Kerti bútor kisokos - DODO | Designban Otthon

Kerti bútor kisokos

Manapság rengeteg féle kerti bútor közül tudsz választani, akár alapanyagról, akár színvilágról, akár designról van szó. Cikkünkben többek között annak járunk utána, hogy milyen típusok vannak, hogyan tudod karbantartani őket és milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, ha kerti bútort akarsz vásárolni. Tarts velünk!

A kültéri szekció ugyanolyan fontos, mint otthonunk belső helyiségeinek berendezése. Aki nagyobb kerttel vagy terasszal rendelkezik, annak ugyanúgy komplett szetteket kell beszereznie, hiszen biztosítani kell az ülőhelyeket, az evéshez-iváshoz szükséges környezetet, a pihenést, relaxálást biztosító bútorokat és sarkokat, illetve a kellemes hangulatot. És habár beltéren is elsődleges a minőség és az időtállóság, kültéren ez sokkal fontosabb, hiszen strapabírónak kell az időjárással szemben.

Milyen szempontok szerint válassz kerti bútort?

Mielőtt új kültéri ülőalkalmatosságot vásárolnál, érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venned annak érdekében, hogy a lehető legtartósabb darabok kerüljenek ki a teraszodra vagy a kertedbe.

Mivel kerti bútor szettet sem egy szezonra veszel, egyaránt fontos a minőség, az esztétikum, az időtállóság és a kényelem. Ahogy a belső terek berendezése során, itt is célszerű tudatosan készülni arra, hogy milyen opciók jöhetnek számításba.

Légy tisztába a paraméterekkel, a helyigénnyel, és az ülőhelyek számával!

Mindenek előtt az a legfontosabb, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre, hiszen egy kisebb erkélyen jóval korlátoltabbak a lehetőségek, mint egy nagy teraszon vagy egy kertben. Mielőtt drága kültéri bútorokra költenél, gondold át, hogy hányan és milyen rendszerességgel fogjátok használni azokat.

Tipikus eset, amikor valaki túltervezve magát, több darabból álló szetteket vásárol, felkészülve a nagyobb családi eseményekre is. Ennek az a veszélye, hogy a bútorok jelentős hányada anélkül lesz kitéve az időjárás hatásainak, hogy valójában ki lenne használva, ráadásul nagy helyet foglalnak és zsúfolttá teszik a területet. Ha nagyobb összejövetelekre készülsz, akkor érdemesebb néhány összecsukható széket, vagy padokat (is) beszerezned, ezeket egyszerű elpakolni, mozgatni.

DONALD fehér tikfa kerti asztal

Felejtsd el a saccolgatást!

Mérd le pontosan, hogy mennyi hely áll a rendelkezésedre! Akár zónákra is oszthatod a területet.

Lehet külön helye

Ha túl pici a hely elgondolkozhatsz akár praktikus függőfotelek vagy függőágyak beszerzésén is.


BELMAR alumínium kültéri garnitúra

Mire akarod használni a kerti garnitúrát?

Egyéni igényekhez, egyéni megoldások kellenek. Neked kell meghatározni, hogy milyen tevékenységeket tervezel a teraszon vagy a kertben. Inkább pihenésre vagy nagyobb összejövetelekre használnád?

Ennek megfelelően kell a kerti garnitúrát és a terasz bútorok megválasztanod: ha szűk családi körben gondolkodsz, akkor elég egy kisebb kerti asztal, 1-2 szék, kényelmes kanapé, kerti ülőgarnitúra és napozóágy, viszont egy népesebb társaság fogadásához már nagyobb asztal, székek, összecsukható székek, padok kellenek.

Miért fontos a megfelelő alapanyagú kerti bútor kiválasztása?

A válasz kézenfekvő: azért, mert az anyagok határozzák meg, hogy a kerti bútor mennyire lesz ellenálló az időjárási tényezőkkel szemben, illetve, hogy mire kell ügyelned a bútordarab karbantartása során. Ha azt szeretnéd, hogy minél kevesebb munkád legyen az ápolással, és akár egész évben kint maradhassanak a kertben (teraszon), akkor érdemes műfa, műanyag, műrattan és alumínium, illetve acél bútorokat választanod. Ezek vízzel és szappannal egyszerűen megtisztíthatók.

Az időjárási jellemzők, valamint a kert vagy terasz fekvése is kulcsszerepet tölthetnek be, hiszen nagymértékben meghatározzák a választható bútorok körét. A csapadékosabb helyekre mindenképpen vízlepergető vagy gyorsan száradó típusokat válassz (vagy takard le őket takaró fóliával). A szél hatása is lehet kettős: egyrészt a túl könnyű bútorokat könnyen felkaphatja és megrongálhatja, másrészt mivel száraz időben felkavarja a port és beszennyezi azokat, érdemes ez esetben is könnyen tisztítható darabokat választanod.


PAMPLONA rattan kerti fotelek és kerti kanapé

Az egyik legfontosabb szempont: a minőség

Sokan esnek abba a hibába, hogy elhamarkodottan döntenek egy-egy leárazást vagy akciót meglátva. Alapszabály, hogy soha nem szabad csak a kedvezményekre hajtanod, mindig érdemes megvizsgálni, hogy valójában mit is kapsz a pénzedért.

Mindig csak minőségi darabokat vásárolj, mert hiába veszel meg valamit féláron, ha az nem lesz kellően időtálló és fele annyi ideig bírja csak. A minőség a kulcs ahhoz, hogy ezek a bútorok éveken át a kényelmedet szolgálják. A normál bútoroknál jóval többet kell teljesíteniük: ellen kell állniuk a pornak, a csapadéknak, a napfény károsító hatásainak, a fokozott igénybevételnek. Éppen a kerti bútorokra ne sajnáld a pénzt, ugyanis a te érdeked, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb darabokat.

A minőségi bútorok másik fontos ismérve az adott bútor által biztosított komfort, hiszen hiába szép egy bútor, ha nem szolgálja a kényelmedet.

Vedd figyelembe a tárolási lehetőségeidet is!

Szerencsésebb esetben fedett teraszod van és elegendő a bútorok téli védő takarásáról gondoskodnod. Ha nem fedett a teraszod, akkor a választásnál mindig gondolj arra is, hogy rendelkezel-e olyan tárolókapacitással (pincében, padláson, garázsban), ahova a hűvösebb évszakokra el tudod majd pakolni őket. Persze kinn is hagyhatod, de akkor számolnod kell azzal, hogy hamarabb tönkremennek.

Miért fontos a stílus és a megjelenés?

Ahhoz, hogy a teraszodat is a ház szerves részének érezhesd nélkülözhetetlen, hogy hasonló stílusú legyen a berendezése. A következetességed meghálálja önmagát, például, ha a nappalid enteriőrje rusztikus, akkor a terasz berendezését illetően is érdemes ezt az irányt figyelembe venni.

A kerti bútorok elhelyezése után bátran tovább formálhatod az összhatást a saját ízlésed szerint különböző kiegészítőkkel. Kültéri párnákkal és kültéri szőnyegekkel, gyönyörű kaspókkal és virágcserepekkel, különböző lámpásokkal és mécsestartókkal.

Napjainkban elmosódni látszanak a határok a kint és a bent között. A kültéri bútorokkal szemben egyre nagyobb elvárás az is, hogy elegánsak és multifunkcionálisak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár a beltéren is elhelyezhesd őket, anélkül, hogy kilógnának a sorból.


ARIENT kerti garnitúra

Milyen anyagú kerti bútort válassz?

Mivel az alapanyag szintén kiemelt fontosságú szempont, ezért összegyűjtöttük neked a legnépszerűbb, leggyakrabban előforduló anyagokat és azt is, hogy melyik milyen tulajdonságokkal bír.

