Hogyan bútorozd be az új otthonodat? - DODO | Designban Otthon

Hogyan bútorozd be az új otthonodat?

Minden rád van bízva: az ízlésedre, a kreativitásodra, az anyagi lehetőségeidre. Egy új - vagy másik - otthon teljes berendezése, bebútorozása elsőre nagy falatnak tűnhet (az is), de aprólékos tervezéssel lépésről-lépésre kivitelezhető. Minden üres lakás olyan, mint egy hófehér tiszta lap, amit te írhatsz tele betűkkel - azaz bútorokkal és kiegészítőkkel. Hogyan? Ebben szeretnénk segíteni az alábbi cikkben felsorakoztatott ötletekkel. Tarts velünk, hogy némi kapaszkodót szerezve bátran belevághass életed következő nagy kalandjába!

Hogyan láss hozzá?

Minden költözés egy új lehetőség arra, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet. Akkor is, ha egy teljesen új építésű házba költözöl, és akkor is, ha ez már a sokadik lakás lesz, amit felszerelsz. Mire meg tudod venni az első igazi saját ingatlanodat, valószínű, hogy a költségkereted nem biztosít akkora mozgásteret, mint amilyet szeretnél. És ez teszi még izgalmasabbá a feladatot, hiszen ott van előtted a hatalmas üres tér, amit meg kell töltened élettel úgy, hogy az kényelmes, praktikus és szerethető legyen. Egy otthon, ahová mindig jó megérkezni és ahonnan nem szívesen moccansz, ha nem muszáj.

Igen, sok munka lesz vele, és jó időbe telik az is, amíg mindennek kialakul a végső helye. Már az is jó kérdés, hogy miként láss neki a dolognak? Mutatjuk!

Tudtad, hogy már nem csak prémium bútorokkal, hanem lakberendezési tanácsadással vagy akár komplett tervezéssel is tudunk neked segíteni? Ha túl nagy falatnak érzed az új otthonod berendezését, fordulj bátran profi szakembereinkhez a DODO Studioban!

Ne akard egyszerre berendezni – úgysem sikerülhet!

A legtöbb otthon évek alatt nyeri el az igazi formáját (hacsak nem vagy multimilliomos, hogy azonnal mindenre legyen anyagi forrásod), ráadásul folyamatosan változik, követi a trendeket, vagy az ízlésed alakulását, ami egyben azt is jelenti, hogy soha nem mondható ki véglegesen: ez teljesen készen van. Kezdj hozzá apránként, első körben a hálóra és a nappalira fókuszálva, mert ha ezek megvannak, akkor nyugodt szívvel láthatsz neki a többi helyiség berendezésének.

Ne csüggesszen el, ha nem te leszel rögtön az év lakberendezője!

Elsőre semmi sem biztos, hogy olyan, mint amilyennek szeretted volna: lehet, hogy nem úgy mutatnak a bútorok, ahogy elképzelted, nem passzol a falak színe, hiányérzeted van, ha az adott szobába belépsz. De sebaj! Senki sem várja el, hogy már az első próbálkozás profi lakberendező módjára tökéletes legyen, és visszaköszönjön a magazinok címlapja. Ez az az út, ami ismeretlen - ahol kompromisszumok köttetnek a megoldások terén, ahol a pénz is közbeszól.

Álmodj, tervezz és váltsd valóra!

Attól persze, hogy pillanatnyilag nem adott minden feltétel álmaid otthonának a berendezéséhez, nem kell feladni az elképzeléseidet. Csupán rangsorolni kell őket: mi az, amit mindenképpen meg akarsz és meg is tudsz valósítani? Ezekkel kell kezdeni, majd az idő előrehaladtával fokozatosan teljesíteni valamennyit. Álmodd meg, tervezd meg, rangsorold, majd amikor elérkezett a pillanat váltsd valóra!

Fogadd el a család által felajánlott bútorokat!

Lehet, hogy nem éppen használt bútorokra vágytál, de vannak helyzetek, amikor nem nagyon utasíthatod el a jó szívvel felkínált berendezési tárgyakat. Egy jó festés és néhány szép textil csodákat művelhet a nagyi asztalkájával, vagy a híres, generációkon át öröklődő tálalószekrénnyel.

Irány a használtcikk piac!

A használtcikk piac valóságos aranybánya, ahol érdemes órákat bolyongani és kincsekre vadászni. Csodaszép kisbútorokat, praktikus kiegészítőket , terítőket, festményeket találhatsz viszonylag olcsón.

Adj lendületet a lakásnak – ne zárkózz el az egyszerűség nagyszerűségétől!

Fiatalos, lendületes, merész és olcsó lakberendezési tárgyak, bútorok készülnek raklapból. Készülhet belőlük dohányzóasztal, polc, heverő és sok minden más. Ha ilyesmiben gondolkodsz, célszerű gyártótól vásárolni új és szárított, szabvány méretű euró raklapokat, mert ezeket könnyebb csiszolni, festeni, fúrni, csavarozni.

Új otthon berendezése 1

Néhány ötlet a profiktól

Költözéskor ideális esetben a legjobb az lenne, ha egy belsőépítésszel tudnád megterveztetni az új otthonodat. A szakember alkalmazását viszont nem mindenki engedheti meg magának, de azért néhány ötletet el lehet - és el is kell - lesni a profiktól.

Haladni csak tervezéssel lehet!

Haladni csak tervezéssel lehet! A részletes tervezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mivel az üres terek sokféle lehetőséggel kecsegtetnek, így egy idő után - ha azok nincsenek papírra rögzítve - könnyen elveszhetünk a saját ötleteink és terveink kuszaságában. Ha meg szeretnéd úszni a felesleges köröket a lakberendezési boltokban és a lehető legköltséghatékonyabban akarod megoldani a rád váró feladatokat, akkor mindenképpen készíts tervet. Így még mielőtt bármit is vennél, alaposan át tudod gondolni, hogy milyen stílus mentén képzeled el a lakás berendezését, ahhoz illenek-e majd a kiválasztott darabok. Dönteni tudsz a falak színéről, a bútorokról, függönyökről - arról, hogy ezek valóban egységet képezzenek. Egy komplett tervvel a kezünkben sokkal egyszerűbb lesz összeválogatni azt, ami valóban kell.

Új otthon berendezése 2

Maradj a keretek között!

A terv azért terv, hogy ahhoz a lehetőségek szerint tartsd is magad. A tervezésnél a büdzsét is azért határoztad meg, mert tisztában vagy, hogy meddig ér az a bizonyos takaró, meddig nyújtózkodhatsz. Ha már az elején túlléped a keretet, nagyon hamar borítod az egész rendszert. Tartsd magad a listához, amit a beszerzendő darabokról és azok tervezett (reális) árairól írtál, keress olyan termékeket, márkákat, amelyek megfelelnek ennek. Ha mégis túl lépsz azon, ami belefér a családi költségvetésbe, akkor annak az lesz a következménye, hogy cserébe valamiről le kell mondanod. Természetesen van olyan amin lehet spórolni és van amin nem érdemes.

Colstok nélkül ne menj sehova!

Mérj le mindent pontosan - akár a biztonság kedvéért többször is: a beugrókat, a nyílászárókat, a falak hosszát. Itt nem csak az a fontos, hogy egy adott szobában elfér-e a bútor, hanem az is, hogy a lépcsőn, vagy a liftben is könnyen szállítható-e, illetve befér-e az ajtón? Célszerű megmérni a padló és a plafon közötti távolságot is, mert azzal könnyebben látjuk, hogy a különböző bútorok férnek el egymáshoz képest anélkül, hogy a zsúfoltság benyomását keltenék.

Döntsd el, hogy mi lesz a központi elem!

Bútorvásárlás előtt érdemes legelőször a helyiséget legjobban meghatározó elemet kiválasztani. Ez lehet egy nagyobb étkezőasztal, ágy vagy kanapé, vagy egy különleges fotel, amihez képest a többi bútort választod ki. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy az egyben ugyanolyan színű, stílusú darabokat kell felhalmoznod, de ha a szobát egy jellegzetes, különleges bútor uralja, ügyelj rá, hogy a többi passzoljon hozzá, és ne legyen a hatás kaotikus.

Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem!

Ha a bútorválasztás során a letisztultabb darabok mellett döntesz, akkor a hangulatot könnyen feldobhatod olyan különleges kiegészítőkkel, amelyek színt visznek az otthonodba. Teszik ezt anélkül, hogy túl sok helyet foglalnának, vagy nagyon sokat kellene rá költeni.

Ne spórolj a minőségen, ha tartósan használni kívánt eszközről van szó

Ha egy bútordarabot hosszú éveken át tervezel használni, akkor érdemesebb a minőségibb darabot választani belőle. Az étkező asztal, a székek, kanapék, ágyak, szekrények olyan bútorok, amelyek nem 1-2 évre lettek kitalálva. A drágább, de minőségi darabokra tekinthetsz akár befektetésként is, hiszen hosszú távon pénzt spórolsz azzal, ha nem kell évente lecserélni az elhasznált darabokat. Sőt! Később, ha mégis másik garnitúra mellett döntesz ezeket még jó pénzért értékesítheted is.

Adj új életet a réginek!

Új helyre költözéskor vannak olyan bútorok, amelyektől nem akarsz és nem is tudsz megválni, mert annyira szereted. A kicsit viharvert darabok kissé furcsán festenek az új környezetben, de lehet tenni ellene kisebb-nagyobb felújítással, aminek egy részét akár te is elvégezheted. Ha nagyobb felújítás szükséges, kérd szakember segítségét.

Mit tehetsz, hogy garantáltan meglegyen a hangulat az új otthonodban?

Vannak olyan alapszabályok, amelyeket az otthonod berendezésénél érdemes betartanod:

  • Ne kerüljön ágy az ablak alá.
  • Fontos, hogy az ablakokat tudd kitárni.
  • Tevezz az ablakok elé olyan függönyt, amit el is lehet húzni.
  • A függönynek karnis kell, a karnisnak pedig hely - ezt mindig kalkuláld bele a tervezési folyamatba.
  • Ha valahol nagyon szűk, sötét a hely, dobd fel világítással és tükrökkel.
  • Jellemző, hogy az egyedi bútorokkal drágán, de könnyen be tudod rendezni az otthonodat, bolti bútorokkal pedig viszonylag olcsón, de sok utánajárással tudsz rendezkedni.
Új otthon berendezése 3

Nappali – hely, ahová a legtöbb kreativitás kell

Az otthonod legmeghatározóbb helye, ahol rengeteg időt töltesz/töltetek el. ltt “csak” a kanapé, a dohányzó asztal, a fotelek, a tv állvány, a könyvespolc, a hangfalak, az állólámpák megfelelő elhelyezéséről kell gondoskodnod. Mivel a tv a központi elem, lényegében ehhez viszonyítva kell elrendezned a többi bútort.

Hálószoba, gyerekszoba – középpontban az ágy áll

Az ágyat soha ne tedd az ablak alá, az legyen mindkét irányból megközelíthető! Az ágy két oldalán lehet elhelyezni az éjjeli szekrényeket, azokon az elmaradhatatlan lámpákkal. Ha gardróbot is szeretnél, akkor érdemes a hálószoba részeként vagy közelében létrehozni, hogy öltözködésnél minél közelebb legyen, természetesen az ajtajára szerelt tükörrel.

Új otthon berendezése 4

Konyha – minél kisebb, annál rafináltabbnak kell lenned

Minél kisebb egy konyha alapterülete, annál kreatívabbnak kell lenned, hiszen egy sor butortr el kell tudni helyezned. Például a konyhabútor alsó és felső elemeit, a hűtőszekrényt, a mosogatót, a mosogatógépet, a mikrohullámú sütőt, a kukát, a sütőlapot, a páraelszívót, a sütőt, a kávéfőzőt,a konyhai robotgépeket, a konyhai eszközöket, a tálalás eszközei. Ezeknek pedig hely és tárolóhely kell.

Amikor centire pontosan kiszámolod mindennek a helyét ne feledkezz meg a felújítás során felhasználandó vakolatok és burkolatok vastagságával, ami oldalanként 2-2 cm-t is ellop a bútorok helyéből. A konyhában minden rendelkezésre álló helyet használj ki!

Kamra – hasznos, praktikus, átlátható

A kamrában rengeteg nyitott polcos szekrényre lesz szükséged, amelyen jól átlátható módon elhelyezhető minden alapanyag, befőtt, lekvár, stb. Célszerű, ha a konyhából nyílik, fontos, hogy legyen ablaka (a szellőztetés miatt), és ha van rá mód, akkor északi vagy keleti tájolású legyen!

Bútorok méretezése - a számok beszélnek

Milyen jó bútor? Olyan, amely mind megjelenésében, mind használati értékében alkalmas arra, hogy a személyes holmiddá váljon, azaz méreteiben és formáiban hozzád igazodjon. Ehhez milyen méretekkel kell számolnod? Lássuk!

Étkező asztal, íróasztal, számítógépasztal

Az étkezőasztal kiválasztásakor a következő paramétereket érdemes figyelembe venned.

  • Az asztal lapméreteit az asztal mellett ülő személyek, ill. székek száma határozza meg: hat személy számára 80x125 cm-es, négy személynek a 70x115 cm-es lapméret szükséges.
  • Kör alakú asztal esetében 2 személynek 75 centiméter, 4 személynek 90 centiméter, 6 személynek 120 centiméter átmérővel számolj.
  • A kétszemélyes minimális asztallapméret: 60x75 cm.
  • Az asztallap a padlótól 75 cm körüli távolságban van, a lábak kényelmes elféréséhez a lábakat összekötő káva alatt 60-65 centiméter szükséges. (Ne legyen több 45 centiméternél a szék ülésmagassága.)
  • Az íróasztal lapszélessége 120 centis, lapmagassága 75-80 centis, mélysége 65-70 cm körüli. (A gyermek íróasztalok természetesen ennél kisebbek.)
  • A számítógépasztalok szélessége változó, a minimális szélesség 70 cm körüli, mélysége 40 cm-nél ne legyen kisebb. A padozattól mért lapmagasságuk 75-80 cm körül van, míg a billentyűzet helye ennél kb. 10 cm-rel alacsonyabban helyezkedik el.

Fekvőhelyek

Itt is fontos a kényelem és a praktikum:

  • Az egyszemélyes ágyak szélessége ne legyen keskenyebb 90 cm-nél , a 100 cm-es szélesség már jó. A forgalomban kapható egyszemélyes ágyak általában azért ennél szélesebbek, 120-130 cm körüliek.
  • A franciaágy szélessége legalább érje el a 160 centimétert. Ülésmagasságuk (matraccal) 50 cm, hosszuk általában 200 cm körüli.
  • Külön kategóriát képviselnek a bébi- és gyermek ágyak. A rácsos kiságy a csecsemők fekhelye, méretei a gyermek méretétől függ. Az ágy hossza 120-130 cm körüli, szélessége 60-65 cm között van. A rács földtől való magassága általában 75-80 cm közötti. Az fekvő magasság változtatható, alkalmazkodva a gyermek életkori sajátosságaihoz. Az idősebb gyermekek ágyai eltérő méretűek, napjainkban megjelentek a praktikus - nem egykönnyen kinőhető - állítható hosszúságú gyermekágyak.
  • Az emeletes ágyak is változó méretben kaphatóak, hosszúságuk 205-210 cm, szélességük 100 cm körüli, magasságuk 155-180 cm, a matrac hosszúsága 200 cm, szélessége 90 cm.
  • Új otthon berendezése 5

    Szekrények

    A ruhásszekrény magassága jellemzően 180 cm, de ez függhet az adott helyiség belmagasságától is. A mélysége 50-55 cm-es, ami a szekrényfal vastagságát is figyelembe véve átlagosan 60 cm-re emelkedik. Egy, a normának megfelelő szekrény ez alapján 180 cm magas, szélessége 120 cm egy kétajtós, és 180 cm egy háromajtós szekrény esetében. A fehérneműs szekrény mélysége 45 cm. A könyvszekrények, könyvespolcok változó méretűek, a mélységük átlagosan 30 cm körül van.

    Ülőbútorok – ahány, annyiféle méret

    Az ebédlőszékek ülésmagassága 45 cm, mélységük, szélességük és a támlák üléstől számított magassága kb. ugyanennyi. A karosszék mérete az ebédlőszékéhez hasonló, csak a kartámaszok növelik meg valamelyest a méreteit.

    • Egy kényelmes fotel ülésmagassága 30-55 cm körül alakul, a mélysége 60 cm, a háttámla magassága típustól függően 90-120 cm között van.
    • A kanapé ülésfelületének a hossza ritkán haladja meg a 160 cm-t. Ülésmélysége 55-60 cm.

    Ünnepeld meg a végeredményt!

    Miután megálmodtad, megtervezted, majd megvalósítottad ne felejtsd el megünnepelni az eredményt. Mutasd meg a rokonaidnak, barátaidnak - tarts lakásavatót és légy büszke arra, amit létrehoztál!


    Lakberendezési tanácsaink itt még nem érnek véget, nézz körül további cikkeink közt:

    Milyen egy tökéletes nappali?

    Hogyan tedd eladhatóbbá az otthonodat?

    Milyen hibákat ne kövess el a lakberendezés során?

    Keresés