Hogyan lesz környezetbarát a lakberendezés? - DODO | Designban Otthon

Hogyan lesz környezetbarát a lakberendezés?

A 21. század egyik legnagyobb igénye a fenntarthatóságra való törekvés lett. Mára a legtöbb háztartásban alapvetőnek számít a szelektív hulladékgyűjtés, és folyamatosan emelkedik az elkötelezett zero waste vagy low waste (azaz a lehető legkevesebb hulladékot termelő) életmódot követők száma. De miként lesz környezetbarát a lakberendezés? A következő összefoglalóban erről lesz szó – tarts velünk te is!

Környezetbarát szemlélet a lakberendezésben

A változás szele elérte a lakberendezést is: lassult a trendek változásának üteme, népszerű a minimalizmus (minőség győz a mennyiség felett), tudatosabbá váltak a vásárlók, és egyre több bútorgyártó kötelezi el magát amellett, hogy a környezetet kevésbé megterhelő technológiákkal, környezetbarát alapanyagokból készítse el a termékeit.

Környezettudatos otthonok kialakítása során a legfontosabb tényező a környezetbarát szemlélet, egy olyan gondolkodásmód, ami az élet minden területén megnyilvánul. Kellő odafigyeléssel a lakberendezésben is érvényre juttatható - megvalósíthatjuk, hogy otthonunk modern, korszerű, kényelmes és környezetbarát legyen. Hosszú távú gondolkodással már az otthonunk berendezésekor is sokat tehetünk az élhető, egészséges környezetért.

Elsőként gondoljuk át mekkora élettérre lesz szükségünk

Már azzal is sokat tehetünk a környezetünkért, hogy pontosan akkora otthont teremtünk magunknak, amekkorára feltétlenül szükségünk van. Nincs értelme jóval nagyobb otthont kialakítani, amennyiben azt a család létszáma és életvitele nem indokolja, mert annak számos, a környezetet terhelő következménye lesz. Például magasabbak lesznek a fűtési- és hűtési energia költségek vagy jóval több bútorra lesz szükség a berendezéshez. A fenntarthatóság és a környezetbarát szemlélet az otthonunk berendezésénél is olyan szempont, amit érdemes komolyan venni.

A környezetbarát lakberendezés során lényegében azokra a dolgokra kell fókuszálni, mint más területeken is, ha a környezet megóvásáról van szó. Csak néhány a sok közül:

  • Ne halmozzuk magunk körül a tárgyakat - ne vásároljuk sorra a felesleges bútorokat, törekedjünk mindig a funkcionalitásra. Ha nincs sok felesleges holmink, akkor eleve sok tároló sem kell. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs szükség a dísztárgyakra és szinte egy teljesen lecsupaszított lakásban kell éljünk, de ne vigyük túlzásba - válogassuk meg alaposan mit veszünk.
  • Vásároljunk régi/használt bútoroka! - ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel olcsóbban megúszható a bútorok beszerzése, hiszen sokszor a már-már antik darabok lényegesen drágábbak az újnál.
  • Ha valamire ráununk, akkor se dobjuk ki - inkább adjuk el, vagy ajándékozzunk meg vele valakit, akinek örömet okoz.
  • Ha mindenképpen egy új tárgy megvásárlását tervezzük, akkor legalább a hazai gyártást és a hazai vállalkozásokat, kézműveseket támogassuk a választásunkkal.
  • Vásárlásnál arra is figyeljünk, hogy egy-egy eszköz, bútor mennyire készült környezetbarát módon.
  • Mindig részesítsük előnyben a hosszú élettartammal rendelkező, strapabíró termékeket. Ezek általában drágábbak, de kiváló a minőségük, amiből évek múltával sem veszítenek.

Egy környezetbarát otthon kialakítása számos összetevőből áll: kezdve az építkezés alapanyagaival, az épület energia felhasználásával, folytatva az energiatakarékos égők használatával, a szelektív szemétgyűjtéssel vagy az újrafeldolgozott anyagokból készült bútorok vásárlásával. Egy zöld otthon kialakítása nem egyszerű feladat, mert folyamatos odafigyelést igényel.

Mik a környezettudatos otthon előnyei?

