2019. február. 03.

A jó feng shui energiát, kiegyensúlyozottságot és sikereket eredményezhet életed minden területén. Íme néhány hasznos tanács, amiket ha megfogadsz otthonod kialakításakor, hamar te válhatsz a csi igazi mesterévé!

A feng shuiról általában a harmónia és a lakás szavak jutnak eszünkbe és ezzel nem járunk messze az igazságtól. A feng shui (vagy magyarosabban “fengsuj”) több ezer éves múltra tekint vissza, és az ókori kínaiak ennek elvei alapján tervezték településeiket, házaikat, kertjeiket.

A feng shui jelentése “szél és víz”. Ez arra utal, hogy a feng shui előírásai szerint ennek a két elemnek kell megtalálnia a tökéletes összhangot a térben legyen szó kül- vagy beltérről.

Habár az elmúlt évszázadok során időről időre elfeledkeztek a feng shui pozitív hatásairól, szerencsére mára ismét elmondható, hogy fontossá vált a lakberendezésben. A bútorok igenis jobbá tehetik az életünket, és erre a feng shui a bizonyíték.

 

Igazítsd el magad a feng shuiban!  Az energiatérkép

A feng shui alapját a bágua-térkép képezi, mely meghatározza a csi (jó energiák) áramlását, és megakadályozza a sha (negatív energiák) betörését a lakásba. Habár több verziója is létezik, mi a nyolcszögletűt ajánljuk, hiszen az a bágua legegyszerűbb és legősibb formája.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Forrás: Feng Shui Art

A térkép a teret a 8 égtáj szerint osztja fel, melyek mindegyike más jelentéssel bír és más életterületet szimbolizál. A nyugati egység például a kreativitás színtere, így ha elakadást érzünk ezen a téren, érdemes a lakás e pontját erősíteni.

A bágua-térkép közepe a lakás vagy a szoba közepét is jelzi. Ennek a területnek terheletlennek és nyugalmasnak (tehát ne legyen rendetlen vagy zsúfolt) kell lennie ahhoz, hogy harmonikus atmoszférában tölthessük a mindennapjainkat.

A báguát alkalmazhatjuk házra, lakásra, telekre, de akár egyetlen szobára, sőt, íróasztalra is. Két- vagy többszintes családi házban minden szinten külön ajánlott használni.


Minden csepp számít, avagy feng shui a dekorációban

Érdemes először is megnézni, mik a feng shui alapelvei. Elvégre, nem foghatsz úgy neki a nagy átalakításnak/berendezésnek, hogy ne lennél ezekkel tisztában!

TEDD Selejtezz!

Azt hitted, az, ha eldugod az ágy alá a felesleges holmikat vagy zacskókban halmozod a rég nem hordott ruháidat valahol a szekrényed mélyén, rendezettebbé teszi a teret? Habár ez a felszínen valóban rendet mutathat, a valóságban mindez csak a felszín, és a felhalmozott, szükségtelen holmik rossz energiákat indíthatnak útjukra. Fogj hozzá a selejtezéshez, tisztítsd meg a helyet, ahol élsz, hogy zavartalanul áramolhasson a csi!

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Hozd formába a szobákat

Ki mondta, hogy mindennek visszafogottnak és unalmasnak kell lennie? Bátran dobd fel a szobákat mintákkal! A formák, minták tükrözzék a bágua szerinti elemeket, így az északi fekvésű térbe, ami a vízé, jöhetnek a hullámos dekorációs elemek.

Ezzel szemben a csillag- és háromszögalakú formák a tűz eleméhez kapcsolhatók, a négyszög a földhez, míg a kör a fémhez.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Óvakodj a túl sok mintától, hiszen összezavarhatják a pozitív energiákat!

NE TEDD A fa akkor jó, ha nem viszed túlzásba

Habár a növények és a fa bútorok megunhatatlan részei otthonunknak, ezek halmozását csak bizonyos bágua-terek viselik jól. Így a keleti, délkeleti, valamint déli fekvésű területek. Ez alatt nemcsak a fa, mint alapanyag értendő, hanem a növényi minták, a földszínek (barna, zöld) és az olyan képek is, amelyek növényeket, fákat ábrázolnak.

Ez nem azt jelenti, hogy a más energiákat szimbolizáló terek nem bírják el a növényeket, fát és az ezekhez kapcsolódó mintákat-színeket, mindössze azt, hogy kibillenthetik az egyensúlyt, ha halmozzuk őket.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Habár egy növény minden körülmények között jól mutat, bizonyos típusok rossz energiát közvetítenek. A szúrós, illetve hegyes levelű példányok például kevés vízigényük, illetve barátságtalan kinézetük miatt hanyagolandók.

feng-shui-lakberendezes-otthon

A feng shui szerint kerülendő növények

TEDD Szökőkútra fel!

Na jó, természetesen nem egy hatalmas szökőkútra gondolunk a lakásod vagy a kerted közepén, amibe a turisták dobálhatják a minden kívánságukat teljesítő aprópénzt. Elég egy aprócska darab, a lényeg, hogy folyjon benne a víz, ami a csit áramoltatja.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Ezt az elengedhetetlen dekorációs elemet ajánlott a keleti (egészség és család), a délkeleti (jólét és vagyon), vagy az északi (karrier és életút) bágua-fekvésbe helyezni.

De álljon itt egy rövidke “ne tedd” is: ne helyezzünk szökőkutat az erős tűzenergiákat igénylő déli fekvésű terekbe, valamint a hálószobába, lépcsőfeljáró alá. Ezzel a lépéssel erősítjük a rossz gondolatokat, mely az egészségügyi állapotunkra is negatív hatással lehet.

TEDD Használd a kedvenc színeidet

A lakberendezés során követhetjük a bágua-térkép által javasolt színeket, de nem kötelező. Egy lakás elvégre attól válik az otthonunkká, hogy tükrözi ízlésünket miért is ne dekorálnál hát a kedvenc árnyalataiddal?

Ráadásul a megfelelő színnel erősítheted életed kevésbé erős területeit is!

  • Piros: szerencse és jólét
  • Narancssárga: boldogság és jókedv
  • Sárga: erő, mentális aktivitás
  • Zöld: kiegyensúlyozottság, béke, gyógyulás
  • Kék: nyugalom, spiritualitás
  • Fehér: megtisztulás. Tisztaság
  • Fekete: erő (főként, ha pirossal kombináljuk)
  • Barna: nevelés, táplálás
feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD A jin-jang nem elcsépelt

Minden bizonnyal már több tucatszor hallottál a jin-jangról, a maszkulin és feminin energiák egyensúlyáról. Mindkettő elhagyhatatlan része a feng shuinak!

A jin-jang eléréséhez a sötét és a világos, a magas és a zömök, a reggel és a nappal, az aktív és a passzív pihenésre szolgáló tárgyaknak balanszban kell lenniük. Így például a tévézésre, játékokra szolgáló helyiséget, amely aktív, érdemes lehet a passzivitásra utaló sötétebb színekkel párosítani.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Bizonyos terekben azonban, így a hálószobában, érdemes több passzív elemet elhelyezni. Ezért például a hangosan kattogó faliórát igyekezzünk száműzni onnan.

 

Lépj be a harmóniába, avagy feng shui a helyiségekben

Csak bizonyos helyiségeidet alakítanád a bágua-térkép javaslatai alapján? Tanácstalan vagy, melyik szobát mivel érdemes harmonikusabbá varázsolni?

Nem vesztegetjük a drága idődet irány a válaszok mezeje!

Feng shui a nappaliban

NE TEDD A nappali a társas események, ne a lakás centruma legyen!

A nappali a lakás szíve, ami a nyitottság és a kellemes időtöltés helyszíne. Ám akármennyire is reprezentatív tér, nem szabad, hogy a lakás közepén kapjon helyet, hiszen így nem jutnak el odáig a kellemes energiák.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Engedd be a fényt!

A feng shui szerint egy igazán kellemes nappalinak legalább két fala érintkezik a kültérrel. Bárcsak mindig mi hozhatnánk ilyen szabályokat lakásunkkal kapcsolatban!

Sajnos azonban a valóságban sokszor adottak a körülmények. Ilyen esetekben azzal növelhetjük a csi áramlását, ha minél több fényt engedünk be a szobába, mely ráadásul a vitalitást és az egészséget is fokozza. Ha lehetőségeink engedik, döntsünk minél tágasabb ablakok mellett vagy próbáljuk minél több lámpafénnyel elárasztani a helyiséget.

feng-shui-lakberendezes-otthon

NE TEDD Farkasszemet néző ajtók

Az ideális nappaliban nincs két olyan ajtó, ami egymással szembe nyílik. Ez a feng shui szerint ugyanis olyan csatornát képez a lakásban, amin átsüvít a csi, ahelyett, hogy végigáramolna a nappalin, egyik ajtótól a másikig.

NE TEDD Ne akadályozd az energia útját

A legrosszabb, amit tehetsz, amikor a feng shui elvei szerint rendezed be a nappalid, ha keresztezed a csi útját.

Így például, ha a nappali ajtaja elé közvetlenül bútort helyezel, “megbotlik” benne a pozitív energia, ami felboríthatja az otthonod harmóniáját. De hasonlóan elakadhat a csi, ha a nappaliban túl szorosan helyezed el zömökebb bútoraidat.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Mámorító kandalló

A kandalló az otthonosság és a meghittség csúcsa kivéve akkor, amikor megzavarod vele a nappali energiáit. A déli-délnyugati fekvésű tűzhely a romantikát erősíti az életedben, míg az északkeleti a nyugalmas gondolatokat. Részesítsd előnyben ezeket a tájolásokat!

Nem kell ahhoz minden áron kandalló, hogy maradéktalanul kellemes atmoszférát teremts: a szoba teljes déli, délkeleti és délnyugati részében jól mutatnak a piros, a rózsaszín, a naracssárga és a zöld tónusai.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD A kilátás lehengerel

A nappali ékei közé nemcsak a gyönyörű bútorok, hanem a kellemes kilátás is hozzátartozik. Törekedj arra, hogy a kanapéból és a fotelekből valamilyen módon láthatóvá váljon a kinti környezet!

feng-shui-lakberendezes-otthon

Erősítheted a lenyűgöző hatást azzal, ha a kintre néző ablakkal szemközti falra tükröt raksz, mely becsempészi a kültér kellemes hangulatát.

TEDD A televízió ereje

Habár az ókori kínaiak természetesen nem szóltak a televízió helyéről, aktív energiái miatt, ha szerencsére vágysz a karrieredben, a szoba északi szögletébe szánd. Déli tájolása viszont az elismertségben és hírneved növelésében válhat segítségedre.

Amikor nem nézed a tévét, érdemes takarásban tartani, hiszen habár bizonyos szempontból jól mutat egy tükör a nappaliban, ez valójában csak egy homályos utánzata annak, így rossz energiákat generál.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Szögletes dohányzóasztal

Míg a feng shui jobban kedveli a kerek formákat, addig a dohányzóasztal esetében a szögletes alakzatot ajánlja. Nemcsak amiatt, mert a nappali kerekded formáit ellensúlyozhatja, hanem azért is, mert többen ülhetnek köré.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Feng shui a konyhában

Említettük, hogy nem jó, ha a nappali a szoba közepén van, és ugyanez a helyzet a konyhával is. A feng shui szerint a lakás központja a szívvel azonosítható, a konyha tüze károsítja azt.

Akár hiszünk ebben, akár nem, egy dolog biztos: a konyhát azért sem praktikus középre építtetni, mert nehéz szellőztetni és a belőle áramló szagok könnyen ellephetik az egész lakást.

NE TEDD Lődd be a megfelelő irányt!

Lehetőleg kerüld az olyan lakást, ahol a konyha északi, északnyugati vagy déli irányba néz. A feng shui szerint ez növelheti a betegségek kialakulásának kockázatát, és ronthatja emberi kapcsolataid minőségét.

Ráadásul arra is érdemes odafigyelni, hogy az alvóhelyiség ne a konyha felett helyezkedjen el, hiszen a tűzenergiák alvás- és májproblémákat idézhetnek elő.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Az amerikai konyha előnyei

A feng shui szakértők többsége támogatja, hogy a konyha közepére kerüljön a pult. Ez a parancsnoki pozíció szempontjából valóban ideális, ami azt jelenti, hogy kellően távol helyezkedünk el az ajtótól, de munka közben rá is látunk.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Ezzel szemben viszont számos szakember NE TEDD felkiáltással ugrana a lakberendező elé, ha amerikai konyhát szeretne beépíteni, hiszen véleményük szerint ronthatja bizontságérzetünkhet, ha nem támaszkodik legalább egy falnak a pult. Ráadásul különféle irányból érkezhet a csi a konyhában ügyködőkre, ami egészségügyi gondokat okozhat.

Feng shui szakértők ide vagy oda, úgy dönts, hogy te jól érezd magad a konyhában!

NE TEDD Tükör a konyhában

Gondolnád vagy sem, a tükörnek semmi keresnivalója a konyhában, mivel felerősíti a tűzenergiákat, ami rossz közérzetet eredményezhet.

feng-shui-lakberendezes-otthon

NE TEDD Kés szem előtt

A feng shui nem szereti a szúrós, hegyes eszközöket, ezért akármilyen szép késszetted is van, amivel szívesen elbüszkélkednél a vendégek előtt inkább ne tedd. Nem véletlenül int óva attól a kína etikett, hogy kést adj ajándékba: a kések shat generálnak, így rossz szerencse hozói lehetnek.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Használd a színeket!

Habár sokan szeretik a bágua-térkép által megadott színeket használni, a konyhában, csakúgy, mint a nappaliban, a saját ízlésed döntsön. A feng shui legtöbbször a szürke, a kék, a zöld és a sárga árnyalatait ajánlja, vagy a hófehéret.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Feng shui a hálószobában

A hálószoba a pihenésé. Éppen ezért különösen oda kell figyelni, hogy ne zavarjuk meg a passzív helyiséget olyan tárgyakkal, amik felborítják nyugalmunkat.

NE TEDD Tévé és számítógép kizárva

Mind a televízió, mind a számítógép aktív energiával bírnak, utóbbi ráadásul a munka és a stressz közvetítője is egyben. Nemcsak az egészségünkre, de a párkapcsolatunkra is negatív hatással lehetnek.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Ám nemcsak e két eszközt, hanem az otthoni fitneszgépeket is érdemes száműzni a hálószobából, hiszen bűntudatot és negatív gondolatokat kelthetnek bennünk.

TEDD Szellőztess!

Fontos, hogy mindig friss levegő legyen a hálószobádban, ezért gyakran szellőztess. A levegő szabad áramlása a csi mozgását is elősegíti. Használhatsz nyugtató illóolajokat is!

TEDD Fordíts gondot az ágyad megfelelő elhelyezésére!

Az ágy a hálószoba lelke. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogyan helyezed el a szobában. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalról könnyen megközelíthető legyen, és a kiegyensúlyozottság jegyében mindkét oldalán legyen éjjeli szekrény.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Kerüld el, hogy az ágy pontosan az ajtóval szemben helyezkedjen el, hiszen máskülönben rossz álmok hozója lehet az ajtóból egyenesen rád áramló energia.

Feng shui az étkezőben

TEDD A kerek tárgyak uralma

Egy igazán feng shui étkezőben kerek vagy ovális az étkezőasztal. Persze, megeshet, hogy épp egy szögletes tetszik ekkor se ess pánikba, hogy az a bizonyos csi nem fogja rendesen belengeni a helyiséget. Az asztal szögletességét kerek székekkel, puffokkal tudod ellensúlyozni.

Ha van rá mód, helyezd úgy az asztalt, hogy az ajtó és a székek között elég távolság legyen, hiszen másként nem fog rendesen áramolni a csi. Mondhatnánk úgy is, hogy megbotlik az asztal sarkában.

feng-shui-lakberendezes-otthon

NE TEDD Ajtóval és ablakkal háttal ültetni a vendégeket

Akármilyen harmonikusan is alakítottad ki az étkeződ, a vendégek és a családtagok nem fogják jól érezni magukat, ha háttal ülnek az ablaknak vagy az ajtónak. Ettől a pozíciótól ugyanis gyengének és erőtlennek érezheti magát a finom falatokra vágyó.

NE TEDD Ne vidd túlzásba a mintát és a színeket

Az étkező, szemben a nappalival, nem arra szolgál, hogy elkápráztasd a vendégeid. Éppen ezért ne törd azon magad, hogy minél különlegesebb tapétát és dekorációs elemeket helyezz el a helyiségben. A feng shui tanácsai alapján legfeljebb két színt használj és kerüld a túl mintás faldíszítést, ami szétforgácsolhatja a csit.

feng-shui-lakberendezes-otthon

A kék szín állítólag étvágycsökkentő hatással bír. Törekedj a semleges, pasztell színekre, és bátran helyezz el egy-két neutrális hangulatot megtörő képet a falon. A felfelé tartó csíkok továbbá segíthetnek az energia áramoltatásában.

TEDD Ínycsiklandó gyümölcsöstál

Egy gyümölcsöstál nemcsak szép látvány, hanem a feng shui szempontjából tökéletes választás. A finomságokkal megrakott kerek tál az étkezőasztal közepén a vendéglátó gazdagságát és jólétét fejezi ki. Ráadásul az emberi kapcsolataidat is erősítheted bizonyos gyümölcsök által. Így például az alma a barátságot, a körte a jó energiákat, a barack az egészséget, míg a narancs az anyagi jólétet támogatja.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Megnyugtató lámpafény

Az étkezőben fontos, hogy (milyen meglepő) lássuk, amit eszünk, de a megnyugtató, intim hangulat kialakítása is cél. Ezért érdemes olyan lámpára szert tenni, aminek fényén hangulatunkhoz mérten állíthatunk. A bensőséges atmoszféra eléréséhez egy tükörre is szükségünk lehet, ami kellemesen eloszlatja a fényt a szobában.

feng-shui-lakberendezes-otthon

TEDD Az elbűvölő akvárium

A feng shui ellenzi, hogy akvárium legyen a hálószobában, hiszen aktív energiákat közvetít. De mit mond az étkezőről?

Azt, hogy nagyon is elfér ott egy dizájnos víztartály!

A víz nemcsak az életet szimbolizálja, hanem mozgásának hála életerővel is megtölti meg a helyiséget.

feng-shui-lakberendezes-otthon

Látod, csak egy kis időt és kreativitást igényel, hogy otthonod a csi kedvenc helye legyen, amiről még az ősi feng shui mesterek is példát vehettek volna!

Szólj hozzá!


Hasonló cikkek: Lakberendezés Blog

5 tipp, hogyan varázsolj élhetővé egy kisméretű nappalit
5 tipp, hogyan varázsolj élhetővé egy kisméretű nappalit

2019. június. 03.

A kis szobák örök problémát jelentenek a lakberendezésben, hiszen nehéz úgy kihasználni a rendelkezésre álló teret, hogy minden elférjen, a helyiség ellássa a funkcióját és ne legyen zsúfolt hatása. Olvasd el cikkünket és adunk hozzá pár tippet!

Tovább olvasok →

Vintage konyhai kiegészítők - Kerámiaotthon x DODO
Vintage konyhai kiegészítők - Kerámiaotthon x DODO

2019. május. 17.

A vintage stílusú konyhai kiegészítők nem egyszerűen egy hangulatot, hanem egy életstílust adnak nekünk. A terített asztal mellett teázni vagy kávézni azt jelenti, hogy rászánjuk az időt, hogy fontossá tesszük ezeket a perceket. Fontossá tesszük saját magunk és a szeretteink számára az együtt töltött időt és adunk neki egy stílusos keretet.

Tovább olvasok →

Szállítási díjak és feltételek

Termékeinket házhozszállítással juttatjuk el hozzád. A kisebb csomagokat a GLS futárszolgálat, a nehezebb csomagokat a Gebrüder Weiss vagy a Trans-o-Flex szállítja ki az általad megadott címre. Az utánvétes csomagokat az átvételkor tudod kifizetni.

A kiszállításról a futárszolgálat SMS és email értesítést küld a kiszállítást megelőzően. A kiszállítás pontos időpontját ezután lehet egyeztetni velük.

A webshopunk a kosárba rakott termékek összesített súlya alapján felajánlja neked az elérhető szállítási módokat és kiírja a pontos szállítási költséget.

A nagyobb súlyú megrendelések esetén választhatod a Prémium kiszállítást, hogy a csomagodat az emeletre vagy a rendeltetési helyére szállítsa a futár. Ilyenkor ketten mennek a teherautóval és a csomagot a rendeltetési helyére viszik, amennyiben az könnyen megközelíthető.

Szállítási díjaink az alábbiak: 

Rendelés összsúlya

Szállítási díj

0 - 5 kg 1.190 Ft
5 - 10 kg 1.690 Ft
10 - 40 kg 2.490 Ft
40 - 200 kg 5.990 Ft
40 - 200 kg (Prémium) 7.990 Ft
200 kg felett 8.990 Ft
200 kg felett (Prémium) 11.990 Ft

500.000 Ft feletti megrendelés esetén a szállítási költség mindig ingyenes!

Jelenleg csak Magyarország területén belüli kiszállítást tudunk vállalni. Amennyiben máshová szeretnél rendelni, akkor lépj velünk kapcsolatba itt.

Személyes átvételre jelenleg nincs lehetőség.