Az időtálló bútorok, avagy a tömörfa bútorok előnyei - DODO | Designban Otthon

Az időtálló bútorok, avagy a tömörfa bútorok előnyei

A bútorválasztás rendkívül fontos része az otthonunk kialakításának. A bútordarabok beszerzését mindig hosszas tervezés előzi meg, hiszen az adott bútort nem rövid távra vásároljuk. Cikkünkben az időtálló tömörfa bútorok jellemzőit és előnyeit vesszük sorra, hogy ezzel is segítsük a döntést.

A fa, mint alapanyag

Bútorokat már nagyon régóta készítenek többféle alapanyag felhasználásával. Az első hatékonyan megmunkálható anyag a fa volt, melynek a legnagyobb előnyét az jelentette, hogy eleve feldolgozható formában volt jelen a természetben, szemben más anyagokkal, amelyeket még elő kellett állítani. A történelem során készítettek bútort kőből, fémből, bőrből, textilből, műanyagból, de a fából készült bútorokat egyik sem tudta felülmúlni.

Azt, hogy egy fa bútor milyen jellegzetességekkel fog rendelkezni, nagymértékben megszabja az elkészítéséhez használt fa milyensége.


BODEGA mangó dohányzóasztal 100 cm

Tűlevelű fák

A tűlevelűek olyan örökzöld növények, melyek a puhafák közé tartoznak. A legismertebbek:

  • Tiszafa - hazánkban védett növényfaj, ezért a bútorgyártásban és készítésben ma már nem játszik szerepet, de lassú növése miatt eleve nem is volt alkalmas az ipari méretű felhasználásra. Kultúrtörténeti szerepe jelentős, régen elsősorban kisebb tárgyak készítéséhez, berakásokhoz használták.
  • Lucfenyő - Sopron és Kőszeg környékén őshonos ez a lágy, könnyű, jól pácolható fafajta. A bútorgyártás tömörfa és furnér formában is használja, de az építőipar, ajtó- és ablak-gyártás is alkalmazza. Készülhet belőle hajópadló, lambéria is.
  • Jegenyefenyő - a lucfenyővel azonos módon alkalmazzák, de hajópadlónak kevésbé alkalmas.
  • Feketefenyő - a bútorgyártásban ritkán használják az erős göcsössége miatt. Telítve azonban kültéri bútorok készítésére, és építőipari alapanyagként is alkalmassá válhat a felhasználásra.
  • Vörösfenyő - az európai vörösfenyő lombhullató. A bútorgyártás használja tömörfa és furnér formájában is. Alkalmas hajópadlónak és falburkolatnak, ajtó, kapu, korlát is készíthető belőle.
  • Erdeifenyő - a legjobban alkalmazkodó fafajta, amelyet a markáns rajzolata miatt tömörfaként és furnérként a bútorgyártásban szívesen használnak. Készülhet belőle külső és belső ajtó, ablak, lambéria, de akár tetőzsindely is.
  • Duglászfenyő - őshonos Észak-Amerika óceánparti vidékein, itt a magassága elérheti akár 100 métert, a törzsátmérője pedig a 1,5-4 métert. Használja a bútorgyártás, épület-asztalosipar.
  • Mamutfenyő - hazánkban a bútoripari felhasználása nem mérvadó, de sok cég forgalmaz mamutfenyőből készült bútorokat.

