Egyszerűség és funkcionalitás - rendezd be az otthonod a modern stílus - DODO | Designban Otthon

Egyszerűség és funkcionalitás - rendezd be az otthonod a modern stílus jegyében!

Te is keresed az álomotthonodat? A helyet, ahol minden pontosan olyan, amilyennek elképzelted: a színek, a formák, a felületek, a berendezés? Ha egységes színekre, színvonalas bútorokra, szellős, világos terekre, természetességre, egyszerűségre és funkcionalitásra vágysz, akkor Neked egy modern stílusú otthonra van szükséged!

Forrás: adorable-home.com

Mi a modernizmus?

A modernizmus azoknak művészeti és filozófiai újító irányzatoknak az összefoglaló megnevezése, amelyek a 19. század végén és 20. század elején a nyugati társadalom széleskörű átalakulásából származtak. A modernizmus magában foglalja azoknak a tevékenységeit és alkotásait, akik úgy érezték, hogy az építészet, a művészet, a vallási hit, a filozófia, az irodalom, a társadalmi szervezet hagyományos formái rosszul illeszkednek a feladataikhoz, és elavultak.

A modernizmus művészeti és filozófiai mozgalomként tükrözte azt a vágyat, ami a művészet-, a filozófia-, és a társadalmi szervezet új formáinak megteremtésére irányult. Jellemzője, hogy a művészek megpróbáltak eltérni azoktól a hagyományos művészeti formáktól, amelyeket elavultnak tartottak. Egy kritikus szerint a modernizmus a romantika, az ipari forradalom és a polgári értékek hatásaival szembeni lázadásából alakult ki.

Mi a különbség a kortárs, a minimalista, és a modern stílus között?

A modern stílust könnyen össze lehet keverni a kortárs, a skandináv vagy a minimalista stílussal. Ez nem véletlen, hiszen ezek egymással összefüggő és egymásból származó művészeti irányzatok, amelyek között gyakori az átfedés. Közös jellemzőjük az egyszerű elemek, némi geometriával fűszerezve.


Forrás: ny.curbed.com

A modern stílust tiszta, egyenes vonalak alkotják. A kortárs építészetben viszont már elvetik a szabályos formákat, a függőleges és vízszintes vonalak gyakran megdőlnek valamerre, a derékszögek helyét átveszik a kevésbé szabályos szögek. Az épületek gyakran tartalmaznak íveket, hullámokat vagy dőlt síkokat, a tervezők sokszor inspirálódnak a természeti formákból is.

Ugyanez érvényes a bútorokra is: berendezheted az otthonodat modern kortárs stílusban, ha letisztult vonalú, de egyedi, szokatlan formájú bútorokat választasz. Viszont a modern minimalista dekoráció azon túl, hogy az egyszerű bútorokat részesíti előnyben, csak azokat keresi, amelyekre valóban szükség is van a szobában (és amelyek lehetőleg akár több funkcióval is rendelkeznek).

A minimalizmust sem csak egy belsőépítészeti stílusként kell értelmezned: több modern művészeti irányzat (zenei, építészeti, formatervezési, egyéb) összefoglaló neve. Mindegyik művészeti ágban közös jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz-, és anyag használattal igyekeznek a műveiket létrehozni. A modernizmussal ellentétben, - mely az egyszerű és funkcionális bútorok választását ösztönzi - a minimalizmus szerint meg kell válnod minden olyan bútortól, amelyre valójában nincs szükséged a szobában.

Mit jelent a Bauhaus irányzat?

A Bauhaus nem stílusnév és nem is egy gyűjtőnév, hanem tág értelemben, a modernitás szinonimájaként használt kifejezés. A Bauhaus a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye volt (Az Állami Bauhaus intézményét 1919-ben Walter Gropius alapította két weimari művészeti iskola összevonásával), a konstruktív törekvések központja és gyűjtőhelye.

A Bauhaus formabontó iskolának számított: logikusan felépített programjával, a különféle műfajok közötti átjárás lehetőségével, az elmélet és a gyakorlat együttes jelenlétével, valamint a diákok és az oktatók közötti közvetlen kapcsolattal egyedinek számított azokban az időkben.

Forrás: catesthill.com

A Bauhaus olyan nagyhatású mozgalom volt, amely a művészet és az ipar, a művészet és a technika közötti szakadékot akarta áthidalni. Alapelve a racionalizmus és a funkcionalizmus volt. Az ipari tömegtermelés segítségével művészeti alkotásokat hoztak létre, ezzel mintegy újraalkotva a bútorokkal és kiegészítőkkel szemben addig támasztott követelményeket.

A Bauhaus stílusjegyei: kifinomultság, fehér, légies árnyalatok, visszafogott színvilág, sok fém, sok-sok csillogó króm, óriási üvegfelületek, bőr, tégla, fa, parafa. Egyszerű vonalvezetésű, lapostetős épületek, sík felületek, jól kihasználható praktikus helyiségek jellemzik, díszítés nélküli bútorok, amit a fekete, piros, fehér bőrből készült darabok ellensúlyoznak.

Az egyszerű vonalvezetésű, geometrikus fémbútorok puritánságát a fekete, piros, fehér bőrből készült kárpit ellensúlyozza. A Bauhaus megváltoztatta a formatervezés addigi alapjait, és így alapot szolgáltatott a modern stílusok számára.

Mi a különbség a modern és a kortárs stílus között?

Ahogy már fentebb is olvashattad sokan összekeverik a különböző stílusokat - és helytelenül azt gondolják, hogy a modern és kortárs design ugyanazt jelenti. Hiába vannak hasonlóságok, a két stílus teljesen más világot képvisel.

  • A modern design egy olyan korszakra utal, amely már elmúlt, a kortárs design pedig a jelenre és a jövőre.
  • A modern design gyakran fa és föld elemekkel rendelkezik, a színei árnyalatosabbak, míg a kortárs design gyakran ragaszkodik a szigorúbb fekete, fehér és szürke monokróm színekhez, de később teret hódítottak a látványos, élénk, tiszta, telített, (vörös, indigó vagy narancs) színek.
  • A modern designra az egyenes vonalvezetés, míg a kortárs stílusra egyre jellemzőbb a kerekdedebb, nőiesebb forma, illetve a színes bútorok is.
  • A króm és a rozsdamentes acél elemek a modern design szerves részét alkotják. A hagyományos fémes részletek, mint például a kovácsoltvas, azonban abszolút hiányzik. A krómot széles körben használják a lakásban, bútorok részeként, csapok, fogantyúk, lámpák és korlátok formájában.
  • A kortárs lakberendezés leginkább a nagy terekben és nagy belmagasságú helyiségekben gondolkodik, nagyméretű designer bútorokkal. A modern lakberendezés a letisztult, praktikusabb lakóterek kialakítására törekszik - modern anyagokkal, színkombinációkkal, világítással.
  • A minimalizmus egyaránt szerves részét képezi a modern és a kortárs stílusnak is, csak különböző mértékben. A modern stílusra a visszafogottság jellemző, nincsenek felesleges részletek, a kortárs design ugyanakkor szeret némiképp hivalkodni, például igazán színes szőnyeggel, dísztárgyakkal vagy kanapéval.
  • A kortárs stílus pillanatról pillanatra változik, ez pedig megfoghatatlanná teszi. Ezzel szemben a modern design megkülönböztethető esztétikával rendelkezik.

A modernizmus története, építészeti vonatkozásai

A modernizmus kialakulása

A modernizmus kialakulása a két világháború közötti időszakra tehető, amikor a belsőépítészetet nem egy történelmi kor vagy más országok kulturális hagyományai inspirálták, hanem a Bauhaus. Ez először 1919-ben tűnt fel Weimarban, és valódi összeköttetést kínált a művészet és a funkcionalitás között.

Az építészeti modernizmus magában foglalja az 1920-30-as évek európai funkcionalizmusát, a konstruktivizmust és a szovjet racionalizmust, a Bauhaust Németországban, az építészeti art déco stílust, a brutalizmust és az organikus építészetet.

A futurizmus valóban a modernizmus elődje?

