Hygge, a skandináv boldogság titka - DODO | Designban Otthon

Ingyenes kiszállítás 20.000 Ft felett | Ingyenes visszaküldés 15 napig | 100% elégedettség garancia

Hygge, a skandináv boldogság titka

Az elmúlt időszakban egyre többet találkozhatunk itthon is a világot bejárt új trenddel, a hyggével. A hideg beköszöntével itt a legjobb idő, hogy becsempésszük a hyggét a lakásba!

Egyre több helyen olvasni mostanság dekorációval vagy designnal kapcsolatos portálokon is a ‘hygge’ (ejtsd: hügge) kifejezést. A gyakorlatilag semmilyen nyelvre sem lefordítható dán kifejezés 2016-ban tört be az Egyesült Királyságba, mint új életmód. Annyira felkapott lett, hogy a “Brexit” után a második helyet csípte meg az év szava versenyben (micsoda ellentét a kettő között!). 2017-ben már az Egyesült Államokban is felkapták, a legnagyobb oldalak taglalták, számos könyv jelent meg a témában. 2017-ben a Pinteresten az év egyik legtrendibb kifejezése volt a dekorban. Itt az ideje, hogy te is végre elmerülj a hygge rejtelmeibe!

De mégis mi az a hygge?

A hygge szakértők szerint maga a dán nép életfilozófiája. Olyan ez nekik, mint az USA-ban a szabadság fogalma. A koppenhágai Boldogság Kutató Intézet (igen, náluk ilyen is van!) szerint a hygge a dánok kulturális identitásának meghatározó eleme, ami mára a DNS-ükbe épült. Mára pedig világszerte óriási divatnak örvend. Ha muszáj lenne röviden definiálni, nagyjából ezt mondhatjuk:

“A hygge egy adott pillanat vagy érzés megélése.”

Ebben épp az a jó (és egyben nehéz is), hogy a hygge rengeteg dolgot jelenthet, mindenkinek egy kicsit mást. Tuti receptet ezért senki sem adhat egy cikkben, azonban ötleteket, inspirációkat amikből te is szemezgethetsz, annál inkább.

A design szerepe a hyggében

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Ezért összeszedtünk néhány pontot, hogyan csempésszünk egyszerűen minél több hyggét életünkbe. Fontos előre leszögeznünk, hogy habár a hyggét elsősorban a téli időszakkal kapcsolatban szokás felemlegetni, nem ártana az év minden napján szakítanunk néhány percet magunkra. Ahogyan látható lesz, nem is olyan nehéz ez!

Az elengedhetetlen hyggesarok

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Egyesek szerint a legfontosabb lépés, hogy legyen a lakásunkban egy hyggesarok, a hyggézés helyszíne. A legjobb, ha úgy gondolunk erre a pontra, mint a nyugalom szigetésre. Jellemzően egy kanapé vagy kényelmes fotel minél több párnával, kilátással a természetre (ha erre lehetőség van), a lakás egy olyan zugában, ahol csöndben élvezhetünk pár percet délután.

Gyertyák a természetes meleg fényért

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Nem véletlen például, hogy a dánok égetik el az egy főre eső a legtöbb gyertyát a világon. A gyertya fénye meleget és megnyugvást ad, és segít megélni azt a bizonyos pillanatot. Egy szép gyertya elegánsan elhelyezve mindig jól mutat, így nemcsak akkor okoz számunkra örömet, amikor meg is gyújtjuk.

Szőrös anyagok a puhább érzésért

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Semmi sem ad otthonosabb érzést, mint amikor kedvenc anyagunkat érezzük. Legyen szó egy extra puha párnárólvagy takaróról, amibe bebújhatunk egy téli estén, vagy akár a szobában lefektetett gyapjú vagy marhabőr szőnyegről. Egy-egy ilyen jól elhelyezett kiegészítő óriási löketet adhat a helyiség atmoszférájának.

Egy csésze forró ital a nyugalomért

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Nincs is jobb annál, amikor a takaróba tekerve szürcsölgetünk egy csésze meleg teát, kakaót vagy kávét ízlés és napszak szerint.

Csempészd be a természetet

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Sokan ajánlják a hygge kapcsán, hogy mindenképp csempésszünk a térbe egy kis természetet. Van, amikor elég a gyönyörű kilátás, azonban ez nem minden esetben adott. Ilyenkor jó ötlet lehet egy frissen vágott fenyőág egy szép vázában, ami egyszerre nyújt szép látványt és biztosít különleges illatot!

Az egyszerűbb néha több

Hygge A Skandináv Boldogság Titka

Ne akarjuk mindig túlgondolni. A mai rohanó világban amúgy is túl sok inger ér minket, így lehet, hogy a megnyugváshoz épp arra van szükséged, hogy ne vegyen körül túl sok tárgy. Ne akard a fenti pontokat egyértelmű szabálynak venni és mindnek megfelelni. Vannak, akik számára a hygge egy egyszemélyes élmény, mások szeretik a családdal/barátokkal megosztani.

Rendezd be a környezeted úgy, hogy abban a legjobban érezd magad. Vedd fel a legkényelmesebb nadrágod (ez az igazi helye és ideje a mackónadrágnak) és egyszerűen élvezd a pillanatot!

Keresés