Lombos fák

  • Tölgy (nemes tölgy) - a bútorgyártás leggyakoribb anyaga mind tömörfa, mind furnér formában. Tartóssága miatt kültéri alkalmazása is lehetséges, készülhet belőle bejárati ajtó, kapu, külső lépcső, korlát vagy akár kültéri bútor is.
  • Csertölgy - a nemes tölgynél szálkásabb, durvább és repedékenyebb. Belső térben bátran használható, de kültéri szerkezetek anyagának nem alkalmas. Szelídgesztenye - szép, kiválóan megmunkálható, tartós faanyag, amit a bútorgyártás is előszeretettel használ.
  • Szil - tömörfa kisbútorok gyártására alkalmazzák.
  • Kőris - kemény, szilárd, ütés és törésálló fafajta, ami nehezen hasad, de jól pácolható, fehéríthető. Bútorgyártásban furnér és tömörfaként használják.
  • Akác - hazánk erdőállományának 20%-át képezi. Kemény, tartós, de gőzölve hajlítható. Ma már konyha- és szobabútorokat is készítenek belőle.
  • Eperfa - kopásálló, tartós, durva rostú, szálkásodó, kemény fa, amit a bútorgyártásban, az esztergályozott és faragott dísztárgyak készítésében alkalmaznak.
  • Vadcseresznye, madárcseresznye - ezeket telepített erdőkben is termesztik kifejezetten bútorgyártási célokra. Értékes, igényes bútorok keresett alapanyaga. Természetes szépsége miatt a belsőépítészet egyik legkedveltebb anyagává vált.

Szórtlikacsú fák

  • Dió - kemény, kopásálló, szilárd, szépen faragható, gőzölve jól hajlítható, pácolható, fényezhető. Értékes bútorok alapanyaga. Készülhet belőle parketta, belső lépcső, korlát, falburkolat is. Bútornak mind tömör, mind furnérozott formában alkalmas.
  • Bükk- a hajlított bútorgyártás és rétegeltlemez-gyártás legfontosabb alapanyaga, viszonylagos olcsósága, homogenitása és világos színe miatt.
  • Gyertyán - kopásálló asztallapokat gyártanak belőle éttermekbe, vendéglátóhelyekre. De kiváló szerszámnyelek és esztergályozott munkák készítésére is.
  • Hárs - homogén szövetszerkezete miatt a legjobban faragható fafajok közé tartozik. Fafaragások, szobrok, rétegelt lemez, ceruza, ládagyártás a leggyakoribb felhasználási területei.
  • Juhar - beltéri bútorokat készítenek belőle tömörfa és furnér formában. Vadalma - kisebb bútorok, esztergált és faragott dísztárgyak készülnek belőle.
  • Vadkörte - nagyon tömör, kiszáradása után nem vetemedik, kemény és kopásálló. A bútorgyártás és belsőépítészet értékes alapanyaga, mintázata alig van.
  • Vadgesztenye - könnyű, puha faanyag ami jól fűrészelhető, gyalulható, esztergályozható. Könnyű és gyors szárítani, jól hajlítható.
  • Nyár - a bútoriparban lécbetétes bútorlapok, kárpitos keretek, vakkeretek anyaga.

Trópusi fák

A trópusi fák közös jellemzője, hogy nagy az ellenálló képességük a környezeti hatásokkal szemben, dekoratív fa szerkezettel rendelkeznek és a színviláguk szépsége is páratlan. A bútorgyárak előszeretettel használják őket tömörfa vagy furnér formájában. A teljesség igénye nélkül a legjelentősebbek a következők:

  • Ébenfa - sokféleképpen felhasználható, a bútorgyártásban luxusminőségű szekrények, berakásos díszítések és intarziák készítésére használják. Exkluzív, drága faanyag.
  • Palisander - indiai rózsafa, bahiai rózsafa, jacaranda. Tömörfa és furnérlemez formában egyaránt alkalmazzák, két évszázada képvisel nagy értéket a minőségi bútorkészítésben.
  • Okume - faanyagként csekély ellenálló képessége miatt csak furnérként hasznosítják, a vonzó külleme azonban alkalmassá teszi bútor panelek borító lemezének.
  • Tikfa - parketta, lépcső, kerti bútorok és külső nyílászárók kedvelt ellenálló anyaga, de bútorokat, pl. étkező- vagy dohányzóasztalokat is készítenek belőle, mint ahogy rusztikus akasztókat vagy lámpákat is.

Tömörfa bútorok

Amikor az otthonunkat rendezzük be, mindannyian arra vágyunk, hogy a kiválasztott bútorok funkcionálisak, esztétikusak, designosak és lehetőleg természetesek legyenek. Ezeknek a kritériumoknak a tömörfa bútorok felelnek meg a legjobban.


