Milyen hibákat ne kövess el a lakberendezés során? - DODO | Designban Otthon

Milyen hibákat ne kövess el a lakberendezés során?

Biztosan veled is előfordult már, hogy óriási lelkesedéssel vetetted bele magad a lakberendezéssel foglalkozó oldalak mélységeibe új ötletekért. Aztán viszont, hiába voltak meg az inspiráló képek és a látványos összhang elméletben, amikor a tettek mezejére léptél, nem olyan lett az összhatás, ahogy megálmodtad. Miért lehetett ez? Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük azon tipikus lakberendezési hibákat, amelyeket érdemes elkerülnöd

Hiányzik a koncepció

Ez talán az egyik legtipikusabb hiba, amit az otthonod felújításakor, átrendezésekor elkövethetsz, ugyanis ha nincs egy jó előre meghatározott, letisztult koncepciód arról, hogy mit szeretnél elérni, akkor elkezdesz összevissza vásárolni. Ennek az lesz a következménye, hogy a lakásodba belépve kaotikus és zavaróan sokszínű lesz az első benyomás, ahelyett, hogy szép és stílusos lenne.

Ezért, mielőtt vásárolni indulsz, alaposan gondold végig, milyen összhatást szeretnél elérni, mi az a stílus, ami a legvonzóbb a számodra: a modern, a klasszikus, a letisztult, a minimál, a bohém vagy romantikus hangulat az, amire vágysz az otthonodban? Mik azok a bútordarabok, amiktől meg akarsz szabadulni, mikhez ragaszkodsz és ezek miként illenek majd egymáshoz?

Túl sok a szín, az anyag és a minta

A kevesebb több elve a lakberendezésben is érvényesül. Hiába szeretnél sok-sok színt, árnyalatot, mintát és anyagot felvonultatni a térben, jobb esetben eklektikus stílus kavalkád lesz belőle (ez a legritkább eset), rosszabb esetben káosz, zsúfoltság és a hozzá nem értés mutatkozik meg általa.

A megoldás egyszerű: maradj biztonsági játékos és válassz alapszínnek egy visszafogott, természetes árnyalatot, amit nagyobb felületeken is alkalmazhatsz. Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy milyen színek lesznek igazán harmonikusak az otthonodban, akkor alkalmazd a profi lakberendezők szabályát, miszerint legfeljebb 3 szín használata ajánlatos a belső terekben. A fő színnek nagyjából a szoba 60%-át kell kitöltenie (a falak és a mennyezetek). Szabadon szárnyalhat a fantáziád, több eltérő árnyalatot is kipróbálhatsz, de ami fontos, ne keverj háromnál több színt egy szobában.

Sokan ragaszkodnak a fehér színhez is, pedig a túl sok fehér szín miatt a szoba vizuálisan elveszti a térfogatát, vizuális tér veszteséghez vezet. Ha világos színű falakat használsz, akkor a teljesen fehér helyett használj világosszürkét, porszínűt vagy elefántcsont színűt.

 

Lakberendezési hiba: Színek, minták halmozása

Halmozod a könyveket

A könyvek értékes részei az enteriőnek, látványuk mindig kellemes, de sajnos lakberendezési szempontból ügyelni kell a mennyiségre. A túl sok könyvtől a szoba könnyen zsúfolttá és rendezetlenné válhat. A megoldást a szortírozás jelenti: a legszebb, legkedvesebb köteteket tedd a polcaid díszévé, a többit pedig rejtsd szekrényajtók mögé.

Túl sok a dekoráció

Egy otthon attól is otthon, hogy az ott lakók a kedvenc tárgyaikkal veszik körül magukat: vázák, tálak, kaspók, tálcák, nippek sokasága lepheti el a szobát, emlékeket idézve és egyúttal dekorálva azt. Ezek a dekorelemek lényeges részei a te otthonodnak is, de ennek ellenére sem szabad túlzásokba esned, mert attól eluralkodik a káosz, amiben nem fogod jól érezni magad. Inkább válassz egy-két hangsúlyos dekor tárgyat és néhány kisebbet, ami ezekhez passzol.

Lakberendezési hiba: dekoráció

Rossz a világítás

A világítási rendszert is tudatosan kell megtervezni. Gyakori hiba, hogy azt hisszük elegendő egy-egy mutatós lámpa vagy csillár minden helyiségbe, és már meg is van oldva a probléma. Aztán kiderül, hogy mégsem: nincs elegendő fény, vagy pont zavaró a fényáradat. A fényforrások elhelyezése odafigyelést igényel, hiszen mindig az adott helyiségben végzett tevékenységekhez kell igazodjon.

Például a nappaliban egy állólámpa a sarokban biztosíthatja, hogy amíg a család egyik fele tévét néz, addig te anélkül olvass újságot, hogy bárkit zavarnál vele. Az általános világítás megteremtésének leggyakoribb eszközei a mennyezeti lámpák, amelyek rendkívül széles választékban elérhetőek - színben, méretben, alapanyagban, alakban, stílusban - így könnyen ki tudod választani az otthonodba legjobban illő darabokat. Ráadásul ma már dimmelhető (a fényerő szabályozható) változatok is szép számmal vannak, és akkor még az okosvilágításról nem is beszéltünk.

Az asztali- és fali lámpák, fényfüzérek, LED szalagok, design lámpák használatával tovább bővíthető a lehetőségek sora, így szuper hangulatossá tehető minden helyiség. Természetesen arra is vigyáznod kell, hogy ne legyenek túl harsányak a fények, mert azzal a meghitt, családias atmoszférát teszed tönkre.

Lakberendezési hiba: Bútorok elhelyezése

Minden bútor a falhoz van tolva

Nem kell akkora szigorúság, mert ezzel unalmas és szűkebb térérzetű lesz a szoba. Inkább játssz a térrel: amennyiben a szoba nagysága lehetővé teszi, használj polcokat térelválasztónak, de akár az íróasztalt is elforgatható 90 fokkal.

A túl sok bútor akadályokat képezhet, ezért a zsúfoltság helyett inkább törekedj a szellős terekre. Legyen a helyiségben egy olyan fókuszpont, ami mint egy mágnes,magához vonzza a tekintetet, karaktert ad egy szobának. Ez lehet egy különleges ülőgarnitúra, egy szép formájú fotel, vagy egy részletgazdag komód. Ezeknél a daraboknál lényeges, hogy tényleg prémium minőségűek legyenek, amelyeken látszik, hogy mind az anyagában, mind a megmunkálásában a legmagasabb elvárásoknak felelnek meg.

A bútorok stílusának összehangolása is fontos momentum a lakberendezés során. Neked is vannak olyan öröklött bútoraid, amelyekhez érzelmileg kötődsz és emiatt ragaszkodsz hozzájuk, viszont valahogy kilógnak a sorból. Mit tehetsz ilyenkor? Alkosd meg a saját stílusodat azzal, hogy mégis beintegrálod a többi közé.

Például, ha van egy olyan foteled, amitől képtelen vagy megválni, de a kárpitozása ódivatú, húzasd át modern textíliával! Ha komódról van szó, akkor tedd a bútort látható helyre, és tegyél rá modern kiegészítőket - a lényeg, hogy összeköttetést hozz létre az egyes darabok között.

Túl nagy vagy túl kicsi bútorok

Még mindig a bútoroknál maradva: gyakori hiba, hogy a helyiségbe a méreteihez képest óriási bútorokat teszel be - mondjuk túl nagy kanapét választasz, ami kicsivé és zsúfolttá teszi a helyet, szinte “elterpeszkedik” a szoba közepén, elfoglalva annak a nagy részét. Persze a helyzet fordítva is igaz: egész érdekesen néz ki egy kis asztal egy nagy alapterületű étkezőben. A megoldás egyszerű: számold ki és tervezd meg a berendezést! Mindig vedd figyelembe a helyiség méreteit, a családtagjaid számát és ezek mentén gondold át, milyen bútorra van szükségetek. Ne feledd: az otthonod nem bútorraktár!

Lakberendezési hiba: bútorok minősége

Nem figyelsz a minőségre

Igen. Minden drága. De van, amiért érdemes többet fizetni annak érdekében, hogy az tartós és minőségi legyen. Így van ez a bútorokkal is, amelyeket nem 1-2 éves használatra szoktunk megvenni. A bútorok kiválasztásakor ezért a minőségi darabok kerüljenek előtérbe, hidd el, tartósságukkal meghálálják a befektetett többletforrást.

Fontos a megmunkálás, a minőségi anyaghasználat, a funkcionalitás és a komfort - legyen szó akár kanapékról, szekrényekről, polcokról, székekről vagy asztalokról.

Nem megfelelő a bútorok anyaga

Ez főként akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a napi használat során csak bosszúságok sorát okozza egy bútordarab. Szép a prémium minőségű sarokülő hófehér kárpitja, csak nem olyan helyre való, ahol kisgyerekek is élnek. A modern dohányzóasztal üveg felülete is szépen csillog - csak éppen nem lehet rá semmit tenni, mert hamar karcolódik, vagy azonnal maszatos lesz, ha hozzáér valaki.

Nem használsz textíliákat

A nappali elképzelhetetlen párnák, plédek és ízléses szőnyegek nélkül. Ha mellőzöd ezeket a kiegészítő textíliákat, akkor ne csodálkozz, hogy a szoba túlságosan sterilnek és hidegnek tűnik. Teremts meghitt, otthonos légkört a nappaliban és bátran használj textíliákat!

Lakberendezési hiba: Képek zsúfoltsága

Képeket aggatsz a falra minden előzetes stratégia nélkül

Az egyik legnépszerűbb lakásdekorációs trükk, ha képeket teszel a falra - otthonosabbá teszi a hangulatot. Csak az nem mindegy, hogy a kép milyen, mekkora és hány darab van belőle. Célszerű a képeket csoportosítva elrendezni a falon! A kapott kompozíció nemcsak mutatós lesz, hanem az adott helyiség is tagolható vele. Ha csak egyetlen képben gondolkodsz, akkor azt ne a fal közepére, hanem egy bútor kiegészítéseként tedd fel, például egy komód vagy egy polc fölé.

Félsz a színektől

A fehér ugyan megunhatatlan, de mégis megéri némileg bátrabbnak lenni a merészebb tónusokkal! Először érdemes a természetre emlékeztető színek halványabb árnyalataival próbálkoznod: a bézs, a halványkék vagy a világos szürke jó kiindulópont lehet.

Lakberendezési hiba: Színek mellőzése

A fehér ugyan megunhatatlan, de mégis megéri némileg bátrabbnak lenni a merészebb tónusokkal! Először érdemes a természetre emlékeztető színek halványabb árnyalataival próbálkoznod: a bézs, a halványkék vagy a világos szürke jó kiindulópont lehet.

Olyan a lakásod, mint egy katalógus

Nagyon sokan bizonytalanok a lakberendezés terén, emiatt a lakásuk úgy néz ki, mintha egy bútor katalógus elevenedett volna meg: steril, és személytelen. Nálad is minden tökéletesen összehangolt: passzol a bútorok stílusa és formája, a színek és a minták, de mégsem érzed otthonosan magad. Nem csoda, hiszen hiányoznak azok a személyes dolgok amelyek boldoggá tesznek.

De ennek nem kell így lennie: egészítsd ki az otthonodat olyan egyedi dolgokkal, amelyek személyes hangulatot adnak a nappalidnak, konyhádnak, - az otthonodnak.

Elhanyagolod az előszobát

Általában nagyon sok időt fordít mindenki a nappali, a konyha és a hálószoba berendezésére, de az előszoba mostoha gyereknek számít ebből a szempontból. Pedig ez a helyiség lenne a lakás névjegye, hiszen a látogatók ide lépnek be először, te is ide érkezel meg, majd innen indulsz el. Ezért kiemelten fontos lenne, hogy harmonikus benyomást keltsen.

A megoldás: válassz a helyiség adottságaihoz megfelelő színt a falra, lehetőleg világos árnyalatokat, ami szinte kinyitja a teret. Fontos a rendezett összkép is, és az átgondolt tárolás: szerezz be kosarakat, a cipőket helyezd a szekrénybe, és ne tarts a fogasokon személyenként két kabátnál többet.

Lakberendezési hiba: stílusok kavarodása

Tarkán kevert - semmi sem stimmel - szoba

A személytelen katalógus-szoba ellentéte az úgynevezett "semmi sem stimmel" szoba, ahol minden vegyül egymással: a színek a szokatlan mintákkal, heterogén stílusokkal. NIncs egyensúly, nincs harmónia, idegesítő az összhatás.

Túl kicsi a szőnyeg

Komfortosság szempontjából egy pihe-puha szőnyeg elengedhetetlen, ráadásul a szobát is sokkal hangulatosabbá varázsolja. A megfelelő darab kiválasztása során ne csak annak színét és anyagát tartsd szem előtt, hanem a méretét is, hiszen egy kis méretű szőnyeg nem mutat olyan jól egy helyiségben, mint egy nagy. A szőnyeg szinte összeköti a bútorokat, kellemes dekorelem és soha nem képez akadályt (azaz nem akad bele, vagy húzódik össze vissza, amikor a székeket mozgatod).

Függöny és karnis elhelyezése

A függönyök jelentős szerepet játszanak az árnyékolásban, a hőszigetelésben, na és a dekorálásban is. Ha a dekor funkció kivitelezését elrontod, az egész szoba hangulatát negatívan befolyásolod vele. A függöny függőleges állású elemként a helyiséget felfelé nyújtja. Ha túl alacsonyra helyezed a karnist, akkor a függöny olyan benyomást kelt, mintha a szobád a valósnál alacsonyabb lenne. Kis lakásokban célszerűbb rolót vagy reluxát használni a függönyök helyett.

Lakberendezés hiba: Karnis elhelyezése

A szabadon álló kádat használsz kis helyiségben

A szabadon álló kád nagyon elegáns, ha olyan térbe kerül, ahol jól érvényesülhet. Ezeket a kádakat azonban nem a 10-12 m2-es fürdőszobákba találták ki. Kis helyre beszorítva a látvány katasztrofális lesz, és nehéz a takarítást is megfelelően megoldani körülötte.

Elszáradt növényeket tartasz a szobában

Ha szereted a szobanövényeket, akkor az a minimum, hogy megfelelően gondoskodsz is róluk. Nincs szomorúbb látvány annál, mint amikor a jobb sorsra érdemes növények éppen csak vegetálnak.

A lakberendezés nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Alapos tervezést igényel, amelynek során a személyes elképzeléseidnek úgy kell érvényre jutni, hogy a végeredmény tetszetős és szerethető legyen!


Tetszett cikkünk? Nézz körül blogunkon további izgalmas témákért!

TEDD FÉNYESEBBÉ A HÉTKÖZNAPOKAT A GLAMOUR STÍLUSSAL!

HYGGE, A SKANDINÁV BOLDOGSÁG TITKA

JAPANDI, AVAGY KÉT STÍLUSVILÁG ÖTVÖZÉSE

Keresés