Eljött a kertészkedés új korszaka: smart garden megoldások - DODO | Designban Otthon

Eljött a kertészkedés új korszaka: smart garden megoldások

Smart garden: egy veteményes vagy virágos kert, amelyet fejlett technológia vezérel. Habár a gazdálkodásban és a mezőgazdaságban már évtizedekkel ezelőtt integrálásra kerültek a számítógépek és elektronikai eszközök, az okoskert, mint technológia még gyerekcipőben jár.

A smart garden kifejezést gyakran olyan kis beltéri egységek megnevezésére használják, amelyek különféle eszközökkel és funkciókkal segítik a növények gondozásmentes termesztését. Milyen eszközök érhetők el ma a smart garden piacon és hogyan alakul az okoskert trendje a jövőben? Olvass tovább, cikkünkben bemutatjuk!

Új kertészeti trendek

Azok számára, akik lépést tartanak a legújabb kertészeti trendekkel, és a különböző technológiai megoldásokat is követik, azok ismerhetik a smart garden fogalmát, de azok, akik szeretnek hagyományos módon elmélyülni a kertészet rejtelmeiben, elsőre furcsán nézhetnek a kifejezés hallatán.

Csupán néhány évvel ezelőtt jelent meg az a városi gazdálkodást támogató trend, miszerint intelligens eszközökkel és távvezérléssel könnyebbé, hatékonyabbá és kényelmesebbé tehető a kertészkedés. A modern technológiát alkalmazó városi gazdálkodás trendje azóta is egyre népszerűbb, sőt, azoknak, akik házon belül szeretnének friss zöldeket és virágokat termeszteni, most válik elérhetővé a piacon. Már hazánkban is találkozhatunk olyan okoseszközökkel, amelyek a smart garden megoldások részét képezik: okos fűnyíróval vagy intelligens öntözőrendszerrel már számos háztartásban találkozhattunk. Így az olyan kerti munkák, mint például a fűnyírás vagy a pázsit öntözése, amelyeket gyakran el kell végezi – ráadásul időigényes feladatok is –, sokkal könnyebbé váltak.

Kibővült kertészeti funkciók

A smart garden megoldás egy intelligens kertészeti eszköz, amely kifinomult szenzortechnológiával párosul, általában applikáción keresztül okostelefonról vagy tabletről vezérelhető. Az egységeket a legtöbb esetben beltéri használatra tervezik, és képesek a növényt a megfelelő tápanyagokkal ellátni és a legoptimálisabb fényviszonyokat nyújtani. Emellett a legtöbb modell önálló, a növény szükségleteihez mérten képes az önálló öntözésre is és egyenletesen tartja a növény vízellátást. Az intelligens ültető edények a legideálisabb környezetet teremtik a növények fejlődéséhez és virágzásához, valamint optimális víz-, oxigén- és tápanyag ellátást biztosítanak. A táptalaj lebomló anyagokból készül, és nem tartalmaz hormonokat vagy egyéb káros anyagokat.

Okoskert a jövőben

Az intelligens gazdálkodási technikák, mint például az automatizált öntözőrendszerek vagy tápanyag adagolók nemcsak az otthoni, de mezőgazdasági növénytermesztés során is kényelmesebb és hatékonyabb gazdálkodást biztosítanak. Ami biztos, hogy a technológia képes lehet forradalmasítani a növénytermesztést, és már megvan a lehetősége annak is, hogy emberi beavatkozás nélkül végig kísérje egy termény életútját a digitalizáció.

Forrás: Rackhost.hu

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

Keresés