Mitől vintage a vintage? - Tudj meg mindent a bájos nosztalgia stílusá - DODO | Designban Otthon

Mitől vintage a vintage? - Tudj meg mindent a bájos nosztalgia stílusáról!

A vintage stílus az a stílus, ami mindenkinek kicsit mást jelent. Ezért folyamatosan változik és formálódik, de azt biztosan elmondhatjuk róla, hogy tiszteli a régit, és új értelmet ad neki. Nosztalgikus és elragadó, megőrzi a kopottas emlékeket és modern stílusjegyekkel tölti fel. Jelen van az élet számos területén: a divatban, a lakberendezésben és még az esküvőkön is… Nézzük meg közelebbről!

Mit jelent a vintage kifejezés?

A vintage angol szó, melynek jelentése szüret, a borászatban és a fotográfia területén használt szakkifejezés volt. A borászatban a régi évjáratú, nemes borok megnevezésére használták, a fotózásban pedig vintázs kópiának hívták azt az eredeti negatívról készült másolatot, amely a felvétellel egy időben készült és a művész ellenjegyzése került rá. A vintage kifejezés ma már egy modern stílusirányzat, amely egyaránt érvényre jut a lakberendezésben és a divatban is.

Mi az a vintage életérzés?

A vintage egy olyan egyedülálló stílusirányzat, ami a te szemed láttára alakult ki és változik folyamatosan. Különlegessége, hogy tükröt mutat a ma emberének az ízlésről, a látásmódról, a világról. Ez egy életérzés, amelyben előtérbe kerülnek a vágyaid és elképzeléseid, és egy belső késztetés, hogy a régiből létrehozz valami újat.

Miért különleges a vintage stílus?

A vintage stílus a nemes, a régi, a ritka, az egyedi és értékes berendezési tárgyakat helyezi előtérbe. Ezen régi dolgokat merészen keveri az újjal, a modernnel, de ennek ellenére mégis harmóniát teremt. Olyan nosztalgikus irányzat, ami számos stílus jegyeit viseli, de pontosan ez adja az egyediségét. A régi holmikat az eredeti funkciójától eltérően is használja: így lesz egy fémdobozból virág kaspó vagy egy székből éjjeliszekrény.

Miként érvényesül a vintage stílus a divatban, öltözködésben?

A vintage stílus az élet minden területére hatást gyakorol. Miközben jellegzetesen alakítja a lakberendezést, a divatot is nagymértékben befolyásolja. Nagy választék vár a boltokban a vintage ruhák és kiegészítők terén: A-vonalú, pöttyös, virágmintás, csipkés ruhák, fodrok, selyem, bársony, damaszt, tüll anyagok, amelyek jellemzően az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusokra utalnak.

Honnan ered a vintage stílus?

A lakberendezésben a vintage stílus a II. világháború után alakult ki a klasszikus és modern stílusok vegyüléséből. Napjainkra ízléses enteriőr alakítható ki a segítségével, a megbecsült régi- és a modern berendezések kifinomult vegyítésével.

Ismerd meg a vintage stílus irányzatait!

A country

A country, vagy ismertebb nevén a vidéki stílus, megtestesíti a meghitt, meleg otthon fogalmát. Kötődik a hagyományokhoz, a legkülönbözőbb népek, tájak vidéki otthonai tartoznak ide. Kötetlen, könnyed és személyes hangulatot teremt. Ezekben az otthonokban minden tárgynak története van, külön-külön mesélnek azokról, akik valaha birtokolták őket. Természetközeliséget, szabadságérzetet, nyugalmat biztosít a nagyvárosok zajából elvágyódók számára is. Harmonikus, egyszerű, kényelmes, praktikus. Jellemzője a természetes anyagok használata (fa, kő, tégla, len), a fehér és a pasztell színek, a sokféle minta (virágos, csíkos, kockás), ezek pedig az adott ország vagy tájegység jellegzetességeihez igazodva jelennek meg.

A modern vintage

A modern vintage értékrendje szerint minden régiség olyan érték, amiről nem szabad megfeledkezned. Sőt! Az otthonteremtés során egyenesen kötelező a múltból inspirálódnod. A vintage lakberendezés karakteres, egyedi, múltidéző, amelynek különlegességét azok a nem tömegeknek gyártott tárgyak adják, amelyekkel egyediségük miatt ki lehet tűnni a sorból. Ilyenek azok a régi bútorok is, amelyeket ahelyett, hogy kidobnál, inkább új köntösbe öltöztethetsz, majd elhelyezheted egy modern, korszerű környezetbe.

A retró és a vintage stílus kapcsolata

Sokan hajlamosak ezt a két stílust egy kalap alá venni, pedig a vintage NEM azonos a retróval, annak ellenére sem, hogy akadnak köztük hasonlóságok. A retró korszak ugyanis sokkal későbbi irányzat 1975-1990-ig tartott, ellenben a vintage időszaka a 1920-1970 közé datálható.

De nem csak az időbeli különbségek miatt nem lehet összekeverni őket, annak ellenére sem, hogy a retró is a múltat idézi, és kissé régies. Miért? Mert a minőségben, amit képvisel, össze sem hasonlítható a vintage-el. A retró sok esetben harsány, már-már igénytelen benyomást kelthet, ezzel szemben a vintage stílus kifinomultságot, visszafogottságot képvisel, részletgazdag és minőségi, romantikus és nosztalgikus.

Miben hasonlít és miben különbözik a shabby chic és a vintage stílus?

E két stílus elképesztően hasonlít egymásra. Mindkét stílusirányzat nőies és romantikus, régies és kopottas, szereti a fehéret és a pasztell színeket. De akkor mégis miben különböznek? Talán jól érzékelteti a különbségeket az, hogy amíg a vintage angolos, addig a shabby chic franciás, azaz légiesebb, könnyedebb, elegánsabb. A vintage változatosabb - kaotikusabb, színesebb, több minden “belefér”, régiesen kopott, de mégis újraértelmezett.

Vintage stílus a belsőépítészetben

Mi jellemzi a vintage stílusú belsőépítészetet?

Az enteriőr kialakításának viszonylagos szabadságát, hiszen a stílus nagyon erősen összekapcsolódik a DIY filozófiával, azaz te magad adsz új értelmet annak a régi bútornak. Így az otthonod valóban a személyiségedet tükrözi majd és minden ízében egyedi lesz.

Milyen egy vintage stílusú lakás?

Ha te is vintage stílusban szeretnéd berendezni az otthonodat, akkor bizonyos stílusjegyeket mindenképp szem előtt kell tartanod.

Ahogy már többször is említettük, alapvető a modern ötvözése a régivel. Újra kell gondolnod a régi tárgyak újraalkotását, más módon történő felhasználását (régi ajtólapból készülhet előszobafal). Fontos a természetesség az anyaghasználatban és a minőségben is. Békebeli hangulatot kell teremtened! Részletgazdag, finoman megmunkált tárgyakat válassz, de nem kell a tökéletességre törekedned.

Mi jellemzi a vintage stílusú mennyezetet?

A mennyezet az otthonod belső részének fontos eleme, meghatározza az egész lakás hangulatát. A vintage stílusú mennyezet lehet eredeti fagerendás, vagy egy vagy többszintű gipszkarton, amit a stílusnak megfelelően díszítettek.

Milyenek a vintage stílusú falak?

A falak színe fehér vagy valamilyen pasztell árnyalat. Egy általad választott falon használhatsz valamilyen természet ihlette tapétát (színes virágcsokrok, pillangók stb), ahogy nagyon ütős vintage hatást érhetsz el egy fénykép montázzsal is, ami nem más, mint a néhol kopottas, egymástól méretben és formában eltérő keretezett képek kollázsa.

A vintage padló jellemzői

A vintage a természetesség stílusa, ezért ennek megfelelően a fa használata alapvető. Ez nemcsak a padlón, rusztikus parketta vagy hajópadló formájában jelenik meg, hanem a gyakran használt falborításokban is.

Mi teszi vintage stílusúvá az ajtókat, ablakokat?

A vintage stílushoz, ami egyet jelent a vidéki bájjal, és a régi stílus új stílussal való keveredésével, egyértelműen a hatalmas fa ablakok jellemzőek, amelyeken szinte akadálytalanul ömlik be a fény. A fa spaletták, felújított zsalugáterek is jó kiegészítők lehetnek, ahogy a masszív, régi bejárati ajtók is a stílust képviselik.

Hogyan rendezd be a lakásodat vintage stílusban?

Mi jellemzi a vintage stílusú bútorokat?

A vintage stílus jellegzetessége, hogy olyan bútorokat használ, amelyeken már nyomot hagyott az idő múlása, azaz a kiválasztott daraboknak története van. Neked is ilyen kissé kopottas, de jól funkcionáló fa bútorokat kell választanod, hogy nosztalgikus hangulatot és melegséget csempészhessenek a mindennapjaidba. Csinos komódok és tárolószekrények, ívelt lábú kanapék, kényelmes és süppedős fotelek és kárpitozott bútorok közül válogathatsz. A fa nincs simára csiszolva, kifejezetten jó, ha látszik a természetes erezete, esetleges a kisebb hibái, kopásai és karcolásai is.


MAYRA mangófa dohányzóasztal tárolóval - MAYRA termékcsalád

Milyen egy vintage stílusú előszoba?

A vintage stílusra jellemző elv itt is érvényesül: világos színek, régi, kopottas tömör bútorok, egyediség, nosztalgia, kényelem és funkcionalitás jellemzi. Nyugodtan szerezz be egy tömörfából készült natúr vagy fehér színű ülőpadot, és helyezz el rá egy csinos textilt.

Mik a vintage stílusú nappali jellemzői?

A vintage nappali elmaradhatatlan darabja a sötét bőr ülőgarnitúra, ami már meghatározó kiindulási pontot jelenthet a további berendezések meghatározásához. A fa dohányzóasztal, a könyvszekrények, a komód, az állólámpa, a szőnyegek, a fekete-fehér keretezett képek a falon vagy a polcokon, az egyéb kiegészítők (régi grafikák, dobozok, falióra, csillár, lámpák) segítségével azonnal vintage hangulatot tudsz teremteni, ha ízlésesen válogatod össze őket, és a mai modern berendezési tárgyakkal vegyíted. Fontos, hogy a túlzsúfoltság mindenképpen kerülendő, ezért a régi és az új közötti egyensúlyt mindenképp meg kell találnod.


LOUNGER vintage barna kanapé

Vintage stílusú konyha, ahol minden főzéssel töltött idő élmény!

Talán a konyha az a helyiség, ahol a vintage stílus a legjobban kiteljesedhet, hiszen itt nem csak a nagyszülőktől örökölt konyhaszekrény vagy kredenc kaphat új életet, hanem az a sok kopottas, de mégis csodaszép használati tárgy és eszköz is, amit évtizedeken át őrizgettek.

Tányérok, bögrék, porcelánok, tálak, evőeszközök, a régi tejeskanna, a bádog vödör, amiben fűszernövényeket is termeszthetsz, vagy a zománcos kisfazekak. A vintage konyhabútorok nyitott polcain helyet kaphatnak a balzsamecetek, az olívaolaj, a befőttek, lekvárok és savanyúságok. És akkor még nem is beszéltünk a színes, csíkos konyharuhákról, a kockás vagy a csipkés asztalterítőkről.

Mi teszi meghitté a vintage hálószobát?

A vintage hálószoba egyedi, annak ellenére is, hogy általában egyszínű bútorok kapjanak helyet benne. A kellemes hangulatról a vintage stílusú színes ágytakarókkal, puha párnákkal, egyedi vázákkal és állólámpákkal gondoskodhatsz.

Melyek a vintage fürdőszoba jellegzetességei?

A vintage fürdőszoba kialakításánál az anyaghasználatban a természetességre kell törekedned (terméskő, kő, fa). A használt alapszín fehér, ami moha és olívazölddel vagy például földbarna és galambszürke árnyalatokkal keverhető. A kád szabadon álló, ívelt lábú, de helyet kaphat a zománcozott lavór, a kovácsoltvas fali polc vagy a keretezett-foncsorozott tükör.

A terasz is lehet vintage stílusú?

Miért is ne lehetne? Ennek kialakításához lényegében nem sok pénzre, sokkal inkább határtalan fantáziára és kreativitásra lesz szükséged. Menj fel a szüleid, nagyszüleid házának a padlására, és adj új értelmet azoknak a tárgyaknak, amiket találsz. A régi gereblyéből lehet faldísz, a régi vödörből virágcserép, a létrából lámpafüzér tartó, varrógép állványból asztal. Régies, kopottas bútorok, romantikus hangulat, sok-sok zöld növény, virágmintás terítők, párnák, pasztell színek - és már kész is vagy.

Hogyan tedd az irodádat is vintage stílusúvá?

Nos, itt már akadályokba ütközhet az, aki nem a saját magad uraként dolgozik. Ha alkalmazott vagy, kénytelen leszel “kicsiben” gondolkodni. Mire gondolunk? Régi kép, régi képkeretben, vagy tolltartó régi fémdobozból, régies olvasólámpa új lámpaernyővel.

Hogyan dekorálj vintage stílusban?


Csodás vintage stílusú esküvő dekorációk

Milyen színek jellemzőek a vintage stílusra?

A vintage stílus házilag is megteremthető, a romantikus hangulathoz ajánlott pasztell színeket választanod. Gyakori a tiszta, egyszínű fehér tér, vagy a halvány-levendula, halvány rózsaszín és pasztell sárga. Ha fehér bútorokat használsz, akkor azt élénk színű textilekkel feldobva, élettel telibb, vidámabb teret kapsz összhatásként. De sötétebb színek is alkalmazhatóak, csak a terítők, huzatok vagy a függönyök mintásak, a lényeg az, hogy a színek harmonizáljanak egymással.

Milyen mintákat, textíliákat, anyagokat válassz a vintage stílushoz?

A vintage stílus a természetes hatású anyagokat részesíti előnyben, gyakran használ kopottas hatású fát akár a burkolatokról, akár bútorokról vagy kiegészítőkről van szó. Nagyon passzol a stílushoz a kő, a tégla, a virágmintás tapéta és a vászon. A vintage otthon legjellegzetesebb anyaga a csipke, ami elegáns és hangulatos kiegészítője lehet a kopott bútoroknak. A különféle textilek, ágytakarók, asztalterítők, konyharuhák és díszpárnák kényelmes és meghitt légkört teremtenek.

Mi a vintage lakáskiegészítők szerepe az enteriőr kialakításában?

A lakáskiegészítők terén elindulhatsz a DIY irányába! A kiválasztott tárgyak, amelyeket akár a padláson, akár bolhapiacokon sikerült levadászni, nemcsak külsejükben, hanem a funkciójukban is megújulhatnak. Fontosak az apró vintage kiegészítők is, amelyek minden helyiségben garantálni fogják a hangulatos, nosztalgikus összhatást. De ha te nem akarsz bajlódni ilyen darabok elkészítésével, akkor érdemes olyan dekorációk közül válogatnod, amelyek már ebben a stílusban lettek elkészítve. Nem eldolgozott fa felületek vagy éppen kopottas, tökéletlen kerámia dísztárgyak, a régi időkre emlékeztető órák, díszes képkeretek, amelyek mind-mind hordozzák magukban a vintage életérzést.

WODY fa képkeret

Hogyan készíts vintage stílusú dekorációkat házilag?

Miként lesz mondjuk a bőröndből fiók vagy a régi faládából dohányzóasztal? Mint egy étel receptje: végy egy használaton kívüli bőröndöt/ládát, erőltesd meg a fantáziádat, fűszerezd meg némi kreativitással, adj hozzá színezőanyagokat, majd a bőröndöket tedd az ágy alá (így lesz belőlük fiók), a kopottas fa ládát pedig a nappali közepére. Amikor egy használt tárgyra nézel próbáld meg elképzelni mi mindent lehet belőle kihozni. A régi ablakkeretből így válik képkeret a falon, a kimaradt virágos tapétából új könyvborító, a csipke függönyből asztalterítő vagy párnahuzat, a farmer levágott szárából evőeszköztartó. Csak a fantáziád szab határt...

Mi az, amiért a vintage stílus ennyire szerethető?

Hidd el, ha egyszer ráérzel a vintage stílus ízére, nem fogsz egy könnyen megszabadulni tőle. De miért is szabadulnál? Először csak egy bútordarabot alakítasz át, aztán egy egész szobát, majd az egész lakásodat. A vintage stílusnak lelke van, kényelmes, nosztalgikus, otthonos, meghitt, érdemes elmerülni benne és elmenekülni a világ sokszor negatív kisugárzása elől.

Varázsolj te is hamisítatlan vintage hangulatot, teremts a lakásból, otthont!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés