Itt a nyár, érezd jól magad a teraszon! - DODO | Designban Otthon

Itt a nyár, érezd jól magad a teraszon!

Itt a nyár, az évszakra jellemző minden jellemzőjével, a frissítő madárdalos reggelekkel, a forróságtól izzó levegővel, a kellemes éjszakákkal. Ahhoz, hogy a mindennapos nagy meleg elviselhető legyen, nem kell a vízpart mellé költözni, vagy ezerrel működtetni a klímát (ami egyébként sem ajánlott) a saját teraszodon, kertedben is kialakíthatsz olyan körülményeket, amelyek élvezhetővé teszik a kint tartózkodás perceit. Hogyan? Ha velünk tartasz, akkor számos olyan tippel lehetsz gazdagabb, amit bevetve remekül érezheted magad az izzasztó hónapokban is. Tedd elviselhetőbbé a nyarat pár egyszerű ötlet segítségével!

Tervezd meg az árnyékolást!

A nyomasztó hőség ellenére mindenki szeret kiszabadulni a négy fal közül, hiszen a nyár tökéletes időszak arra, hogy élvezzük a kintlét minden előnyét: a baráti beszélgetéseket, a grillezést, bográcsozást, vagy csak a pihenést a teraszon vagy a kertben. Ehhez azonban árnyékos-levegős hely kell, éppen ezért érdemes megtervezni azokat az árnyékolási módszereket, amelyekkel kényelmessé teheted a kedvenc helyeket.

Például egy virágokkal körbefuttatott pergolával nagyon látványos külső teret hozhatsz létre, ami amellett, hogy szép még kellemes árnyékot és hűsölési lehetőséget is biztosít. Egy mutatós napellenzővel megvédheted magas a forró napokon a hőségtől, de ha úgy döntesz, akár be is húzhatod, így élvezheted a közvetlen napsütést.

A lakáson belül redőny segítségével gondoskodhatsz a profi árnyékolásról, amivel a legmelegebb órákban is útját tudod állni a napsugaraknak, nem forrósodnak fel a szobák, mire aludni térsz.

Használhatsz ventilátorokat, párásítót, és ne feledkezz meg a megfelelő hidratálásról sem!

A ventilátorok és a párásítók olyan eszközök, amelyeket a külső terek, teraszok hűtésénél is bevethetsz. Mennyezeti ventilátorokat szerelhetsz fel a fedett teraszokra, ezek segítik a levegő keringetését és hűsítik a teret, míg a hordozható változatokat oda helyezheted, ahová szeretnéd, így a hatékonyságukat maximálisan ki tudod használni. A forró napokon egy párásító is megkönnyebbülést hozhat, az általa létrehozott finom vízköd hatékonyan segít lehűteni a területet.

A nyári hónapokban létfontosságú a hidratálás, a víz értéke nyáron még kiemelkedőbb. A perzselő nyári napokon gondoskodni kell a folyadékpótlásról (ajánlások szerint legalább napi 2,5 - 3 liter vizet, ásványvizet kell inni). Jó hűsítő megoldásnak számít egy kerti zuhany felszerelése vagy, ha van rá lehetőséged egy kerti medence beszerzése is.

A teraszodat is virágoztatsd fel!

Elviselhetőbbé teheted a hőséget azzal is, ha friss, zöld növényekkel, színes virágokkal cserjékkel, kúszónövényekkel veszed körbe magad. Egyrészt árnyékolnak, másrészt hűtik a levegőt, mert a talajból felvett vizet elpárologtatják. Emellett tisztítják a levegőt és egészséges mikroklímát teremtenek a számodra.

Miért van szükségünk beltéri és kültéri árnyékolásra?

Az árnyékolók segítségével egyrészt védekezni tudsz a betűző nap fénye, másrészt a hője ellen. Ha csak a fény ellen szeretnél védekezni, akkor egyszerűen csak behúzod a sötétítő függönyt, de a fény csökkentése céljából használhatsz akár szalagfüggönyt is.

Mit tehetsz a napfény hője ellen?

Az ablakokon beáramló fényt és a hozzá hasonló rövidhullámú elektromágneses energiát a belső terek falai, a padlók, tárgyak felületei elnyelnek, majd az elnyelt hőt a tárgyak ki is sugározzák magukból: Azonban ez a kisugárzott hő már olyan hosszúhullámú hősugárzás nak számít, amit az üveg már nem enged át, azaz a helyiségben marad. Lényegében ezt a hőcsapda-elv jelenséget hasznosítják a télikertek, üvegházak.

A üvegfelületeken át bejövő és bent rekedő hő télen nagyon hasznos, viszont a nyári melegben már kellemetlenné válhat, amitől szeretnénk megszabadulni. Hogyan védekezhetsz ellene? Néhány példa:

  • 2 üvegréteg közé helyezett árnyékolókkal, rolókkal, reluxákkal - hatékonyabb ugyan, mint a belső árnyékolás, de mégsem az igazi. A 2 üvegréteg közé bekerült hőenergiát az árnyékoló elnyeli, de azonnal el is kezdi kisugározni,
  • Zsalugáter - az ablak elé épített, külső falra kihajtható fa táblás vagy lamellás szerkezet olyan hagyományos megoldás, ami amellett, hogy szépen díszíti a házat, egyúttal többcélú védelmet is nyújt. Véd a fény ellen,a hő ellen, a hideg és a szél ellen, de még a betörés ellen is. Utólag is felszerelhető.
  • Esslingeni redőny - ezeket Németországban készítették először a 1800-as évek közepe táján - lazán egymáshoz kapcsolódó falécekből állt, és egy fából készült tengelyre tekeredett fel.
  • Redőny - fém sínben futnak fel és le a műanyag lécek - a lehúzás mértékével szabályozható az ablakon beáramló fény és hő.
  • Reluxa - előnye, hogy szerelhető gépi mozgatással, távirányítóval, sőt nagyobb felületen automatikus működtetéssel is ellátható, ahol egy fényérzékelő szabályozza a lamellák helyzetét.
  • Textil redőny - kiváló tulajdonságokkal rendelkező víz- és szennyeződés taszító, napálló, időjárásálló anyagok, amelyek kiválóan alkalmasak árnyékolásra.
  • Hőelnyelő, vagy hőtükröző bevonatok a hőszigetelt üvegfelületeken: minél nagyobb a hővisszaverő képessége az üvegeknek, annál kevesebb a bejövő fény is. Egyetlen hátránya, hogy télen-nyáron azonos mértékben veri vissza a hősugarakat. Napjainkban már létezik fényerősségre sötétedő bevonat is, ami még nagyon drága.
  • Kinyitható, kihúzható napellenző - általában a terasz árnyékolására használjuk ezeket a falra szerelt árnyékolókat, amelyek már nem csak az üvegezett felületeket árnyékolják, hanem magát a falakat is. Előnyük, hogy mivel teljes mértékben behúzhatóak, így télen nem gátolják a hőnyereség bejutását a házba. Eső ellen is védelmet adnak.
  • Napvitorla - alkalmazásuk sokféle formában lehetséges

Szót kell ejtenünk a hagyományos árnyékoló szerkezetet nem igénylő megoldásokra is. Ilyen a kiálló ereszpárkány, előtető, a veranda, az oszlopos tornác vagy a kerengő, illetve a lombhullató fa ültetése az épület napos homlokzata elé, ami nem csak az árnyékával, hanem állandó párologtatásával is hűteni tudja a környezetet!

Terasz árnyékolás

Milyen előnyei, hátrányai vannak az egyes megoldásoknak?

Az árnyékoló amellett, hogy védelmet nyújt a napsütés ellen egyben dekorációs elem is, így lényeges, hogy illeszkedjen a házad és a kerted stílusához. Például egy modern üvegtető nem illik egy kerttel rendelkező, favázas házhoz, vagy egy fa teraszon kifeszített napvitorla sem biztos, hogy a legjobb választás.

Az egyes árnyékolási megoldásoknak vannak előnyei, illetve hátrányai. Nézzük, hogy mik ezek!

Terasz rögzített előtetővel

A homlokzatra szerelt előtető nemcsak a közvetlen napsütés ellen nyújt megbízható védelmet, hanem az esőtől is véd. Az ilyen árnyékolók szerkezete általában ellenálló fagerendából vagy strapabíró alumíniumból készül. Használható hozzá poliészter hullámlemez vagy UV-visszaverő réteggel rendelkező átlátszó polikarbonát. Megoldható a laminált biztonsági üveggel való tetőfedés is, de ez lényegesen drágább.

Előnyei:

  • Tartós védelmet nyújt a záporok, viharok és a heves esőzések ellen
  • Az alatta elhelyezkedő teraszburkolat hosszabb élettartamú lesz
  • A teraszon elhelyezett bútorok nem igényelnek további védelmet

Hátrányai:

  • Kisebb lesz a légáramlás
  • Fix szerkezet, így nem mozgatható
  • étrehozásához építési engedélyre lehet szükség, ami több költséget jelenthet
Terasz napellenző

Napellenző

A napellenző csak akkor jelent jó opciót az árnyékolásra, ha a terasz közvetlenül a házhoz kapcsolódik. Viszonylag helytakarékosan és észrevétlen módon fel lehet szerelni a homlokzatra, lényeges az is, hogy igény szerint ki- és behúzható. Többféle színben, formában és kivitelben kaphatók, léteznek elektromos motorral könnyen kezelhetők is, kellemes hangulatot teremthetnek a LED-es világítással rendelkezők.

Ma már rengeteg féle változat kapható. A legnépszerűbbek a könyökkaros napellenzők és az ollókaros napellenző. Mind a két típus kedvelt árnyékolástechnikai megoldás a családi házak és a vendéglátóhelyek terasza esetében is. Működtetésük történhet manuálisan és motorikusan is. Lényeges, hogy jó minőségű alapanyagból készüljenek, és megfelelő UV-védelemmel rendelkezzenek!

Az ollókaros napellenzőket nagy területek árnyékolására ajánlják, főként a szálloda- és vendéglátóipar számára. Önálló tartószerkezeten, kétirányú kinyúlással, vagy falra szerelve működtethetőek.

A könyökkaros napellenzők kiváló kiegészítői lehetnek a családi házaknak, a társasházak teraszának és erkélyének, emellett éttermek, kávézók, hotelek kültéri asztalainak árnyékolására is közkedvelt megoldás.

Előnyei:

  • Helytakarékos a tárolásuk
  • Gyorsan ki- és behúzhatóak
  • Több hely marad a teraszon

Hátrányai:

  • Nem ellenállóak az erős széllel szemben (30 km/h felett már nem bírják)
  • Viszonylag kicsi az árnyékterületük
  • Nem áthelyezhetőek, hiszen fixen rögzítettek
  • Csak korlátozott mértékben védenek az eső ellen
Terasz napernyő

Napernyő

A nagy függő napernyők, illetve középoszlopos napernyők nagyon népszerűek, gyorsan felállíthatóak, majd szétszerelhetőek, illetve könnyen a nap járásához igazíthatók - ott árnyékolnak, ahol kell. Számos színben és formában beszerezhetők, így könnyen a terasz méretéhez, valamint az egyedi igényekhez igazíthatók.

Előnyei:

  • Egyszerűen felállíthatók, szétszedhetők
  • Nagy változataikat tartósan is be lehet építeni
  • Rugalmasan állíthatóak a nap járásának függvényében
  • Nagy fesztávok áthidalására is képesek
  • Olcsóbbak, mint a napellenzők
  • Könnyű összeszerelni

Hátrányai:

  • Nagyon szélérzékenyek
  • Az állványzat helyet foglal el a teraszból
  • Nem használhatóak állandóan esővédőként

Napvitorla

A napvitorla kiváló választás lehet a nagyobb területek árnyékolásához. Igény szerint külön-külön is állíthatók, a nap járásának függvényében. Ellenállóbbak a széllökésekkel szemben, csak 50 km/h-nál erősebb szélben kell védeni őket a sérülések elkerülése érdekében.

Előnyei:

  • Igény szerint kifeszíthetőek és levehetőek
  • Rugalmasabban állíthatóak a napellenzőknél
  • Jól ellenállnak az erősebb szeleknek is
  • Nagyobb az árnyékolt terület a napellenzőhöz viszonyítva
  • Oldalszél ellen is használhatóak

Hátrányai:

  • Bonyolultabb őket összeszerelni
  • Nem mozgathatóak annyira könnyen, mint a napernyők
  • Csak korlátozottan használhatóak eső ellen

Barátod, a pergola

A pergola a fedett terek kialakításának remek módját jelenti. Olyan helyeken érdemes ezt a megoldást választani, ahol az épület bővítése nem lehetséges vagy túl költséges. A pergola az ókorban és a középkorban olyan fedett járda vagy folyosó volt, melyet az épületek falai mentén építettek meg, oszlopok vagy függőleges tartóelemek tartották. A későbbiekben a pergola fogalmát kiterjesztették a kertekben és parkokban épített fedett vagy árnyékos sétányokra is. Napjainkban pergola alatt a kertekben, teraszokon vagy más kültéri helyeken található fa- vagy fémszerkezetet értjük, ami egyrészt árnyékol, másrészt dekoratív eleme, utánozhatatlan éke is a kertnek.

Mozgatható lamellás változatával pontosan szabályozható, hogy mennyi fény érje a területet. Lehetséges az éjszakai használata is, amit a beépített takarékos LED-világításnak köszönhet. A modern pergolák jól viselik a kiadós esőt, de nem jelent gondot a markáns szél sem. Hóesés esetén sem kell félni, mert kiváló teherbíró képességgel rendelkezik.

A pergola árnyékolás előnye, hogy könnyen telepíthető, bővíthető, minimális a karbantartási igénye, tökéletesen ellenáll az időjárási körülményeknek.

Árnyékolás pergolával

A pergola típusai

A pergola megjelenésének csak a képzelet szabhat határt, mert szinte bármilyen pergola elkészíthető. Létezik:

  • forgatható vagy elhúzható lamellás verzió - kiváló kerti pavilonok, autóbeállók vagy terasz árnyékolásra
  • ponyvás szerkezet - ez jól illik bármilyen stílusú ingatlanhoz, a tartószerkezet többféle anyagból lehet, teljesen testreszabható
  • üvegtetős változat

A pergolák a későbbiekben tovább bővíthetők, szúnyoghálóval, tolóüvegekkel vagy naphálóval is, sőt okosítható” is olyan különböző érzékelőkkel, amelyek biztosítják, hogy az árnyékoló automatikusan felvegye a harcot az időjárási viszontagságokkal.



Élvezd ki a teraszod minden lehetőségét és éld meg felhőtlenül a nyarat! Ha pedig hasonló témákban még többet olvasnál, ezeket a cikkeket ajánljuk figyelmedbe:

HOGYAN RENDEZD EL A TERASZBÚTOROKAT?

NÖVÉNYEK, AMIK TÁVOL TARTJÁK A KULLANCSOKAT

10 FORRÓSÁG TŰRŐ NÖVÉNY, AMI A NYÁRI KÁNIKULÁBAN IS ONTJA A VIRÁGOKAT

Keresés