Konyhai tárolási tippek - DODO | Designban Otthon

Ha nincs otthon spájz – Konyhai tárolási tippek

A konyha spájz nélkül félkarú óriás - pláne, ha sok időt töltesz ott főzéssel. Az alapanyagok, élelmiszerek, az elkészült ételek tárolásához hely kell. Sok-sok hely… Ezt hivatott megoldani a kamra (vagy ahogy még nevezni szokták a spájz, spejz), ahol rendszerezetten megvan a helye mindennek. De mit tehetsz akkor, ha rendszeresen készítesz ételeket, de a hozzávalókat kamra hiányában nehezen tudod elhelyezni, tárolni? Mégis hová lehet tenni az élelmiszereket? Ennek a problémának a megoldására mutatunk a következőkben néhány tippet. Tarts velünk te is!

A spájz aranyat ér

Bizony, a spájz értéke felbecsülhetetlen - régebben elképzelhetetlen volt nélküle az élet. Minden lakásnak, háznak volt egy olyan kis szeglete, ahol pár négyzetméteren függőlegesen - polcrendszerrel - építkezve tárolásra alkalmas területet alakítottak ki. Ma már - lásd modern világ - egyre kevesebb lakásban kalkulálnak vele - így gyakran szembesülnek a tulajdonosok azzal, hogy nincs hol tárolni a főzéshez szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket.

Természetesen van megoldás: szerencsére nem kell ahhoz máshová költözni, hogy az embernek mégis legyen spájza. Csak néhány jó ötlet kell hozzá, melyeknek a megvalósítására bármelyik ingatlan alkalmas. Sokat jelenthet akár egy praktikus polc vagy szekrény, de trükkös módszerrel akár egy pluszhelyiség is létesíthető némi gipszkarton felhasználásával. Célszerű komolyan megfontolni a spájz ilyentén való kialakítását, mivel ez lényegesen rendezettebbé teszi a konyhát és kényelmes tároló lehetőségeket kínál. Arról nem is beszélve, hogy tartós élelmiszerekből készleteket lehet létrehozni.

Az élelmiszerek tárolására mindig szükség van

Ráadásul nemcsak az élelmiszerek, hanem a konyhai gépek és eszközök tárolását is meg kell oldanunk valahogy. Amennyiben csak a konyhát tudjuk az élelmiszerek tárolásra használni, mindenképpen arra kell törekednünk, hogy maximalizáljuk a rendelkezésre álló helyet. Lássuk, hogyan!

Nyitott polcrendszer

Ha csak egy ajtó nélküli polcrendszerben jut hely az élelmiszerek számára, akkor fokozottan figyeljünk az esztétikus megjelenésre. Legyen rend, amit különböző egyforma színű fa dobozokkal vagy mutatós antik fém tárolókkal és szellős elrendezéssel tudunk elérni. A gyorsabban romló alapanyagokból (zöldségek, gyümölcsök), mindig csak annyit tartsunk otthon, amennyire pár napon belül szükségünk lehet.

Fiókos kamraszekrény

A fiókokban az egyes élelmiszer fajtákat elkülönítve tarthatjuk, az állagtól és a mennyiségtől függően dobozokban vagy csavaros tetejű üvegekben. Célszerű az egy típusú élelmiszereket egy fiókba csoportosítani. Például a konzervek legyenek egy helyen, a lisztek egy másik fiókban, a fűszerek pedig egy harmadikban.

Méretre készített bútorok

Ezekkel maximálisan kihasználhatjuk a rendelkezésre álló területet, a konyha minden kis zegét-zugát. Gondoljuk át, hogy általában milyen ételekre, italokra, alapanyagokra van szükségünk, és ehhez igazodva tervezzük meg a polcokat.

Keskeny, kihúzható, kamraként funkcionáló szekrények

Ezek nagyon praktikus megoldásnak számítanak - mindkét oldalról megközelíthetőek, a tartalmuk átlátható, ami felgyorsítja a munkát. A megerősített polcokkal készült változatok a súlyosabb befőtteket és konzerveket is elbírják.

Tálalószekrény

Ha nincs más megoldás az élelmiszerek tárolására, akkor beszerezhetünk egy olyan tálalószekrényt is, aminek a belső kialakítása lehetővé teszi, hogy az edényzet, és konyhai eszközök mellett bizonyos élelmiszereket is tárolhassunk benne. Ezt lehetőleg a konyhában, vagy a konyha közvetlen közelében helyezzük el, hogy főzéskor a hozzávalók mindig kéznél legyenek.

Konyhai tárolás - Tálalószekrény

Mire figyeljünk akkor, amikor spájz létrehozását tervezzük?

Fontos, hogy ez a helyiség a ház hűvös oldalára kerüljön, esetleg a szellőztetés miatt kapjon egy ablakot. Polcozzuk körbe, használjuk ki függőlegesen is a teret, legyenek tárolásra alkalmas dobozaink, kosaraink, akasztók, zsebes függelékek, használjuk ki ésszerűen a rendelkezésre álló teret.

A kézre eső polcokra mindig a befőttek és savanyúságok, a legfelsőre az italok, üres üvegek, alulra pedig, jól szellőző rekeszekbe a hagyma, a krumpli kerüljön.

Az ajtó nyitási iránya is döntő a kamra szempontjából. A befelé nyíló ajtó nagyon sok értékes területet vesz el, ezért érdemes inkább kifelé nyíló ajtóval tervezni. Jó megoldást jelenthet még a tolóajtó vagy a harmonikaajtó is.

Szükség van belső megvilágításra is - szereljünk fel elegendő fényforrást, amelyek feltétlenül energiatakarékos LED-es megoldásokkal működjenek. Minél világosabb a spájz, annál nagyobbnak tűnik.

A polcoknál mind az anyag, mind pedig a méret meghatározó lehet. A ritkábban használt konyhai készülékek számára is alakítsunk ki helyet, ahogy a fűszer- és bortartókkal is nagyobb rendet teremthetünk. A felső polcokat sokkal könnyebben elérhetjük, ha létrát vagy fellépőt használunk. A polcok mellett használjunk akasztókat is.

A kamrában soha nem lehet túl meleg, mert ellenkező esetben az ott tárolt élelmiszerek gyorsan megromlanak. Korábban a kamra a ház egyik leghűvösebb helyisége volt, így a tárolás nem okozott gondot. Napjainkban azonban a házak már nagyon jól szigeteltek, aminek eredményeképpen a kamrákban, sőt a pincében is alig van szobahőmérsékletnél hűvösebb.

 

Konyhai tárolás - Mire figyelj

Rend a lelke mindennek

Polcok, szekrények ide vagy oda, mit sem ér az egész, ha minden rendetlen. Egyrészt csúnyán néz ki, másrészt nehéz átlátni a káoszt. A konyhában, az élelmiszerek tárolása során is rend a lelke mindennek. Szánj rá te is időt és energiát - a rendszerezés és a rendezettség esztétikuma mindig kifizetődő.

A konyhai rendrakás összetett feladat, hiszen rengeteg tányért, evőeszközt, főzőedényt és élelmiszert kell logikusan elhelyezni ahhoz, hogy minden kéznél legyen és közben jól is mutasson.

A következő tárolási-rendszerezési ötletek a rendezett konyha alapjait adhatják meg:

  • Soha nincs elég hely a polcokon? Akkor kezd el a bögrék szelektálását! Felhalmoztad őket, miközben csak mindig ugyanazt a 3-4 bögrét használjátok? Csomagold el a többit - ne legyenek porfogók, rengeteg hely szabadulhat fel. Semmi keresnivalója nincs a polcon annak, amit soha senki nem használ, vagy repedt, lepattogott a széle.
  • Töröld át a polcot, amiről lepakoltál, majd tedd vissza a helyére a megtartani kívánt bögréket! A következő alkalommal ugyanezt a folyamatot csináld végig a poharakkal és tányérokkal is! Elképesztően sok hely szabadulhat fel.
  • Válogasd át a használt műanyag dobozokat - és a “biztos jó lesz még valamire” kategóriába tartozóknak mondj búcsút. Nem. Nem lesz jó. Ha nem használtad őket az elmúlt egy évben egyszer sem, akkor kicsi az esély rá, hogy ezután használni fogod.
  • Következhetnek a serpenyők, lábasok és egyéb főzőedények. Ha szeretsz a konyhába ténykedni, akkor valószínűleg több különböző fajtájú és méretű edényt tartasz otthon. Ellenőrizd őket egyenként, hogy alkalmasak-e még arra, hogy főzz bennük (a sérült teflon bevonattal rendelkezőktől azonnal meg kell válni).
  • Nézd meg a fűszereket is! Aminek már lejárt a szavatossága nem érdemes tovább őrizgetni. Dobd ki és szerezz majd be újat. A jó fűszerekből alkoss kategóriákat! Szedd csoportokba azokat, amelyek a sütéshez kellenek, azokat amiket napi szinten a főzéshez használsz, illetve melyek azok az egzotikus fűszerek, amiket csak nagyon ritkán használsz. Így nem kell mindig az ősszes fűszert átnézni ahhoz, hogy megtaláld amit éppen keresel. Ha úgy döntesz, hogy a fűszereket átöntögeted kis üvegekbe, ne felejtsd el felcímkézni és ráírni a szavatosságot is.
  • Jöhetnek a lisztek, tészták, gabonák! Ha csak egy fajta lisztet és 2-3 fajta tésztát szoktál vásárolni, akkor könnyű dolgod lesz, azonban, ha többféle liszt található meg a konyhádban, akkor először ezek ellenőrzésével kezd. Ha lejárt, penészes, bogaras azonnal dobd ki.
  • Az olajokra, szószokra is biztos ráfér egy szelektálás - majd helyezd olyan helyre, ahol főzés közben könnyen eléred.
  • Azonnal szabadulj meg a lejárt ételektől! Egyrészt sok helyet foglalnak, másrészt az egészségetekre is veszélyt jelenthetnek.
  • Bevásárlás után mindig szánj megfelelő időt a kipakolásra - minden azonnal kerüljön a helyére.
  • Használj ki minden apró helyet! A falakra, ajtókra is szerelhető egyszerű, kis helyet foglaló, praktikus polcos tároló.
  • A tűzhely felett elhelyezett akasztós tartó sín helyet biztosít a főzési kellékeknek, például a fakanalaknak, merőkanalaknak vagy habverőknek. Emellett a moduláris falak további tárhelyet is kínálnak, helyet teremtve a mosogató szivacsnak, a konyhai törlőkendőknek vagy akár a fűszereknek is, további munkafelületet felszabadítva a konyhában. A speciális mágnesszalagok kiválóak a kések és egyéb fémtárgyak tárolására. Ezeket a konyha tervezése után, később is kialakíthatjuk.
Konyhai tárolás - Rend

Mi az a kamraszekrény és miért érdemes a beszerzése mellett dönteni?

A kamraszekrények olcsó, praktikus és mutatós megoldások lehetnek akkor, ha semmiképpen nem tudunk spájzt kialakítani. Mi szól mellettük? Lássuk!

  • Átláthatóak – egy kihúzható fiókokkal szerelt kamraszekrényben minden egyes étel szem előtt van. ennek az az előnye, hogy lényegesen kisebb az esélye annak, hogy valaminek a szavatossága azért jár le, mert nem vettük észre, hogy ott van.
  • Helytakarékosabbak – nem kell számolni a téglák vastagságával, ami értékes cm-eket venne el a tárolóhelyiség méretéből.
  • Olcsóbbak – egy spájz tervezése, megépítése utólag már csak nagyon drágán, jelentős átalakításokkal kivitelezhető. A kamraszekrény azonban nem növeli meg extrán a kialakítása árát.
  • Könnyebben megközelíthetőek – míg a kamrában minimum 70-90 cm helyet kell biztosítani ahhoz, hogy be tudjunk menni és a polcok tartalmához hozzá lehessen férni, a kamraszekrény esetében a fiókok kényelmesen kihúzhatóak és egyszerűbben, kényelmesebben hozzáférhetünk a tartalmukhoz.
  • Jobban rendszerezhetők – a kamraszekrény fiókjaiban praktikus kis rekeszeket lehet kialakítani, amivel határozottabban elkülöníthetők egymástól az eltérő méretű vagy fajtájú tárolóedények, üvegek, konzerves dobozok stb.
  • A konyha design-jába is jól beilleszthetők – a spájzot csak egy ajtóval tudjuk elrejteni, viszont a kamraszekrény teljesen a konyhánk design-jához alakítható.
  • Tökéletesen az egyéni igényekre szabható – a kamraszekrénynél a kialakítási lehetőségek száma végtelen. Az egyedi igények szerint alakítható a fiókok száma és mérete, polcokat, magas és vékony kihúzható részeket, kiforduló polcokat tervezhetünk bele.
  • Praktikusabbak – a szükséges hozzávalók főzés során épp csak egy karnyújtásnyira lesznek.
  • Bármikor kialakíthatóak – néhány apró átalakítással bármikor, akár utólag is.

Szeretnél még több konyhai témájú tippet olvasni? Nézd meg korábbi cikkeinket:

Konyha felújítás lépésről-lépésre

Konyha a kertben - kert a konyhában…

Keresés