2021 téli lakberendezési trendek - DODO | Designban Otthon

2021 téli lakberendezési trendek

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga lakberendezési trendjei. Míg a tavaszt az újjászületés, a nyarat a mozgalmasság, a vidámság jellemzi, addig az őszt a lelassulás, a fel-felbukkanó melankólia övezi. De vajon milyen asszociációk jutnak az eszébe a designereknek a télről és ez miképp befolyásolja a 2021-es év végi lakberendezési trendeket? Megmutatjuk!

Használj a téli időszakban (is) minél több természetes és szerves anyagot a lakberendezésben!

Talán benned is egyre jobban nő az igény, az olyan alapanyagok és berendezési tárgyak iránt, amelyek miközben minőséget, hosszú élettartamot és tartósságot kínálnak, a fenntarthatóság szempontjainak is megfelelnek. A legújabb téli trendek szerint fontos, hogy minél környezetbarátabb, felelősségteljes forrásból származó természetes anyaggal vedd körül magad.

A tömörfa bútorok mellett a rattan, vagy a cannage bútorok használata is összeköt a természettel, a természetes szövésű anyagok szinte élni kezdenek a belső térben. Szinte minden helyiségben megállják a helyüket: a hálószobai éjjeliszekrény, a konyhai fonott kosár vagy virágláda, a nappaliban bambusz vagy juta szőnyeg gyanánt. Jól mutatnak majd a többi természetes anyag, a kerámia, a fa, a terrakotta mellett.

Egy trend, amit semmiképpen ne hagyj ki: a japandi stílus

A japandi 2017-ben megjelenő hibrid irányzat: a japán és a skandináv stílus izgalmas keveréke. A két stílus meglepően könnyedén összeilleszthető: az északi, modern skandináv stílus természetessége, és a visszafogott, minimalista híres japán enteriőrök együtt egy új lakberendezési irányzatot eredményeznek.

Elsőre talán nehéz közös nevezőt találni a két önmagában is nagy népszerűségnek örvendő stílus, a japán és a skandináv stílus között, de ha jobban belegondolsz számos közös pont fellelhető bennük.

Milyen hasonlóságok vannak a japán és a skandináv stílus között?

Bár földrajzilag a két stílus meglehetősen messze van egymástól, az alapelveik mégis hasonlóak. Mindkettő az egyszerűségre, a funkció központú designra, a természetes anyagok használatára alapul, miközben az enteriőrökben csak néhány hangsúlyos elem található. A két nemzetnek nagyon hasonló az élet- és művészeti felfogása. A szépséget a tökéletlenségben és az egyediségben találják meg, számukra a dolgok mélyebb jelentése és értéke a fontos.

Milyen különbségeket lehet felfedezni a japán és a skandináv stílus között?

A két stílus között természetesen vannak különbségek is, de éppen ezeknek a különbségeknek az összehangolása teszi egyedivé, és nagyszerűvé ezt az irányzatot. A japán belső terek túlzott hideg eleganciáját ellensúlyozhatod a skandináv stílusra jellemző otthonosság mozgalmasságával. A japán otthonok neutrális, egyszerű színvilágát a üdévé, frissé változtathatod a skandinávok vidám színpalettájának használatával.


Skandináv stílusú nappali japán elemek nélkül

Mik a japandi stílus főbb jellemzői?

A japandi átmenetet képez a skandináv egyszerűség és a japán természetesség között, miközben tökéletesen kiegészíti egymást. Minimalista, egyenes vonalvezetésű, mintákat ritkán használ.

  • A kontrasztokra épít: a sötétebb, neutrális alapszínek dominanciáját világos fabútorokkal és kevés vibráló kiegészítővel dobja fel.
  • Tiszteli a fa természetes melegségét, nagyon sok kézzel készített fa bútort használ. A skandináv egyszerűbb, a japán bútorok jóval kidolgozottabbak, magasztosabbak. A vizuális élmény megteremtése érdekében bátran keverheted őket egy helyiségen belül.
  • Fontos szempont a funkcionalitás, ezért a sok kiegészítő helyett elég, ha egy-egy hangsúlyosabb elemet használsz.
  • Zsúfoltságtól mentes, a kényelmes megoldásokra törekszik. Letisztult, tartózkodik a gazdagon díszített designoktól.
  • Természetes színeket használ.

Miért illik a japandi a téli időszakhoz?

Azért, mert a japán minimalizmusból eredő ridegséget, ami abszolút a téli évszakot képviseli ebben a viszonylatban, kiegészítjük a skandináv stílusra jellemző puha textilekkel és minél több természetes, funkcionális darabbal, ami maximálisan a téli kuckózást támogatja. 

Csempészd be a természetet - a növények, mint dekorációs elemek

A téli időszakban több időt töltesz az otthonodban, mint máskor. A rossz idő nem kedvez a természetjárásnak, ezért a természetet kell bevinned a lakásodba ahhoz, hogy a növények frissessége kedvezően befolyásolni tudja a napfény hiányától borúsabb hangulatodat.

A buján zöldellő növények tisztítják a levegőt, pihentető színfoltot jelentenek, azonnal élettel töltik meg a teret. Ráadásul amellett, hogy dekorációként barátságosabbá és élhetőbbé teszik az otthonodat, még hasznos elfoglaltságot is jelent majd az ápolásuk. Ha pedig te nem vagy a valódi növények híve, vagy csak egyszerűen nincs időd és energiád foglalkozni velük, jól jöhet néhány művirág, amelyek ma már szinte úgy néznek ki, mintha igaziak lennének!

Tedd szebbé az otthonod kézműves alkotásokkal!

A kézműves alkotások egyre trendibbek, hiszen legtöbbjük természetes alapanyagokból egyedi tervezéssel, kézzel készül, korlátozott darabszámban. Különlegességüket pontosan ez az egyediség fogja adni, hiszen nem tucat áruként kerülnek hozzád. Egy fából készült egyedi bútor, aminek a tökéletlenségei tudatosan vannak látható helyen, egy díszes kerámia, amiből nincs még egy ugyanolyan mintájú, sok örömet fog majd okozni. Bátran vállald, ha neked a megszokottól eltérő tárgyak vagy bútorok tetszenek.

Kövesd a ‘slow deko’ elveit! Légy a fenntarthatóság híve!

A felgyorsult életmód következményeit te is nap mint nap tapasztalod: az állandó rohanás, az idegeskedés, a túlzó elvárások, a stressz mindannyiunk életében jelen vannak, talán nagyobb mértékben, mint valaha. Ezért a lassításnak, és az ebből kialakult ‘slow mozgalom’ elveinek nemcsak az életmódodban kell megjelennie, hanem a lakberendezés során is. A ‘slow deko’ támogatni fog abban, hogy helyet teremts a minőségi családi időtöltésnek, például nagy nyitott terekkel, hatalmas nappalival, minél kevesebb felesleges dologgal körülvéve magadat.

A kapkodás nélküli, nyugodtabb élet eléréséhez száműznöd kell minél több zavaró tényezőt, pl. a TV-t és a laptopot a hálóból, vagy elalvás előtt már nem érdemes okostelefonozni sem. Fontos a rendteremtés is magad körül, hiszen minden, amit nem használsz csak a rendetlenséget növeli, és elvonja a figyelmedet a fontos dolgokról. Egy-egy pörgősebb nap után a megfelelő színű környezet (pasztell és semleges színek) is segítheti az átállást “otthoni üzemmódra”.

Milyen bútorok illenek a legjobban a téli időszakhoz?

Habár bútorokat nem évszakhoz vagy szezonálisan választunk (kivéve pl. a kültéri bútorokat), viszont vannak olyan bútorok és kiegészítők, amik kifejezetten illenek ehhez az évszakhoz és támogatják azt a fajta hangulatot, ami ilyenkor átjár minket és az otthonunkat is. 

Válassz egy kényelmes bársony borítású vagy rattanból készült hintaszéket, amikben még kellemesebb lesz az olvasás, egy kis beszélgetés egy pohár bor mellett, ráadásul egy puha textillel vagy báránybőr szőrmével feldobva még jobban mutat.

ANNIKA sötétszürke hintaszék

De tovább fokozhatod a kuckós érzést pl. egy kötött puffal, ülőkével vagy lábtartóval a fotel elé, de akár egy-egy lerakóasztallal is, ami nagyon jól mutat a kanapé mellett! Kiegészítőket tekintve nagyon jól illenek a hangulatos gyertyák és gyertyatartók, a különböző fényfüzérek, a már említett a kötött takarók, puha párnák, szőrmék és szőnyegek.


LIMOTION 3 darabos tikfa gyertyatartó

Ilyen formákat és mintákat használj!

Télen a meghitt, melegséget sugárzó hangulat a nyerő, ezért minden lakberendezésben alkalmazott formának, mintának, anyagnak ehhez kell igazodnia. Ilyenkor inkább kerüld a kovácsoltvas elemeket, a fémek rideg csillogását vagy a geometriai alakzatokat, sokkal inkább a kerekded, ívelt, puha, bolyhos, süppedős holmikat érdemes választanod!

Ne félj a színektől és a textúráktól!

A legmodernebb otthont is barátságossá, kényelmessé, hangulatossá, megnyugtatóvá varázsolhatod a természet ihlette színekkel. Ilyenek a fa barna tónusai, a zöld, és a karamell a nappaliban, az óceánkék a fürdőszobában, a narancsszín melegsége a konyhában. A textíliák közül válaszd a filc, a matt bársony, a természetes lenvászon tapintását, vagy a pamut, a gyapjú és a kasmír melegét.

Tapétázz bátran!

Sokak örömére újra fénykorát éli a tapétázás, ami kellő mélységet és egyediséget adhat valamennyi helyiségben. Ma már nem kötelező a szoba összes falfelületét betapétáznod, sőt! Annál izgalmasabb lesz a hatás, minél szokatlanabb megoldást alkalmazol. Sokszor elegendő csak egy jól megválasztott mintával rendelkező tapétacsík a falon ahhoz, hogy egyedivé tedd az otthonodat és feldobd az összképet. A hálószobához jól passzolhat egy vászonhatású vagy tónusos, mintás tapéta az ágy mögötti falon, ami azonnal a figyelem középpontjába fog kerülni.

Jöhetnek a cannage bútorok!

Ahogy már fentebb említettük, érdemes cannage darabokat is beszerezned! A cannage lényegében rattan fonat, amely már évszázadok óta alkotja a délkelet-ázsiai kézművesek által készített székek és hintaszékek ülését. Ezzel a technikával készült már fejtámla, tálalószekrény, fotel, szék, karosszék, lámpabúra és dísztárgy egyaránt. Természetes eredetük miatt jól beleillenek a 2021-es év téli lakberendezési trendjébe.


Cannage bútorok - Kép: muebledeespana.com

Kalkulálj a karácsonyi készülődéssel is!

Kézenfekvő, hogy év végén a karácsonyra való készülődés is hatással van a téli lakberendezési trendekre. Jellegzetesek a zöld, a piros, a fémes árnyalatok (az arany, az ezüst, a rózsaarany), ami idomul az idei év természethez való visszatérésének a törekvéséhez. A fa, a papír, a parafa, a juta és az üveg alapanyagként szolgálnak az ünnepi dekorációhoz is, a kézműves tevékenységek és feldolgozási technikák, mint a faragás és a szövés által pedig előtérbe kerül a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A mintákat a természet és az erdő ihleti, a karácsonyi díszeken felbukkannak makkok, kérgek és diófélék is. Divatosnak számítanak majd a feliratos karácsonyfadíszek, a különböző masnik, az állatfigurák, a tobozok, a filc és textil karácsonyi díszek, és a téli motívumok, a hópelyhek, vagy a vintage hatású aranyozott üveggömbök.

Mint láthatod, ahogy az idei és a jövő évi trendek egyik jellegzetes pontja, a fenntarthatóság, a természet közelsége nagyon nagy hangsúlyt kap a melegség megteremtésében is. Ha Te is ilyen irányban gondolkodsz, kövesd tippjeinket és nézz szét webshopunkban, ahol sok-sok természetes alapanyagból készült darabot találsz! :)

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornáról:

Beleásnád magad lakberendezési trendekbe, inspirációkba és ötletekbe? Nézz szét YouTube csatornánkon vagy kattanj rá Lakberendezési blogunkra!

Keresés