A MAKASSAR termékcsalád darabjai a legnépszerűbb rózsafa bútorok.

A tömörfa bútorok ugyanis 100%-ban természetes fából készülnek, azaz nem tartalmaznak semmilyen mesterséges anyagot. A design miatt legfeljebb fémmel vagy üveggel kombinálják őket. Kiváló a minőségük és ellenállóak, köszönhetően a gyártásukhoz felhasznált kiváló alapanyagoknak, amelyek megjelenésükkel, tartósságukkal kiállják az idők próbáját.

Miért érdemes tömörfából készült bútorokat választani?

Az első és legfontosabb ok a hosszú élettartam. A tömörfából készült bútorok ugyanis jellemzően akár több 10 évig is jó állapotban maradhatnak, megfelelő karbantartás mellett. Némi felújítással, „designolással” a nagymama, fából készült kredencét is az étkeződ stílusos alkotóelemévé varázsolhatod. Egy kis csiszolás, egy kis festék, és máris egy gyönyörű, vintage bútordarab díszíti a konyhád. Tehát a tömörfa felhasználásával megalkotott bútorok akár több generáció kényelmét is szolgálhatják.


ONGX mangó tárolószekrény 177 cm

A tömörfa bútorok emellett még számos más pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek:
  • Tartós és időtálló alapanyagokból készülnek.
  • Természetes megjelenésük, a faanyag egyedi erezettsége, struktúrája és illata semmivel sem helyettesíthető.
  • Kortalanok, soha nem mennek ki a divatból.
  • Nagyon széleskörű az elérhető választék, amiből válogathatunk.
  • Változatosságuknak köszönhetően könnyen össze lehet hangolni őket a már meglévő bútorainkkal.
  • Bár nem a legolcsóbb bútorok közé tartoznak, de megérik az anyagi befektetést, hiszen értékállóak, ha kell, bármikor könnyen értékesíthetőek.
  • Feldolgozás előtt teljesen ki vannak szárítva, ezért nem fognak repedezni vagy deformálódni - ellenállnak a fizikai hatásoknak.

Fontos, hogy ezek a bútorok masszív, stabil szerkezettel rendelkeznek, az időtállóságuk is elsősorban ennek köszönhető. Szilárdságuk össze sem hasonlítható egy bútorlapból készült szekrényével, melyek ugyan mutatósak, de szerkezetileg jócskán elmaradnak a tömörfából készült bútordaraboktól. Ám a fabútoroknál is oda kell figyelni, hogy megbízható gyártótól vásároljunk. Egy nem megfelelően kiszárított fa alkotórész a későbbiekben könnyen elvetemedhet, ami akár a bútorajtó elhajlását is eredményezheti.

A tömörfa bútor érték, ami eleganciát sugároz. Kellemes, otthonos hangulatot teremtenek a lakásod bármely helyiségében! Remek kiegészítője lehet konyhádnak, nappalidnak, hálószobádnak, de tulajdonképpen bármely helyiségednek. Ha a sötétebb bútorokat kedveled vagy csupán az jobban illeszkedne stílusban a lakásodhoz, válassz mahagóniból, rózsafából vagy akár diófából készült darabot! Amennyiben a világosabb bútorok híve vagy a kőrist, a bükköt vagy a juhart ajánljuk neked!

A tökéletlenségük is természetes

A tömörfa bútorok szépségét pontosan az a tökéletlen természetesség adja, ami különlegessé és egyedivé teszi őket. Természetes folyamat, hogy a világosabb színű fa besárgul, hiszen az idő múlásával elveszíti a benne lévő pigmenteket. Ez nem baj, hiszen ezzel még szerethetőbbé válnak.

Szintén jelentős ok, amiért érdemes a tömörfa bútorokat választanod, az az egyedi megjelenés, amit létrehoznak a fa alapanyagok megmunkálása során, ugyanis rengeteg formai kivitelezés létezik, arról nem is beszélve, hogy maga a mintázat annyira gyönyörű, hogy minden darab különleges lesz tőle. Egy jó minőségű fának a kidolgozása számos lehetőséget rejteget magában. Olyan részletgazdag megoldásokat, kialakításokat, motívumokat alkothat meg az asztalos, melyek egy furnérlemezből vagy MDF-lapból készült bútorok esetében nem lehetségesek. Egy jól megmunkált, egyedi kialakítással bíró dohányzóasztal vagy akár íróasztal elegáns és egyedülálló megjelenést adhat lakásodnak.

Milyen tömörfa bútorokat érdemes beszerezned?

Rózsafa

Lakásba és irodába is nagyon népszerű választás a rózsafából készült bútor. A rózsafa kemény és ellenálló, olyan esztétikusan sűrű struktúrával, ami a belőle készült bútorokat kiemeli az átlagos bútorok közül. Az egyik legszebb tömörfa anyag, enyhén vöröses színe miatt nagyon közkedvelt, egyedi luxust sugároz.

Tölgyfa

A tömör tölgy előnyeit is kihasználhatod, egy tölgyfa hokedli beszerzésével, ami az otthonod több helyiségében is a szolgálatodra siethet. Funkcionálhat ülőalkalmatosságként a konyhában vagy lerakóasztalként a nappaliban, esetleg éjjeliszekrényként a hálószobában. Mivel a tölgy az egyik legkeményebb fa, csak gőzölés után tudnak dolgozni vele. A keménysége azonban jól jön akkor, amikor egy idő-, fény- és hőálló felületre van szükséged - mondjuk egy asztallapra, amin nem fognak a mechanikai hatások sem.

Tikfa

A különleges tikfa bútorok is az otthonod díszei lehetnek, például egy nagyon szép komód formájában. A 70-80 éves korában kivágott tikfát feldolgozás előtt még egy-két évig szárítják, Mivel rendkívül strapabíró, nemcsak bútorok, hanem balkonok építésére is használják.

Mangófa

Az étkező sem maradhat tömörfa bútor nélkül. Itt jelenthet kreatív megoldást egy mangófa étkezőasztal, ami a jellegzetes színét az alapanyagként használt mangófa korának köszönheti. Minél öregebb a fa, annál sötétebb lesz a belőle készült bútor és annál gyakoribb benne a narancssárgás árnyalat.

Akácia

Az akácia nem összekeverendő az akácfával. Az akácia ugyanis egy olyan trópusi fafajta, ami Dél-Amerikában és Ázsiában őshonos. A belőle készült bútorok azonnal felhívják magukra a figyelmet. Nagyon ellenálló és tartós tömörfa bútor készülhet belőle, például tekintélyes méretű TV szekrény is, amin az idő múlása sem fog. Nem kell attól tartanod, hogy az öregedés vagy a sárgulás jelei elcsúfítanák. Természetesen a megfelelő ápolásáról rendszeresen gondoskodnod kell, mint általában minden más bútor esetében is.

Akácfa

Az akácfa hazánkban nagyon ismert alapanyag, amit a tulajdonságai miatt előszeretettel használnak bútorgyártásra is. Készítenek belőle például szoba és konyhabútorokat, de asztalokat is mindenféle méretben.

Fenyőfa

A fenyőfa is olyan környezetbarát bútor alapanyag, ami egyszerű, elegáns megjelenésével és kedvező tulajdonságai révén (rugalmas, tartós, nem deformálódik) jól alkalmazható. Ha már nagyobbak a gyerekek, akkor a gyerekszobában akár egy emeletes fenyőfa ágy is helytakarékos megoldást biztosít. A fa struktúrája nagyon szép, ráadásul kellemes, gyanta illata van, amit sokan kifejezetten szeretnek is.

Egyedi bútor csináltatása vagy már kész bútorok vásárlása?

Ha új bútort vagy bútorokat szeretnél a lakásodba, rengeteg gyártó termékei közül választhatsz. Nézelődhetsz kisebb bútorstúdiókban, nagyobb bútoráruházakban vagy online webshopokban is. Napjainkban a kínálat hatalmas és rendkívül szerteágazó, ám még így is előfordul, hogy nem találod a helyiség kialakításához illeszkedő és az elképzeléseidhez passzoló bútordarabot.

Ha például egyedibb, összetettebb szerkezetű konyhabútorra vagy szekrénysorra van szükséged, mely remekül beleillik a helyiség összképébe méretben és designban egyaránt, akkor számodra bútort csináltatni a legideálisabb. Ez esetben a bútor minden kis részletét a saját kívánságod szerint alakítják ki, olyan méretben és színben, valamint olyan tartozékokkal és felszereléssel, amilyennel szeretnéd.

A bútorcsináltatás egyik hátránya azonban, hogy nem veheted előre szemügyre a kívánt bútordarabot és hosszasabb várakozás követi a megrendelést, mint a már kész darabok esetében. Emellett általában a gyártás költségei is magasabbak. Ám ahány gyártó és asztalos, annyiféle minőség és annyiféle ár. Manapság már kiváló minőségű, szebbnél szebb designnal rendelkező szekrényeket, étkezőasztalokat, étkezőszékeket és további bútordarabokat vásárolhatsz áruházakban és webáruházakban is. Már egy-egy terméket is többféle kialakítással készítenek el, hogy a már elkészített bútorok között is kedvére tudjon mindenki válogatni.

Végül akár bútorvásárlás, akár bútorcsináltatás mellett döntesz a lényeg a jó minőségű, strapabíró alapanyag. Így erre kiemelten figyelj oda a kiválasztáskor!

A tömörfa bútorok ápolása

A tömörfa bútorok ápolása alapvető fontosságú ahhoz, hogy akár több évtizedig is az otthonod fényét emelhessék. A rendszeres portörlés egy olyan puha ronggyal, ami nem karcolja meg a fa felületét, a fa fajtájának megfelelő bútorápoló szerek alkalmazása több évvel hosszabbíthatja meg az élettartamukat.

A tisztítás alkalmával soha ne használj klór tartalmú terméket vagy zsírtalanítókat. Érdemes a lenmagolajat is félretenni, mert eltömítve a fa pórusait sötétebb árnyalatúvá teszi azt. Ügyelned kell a nedvesség, illetve a túl alacsony páraszintre is, mert ezek vetemedéshez vagy repedések kialakulásához vezethetnek. A tömörfa bútoroknak a 40-60% közötti relatív páratartalom és a 20-22°C hőmérséklet a legoptimálisabb.

A tikfa és trópusi fa kezelésére létezik olyan speciális védő olaj, ami megóvja a teakfa és más kezeletlen tömörfa bútorok állagát. Előnye, hogy színtelen, mélyen beivódik a fába, nem képez filmréteget, miközben bevonja a rostokat. Alkalmazásával a fa vízállóvá tehető.

A DODO-nál kapható tömörfa bútorok fajtától függően le vannak kezelve egy olyan réteggel, amit már csak után kell ápolnod. Tényleg csak arra kell figyelned, hogy extrém helyzetnek ne tedd ki, például kültérre ne helyezz olyan asztalt, aminek a leírásában azt nem látod feltüntetve. Ha pedig kérdésed merülne fel ezzel kapcsolatban, kérdezz bátran elérhetőségeink egyikén. :)

Az egyedi tömörfa bútorok előkelőek és természetesek. Nemcsak az otthonodat öltöztetik fel, de eredetiségükkel magukban hordozzák a fa melegségét, az erdő tiszta levegőjét, a természetes felületek nyújtotta hangulatot. Szilárdak és tartósak, értékállók és felújíthatók, egészségesek, természetesek, élők.

Élj a lehetőséggel te is, rendezd be az otthonodat időtálló tömörfa bútorokkal, ehhez pedig nem is kell messzire menned, hiszen kínálatunkban több mint 1200 fa bútort találsz!


ARCHITECTURE tölgyfa dohányzóasztal

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés