Arany, ezüst és rose gold a lakberendezésben - A hétköznapok is lehetn - DODO | Designban Otthon

Arany, ezüst és rose gold a lakberendezésben - A hétköznapok is lehetnek csillogóak!

Az arany, az ezüst, és rose gold kiegészítők az elmúlt években óriási trendnek számítottak (és számítanak is), hiszen látványos, modern és elegáns hatásokat érhetünk el velük.

Ezek a fémes hatású metálos kiegészítők egymással is jól kombinálhatóak - egyedivé, izgalmassá és csillogóvá téve a mindennapok monotonitását. Legújabb cikkünkben hoztunk néhány ötletet és inspirációt, hogy a hétköznapok is ragyogóak lehessenek, emellett pedig a fémes kiegészítőkkel az ünnepi hangulatot is kellőképpen kimaxolhatod!

Melyek a leggyakoribb fémes felületek a lakberendezésben?

A fémes árnyalatok használata nem újkeletű a lakberendezésben. A különböző művészettörténeti korszakokban sorra jelentek meg a nemesfémekből készült dekorációk. Gondolj csak a gazdag ókori egyiptomi kultúrára, vagy a barokk kor jellegzetes aranyos csillogására, ahol már arany pigmentált festékkel vonták be a dísztárgyakat.

A fémes csillogás napjainkban is követendő trend - igazi reneszánszát éli a kiegészítők, textúrák, de bútorok és a falfelületek terén is, annak ellenére, hogy sokan még ma is félnek a fém használatától. Igaz, ma már viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak a valódi nemesfémből készült kiegészítők megvásárlását, de a leggyakrabban használt fémes színekről és felületekről senkinek sem kell lemondania. Az arany, az ezüst és a rose gold számtalan lakásdekorációra használt tárgyról köszön vissza: az állólámpától kezdve a fali díszeken át a vázákig te is megtalálhatod az otthonodba leginkább illőt. Főleg, ha szétnézel a DODO kínálatában! :)

Milyen stílusokra jellemző leginkább a fémes felületek használata?

A fémes felületeknek és lakáskiegészítőknek több lakberendezési stílusban is meghatározó szerepük van. Határozottan jelen vannak a klasszikus, az art déco vagy épp a glamour stílusú enteriőrökben, amelyekben a funkcionalitás és az elegáns csillogás különböző formájában láthatjuk ezeket a darabokat. A Provence-i stílus természetes, könnyed, rusztikus világában gyakran fordul elő a kovácsoltvas, a sárga és vörösréz. A kortárs neobarokk lakberendezési stílusban is - ahol a csillogás, a pompa, és a luxus az irányadó az arany, és ezüst megjelenése szinte elvárás. Ahogy a modern stílusba is belefér a krómozott felületek és acélszerkezetek mellett a csillogó arany és az ezüst felhasználása is.

Miért jó alapanyag a fém a bútorokat és dekorációkat tekintve?

Ha extravagánssá és különlegessé szeretnéd tenni az otthonod, akkor engedj napjaink divatjának, és válassz te is fémes hatású vagy fémes elemeket tartalmazó bútorokat, kiegészítőket vagy burkolatokat.

A fémek kiváló alapanyagot jelentenek, markánsak, masszívak, elegánsak, időtállóak, a fémből készült székek, asztalok, vázák, lámpák népszerűsége ma is töretlen. A fémes csillogás, legyen az az arany, az ezüst, a rose gold vagy éppen a bronz megjelenhet a bútorokon és kiegészítőkön, a falakon, oszlopokon, konyhapultokon is egy-egy csillogó burkolatrész formájában, mert soha nem megy ki a divatból.

Hogyan tarthatjuk karban fém kiegészítőket?

A fém kiegészítőket sem kíméli az idő múlása - párosodhatnak, oxidálódhatnak, a fényük megkopik, elfátyolosodik. A fémes csillogás megőrzése érdekében ezért rendszeresen tisztítani kell őket, a napi száraz ruhával történő áttörlés nem mindig lesz elegendő. Szükség lehet zsírtalanító átmosásra, tisztító paszták, polírozók, mikroszálas törlőkendők használatára. A rézből, illetve e fém ötvözetéből készült bronz tárgyak felülete fokozatosan oxidálódik, a felszín elszíneződését, a fényük fakulását okozva - ez még előnyös is lehet, de a rárakódott port érdemes denaturált szeszes puha ruhával áttörölve letakarítani.

Az örök luxus képviselője: az arany kiegészítők


Mit sugallnak az arany kiegészítők?

Az arany a gazdagság, a jólét, a luxus, az elegancia, az ünnepélyesség, az extravagancia szimbóluma. A magas minőséget és a presztízs érzését szimbolizálja, ennek ellenére a lakberendezésben való használata mégis elég megosztó. De nem kell félned tőle, ha tudatos tervezéssel válogatod össze az arany színű kiegészítőket, akkor azok az otthonod üde, meleg, hangulatos, elegáns színfoltját fogják képezni, miközben a designt elegánsabbá és fényűzőbbé teszi. Egy szép arany gyertyatartó, vagy a barokk korszakát idéző arany színű keretes tükör a te lakásod is feldobja.

Az arany árnyalatától függően lehet metálos és hűvös, vagy otthonos és melegséget árasztó. Az arany lakáskiegészítő választásakor egyre azonban érdemes figyelned: nem szabad túlzásokba esned a használatával, tökéletes összhangot kell alkotnod az adott helyiségben található színekkel.

Mit kell tudni az aranyról, mint alapanyagról?

Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, jellegzetesen sárga nemesfém. Tiszta állapotában igen lágy, nyújtható fém, kis kopásállósága miatt az ékszerészet a különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek belőle ezáltal szilárdabb, kopásállóbb és megmunkálhatóbb lesz. Az arany palládiummal vagy nikkellel készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete a nehéz fehérarany. A tiszta arany 24 karátos. Az arany, mivel nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz.


SPUTNIK arany fém függőlámpa

Hol és milyen arany kiegészítőket használj?

Az arany színű kiegészítők mindig magukra vonzzák a tekintetet. Ezért a kevesebb több elvének betartásával akár az otthonod valamennyi helyiségében fel-felbukkanhat egy-két impozáns aranyozott (vagy arany színű) tárgy.

A hozzád érkezőket már az előszobában fogadhatja egy arany esernyőtartó, a nappaliban díszítheti a falat egy arany-fekete vászon festmény vagy éppen jól mutathat egy bőr ülő mellett egy különleges arany színű dohányzóasztal. Az arany színről a konyhádban sem kell lemondani: a szakácskönyvek, bögrék, tálak jól mutatnak majd az arany fali polcon, ahogy az arany gyümölcs-, és kínálótál sem hiányozhat a konyha asztalról. A fürdőszobában a térelválasztó paraván, a hálószobában az álló tükör, az irodádban az asztali lámpa kelthet elegáns benyomást.

Milyen színekkel kombinálhatod az arany színt?

A pompa, a luxus és a fényűzés jegyében dekorálva az arany szín leginkább a fehér, a fekete és a szürke árnyalatok mellett mutat a leghatásosabban. Meglepő kombinációt hozhatsz létre, ha mentazölddel vagy rózsaszínnel házasítod, de halványabb barnákkal, okkerekkel is gyönyörűen társíthatod. Gyakorlatilag bármilyen árnyalattal jól mutat, ha megfelelő mértékben alkalmazod!

Az elérhető fényűzés: az ezüst kiegészítők

Mit sugallnak az ezüst kiegészítők?

Az ezüst kiegészítők kortalanságuk miatt a hagyományos és a modern stílusban is könnyen megállják a helyüket, de itt is, mint az aranynál, a túlzott használatuk kerülendő. Sokan hidegnek, távolságtartónak, idegennek, távolinak, magányt sugalló színnek tartják, pedig a gazdagság és a fényűzés fémesen kifinomult, de elérhető áron beszerezhető változata.

Milyen alapanyag az ezüst?

Az ezüst fehéren csillogó, jól nyújtható, megmunkálható nemesfém, rendkívül jól ellenáll a viszontagságoknak, megtartja színét és csillogását, ezért tökéletes ékszerek és kiegészítők készítésére. (A levegőben lévő kén-hidrogén megfeketíti, de ez könnyen eltávolítható róla). Ékszereken kívül étkészleteket, egészségügyi műszereket és kémiai felszereléseket is készítenek belőle, sok esetben a rezes ötvözeteit használják (10-50% réz).

Hol és milyen ezüst kiegészítőket használj?

Az előszobában alapvető, hogy legyen hely, ahova le lehet ülni a cipő kényelmes le- és felvételéhez. Egy ezüst ülőpad azonnal megoldja a problémádat, ráadásul nemcsak kényelmes, hanem mutatós is. De ha te a hálószobában helyeznél el egyet, ott is remekül fog mutatni. A nappaliban az ezüst álló váza csillogó, hullámos vonalai járulnak hozzá a fémes hatás megteremtéséhez, ahogy a kék és ezüst bársony ülőke is jól harmonizálhat a többi berendezési tárggyal.

A konyhai ezüst kiegészítők terén is hatalmas a választék: az elegáns ezüst tálakban még a gyümölcsök is étvágygerjesztőbb látványt nyújtanak, az ezüst borhűtő pedig nemcsak a feladatát látja el maradéktalanul, hanem méltó dísze is lehet a konyhapultnak, jól illeszkedve a modern konyhagépekhez.

A hálószoba sem maradhat ezüstös csillogás nélkül, amit egy díszes konzolasztal elhelyezésével tudsz a legkönnyebben elérni. A fürdőszoba modern hangulatát az ezüst szarvas falidísz tovább fokozhatja, de az irodád egyhangúsága is megtörhető egy ezüst faliórával.


LEAF ezüst dohányzóasztal 122cm

Milyen színekkel kombinálhatod az ezüst színt?

Az ezüst akromatikus színként nagyon jól érvényesül üveg kiegészítőkkel, egy tiszta és hűvös összhatást elérve, amit vidám és élénk színekkel, például lilával vagy pirossal még energikusabbá tehetsz. Semleges színként gyakorlatilag bármilyen más színnel is bátran kombinálhatod, csak világos fal felületekkel és natúr színekkel nem érdemes önállóan alkalmazni, mert unalmassá teheti a teret.

A bájos és trendi újdonság: a rose gold kiegészítők

A rose gold lakberendezéssel és a fémes színekkel modern és elegáns hatást érhetsz el. De mi is a rose gold? A legújabb trend, az arany rózsaszínes, rózsás árnyalata, amit nem véletlenül kedvelnek oly sokan, hiszen az aranynál és az ezüstnél sokkal lágyabb megjelenést képvisel, de ennek ellenére is vonzza a tekintetet. A rózsa aranyat az arany és rézötvözet keverésével állítják elő: ahogy nő a réz koncentrációja, úgy lesz egyre vörösebb.

Mikor vált népszerűvé a rosé gold?

A rózsa aranyat, amit „orosz aranynak” is neveztek, először a 19. században vezették be divatékszerként. A sárga arany mellett, ez a meleg tónusú nemesfém hihetetlenül népszerűvé vált az ékszereket kedvelők körében. A rózsaarany vörös és rózsaszín arany árnyalatokat tartalmaz, szimbolizálva az együttérzést, a nyugalmat és a melegséget, tökéletesen tükrözve a romantikát. Mindez a lakberendezésben is érvényesül, a rosé arany színek képesek arra, hogy beleolvadjanak a környezetbe, miközben egyúttal dominálnak is a térben.

Milyen színekkel kombinálható?

Alapszabály, hogy a rose goldot ne keverd más erős árnyalatokkal, pl. napsárgával, pinkkel vagy mondjuk királykékkel, mert mellettük nem érvényesül a fémes csillogás. Ezzel szemben nagyon jól mutat a pasztell színek mellett, a fehér, a szürke, a homok szín, elegáns és nőies hatást hoz létre az otthonod bármelyik helyiségében, már ha nem esel túlzásokba.


BIG BOW réz állólámpa és ART DECO 3 réz dohányzóasztal

Milyen különleges rosé gold lakáskiegészítők vannak? Melyiket hol használd?

A rose gold szín feltartóztathatatlanul megjelent a lakberendezési tárgyak és kiegészítők körébe is, csillogásával elegáns, és különlegesen szép enteriőrt teremtve a szokványos arany szín klasszikus felhangja nélkül. Előnye, hogy bátran kombinálhatod a már meglévő aranyszínű kiegészítőiddel is.

Az előszobai rose gold tükör, a nappaliban a modern réz dohányzóasztal, a konyhában a függőlámpák rose gold csillogása várja a hazatérőket, ahogy a hálószoba falát is díszítheted bronzos árnyalatokkal rendelkező fali díszekkel.

Miért jó a csillogás a lakberendezésben?

A különböző fémszínek és árnyalatok kombinálása, akár egymással, akár más anyagokkal nagyon divatos és hangulatos összhatást biztosítanak. Egyediek, elegánsak, extravagánsak, különlegesek, gazdagságot és jólétet tükröznek, ha megfelelő arányban alkalmazod őket.

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés