Japandi, avagy két stílusvilág ötvözése - DODO | Designban Otthon

Japandi, avagy két stílusvilág ötvözése

Az utóbbi év egyik feltörekvő lakberendezési irányzata az egyszerű, ám mégis különleges japandi, amelyben két önmagában is népszerű stílus, a skandináv, illetve a japán jellegzetes stílusjegyei keverednek.

Ha ez a mix elsőre furcsán is hangzik, a dán világ békés letisztultsága tökéletes összhangot alkot a rendkívül harmonikus és elegáns japán stílussal. Cikkünkben összegyűjtöttük az irányzat legfontosabb jellemzőit konkrét példákkal és tippekkel.

Amikor elvarázsol a harmónia

A japandi stílusból olyan békés harmónia árad, ami kifejezetten hasznodra lesz egy-egy zsúfoltabb nap után. A skandináv stílus modernsége, frissessége és természetessége könnyen összeilleszthető a japán enteriőrök visszafogottságával és eleganciájával.

A japandi sokkal több egy újabb lakberendezési stílusnál: megtestesíti a japán és a dán életfelfogást, életérzést, ötvözve ezzel a két stílus alapgondolatát. Egy kihagyhatatlan trend a lakberendezésben, melynek a megjelenése meleg és megnyugtató, minimalista és funkcionális, mindez fűszerezve a wabi-sabi tökéletlenségével.

A minimalizmus elveinek betartása itt elengedhetetlen, hiszen csak ezzel tudsz zsúfoltságtól mentes, szabadon átjárható területeket létrehozni. Tartózkodnod kell a gazdagon díszített designtól, minél letisztultabb minden, annál jobb.

Egyszerűség, letisztultság, természetesség

A japandi stílus arra épül, miként lehet megteremteni a legfontosabbat: azt a közös életteret, ami a család számára a legmegfelelőbb környezetet jelenti. A stílus az ősi japán wabi-sabi filozófia, ami a megelégedettséget, a lassú életet, és az egyszerűséget értékelő életmódot tartja követendőnek, valamint a skandináv hygge, amely magában foglalja a meghittséget, a kényelmet, és a jólétet, hangolja össze. Ennek eredményeképpen jön létre egy minimalista, modern, letisztult, esztétikus, funkcionális, de mégis barátságos enteriőr, ami téged is azonnal rabul ejt.

Egyszerre elegáns és otthonos

A japandi stílusban berendezett lakások egyszerűek ugyan, de rendkívül kifinomultak. Tárgyakat tekintve a funkcionalitás az elsődleges szempont, tehát a túlzsúfolt, felesleges bútorokkal teli helyiségeket érdemes kerülni. Az ízléses és egyedi kiegészítők azonban elengedhetetlen kellékei a japán és a skandináv stílus jegyében berendezett otthonoknak. E célnak megfelelő lehet egy különleges állólámpa vagy csillár, illetve egy-egy szép zöld szobanövény vagy egy elegáns dísztárgy is, mely akár a nappaliban álló kis dohányzóasztalt is díszítheti.



VIENNA LOUNGE 2 kerek mangófa dohányzóasztal

A japandi irányzat kifinomultságával eleganciát sugároz magából, mindezt úgy, hogy közben fenntartja az otthonosság érzetét. Nyugodtan lapuljanak tehát a kanapékon puha takarók és párnák, polcon a kedvenc könyveinkkel – de csak mértékkel! Pont itt kell megtalálnunk az arany középutat, hogy ne a skandináv stílusra maximálisan jellemző pihe-puha elemek halmozása uralkodjon el az adott helyiségen, hiszen a japandi ettől azért visszafogottabb.

Fontos a természetesség

Az összképhez nagyban hozzájárulnak a természetes anyagok, melyet a legtöbb japandi stílusú bútoron megfigyelhetünk. A fából és fémből készült berendezési tárgyak, illetve a kerámia vagy éppen kő vázák és az egyéb kézzel készült díszítőelemek hangsúlyos részletei egy japandi stílusban berendezett enteriőrnek. Használj világos vagy sötét fából készült étkezőszékeket, étkezőasztalokat, a puha díszpárnák és takarók mellett pedig kerámia kiegészítőket! Lényeges, hogy a felhasznált elemek mindenképpen összeillők legyen mind színben, mind anyagban.

Nem meglepő a japandi népszerűsége, hiszen a felhasznált természetes anyagokkal és sokszor egyedi formatervezéssel is a fenntarthatóságot és a környezetbarát esztétikát hangsúlyozza.

A stílus nagyon szereti a bambuszt, a rattant és a fonott darabokat, de a kő és a kerámia használata is megszokott. Az ilyen anyagokból készült dekorációk és tárgyak tökéletes kiegészítői ennek a stílusnak. Egy kisebb bambusz felhasználásával készült szekrény a lakásod bármely helyiségét feldobhatja. Nappaliban, fürdőszobában vagy éppen a teraszon egyaránt jól mutat. A természetet azonban zöld szobanövények és színes virágok segítségével is becsempészheted az otthonodba, sőt a szép növények beszerzése szinte kötelező a természetes anyagokból készült bútorok mellé.

Mivel a fa természetes melegségét mindkét design tiszteli, egyértelmű, hogy a japandiban is ez jelenti a fő bútordarabok alapanyagát, de kiváló stíluselemek lehetnek a faburkolatú falak is. A természetet azonban zöld szobanövények és színes virágok segítségével is becsempészheted az otthonodba, sőt a szép növények beszerzése szinte kötelező a természetes anyagokból készült bútorok mellé. A natúr szőttesek, egy-egy kézzel készült, nádból, gyékényből vagy fonalból font kiegészítők is hozzájárulhatnak az összkép kiteljesedéséhez.

Nyugalmat árasztó elemek és színek

A japán, illetve a skandináv stílus számára is fontos az otthon nyugalma, a felhasznált elemek és színek egymással való harmóniája, azaz békés és az otthonos légkör. Egy japandi enteriőrben egyszerre van meg a hygge, azaz a pillanatnak élés, az élet öröme, és a japán wabi-sabi életfelfogás, mi szerint a tökéletlenségben is fontos megtalálni a szépet.

A japandi egy olyan kellemes, otthonos irányzat, amely sajátos hangulatot áraszt és letisztult látványt nyújt. Célja annak az egyensúlynak, megnyugvásnak és harmóniának a megteremtése, ami segít a feltöltődésben.

Emiatt érdemes csak olyan tárgyakat tartani az otthonunkban, amelyek fontosak és jelentenek valamit a számunkra, hiszen nincs helye a kacatoknak és a túlzsúfoltságnak. Ha ezt te is betartod, akkor cserébe egy szellős, átlátható, rendezett teret kapsz jutalmul. Használj könnyen kezelhető, világos, könnyed és természetes anyagokat, neutrális színeket. A minőség mindig legyen fontosabb a mennyiségnél.

Egy ilyen otthonban általában a világos, pasztell, valamint a természetközeli színek keverednek a monokróm színekkel. A stílus kedvelt színe a fekete, de a szürke világos árnyalatai, illetve a csodás púderrózsaszín használata is jellemző. Ezen színek mind a falakon, mind pedig a bútorokon és egyéb dísztárgyakon is megjelenhetnek.

Mivel a színek terén többnyire a természetes színek jellemzőek, ezeket néhány sötétebb, fekete kontrasztos megoldással lehet izgalmasabbá tenni. A két stílus ötvözése miatt egyszerre jelenhetnek meg a japán stílusra jellemző színek (bézs, barna, rozsdaszín, olívazöld), és a skandináv stílusra jellemző árnyalatok (nagyon halvány szürke, zöld, kék, barack rózsaszín).

YUCATAN 100% pamut párna

A hangulatot fel lehet dobni különböző mintákkal, amelyek elsősorban geometrikus vagy tradicionális díszítések formájában köszönnek vissza a párnákról, párnahuzatokról, terítőkről, függönyökről, szőnyegekről, és egyéb kiegészítőkről.

Megjelenő kontrasztok

Az irányzat előszeretettel alkalmaz világosabb és sötétebb színeket keverve. Ugyanis míg a skandináv lakberendezés többnyire a letisztult, fehér és egyéb világos árnyalatokat használja, addig a japán stílus a feketét vagy más mélyebb színeket is gyakran alkalmaz. E színek kontrasztja a fal, illetve a padló színeként is megjelenhet, de az egymástól kicsit eltérő stílusú bútorokon, esetleg függönyökön és egyéb textíliákon is megfigyelhető.

Ha japandi stílusú otthont szeretnél kialakítani, akkor ezekre a kontrasztokra kell építened. A japandi szobában a sötétebb, neutrális alapszíneket világos fabútorokkal és néhány vibráló kiegészítővel dobhatod fel. Nagy eszmei értéket képviselnek a kézzel készített fabútorok is, amelyek egyszerre képviselnek egyediséget és kényelmet.

A japandi stílus alapján berendezett lakásokban nem kell minden színnek és fazonnak megegyeznie, hiszen a már sokat említett közel-keleti és északi stílus, habár letisztult, de bizonyos tekintetben élesen elkülönül egymástól. Nyugodtan alkalmazz te is pasztell, valamint sötétebb, mondjuk fekete színeket keverve a helyiségekben, illetve vegyítsd a jellegzetes japán és skandináv elemeket! A tökéletes összhang ugyanis pont a kisebb-nagyobb különbségekben rejlik és a látványos kontraszt hatásokra fókuszál.

Persze kisebb terek esetében érdemes óvakodni a túl sok sötét szín használatától, mert az könnyen összenyomhatja teret! Ezeken a helyeken a feketét vagy sötétkéket inkább a kiegészítő tárgyakon alkalmazd. Például lámpák, fogasok, kisbútorok elemei vagy textíliák formájában.

Bútorok, melyek kiegészítik egymást

Ahogyan már említettük, az egymástól eltérő formájú, színű, illetve fazonú bútordarabok remekül illenek egymáshoz, amennyiben a Japandi stílus keretein belül maradunk. A világos fából készült tárgyak remekül kiegészülnek a sötétekkel, a kerámia kaspók és vázák pedig a bambusz kosarakkal, puffokkal. De a magas, kecses fém állólámpák is könnyedén beilleszthetők a lakásba.

Ha dekorálni szeretnél, akkor is vedd figyelembe a funkcionalitást és a sok kisebb kiegészítő helyett alkalmazz inkább egy-egy nagyobb, hangsúlyosabb elemet.

A skandináv és a japán bútorok önmagukban is kifejezetten jellegzetesek, együtt alkalmazva őket pedig mutatós kontrasztokat érhetsz el, hiszen különleges vizuális élményt nyújtanak. Míg a skandináv vonal rusztikusabb, világosabb darabokat biztosít, addig a japán bútorok kidolgozottabbak, magasztosabbak. Ez a kontraszt pedig mégis képes harmóniát teremteni, ezért is olyan különleges.

Az adott szoba hangulatát nagymértékben befolyásolják a kevesebb-több elvét követő módon gondosan összeválogatott képkeretek, műalkotások, tükrök, falvédők, asztali lámpák. Ezek anélkül teszik a helyiséget kényelmesebbé, hogy rendetlenséget okoznának.

Egyedi, kézzel készült termékek

A stílus számára épp olyan fontos a minőség, mint az egyediség. Ennek értelmében a kézműves tárgyak, tehát akár egy vastag falú kerámia kaspó, akár egy részletes pontossággal megalkotott komód vagy egyéb különleges formájú, illetve mintázatú kézzel készített dísztárgy, mind rendkívül fontos elemei a japandi enteriőröknek. Ezen tárgyak amellett, hogy mutatósak, időtállóak és megismételhetetlenek. Azaz a legjobb kombó jellemző rájuk! :)

CONGO porcelán váza

Nem kell tökéletesnek lenniük, itt elfogadottak a hibák, a tökéletlenségben rejlő szépség még tovább növeli az egyediségüket. Használj különböző textúrákat és szöveteket, élénkséget adó mintákat. A puha kiegészítők a teljes ellazulást biztosítják, a puha párna vagy a természetes anyagból készült szőnyeg érintése csodás élményt nyújt.


Növények minden mennyiségben!

A növények a japandi design természetes kiegészítői, élettelivé és lágyabbá teszik a minimalista tereket. Előnyük, hogy nemcsak esztétikusak, hanem egészséges légkört is teremtenek, javítják a levegő minőségét. Gyönyörködtetik a szemünket, nyugalmat sugároznak. Bambuszok és szép bonsai fák segítségével gyorsan megidézheted a távol-kelet hangulatát, arról nem is beszélve, hogy a gondozásuk is felér egy hasznos szabadidős programmal. Egy megfelelő virágtartó állványban elhelyezve még egyedüli dekorációs elemként is jól funkcionálhatnak.

Ha pedig Te idő- vagy energia hiányában nem vagy az élő zöldek híve, szerezz be olyan, a valódi növényekre nagyon hajazó művirágokat, amik garantáltan megteremtik a természetes hangulatot. Nálunk nagyon sok ilyet találsz, bátran vegyítheted is őket!

BAMBOO III művirág

Játék a fényekkel!

A skandináv stílus nélkülözhetetlen eleme a gyertya, a lángok meleg fénye hozzátartozik a hygge életérzéshez. Ezt a japandi stílusba is át lehet ültetni, hiszen a hangulatos világítás ebből sem hiányozhat. Sőt! A japán stílus kissé misztikus világát nagyon jól megidézi a különböző fények használata, akár gyertyák, akár különböző, a stílusra jellemző formavilágú lámpák elhelyezésével. A fonott, bambuszból készült darabok itt sem maradhatnak el, amelyek látványa már önmagában egyedülálló látványt biztosít.


DOSON lámpabúrák

A felsorolt szempontokat figyelembe véve roppant harmonikus és gyönyörű Japandi stílusú otthont alakíthatsz ki te is, de ha mégis szükséged van egy kis segítségre vagy inspirációra, keress minket nyugodtan! :)

További stílus útmutatók és kapcsolódó tartalmak a DODO blogján:

Keresés