Bőrbútorok - Az időtálló elegancia szimbólumai - DODO | Designban Otthon

Bőrbútorok - Az időtálló elegancia szimbólumai

Egy fárasztó nap után jó megpihenni - főleg, ha ezt a kedvenc bőr foteleden vagy bőr kanapédon teheted meg. Már ha van egy valódi bőrből készült bútorod, ami éveken át hű társad lehet a “bajban”. Ha nincs, itt az ideje, hogy vásárolj egyet!

Igen. Tudjuk, a valódi bőrbútorok borsos ára és a karbantartásukkal kapcsolatos tévhitek elrettenthetnek, de hidd el: megfelelő és gondos ápolás mellett a bőr meghálálja a törődést és hosszú ideig szolgálja a kényelmedet. Tudj meg mindent a valódi bőrbútorok tulajdonságairól és ápolásáról legújabb cikkünkből!

Mi a nyersbőr?

A nyersbőr olyan állatokról lenyúzott, de még ki nem készített bőr, amely a bőr- és szőrmeipar nyersanyagát képezi. Bőrgyártási célokra főként az emlősállatok, elsősorban különböző korú és nemű szarvasmarhák bőrét használják fel, de gyakori a kecske, a juh, és a sertés nyersbőrök felhasználása is. Ritkábban hüllőbőröket is (kígyó, gyík, krokodil) használnak díszműbőrként, ill. luxus lábbelik készítésére. A nyersbőr egy további felhasználásra alkalmas alapanyag, amelyből feldolgozás (ún. cserzés) után a készbőr jön létre.

A nyersbőr felépítése és tartósítása

A friss nyersbőr a magas víztartalma mellett nagy százalékban fehérjékből, kisebb részben zsírokból, ásványi sókból és enzimekből áll. Az összetevők aránya az állat fajtájától, korától és nemétől függően változik. A nyersbőr szövettani felépítése - bár vannak fajtára jellemző eltérő jegyek - emlős állatoknál nagy hasonlóságot mutat.

A nyersbőr felhámból (a bőr külső, vékony rétege), irhából (a bőrgyártás szempontjából a legfontosabb réteg), illetve hájasrétegből áll. A felhám a bőr 2-4%-át, az irharéteg a 85-88%-át, a hájasréteg pedig a bőr 10%-át teszi ki. Az irharéteget kötőszöveti rostok sűrű összefonódása alkotja, ez adja a bőr értékes mechanikai tulajdonságait.

A nyersbőrt tartósítani kell a bőripari feldolgozásáig, mert a benne található szerves vegyületek és víz miatt gyorsan bomlásnak indul. A tartósítás célja a romlást okozó mikroorganizmusok életfeltételeinek visszaszorítása, ami legkönnyebben a víz elvonásával érhető el - szárítással, sózással és a kettő kombinációjával.

Mi a cserzés?

A cserzés, vagy régebbi elnevezés szerint a „kikészítés”, egy olyan fizikai-, kémiai- és technológiai folyamat, amelynek során a feldolgozatlan nyersbőrből készbőrt hoznak létre. A cserzés célja idő- és hőálló, a mindenkori rendeltetésnek megfelelő puha, simulékony vagy feszes, rugalmas bőr előállítása. A cserzés folyamata nem visszafordítható, így az említett tulajdonságok a készbőrt tartósan jellemzik.

Milyen cserzőanyagok vannak?

A cserzőanyagok a cserzési folyamat során képesek a nyersbőr átalakítására. A növényi cserzőanyagok, különböző növényi részekből nyert csersavak - a kocsányos tölgy kérge, és gubacsa (makktermésének a gubacsdarázs szúrása nyomán keletkező kinövése) volt. Elterjedten használták még a fenyőfélék (különösen a lucfenyő) kérgét és a cserszömörce levelét.

A leggyakoribb cserzési mód az ásványi cserzés, pontosabban a krómcserzés, ami rövid idő alatt, krómsók felhasználásával történik. A krómcserzett bőrök általában puhábbak, nagyobb szakítószilárdságúak, hővel és kémiai hatásokkal szemben ellenállóbbak, nyúlékonyabbak, jó higiéniai tulajdonságúak és kitűnően színezhetők.

Gyakoriak a kombinált cserzési eljárások is, pl. a krómcserzés-növényi cserzés kombinációja, amely azért értékes, mert ötvözi a növényi cserzésű bőr tömöttségét és vízállóságát a krómos cserzésű bőr rugalmasságával, szívósságával, tartósságával. Létezik még alumínium (timsó)-, cirkon- és formaldehides cserzési eljárás is.

Mi a különbség a valódi bőr és a műbőr között?

A műbőrök a természetes bőr helyettesítésére szolgáló, ipari technológiával előállított hajlékony lapszerű termékek. A műbőrök története a polivinilklorid (PVC) kenőanyagként való használatával kezdődött. A műbőrök gyártásánál két technológia létezik: az egyiknél nem használnak hordozó anyagot, a másiknál egy hordozórétegre viszik fel a műanyag bevonatot, így szilárdabb és méret tartóbb lesz az így kapott műbőr. A hordozóanyag lehet szövet, kötött kelme, nemszőtt kelme, nemez vagy papír. Ahogy a nevük is utal rá: (“műbőr”) semmi közük sincs a valódi bőrhöz A valódi bőr erős, rugalmas, szellőzik és egy „életre szól”, ezzel szemben a műbőr élettartama csak 1-1,5 év.


TAURUS valódi bőr hokedli

A bőr eredetének története

A bőrkikészítés több mint 7000 éves múltra tekint vissza. Már az őskori ember is felhasználta a bőröket eszközök, ruhák készítésére, a napon megszárított pedig bőrt, sózással és füstöléssel tartósította.

A bőrgyártás

A bőrgyártás során a tartósított nyersbőrből előbb az ún. pőrét, majd cserzett bőrt, végül megmunkált, kikészített bőrt, készbőrt állítanak elő. A készbőr tartós, hővel szemben bizonyos mértékig ellenálló, puha, simulékony vagy feszes, rugalmas bőr.

A bőrgyártás folyamatának négy szakasza van:

  • a bőrgyártás előkészítő műveletei (vizes műveletek)
  • a cserzés
  • a cserzés utáni mechanikai műveletek
  • a kikészítés

A cserzést előkészítő műveletek

A bőrt elő kell készíteni a cserzésre. Ennek első lépése az áztatás, amivel pótolják a tartósított bőr nedvességtartalmát és eltávolítják a szennyező anyagokat. Ezután jön a meszezés, azaz a szőrzet és a felhám lazítása, amit a húsolás (a hájashártya eltávolítása) követ. A kopasztás és színelés során eltávolítják a maradvány szőrtüszőket és pigmenteket - ezután lényegében az irharéteg (a pőre) marad. A pőre hasításával beállítják a bőr vastagságát, majd mésztelenítik azt (azaz mentesítik a vegyi anyagoktól). Végül a pácolás révén fokozzák a bőr nyúlékonyságát és rugalmasságát.

A cserzés

A cserzés különböző fizikai és kémiai folyamatok sorozata, amelynek során a nyersbőrből az előbb felsorolt előkészítő eljárások után készbőrt hoznak létre. A készbőr tulajdonságait nagymértékben az alkalmazott cserzési eljárás határozza meg. A leggyakrabban használt cserzési eljárások:

  • a növényi cserzés
  • az ásványi cserzés (króm-, alumínium- és cirkon cserzés)
  • egyéb cserzési módok (aldehides cserzés, zsírcserzés)
  • kombinált cserzési eljárások

A cserzés utáni mechanikai műveletek

A cserzőfürdőből kikerülve a bőröknek nagy a víztartalma, ami akadályozza a további megmunkálást, ezért a víztartalmat csökkenteni kell. A víztelenítés történhet préseléssel, sajtolással, szárítással. A készbőrt hengerelik, puhítják, csiszolják, fényezik, vasalják.

A készbőrök csoportosítása

a) A bőr fogása szerint

  • Boxbőr - krómcserzésű, simulékony, rugalmas, egyenletesen tömött és lágy fogású.
  • Softy (puha) bőr - a boksz bőrnél puhább fogású, nyúlása nagyobb.
  • Nappa bőr –textilszerűen lágy, nagyon puha fogású, nagy nyúlékonyság jellemzi.

b) A bőrfelület jellege szerint

  • Teljes barkás bőr - az állat fajtájára jellemző barka rajzolat jól felismerhető.
  • Korrigált barkájú bőr - a bőr hibás barka oldalát csiszolással és fedőfestékkel korrigálják.
  • Velúrbőr – bársonyos felületű, színezett, posztó-szerűen puha bőr.
  • Nubuk bőr – a velúrnál finomabb, bársonyos felületű puha bőr.
  • Színoldali/húsoldali hasíték

c) A kikészítés típusa szerint

  • Natúr bőr – növényi cserzésű, természetes színű, külön kikészítés nélküli bőr.
  • Anilines bőr - a legjobb minőségű, hibátlan barkarajzolatú bőr, melyet anlinszinezékkel színeznek, majd felületét appretúra réteggel látják el.
  • Félanilines – az enyhe barkahibákat vékony fedő festéssel tüntetik el.
  • Fedett kikészítésű bőrök – fedőfestéssel, esetenként appretúraréteggel ellátva készülnek.
  • Lakkbőr – készülhet színezés nélkül, vagy anilin színezékkel színezve. A bőrök színoldalát poliuretán alapú magas fényű lakkal fedik.

d) A bőr felületi kiképzése szerint

  • Sima felületű bőrök – vasalt, sima felületű, magasfényű, természetes barkájú bőrök.
  • Barkapréselt bőrök – a fedőfestés után az eredeti barkájának megfelelő mintázattal préselik.
  • Préselt barkájú bőr – felületét más állat barkáját utánzó vagy egyéb mintázattal préselik.

Bőrfeldolgozóipari termékek

Hol használunk készbőröket? Az élet számos területén: a cipő-, ruha-, bőrdíszműiparban, műszaki bőráruk gyártásához (gépszíjak, tömítések), munkavédelmi cikkekhez (kötények, vállvédők, lábvédők), sportcikkekhez (labdák, golfütők, lószerszámok) és a kárpitosiparban.

A bőrművesség

A bőrművesség kialakulása

Az őskori ember, ha vadászni indult, állatbőrbe bújt, védve magát az időjárás viszontagságaitól. A korai kőkorszakból származó kőszerszámok és csonttűk is arra utalnak, hogy az akkori ember képes volt az elejtett állatok bőrét ruhának, lábbelinek vagy takarónak elkészíteni.

A bőr díszítésének lehetőségei

A bőrtárgyak díszítése a tárgy szerves részeként, attól elválaszthatatlan egységben formálódott sokszor utalva viselőjének társadalmi hovatartozására is. A legismertebb díszítési módok a bőrdíszműiparban: a szironyozás, a rátétes díszítés, a domborítás, lyukasztás, cakkozás, bőrmetszés, fém díszek, szegecsek, gyöngyök, drágakövek használata, festett, nyomott minták alkalmazása, aranyozás, batikolás, hímzés, dísztűzés, hajtások, redők alkalmazása.

Mit kell tudni a valódi bőrről?

A bőrbútorokról általában

A bőrbútorok mindig egyet jelentettek az eleganciával, az időtállósággal és a gazdagsággal. Egyes feltételezések szerint Görögország területén már i.e. 7000 környékén is megtalálhatóak voltak bőr fedésű ülőalkalmatosságok, de a legelső bőr fedésű székekről szóló dokumentációk az i.e. 3100-2686 közötti Egyiptomból maradtak fenn.

Az évszázadok során a mesterek egyre szebb és kifinomultabb bőrbútorokat tudtak készíteni, borsos árukkal a nemesi réteg kiváltságává téve azokat. Mára szinte minden színben és stílusban kaphatóak rendkívül jó minőségű bőr fotelek és kanapék - igaz ezek napjainkban sem számítanak olcsónak.

Mik a bőrbútorok előnyei?

A bőrbútorok népszerűsége töretlen, nem véletlenül. A bőr évezredeken át bizonyította, mennyire tartós és értékes természetes alapanyaga lehet a bútoroknak is. Kellő hozzáértéssel felhasználva és az innovatív feldolgozás eredményeképpen bármelyik otthonban megállja a helyét.

Ha bútorvásárláson töröd a fejed, akkor Neked is érdemes figyelembe venned azokat az érveket, amelyek a bőrbútorok mellett szólnak:

  • A bőr természetes anyag, ezért olyan előnyös tulajdonságai vannak, amelyek semmilyen más bevonatról nem mondhatóak el: hőmérséklet-kiegyenlítő, légáteresztő, a nedvességet felveszi, de a vizet távol tartja, véd a porallergia ellen, ugyanis a port nem engedi behatolni. Hosszú élettartammal rendelkeznek és az idő múlásával összhangban egyre szebbek és patinásabbak lesznek.
  • Hosszú éveken át élvezheted a kényelmüket úgy, hogy közben nem veszítenek az értékükből, emiatt kifejezetten jó beruházásnak is mondhatóak.
  • Tartósak - persze csak akkor, ha sikerül megvédeni őket a házi kedvencek karmától, fogától.
  • Meghálálják a szakszerű gondoskodást.
  • Állandó hőmérsékletet biztosítanak: nem forrósodnak fel vagy nem válnak jéghideggé.
  • Reprezentatív, elegáns és nagyon változatos megjelenést biztosíthatnak egyediségükkel.
  • Ízlésesek, elegánsak, többféle lakberendezési stílushoz is jól passzolnak.

A bútoriparban alkalmazott készbőrök felosztása

a) Anilines készbőr

Itt kerül a legnagyobb mértékben megőrzésre a bőr természetes jellege - a felülete nem egységes, láthatóak rajta a ráncok, sérülések, rovarcsípések. Mindez nagyon természetessé és egyedivé teszi. A pórusok nyitottak, így a készbőr jól lélegzik, ezért képes mindig felvenni a környezete hőmérsékletét és összehasonlíthatatlan kényelmet biztosít az ülésnél. Puha, finom bársonyos érintésük miatt nagyon kényelmesek. Átlátszó festékkel kezelik, a bőr eredeti textúrájának, mintázatának megőrzése érdekében. Mivel könnyebben kopik, a kezdetektől fogva rendszeresen tisztítanod és gondoznod kell.

b) Nubuk (csiszolt bőr)

A Nubuk felületi kidolgozása csiszolással van befejezve, ezzel olyan bársonyos és puha felületet érnek el, amely érintésekor finom rajzolatok jelennek meg.

c) Pull-Up

Annyiban tér el az általános anilines bőröktől, hogy a felületén további zsír-, olaj- vagy viasz védőbevonatot is alkalmaznak.

d) Szemianilines készbőr

A felülete gyenge pigment réteggel kezelt, amely egységesíti, de nem változtatja meg a természetes jellegét.

e) Pigmentált készbőr

Pigment festék alkalmazásával kerül befejezésre, a készbőr csiszolt külső oldalára, amelynek takaró hatékonysága van és gyakorlatilag egységesíti a készbőr felületi jellegét, és ellenállóbbá teszi a szennyeződésekkel szemben. Az ilyen készbőr felülete kevesebb természetes jelleget mutat.

A bútorbőrök tulajdonságai

Minden cserzett bőr (készbőr) különböző és az egyediség jegyeit hordozza. Ha szakértő szemmel nézed megismerheted az adott állatok “életútját” - a rovarcsípések, sérülések, ostorcsapások, karcolások nyomait, amelyek nem csökkentik a készbőr értékét, sőt! Ezek teszik teljesen egyedivé.

Minden bőr ülőgarnitúra több állat bőréből van legyártva. Nem létezik két színben és szerkezetben egyforma bőr, épp ezért a festék bőrbe jutása sem azonos a felületen.

A bőrön található nyomok

A természetes bőrök drága alapanyagok, ezért érthető, ha a gyártók takarékoskodnak vele. Nagy körültekintéssel készítik el a minimális hulladékot biztosító szabástérképeket, úgy, hogy a bőr természetes hibáit megtartják a huzatokon. Ezek a hibák bizonyítják a bőr eredetiségét, és szerencsére nem befolyásolják a bőrgarnitúra tartósságát.

Milyen hibák lehetnek ezek? Vasvilla nyomok, billog jelek, szögesdrót nyomok, felmaródások-fekélyek okozta elváltozások, vagy akár szarvdöfések helye utal egy-egy elszenvedett eseményre.

A bőrbútorok élettartama

A bőr a cserzési folyamatnak köszönhetően normális körülmények között ellenáll minden romlási és bomlási folyamatnak. A baktériumok nem támadhatják meg, a moly sem károsítja, de attól függően, hogy milyen gyakran, és milyen módon használod, nagymértékben befolyásolja az élettartamát.

A természetes bőrön néhány hónapos használat után ráncok, redők és bizonyos mértékű elszíneződések jelenhetnek meg. Az emberi test melege és az izzadság nyomokat hagy a bőrbútorokon, elzsírosodást és elpiszkolódást okozva. Ha a bőrbevonatú bútoraid tartósságát és értékállóságát növelni szeretnéd, akkor védened és rendszeresen ápolnod kell őket.

Hogyan ápold a valódi bőrbútorokat?

Egy valódi bőrbútor mindenhol a magas minőség és az elegancia jelképe. A bútorgyártók felső kategóriás termékének megvásárlása neked is jelentős beruházás, ezért korántsem mindegy, hogy mennyi ideig szolgálja a kényelmedet. Mivel a természetes bőrökön nincs felületvédelem, fokozottan óvnod kell a szennyeződésektől, illetve az állag megőrzése érdekében gondoskodnod kell a rendszeres ápolásáról.

A tinta, a zsír, a kávé vagy bármilyen étel-ital származék makacs foltokat hagyhat a felületükön, de ebben az esetben sem kell megrémülnöd, mert már léteznek olyan speciális bőrtisztító és ápolószerek, amelyek kifejezetten a természetes bőrtípusokhoz lettek kifejlesztve. A bőrbútoraid rendszeres ápolása azért fontos, mert a természetes bőrök annál ellenállóbbak a szennyeződésekkel szemben, minél inkább ápolják őket. Egy kiszáradt, töredezett természetes bőr sokkal gyorsabban és mélyebben magába szívja a szennyeződéseket, mint egy ugyanolyan, de rendszeresen ápolt bőrtípus.

Mit tehetsz a bőrbútorok károsodásai ellen?

A bőrfelületeket hetente egyszer a portalanítás érdekében át kell törölnöd száraz gyapjú ronggyal, illetve 2-3 havonta egyszer a gyártó által ajánlott bőrtisztító krémeket és bőrápoló balzsamokat használva a sérülésmentesen tisztításról is gondoskodhatsz. Ha megfogadod a szakértők tanácsait, akkor sokáig élvezheted a bőrgarnitúrák kényelmes eleganciáját.

A valódi bőrbútor tisztítása esetén óvakodj az oldószeres vagy a szilikon tartalmú szerektől, és a bizonytalan kimenetelű házi praktikáktól! Hanyagold a tejjel, benzinnel, méhviasszal való törölgetést, mert ezek csak ronthatnak a helyzeten.

A bőr fakulása

A bőrbútorok nagyon érzékenyek a fény- és hőhatásokra. A napsugárzás kárt okozhat a bőrön: elszínezheti, kifakíthatja, kiszáríthatja azt. Minimális mértékben minden bőr fajtának van egy bizonyos természetes fakulása az idő előrehaladtával, de az UV sugarak gyors és látható színvesztést okozhatnak. Ha a fűtőtest közelében tárolod a bútorokat célszerű gyakrabban ápolni, mert kiszáradnak, töredezhetnek.

A bőr megnyúlása

A bőr megnyúlása a bőrre jellemző természetes jegy, ami ilyen nagy felületeknél gyakran előfordul az idő múlásával. A bőr lazaságát még a rugózat meglazulása és kiszakadása, illetve a szivacs és a bőr közötti vatelin elöregedése, laposodása is okozhatja, de ez szakszerű javítással orvosolható.

A bőr lemaródása, hámlása

A bőr akármilyen tartós anyag is, a napfénytől, a folyamatos tisztítástól és a használattól elveszítheti a flexibilitását és a nedvességtartalmát, így repedezni-, majd hámlani kezd. A fedőréteg kopását lassíthatod, ha a bőrbútorodat nem teszed ki a napfény károsító hatásainak, távol tartod a fűtőtesttől, az ülőfelületet használat során egy takaróval letakarod és speciális ápoló- és tisztítószereket használsz.

A bőr elszíneződése

Az emberi bőr és haj izzadásától és elzsírosodásától óvni kell a bőrt. A használat során az állandóan használt helyeken fejvédőket, vagy dekoratív terítőket célszerű használni.


BUTTERFLY barna valódi bőr szék

A bőrből készült termékek használatának alapszabályai

Az, hogy egy bőrbútornak milyen a színtartása és a kopásállósága, nagymértékben függ attól miként bánsz vele: kíméled, és óvod - vagy átgondolatlanul használod. Ha elegendő figyelmet szentelsz nekik, meghálálják a gondoskodást.

Néhány alapszabály, amit érdemes betartanod:

  • Ha minél tovább megszeretnéd tartani a bőrbútoraid színét, és szépségét, akkor védd a közvetlen napfénytől és hőhatástól. A napfény fakítja, a meleg kiszárítja a bőrt.
  • Kizárólag a gyártó által ajánlott szereket használd a tisztításhoz és ápoláshoz.
  • Soha ne dörzsöld durván a bútorra került szennyeződéseket! A rákerült folyadékot itasd fel, ha pedig foltot hagy, akkor speciális bőrtisztítóval próbáld eltávolítani, körkörös mozdulatokkal a folt külsőjéről haladva a közepe felé. (Vigyázz! Ne hagyományos háztartási folttisztító-szerrel!)
  • Ne felejtsd el rendszeresen letörölni róla a port! Ellenkező esetben a bőr pórusai eltömődnek, és nem tud szellőzni, “lélegezni”.
  • Ne garasoskodj a bőrápoló szerekkel! Rendszeres használatuk jelentősen növelik a bőr élettartamát.
  • A fényvédő krémek is - főként a sötét színű bútorokon - eredményesen gátolják a bőr idő előtti kifakulását, frissítik a színt, valamint impregnálja és a kiszáradástól is védi a bőrt.
  • A bőrbalzsamokkal az elhanyagolt, megkeményedett, kifakult bőrök állapotát is javíthatod. A rideg bőrt az erőteljes zsiradék visszapótlással puhítja, rugalmasabbá teszi. A színezett ápolókrémek pedig pigmentjeikkel élénkítik az elhalványult színt.

A bőrbútorok javítása házilag

A keletkezett károsodás jellegétől függően a kisebb problémákat Te magad is ki tudod javítani. A kisebb sérüléseket, karcolásokat ún. folyékony bőrrel tudod pótolni. Ez az alkohol és víz alapú polimer keverék javítja a repedéseket, karcolásokat, horzsolásokat és megőrzi a természetes anyagból fakadó tulajdonságokat. Teljes mértékben behatol a bőrbútorok felszíni szerkezetébe és kiküszöböli a későbbi hámlás valószínűségét.

Ha a felület már nagyon kopott szóba jöhet a festés, amelynek során a megfelelő szint spray formájában az előzőleg alaposan megtisztított és zsírtalanított felületre több rétegben felviszed. Az eredmény garantáltan meglepő lesz: a bőrbútorod visszakapja a régi fényét.

Régiből - újat: a bőrbútorok felújítása

Benned is biztosan felmerült már a kérdés, hogy érdemes-e a régi bőrbútorokat felújíttatnod? Mivel a bőrbútorok jó minőségű, igényesen kialakított tartós bútorok (amit az áruk is tükröz),semmiképpen sem lehet egyik pillanatról a másikra kidobni őket.

Egy 8-10 éves bőrbútor sokszor szorul már olyan felújításra, amit már szakember bevonásával lehet csak megvalósítani. A szivacs kigödrösödésének, a rugók törésének, a bőrfelület megnyúlásának vagy szakadásának javítása komoly feladat, ami a bútordarab megbontásával jár.

A felújítás során végezhetnek részleges újrakárpitozást, a bőrbútor vázszerkezetének javítását-felújítását, valamint a karfák, ülések, háttámlák szivacsának cseréjét, feltöltését. Természetesen a felújítás is pénzbe kerül majd, de korántsem annyiba, mint amennyibe egy új valódi bőr ülőgarnitúra kerülne. És akkor még a bőrbútorodhoz fűződő érzelmi szálakról nem is beszéltünk.

Bőrbútorok a lakberendezésben

Miért olyan népszerűek ma is a bőrbútorok?

A bőrbútorok klasszikus eleganciája soha nem megy ki a divatból – jól mutat minden otthonban, lakjanak ott akár idősek, akár fiatalok. Szín- és formagazdagság, időtállóság, kiemelkedő minőség és egyediség jellemzi, ami örök darabbá teheti őket.

A lágy vonalak, a hívogató kényelem, a szolid, de mégis tekintélyt parancsoló megjelenés, a valódi bőr semmivel sem összetéveszthető tapintása és illata - a bőrbútorok népszerűségének titka napjainkban is.


BOCK II kávészínű valódi bőr ülőpad

Melyik lakberendezési stílushoz illik legjobban a bőr?

A bőrbútoroknak helye van minden olyan lakberendezési stílusban, ahol a természetesség, a természetes alapanyagok használata alapvető jellemző.

A bőrbútorok jól illeszkednek a romantikus stílus érzelemgazdag melegségébe, a skandináv stílusú otthonok természetességébe, az indusztriális stílus nyers világába, ahogy a mediterrán stílus szépségét is növelni tudják. A retro stílusú enteriőrhöz a legjobban a kissé már kopottabb, finomabban fogalmazva a patinásabb bőrbútorok illenek.

Nem feledkezhetünk meg a klasszikus stílusról sem, ahol a bőrbútorok egyértelműen az eleganciára, a luxusra, gazdagságra utalnak. Egy klasszikus belső térben a bőr ideális esetben a fával együtt jelenik meg: fa parketta, fa beltéri ajtók, fából készült asztal - mindezek a jólét és a stabilitás légkörét teremtik meg.

Tehát ha fontos a számodra a minőség és a kényelem, válassz magadnak bőrbútort, mert időtállósága stílusos eleganciát csempész majd az otthonodba!

Ha pedig szeretnéd megismerni a különböző kárpit típusokat, hogy melyiket, miért, milyen bútor érdemes választani, kattints ide!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés