Hogyan rendezd el a teraszbútorokat? - DODO | Designban Otthon

Hogyan rendezd el a teraszbútorokat?

A több hónapos téli bezártság után végre eljött az idő, hogy a szabadban ülve szívjuk magunkba a nap lelket melengető sugarait. Te is alig várod, hogy a teraszon/erkélyen lazíts? Akkor itt az ideje a bebútorozásának - hogy hogyan, azt tippjeinkből megtudhatod!

Terasz - a hely, ahol feltöltődhetsz

Nincs is jobb mód a pihenésre, mint amikor valaki egy rohanós munkanap után egy csésze kakaóval (kávéval, pohár borral - ki, mit szeret), kivonulhat a szépen berendezett teraszra, és ott egy asztal mellett ülve elfogyasztja azt. Egyedül, vagy családtagokkal, olvasva vagy beszélgetve le tudja vetkőzni a mindennapi stressz okozta láncokat, élvezni tudja a jó időt, a friss levegőt.

Az ilyen alkalmakhoz a jól kiválasztott kerti bútorok tökéletesen passzolnak majd, a barátságos tér kialakítása még élvezetesebbé teszi a kültéri tartózkodás minden pillanatát. Ehhez azonban egyensúlyt kell teremteni a kényelem, a praktikum és a saját tervezés ízlése között, és hatékony költségvetést kell készíteni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni a pénzünkből anélkül, hogy a minőségen fukarkodnánk.

Hogyan vásároljunk kerti bútor garnitúrát?

Sok olyan kérdés van, amit a tényleges vásárlás előtt át kell gondolnunk: a bútorok típusa, száma, anyaga, mérete, súlya, ára, stílusa, teherbírása, tisztíthatósága, mozgathatósága, innovatív jellege egyaránt lényeges szempontok lehetnek.

Kezdésképpen rendszerezzük az elképzeléseinket - határozzuk meg, hogy melyek azok a legfontosabb paraméterek, amelyeknek az új kerti bútorainknak meg kell felelniük. Ebben segíthetnek a korábbi jó vagy rossz tapasztalataink, az ismerőseinknél vagy az online térben látott példák.

Kerti bútorok elrendezése

Fontos a terület pontos felmérése

Ahhoz, hogy a teraszt a lehető legoptimálisabban rendezhessük be, részletesen fel kell mérnünk a terület paramétereit. Alapvető, hogy a kiválasztott székek, asztalok, kanapék, tárolók ne csak jól nézzenek ki, hanem jól illeszkedjenek egymáshoz és a terasz adottságaihoz is. Kerüljük a túlzsúfoltságot, mert az akadályozhatja a mozgást, és ronthatja a kikapcsolódási céljaink elérését.

A bútorok - például az asztal - kiválasztásánál gondoljunk arra is, hogy jellemzően hány embert látunk majd vendégül, az asztalt milyen célra használjuk (étkezésnél, vagy csak tárgyak tárolására). Ha lépést akarunk tartani a trendekkel, akkor érdemes egyszerre stílusos és tartós anyagokat választanunk, ilyenek a környezetbarát anyagokból készült bútorok vagy az átrendezhető moduláris elemek.

A kerti bútorok esetében alapvető elvárás, hogy jól illeszkedjenek a növényzethez, és ellenállóak legyenek az időjárás negatív hatásaival szemben. Figyelni kell arra is, hogy a teraszbútor súlya nagymértékben befolyásolhatja annak a használhatóságát és hordozhatóságát, aminek egy esetleges átrendezésnél vagy a téli tárolásnál nagy jelentősége lehet - a könnyű súlyú változatok választása lényegesen egyszerűbbé teheti a feladatot.

Viszont a másik oldalon ott áll az a tény is, hogy a nagyobb vastagságú, nehezebb bútorok az állandóság és a tartósság érzetét keltik, szeles körülmények között is a helyükön maradnak és ellenállóbbak.

Kerti bútor garnitúra

A kerti bútorok anyaga

Jelenleg azok az anyagok a legnépszerűbbek, amelyek utánozzák a természetet, minimális karbantartást igényelnek, jól elviselik az időjárás viszontagságait és hosszú élettartamúak, évekig szolgálva bennünket. Ez mind gazdasági, mind környezetvédelmi okokból is fontos, hiszen a környezetbarát és tartós teraszbútorok segítségével egy fenntartható kültéri életteret hozhatunk létre, amit anélkül élvezhetünk, hogy felesleges pazarlást okoznánk.

Rattan

A valódi természetes rattannak vannak előnyei és hátrányai is. Szokatlanul rugalmas, nyáron nem melegszik fel, levegős és könnyed, segít a forró napok elviselésében. Hátránya az alacsony ellenálló képesség - nem szereti a hosszú távú nedvességet és a közvetlen napfényt. Emellett hajlamos a penészedésre vagy éppen a nem kívánt száradásra, majd az azt követő repedésekre. Ezen negatív jellemzői miatt elsősorban télikertekben és fedett pergolákban használják.

Időnként célszerű ásványmentesített vízzel permetezni, párásítani és napi szinten ajánlott puha kefével vagy törlőronggyal tisztítani.

Mesterséges rattan (polyrattan)

A minőségi mesterséges rattanból készült bútorok megtartják a természetes rattan valamennyi előnyét, a könnyedséget, a rugalmasságot, a légáteresztést, de nincs rájuk hatással a rossz időjárás. Sokkal tartósabbak, nem repednek, fakulnak vagy penészednek. Egyszerű a karbantartásuk, könnyű a súlyuk, számos színes dekor közül választhatunk. Nem igényelnek fokozott gondoskodást a szabadtéren, UV-állók.

Fémek

Az egyszerű fémbútorok tiszta vonalai jól mutatnak a teraszokon, jellemzőjük a tartósság és a nagyon minimális karbantartási igény. Nem kell aggódnunk a nedvesség, a közvetlen napsugárzástól való védelem vagy a rögzíthetőség miatt. Az egyik legjobb megoldásnak az alumínium bizonyul, hiszen ellenáll a korróziónak, és könnyű súlyának köszönhetően a szállítása is egyszerűen kivitelezhető. A fém fotelekkel és székekkel csak egy hátrány említhető meg: télen az anyag lehűl, nyáron pedig felforrósodik, de ezt a problémát puha párnák és takarók használatával meg lehet oldani.

Faipari anyagok

A hagyományos fából készült anyagokat sokan részesítik előnyben, hiszen ízlésesen egészítik ki a fából készült pergolákat és meleg színekkel rendelkező homlokzatokat. Választhatunk őshonos vagy egzotikus fa változatok közül is, ilyen például a szívós eukaliptusz vagy a teakfa. Ha fából készült szett vásárlásán gondolkodunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy a lehető leghosszabb élettartam biztosítása érdekében nagy gondot kell fordítanunk a kezelésre (pácolás vagy olajozás). Ezért cserébe a fa nagy szilárdsággal és teherbírással, valamint összetéveszthetetlen szerkezettel jutalmaz meg bennünket.

A legolcsóbb változatok a helyi erdők fájából készült bútorok, a legjobb minőségű változat a tömör fa, ami hosszú élettartamú és robusztus. Könnyebb fenntartani az egzotikus erdőkből származó, kissé drágább trópusi fából készült bútorokat.

Az akácfa, az eukaliptusz és a tölgy olyan kemény fafajták, amelyek jól viselik a nedves és száraz időt. A belőlük készült bútorok általában olajjal kezeltek, vagy festett formában állnak rendelkezésre. Fontos az időnkénti olajos kezelésük és tisztításuk, hogy elkerülhessük a tartós szennyeződések és elszíneződések károsító hatásait.

Teakfa

Fafajták közül a teakfa külön említést érdemel, hiszen ez a kültéri bútorokhoz használt egyik legjobb fafajta, amit a természetes olajtartalmának köszönhet. A teak bútorok híresek a tartós szépségükről. A teakben található olajok ellenállóvá teszik a fát a rothadás, a kártevők és az időjárási körülményekkel szemben. Kezelés nélkül a színe fokozatosan ezüstszürke patinát ölt, de azok, akik a fa eredeti árnyalatát szeretik, ennek a megjelenése az időszakos évenkénti olaj kezelésekkel megelőzhető.

Műanyag

Ha a műanyag kerti bútorok kerülnek szóba, sokan még most is a könnyű és könnyen deformálódó fehér székekre gondolnak. De ez a világ már elmúlt - a mai műanyag kerti bútorok sokkal tartósabbak és jobb minőségben készülnek. Könnyű moshatóság, könnyedség, alacsony ár, széles színválaszték jellemzi őket. A drágább változatokat általában fém profilokkal is megerősítik, aminek köszönhetően sokkal stabilabbak.

FSC fa

Az FSC® jelölés a felelős, fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagot jelzi. A fa feldolgozásának minden egyes elemét ellenőrzik kezdve a fa kivágásától, a dolgozók méltányos körülményein át, a végfelhasználóhoz történő eljutásig. Garanciát jelentenek a minőségre - az anyag ellenáll a nedvességnek, a penésznek.

Duraboard

A duraboard egy újrahasznosított, FSC® anyag, eukaliptusz fából és polietilén műanyagból származó reszelék keveréke, mely tartós és jól ellenáll a karcolásnak és az UV sugárzásnak.

Bambusz

A bambusz kültéri felhasználásra is nagyon népszerű anyag a bútorgyártásban. Színe hasonlít a teakfához, ami a bambusz gőzölése során alakul ki. Érdemes időnként faolajjal kezelni, ezzel megőrizhetjük a felülete szépségét és megvédhetjük a külső hatásoktól.

Mozaik

A mozaik felületeket kis méretű kődarabokból állítják össze. Szép és tartós, rusztikus, izgalmas mintázatok hozhatók vele létre.

Cement és terrazzo

Ismét virágkorát éli a terrazzo és a cement alkotta felület, ami egy erős, nyers kőörleményből álló anyag.

Kerti bútor anyagok

Egyéb fontos szempontok a választáshoz

Méretek

Lényeges tudni, hogy leggyakrabban hányan ülnek az asztalnál, hiszen ez határozza meg az asztalok méretét,a padok hosszát, vagy a székek számát. Jó lehetőség lehet egy összecsukható asztal is.

Terhelhetőség

Napjainkban a legtöbb bútor jó teherbírású, ennek ellenére mégis ellenőrizzük ezt az értéket a bútor megvásárlása előtt. A székeknél a normál teherbírás 100 és 120 kg között van, a masszívabb felépítésű fotelek általában még ennél is nagyobb terhelhetőséggel rendelkeznek. A padok hajlamosabbak a repedésekre, az adott alapanyag szorosan kapcsolódik a teherbíráshoz, a legmagasabb értékeket fa és fém érik el.

A bútorok karbantartása és gondozása

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idővel és munkával jár a bútorok gondozása. Míg a mesterséges rattan, a fém vagy a műanyag karbantartása egyszerű, addig a fa esetén már több időt szükséges erre fordítani.

Ár

Eltérő, hogy ki mennyi pénzt szeretne vagy tud áldozni kerti bútorokra. 100 000 forint alatt is sokféle található elérő színekben és anyagösszetételben, rattan, műrattan, műanyag, fa és acél termékek sora áll a rendelkezésünkre.

100 000 - 300 000 forint között még szélesebb a választék és minőségben is tartósabb, strapabíróbb darabok között válogathatunk.

300 000 forint felett nagyméretű kültéri kanapé szetteket, bútor összeállításokat találhatunk, a dizájnos és modern darabok szép kiegészítői lesznek a kertünknek, teraszunknak vagy erkélyünknek.

Összecsukható vagy egymásra rakható legyen?

A kültéri bútoroknál ez is kardinális kérdés. Annak elkerülése érdekében, hogy télire szét kelljen szerelnünk a bútorokat válasszunk könnyen összecsukható vagy legalább egymásra rakható darabokat. Ez majd a hirtelen időjárás-változás esetén is hasznos lesz.

Kényelmi és funkcionalitási szempontok

A teraszbútor kiválasztása tehát jóval túlmutat az esztétikumon; hiszen főként a kényelemről és a praktikumról is kell szólnia. Az ergonómikusan kialakított székeket, kanapékat az elemeknek ellenálló párnákkal párosíthatjuk, amik nemcsak élvezetesebbé teszik a pihenést, hanem egyúttal arra is csábítanak bennünket, hogy hosszabb ideig tartózkodjunk a szabadban.

A moduláris bútorok kiválóan alkalmazkodnak a különféle társadalmi környezethez, kezdve a hétköznapi családi főzésektől, egészen a hangulatos estélyek világáig. A tárolóhellyel kiegészített bútorok is segíthetnek a rendezett kültéri környezet kialakításában.

Kerti bútor stílus

Stílus és esztétikai preferenciák

A teraszbútorok kiválasztásakor sokan részesítik előnyben a látványt, hiszen az jelentősen befolyásolja a kültér megjelenését. Szerencsére sokféle stílus létezik a visszafogottól a kifinomultig - kollekciók széles skáláját kínálva számunkra. Kényelem, minőségi anyagok, stílusos megjelenés, funkcionalitás egyaránt fontosak és kis odafigyeléssel teljesíthető elvárásoknak bizonyulnak.

Költségvetés és ár-érték arány

Meg kell találni az egyensúlyt a tetszetős dizájn és az intelligens költekezés között, ezért tanácsos olyan költségvetéssel rendelkezni, amely, miközben tiszteletben tartja a pénzügyi korlátainkat, mégis lehetővé teszi a jó ár-érték arányú vásárlásokat is. A kicsit drágább, de minőségi bútorok értékállósága sokkal magasabb, mint az olcsóbb változatoké.

Az innovatív technológiák javítják a felhasználói élményt

A teraszbútoroknál is léteznek olyan innovatív megoldások amelyek funkcionálisabbá és élvezetesebbé teszik a használatukat. Például vannak a kerti bútorok között olyanok, amelyeket beépített LED-lámpákkal szereltek fel kiterjesztve ezzel a terasz esti használhatóságát. Egyes darabok időjárás-érzékelőkkel vannak felszerelve, ezek képesek a változó körülményekhez alkalmazkodni, például nagy szél esetén behúzzák a napellenzőket.

Az intelligens technológia alkalmazása egy újabb előrelépést jelent, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy okostelefon segítségével vezéreljenek funkciókat, fokozva ezzel a kényelmet.

Gyermekbiztos kültéri bútorok

A kerti bútorainkat is biztonságossá tudjuk tenni a gyermekeink számára:

  • válasszunk sima, ívelt élű bútorokat, ezzel minimálisra tudjuk csökkenteni a sérülés kockázatát.
  • a balesetek megelőzése érdekében stabilizáljuk azokat a darabokat, amelyek hajlamosak lehetnek a billenésre.
  • az anyagok kiválasztásakor válasszunk olyan anyagokat, amelyekben nincsenek káros vegyszerek.
  • ellenőrizzük, hogy a párnákon és díszítőelemeken minden megfelelően van-e rögzítve ezzel elkerülhetjük a kis részek okozta fulladásveszélyt.

Rendezd be te is a teraszodat, erkélyedet úgy, hogy az a számotokra a legkényelmesebb és legszerethetőbb legyen!


Hasznosnak találtad? Akkor ezek a témák is érdekelhetnek:

10 FORRÓSÁG TŰRŐ NÖVÉNY, AMI A NYÁRI KÁNIKULÁBAN IS ONTJA A VIRÁGOKAT

ELJÖTT A KERTÉSZKEDÉS ÚJ KORSZAKA: SMART GARDEN MEGOLDÁSOK

Keresés