Egy környezettudatos otthon kialakításával nem csak az élővilágot védjük, hanem számos előnyt írhatunk a saját számlánkra is:

  • kisebb összegű lesz a villanyszámlánk – napelemes rendszerrel hosszú távon rengeteget spórolhatunk, ráadásul akár teljesen függetleníthet bennünket bármi más energiaforrástól. De már azzal is tetetmes összegeket takaríthatunk meg, ha a hagyományos izzókat LED-es áramforrásokra cseréljük mindenhol
  • kevesebb vízfogyasztást jelent – ez annak köszönhető, hogy kevesebb zuhanyzásra fordított idő, a mosógépet és mosogatógépet csak akkor indítjuk be, ha megtelnek
  • van vízgyűjtő az esővíznek
  • egészségesebb környezetet biztosít – a felhasznált anyagok teljesen méreganyag mentesek
  • emeli az ingatlanunk értékét – egy káros anyagoktól mentes anyagokból épült ház, ami víz- és energiatakarékos eszközökkel lett ellátva lényegesen többet ér, mint a normál társai
  • segít csökkenteni a klímaváltozás negatív hatásait

Egy környezettudatosan kialakított háztartás valamennyi eszköze, berendezése, de még a dekorációs elemei is a tudatos felhasználást, a környezetvédelmet és az újrahasznosítást helyezik előtérbe, aminek eredményeképpen nemcsak a költségeink csökkenhetnek, hanem élhetőbbé válik a környezet amiben élünk.

Környezetbarát berendezés

Miként lehet környezetbarát módon lakberendezni?

Fentebb már szó esett a környezetbarát otthon kialakításának mikéntjéről, most ehhez adunk még néhány ötletet. Lássuk!

  • használjunk természetes anyagokat – amennyiben fenntartható módon szeretnénk kialakítani a környezetünket, válasszunk természetes anyagú lakástextileket. A természetes eredetű szálasanyagok (gyapjú, pamut, len) előállítása nem terheli meg annyira a környezetet, emellett könnyebben le is bomlik, mint a mesterséges anyagok. A természetes alapanyagokból készült bútorok és dísztárgyak is jó választásnak bizonyulnak – ilyen például a bambusz, a parafa és a juta, amik nemcsak környezetbarát tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem igen tartósak és mutatósak is.
  • részesítsük előnyben az újrahasznosított anyagokból készült termékeket - azokat, amelyek újrahasznosított fából, fémből, üvegből vagy műanyagból készülnek.
  • törekedjünk az energiahatékonyságra! – válasszunk energiatakarékos izzókat, cseréljük ki az elavult nyílászárókat
  • tudatosan álljunk a szezonális dekorációkhoz is – nem kell minden évben teljesen új dekorációs kellékeket vásárolni az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Miért? Ennek több oka is van: egyrészt egy idő után szinte elárasztanak bennünket ezek az alig pár napig használt tárgyak, másrészt az előállításuk éppúgy lehet környezetszennyező, mint az, hogy a szemétbe kerülnek. Ezért igyekezzünk tartós, minőségi díszeket beszerezni, azokat is az alapszínekben, vagy neutrális árnyalatokban. Sokféle dekorációt ad maga a természet is: préselt falevelek, fenyőágak, fagyöngy, és toboz - és már kész is a dekoráció, amit a közös elkészítés öröme még magasabb szintre emel.
Környezetbatárt bútor

Mitől lesz környezetbarát egy bútor?

Világszerte hatalmas problémát jelent az erdőirtás, amiben sajnos a bútoriparnak is jelentős szerepe van. A fa bútorok népszerűsége azonban továbbra is töretlen - és valószínűleg még hosszú ideig az is marad - hiszen nagyon tartósak, strapabíróak, sokféle stílusban elkészíthetőek.

Ha környezettudatos vagy, akkor fontos, hogy előnyben részesítsd a fenntartható forrásból származó faanyagokat, valamint az újrahasznosított fából készült bútorokat, amelyek a régi bútoroknak adnak új funkciót, nem pedig további fák kivágását követelik. Általában fenntartható forrásból származik a fenyő, a kőrisfa, a bükkfa és a tölgy, de célszerű utánanézni, honnan érkezik pontosan, mert a szabályozások országonként eltérhetnek.

Fenntartható bútoralapanyag:

  • a bambusz, ami nagyon gyorsan nő, és újraültetés nélkül, magától regenerálódik. Előnye, hogy a termeléséhez kevesebb energia és vegyszer kell, mint a fához, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és természetes úton bomlik le. Tartós és kemény. emiatt kiváló alternatívája a fának - sokoldalúan felhasználható bútorok és lakberendezési tárgyak készítésére.
  • a rattan, ami az utóbbi években szinte a reneszánszát éli. Ez is gyorsan nő, kevés energiabefektetéssel feldolgozható, nincs tele méreganyagokkal. Kedvelt anyaga a szabadtéri ülőbútoroknak.

A vas, a fém, az acél és az alumínium maximális stabilitást ad a bútoroknak, bár a gyártási folyamatuk nem minden esetben környezetbarát. Előnyük, hogy szinte a végtelenségig újrahasznosíthatóak és minden egyes alkalommal csökken a megmunkálásukhoz szükséges energia. Évszázadokig megőrzik a formájukat, így ha valaki fém bútort vesz, nem kell egyhamar lecserélnie - legalábbis nem a kopás miatt dönt a csere mellett.

A kő egyre gyakrabban jelenik meg a bútorokon, asztalokon, székeken és padokon. Természetes alapanyag, több fajtáját is alkalmazzák, leggyakrabban a márványt és a gránitot, amelyek kiváló kiegészítői mind a modern, mind a klasszikus otthonoknak. Ma már modern bányászati technológiákkal teremtik elő, ennek köszönhetően jelentősen lecsökkent a környezetre mért negatív hatás. Rendkívüli tartóssággal rendelkeznek és kevés ápolás mellett is a végtelenségig megőrzik a szépségüket.

Környezetbarát anyagok

Környezetbarát lakástextilek

A környezetbarát lakástextilek használatával sokkal természetesebb és otthonosabb hatást érhetsz el:

  • a gyapjú, a legjobb hőszigetelő – a birkák szőréből kinyert természetes anyag egy lélegző, magától lebomló szerkezet, aminek kimagasló a hőszigetelő képessége, és a strapabírósága. Ezen tulajdonságai miatt szőnyegek és takarók gyártására kiváló alapnayganak számít.
  • a pamut, a leggyakrabban alkalmazott textilek közé tartozik, sokoldalú és erős, ezért nem csak lakástextilként használható,hanem akár bútorhuzatként is. A gyapot növény 8-9 hónap alatt újra nő, egyszerű, környezetbarát módon dolgozható fel, a vízfogyasztást és a rovarirtó szerek használatát csökkentik, így még kímélőbbé teszik a gyártási folyamatot.
  • a lenvászon is nagyon kedvelt anyag - nincs szüksége sok rovarirtó használatára, termesztése alapvetően környezetbarát. A növény többi részét is felhasználják, ezért nem keletkezik szemét utána. Feldolgozása időigényes feladat, ezért háttérbe szorult a pamut mellett.
  • ha erős anyagot keresel a juta a legjobb választás – a háncsrost szárából fonják. Rendkívül gyorsan - akár 4-6 hónap alatt újratermelődik. Mivel a természetes esővízből táplálkozik, nem kell hozzá vízpazarló művi öntözőrendszereket kiépíteni és használni. Strapabírósága miatt kedvelt a zsákok, illetve kosarak gyártásában, de a szőnyegkészítésben is alkalmazzák.
Környezetbarát lakberendezés növényekkel

Zöld növények szerepe a lakberendezésben

A növényekkel közelebb hozható a természet, tisztítják a szoba levegőjét, nyugtatóan hatnak a stressz miatt folyton feszültségben élő emberre, na és dekorációs célokat is szolgálnak. Bármilyen stílusú lakásba jól illenek, minden berendezéshez jól passzolnak, óriási szín és forma gazdagságban állnak a rendelkezésünkre.

Minden szoba, ahol növény van, sokkal barátságosabb és hangulatosabb. Képzelj el egy konyhát, ahol a párkányos cserepes fűszernövények sorakoznak, amelyek amellett hogy jól néznek ki, még ételek fűszerezésére is alkalmasak. Vagy a fürdőszobában is jól érvényesülnek azok a páraigényes növények - mondjuk a könnyező pálma, vagy a Tillandsiák, melyek a természetes élőhelyükön is a párából táplálkoznak, mivel nem rendelkeznek gyökerekkel.

Díszítő jelleggel a nappaliban is elhelyezhető egy-egy nagyobb növény magányosan, de akár egész növény sarkokat is kialakíthatunk, ha van energiánk folyamatosan gondozni, ápolni azokat.


Reméljük, a fentiek olvasása után kedvet kaptál egy környezetbarát otthon kialakítására. Blogunkon további érdekes témákat is találsz, többek közt:

MINDEN, AMIT AZ ÖKOHÁZAKRÓL TUDNI KELL

7 TIPP AZ ORGANIKUS MODERN STÍLUS KIALAKÍTÁSÁHOZ

Keresés