A nosztalgikus, meghitt otthonok megteremtője - Interjú Kiss Gabival - DODO | Designban Otthon

A nosztalgikus, meghitt otthonok megteremtője - Interjú Kiss Gabival

Kiss Gabi azok közé a lakberendezők közé tartozik, akiknek valóban az otthonosság a legfontosabb. Évek óta tevékenykedik bloggerként is, amin keresztül saját otthona átalakítását is bemutatta. Ismerjétek meg bájos személyiségét és nosztalgikus, tradícionális stílusát!

Kérünk, mutatkozz be! Mit érdemes tudni rólad?

Kiss Gabi lakberendező vagyok, a Mindenüttjóde bloggere. Évek óta foglalkozom házak, lakások enteriőr tervezésével, valamint lakberendezési tanácsadással. Az ország számtalan régiójában dolgozom, online tanácsadásaimat külföldön is igénybe veszik.

Mikor döntötted el, hogy tervezéssel fogsz foglalkozni? Fel tudod idézni a pillanatot?

Ma már tudom, akkor léptem a lakberendezés útjára, mikor gyerekként az öcsémmel lego űrhajót építettünk, és én abban is konyhát rendeztem be. Pár évtized szünet után első saját, majd azt követő első családi otthonunk berendezésekor már biztosan tudtam, ez az a pálya, amin szívesen végigjárnék. Építkezésünkkor pedig már végzett lakberendezőként dolgoztam otthonunk kialakításán. Azóta pedig már ügyfeleim otthonának megvalósításában is ugyanilyen szívvel és lélekkel, maximális szakmai elhivatottsággal veszek részt.

Szerinted mi a legnehezebb része a tervezői munkának?

Bár szeretem a kihívásokat, egy alapjaiban rossz térkapcsolatokkal rendelkező ház esetén, ha már nincs lehetőség ennek orvoslására, nehéz a praktikus otthon kialakítása. Ezért hangsúlyozom mindig, hogy a lakberendezési tervezést is nagyon időben el kell kezdeni, sokkal korábban, mint azt általában gondolják.


Étkező / konyha 3D látványtervek

Szerinted mi a legszebb része a tervezői munkának?

Felsorolni is nehéz lenne, olyan sok ilyen van. Remek dolog kicsiből “nagyot” alkotni, legyen szó akár a kisebb alapterületről, vagy szűkösebb büdzséről, ahol a kreatív megoldások alkalmazásával mégis egyedi, időtálló otthon születik. De ugyanígy nagyon szeretem a nagyobb ívű megbízásokat, munkáim között ezek a leggyakoribbak. Minden esetben fantasztikus látni, ahogy egy terv valósággá válik, és a végső finomhangolás során pedig igazi otthonná.

Mi a tervezői filozófiád/mottód?

Ha megkérdezik, számomra mi a legfontosabb a lakberendezésben, gondolkodás nélkül azt felelem, hogy az otthonosság megteremtése. Nem feltétlenül trendek, divathullámok követése (bár természetesen érdemes ezekkel tisztában lenni, és akár a számunkra megfelelő részleteket beemelni a saját környezetünkbe), hanem olyan személyre szabott, időtálló környezet megteremtése, ahonnan még nyaralni is alig vágyik el az ember, de feltétlenül vágyakozva tér vissza. Ahova jó hazatérni, ahol jó otthon lenni, ahol kisimulnak az idegek, ahonnan a barátaink sem akarnak elmenni. Nem csak szakmai filozófiám, hogy "Ne csak lakd, de éld meg az otthonod!".

Honnan szerzed az inspirációt a munkáidhoz?

Hazai magazinok mellett sok külföldi kiadványból, internet adta korlátlan kínálatból (szigorú szűrőn keresztül), szakmai fórumokon. De inspirál a természet, a kert, vagy akár egy könyv vagy festmény megkapó jelenete.

Írd le röviden, milyen a munkamódszered!

Szolgáltatásaimat alapvetően két nagy csoportba sorolom. Az egyik a lakberendezési tanácsadás, mely történhet személyesen és online is. Leginkább építkezés/felújítás előtt állók keresnek meg az új alaprajz áttekintésével, stílus kialakításával, vagy 1-1 specifikus probléma megoldására kérnek azonnali segítséget. A másik csoport a nagyobb lélegzetvételű lakberendezési tervezés, ami (ha korábban nem történt tanácsadás) egy hosszabb beszélgetéssel kezdődik, melynek során az igények, elképzelések elemzése után vázolom tervezési munka lépéseit. A berendezési vázlatterv minden tervezési munka alapja, itt alapozzuk meg a praktikus, jól használható tereket. Ezzel párhuzamosan már dolgozom a stílus kialakításán, melyet hangulattáblákon mutatok be. Eközben az ajánlott és kiválasztott burkolatokkal és berendezési elemekkel készülnek a 3D- és falnézetek, renderelt látványtervek, mely utóbbik végül a megtervezett világítást is bemutatják. Ügyfeleim igényeinek maximális kielégítése érdekében az Archline tervező szoftver legfrissebb verzióját használom.

Az akár hosszú hónapokon át tartó együttműködés során elengedhetetlen a folyamatos kapcsolattartás - nemcsak az ügyfelekkel, de a beszállítókkal is. Az e-mailen, telefonon és Zoom-on történő egyeztetések mellett rendszeresek a helyszíni konzultációk, az egyéb szakipari ágakkal történő kooperáció. Igény esetén vállalom az ajánlatok kiértékelését, hogy ár-érték szempontjából mindig a legoptimálisabb döntés szülessen. A teljes tervdokumentáció nemcsak a véglegesített terveket, de a betervezett termékek helyiségenkénti konszignációját is tartalmazza, mely nemcsak a beszerzési forrást, a termék specifikációkat, de az árat is mutatja, jelentős segítséget nyújtva ezzel a költségek ütemezésében. Igény esetén természetesen vállalok egyedi bútortervezést, személyes boltlátogatást, vásárlásban való részvételt is.

Szerinted mi lehet a Te legnagyobb hozzáadott értéked egy projekthez?

Munkáim végső célja a harmonikus otthonosság megteremtése, mely nem kezdődhet és végződhet pusztán a falak között. Minden esetben törekszem a belső tér és a külső épített- és természetes környezet összhangjára. Az igazi otthon - azon túl, hogy praktikus, jól és pontosan megtervezett, a hétköznapokban tökéletesen működő - sosem katalógus lakás, hanem egyedi, az ott élők személyiségét tükrözi. Kerüli a sterilitást, vérmérséklet szerint eklektikus, kreatív megoldásokkal és mindig egy csepp humorral fűszerezett.

Melyik a legemlékezetesebb munkád? Miért?

Egy közel 300 nm-es, nyitott fedélszékű, közel 7 m belmagasságú családi ház belső tereinek megtervezéses, ahol az otthonosság megteremtése mellett egyfajta visszafogott reprezentatív jelleggel is fel kellett ruházni a házat. A tulajdonosok számára az inspirációt egy amerikai lakberendező otthona adta, kihívás volt ezt az egyébként szép, de európai szemmel nézve talán kicsit “steril amerikai” stílust egyedi otthonossággal felruházni. A régi tárgyak varázsa itt is megtette a kellő hatást.

Van kedvenc lakberendezési stílusod? Ha igen, melyik és miért?

Nincs egyetlen névvel meghatározható stílus sem, amit kedvencemnek tartok, mivel mindig keverem a stílusirányzatokat. A ház és annak környezete szempontjából legalább annyira, mint hogy kik és milyen személyiségek laknak majd a házban. Így alakulhat ki egyedi, időtálló, a környezettel és az ott lakókkal egységet és összhangot teremtő igazi nagybetűs otthon.


Nappali 3D látványtervek

Hogyan pihensz, hogyan regenerálódsz egy-egy nehéz projekt után?

Egy-egy nehéz projekt után/mellett már mindig ott az új, ezért igyekszem folyamatosan feltöltődni. Számomra erre a kert nyújt remek terepet. A kerti munka igazi önfeledt, flow állapot biztosít, az estéim pedig nem múlhatnak el olvasás nélkül.

Mi lenne a tanácsod, ha valaki interneten tervez bútort venni?

Amennyiben az ügyfélkezelés, a garanciális feltételek megfelelőek, és a rendelést megelőzi a gondos, alapos tervezés, úgy nyugodt szívvel ajánlom, magam is élek vele.

Hol találkoztál először a DODO-val?

Ügyfeleim részére folyamatosan böngészem és kutatom a megfelelő termékeket. Egy ilyen kutatás során bukkantam rátok.

Mi győzött meg arról, hogy tőlünk rendelj? Miért minket választottál?

Első alkalommal pusztán a termék fotója, leírása. Később a folyamatos sikeres együttműködés.

Elégedett vagy a DODO-val?

Igen. Egy alkalommal volt ügyfelemnek minőségi kifogása. Példás ügyfélkezelés volt a válasz.

Ha nem lenne semmilyen költség-, idő-, vagy egyéb erőforrásbeli limit, akkor milyen projekten dolgoznál a legszívesebben?

Egy régi vidéki kúria felújításán.

Mit tanácsolnál valakinek, aki most akar elindulni a tervezői pályán?

A tanulás nem áll meg a lakberendezői képzés során. Sose spórold meg a folyamatos képzés árát, idejét, mert megtérül.

Mit helyezel szívesebben előtérbe: az esztétikumot, vagy a funckionalitást?

Volt már rá példa, hogy valamelyiket fel kellett áldoznod a másik oltárán? Mindig a praktikumból indulok ki és keresem rá a legjobb esztétikai megoldást. Kevés esetre emlékszem, hogy valamelyikről le kellett mondani, addig kutatok, míg a káposzta is megmarad és mi is jól lakunk. :)


Fürdőszoba 3D látványtervek

Van kedvenc lakberendezési tipped?

  • megfelelő, elegendő, esztétikus zárt tárolók
  • régi tárgyak használata
  • egy pici humor, fricska

Mi a kedvenc részed a saját otthonodban?

Nyáron a kert és a terasz, egyébként a ház úgy ahogy van, különösen a hálószoba.

Gabi elérhetőségei:

Keresés