Hampton stílus, a megtestesült nyugalom - DODO | Designban Otthon

Hampton stílus, a megtestesült nyugalom

Nosztalgia, kifinomultság, béke - ki ne szeretne egy hosszú nap után egy olyan helyre hazatérni, ahol az otthon melegsége szinte kézzelfogható. Ahol minden nyugalmat sugároz és lecsendesednek a gondolatok. Nos, ha te is erre vágysz, akkor a Hampton stílust neked találták ki. Miért? Megmutatjuk. Tarts velünk te is!

Kép: cdn-bnokp.nitrocdn.com

Mi jellemző a Hampton stílusra?

Ha pontos leírást szeretnénk adni róla, akkor azt mondanánk, hogy egy nagyon letisztult design, ami egyszerre skandináv, country és klasszikus is.

Alapvetően tágas, világos terek, a fehér, a bézs és a természet színei jellemzik, kiegészítve finom, naturális anyagokkal, fűszerezve modern technológiákkal és okos megoldásokkal. Olyan, mint egy elegáns, kellemes atmoszférájú tengerparti nyaraló, ahol folyamatosan a szabadság megnyugtató hangulata vesz körül. Szerencsére ezt az életérzést te is megteremtheted az otthonodban, csak a lakberendezési irányzat alapelveit kell követned vagy célzottan kialakíthatod a nyaralódban, ha van. :)

Ha egy lakás Hampton stílusban kerül berendezésre, akkor garantáltan biztosítani tudja a “tengerparti otthonok” nyújtotta harmóniát. Azt a végtelen nyugalmat, ami azonnal hatással van rád, amint belépsz az ajtón, mert segít kirekeszteni a világ minden gondját, baját.

Honnan ered a Hampton stílus?

A Hampton stílus névadója a New York-iak által nagyon kedvelt Long Islanden elterülő partszakasz, ahol számos stílusos nyaraló található. Spontán, könnyed és laza légkörével, nagyon népszerű a kikapcsolódni vágyók körében. Az itt uralkodó lakberendezési trend országszerte hamar elterjedt, sőt még Ausztráliában is hódít. Magyarországon kevéssé ismert, de csak idő kérdése, hogy idehaza is felfedezzék ennek az életérzésnek a létjogosultságát, ugyanis a népszerű vízparti területeken (pl. Balaton, Tisza, Velence) nagyon jól ki lehetne alakítani egy ilyen típusú otthont.

A Hampton stílusú enteriőr magán viseli a francia barokk, a rokokó és empire belsőépítészeti stílusok forma jegyeit: a belső terei általában tágasak, nagyvonalúak, tengeri, vízparti ihletésűek. A stílus az idők során már sokféle kisebb irányzattal, gazdagodott, de az alapvető jegyeit, a természetes fényt és a napsütötte fehér (pl.: csontszín, törtfehér) színek szeretetét, a tengeri árnyalatok használatát, valamennyiben megtalálhatod.


Kép: decorilla.com

A természetközeliséget organikus hatásokkal hangsúlyozza, emiatt gyakran alkalmaz szabálytalan, nyers uszadékfa bútorokat vagy világosabb rattan és bambusz bútorokat is, amelyek tökéletesen illenek a stílushoz. Mindez kiegészítve a szellős elrendezéssel és a természetes fények által nyújtott hatásokkal csak növelik a harmóniát.

Milyen bútorok illenek a Hampton stílusú belső terekhez?

A stílus a kényelemről szól, amit a legjobban a nagy és kényelmes kanapék vagy/és fotelek biztosíthatnak a számodra. A dohányzóasztalok és egyéb kiegészítő kisbútorok a természetesség jegyében mindig fából készülnek és gyakran klasszikus darabok, gyakoriak a fonott, rattan kiegészítők is.

Itt most el kell felejtened a modern, magasfényű bútorlapokat, éles formákat! Sokkal inkább a vidékies, régies, esetenként a vintage stílusú berendezési tárgyak kerülnek előtérbe. Elérkezett az íves, díszített lábú fotelek, fa bútorok, klasszikus vonalú, párnázott székek, díszpárnák kora, ami egy időben nosztalgikus és kényelmes.

A klasszikus, hangulatos vagy éppen nyers felületű komódok, a rattan, bambusz dekorációk, a kosárkák, szőnyegek kiváló kiegészítői lehetnek egymásnak, melegséget sugároznak, miközben nagyon letisztult egységes képet mutatnak. A bútoroknak egyszerre kell megfelelniük a testre szabott kényelem és a nyugodt elegancia követelményeinek.


TROPCIAL mangófa tálalószekrény 175cm

A nagy kanapék mellé válassz fából készült rusztikus jegyeket is magán viselő dohányzóasztalt, vagy dohányzóasztal szettet ami nemcsak szép, hanem praktikus tároló felület is, ami a kényelmedet szolgálja.

Ha a tengerparti stílus mellett döntesz, használj természet adta anyagokat és a neked tetsző irányzattól függően régies hatású, vagy épp modernebb bútorokat és dísztárgyakat. Egyet azonban semmiképpen ne felejts el: annak érdekében, hogy a szellős könnyedség megmaradjon, minden esetben a minimalizmusra kell törekedned.

Világítás Hampton stílusú belső terekhez

Ez a stílus sok-sok fényt igényel, hiszen a világosban érvényesülhetnek igazán a fehér és a bézs színek, a természetes fa árnyalatok és a valódi tengerparti atmoszféra. A fénnyel teli, nyitott szobák, a beltér és a kültér közötti szoros kapcsolat, a hatalmas ablakokon beözönlő természetes fény mind, mind arra szolgál, hogy az életérzés maximálisan érvényesülni tudjon.

Sötétedés után olyan világítástechnikai eszközök szolgáltathatják a fényt, mint a hagyományos formájú függőlámpák, gyönyörű kristálycsillárok, a tengeri hangulatot megidéző kötélből készült lámpák vagy a megfelelő helyen elhelyezett asztali és állólámpák, amelyek lágyan világítják meg a belső teret, romantikus hangulatot teremtve.


SEVEN SEAS függőlámpa 110cm

Padlóburkolat Hampton stílusban

A Hampton stílusban a fehér fafelületekhez jól illeszkednek a sötétebb és a világosabb fapadlók, vagy a halszálka mintás padló- és fali csempék. A fát, mint alapanyagot évszázadok óta használják tartósságuk, természetességük miatt. Fontos, hogy a padló szépsége látható legyen, ezért csak nagyon kevés szőnyeget használj, és azok is természetes anyagok legyenek: juta, szizál, gyapjú.

Helyiségről-helyiségre: mire figyelj, amikor Hampton stílusban rendezed be az otthonod?

A stílus sajátossága, hogy a nagy, nyitott tereket preferálja, emiatt gyakran kerül előtérbe a az egy területen lévő konyha-nappali-étkező elrendezés. A nagy tereket a jól megválasztott dekorációk, a lelógó csillárok, a tekintélyesebb méretű bútorok uralják. A hosszú étkezőasztal, a méretes kanapék, a fotelek, székek, vagy a dohányzóasztalok persze nem kelthetnek túlzsúfoltságot.


OCEAN ezüst dohányzóasztal 60cm

A nappali

A tengerparti stílus egykori éles körvonalai kissé elmosódtak napjainkra, de ennek ellenére a letisztultság és a könnyed szellősség minden esetben jól felismerhető. A nappali berendezése során válassz időtálló bútorokat, semleges színeket, nyugtató fehér-kék színpalettát és a rengeteg hangulatos kiegészítőt (szőtt kosarakat, horgonymotívumot, hajókormányt, kagyló és korall dekorokat, porcelánokat).

A nappalid a relaxációs zóna része, ahol mindennek a kényelemről kell szólnia. Használj fehér vagy lágyabb szürke árnyalatú kényelmes, terebélyes kanapét, puha foteleket, párnázott székeket. Kék tónusú díszpárnákkal még elegánsabbá teheted az összhatást. A valódi teakfából készült komódok éppúgy a helyiség részét képezhetik, mint a könyvespolcok, vagy a rózsafa TV szekrények.

A konyha

A konyhák nagyrészt fehérek, ezért fontos, hogy csempékre és fogantyúkra különös figyelmet fordíts a beszerzésük során, hiszen mindegyik hatással lesz az összképre. Az ezüst, króm vagy aranyozott húzógombok dekoratív hatása vitathatatlan. Konyha esetén is jelentős szerepük lesz a nagy kiterjedésű üvegfelületeknek, amelyek kényelmes, tágas, szellős hatást biztosítanak, ahogy az étkezőben a hatalmas étkezőasztal is hozzájárul a tengerparti stílus érvényesüléséhez.


Kép: mcdonaldjoneshomes.com.au

A konyhai függőlámpák gyakran lámpásszerűek, karakteresek, készülhetnek rattanból, gyékényből. A tálalószekrények lehetnek zártak vagy nyitott polcokkal, esetleg üvegtáblás ajtókkal rendelkező vitrinek. Egy régi tálalót is új életre kelhetsz márvány, beton vagy akár rozsdamentes acélból készült munkalap felhasználásával. A fehér falakat érdemes olyan képekkel díszítened, amelyeken a tenger színei dominálnak, de nagyon jól mutat egy iránytűre emlékeztető óra, vagy egy evezőlapát is a falon.


Kép: mcdonaldjoneshomes.com.au

A tengerparti stílusú hálószoba

A hálószobában kifinomultságot garantáló fehér-kék mintázatú puha ágynemű, rusztikus fa bútorok, éjjeliszekrények, asztali és állólámpák, tölgyfa padló és padlóig érő légies függönyök adják a stílus lényegét. A hatást még erősítheted olajfestményekkel is a falon.

Mind a falakat, mind a bútorokat áthathatja a bájos ódonság: kopott felületekkel, festett spalettákkal, kezeletlen gerendákkal alakítva az atmoszférát. A kiegészítőket és a használati tárgyakat egyaránt az egyszerűség jellemzi. Szerezz be minél több stílusos régiséget, hagyományos fa bútort. A fából készült hajópadlót vagy parkettát hagyhatod natúron, de akár le is festheted vagy lakkozhatod.


Kép: www.tlcinteriors.com.au

Az előszoba és a folyosó

Az előszoba és a folyosó sem maradhat ki, a stílusnak itt is érvényesülnie kell az egységesség érdekében. Bátran keverd a különböző anyagokat, hiszen jól megfér egymás mellett a fém, a fa és a festett kerámia.

A berendezési elvek itt is ugyanazok: természetes anyagok és textúrák, fehér, kék és pasztelles színek, klasszikus lámpák, rattan kosarak, falidíszek, egy a stílushoz illő fogas a ruháknak, és zöld szobanövények varázsolhatják nyugalmassá a teret.

A fürdőszoba

A tengerparti stílusú fürdőszobákban jellemzőek a fehér márványfelületek, a semleges színpaletta a kék és a szürke árnyalataival a világos és szellős tér. Itt aztán szó szerint könnyű megidézni a tengerpartok hangulatát, a vízből nem lesz hiány. A berendezési tárgyaknál használj organikus formákat, azaz minden olyan alakzatot, amely természetesnek hat, íves vonalvezetéssel bír, hullámzó vagy kerekded.

Dekorációs tippek

A Hampton stílus nem tűri a túlzsúfoltságot és túldíszítettséget sem, de ennek ellenére vannak olyan dekorációs elemek, amelyeket kár lenne kihagyni az esztétikus megjelenés kialakítása érdekében. Néhány példa, amiből válogathatsz:

  • a porcelánokat, kerámiákat, cserépedényeket, különféle fából készült dísztálakat is használhatsz díszítésre
  • geometrikus és inda mintás textilekkel feldobhatod a konyhát, vagy a nappalit
  • a díszpárnákon is jól mutathatnak az organikusabb minták és virágok - karakteresebbé téve az összhatást
  • alkalmazz díszes, egyedi kialakítású tükröket
  • fokozhatod az otthonosság hangulatát plüss szőnyegekkel, kék és fehér vázákkal, texturált lámpákkal, sok zöld növénnyel és hozzá illő virágtartóval
  • ha nem preferálod a valódi növényeket, akkor szerezz be valódinak tűnő művirágokat
  • a "beach" dekorelemek - korallok, kagylók is a dizájn részét képezhetik

Milyen színek jellemzőek a Hampton stílusra?

A stílus legfontosabb elemeinek egyike a színpaletta, aminek az alapja a fehér, méghozzá annak is az igazán friss, “ropogós” változata. A hófehér falak mellett ez a szín köszön vissza a konyhából, a bútorok, kiegészítők egy részénél. Emellett elterjedten használnak még tengerészkéket, tompa, világosabb kéket, szürkés világoskéket, a korall törtebb árnyalatait, a fa árnyalatait, és puha, szürkés színeket.


Kép: realestate.com.au

A világos színek alapvető fontosságúak a Hampton stílusban, ugyanis ezek adják azt a hamisítatlanul békés, harmonikus érzetet, ami miatt ezt az irányzatot olyan sokan választják. Ez nem jelenti azt, hogy minden steril és hófehér, hiszen további színekkel és árnyalatokkal tompítják a fehér hatását. Itt azonban ne várj éles kontrasztokat vagy túl élénk színeket, ilyenekkel nem fogsz találkozni.

A Hampton stílus esetében alkalmazott színek ugyanis visszafogottak, pasztellesebbek, nyugalmat árasztanak, ilyen pl. a kék, a bézs, a púder szín, a zöld. Ezek miközben harmóniát teremtenek, üdeségükkel, világosságukkal optikailag növelik a teret, növelve ezzel a szabadság érzését. Ezek a színek és árnyalatok hozzák létre a Hampton stílus kifinomultságát, nyugodtságát, időtlenségét és légiességét.


GIANT rózsafa dohányzóasztal

Milyen szövetek jellemzőek a stílusra?

A Hampton stílusú belső terek a természetes anyagokat és szöveteket részesítik előnyben. Ezért mindig keresd a fából, a bőrből, a lenből, a pamutból és a gyapjúból készült darabokat. Textilek közül a fehér és semleges tónusú, a csíkos és a természetes textúrájú ágyneműk, a klasszikus kockás szövetek és a modern módon használt csíkos minták jellemzőek.


HEAVEN 3 személyes törtfehér lenvászon kanapé

A világos és szellős megjelenéshez nagymértékben hozzájárulnak a padlótól a mennyezetig érő függönyök, amelyeket, ha elég kreatív vagy, még egy fehér vagy natúr színű hajókötéllel stílusosan még rögzíthetsz is. Ezek a fehér vagy halványszürke, természetes anyagból készült légies, fényáteresztő anyagok nagyon szépen mutatnak akár a nappaliban, akár a konyhában vagy a hálószobában is.

A tengerparti stílus a szabadság és az élet élvezetének stílusa. Megnyugvást hoz, segít a pihenésben, letisztultságával hozzájárul ahhoz, hogy a napközben elszenvedett stresszhatások negatív hatásait megszüntethesd. Ha te is szeretnéd mindezt megtapasztalni, akkor rendezd be az otthonodat Hampton stílusban! Ehhez nálunk mindent megtalálsz!

Nézd meg a Hampton / tengerparti stílusról szóló videónkat:

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés