Rend a lelke mindennek – hogyan lehetsz úrrá a káoszon? - DODO | Designban Otthon

Rend a lelke mindennek – hogyan lehetsz úrrá a káoszon?

Rendet kell rakni… Minden a feje tetején áll, szanaszét hevernek a ruhák, gyerekjátékok, halomba gyűlt a mosatlan edény, és a szőnyegekre is ráférne egy alapos porszívózás… De ki győzi ezt folyamatosan csinálni munka, tanulás és gyerekek mellett? Folyton csak takarítasz, de egyszerűen soha nincs rend, mindig, minden csak útban van. Mivel egyre gyakrabban érzed úgy, hogy képtelenség úrrá lenni a káoszon, ezért jól jöhet néhány hasznos tanács.

A rendetlenség nem a rend hiánya, csak egy másik megjelenési formája

Életünk minden területén a saját szabályaink szerint rendezkedünk be, így van ez a rendhez való viszonyunkkal is. Általánosan elfogadott az a vélekedés, miszerint a környezetünkben a belső rendünk képződik le - azaz akinek rend van a fejében és rendszerezni tudja a gondolatait, érzéseit, az az otthonát is rendben tudja tartani.

Szakemberek szerint a rendetlenség nem a rend hiányát, hanem csak egy másik megjelenési formáját mutatja meg, hiszen a rendetlenség is egy sajátos rendszert feltételez, a létrehozója átlátja a látszólagos felfordulást, tökéletesen elboldogul benne, sokszor még otthonosan is érzi magát. A rend valódi ellentéte tehát nem a rendetlenség, hanem a káosz, amely mindenfajta szabályosságot nélkülöz.

Sok esetben csak a nagytakarításkor, lomtalanításkor, költözéskor tudatosul bennünk, hogy az évek során számtalan olyan tárgy halmozódott fel az otthonunkban, amit soha nem használunk. A sok feleslegesen tartott holminak köszönhetően egy idő elteltével egyre nehezebb lesz a rendrakás és a takarítás. Tetszik vagy sem, ha nem akarunk lassan, de biztosan kiszorulni a saját életterünkből, fel kell számolnunk a káoszt. Tegyük rendezettebbé és tisztábbá az otthonunkat! A következőkben megmutatjuk, hogyan.

 

Rend a lelke mindennek 1

A rend hatása az életünkre

A pszichológia szerint a bennünket körülvevő rend vagy rendetlenség lényegében az aktuális lelkiállapotunk kivetülése a tárgyi világra. A rend, és a rendetlenség is olyan átmeneti állapot, ami hullámzást mutat, érzelmi állapotunk függvényében. Sokszor elég egy megterhelő élethelyzet ahhoz, hogy a hosszú időn keresztül gondosan felépített rend hirtelen összeomoljon. A személyes környezetünk árulkodik arról, hogy mi uraljuk-e a tárgyainkat, azok minket szolgálnak-e, vagy pont ellenkezőleg, csak tehetetlenül szenvedünk a koszos ruhakupacok és mosatlan edények halmai között.

A rendszerezés pozitív hatásai vitathatatlanok: egy rendezett térben nyugodtabbá válik az elme, kiegyensúlyozottabbakká válunk, arról nem is beszélve, hogy egy jól átlátható rendszerben lényegesen könnyebben találjuk meg azt, amire éppen szükségünk van. A rendrakás folyamatának vannak pozitív hatásai:

  • A rendrakásnak, rendteremtésnek olyan logikusan megtervezett lépései vannak, amelynek során egyidejűleg látnunk kell az otthonunk egészét, és a legkisebb elemeit is. Amikor rendet rakunk, akkor lényegében gondolatban újra és újra szétszedjük és összerakjuk a teret és az elemeit, végül egy számunkra legmegfelelőbben kialakított helyet létrehozva.
  • A rendrakás kreatív folyamat, mondhatni alkotás, amelynek során a meglévő „alapanyagokból” alkotunk valami újat, vagy újabbat.
  • A „rend” folyamatosságot garantál, hiszen soha sincs teljesen készen, mindig valtozik az új igényeknek megfelelően.
  • A rendrakás során újra kell gondolnunk a körülöttünk található tárgyak életünkben betöltött szerepét. Csoportosíthatjuk őket aszerint, hogy a napi szükségleteinket elégítik-e ki, érzelmileg kötődünk-e hozzá, milyen esztétikai szerepet töltenek be, haszontalanok, vagy az „egyszer még jó lesz valamire” kategóriába tartoznak.
  • A rendrakás a „slow” tevékenységek egyike, nem segít benne a kapkodás. Türelemmel és figyelemmel kell végezzük, meghatározva azt, hogy mindennek meglegyen a maga helye, hiszen ez az, ami az egész otthonlétet kényelmesebbé teszi. Segít ellensúlyozni a külső felgyorsult környezet negatív hatásait, stresszoldó hatású.
  • A rendrakás nem magányos tevékenység, sőt! Akár az otthoni közös programjaink közé is beiktathatunk közös rendrakós napokat. Kifejezetten szórakoztató, tehermentesítő, erősíti a családi köteléket és az otthoni kötődést is, illetve segít értékelni a másik személy munkáját.

19 tanács, amelyek segítenek a nyugodt, pihentető környezet kialakításában és a rendrakással töltött idő megspórolásában

1. Keressünk helyet a tárgyaknak!

Ha a tárgyaknak nincs meg az állandó helyük a lakásban nehéz lesz rendet rakni. Az egyszerű és gyors rendrakás titka ugyanis az, hogy minden tárgynak alakítsuk ki az ideális helyét (például a porszívónak, ritkábban használt konyhai gépeknek) és használat után azonnal oda rakjuk vissza.

2. Szeretem – nem szeretem – soha nem használom

Mi lenne, ha egyszerre elővennéd az összes ruhádat és eldöntenéd melyek azok, amiket szeretsz viselni? A könyveidet átnézve hány az, ami hasznos tudást adott, s mi az, ami idejétmúlt? Sok tárgyhoz csupán azért ragaszkodunk, mert ajándékba kaptuk valakitől vagy drága volt – de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy igazi értéket képvisel az életünkben. Azt is célszerű átgondolni, hogy az emlékezéshez szükségünk van-e arra könyvre vagy hasznavehetetlen tárgyra, vagy az emlék már ezek nélkül is velünk marad.

Eljött az ideje a válogatásnak! Természetesen nem kell azonnal a kukába dobni a kiselejtezett holmikat, el lehet dobozolni és eltenni a garázsban, padláson (mondjuk egy idő után innen is kiszorul), vagy el lehet adni, vagy ajándékozni.

3. Csoportosítsuk a tárgyakat!

Ennek két nagyon hasznos eredménye is lehet. Egyrészt elsőre meg tudod mondani, hogy miből, mennyi van a háztartásodban, így könnyebb lesz eldönteni, hogy valójában mennyire van szükséged. Másrészt mindent gyorsabb lesz megtalálni, ha csoportosítva tároljuk, nem kell egyik szobából a másikba rohangálva feltúrni mindent.

4.Tegyünk rendet a mély fiókokban is!

A nagy fiókok előnye, hogy mindent elnyelnek, DE ez nem elég a boldogsághoz. Ne csak egymás hegyére hátára dobáld beléjük a tárgyakat - hiszen így nehéz lesz meglelni egy-egy konkrét dolgot- hanem rendszerezd őket. Használj a fiókokon belül kisebb kosarakat, rekeszeket és elválasztókat, amelyekkel azonnal átláthatóvá válik majd a fiók tartalma és jobban ki tudod használni a mély fiókban rejlő lehetőségeket.

5. Gondolkodjunk vertikálisan – mi van a fejünk fölött?

A tér teljes kihasználása is eredményre vezethet, hiszen nagyon sok teret nyerhetnek nekünk ajtó fölé vagy magasan a falra szerelhető polcok. A fürdőszoba legmagasabban lévő polcán tökéletes helyet találhatunk a ritkábban használt vegyszereknek vagy a mindig láb alatt lévő takarítóeszközöknek. A szoba ajtó fölötti polcra fel pakolhatóak a szezonálisan használt ruhák, eszközök, vagy éppen a kamra falára szerelhető kosarakban külön-külön tárolhatjuk a zöldségeket.

6. Mit rejtenek a dobozok?

Talán neked is ismerős az az érzés, amikor már a fél szekrényt kipakoltuk, és még sincs meg a korábban gondosan elcsomagolt ruha. Rengeteg időt - és idegeskedést - spórolhatunk meg magunknak a címkézés segítségével: a nagy tároló dobozokat feliratozva már ránézésre megmondható, hogy mi van bennük.

7. Tároljunk függőlegesen

A függőleges tárolás előnyeire a legjobb példa a hivatalos papírjainak tömkelege, amelyek sokkal könnyebben átnézhetőek, ha nem vízszintesen egymásra rakva tároljuk őket, hanem egy mély dobozba függőlegesen vannak elhelyezve. A zokniknak sem kell egyetlen fiókba zsúfolódniuk: akár egy függőleges tárolóban az akasztós szekrényben is helyet kaphatnak.

8. Folyamatos rendrakás vagy napi kétszer 5 perc?

Ha sikerült a tárgyaknak megtalálni a megfelelő helyet, akkor egy átlagos méretű lakásban reggel és este 5 perc alatt rendet lehet tenni. Az esti rutinra is szakíts időt, így reggel csak a tiszta felületek várnak és minden a megszokott helyén lesz.

9. Találjuk meg a saját stílusunkat a tárolásban is!

A tárolási alternatívák széleskörűek, így mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illőt. Keresd meg azokat a típusú tárolókat, amelyek neked tetszenek: választhatsz rattan kosarat, fonott műanyag rekeszt, átlátszó műanyag dobozokat - színben, méretben a legmegfelelőbbeket.

10. Gondoljuk át, mire van szükségünk

Ha elözönlenek a tárgyak, egy-egy újabb megvásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb porfogóra? A tárgyak, a ruhák és az élelmiszerek tekintetében is megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. A tudatos beszerzés eredményeképpen szellősebb lesz a lakásunk is, ami hosszú távon kifizetődő.

Rend a lelke mindennek 2

11.Mindig vessük be az ágyat!

Nagyon lényeges, - bármennyire is sietünk, vagy késésben vagyunk - hogy minden reggelt azzal indítsunk, hogy az ágyat bevetjük. Alig 30 másodpercet vesz igénybe, ami elégedettséget hoz a napba, hiszen máris tettünk valamit azért, hogy az otthonunk rendezettebb legyen.

12.Ha valamit előveszünk, azt tegyük is vissza!

Nagyon egyszerű szabály: ha valamit használunk, és elvettük a helyéről, akkor mindenképp tegyük utána vissza, hiszen ezzel elkerülhetjük a rendetlenséget! Ha nem pakoljuk el a dolgokat a helyükre, akkor azok felhalmozódnak, és már sokkal nehezebb lesz rendet tartani. Amit egy perc alatt meg lehet csinálni, azt nem érdemes halogatni - ilyen művelet a konyhapult letörlése, a szennyes szennyestartóba dobása, a használt poharak gyors elmosása.

13.Ne hagyjuk, hogy a levelek, újságok, prospektusok felhalmozódjanak az otthonunkban!

A levelek, újságok, prospektusok egy idő után felhalmozódhatnak és átveszik az uralmat a rend fölött. Ezért bizonyos időszakonként szelektáljunk közöttük, és csak a legfontosabbakat tartsuk meg - szigorúan különböző témák szerint tárolva.

14.Mindig vigyük le a szemetet!

Amikor elhagyjuk a házat, célszerű mindig levinni a szemetet is, hiszen nem érdemes sokáig a lakásban tartani az esetleges kellemetlen szagok miatt. Ha ügyelünk a környezetünkre, akkor még a szemét szelektálására is nagyobb hangsúlyt fektetünk.

15.Pakoljuk el a ruháinkat!

Egy hosszú, fárasztó nap után hajlamosak vagyunk csak ledobálni magunkról a ruháinkat a ház különböző pontjain kisebb káoszt teremtve ezzel magunk után. Érdemes mindig elpakolni a ruhákat, amiket leveszünk!

16. Mosogassunk el és takarítsunk ki főzés után!

Sokan követik el azt a hibát a konyhában, hogy miután megfőzték a napi ebédet vagy vacsorát, nem takarítanak ki, és nem mosogatnak el. Ez könnyen rendetlenséghez vezethet. Mivel a mosatlan edények maguktól nem fognak megtisztulni, idővel úgyis sort kell keríteni az elmosogatásukra - ami csak kellemetlenebb lesz, hiszen a szennyeződések rászáradhatnak az edény oldalára.

17. Alkalmazzuk Marie Kondo hajtogatási technikáját

A rendszerezés sztárjának Marie Kondo-nak érdemes ellesni a ruhahajtogatási módszerét. Segítségével a kevésbé gyűrődő pólókat, zoknikat, alsóneműket a lehető legkisebbre hajtogathatjuk, majd kosarakba, fiókokba tehetjük. A ruhaneműket fel is csavarhatjuk annak érdekében, hogy még kevesebb helyet foglaljanak. A módszer előnye, hogy átláthatóvá válnak a kisebb dolgok is.

18.Rendszerezzünk a kamrában és a hűtőben is

Ezeken a helyeken is ugyanazt az elvet kell alkalmaznunk, amelyet a ruháknál is alkalmaztunk. Rendszerezés, átláthatóság, szelektálás az elv, na és az, hogy mindenből csak annyit vásároljunk, amennyit valóban elfogyasztunk. A sajtokat, felvágottakat tegyük fedeles dobozba, így nem veszik át a hűtő szagát. A zöldségeket is tegyük külön kosárkákba, rendszerezve.

19. Az apró tárgyaknak is megvan a maga helye

Sokaknak okoznak fejtörést azok a tárgyak, amelyeket bár nagyon gyakran használunk, mégsincs igazi állandó helyük azon kívül, hogy az asztalra helyezzük őket. Ilyen a kulcscsomó, a tévé távirányítója vagy a papírzsebkendő. A szakemberek azt javasolják, hogy ezeket mindig tegyük legalább egy tálcára vagy egy nyitható dobozba, hiszen ez jobban mutat a dohányzóasztalon, mint a szanaszéjjel heverő távirányítók.

Rend a lelke mindennek 3

Nagy rendrakás - mi az, amit NE csináljunk?

A rendrakás sokszor nem kis kihívás, emiatt fontos, hogy ésszerűen csináljuk lépésről lépésre haladva, különben könnyen maga alá temethet bennünket a feladat.

Mit NE csináljunk rendrakás címén?

  • Soha ne kezdjük a vásárlással!
  • Ne vágjunk nagyobb feladatba, mint amivel egyszerre elbírunk!
  • Ne akarjuk egy nap alatt az egész házat “lomtalanítani”, hiszen a tárgyakat sem egy nap alatt halmoztuk fel.
  • Mindaddig ne kezdjünk újabb feladatba, amíg az előzőt nem zártuk le teljesen! Ne akarjuk egy nap alatt megváltani a világot!
  • Ne elégedetlenkedjünk! Nem kell mindennek katonás sorban állnia a lakásban, a tökéletesség soha ne legyen a célunk.

A rendteremtés változásokat idéz elő az életmódban, és az életszemléletben egyaránt.. Szinte újjászületünk, rendbe jövünk általa. Tégy rendet te is és megtapasztalod az előnyeit!


További hasznos cikkeket találsz blogunkon, többek közt:

HOGYAN TEDD ELADHATÓBBÁ AZ OTTHONODAT?

MILYEN HIBÁKAT NE KÖVESS EL A LAKBERENDEZÉS SORÁN?

HOGYAN LESZ KÖRNYEZETBARÁT A LAKBERENDEZÉS?

Keresés