7 tipp az organikus modern stílus kialakításához - DODO | Designban Otthon

7 tipp az organikus modern stílus kialakításához

Egyre többször lehet találkozni az organikus modern kifejezéssel, ennek ellenére mégis kihívást jelenthet pontosan körülhatárolni a stílusjegyeit. Cikkünk összeszedi a legfontosabb tudnivalókat, hogy a lágy, íves formákat és a tompa színeket használó stílusok között Te is azonnal felismerd az organikus modern irányzatot a lakberendezésben.

Honnan ered az organikus modern stílus?

Az organikus modern stílus az otthonhoz fűződő viszony helyezi a középpontba, törekedve a rendezettség; harmónia; letisztultság és a természetes, megnyugtató környezet érzetének felerősítésére.

A stílus gyökereit a skandináv minimalizmus adja, amit kiegészít az elegáns, íves formavilág valamint a természet ihlette textúrák használata. Első ránézésre nagyon hasonlónak tűnhet a japandi irányzathoz, de az organikus modern esetében a lágy földszíneken és a természetes anyagok réteges használatán van a fókusz. Ezért mondhatjuk, hogy a japán minimalista bútorok is nagy hatással voltak rá. Ebben a rendkívül népszerű trendben a modern minimalizmus és a természet találkozik, neutrális elemekkel fűszerezve.

Kattints ide és olvass tovább a a skandináv és a japán stílus egyvelegéről, a japandiról!

Kép: blog.scoutandnimble.com

Eklektikus elegye a klasszikus minimalizmusnak, az úgynevezett századközepi modernnek (mid-century modern), a bohém stílusnak, a csavart pedig a formájában és/vagy textúrájában organikus elemek adják.

Az irányzat születése a 20. század elejére tehető, amikor az organikus építészet megjelent. Organikus építészetnek nevezzük, amikor az építész harmonikus kapcsolat kialakítására törekszik az épület és a természet között, az épület formáját az őt körülölelő környezethez igazítja és előnyben részesíti a természetes építőanyagokat. A modern építészet organikus irányzatának egyik legnevesebb építésze az ázsiai utazásából inspirálódó Frank Lloyd Wright, akinek leghíresebb munkái között olyan épületek találunk mint a chicagói Robbie ház, a Vízesés-ház, vagy a New Yorki Guggenheim Múzeum.

Az építészeti kitérő után térjünk vissza a lakberendezési stílushoz. A trend népszerűsége a természetes alapanyagok előállításának akadozása miatt a század közepén megtorpant. A napjainkban kiteljesedő organikus modern stílus a fenntarthatóságra fókuszálva és a fogyasztói társadalom tömegtermelésének ellenreakciójaként született újjá és érvényesül. Ha bennünket kérdezel, az organikus modern stílus ezúttal kiállja majd az idők próbáját, ezért mindenképp érdemes alkalmazni otthonunk megálmodásakor.

Milyen karakterjegyek jellemzik az organikus modern designt?

Jellemzőek a kevés bútorral és minimális dekor elemmel berendezett helyiségek, amelyek funkciójuk beteljesítése mellett szellősek maradnak, megfelelő életteret hagyva lakóinak. Rendkívül fontos a természetben fellelhető, és az által inspirált textúrák, formák változatos használata.

Kép: blog.scoutandnimble.com

Ha az organikus modern stílus szerint szeretnénk berendezni az otthonunkat, akkor mindenképpen egyensúlyt kell teremteni a modern vonalak, tárgyak és a nyers, földi, természetes jegyek között. Cél a meleg, neutrális, nyugtató terek kialakítása úgy, hogy a funkcionalitás, de a szofisztikált megjelenés is érvényesüljön. Otthonunk így harmonizálni fog a kültérrel.

Nézd meg népszerű tömörfa termékeinkről szóló videónkat, amik az organikus modern stílusba is könnyedén beilleszthetők:

Lássuk a DODO 7 praktikus tippjét az organikus modern lakberendezési stílus alkalmazásához!

1. A kevesebb tényleg több!

Ha valamit mindenáron kerülni kell, az a zsúfoltság. A zsúfoltság az, ami azonnal megfojtja a teret és gátat szab az organikus modern trendnek. Az organikus modern a szellős tereket kedveli, ami inspiráló, nyugodt környezetet biztosít lakóinak, a szabadság, rugalmasság és kényelem érzetét kölcsönözve. Mind bútorozáskor, mind pedig a dekoráció kialakításakor szem előtt kell tartani a stílus minimalista gyökerét. Olyan helyiségeket kell berendezni, amelyek emlékeztetnek bennünket a hétköznapokban a “mindfullness” és a “wellbeing” által hirdetett “lelassítás” fontosságára.


ORGANIC szürke szőtt szőnyeg

DODO tipp: Ha mindenképp szeretnél több dekort elhelyezni a helyiségben, mert üresnek érzed a teret, akkor adj a kompozícióhoz egy kis zöldet. Ne aggódj, növényekkel nem fogsz zsúfolt hatást kelteni. Válassz szoborszerű növényeket kaspóval a hamisíthatatlan organikus modern stílusért! Szuper választás lehet továbbá a páfrány is, vagy a szárított fű félék.

2. Inspirálódj a természetből!

Mivel az organikus modern esetében mindennek az alapja az ember és a természet kapcsolata, a lakberendezéssel kapcsolatos döntések során számos szempontból a környezetünk kínálja a megoldást.


EDGAR farönk dohányzóasztal

A bútorok és berendezési tárgyak kiválasztásakor keress tudatosan olyan formavilágot, ami a környezetben megtalálható ívekre és felületekre (erezet, szemcsésség) emlékeztet. Ugyanígy tapéták, burkolatok, textilek vagy egyéb minták esetén is meríts ihletet az otthonodat körülvevő környezetből.

3. Minél gömbölyűbb, annál jobb!

Ismét a formavilág van terítéken. Válassz tiszta vonalakat, és lekerekített formákat! Reneszánszukat élik a boltívek, ezért tedd le a voksodat bátran a boltíves fürdőszobai zuhanykabin/falfülke kialakításában az íves ágyvég vagy komód mellett. Az ívek izgalmassá teszik a teret, hiszen lágyítják azt azáltal, hogy a helyiségben futó párhuzamos és merőleges vonalakat játékosan megtörik. Tartózkodj mindentől ami szögletes, csücskös! A sarkok és az egyenesek mesterséges hideg hatást keltenek. Maradj az ívelt lazaságnál és a kerekded formáknál!

4. Csavard le a színeket!

Az organikus modernt visszafogott, tompa színhasználat jellemzi. Ebben a stílusban nem a színeken, hanem a formákon és textúrákon van a hangsúly. A színek mindössze hátteret, adnak mint egy fehér vászon a tökéletes műalkotásnak. Míg az eklektikus és a maximalista stílusokban a minták és a vibráló színek dominálnak Itt az ellenkező jellemző.


MODERN ART bézs és szürke szőnyeg

Válassz világos színeket és árnyalatokat mint például a bézs, krém, pezsgő, méz, búza, vagy a kékes szürke, felhőre hajazó szín. A naturális tónusok jól kombinálhatók a zölddel és a kékkel is, hiszen a természetben is találunk bőven ilyen példákat. Váratlannak tűnhet, de a szürke-bézs kombináció egyre népszerűbb választás, míg a bézs-pasztell zöld az örök klasszikus páros. Egy újabb érv amellett, hogy mindig merítsünk inspirációt a természetből - azzal nem nyúlhatunk mellé.

5. Variálj, csak lazán!

Az organikus modern stílussal egy szofisztikált otthont teremtünk, ami előtérbe helyezi a kényelmet és a funkciót, azonban nincs benne erőlködés - végeredményben “effortless” hatást kelt. Laza de mégis elegáns hangulatot ad a helyiségeknek, a feszesség teljes hiányával. Légy résen az anyagok kiválasztásakor! Kerüld a fém, a műanyag használatát, azok elnehezítik a berendezést. Egyensúlyt kell találni a puha, légies, sima, és az érdes, durvább anyagok rétegzése közt a juxtapozíció érdekében. Textúrákat tekintve a cél, hogy megjelenítsük a természetben jelenlévő mintázatok minél szélesebb skáláját - ez az organikus modern irányzat kulcsa.

Variáld a kövek és a fa erezetét a kárpitok bolyhosságával, a kerámia érdességét a bőr sima és ráncos felületével. Használj kasmír, vászon, pamut vagy mohér textileket a légiesen könnyed, nyugtató környezet kialakításához. Válassz csomós szőnyegeket és len függönyöket - utóbbi lágyan engedi be a természetes fényt az otthonodba. Rendkívül népszerűek a kerámia törzsű lámpák, szőtt vagy papírból készült búrával tökéletes választást jelentenek ehhez a trendhez. Szerencsére az organikus anyagok virágkorukat élik, ahogy az utóbbi években egyre több lakberendezési stílushoz a nyers és rusztikus anyagokat keresik, ezért a kínálat adott. Adj az enteriőrödnek mélységet a szemcsés, barázdás, erezett felületekkel!

DODO tipp: Ha lehetőséged van rá, hangsúlyozd a gerendákat az otthonodban!

6. Legyen nyugtatóan időtlen!

Kacér bájt ad a stílusnak, ha a légies, melegséget árasztó nyugodt enteriőrbe egy igazán szép, antik darabot helyezünk el. A fentiekben már részletezett, kellően letisztult háttér a kompozíció alapját képezi, ahol a műtárgy, vagy szoborszerű ívelt, minőségi bútorok érvényesülni tudnak. Az organikus modern stílushoz választott bútorok és dekorációs elemek jellegzetesek, önmagukban is gyönyörűek, akár egy üres szobában is megállják a helyüket. Azáltal, hogy egy tompa tónusú szobába helyezzük őket, még elegánsabb és légiesebb összhatás lesz a végeredmény.


ELTON kerek dohányzóasztal 2 részes

Emiatt rendkívül fontos, hogy minőségi és minél egyedibb bútorokat válasszunk. Kerüljük a tömegtermeléssel készült darabokat, amelyek többnyire ívelt vonalak hiányában készülnek. Egy minőségi bútor, vagy antik/egyedi kiegészítő azonnal a fókuszpontját képezi az organikus modern stílusban berendezett helyiségnek. Olyan bútorokat és dekorációs elemeket szükséges választani, amelyek a maguk történelmével és az idő által rajtuk hagyott nyomokkal mélységet adnak a helyiség elrendezésének. Vendégfogadás szempontjából sem utolsó, hiszen egy vintage darab könnyen a beszélgetés témájává válik.

Érdemes beruházni egy minőségi bútorra, ami értékálló és később akár tovább lehet örökíteni. Ez egy fenntartható módja a bútorválasztásnak. De természetesen a trend meghatározó elemét képezik az újrahasznosított, felújított, vintage és örökölt bútorok is.

7. Figyelj a fényekre!

A természetes fény rendkívül fontos az organikus modern szerint berendezett otthonok esetében is. A lakás berendezésekor szentelj külön figyelmet annak, hogy megvizsgálod a természetes fény jelenlétét az otthonodban. A lámpák helyének meghatározásakor ügyelj arra, hogy azok milyen árnyékot vetnek majd. Olvasólámpák elhelyezésekor fokozottan figyelnünk kell arra, hogy milyen intenzitása van a lámpa fényének, illetve hogy milyen árnyékot vet. Kerüljük a fény árnyék által létrejövő erős, durva szögeket, sarkokat. Cél, a fények lágy csábítása. Az organikus modern berendezéshez mindenképp meleg fényű égőket válasszunk lámpáinkhoz.

Az organikus modern stílus tehát arra hivatott, hogy a beltérbe csempésszen valamit a kinti világból. Válassz rusztikus kiegészítőket, minőségi, íves bútorokat és tompa színeket az autentikus stílus érdekében. Írd meg kommentben, hogy melyik tippünket fogadtad meg és építed be az otthonod enteriőrjébe!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés