Legnépszerűbb alapanyagok – fa, fém, üveg. Melyiket válaszd? - DODO | Designban Otthon

Legnépszerűbb alapanyagok – fa, fém, üveg. Melyiket válaszd?

Manapság számtalan stílusú és anyagú bútor közül választhatunk, ha meg akarjuk találni a számunkra legmegfelelőbbet. Személye válogatja, hogy kinek milyen szempontok a legfontosabbak bútorválasztás esetén, de az biztos, hogy legtöbbünknél a minőség és az időtállóság biztosan az első helyen szerepel.

A tartósság két komponensből tevődik össze: az alapanyag és az eljárás, ahogyan legyártották az adott bútort vagy dekorációt. Az alábbi cikkünkben azzal kapcsolatban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy milyen alapanyagok vannak, melyiket miért érdemes választani, vagy éppen miért nem, illetve melyek az alapvető különbségek köztük.

Alapanyagokat tekintve leginkább 3 nagy kategóriát különböztethetünk meg: beszélhetünk fából, fémből vagy üvegből készült bútorokról. Ha szétnézel otthon, nagy többségben valószínűleg Te is ilyen bútorokat fogsz találni, illetve ezek variációit. Éppen ezért cikkünkben szeretnénk segítséget, illetve egy kis útmutatást nyújtani, hogy könnyebb legyen a választás!

A három fő alapanyag, amiket bútorok esetén megkülönböztetünk:

  • Fa bútorok (idetartoznak a tömörfa és a bútorlapból készült bútorok is)
  • Fémbútorok
  • Üveg bútorok

1. Fa bútorok

Az első és egyben legnépszerűbb alapanyag a fa, amit egyelőre semmilyen más alapanyag nem tud letaszítani a trónról. Töretlen népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy mindenféle sallang nélkül is nagyon gyönyörű és esztétikus bútorokról beszélünk, de ami még fontosabb, hogy a megfelelő ápolás mellett hosszú éveken át díszíthetik otthonunkat. Éppen ezért nagyon sokan választanak tömörfa étkezőasztalt vagy egy masszív polcot, szekrényt és ehhez vásárolják meg a hozzájuk illő a székeket, egyéb bútorokat, kiegészítőket. 

Fa bútorok esetén megkülönböztetünk számtalan altípust annak függvényében, hogy tömörfából vagy valamilyen fa alapanyagot tartalmazó bútorlapból készült darabról beszélünk. Ha szeretnél igazán mélyen belemerülni a fa bútorok világába, olvasd el a minőségi fa bútorokról szóló útmutatónkat, amelyben részletesen kivesézzük a tömörfából és bútorlapból készült bútorok jellemzőit, típusait, előnyeit és hátrányait!

Tömörfa bútorok

A tömörfát puha és kemény fafajtákra oszthatjuk szét. A puha fák könnyűek és flexibilisek, gyakran alapfaként használják és úgy borítják be valamilyen drágább fával. A kemény fák pedig önmagukban használatosak, faragásra is alkalmas alapanyagok. A ma legnépszerűbb fa típusok közé tartozik például a rózsafa, az akác, a mahagóni, a tölgy, a bükk, de tikfa vagy éppen a mangófa is.

A valódi fából készült bútorok ízig-vérig rusztikus stílusúak, ezért is olyan közkedveltek. Robosztus termetükkel úgy sugározzák a nyers erőt, hogy természetességükkel közben elképesztően otthonossá teszik az enteriőrt, így némi lágyságot és finomságot is hordoznak magukban. Ilyen fa bútor választása esetén mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy „élő” anyagként viselkednek, ezért bizonyos külső tényezők hatására hajlamosak lehetnek alakváltozásra vagy vetemedésre. Ezért találkozhatunk olyan jelenséggel például, hogy egy idő után a tömörfából készült étkezőasztalunk vagy TV szekrényünk 1-1 helyen megreped. 

MAKASSAR rózsafa bútorok

A tömörfa bútorok egyik nagy előnye még, hogy kültérre és beltérre is választhatók, viszont kültéri elhelyezés esetén figyelnünk kell az időjárás okozta viszontagságokra, ezért mindenképp fedett területre helyezzük el.

Bútorlap

A fa bútorok egyik olcsóbb alternatívája a különböző faanyagokból készült bútorlapok, amelyek árukkal egyenesen arányosan minőségben is lemaradnak tömörfa társaikhoz képest. Ennek ellenére vagy éppen ezért mai napig nagyon sokan választják az ebből készült darabokat, hiszen könnyen kezelhetőek, kis súllyal rendelkeznek és változatosabb, trendibb darabok készülhetnek belőle. Jelenleg nagyobb is rá a kereslet kedvezőbb ára miatt, és sokkal környezetkímélőbb az előállítása is.

Különböző minőségű falapok készíthetőek a felhasznált faanyag és a kötőanyag fajtájától függően, a felületét pedig minden esetben ellátják valamilyen bevonattal – vagy laminálják vagy furnérral borítják be. Ez a bevonat segíti megvédeni a lapokat a nedvességtől és könnyen tisztíthatóvá teszik azt.

A legelterjedtebb az MDF lap, amely közepesen sűrű fa alapanyagot tartalmazó bútorlap és minden tekintetben kiemelkedik a hasonló bútorlapok közül. Kiváló felületű, homogén szerkezetű, kedvező szilárdságú, továbbá lakkozható, festhető, jól ragasztható rá fólia vagy furnér. Általában szekrény előlapjai, fiókok elemei, polcok, irodabútorok, asztallapok készítéséhez alkalmazzák és tökéletesen megállja a helyét.

A tömörfa és a bútorlapokból készült termékek kevésbé előnyös tulajdonsága, hogy ha víz éri őket és megszívják magukat, megváltozhat a felülete és maga a bútor is megduzzadhat.

Ápolás

Ápolásukat tekintve nagyon egyszerű dolgunk van: egy egyszerű portalanítással kezdjünk, és vagy valamilyen bútorápolóval töröljük át a bútort vagy nagyon enyhén nedves, szappanos vizes törlőkendővel. A mai bútorokat gyakran olyan felületkezeléssel látják el, hogy más dolgunk nincs is, csak rendszeresen áttörölni bútorainkat. Amit semmiképp se tegyünk, hogy ne használjunk súrolószert vagy durva anyagú törlőt.

Tehát akármilyen fa bútor mellett is teszed le a voksod, nem igazán hozhatsz rossz döntést. Vedd figyelembe a számodra fontos szempontokat, és biztosan megtalálod azt a darabot, amivel becsempészheted a természetességet otthonodba!

2. Fémbútorok

Leginkább a modern stílus megjelenésének hozadéka a fémbútorok elterjedése. Persze, a klasszikus stílusban is gyakran megjelennek fém darabok, de ma már egy csillogó fémbútor sokkal inkább egy modern enteriőr eleme, hiszen az utóbbi évek lakberendezési trendjeinek egyike az arany, az ezüst és a rosé gold színű kiegészítők használata. Ezért az elmúlt években a legmenőbb otthonok biztosan fel lettek szerelve valamilyen dizájnos dohányzóasztallal, lámpával vagy valamilyen trendi dekorációval.

Egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a fával ellentétben ez az anyag jóformán soha sem gyengül meg. Így például nem engednek könnyen a rögzítések és a víznek is képesek ellenállni.

A fémből készült bútorokban van némi vagány elegancia, hiszen egyszerre hordoznak trendet és kortalan stílusosságot magukban. Konkrétan az art déco és a glamour az a két stílus, amely az ilyen felületű bútorokra alapoz, hiszen mindkettő esetében a szállodák hangulata, a fényűzés érzetének a megteremtése a cél. És minél több trendi fémbútorral pont ilyen hatást tudsz elérni!

GOLDEN BALL arany függőlámpa

A fentiek alapján sejtheted, hogy egy fémből készült bútor általában nem egy központi, hangsúlyos darabja otthonunknak, így például egy fémből készült étkezőasztalt ritkán látunk ismerőseinknél. Sokkal inkább kiegészíti a teret és feldobja visszafogott csillogásával. És épp ez az egyik olyan tulajdonsága, amiért szeretjük: remekül variálható más anyagokkal és textúrákkal. Így például nagyon jól mutat fával, üveggel, de akár műanyaggal is.

Ápolás

A fémtermékek esetén is ki kell emelnünk azt a remek tulajdonságot, hogy nem szorul semmilyen különleges „bánásmódra”, hiszen a folyamatos portörlés mellett csak egy általános bútortisztítóval kell őket áttörölni. Fontos, hogy ilyen bútorok esetén sem ajánlott érdes vagy durva felületű törlőt használni, hiszen azzal könnyedén kárt tehetünk fényes felületén.

3. Üveg bútorok

Egyszerű és stílusos. Ez a két jellemző biztosan elmondható az üveg bútorokról, de ezek mellett még számtalan olyan tulajdonságuk van, melyek miatt érdemes letenni rájuk a voksod!

GHOST trapéz alakú üveg dohányzóasztal

A modern otthonokban gyakran láthatunk ilyen bútorokat, hiszen egyszerűen nem tudnak kimenni a divatból. A klasszikus üvegasztalok mellett ma már számos trendi és különleges üveglámpát vagy polcot is találunk. Letisztultsága miatt talán az üveg az az anyag, amely a fentiek közül a legjobban kombinálható más anyaggal is  – leggyakrabban ilyen darabokat is láthatunk az otthonokban. Legyen az beton, kő, fa vagy akár fém, mind nagyon jól áll az üvegnek. Sőt, még egyedibbé tudják varázsolni az enteriőrt!

Üvegből készült bútorok esetén a látszat gyakran csal, hiszen bármennyire is törékenynek tűnik, olyan vastagságú és olyan masszív üvegből készítik el az adott darabot, hogy jóval strapabíróbbak, mint gondolnánk. Persze, a másik 2 alapanyaghoz képest jóval sérülékenyebb, de megfelelő használat mellett sokáig díszíthetik otthonunkat.

Egy üvegből készült bútorral optikailag tágíthatjuk a teret, hiszen ezek a darabok könnyűnek és levegősnek hatnak. Tehát ha kisebb méretű a lakás vagy a szoba, esetleg szeretnéd még nagyobbá "tenni" otthonodat, egy üveg bútor mindenképp jó választás lehet! Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy túl sok üveg bútor elhelyezése egy helyiségben általában rideggé teszik a légkört, és épp a kívánt otthonosság ellentétét fogjuk elérni.

PURE NATURE tikfa dohányzóasztal

Ápolás 

Alapvetően, ha nem éri ezeket a darabokat semmilyen extrém külső behatás, nagyon sokáig szolgálhatnak minket. Minden alapanyagra igaz, hogy rendszeres és megfelelő ápolás mellett hosszú időn keresztül jól mutatnak, de egy üveg bútor esetén egy ujjlenyomat vagy egy vízfolt sokkal látványosabb, míg egy fa vagy fémbútoron egyáltalán nem látszik meg. Ezért valószínűleg sokkal gyakrabban, akár naponta is érdemes egy ilyen darabot áttörölni.

Rendszeres portalanítás mellett használj alkoholos ablaktisztítót és puha törlőkendővel töröld át a bútorok felületeit.

Természetesen fa, fém és üveg bútorok még mellett vannak egyéb alternatívák, amelyek közül választhatsz, ha bútorról van szó. Például műanyagból vagy betonból készült darabok közül is válogathatsz, de a három fentebb taglalt típus a legelterjedtebb és leggyakrabban használt alapanyag.

Bármelyik mellett is dönts, mindegyik jó választás lesz, csak találd meg a tökéletes helyet a számukra! Ha pedig további segítségre van szükséged, keress minket bizalommal! :)

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés