15 ikonikus bútor a nagyvilágból - DODO | Designban Otthon

15 ikonikus bútor a nagyvilágból

Számos olyan bútordarab van, amelyek a mai napig meghatározónak számítanak a lakberendezésben. Cikkünkben összegyűjtöttük azt a 15 híres, világhírű designer széket, amelyek mai napig hatással vannak a bútorgyártásra! És hogy ki tervezte őket? Tarts velünk és megtudod!

MEGNÉZEM A DODO SZÉK KÍNÁLATÁT

1. Michael Thonet: Thonet - 209

Michael Thonet német asztalos volt a modern gyártás- és formatervezés előfutára. 1830-tól foglalkozott a fa hajlításának gondolatával, folyamatosan kísérletezve a székek alkatrészeinek gyártásával. Kifejlesztette azt a kulcsfontosságú technológiát, ami lehetővé tette a fa gőzben történő meghajlítását. Ennek eredményeképpen a kézi faragás hosszadalmas munkálatait felváltotta a gyorsabban és hatékonyabb gyártás. Az általa kitalált technológia segítségével karos- és támlásszékeket, kanapét, ágyakat is készített. Már a korai bútordaraboknál is párosult az elegancia, a könnyedséggel, a forma a tartóssággal és rugalmassággal.

Kép: einrichten-design.com

Michael Thonet 1900-ban álmodta meg és dobta piacra az egyik leghíresebb ülőbútort, a Thonet „209” karosszéket, amelynek a lakberendezésben betöltött hatását nem lehet kellőképpen hangoztatni, hiszen a modernek részére követendő példává vált. Megjelent a korai, avantgárd építészetben, ezt a típus Le Corbusier is előszeretettel választotta a házai berendezéséhez kiegészítőként. Még napjainkban is a legstílusosabb design székek egyike.

2. Breuer Marcell: Vaszilij szék és a B32/Cesca

Óriási változásokat hozott a széktervezésbe az egykor a Bauhaus bútor műhelyét is vezető Breuer Marcell, aki csupán 23 éves volt, amikor a kerékpárjának kormányából inspirálódva, felfedezte a bútorok sorozatgyártásra alkalmas, hajlított, krómozott acélcsövet, ezzel forradalmasítva a bútortervezést. A bicikli kormány acélcsövéből, később alumíniumból készített hajlított ülőalkalmatosságokat kialakítva ezzel a modern széket.

Kép: designmuzeum.webceruza.hu

Breuer legismertebb, első csőbútora, a Vaszilij szék 1925-ben készült el, nevét Kandinszkijról, a festőművészről kapta, aki szintén a Bauhausban tanított. A híres Vaszilij-szék mellett az 1928-as B32/Cesca volt még, ami egy igazán újító szellemiségű darabként jelent meg, és mindmáig azok közé a csőbútorok közé tartozik, amelyek a legnagyobb kereskedelmi sikert érték el. Nem véletlenül, mert kényelmes rugózást biztosítanak és könnyed szerkezetnek köszönhetően a rajta ülő lebegni látszik a levegőben. Breuer bevallása szerint az acélcsövet tudatosan választotta a bútorok alapanyagául, mert a modern térképzés során ezek a stílus-semleges bútorok feleltek meg legjobban az elvárásoknak.

3. Witton Dinges: Emeco 1006 (vagy más néven a Navy szék)

Az Emeco 1006 az amerikai design ikonikus jelképe egy olyan az Emeco által gyártott alumínium szék, ami eredetileg az amerikai haditengerészet részére készült. Wilton C. Dinges, az Emeco alapítója, egy 1909 óta széles körben használt európai székből merített ihletet.

Az eredeti Emeco 1006 szék három függőleges támasztékkal és ívelt háttámlával rendelkezik, enyhe ívvel a hátsó lábakon. Az első darab Emeco 1006 szék 1944-ben készült - az amerikai haditengerészet használta a csatahajók fedélzetére. Praktikus okok miatt használtak alumíniumot alapanyagként, mert ez képes volt túlélni a tengeri sós levegőt, sőt még a robbanásokat is. A székeket kábelekkel rögzítették a hajó fedélzetére.

A háború befejezése után az Emeco 1006 székeket kormányhivataloknak, börtönöknek, kórházaknak is értékesítették, később népszerűvé vált az éttermekben, majd a magánszférában is. Rendszeresen szerepel design- és divatlapokban és sorozatokban is. A vállalat az 1990-es években megkezdte az 1006-os szék designer változatainak gyártását (például a Hudson széket, ami egymásra rakható és a 111 Navy Chairt, ami újrahasznosított műanyagból készült). Az Emeco székeken kivül más bútorokat és asztalokat is gyárt.