Napjainkban természetes módon kapcsoljuk össze a futurizmust és a modernitást - úgy tekintve a futurizmusra, mint a modernizmus elődjére. A futurizmus a 20. század elején Olaszországban kialakult művészeti és társadalmi mozgalom volt, amelynek filozófiája a jövőre és a modernitásra épült - lényegében emiatt tekintik a modernizmus elődjének. A mozgalom kulcsszavai a mozgás, dinamizmus, urbanizáció, militarizmus, nacionalizmus voltak.

A futurista építészetre jellemző volt a történelemmel és a régi dolgokkal való szembehelyezkedés, a hosszú, dinamikus vonalvezetés, a magával ragadó lendület, a mozgalmasság, a sietség és a költőiség.

Miként nyilvánul meg a modernizmus az építészetben?

A modern építészetben a belülről kifelé építkezés elvét követik, a belső térre jellemző az egyszerűség, a formai és funkcionális tisztaság. A modern építészetben a modern egyenlő a tárgyilagossággal és célszerűséggel, és csak azzal foglalkozik, amire valóban szükséged van. Emellett pedig arra is képes, hogy az otthonod a lehető legintenzívebben találkozzon a természettel - időtálló formát és hangulatot teremtve.

Miként jelentkezik a funkcionalizmus az építészetben?

A modernizmus hullámának részeként az I. világháború után alakult ki a funkcionalista építészeti mozgalom, ami leginkább a Bauhaus-iskolának volt köszönhető. A funkcionalizmus az épület rendeltetését külső megformálásában, szerkezeti elemeiben is kifejező, minden díszítő szándékot mellőző építészeti irányzat.

Modern stílus a belsőépítészetben

Mi jellemzi a modern belsőépítészetet?

A modernizmus leginkább akkor kezdett el kibontakozni, mikor eltávolodtak a hagyományos építőanyagoktól és áttértek az ipari anyagokra: üvegre, acélra és betonra, illetve amikor a design mellett a funkcionalitás is előtérbe került.

A modern belsőépítészet sok anyagot használ. Elterjedt a fa, a műanyag, a fémek, a rozsdamentes acél. A belső kialakítást a tiszta vonalak, a geometriai formák, a szabad terek, a funkció és az egyszerűség jellemzi. A terek világosak köszönhetően a sok ablaknak és a világosra festett falaknak, a berendezés nem terheli túl az enteriőröket bútorokkal, így tágasnak érződik minden a lakás minden zónája.

A modernizmus esztétikáját jelentősen befolyásolta az adott időszak gazdasági helyzete. Többé már nem volt célszerű ok nélkül fenntartani egy szobát, vagy haszontalan tárgyakkal tele zsúfolni a lakást. A faragott fadíszítéseket felváltották a természetes minták és ízléses, fémből vagy üvegből készült felületek. Minden berendezés vagy díszítés gyakorlatias megfontolásokon alapult: hogyan spórolható vele idő, pénz és anyag.

Milyen a modern lakberendezés?

Amikor belépsz egy modern lakásba azonnal felfedezed az egyszerű vonalakat, a rendet, a dekoráció frissességét. Látod, hogy a polcok nincsenek tele felesleges csecsebecsékkel, és a szabad területeket sem zsúfolták tele bútordarabokkal.

A modern stílusú enteriőr egyszerű és esztétikus. Letisztult vonalak, pasztell színek és funkcionalitás jellemzi, kényelmes és barátságos.

A modern lakberendezés jellemzői:

  • Általában geometrikus formákat alkalmaz - harmonikusan vegyítve a négyzeteket, téglalapokat, kockákat.
  • Dominálnak az egyenes és elegáns vonalak.
  • Gyakran használ természetes anyagokat (festetlen gyapjút, fémet, bőrt, természetes szálakat).
  • Az ablakok díszítés nélküliek.
  • A legtöbb felület visszaveri a fényt.
  • Főként a semleges és a természet inspirálta színek jellemzik: a fehér, a krém, a bézs, a barna, a szürke és a zöldeskék különböző árnyalatai, földszínek.

Melyek a főbb modern lakberendezési stílusok?

a) Minimalizmus

A minimalizmus egyszerűsíti az élet összetevőit. Bár néha szigorúnak tűnhet, de egy napjainkban is népszerű belsőépítészeti stílusról beszélünk.A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, a lakásban minden bútornak, polcnak, szekrénynek vagy műalkotásnak külön-külön meghatározott funkciója van.

A minimalizmus egyben életstílus is: fontos központi gondolata szerint úgy kell élned, hogy semmi se hátráltassa a fejlődésedet, és a szabadságérzetedet - azaz ki kell választanod a számodra fontos dolgokat, és meg kell szabadulnod azoktól a felesleges tárgyaktól, gondolatoktól, kapcsolatoktól és tevékenységektől, amelyek akadályt jelentenek az életedben.

A minimalizmus lehetővé teszi az elméd koncentrálását, könnyebben tudsz gondolkodni és jobban meg tudod figyelni a körülötted lévő világot. A felesleges díszítéseket, sallangokat, műalkotásokat vagy extrákat el kell távolítani - a “kevesebb több “ elvét követve.

b) Ipari stílus

Az ipari stílust (Industrial design) nem mindenki szereti, pedig lenyűgöző látványt tud nyújtani egy ilyen lakás, még akkor is, ha egy raktárépületre emlékeztet.A stílus a régi gyárépületek, raktárak, ipari létesítmények átalakításával született. Kulcsfontosságú az eredeti pillérek, tartóelemek, gépészeti elemek, ipari berendezések, téglafalak, csövek használata, hiszen ez adja az igazi indusztriális hatást. A felhasznált anyagok mind olyanok, amelyek nyers erőt sugároznak, robosztusak és masszívak: leggyakrabban fa, tégla, beton, üveg és acél.

Nagy egybefüggő terek, hatalmas, osztott ablakok, szürkés-barnás árnyalatok, jelzésértékű válaszfalak különítik el a funkcionálisan eltérő blokkokat (sokszor csak a bútorok megfelelő elhelyezése utal erre).

c) Skandináv design

A hagyományosan Dánia, Svédország és Norvégia országaiból származó skandináv design középpontjában is a funkcionalitás és az egyszerűség áll, miközben tükrözi a hely észak-európai jellegzetességét: azaz a természettel való harmónia fontosságát. Kényelem, praktikum és melegség jellemzi - ami nem csoda, hiszen a hosszú telek és a zord időjárás miatt az emberek sokat tartózkodnak otthonaikban.

A házuk, lakásuk kialakításánál arra törekednek, hogy a beszűrődő kevés napfény a lehető legjobban szét tudjon terjedni a lakásban. Ezért a falak, a bútorok esetében fehér színt használnak, amin egyrészt jobban visszaverődik a fény, másrészt optikailag is tágítja a teret.

A világos színek mellett natúr faanyagokat, természetes alapanyagú textíliákat, kezeletlen felületeket használnak, amit színes textíliákkal tesznek izgalmasabbá. A kiegészítők is természetbarát anyagokból készülnek, üveg és kerámia dísztárgyak, fonott kosarak, amelyek a legtöbb esetben funkcionális darabok is.

d) Modern rusztikus stílus

Egy modern rusztikus stílusú lakásban is a használhatóság, az egyszerűség és a funkcionalitás az, ami nagyobb szerepet kap az esztétikával szemben. A fa organikus természete és nyers vonzereje miatt itt is fontos anyag: a lecsupaszított padlólemezek, az eredeti gerendák, a nyers, kezeletlen fa, a keményfa ablakok és ajtók, a minimalista bútordarabok, az antik tárgyak mélységet, történetet és karaktert adnak a térnek.

Ha régebbi építésű otthonod van, fontos megőrizni az eredeti karakterét, és az eredeti építészeti részleteket megmutatni (pl. kőfal, gerendák). A modern rusztika soha nem feledkezik el az “ötödik falról” a mennyezetről - a katedrális faburkolatú mennyezetek népszerűek, ahogy a nagy teret is díszítheted rusztikus gerendákkal.

e) Századközepi modern stílus

A mid-century modern, vagyis a századközepi modern egy gyűjtőfogalom: az 1940-es, ’50-es és ’60-es évek jellemzően amerikai design darabjait és építészetét foglalja magában. korszak klasszikus bútoraival berendezett otthon mindig stílusos és friss marad - és soha nem megy ki a divatból.

A második világháború után a felvirágzó gazdaságnak köszönhetően egyre többen vásároltak ingatlant, ami az építészeket arra ösztönözte, hogy a design amellett, hogy szép, funkcionális és hatékony, az átlagember számára is elérhető legyen.

Újfajta anyagokat kezdtek el használni a bútorgyártás területén: üveggyapotot, hajlított furnért, alumíniumot és műanyagot, amelyek új megoldásokat és formavilágot hoztak magukkal.

Az európai modernizmus monokróm világa mellett megjelentek az élénk színek is vidám árnyalatúra festett falak, hangsúlyos, a geometriai mintás csempék, a padlótól a plafonig érő ablakok.

f) Modern csillogás

A Modern Glamour - avagy modern csillogás gyökerei az art déco stílusban és Hollywood régi világának vonzerejében keresendők. Ez a stílus szereti a finom anyagokat, a látványos kiegészítőket, a fényt, a sokszínűséget, a csillogást és a luxust.

A stílus lényege, hogy minden olyan díszítő elemet felhasználj, ami a csillogást, a pompát, az eleganciát testesíti meg. Előkerülhet a strassz, a gyöngy, a rojt, a bojt, a szőrme, a bársony, a selyem, az arany. A lakberendezésben a tükör, az üveg, a gyöngyház, a fényes plexi, a kristály, a króm, illetve a fém.


Forrás: cdn.home-designing.com

Milyen egy modern stílusú lakás?

Ha szereted az egyszerűséget, a tiszta vonalakat és a szellős, nyitott tereket, és barátságos, hangulatos otthont álmodtál meg magadnak, akkor a modern stílus filozófiája neked szól!

A modern stílusú lakás jellemzői:

  • A bútorok alacsonyak és letisztult vonalakkal rendelkeznek.
  • Sok a természetes fény, amit a nagy ablakok biztosítanak.
  • Természetes anyagokat használ: például festetlen fát, fémeket, bőrt és természetes textíliákat.
  • Neutrális, halvány színpaletta jellemzi.
  • Gyakran alkalmaz fényvisszaverő felületeket, például acélt, krómot vagy üveget.
  • A szerkezeti elemek (például beton vagy gerendák) gyakran szabadon maradnak.
  • A geometrikus formavilág az uralkodó - persze nem kizáró elem egy gömbölyded forma sem, sőt! Kifejezetten ajánlott egy-egy ilyet vegyíteni a bútorok és dekorációk közé.

Mi jellemzi a modern mennyezetet?

A mennyezet magassága, alakja, stílusa és egyenletes színe nagymértékben befolyásolhatja a szoba általános hangulatát. A tökéletes mennyezet kialakítása szobánként változhat.

A környező falaknak és a ház tematikájának köszönhetően végtelen minta és szín közül választhatsz. A tálca mennyezettől az öblös mennyezetig, a süllyesztett mennyezettől a szimmetrikus kialakítású katedrális mennyezetig, a geometriai mintát követő kazettás mennyezeten át a fedetlen gerendás mennyezetig - exkluzív és karakteres hatást érhetsz el.

Milyenek a modern stílusú falak?

A modernizmus közel áll a természethez és az egyszerűségre törekszik. Leggyakrabban sima fehér falakat alkalmaz, esetleg a szürke árnyalatait. A falak díszítése során is vedd figyelembe a funkcionalitást: egy falióra, egy fekete-fehér családi fotó, ha egy csipetnyi jó ízléssel párosul, meg tudja törni a fal egyhangú ürességét.

A túlzott díszítést, a képek és díszítő elemek egymás mellé való zsúfolását viszont kerülnöd kell, ahogy összhangot kell teremtened a falak, a padló és a mennyezet dekorációja között is.

A modern padló jellemzői

A modern stílus a padlók terén csak gránit, beton vagy fa padlót fogad el. Mivel ennek az építészeti stílusnak a fa a fő alapanyaga, ezért legtöbbször a különböző bútorok, dekor elemek, burkolóanyagok és a padlók is fából készülnek. Részesítsd előnyben a természetes színű keményfát (pl. a tölgyet vagy a bükköt), amelyeket kizárólag csak lakkozással kezelj!

Szőnyegpadlót csak akkor használj, ha nincs jobb megoldás - de akkor is legyen semleges vagy egyszínű, vagy geometriai mintás. Miért érdemes kerülnöd a túl sok szőnyeg használatát? Mert túllősz a célon, és mást hatást fogsz elérni.

Mi teszi modernné az ajtókat, ablakokat?

Az ablakok, és ajtók esetén is érvényesülnie kell a modern stílus alapelveinek: az egyszerűségnek, a minimalizmusnak és a funkcionalizmusnak. Kerülnöd kell a túldíszítettséget, a komplikált megoldásokat.

A modern ablakoknak letisztult vonalakkal és minimalista megjelenéssel kell természetes megvilágítást és szellőzést biztosítani otthonod számára.A modern ablakok szerénységük, és dísztelenségük ellenére kecsesek és elegánsak, és legtöbbször nem igényelnek túl sok karbantartási munkát.

Nagyon népszerűek a padlótól a mennyezetig érő ablakok - amelyek minimalista kerettel rendelkeznek, maximális fényt biztosítanak és nagyon jó kilátási lehetőséget is. Az ablakok és ajtók keretének a színe is meghatározó lehet, hiszen míg a fehér szín tiszta és friss megjelenést kölcsönöz, addig a sötét vagy fekete festés mélységet és méretet adhat a helyiségnek.

Hogyan rendezd be a lakásodat modern stílusban?

Mi jellemzi a modern stílusú bútorokat?

A kényelmes, barátságos modern otthon elképzelhetetlen egyszerű, de funkcionalitásában mégis sokoldalú bútorok nélkül. A modern bútor dizájn elegáns, egyenes vonalakkal rendelkezik, sima és fényes felületekkel.

Ezek lehetnek:

  • fém bútorok, krómból, és rozsdamentes acélból (fehér vagy fekete lakk bevonattal)
  • kovácsoltvas elemek - a kültéren fekete vagy más sötét színnel festve (kapuk, lépcsőkorlátok, kültéri bútorok)
  • gyakoriak a geometrikus vonalak, az alacsony, vízszintes vonalvezetésű bútorok - de a modernizmus nem zárja már ki a kerekded formákat sem
  • fából készült kecses formájú bútorok, amelyek elkerülve a tömör blokk hatást finomra faragott lábakkal rendelkeznek

Egy modern asztal ritkán csak egy asztal, mert vagy extra használati lehetőséget biztosít - például kinyitható vagy tárolórésszel rendelkezik, vagy kicsi a súlya, melynek köszönhetően az igényeidnek megfelelően könnyen mozgatható.

A bútorok és kiegészítők fontos, hogy nagyrészt természetes anyagokból készüljenek: festetlen fa, bőr, acél, króm vagy üveg, emellett legyenek könnyed, légies formájúak, látható lábakkal. A műanyag itt tabunak számít.

Modern előszoba ötletek

Az előszoba az otthonod legelső pontja: a hely, ahová te és a vendégeid elsőként megérkeznek. Ezért pedig fontos, hogy milyen a berendezése és a hangulata. Az előszobába nem kell túl sok bútor, inkább a tárolási lehetőség az, ami kiemelten fontos. Fogasok, cipős szekrények, egy-egy ülőpad vagy fotel, extra polcok, a helyiség méretétől függően.

A modern stílusú nappali

A nappali modern stílusú berendezése jelentheti a legnagyobb kihívást a számodra, hiszen ez az a hely ahol a család és a vendégek a legtöbb idejüket töltik. Kreativitás és kísérletezési hajlandóság kell ahhoz, hogy megtaláld a neked leginkább tetsző berendezést. Mire ügyelj?

  • Tiszta vonalak, semleges színek és leegyszerűsített dekoráció jellemezze, azaz a nappalid minden darabjának világos célt kell szolgálnia.
  • Alkalmazz nagy, padlótól a mennyezetig érő ablakokat, ezek a hagyományos modern otthon jellegzetességei.
  • Ügyelj a nappali megfelelő megvilágítására! Kiválóak a futurisztikus vagy absztrakt megjelenésű lámpák, állólámpák vagy a hangsúlyosabb csillárok. A modern stílusú otthonok elengedhetetlen része a tökéletesen megtervezett világítás, mely egyben a lakásod dísze is. Bármilyen tökéletes is az enteriőr, megfelelő világítás nélkül nem tudunk kiemelni egy-egy részletet a helyiségből.
  • A bútorok legyenek egyszerűek, alacsonyak, tiszta vonalúak és természetes anyagból készüljenek!
  • Válassz visszafogott árnyalatokat a kárpitozáshoz, a falfestékhez, a mennyezethez és a padlóhoz.
  • Legyenek egyedi bútorok is a berendezési tárgyak között!

Modern stílus a konyhában

A modern stílusú egyszerű és funkcionális konyhában öröm lesz főzni! Itt is dominál a fehér vagy a szürke szín, a világos fa padló, a letisztultság. A nyitott tér, a praktikus konyhabútorok, amelyek szinte magukba nyelik a legfontosabb háztartási eszközöket, ahol mindennek megvan a maga helye, ahol nincs túlzsúfoltság - minden háziasszony álma. És ez még nem minden!

A rozsdamentes acélból készült készülékek, a sérülékeny gránit helyett továbbfejlesztett, új és erős kvarc munkalapok, a fémes csempék, a kerámia mozaikok és színes üveg minták jellemzik. Ezek mind egyedivé, kényelmessé, és vonzóvá teszi a konyhát, ahol nemcsak enni lesz jó, hanem ételt kreálni is.

Modern hálószoba ötletek

A hálószobád összképét a színek, a fali dekoráció, a bútorok, a világítás és a padló határozza meg. A modern hálószoba kialakításában még inkább törekedned kell az egyszerűségre - hiszen a pihenésedet csak erősíteni fogja a letisztult elegancia.

A modern hálószoba jellemzői:

  • sok esetben a hűvösebb színek dominálnak: a fehér, a törtfehér, a hamuszürke, a kék. Vigyázz a színválasztásra - egy rosszul megválasztott árnyalat rossz hatással lehet rád!
  • A tárgyak egyszerűek, letisztultak és mentesek minden “felesleges” díszítéstől, anyagukat tekintve természetes alapanyagokból készültek.
  • Az ágy általában többfunkciós, az ágyneműtartó kiváló tárolóhely.
  • Fontos a fénytechnika, ami kihangsúlyozza a különböző térelemeket.
  • A fali dekoráció már-már puritán: semmiképpen se vidd túlzásba a díszítést!

A modern fürdőszoba jellegzetességei

A fürdőszoba az a hely, ahol az “én-idődet” töltöd. Akár kicsi, akár tágasabb, de mindenképpen azt a célt szolgálja, hogy ellazulj, feltöltődj, és felkészülj egy hosszú napra, vagy kipihend azt. Ezért a modern stílusú fürdőszobában is csak az van, amire feltétlenül szükség van!


Forrás: thedesignhome.com

A modern fürdőszobát is az egyenes, tiszta vonalak, rendezett terek, geometriai alakzatok, és semleges tónusú letisztult színek uralják. Hangold össze a falak, a csempék, a bútorok és dekor tárgyak színeit, anyagait - ehhez is a természetesség legyen a fővonal. Figyelj az apró részletekre is: legyen szó itt akár a szappantartóról, a zuhanyrózsáról, a villanykapcsolóról, a csaptelepekről, vagy a vécépapír tartójáról illeszkednie kell a modern stílushoz.

Modern stílus az irodában

A munkahelyed sokszor válik a második otthonoddá - hiszen a napjaid nagy részét itt töltöd. A hatékonyságodat nagymértékben befolyásolja, milyenek a munkahelyi körülmények, mennyire kényelmesek, és használhatóak a berendezési tárgyak, van-e valami, ami elvonja a figyelmedet a munkádról?

A kis alapterületű irodák megkövetelik, hogy a tervezők innovatívak legyenek, és a lehető legtöbbet hozzák ki az adott körülményekből. A modern stílusú irodabútorok egyszerűen felismerhetők a letisztult vonalaikról: általában alig vagy egyáltalán nincs rajtuk extra díszítés.


Forrás: cdn.home-designing.com

Talán nem lep meg, hogy a modern irodák falain, padlóján és mennyezetén sok élénk szín látható, hiszen a színek befolyásolhatják a hangulatodat és az energiaszintedet. Ugyanígy fontos természetes fény, az ergonomikus munkakörnyezet, vagy a kényelmi funkciók beépítése is: a teljesen felszerelt konyhák, a tévékkel kiegészített pihenőszobák, a nyugodt, laza munkakörnyezet.

Hogyan dekorálj modern stílusban?

Milyen színek jellemzőek a modern stílusra?

Ha a modern stílusú lakberendezés mellett döntesz, akkor a színek tekintetében mindenképp monokróm palettát válassz, amelyet finoman kiegészíthetsz egy-egy színnel vagy színvilággal. Lehet az szolid pasztelles irány, vagy élénk színválasztás, a lényeg, hogy ezek csak kiegészítő árnyalatok legyenek.

A semleges színpalettának számtalan előnye van: nyugtató hatású, megunhatatlan, sokféle bútorral, kiegészítővel kombinálható. Ha mégis nagyon egysíkúnak érzed, akkor érdemes a monokróm színvilágot még legalább egy erősen eltérő színnel feldobni, ez megjelenhet egy falfelületen, textílián, bútorkárpiton.

A földszínek használata is jellemző. Ezek kifinomult, organikus környezetet biztosítanak, ezek a színárnyalatok barna, szürke vagy fekete színűek.

Modern minták, textíliák, anyagok

A modernizmus nagyon közel áll a természethez. A természet iránti szeretet és sokszínűség a belső tér hangulatában is visszaköszönhet. Sokféle minta áll a rendelkezésedre ebben: stilizált rózsa képek, zöld növények szirmai, pillangók és szitakötők használata - ezek gyakori díszítőelemei a modernista stílusnak.

A mintákat használhatod textilek, tapéták, kárpitok kiválasztásánál, a padlón, a dekorációban és a világítás kialakításának elemeiben is.Persze, itt is fontos a mérték: tervezz az egyszínű bútor mellé mintás, színes párnákat, amelyekkel könnyen feldobhatod az enteriőr hangulatát.

Modern lakáskiegészítők

Ha a dekorációról van szó, emlékezz rá, hogy a modern stílus fontos tulajdonsága, hogy a funkciót helyezi előtérbe! Ez azt jelenti, hogy csínján kell bánni a díszítőelemekkel, vagy legalábbis olyanokat kell választanod, amelyeket használhatsz is valamire.

Ahogy fentebb említettük, a modern stílus előszeretettel alkalmaz geometrikus formákat. Ez megjelenik a lámpákban, asztalokban, vázákban, de nem zárkózik el a szögletes formák mellett, a kerekded, íves vonalaktól sem. Becsempészhetsz egy-egy izgalmasabb szőnyeget, vagy érdekes kárpitozott fotelt, széket, amely a modern otthonod kiemelt díszévé is válhat.

Mit sugallnak a modern képek?

A lakberendezési tárgyaid tükrözik a személyiségedet és jellemzik az egyéniségedet. Amikor a modern stílusú lakásodba egy modern képet, vagy festményt választasz, lényegében leteszed a voksod a modernizmus elvei mellett.

Miért jó a modern stílus?

Mert örökké divatban marad az egyszerűségével, a funkcionalitásával, kényelmes, barátságos, szerethető, élhető otthont teremtve a számodra. Egy otthont, ahol a letisztult vonalak, a beáradó napfény, a világos pasztell színek, a geometriai formák szabályszerűsége, a sallangmentes berendezés megnyugtat, ellazít.

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés