén ősszel még nagyobb az igény a biztonságos, meghitt otthonba való elvonulásra. A béke szigeteként szeretnénk otthonunkra tekinteni, amely általános igényünk ugyan, de még inkább felértékelődött a járványhelyzet, majd idén a háború és a kiszélesedő gazdasági válság nyomán. Ez pedig már az idei évi trendeket is meghatározta és valószínű, hogy a jövő évben sem lesz ez másképp.

A lakberendezési trendek ősszel az otthonaink békés, meghitt hangulatának felerősítésére irányulnak, megcélozva a pihentető elvonulás és feltöltődés lehetőségét biztosító, igazi kuckó megteremtését.

A járvánnyal egyidőben rendkívüli népszerűvé vált világszerte a 'slow turism', vagyis a helyi sajátosságok érvényesülésének teret engedő, a fenntarthatóságra hangsúly helyező, természetbe elvonuló nyaralás. A legjobb példát a kabinházak növekvő sikere szolgáltatja szerte a világban. Szemfüles olvasónk cikkünket tanulmányozva kiolvashatja, hogy 2022 őszi lakástrendjei pontosan ezt a divatot hozzák el a hétköznapokba számunkra.

Milyen színek jellemzőek a 2022-es őszi lakberendezésre?

Föld és természet

A hűvös idő érkeztével a földszínek, a meleg árnyalatok dominálnak a lakberendezésben. Aki esetleg festés előtt áll, vagy fontolgatja, hogy bele vágjon, mindenképp javasoljuk, hogy a földszínek mellett döntsön. Könnyen kombinálhatók, és egyszerűen illeszthetők a legtöbb lakberendezési stílusba. Idén ősszel válasszunk meleg tónusú, semleges színek közül, mint a homok, fahéj, gomba, rozsda, karamell, terrakotta, réz, vagy a pasztell mélyzöld.

2021-ben szürkés, merész hideg színek domináltak az őszi hónapokban, idén a tompa, melegséget árasztó tónusoké a terep. Máris előnyben vannak azok, akiknek az otthonában inkább meleg színek vannak jelen.

Örökzöld választás

A földszínekhez mindig kézenfekvő kombináció a zöld - a természetet idéző párosítással lehetetlen mellényúlni. Zölddel dekorálni azért is ajánlott, mert tovább növeli a természet ihlette otthonos érzetet, a zöld árnyalatokat növényekkel párosítva ráadásul egy kis „kültér érzetet” lehet csempészni a belső terekbe.

Az 'egy tónus elve'

Ha a letisztultság és egyszerűség a mottód, akkor mindenképp próbáld ki az 'egy tónusú paletta elvét', amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Válassz egy fő színt és annak hasonló tónusú párjaival dekorálj, mindezt úgy, hogy minél több textúrában hívod életre ezeket a színeket. Ha belevágsz ebbe a monokrómhoz nagyon hasonló irányba, akkor ne felejts el egy csipet feketét építeni a kompozícióba, például egy fekete váza vagy képkeret segítségével.

Milyen textúrákat használj 2022 őszén?

Fa minden mennyiségben

A sötét színű fa bútorok eleganciájához tökéletesen illenek a mély földszínek vagy a terrakotta. Idén ősszel aranykorukat élik a szürke tónusú fák mind a sötétebb, mind a világosabb árnyalatokban.


GENESIS akácfa 8 személyes étkezőasztal

A fa használata elsősorban a konyhában és a fürdőszobában lesz népszerű idén, főleg pultok és komódok formájában. Ha nagyobb volumenű átalakításba nem tudsz belevágni, dobd fel a közösségi teret egy dohányzóasztallal, cseréld le az étkező/bárpult székeit és használj több fa képkeretet, vagy akár egy fa keretes tükröt. Helyezz ki a konyhapultra vagy a konyhai nyitott polcokra egyedi fa vágódeszkát. A fürdőszobába válassz bambusz vagy rattan kiegészítőket, hogy az egész házban jelen legyenek a fás elemek.


RETRO rózsafa komód

Ha óvatosabban kísérleteznél, akkor válassz egy minőségi, egyedi fa asztalt, ami garantáltan a nappalid, vagy bármilyen közösségi tér lelke lesz. Helyezd a hangsúlyt az apró kiegészítőkre, mint például a tálaló tálca, fából készült dekor, fa evőeszköz, vagy az alátét.

Rattan és szőttes szőnyegek


ORGANIC szürke szőtt szőnyeg

Egyik kedvenc trendünk jön velünk ősszel is! A rattan és szőttes textúrák egyre több bútorban köszönnek vissza. Mindenképp szerezz be kosarakat, lámpabúrákat, vagy szőnyegeket. A kosarakat töltsd meg takarókkal és helyezd el a nappaliban, vagy vegyél egy vastagszemű szőnyeget, ami extra puhaságot és melegséget ad a nappalinak. De a mindig trendi báránybőr szőrme is könnyedén megteremti a kényelmes, puha légkört, ami ilyenkor létfontosságú!

Őszre tökéletes választás egy lámpa, amely a búráján átszűrődő a fénnyel hangulatvilágítást ad majd a kora esti pihentető kikapcsolódáshoz. Arra figyelj, hogy mindenképp meleg fényű égőt válassz hozzá!

Milyen textíliákkal dobd fel az otthonodat?

A hűvösebb idő közeledtével előtérbe kerül minden olyan textília, ami nem csak a szemet vonzza, de arra késztet, hogy megérintsd. Az őszi hónapokban a már felsorolt földszínekben csábít a bársony textília bútor, párna és pokróc formájában. Cseréld le a könnyű nyári huzatokat nehezebb, vastagabb anyagokra, amelyek növelik a kényelem érzetét és otthonos hatást kölcsönöznek. Bátran dönts vastag, szövött pamut vagy gyapjú pokróc mellett, de szintén jó választás lehet a hasított bőr, vagy bársonyhuzatú bútor.

CURLY barna 100% poliester takaró

Melyik lakberendezési stílus a meghatározó 2022 őszén?

Ha azt keressük, mi az a lakberendezési stílus, amely a leginkább jellemző lesz 2022 őszén, akkor a válasz picit furcsa lesz, ugyanis ez a tengerparti stílus – őszi kiadásban! Rattan, fa, tompa tónusok, semleges színek, homok és kék szín játéka organikus elemekkel kiegészítve. Ezeket könnyedén megjelenítheted egy őszi hangulatú otthonban is, csodás légkört fog teremteni, hiszen a tengerparti otthonok egyébként is a kellemes, nyugodt atmoszféra megteremtői.

Ide kattintva tudsz részletesebben olvasni a tengerparti, vagyis a Hampton stílusról!

Milyen formákat és bútorokat válassz?

Ősszel a játékos, merész és egyszerre modern formavilág természet ihlette ívekké szelídül. Idén ne a futurisztikus alakzatokat keresd, hanem a kerekded, ívelt formákat. Rendkívül divatosak a félköríves szekrények, széktámlák, tükrök és a kerekített, íves asztalok. Mintákat tekintve is válassz természet ihlette mintát függönyhöz, tapétához, szőnyeghez.

Hogyan dekorálj idén ősszel?

A kisebb dekorációs elemek terén az ősz legnagyobb slágerét a szárított növények jelentik majd, vázában, asztaldíszként, vagy ajtóra kihelyezhető koszorúként. Emellett persze a termések is jó választásnak bizonyulnak, mint visszatérő őszi dekor.

Ha a váza mellett döntesz, válassz antik hatású, letisztult darabokat, akárcsak a tálaló tálak esetében. A dekoráció megkomponálásakor figyelj a rétegzés elvére: használj minél több textúrát és árnyalatot a fent említett színekből, emlékezz a divatos formavilágra is. Ezek egymást kiegészítve, erősítve és kiemelve fogják megadni a végső kompozíciót.


MANGO mangófa tálca

Írd meg nekünk kommentben, hogy melyik őszi trend a kedvenced, illetve mi az, ami szerepel a kívánságlistádon! További tippekért keress bennünket online, vagy személyesen a showroomban!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornáról:

Beleásnád magad lakberendezési trendekbe, inspirációkba és ötletekbe? Nézz szét YouTube csatornánkon vagy kattanj rá Lakberendezési blogunkra!

Keresés