Mid-century modern stílus, avagy a jövő és a múlt találkozása - DODO | Designban Otthon

Mid-century modern stílus, avagy a jövő és a múlt találkozása

A mid-century modern, azaz a századközepi modern irányzat egy megkerülhetetlen stílus a design és a lakberendezés területén. Évtizedek óta tartó népszerűsége nem véletlen, hiszen időtálló, soha nem megy ki a divatból, friss és szerethető. Ismerd meg Te is ezt a múltat tisztelő, mégis futurisztikus stílust!


Kép: styleblueprint.com

Mi a mid-century modern stílus, mikor és hogyan alakult ki?

A századközepi modern egy olyan fogalom, ami az 1940-es, ’50-es és ’60-es évek jellemzően amerikai építészetét és lakberendezésének jellemzőit gyűjti össze. A mid-century modern stílus időszakát 1933 és 1965 közé teszik, de igazából a II. világháború utáni korszak volt az, amikor ez a stílus a virágkorát élte. A századközepi modern az akkor elképzelt a jövőről szólt, amire jelentős hatást gyakorolt a modernizmus és az európai Bauhaus-eszme.

A háború utáni Amerikában már mindenkit az ígéretes jövő foglalkoztatott, megindult a gazdasági fellendülés, az urbanizáció. Fel tudtak erősödni a futurisztikus elképzelések, egyre többen tudtak ingatlant is vásárolni, amelyeket az átlagemberek számára is elérhető módon kellett berendezni. Az stílus lényege pedig éppen ebben rejlett: funkcionalitás, egyszerűség, elérhetőség, kényelem, letisztultság. A stílus merített a múltból, játékosan kísérletezik a színekkel, anyagokkal, formákkal.


Kép: mydomaine.com

Kik a legismertebb mid-century modern tervezők?

A mid-century modern stílus talán legikonikusabb darabjai Charles és Ray Eames építész-designer házaspár nevéhez köthetőek. Ők tervezték a Lounge Chair & Ottoman, 1956-ban és tették a világ legvágyottabb bútordarabjává. Nagyon ismert a klasszikus Eames étkezőszék is, ami az elsők között használt öntött műanyag vázat. A korszak legfontosabb tervezőinek listáján olyan nevek szerepelnek, mint Eero Sarinen, Arne Jacobsen, Patricia Knoll vagy George Benson. Az általuk tervezett tárgyak funkcionálisak, átgondoltak és kényelmesek, megfelelve ezzel a századközepi modern stílus ismérveinek.

Milyen futurisztikus jellege van a mid-century modern stílusnak?

A lakberendezésben és a designban a futurisztikus jelleg nyilvánult meg, miközben a tervezők a múltból is merítettek. Lényegében ez adta (és ez adja ma is) a mid-century modern stílus egyediségét. A designerek ezt tiszteletben tartva elkezdtek újfajta anyagokkal kísérletezni a bútorgyártás területén. Ezek az új anyagok - a hajlított furnér, az üveggyapot, az alumínium és a műanyag – új formavilágot és megoldásokat hoztak magukkal.

MUSTANG taupe szék

A jövőszerűség miatt maga az építészet is jelentősen átalakult: a sok kis helyiség helyett megszülettek az egészen nagy összefüggő közösségi terek, ahová az óriási padlótól plafonig tartó ablakokon keresztül özönlött a fény. A nappalikban, ebédlőkben, konyhákban jól mutattak az új stílust képviselő bútorok is. Elmosódott a határ a kültér és a beltér között, emiatt a kültéri bútorok formájára is nagyobb hangsúlyt kellett fektetni. 

Mi jellemzi a mid-century modern belsőépítészetet (mennyezet, falak, padló, ajtók, ablakok)?

A tömeggyártásra alkalmas új alapanyagok megkönnyítették a belsőépítészek dolgát is. A századközepi modern stílus azért nem szakított a hagyományos alapanyagokkal sem és eleinte továbbra is a fára, a fémre vagy az üvegre támaszkodott. Alapja a természetesség volt. A műanyagok megjelenése főként a hatvanas évektől volt jellemző. A nagy, nyitott terekben, hatalmas üvegablakokat használtak. A fehér vagy pasztell falak, a dió padlóburkolat nagyon látványos eredményt garantált. A vidám árnyalatúra festett falak, a sokszor hangsúlyos geometriai mintás csempék ma is azonnal életet visznek a térbe. Ebben az időben lett népszerű az amerikai konyha is.

A századközepi modern konyháiban természetes kő padlózat volt, például pala, travertin vagy kékkő. Alkalmazott padlóburkolatok közé tartozott a fa és a parafa. A lényeg, hogy meleg barna árnyalatúnak kellett lennie ahhoz, hogy igazi századközepi modern legyen.

Hogyan rendezd be a lakásodat mid-century modern stílusban?

Ha századközepi modern stílusban szeretnéd berendezni az otthonodat, akkor mindenképpen letisztult vonalú és egyszerű formájú bútorokat keress. Fa- és fémvázas bútorokat, amelyek gyakran élénk színben, egyenes vagy lekerekített vonalvezetéssel. Olyan bútorok ezek, amelyek valós igényekhez igazodnak, időtállóak, soha nem mennek ki a divatból.


Kép: caddetailsblog.com

A mid-century modern stílusra a bútorgyártás terén is egyaránt hatást gyakorolt a Bauhaus és az art déco. De itt a szögletes vonalakat átvette a lekerekített forma, ami a lágyság mellett a dinamizmust és fejlődést is kifejezte. Az áramvonalasság és a növényminta előfutárai voltak az organikus bútorok gyártásának.

Előszoba ötletek mid-century modern stílusban

Sokan nem szeretnek sok figyelmet fordítani erre a helyiségre, pedig az előszoba és a folyosó is ugyanúgy a lakás része, mint az össze többi helyiség. Sőt! Ha vendégeket vársz ez az első hely, ahol benyomást szerez az ízlésedről, a rend szeretetedről (vagy éppenséggel annak hiányáról). Mivel általában az előszoba elég kis alapterületű csak a legfontosabb funkcionális berendezéseket helyezheted el benne. Pad, cipőtároló, ruhásszekrény, vagy fogas, tükör na és díszítésképpen néhány kép a falon, virág a vázában, faliszőnyegek. Fontos a letisztult vonalvezetés a tágasság és nem baj, ha néhány intelligens tárolási megoldást is találsz.

Milyen egy mid-century modern stílusú nappali?

A mid-century modern stílus nem szereti a túlzsúfoltságot. Emiatt visszafogottan kell megtervezned az egyes nappali bútorok helyét, a középpontba állítva egy-két főbb darabot és ezek köré rendezve a funkcionális, kényelmes kisebb berendezési tárgyakat. Mivel nyitottak a terek és a nappali folytatása a konyha és/vagy az étkező meg kell fontolni, hogy mi a fontosabb: a hatalmas étkezőasztal sok székkel, vagy a nagy bőrgarnitúra a nappali közepén.


Kép: dezeen.com

Talán a kettő közötti középút a legjobb: a szép, arányos bútorok, a kecsesen ívelt kanapék. Használhatsz színes padló párnákat, kanapé párnákat, fém vagy fa dohányzóasztalt, akár üveglapos kivitelben, kisebb foteleket. Engedd, hogy a nappalid hatalmas ablakán akadálytalanul áramolhasson a természetes fény melegséggel töltve fel a teret.

Az innovatív új anyagok a műanyag, az üvegszál és a laminált anyagok mellett ne feledkezz meg a karakteres fáról sem, ami annál tartósabb, minél keményebb. Ilyen a teak, a cseresznye, a juhar és a bükk.

Hogyan vihetsz mid-century modern stílust a konyhába?

A stílus alapkövetelményét szem előtt tartva a konyhád legyen színes és merész. A színeket és az anyagokat könnyen keverheted újabb anyagokkal és kortárs stílusokkal is. Használj többcélú bútorokat, olyanokat, amelyek segítenek helyet megtakarítani. Ilyenek például az egymásba helyezhető székek.

A konyhák jellegzetessége a mindkét oldali konyhapult, a nagy munkalapokkal megkönnyíti a konyhai munkát. A nyitott polcok is a mid-century modern stílushoz tartoznak. A minimális vagy egyszerű dekorációt ellentétes anyagok és textúrák használata jellemzi. A természetes elemek közül fontos a zöld növények használata. A színpaletta rugalmasan alkalmazkodhat az igényeidhez, a semleges alapot meleg színekkel dobhatod fel. Például a semleges tónusú szekrényekhez jól passzolnak a merész hátlapok vagy székek.


Kép: styleblueprint.com

Milyen színekre gondolj? Az almazöld, az élénk vörös, a narancssárga vagy a türkiz. A falak halvány sárga vagy zöld színe fényt ad és segít kiegyensúlyozni a fa használatot. Viszont, ha a színes szekrényeid vannak, a legjobb fehér vagy törtfehér falakat használni, másképp túl kihívó lesz az összhatás.

Kerámia csempéket is választhatsz, ezek a színeikkel, mintáikkal tudnak egyediséget adni a helyiségnek. Pláne, ha még egy fekete csempe szegélyt is felteszel, ami még egy fokkal modernizálja a teret. Itt is ügyelj arra, ha merész voltál a csempe választásnál, maradj visszafogott a szekrények és egyéb bútorok terén.

Milyen a mid-century modern hálószoba?

A hálószobába nem sok bútor kell, viszont azok milyensége határozza meg a helyiség enteriőrjét. A századközepi modern stílus szerencsére könnyen kialakítható, hiszen bútorok széles választéka áll a rendelkezésedre. Éjjeliszekrények, komódok, ruhásszekrények sokasága készül ebben a stílusban, természetes anyagokból és innovatív anyagokból egyaránt. A népszerű tervezők klasszikusai között megtalálhatóak a platform ágyak, a hajtű lábakon álló ágyak, a beépített könyvespolcok, a kényelmes ívelt fotelek és székek. Mindezek elegáns esztétikával, letisztult, tiszta vonalakkal, nagyon vonzóvá teszik azt a helyet, ahol a pihenésé a főszerep.

Miként jelenhet meg az egyszerűség, letisztultság a mid-century modern stílusú fürdőszobában?

A századközepi modern stílus gyakran használ a csempéken hangsúlyos, geometriai mintákat. A fürdőszoba is az a hely, ahol bátran kísérletezhetsz a színekkel, akár a falak, akár a padló tekintetében. A szürkétől a rózsaszínig a tiéd a tér a lényeg a letisztultság és az egyszerűség. Használhatsz sárgaréz vagy aranyozott színű, modern csaptelepeket, törölközőtartót, lámpatesteket, amelyek különös csillogást kölcsönöznek a fürdőszobának.

A mid-century modern iroda jellegzetességei

Az irodabútorok terén is gyorsan megtalálod a legmegfelelőbbet. Egy szép középtónusú íróasztal a szoba közepén, alatta egy geometrikus mintázatú szőnyeggel azonnal megteremti a stílusra jellemző hangulatot. Az iratok tárolására használt lekerekített élű polcok, az ívelt ülőfelületű gurulós szék, a minimalista design, a funkcionalitás mind-mind hozzájárul a stílus megteremtéséhez. A pasztell és a földszínek, a fa és a fehér felületek, a szőnyegek és falfestmények együttesen hozzák létre azt a motiváló környezet, ami a munkához kell.


CURVED II rózsafa dohányzóasztal 100 cm

Hogyan dekorálj mid-century modern stílusban?

A mid-century modern stílus nem tűri a túldíszítettséget és a túlzsúfoltságot. A jól megválasztott fa bútorok, az egyszerűség, a vidám játékos színek elegáns egyensúlya már önmagában is dekoratív. Praktikum és funkcionalitás, ergonómia és hatékonyság, kényelem és minőség. Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed, könnyen boldogulsz a dekorációval is.

Milyen színek dominálnak egy mid-century modern stílusban berendezett otthonban?

A stílusra a tiszta, vidám színek jellemzőek, olyanok, amelyek az optimizmusra utalnak. A századközepi modern színpaletta az élénk árnyalatoktól a szép pasztell színekig terjed. Ezek színek ugyanúgy megtalálhatók a textilekben és a kiegészítőkben, ahogy a falak színezésében vagy a bútorkárpitokban is.

A leggyakoribb kombinációk: narancs és barna - ez egyszerre földes és élénk, merész és drámai. A párosítás kiemeli a színek melegségét stílusossá és hívogatóvá téve a teret. Szürke és sárgászöld - a szürke nyugalmát a sárgászöld vidámsága dobja fel, a kékeszöld, a barna és a fehér - a színek kontrasztja még nagyobb vizuális élményt biztosít.

Melyek a mid-century modern stílusban leggyakrabban használt textíliák és anyagok?

A stílus kedvelt anyagai: a természetes fa, üveg, fém, a hajlított furnér, a vinyl, a műbőr, a műanyag és az alumínium. Míg Olaszországban a színes műanyag, addig a skandináv országokban a természetes anyagok dominálnak. A legtöbb századközép modern bútor teakfából készült, annak színgazdagsága és tartóssága miatt.

Gyakran használták a rózsafát és a tölgyfát étkezőasztalok, íróasztalok és tárolószekrények elkészítésére. Az olyan letisztult enteriőrbe, amilyen a mid-century a legideálisabb megoldást azok a lapfüggönyök jelentik, amelyek soksínes rendszeren futnak be egymás mögé, ígykönnyen és gyorsan elhúzhatóak. 

ETERNITY II szürke bársony szék

Milyen mid-century modern lakás-kiegészítőket használj?

A lakásod akkor lesz igazán szép, ha a gondosan összeválogatott bútorokhoz gondosan válogatod össze a lámpákat, képeket és más, számodra fontos kiegészítőket. Csak így kapsz egy stílusos, de mégsem tolakodó otthont. A századközepi modern stílus sem arról híres, hogy halmozza a dekorációkat, sokkal inkább kevesebb, de annál feltűnőbb vagy látványosabb darabokat használ. Különleges formavilág és merész megoldások jellemzik, ezért bátran kiélheted az alkotói vágyaid.

Miért olyan népszerű a mid-century modern stílus?

A századközepi modern stílus időtállósága és egyszerűsége miatt kitörölhetetlenül belopózik a szívedbe. Olyan kényelmes, vidám, szerethető és optimista légkört teremt, amilyenre mindannyian vágyunk. Bízunk abban, hogy a stílusról szóló összefoglalónkkal benned is felébredt a vágy iránta. Rendezd be te is az otthonodat mid-century modern stílusban!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés