Tippek, trükkök a konyha felújításához - DODO | Designban Otthon

Tippek, trükkök a konyha felújításához

A konyha jó eséllyel nálatok is az a hely, ahol rendre összegyűlik a család apraja-nagyja és az ételkészítés és elfogyasztás mellett jókat beszélget. Ezen helyiség kialakításáról már több alkalommal is írtunk, körbejárva annak minden lényeges aspektusát a tervezéstől a berendezésen át, az ergonómiai szempontokig. A következőkben újabb - immár a konyha felújításával, újratervezésével, felfrissítésével kapcsolatos tippeket, ötleteket szertnénk megosztani veletek, abban a reményben, hogy kellő inspirációval szolgálhatunk a számotokra.

Tudtad, hogy már nem csak prémium bútorokkal, hanem lakberendezési tanácsadással vagy akár komplett tervezéssel is tudunk neked segíteni? Ha túl nagy falatnak érzed a felújítást, fordulj bátran profi szakembereinkhez a DODO Studioban!

Ha szeretnél valami újat kipróbálni – ne várj tovább

Amennyiben a konyhába lépve olyan érzésed támad, hogy már egyhangú és elkedvetlenítő az összkép, ami eléd tárul, akkor ideje változtatni. Ehhez nem kell különösebb szakértelem vagy méregdrága anyagok, csak némi kreativitás és egy adagnyi lelkesedés.

Elsőként határozd meg, hogy mi az amin változtatni szeretnél - ez a tervezés fázisa. Természetesen továbbra is fontos, hogy a várható végeredmény megfeleljen a praktikusság és a funkcionalitás szempontjainak, annak érdekében, hogy minél kényelmesebb legyen a konyhai munka, ugyanakkor az esztétikum is érvényesüljön.

Mielőtt azonban nekiugrasz a felújításnak nagyon fontos eldöntened, hogy ténylegesen mennyi időt töltesz majd a konyhában, és az ottani tevékenységhez milyen eszközökre van szükséged. Ha csak enni ülnek le az asztal mellé és rendre megrendelt, felmelegített ételeket esztek, akkor teljesen más az eszköz- és berendezés szükséglet, mintha hetente több alkalommal főznél.

Konyha felújítás 1

Tervezés

Tervezd meg, hogy:

  • milyen anyagokat és színeket szeretnél használni
  • mennyi pénzt szánsz a felújításra, - részletes költségvetéssel kiküszöbölhetőek az anyagi kisiklások (célszerű egy bizonyos összeget “vésztartalékként” elkülöníteni a nem várt kiadások fedezésére)
  • milyen új berendezésekre van szükséged - ezeket miként kell elhelyezned ahhoz, hogy még könnyebben hozzájuk férhess
  • hova, milyen új tárolóhelyet hozol létre (ezekből soha nincs elég) - polcok, sarokszekrények, stb.
  • milyenre cseréled le a világítást, hogy elegendő fény érje el a munkafelületeket
  • miként oldod meg a szellőzést annak érdekében, hogy a keletkező pára és erőteljes ételszag ne legyen zavaró tényező
  • milyen legyen a dekoráció, határozd meg a kiegészítők körét (függönyök, szőnyegek, képek, növények), mik azok, amelyek illeszkednek a meglévő vagy a felújított konyha stílusához és színeihez.

A tervezés persze csak akkor ér valamit, ha tartod is magad a terveidhez.

Ha annyira nagyon nincs időd tervezgetni – Gyorsan kivitelezhető konyha felújítási ötletek

Ha azonnali változást szeretnél, akkor is vannak olyan megoldások, amelyek hatékonyak lehetnek. Ilyenek:

  • Fesd át vagy tapétázd át a konyhaszekrényeket – talán ez az egyik legegyszerűbb és leglátványosabb módja annak, hogy megváltoztasd a konyhád hangulatát. Mindig olyan színt válassz, ami illik a falakhoz és a padlóhoz, ha pedig valami merészebbre vágysz, akkor bátran kísérletezhetsz a kontrasztos árnyalatokkal. Ne felejtsd el a fogantyúkat is “frissíteni”.
  • Cseréld le a konyhapultot – mivel a konyhapult az egyik legfontosabb eleme a konyhának, így ha már kopott vagy unalmas, akkor érdemes lecserélni valami újra. A legjobb választás ebben az esetben az olyan strapabíró anyag, ami könnyen tisztítható és esztétikus (ilyen a gránit, a márvány, a fa vagy az üveg).
  • Újítsd meg a csaptelepeket – a csaptelep amellett, hogy funkcionális elem, még dísze is a konyhának. Ha már rossz állapotú, akkor érdemes egy újra lecserélni, ez egyrészt jobban funkcionál, másrészt szebb is. A piacon csaptelepek széles kínálatából válogathatsz akár víztakarékos, hőmérséklet-szabályozós, forgatható vagy kihúzható zuhanyfejes változatot is beszerezhetsz.
  • Polcokat vagy faliszekrényeket is feltehetsz – amennyiben kevés a helyed a konyhában, akkor érdemes kihasználni a falakat is tárolásra. Ezeket olyan helyekre, érdemes elhelyezned ahol könnyen hozzájuk férsz. Itt tarthatod a fűszereket, az edényeket, könyveket vagy kisebb dísztárgyakat, a szekrényekben pedig elrejtheted azokat a dolgokat, amiket ritkábban használsz.
  • Díszítsd a falat falmatricával – ha fel akarod dobni a kissé már unalmas, egyhangú falakat, akkor egyszerű és olcsó megoldás lehet egy-egy falmatrica elhelyezése, kiemelve velük a konyha egyes pontjait. A matricák között sokféle stílusú és mintájú megtalálható, így annak megfelelően tudsz választani, hogy milyen hangulatot szeretnél létrehozni.
  • Tedd még előbbé a konyhát szobanövényekkel vagy virágokkal – a szobanövények és virágok nem csak a levegőt frissítik, hanem még szépítik is a konyhát. Válassz olyan növényeket, amelyek jól bírják a meleget és a páratartalmat, és öntözd őket rendszeresen. A növényeket elhelyezheted az ablakpárkányon, a polcokon. Akár fűszernövényeket is termeszthetsz cserépben - így mindig kéznél lesznek, ha szükséged van rájuk a főzéshez.
  • Kisebb konyhában nagyon hasznosak lehetnek a többfunkciós guruló tárolók, amelyek funkcionálhatnak előkészítő szekrényként, pultként és tárolóként is.
  • Cseréld le a lámpákat, fényforrásokat – olcsó, mutatós és praktikus megoldást jelent, ha a régi függesztéket újra cseréled, ahogy az is, hogy a konyhapult felett található szekrénysor aljára LED szalagot rögzítesz, vagy spot lámpákat szerelsz fel. Egyrészt könnyebb lesz a főzés, másrészt az új fény remek atmoszférát tud teremteni, a főzéshez és az étkezéshez egyaránt.
  • Ne spórolj a konyhai eszközökön sem: a hűtőd, sütöd vagy főzőlapod legyen minőségi és megbízható amellett, hogy stílusában illeszkedjen az enteriőrbe.
Konyha felújítás 2

Ha kicsi a konyhád

Egy kisebb méretű konyha berendezése nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, azonban kevés változtatás is elegendő ahhoz, hogy megújuljon az összkép:

  • használj több felfüggesztett konyhaszekrényt, sarokpolcot és olyan tartóelemet, amelyeket a szekrény ajtajának belsejére illeszthetsz. Ezekkel a könnyen felszerelhető, fémből készült tartó polcokkal rengeteg helyet spórolhatsz.
  • az olyan háztartási eszközöknek nincs helyük egy kisméretű konyhában amelyeket alig használsz, Ezért válogasd ki a tányérokat, edényeket, evőeszközöket és más eszközöket, amelyekkel sokszor dolgozol, a többit pedig tárold más helyen.
  • figyelj a színösszeállításra is: fesd a falakat világos árnyalatúra, és ha lehet engedj teret a természetes fénynek. A hagyományos fehér szín tágasabbnak láttatja a kis helyiséget, amihez kellemes kontrasztot biztosítanak a sötétebb színű konyhabútorok
  • cseréld a behemót konyhai készülékeket kisebbre, ezzel máris több lesz a hely a pulton
  • ne zsúfold túl a munkalapokat, érdemes fontolóra venned olyan okos megoldásokat is, mint a falra szerelt mágneses késcsíkok, az edények felfüggesztését biztosító sínek, edények, bögrék, fűszerüvegek és tárolóedények
Konyha felújítás 3

Színek a konyhában

Azt, hogy milyen színek uralkodnak a konyhádban csak rajtad múlik. Most a leggyakoribb színeket vesszük sorra:

  • Fehér konyha – egy nagyobb, tágasabb tér illúzióját adja, elegáns, ragyogó, kis méretű és keskeny konyhákban az egyetlen megfelelő választás, de okan alkalmazzák nagy térben is. Az izgalmasabb árnyalatait is választhatod, például a krémszínt, az elefántcsontszínt, a rózsaszínes fehéret, a szürkésfehéret vagy a kékesfehéret. Frissítő és letisztult hatást érhetsz el, ha a fehér falak mellé fehér konyhabútort párosítasz, de ne felejts el egy-egy színfoltot is adni a berendezéshez, ami megjelenhet például a polcok és szekrények fogantyúján, a székeken vagy a konyhai textíliákon.
  • Szürke konyha – a szürke sikkes és megnyugtató hatású, a merész összhatás érdekében keverheted élénksárgával vagy halványkékkel, egy hagyományos térben fehérrel, a fa árnyalataival egy rusztikus-indusztriális stílusú helyiségben érvényesül a legjobban.
  • Zöld konyha – léteznek a zöldnek azon árnyalatai, amelyek meglepően hívogató térré tudják átalakítani a konyhádat. Látványos a zsályazöld a természetes fás árnyalatokkal, a mentazöld pedig a piros árnyalataival keverve fejti ki jól a hatását, a halványzöld pedig kifinomulttá teszi a teret krém színnel kombinálva.
  • Piros konyha – önmagában egy túl erőteljes szín, de egy-egy pirosas elemet elbír bármelyik konyha. Egy piros függöny, néhány szék piros kárpitozása energikus légkört hozhatnak létre. A harmonikus összhatásért keverd fehérrel és fás árnyalatokkal.
  • Türkiz konyha – a zöld és a kék csodaszép keveréke, a türkiz kiváló választás lehet vintage vagy mediterrán stílusú konyhákba. Nyugtató hatású bárhol is bukkan fel.
  • Sárga konyha – ezzel a színnel anélkül hozhatsz létre energikus légkört, hogy túlságosan felborzolnád a kedélyeket. Nagyon látványos lehet keményfa konyhaszekrényekkel és/vagy sötétebb árnyalatú laminált padlóval. Használj halványsárgát a falakon vagy élénksárgát a függönyökön, tálakon, konyhai eszközökön.
  • Bézs konyha – a legmerészebb választás, de elegáns és praktikus szín abban a helyiségben, amelyben sok időt töltesz. A monotonitás elkerülése érdekében keverd a barna különböző árnyalataival, ezzel családias légkört teremthetsz.
  • Kék konyha – nagyon népszerű szín, ami nem túl vakmerő, mégis egyediséggel ruházza fel a teret. Kényelmes és nyugtató hatása jól érvényesül.
  • Fekete konyha – kis méretű lakás konyhájában nem ajánlott, de egy tágas, világos főző helyiségben igazán érdekes légkört érhetsz el a fekete burkolattal és fekete konyhaszekrényekkel, amelyek kontrasztban állnak a fehér, márványból készült konyhapulttal. Modern és indusztriális stílusú konyhák színe.
  • Narancssárga konyha – rusztikus dekorációhoz és fás árnyalatokhoz illesztve meleg és kellemes környezetet teremt.

A konyha felújítása az első pillanatban olyan kihívást jelenthet, amin mindenki szeretne minél hamarabb túljutni. Viszont, ha nem szeretnénk mindent alapjaiban felforgatni, elegendő néhány kisebb-nagyobb változtatás ahhoz, hogy egy lényegesen izgalmasabb és szerethetőbb helyiséget kapjunk. Próbáld ki te is lépésenként és élvezd a változás hozta új hangulatot!


Szeretnél még több konyhai témájú tippet olvasni? Nézd meg korábbi cikkeinket:

Ha nincs otthon spájz – Konyhai tárolási tippek

Konyha a kertben - kert a konyhában…

Keresés