Konyha a kertben - kert a konyhában… - DODO | Designban Otthon

Konyha a kertben - kert a konyhában…

Mindkettő megvalósítható, csak némi kreativitás és az ételek szeretete kell hozzá. Most a kerti konyha létrehozásának a titkaiba avatunk be, abban a reményben, hogy te is kedvet kapsz ahhoz, hogy a nyári reggeleken, vagy estéken saját magad készítsd el a finomabbnál finomabb ételkreációkat, a családod, a barátaid vagy önmagad örömére.

Hol van a kerti konyha helye?

Nevezheted kerti konyhának vagy nyári kültéri konyhának a lényeg ugyanaz: kültéren, a házad vagy a lakásod mellett kialakított hely (ez lehet erkély, terasz, kert...), ahol főzhetsz, ételeket készíthetsz, ehetsz, sőt még vendégeket is fogadhatsz. Alapfeltétele, hogy legyen benne valamilyen konyhai eszköz, olyan berendezés, ami sütésre-főzésre alkalmas – ez lehet grill, gáz- vagy elektromos főzőlap, pizza- és kenyérsütő, vagy esetleg egy épített kemence.

Nyári konyha az erkélyen

Ha emeletes házban élsz, akkor sem kell feladnod - ha elég nagy erkéllyel rendelkezel, akkor annak egy részét átalakíthatod egy kisebb konyhává, amit nem csak nyáron, hanem egész évben használhatsz bizonyos feltételek mellett. Az erkélyen lévő konyha olyan lesz, mint egy kis zöld oázis, ami folyamatosan kikapcsolódásra csábít. Az átgondolt eszköz választásnak és az ellenálló és vízálló anyagok kombinációjának eredményeképpen még az eső sem fog gondot okozni.

Nyári konyha a teraszon

A ház mellett, vagy a teraszon egy nyári konyhával új értéket adhatsz az otthonodnak. Egy ilyen hely könnyen társasági központként működhet; ráadásul nyáron, a már egyébként is felmelegedett konyhát, nem fűtenéd fel pluszban a főzéssel. Egy nagyobb, szellős terasz berendezése elsőre kihívást jelenthet, és a kialakítása sokkal bonyolultabb feladatnak tűnhet, mint egy kicsi erkély esetében. Ennek az az oka, hogy a nagy terasz könnyen zsúfoltnak, esetleg rendetlennek vagy üresnek tűnhet.

Ilyenkor jelenthet segítséget az, ha különböző részekre osztod fel a teret - mondjuk egy vacsora sarokra, egy pihenő sarokra és esetleg egy játszó sarokra - így ki tudod használni a terasz adta lehetőségeket. Készíts részletes tervet végiggondolva, miként szeretnéd elrendezni a kerti bútorokat, egyéb kiegészítőket egymáshoz képest. Semmiképpen ne feledd el alkalmazni azt, ami már a teraszon van - fát, oszlopot, kerítést és figyelembe venni a nap és szél elleni védelmet. A térelválasztót ráadásul még a kíváncsi tekintetek elleni védelemre is használhatod.

Otthonos és egyedi étkezőt tudsz létrehozni, ahol nemcsak főzni de étkezni is kellemes elfoglaltság. Kerítsd körbe a területet virágládákkal, függő kaspókkal, csempéssz üde színfoltot élénk színű virágokkal a térbe.

Nyári konyha a kertben - amire mindenképpen figyelned kell

A kerti konyhát soha nem szabad az ablakok, az ajtók, illetve a szomszéd háza közelébe helyezni, mivel ez problémát okozhat a későbbiekben. Igyekezz minél rövidebbé és akadálymentesebbé tenni a belső konyhából a nyári konyhába vezető utat. Ügyelj arra, hogy árnyékban legyen, és úgy tájold, hogy a szél semmiképpen ne fújja vissza a füstöt a házba. Fontos, hogy a választott helyen biztosítani tudd az elektromos, gáz- és vízvezetékek telepítését is.

Nyári konyha típusok

A kerti konyha tervezésekor nagyon fontos, hogy először tisztázzunk néhány kérdést: tető alatt vagy a szabadban fog állni? Nagy grillpartikat akarunk itt rendezni, vagy csak meghittebb vacsorák színhelyéül szolgál? A vendégeink csak felnőttek lesznek, vagy tinédzserek és gyerekek is részt vesznek a rendezvényeken? Ezek mind olyan tények, amelyek segíthetnek szűkíteni a széleskörű választási lehetőségeinket, és meghozni a döntést arról, hogy milyen konyhamodell lesz a legmegfelelőbb.

Többféle típusú kültéri konyhából választhatsz:

  • Mediterrán típusú konyha – jellemzője, hogy tágas és óriási asztal van a középpontjában, amit akár egy nagyobb társaság is körbe tud ülni. A mediterrán hangulatot a kőburkolat adja, a pult és a grillező különböző fűszernövényekkel van körbe ültetve, hogy mindig kéznél legyenek a főzésnél, valamint, hogy távol tartsák a rovarokat. Jó érzés főzés közben saját fűszereket használni, amelyek erős délies hangulatot és csodálatos illatokat adnak az estének.
  • Vidéki kerti konyha – ez az, amit a rusztikus stílus ihletett. Központi eleme a búbos kemence, melynek kialakítása azokra a régi időkre nyúlik vissza, amikor a praktikum és az élelmiszerek feldolgozása volt a középpontban. Napjainkban már ez a konyhatípus is a társasági életet szolgálja. A kemence nagy előnye, hogy gyakorlatilag bármit süthetünk benne, az omlós sültektől kezdve a pizzáig.
  • Modern kerti konyha – ahogy maga a stílus, úgy a konyha is jellegzetesen letisztult és egyszerű: a grillezőt vagy főzőlapot, tárolókat a konyha fölé épített tetővel meg kell védeni az időjárás viszontagságaitól.
  • Egyszerű, épített kültéri konyha –semmi cicomázás, csak a funkcionalitás: tetővel, egy pulttal és egy kis grillezővel rendelkezik. Kisebb kertekbe tökéletesen megfelel, elég mellé egy asztal és négy szék.
  • Szabadon álló, nem épített konyha – egy egyszerű megoldás, elegendő hozzá egy hordozható grillező, vagy főzőlap, ahol elkészítjük az ételeinket. Kell egy nagy asztal kerti bútorokkal, tárolóval és egy sima felülettel, amin elő tudjuk készíteni az ételek alapanyagait.
Konyha a kertben 1

Kész kerti konyhák

A kész kerti konyhák közül is választhatunk - ezek elemei gyári termékek, amelyek megvásárolhatók. Ezek a konyhák jellemzően grillrácsból és munkalapból állnak, polcokkal vagy fiókokkal vannak ellátva a praktikus tároláshoz, és gyakran hűtőszekrény/fagyasztó is igényelhető hozzájuk, amelyek a konyhát teljessé tehetik.

A gyártók sok esetben a vevőre bízzak a főzőlap (elektromos vagy gázfőzőlap, grill, kenyérsütő stb.), színének, anyagának, a munkalap kialakításának és maguknak a konyhai elemeknek a kiválasztását és kombinálását. A minőségibb anyagokért és a nem szabványos kiegészítőkért felárat számolnak fel, ezt mindig kalkuláljuk bele a költségvetésünkbe. A konyha árában szerepelnie kell a víz-, villany- vagy gázcsatlakozások, valamint a hozzá tartozó berendezések és vezetékek árának is.

Kész moduláris konyhák

A moduláris konyhák elsősorban beltéri használatra lettek kialakítva, bár olyan anyagokból készülnek, amelyek kültéren is bátran alkalmazhatók. Az ilyen konyhák elemei bizonyos meghatározott formában vannak kidolgozva, de a megrendelő igényei szerint különböző módon illeszthetőek és kombinálhatóak más elemekkel.

A moduláris kültéri konyhák valójában olyan különálló konyhai elemek, amelyeket úgy kombinálhatunk, hogy azok egy konyhaterületet alkossanak. Moduláris elem lehet egy grillsütő, egy másik elem egy mosogató, egy harmadik elem a munkalap, az utolsó pedig mondjuk a hűtőszekrény. Az ilyen konyhákat általában a helyszínen szerelik össze, és kővel vagy téglával burkolják őket, így azok egységes egészet alkotnak.

Falazott nyári konyha

A falazott konyha a kültéri konyhatípusok egyik legkeresettebb fajtája, ezeket a meglévő teraszhoz/erkélyhez/kerthez illő anyagokból készítenek el. Olyan kiegészítőkkel is rendelkezhetnek, mint például éjszakai világítás vagy pergola, vagy más árnyékoló.

Konténer-konyha

Félreértés ne essék: ezeket nem az igazi konténerből készítik el, csak a nevükben azonosak. Lényegében jól megtervezett és előregyártott, mobil dobozok, mini konyhák. A konténer konyháknak számos előnye van,hátrány pedig alig:

  • könnyen telepíthetőek
  • előregyártott vagy helyszínen összeállított változatuk is van
  • jól zárhatóak
  • kis helyet foglalnak el, így akkor sem lesznek zavaróak, ha épp nem használod őket
  • nem áznak be akkor sem, ha egyébként nem rendelkezel fedett terasszal

A hátrányuk a kis méretükből fakad, hiszen korlátozottak a lehetőségek.

Fából készült kerti konyha

Kiváló választás lehet a fa védőtető alatt kialakított kültéri konyha, mert a fa amellett, hogy kiváló szigetelő, antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, kellemes árnyékot is ad. Már az első pillantásra kellemes érzetet nyújt, mindenki szívesen tölti itt az idejét. Az ilyen kültéri konyhákhoz jellemzően ragasztott fát használnak, mert tartósabb, mint a tömörfa. A tető alatt lévő faanyag nem igényel karbantartást, míg a szabad ég alatt található elemeket, az állapotuktól függően, néhány évente át kell festeni védőbevonattal.

Kőből készült konyha

A kőből készült konyha robusztus, masszív és tartós az anyaga így különösen jól illik szőlőházakhoz, farmokhoz. Arra viszont figyelni kell, hogy a kő vonzza és sokáig meg is tartja a hőt, így, ha napos helyen áll, akkor gyorsan felforrósodhat és nehezen hűl ki.

Ytongból, azaz pórusbeton téglából épített konyha

A Ytong egy kiváló, könnyű és tartós építőanyag, ami nagyon könnyen kezelhető és megmunkálható. A pórusbeton téglából készült nyári konyhákat jellemzően díszítőkővel borítják.

Rozsdamentes acélból készült konyha

A professzionális konyhákban az inoxot évtizedek óta használják, mert rendkívül tartós, egyszerűen karbantartható és tisztítható, kültéren ellenáll az időjárási viszonyoknak. Mivel az inox a fémes színével hidegnek tűnik, ezért célszerű melegebb anyagokkal, kővel vagy fával kombinálni.

Konyha a kertben 2

A nyári konyhák padlói

A kerti konyha tervezésének egyik legfontosabb eleme a konyha és a körülötte kialakított szociális tér padlójának meghatározása. Minden szóba kerülő felületnek megvannak a maguk erősségei és gyengeségei, amelyekre érdemes figyelni. A leggyakoribb választás a tégla, a beton, a kő, a fa vagy a kerámia csempe. A végső döntést befolyásolja a biztonságosság (a csúszás, a felület egyenetlensége stb.), a tartósság (akkor fontos, ha nagyobb és gyakoribb bulikat tervezünk), az otthonunk és kertünk stílusa, az anyag adottsága, mert nagyon fontos, hogy ellenálljon az időjárásnak.

  • TÉGLA – nagyon attraktív, viszonylag könnyű a karbantartása, de idővel leülepedik, egyenetlenné, válik, ráadásul elég drága.
  • BETON – többfunkciós, olcsó és igényes, de könnyen megrepedhet, nem jó a fagypont alatti hőmérsékletű helyekre
  • KŐ – nagyon attraktív, de drága, és a zsír- és olajfoltok is meglátszanak rajta
  • FA – egyszerű és olcsó az építési folyamat, de karbantartást igényel, és viszonylag rövid életű.
  • CSEMPE – többfunkciós, olcsó, de csúszós, és nem felel meg a fagypont alatti hőmérsékletű helyekre.

A nyári konyha dekorációja, elemei

A nyári konyha minden udvar központi része, így esztétikai értelemben is fontos, hogy a díszítőelemei mindig a helyükön legyenek. A konyhának illeszkednie kell a ház, a kert vagy a terasz stílusához, színeihez, anyagaihoz, külső burkolatához.

A nyári konyha elemeinek is olyan anyagokból kell készülniük, amelyek jól ellenállnak a nedvességnek, a penésznek, a hőnek, a pornak és a különböző szennyeződéseknek is. Készülhetnek rozsdamentes acélból, fából vagy polimer anyagokból. A rozsdamentes acél sarokvédővel rendelkező konyhaszekrények tartósak és stabil szerkezetűek, könnyen karban lehet tartani őket.

A fából készült konyha akkor bizonyul a legjobb választásnak, ha az teakfából készült, mivel ez nem szívja fel a nedvességet és nem is penészesedik. A legjobb választást az jelenti, ha a szerelvények és a kiegészítő elemek (a lábak, a keretek, a fogantyúk, a zsanérok, a sínek és hasonlók) ellenálló, kültéri használatra alkalmas anyagokból készülnek.

A konyhai munkafelület

A kerti konyha munkalapjának széles az anyagválasztéka. Ezek közül a gránit az egyik leggyakoribb választás, mivel vízálló és nem porózus. Érdemesebb a világosabb árnyalatokat választani, mert a sötétebbek szinte vonzzák a hőt, és átmelegszenek, így nyáron majdnem képtelenség dolgozni rajtuk.

Más kőfajták, mint a márvány, lehet, hogy szebbek, de könnyen magukba szívják a zsírt és kifakulhatnak. A legjobb megoldásnak egy nyári konyhához a rozsdamentes acél munkalap tűnik pláne, ha a többi elem is ilyen anyagból készült. Az inoxból készült konyha ipari stílusa más anyagokkal kombinálva barátságos lehet. A beton könnyen megrepedhet, a kerámia csempék gazdaságos megoldást jelenthetnek, de nem ajánlottak olyan helyekre, ahol a téli hónapokban fagypont alatt van a hőmérséklet.

A nyári konyha kialakításának lépései

Tervezés és kivitelezés

Ha optimálisan szeretnénk kihasználni a rendelkezésünkre álló teret, úgy, hogy minden precízen illeszkedjen a környezetbe és hosszú ideig szolgálja az igényeinket célszerű építész vagy belsőépítészeti szakértőt, esetleg egy nyári konyhák építésével foglalkozó cég tapasztalt szakemberét alkalmazni. Azokban az esetekben, a szakemberrel való együttműködés kötelező és elkerülhetetlen, amikor a kültéri konyhában villany-, víz- és csatornaszerelésre és bekötésekre van szükség.

Az építész fog gondoskodni arról, hogy még mielőtt a kivitelező megkezdi a munkáját teljes áttekintése legyen mindenről, ami történik, ő az, akit tudni fogja a munkák és anyagok jegyzéke alapján, hogy mennyibe fog kerülni és mikor fog elkészülni.

Meg kell rendelni az építkezéshez az összes szükséges anyagot (armatúra, szerelvények, beépített világítás stb.), egyeztetni kell a szakemberek ütemezését és munkarendjét annak érdekében, hogy minden a tervek szerint haladjon.

Kivitelező

Az, hogy melyik kivitelezőre lesz szükség nagymértékben függ a projekt terjedelmétől és típusától. A nyári konyha kialakítása nem a legegyszerűbb feladat, ezért szükség lehet építési vállalkozó, villanyszerelő, padló- és falburkoló, kőműves, festő közreműködésére.

Fontos az egyediség, az időtállóság

A méretre készített tárgyak, elemek mindig egyediek és kívánság szerint készülnek. Ahány ötletünk van, annyi konyhai elem létezik. A nyári konyhákban nélkülözhetetlen elem a grill, a bárpult, de több helyen megtalálható a kemence is.

Egy-egy időtálló darab olyan klasszikusnak tekinthető, ami soha nem megy ki a divatból, és maradandó értéket képvisel. Ilyen as gránit munkalap, a természetes kővel burkolt tűzhely vagy esetleg a fából készült pergola.

A kerti konyha előnyeit neked is meg kell tapasztalni - építs egyet a családodnak!


Még több kerttel és terasszal kapcsolatos cikket találsz a blogon:

ITT A NYÁR, ÉREZD JÓL MAGAD A TERASZON!

HOGYAN RENDEZD EL A TERASZBÚTOROKAT?

10 FORRÓSÁG TŰRŐ NÖVÉNY, AMI A NYÁRI KÁNIKULÁBAN IS ONTJA A VIRÁGOKAT

Keresés