Tikfa

Természetes olajtartalma miatt a legjobb fafajta, amin az idő múlásával kisebb repedések és elváltozások ugyan megjelenhetnek, de ezek nem vesznek el az értékéből. Ellenálló és tartós, nem fog ki rajta a magas páratartalom, ahogy a különböző kártevők és a penész sem.


MARYLAND tikfa kerti bútorok

Akác, eukaliptusz, tölgy

Ezek kemény, szívós és erős fafajták, a száraz és a nedves időt egyaránt jól tűrik. Időtállóak, masszívak, elegánsak, természetesek, sokféle stílusba integrálhatóak. Az akácfa akár felületkezelés nélkül is nagyon sokáig eláll a szabadban.

Lucfenyő, erdei fenyő

Szintén kedvelt és gyakori anyag, a luc fehéres-sárgás, az erdei fenyő pedig vöröses árnyalatú. Megjelenésük klasszikusan időtálló, az eleganciája soha nem megy ki a divatból.

Természetes rattan

A fonott bútorok természetes alapanyaga. A rattan a trópusi területeken honos. Érdekesség, hogy a fonott termékeket már az ókori Egyiptomban is ismerték, nádból és gyékényből készítették használati tárgyakat és bútorokat. Az európai bútoripar ehhez képest elég későn, 17. század vége felé fedezte fel a fonott technikát és magát a rattant is. Elegáns, stílusos és népszerű annak ellenére is, hogy kissé kényes, mert az ápolása nagyobb odafigyelést igényel. Természetes megjelenésével barátságossá teheted te is a teraszodat.

Bambusz

Kültéri felhasználásra alkalmas anyag, a gőzölése nyomán alakul ki a teakfához hasonlító színe. Egyre több bútor alapanyagaként használják, nagyon jól beleillik az organikus enteriőrökbe.

Polywood

Valódi fa hatással rendelkező szintetikus polimer, ami ellenáll a penésznek, nedvességnek és kiemelkedően hosszú élettartamot biztosít.

Duraboard

Ezek speciális természetes anyagokból, környezetbarát technológiával készülnek, eukaliptusz fából és polietilén műanyagból származó reszelék keverékéből. Jellemzőjük, hogy jól ellenállnak a karcolásoknak és az UV sugárzásnak. Felületkezelésének köszönhetően a bútor kültéren maradhat akár egész évben is.

Polyrattan/műrattan

A rattan vesszők műanyag utánzatából készítik. A természetes rattan és bambusz anyagok sajátos tulajdonságaik miatt napi törődést igényelnek (pl. figyelni kell, hogy ki ne száradjon), addig a műrattan miközben természetes hatású, és tökéletesen visszaadja a rattan bútorok egyediségét, UV-álló, nem érzékenyek a nagy hőmérséklet ingadozásokra és csak minimális időt igényel a karbantartásuk. A műrattan bútorok kínálata rendkívül széles: fotelek, mindenféle méretű kanapék, kombinálható szettek és napágyak, egyaránt megtalálhatóak. Speciális szintetikus szálakból készülnek, emiatt kiváló szilárdsággal rendelkeznek.

Alumínium, acél

A fém kerti bútorok óriási előnye, hogy jól állják az időjárás viszontagságait, nem rozsdásodik, hosszú élettartamúak, könnyen mozgathatóak és nem igényelnek különösebb karbantartást. A kivitelezésük sokféleségének köszönhetően te is könnyen megtalálhatod az otthonodhoz illő változatot. Általában asztal-szék szetteket, étkező bútorokat, kültéri kanapékat készítenek belőlük. Sokféle lakberendezési stílussal összeegyeztethetőek, a modernnel és a rusztikussal éppúgy, mint a romantikus stílussal. Napjainkban már elterjedőben van a porszórt alumínium és a vékony műanyag réteggel bevont verzió is. Előnyük, hogy nagyon kedvező áron beszerezhetőek.