4. Ludwig Mies van der Rohe – Barcelona

A Barcelona széket a német Aachen városában született építész, Ludwig Mies van der Rohe tervezte, aki a design világában a letisztult munkáival vált ismertté. Ő tipikusan “a kevesebb néha több” elve szerint dolgozott. Munkássága során tervezett neoklasszikus stílusú házakat, majd a Bauhaus mozgalom vezetője lett, így belekóstolt a modernizmus világába is. Ekkor született a Barcelona szék, ami a modern stílus tökéletes darabjaként debütált az 1929-es barcelonai világkiállításon.


Kép: knoll.com

A Mies van der Rohe és Lilly Reich által tervezett, bőrből és fémből készült bútordarabot abban a német pavilonban helyezték el (több más bútorral együtt), amit Mies a német kormány megbízásából tervezett. A Barcelona szék fémvázra épül, amelyet krómozott csővázak tartanak mindkét oldalon megtestesítve egyensúlyt. Az17 db bőrdarabból készült, amit varrás helyett szegecsekkel rögzítettek a kerethez. Elegancia és exkluzivitás jellemzi. A szék lábtartóval eredetileg fehér színben készült, és méltán vált a 20. század ikonikus bútordarabjává.

5. Hans J. Wegner – Papa Bear

A dán bútortervezők közül Hans J. Wegner volt az egyik legtermékenyebb, legkreatívabb, leginnovatívabb tervező. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az élete során közel 500 bútordarabot tervezett. Köztük az eredeti Papa Bear széket is 1951-ben az AP Stolen számára, majd 1954-ben PP Møbler részére.

A szóban forgó bútordarab a legkényelmesebb designer székek közé tartozik, hasonlóan Wegner sok más nemzetközileg elismert modelljéhez. Organikus formavilágával és anyagaival még ma is nagyon népszerű. A Papa Bear nevet is az állatvilágot idézve kapta, a medve mancsaira emlékeztető karfáiról.

Wegner a székek mestere volt: számára nemcsak a szék párnázottsága jelentette a kényelmet, hanem a kialakítás módja is. Egyesítette a formát és a funkciót ügyelve az ergonómiára is. Kárpitozásához természetes anyagokat, például pamutszálakat használt, a bútorváz erős és masszív fa volt, bebizonyítva, hogy a modernista és minimalista design is lehet otthonos. Organikus, természetes lágyságot vitt a formalista minimalizmusba - mondják róla a szakértők. Munkássága során számos formatervezési díjat kapott.

6. Eero Saarinen – Tulip

Eero Saarinen, finn-amerikai építész, 1940-ben Charles Eames tervező társával együtt alkotta meg a Tulip széket, amellyel első helyezést értek el a Organic Design in Home Furnishings versenyen. Saarinen ezzel az ötlettel sikeresen megszabadult a székeket szerinte nehézkessé és tagolttá tevő négy lábtól. A díjnyertes stabilan álló, egylábú, egyetlen anyagból és egy darabból készült széket ezt követően a Knoll bútorgyártó cég készítette a nagyközönség számára. Együttműködésük olyan sikeres volt, hogy a Tulip székeket 1956-ban követték a Tulip étkező-, dohányzó- és kisasztalok, valamint karosszékek.

Kép: cdn.connox.com

A szék a nevét - hűen a formavilágához - a tulipán alakjáról, légies kecsességéről, finom vonalairól kapta. Előnye, hogy még napjainkban is nagyon jól mutat a modern, a minimál vagy a retró stílusú helyiségekben. A Tulip bútorok eredetije meglehetősen drága, egy étkezőasztal akár 8000 dollárba is kerülhet, viszont köszönhetően a reprodukcióknak nem kell lemondani róla azoknak sem, akiknek kisebb költségvetés áll a rendelkezésükre.

7. Arne Jacobsen – Egg Chair

Az Egg Chair tervezője Arne Emil Jacobsen, dán építész és bútortervező, akinek a nevéhez több neves épület is köthető - iskolák, múzeum, nagykövetségi épület egyaránt. Önmagát elsősorban építésznek tekintette, csak később az 1950-es évek elején került a formatervezéssel közelebbi kapcsolatba. 1956-ban az ő közreműködésével jött létre a koppenhágai SAS Royal Hotel, ahol nemcsak építészként, hanem formatervezőként is bemutatkozhatott 1958-ban létrehozva a ma is közismert ikonikus bútorait: az Egg és a Swan foteleket.


Forrás: hips.hearstapps.com

Ezek a modernista stílusú fotelek egyediek és különlegesek köszönhetően az anyag választásnak. A felhasznált üvegszál-erősítésű poliuretán hab, a borítását alkotó bőr és textil, a kereszt formájú fém lábak, a forgatható tartó rúd - mind kuriózumként vannak jelen. A kissé futurisztikus - de annál kényelmesebb - bútormodell nagyon gyorsan kitört a szálloda falai közül, és mára már számos közösségi térben, irodában vagy otthonban találkozhatsz vele.

MEGNÉZEM A DODO SZÉK KÍNÁLATÁT

8. Verner Panton – Panton-szék / Stacking chair


A XX. században Dánia egyik legbefolyásosabb belsőépítésze és bútortervezője Verner Panton volt. Pályafutása során számos futurisztikus és innovatív tervet készített különféle anyagokból, elsősorban műanyagból, egzotikus, élénk színekben.

Kép: designmuzeum.webceruza.hu

Az ő tervei alapján készült el az 1960-as években a világ első, egyetlen darabból álló, fröccsöntött széke, ami praktikusan egymásra volt halmozható és gyorsan lett a korszak emblematikus bútordarabja. Panton a dán hagyományokkal szakítva merészen kísérletezett a modern anyagokkal, komoly design-díjakat zsebelve be. Másik figyelemre méltó alkotása a Cone szék volt, ami extravagáns formáival Panton egyedi látásmódját bizonyította, ami egyszerre volt sajátságos, innovatív és már-már provokatív.

9. Charles és Ray Eames – Eames Lounge Chair

A modern építészetre és bútortervezésre óriási hatást gyakorolt Charles és Ray Eames amerikai ipari tervező házaspár munkássága. Az egyetemi évek alatt Charles Eames és tervezőtársa, Eero Saarinen a Modern Művészetek Múzeumában otthont találó bútor versenyen indult, és meg is nyerték az első díjat az Organic Chair székkel, amit egyetlen darab rétegelt lemezből készítettek. A siker azonban nem volt teljes: a megfelelő eszközök és szerszámok hiánya miatt ezt a bútort nem tudták a nagyközönség számára is elérhetővé tenni.

Később a bútorok kivitelezéséhez Charles és Ray Eames megalkották a megfelelő eszközöket, így 1956-ban megszületett az Eames Lounge Chair, melynek a népszerűsége ma is töretlen (Európában a Vitra cég kizárólagossággal rendelkezik a gyártás felett). 

A modern stílusú, felső kategóriás bútor hét rétegből álló ottomán rétegelt lemezből és bőrből készül és napjainkban is a legkeresettebb ikonikus bútorok közé tartozik. A házaspár a tervezésben egyenrangú félként vett részt, Ray Eames grafikusként textíliákat is tervezett, ráadásul 125 rövidfilmet is készítettek a bútortervezés titkairól.

Kép: designmuzeum.webceruza.hu

A házaspárnak ezen kívül is számos design bútort és lakberendezési kiegészítőt köszönhet a világ. Köztük a legismertebb Plastic névre keresztelt szék, amiből karfás és hintaszék változat is elérhető. Az ő nevükhöz fűződik a House bird, a Wire chair, a La Chaise is.

10. Warren Platner – Platner Collection

Warren Platner amerikai belsőépítész és építész volt, aki az 1960-as évek egyik legismertebb bútor kollekcióját alkotta meg: a Platner Collection-t. Előtte jelentős projekten dolgozott Eero Saarinen-el, de az igazi elismerést 1966-ban, saját bútor terveinek bemutatásával érte el. Platner több száz függőleges acélhuzalokat hegesztett körkörös keretekre, létrehozva egy harmonikus, elegáns székekből, asztalokból és zsámolyokból álló kollekciót.


Kép: salonemilano.it

A fém alkatrészek polírozott nikkel- vagy bronz festékkel vannak bevonva, ami egy tökéletesen időtlen designt kínál. A Knoll még ma is nagy mennyiségben gyártja ezeket a dekoratív bútordarabokat, lehetővé téve a ma emberének a modern és időtlen stílus használatát.

11. Le Corbusier – Grand Confort

A 20. század egyik legnagyobb hatású építőművészeti személyisége Le Corbusier, született Charles-Edouard Jeanneret volt, aki hatalmas életművet alkotott. Pályafutása során egyetlen alkalommal tervezett bútorokat, az 1929-es párizsi őszi szalonon, Charlotte Perriand és Pierre Jeanneret belsőépítészek közreműködésével, ahol egy teljes enteriőrt mutatott be.

Kép: iconicinterior.com

Szekrényeket, forgószéket, nagy fotelt, étkező- és dohányzóasztalt, szófát, karos- és pihenőszéket sorakoztattak fel - olyan fémvázas darabokat, amelyek egyszerre voltak könnyű, és erős szerkezetek. Le Corbusier olyan formavilágot teremtett, amivel nemcsak a kényelmet teremtette meg, hanem a tökéletes komfortérzetet is. A Grand Confort érdekessége, hogy krómozott váz található kívül, a kényelmes párnák pedig belül, ezzel egy korszakokon átívelő, örökérvényű dizájn termékké és a kényelem szimbólumává válva.

12. Gerrit Rietveld – Vörös-kék szék

Gerrit Rietveld holland építész és bútortervező volt, akinek az eredetileg 1918-ban tervezett székére 1923-ban kerültek rá a máig meghatározó De Stijl eszméket felidéző színek. A háttámlája vörös, az ülőfelülete lakkozott kék, a lécek vége sárga, a felületük fekete. Az ülőlap és a háttámla rétegelt lemezből készültek, ami kárpitozást nem kapott. Bútorterveiben jelentős szerepet játszott a funkciók maximális figyelembevétele, az elve szerint az alkotásnak minden felesleges dísztől meg kell szabadulnia, követnie kell az aritmetika elveit, valamint be kell töltenie a rendeltetését.

13. Eero Aarnio - Ball fotel

Eero Aarnio finn belsőépítész, aki úttörője a műanyag ipari formatervezésben való felhasználásának. Az 1960-as években vált ismertté, műanyag- és műszálas székekre vonatkozó terveivel. Eero rájött, hogy a műanyag legjobb és legstabilabb formája a gömb. 1963-ban tervezte a Ball széket, aminek az üvegszálas anyaga és szokatlan gömb formája az akkori bútoriparban nagy újdonságnak számított.

Az üvegszálas szék egy forgatható fém talpon áll, kárpitozott habszivacs az ülőrésze. Eredetileg fehér, fekete, piros és narancssárga színben készültek. Előnye, hogy a külvilág zajai elcsendesednek a székben ülve, így képessé válsz a saját gondolataidra koncentrálni. Ennek egy továbbfejlesztett változata az 1968-as tervezésű "Bubble Chair", ami átlátszó műanyagból készült, és a mennyezetről lógatható le. Eero Aarnio számos díjat nyert el a munkáival.

Kép: inspirowane.eu


14. Tom Dixon – S szék

Tom Dixon 1959-ben született Tunéziában, angol ipari formatervező. A díjnyertes designer sikere töretlen. Bútortervezéssel 1983-ban kezdett foglalkozni: korai munkásságának jellegzetes darabja az S szék (1988), amely szintén esélyes jelölt lehet az ikonikus székek listájára való felkerülésre, hiszen a Panton székek stílusát idézik meg modern testbe öntve. Az általa tervezett S szék egy példánya 1992-ben bekerült a Victoria and Albert Museum állandó gyűjteményébe, majd nem sokkal később a New York-i MoMA is vásárolt belőle egyet.

A tervező hitvallása szerint mindig arra törekszik, hogy hosszú élettartamú tárgyakat tervezzen. Sokoldalúságát gyönyörű világítástechnikai megoldásai is bizonyítják, amelyeket nap, mint nap meg lehet csodálni a világ számos részén (a Trafalgar téren, a párizsi Boston Museum of Fine Art, a Design Museum (London), a Centre Pompidou (Párizs)

15. Kozma Lajos – Karosszék

Fontos megemlíteni Kozma Lajos munkásságát is, aki grafikus, bútortervező, iparművész, belsőépítész, építész és műegyetemi tanár volt kimagasló tehetséggel járulva hozzá a hazai építészet, bútortervezés, könyvművészet és grafika területéhez. Ő alapította a Budapesti Műhely Lakásberendező Vállalatot 1913-ban, ahol elsősorban magas színvonalú bútorok készültek, főleg art deco stílusban a hazai kézműipar egyidejű megtartásával.

Kép: designmuzeum.webceruza.hu

Az igényes megmunkálású berendezési tárgyak magukon viselték a barokk, a reneszánsz, biedermeier, és az angol neoklasszikus bútorművesség elemeit a magyar népművészet tradicionális motívumaival. Berendezést készített az 1914-es gyermekművészeti kiállításra, aminek a legismertebb eleme az ún. “mesélőszék” volt, amihez alapul II. Rákóczi Ferenc saját készítésű széke szolgált.

MEGNÉZEM A DODO SZÉK KÍNÁLATÁT

Keresés