Műanyag

A kevésbé drága bútorok anyaga. A megfelelő minőségű műanyag kerti bútor a környezeti tényezőknek kiválóan ellenáll (hó, fagy, csapadék, hőség), változatos színekben és sokféle designban elérhető, stabil, nem kopik.

Kültéri szövet

Vannak olyan kültéri textil anyagok is (általában valamilyen vászon), amelyek remekül helyt állnak az időjárás változékonyságaival szemben. Ezek ugyanúgy UV-állóak, vízálló- és vízlepergető hatással rendelkeznek és tisztításuk sem igényel nagy erőfeszítést.

SPARROW szövet kerti fotel és puff

Milyen színű kerti bútort válassz?

Ahogy azt már a lakberendezésben megszokhattad, a kerti bútorok esetében is vannak gyakrabban alkalmazott színek. Ilyen a cappuccino, a sötétbarna, a grafit, de fellelhetőek az olyan színek is, mint a fehér, vagy a beton.

Amikor a színről döntesz, gondold végig, hogy a közeljövőben akarod-e bővíteni a szettet és érdemes olyan színt választani, ami örök klasszikusként mindig fellelhető az áruházak kínálatában. A bútoraid kiemeléséhez, az egyhangúság megtöréséhez inkább használj színes kiegészítőket: csini párnákat, színes terítőket, mindenféle hangulatfényeket, ugyanis ezeket könnyen változtathatod akár egy azonos szezonon belül is.

Milyen elemekből álljon a kerti bútor szett?

A szokásaid és az életviteled alapján neked kell eldönteni, hogy milyen típusú bútorokra lesz szükségetek: hány fős a család - ki, mikor és mire kívánja használni a bútorokat mennyi időt töltetek a teraszon vagy a kertben milyen gyakorisággal fogadtok vendégeket (szám szerint hány emberről van szó) leginkább pihenésre vagy étkezésre szánod Ezek fogják meghatározni a székek számát, az asztal nagyságát, a kanapék, fotelek, padok, napozóágyak szükségességét.

Hogyan ápold helyesen a kerti bútort?

Mondanunk sem kell, hogy egy berendezési tárgy élettartama nagymértékben függ attól, hogy miként bánnak vele. Ahogy már fentebb említettük, az ápolást és karbantartást nagyban meghatározza, hogy milyen anyagból van az adott kerti bútor. Kiválasztásuknál ezért mindenképp gondolj arra, hogy mennyi időt tudsz majd szánni a karbantartási-ápolási feladatok kivitelezésére. Ha nincs sok időd, vagy energiád, akkor érdemes olyan bútort vásárolni, ami nem igényel annyi törődést.

Tikfa kerti bútor

A tikfát faápoló olajjal szükséges átkenni évente egyszer, hogy aranyló színe legyen, mert ellenkező esetben szürkévé válhat. A pollenek vagy a penész okozta sötét foltok kialakulása könnyen elkerülhető, ha időnként áttörlöd. Használj színezett kültéri faolajokat, mert ezek vízhatlanná téve a nap káros sugárzásától megvédik őket. Fontos, hogy szezonon kívül száraz és jól szellőző, hűvös helyen tárold.

Tömörfa kerti bútor

Alkalmankénti olajos tisztítással biztosíthatod azt, hogy ne száradjanak ki. Ehhez legelőször alaposan töröld át őket, majd kend le az erre a célra vásárolható olajos bútorápolóval. Télen érdemes ezeket is jól szellőző, de a fagytól védett helyre vinni, de a meleg és száraz hely kerülendő, mert kiszárad a fa. Nem érdemes műanyaggal letakarni, mert az növelheti a gombásodás esélyét.

Bambusz kerti bútor

Puha kefével távolítsd el a résekből a port, szalmiákszeszes vagy szappanos-boraxos oldattal mosd át, majd öblítsd le tiszta vízzel, és szárítsd meg a napon. A napszítta, fénytelen felületet átdörzsölheted lenolajjal átitatott ruhával.

Rattan kerti bútor

Gondos ápolást igényel, ami gyakori portalanítást jelent száraz kefével esetleg porszívóval. Érdemes rendszeres időközönként langyos szappanos vízzel áttörölni, majd teljesen megszárítani. Emellett alkalmanként bútorápoló olajjal is tisztítsd át. Fontos, hogy ne száradjanak ki, mert azzal elveszíthetik a rugalmasságukat és repedezni, töredezni kezdhetnek - emiatt ajánlott ásványmentesített vízzel permetezni őket. Viszont a nagyobb mennyiségű vizet nem szeretik, ezért esőmentes helyen használhatóak.


CORALINE műrattan kerti asztal

Műanyag kerti bútor

Az általános tisztán tartáson, lemosáson kívül nem igényelnek sok törődést. Mosd le őket szappanos vízzel, esetleg karcmentes súroló szerrel távolítsd el róluk a makacs szennyeződéseket. Léteznek speciális ápolószerek is, amelyek csillogást kölcsönöznek a műanyagnak és védőbevonatot is képeznek rajta. A polyrattan vagy a műrattan garnitúrák pedig olyan strapabíró darabok, amelyeket csak portalanítani kell. Tisztítani bármilyen nem maró hatású háztartási tisztítószerrel lehet, de sok esetben elég egy magasnyomású mosással történő lemosás is.

Alumínium kerti bútor

UV-álló és vízálló anyag, ami csak általános tisztítást igényel. Egyetlen hátránya, hogy nyáron elég könnyen felmelegszik.


KONNOR alumínium kerti bútorok

Rozsdamentes acél kerti bútor

Alkalmanként törölgesd át, és figyelj arra, hogy ne karcold meg a felületét semmivel. Gyakran kombinálják fával, üveggel, ezeket a megfelelő tisztítószerek alkalmazásával tarthatod karban. A rozsdamentes acél elegánsabb, tartósabb az alumíniumnál és nem is melegszik át olyan könnyen.

Kültéri szövet

Szövet típusoktól és természetesen az elhelyezéstől függ, hogy hogyan tudod tisztítani a kültéren lévő szövet bútorokat, kiegészítőket. Ha pl. egy párnáról van szó, azt könnyen kimoshatod mosógépben is, egy nagyobb bútort pedig vízzel vagy a makacsabb foltok esetén szappanos vízzel tudod megtisztítani.

Kültéri kiegészítők

A kiegészítő bútoroknak és tárgyaknak fontos szerepe van abban, hogy kint is meghitt, otthonos környezet tudj teremteni. Ide sok minden tartozhat, lényegében csak az ízlésed és a képzeleted szab határt a lehetőségeknek. Vízhatlan színes párnák és szőnyegek, plédek, vázák, dekorációk, kültéri hangulatvilágítás, kültéri italtartók, mécsestartók járulhatnak hozzá ahhoz, hogy hangulatosabbá szerethetőbbé váljon az a környezet, amiben a pihenésre, feltöltődésre szánt idő eltöltitek.


Ne feledkezz el a napernyőről vagy a pergoláról sem, hiszen ezek biztosíthatják a kerti bútorok közvetlen napsütéstől való védelmét. A napernyő könnyen állítható, mozgatható, szükség szerint áthelyezhető, a pergola pedig közvetlenül kapcsolódva a házhoz egységesebb képet biztosít. Ha pedig már a tavaszi-nyári szezonról van szó, és persze van elég helyed, akkor egy (vagy több) napozóágyra is érdemes lecsapnod!

SIESTA rattan napozóágy

 

Használd ki a nyár minden szabad pillanatát arra, hogy a lehető legkényelmesebb körülmények között a szabadban töltsd el az idődet! Vásárolj te is kültéri bútorokat!

PACIFIC II fekete alumínium pergola

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

Keresés