Mitől vintage a vintage? - DODO | Designban Otthon

Mitől vintage a vintage?

Nagy valószínűséggel nem igazán akad olyan ember, akinek ne lenne valamilyen elképzelése vagy véleménye a vintage stílussal kapcsolatban otthonos és sajátos hangulata miatt. Ha Te is imádod, vagy szeretnél még többet tudni róla, olvass tovább!

Mitől vintage a vintage?

A vintage olyan, mint egy kedves idős hölgy. Látszik rajta az idő múlása, de szépsége és eleganciája miatt jó ránézni. Korábban a vintage szó a borászat és a fotózás területén volt főként jelen - eredetileg a régi évjáratú, nemes borokat illették a megnevezéssel, illetve azokat a fotó kópiákat, melyek az eredeti negatívról elsőként készültek, a készítője pedig szignóval és pecséttel látta el, megjelölve ezzel eredetiségét. Azonban idővel a divat világa is lecsapott az elnevezésre és összefoglaló névként vezette be a köztudatba az 1920-as és ’60-as évek közötti öltözetekre, kiegészítőkre és lakberendezési tárgyakra használva.

Mitől vintage a vintage?

Miről ismerhető fel a vintage?

A stílust kifinomultság, részletgazdagság, és lágy, főként púder színek, és a fekete - fehér jellemzi, ezzel kellemes, nosztalgikus hangulatot teremtve. Anyaghasználatára leginkább a fa jellemző, a természetes anyagok, de textilek tekintetében előszeretettel használja a csipkét, selymet, bársonyt, damasztot, szatént és a tüllt is. Minta használatban nincs megkötés, beleférnek a nagy, ám ízléses virágok is, de az egyszínűség is, sőt az art déco vonalaival is előszeretettel játszik. Kevés megkötéssel él, éppen ezért olyan csodálatos.

Mitől vintage a vintage?

A stílus lényege a régi tisztelete, és ennek megjelenítése. Fontos azonban, hogy nem keverendő össze a retróval! Igaz időben van átfedés a retró (1970-’90 közötti időszak) és a vintage időszak között, azonban merőben más stílusjegyekkel rendelkeznek. Magyarországon csupán néhány éve vonult be a stílus a köztudatba, de késői megjelenése ellenére hamar a kedvencünké vált!

Ma már külön szolgáltatások épülne rá, kiváltképp a fotózás területén – szinte minden fotós ajánlatai között szerepel a vintage fotózás. De a vendéglátóipar, és a lakberendezők is előszeretettel építenek rá, kimondottan nagy sikerrel, hiszen legtöbben – főként a hölgyek – imádjuk ezt a dizájnt. Legyen szó ruháról, kiegészítőről vagy az otthonunkról, éppen a stílus lágysága adja az erőteljességét, és magával ragadó hangulatát. A vintage sokak számára már nem is csak egy stílus, hanem életérzés. Talán ezért jelent mindenkinek egy picit mást, és ezért változik és fejlődik folyamatosan lépést tartva a korral, emellett megőrizve az alapokat.

Mitől vintage a vintage?

Vigyük haza egy darabját!

Bátran használjuk a stílust az otthonunkban, és ne féljünk ötvözni az újjal! Viszont ügyeljünk az összhangra. Nem érdemes a mintákat keverni, sokkal ízlésesebb enteriőr alakul ki, ha egy színre, illetve a színek harmóniájára törekszünk. A modern és a vintage stílust képviselő bútorokból érdemes egymáshoz közel álló, leginkább világos árnyalatokat választani, a mintákat pedig csupán a textíliákon megjeleníteni.

Mitől vintage a vintage?

Ma már kevés helyen lehet eredeti példányokhoz hozzájutni, viszont csodálatos „új-régi” darabok készülnek. Sőt, a DIY mozgalom keretében egyre többen készítenek maguknak ilyen bútorokat és dekorációkat. Jó hír az egyediség kedvelőinek, hogy hiába készülnek újonnan ezek a bútorok, vagy dekorok a stílusból adódóan nehéz két egyformát készíteni.

A vintage remek kiegészítője a minimalista lakásoknak!

Törd meg a minimalista letisztultságot egy régi (hatású), részletgazdag darabbal. Ne félj beállítani a sarokba, vagy akár az ablak alá egy vintage komódot. Sőt, ha eredetileg minden bútor világos, akkor vegyél magadhoz egy fekete darabot, és tedd elegánssá a helységet a stílus és színbeli kontraszt használatával. Nem fogod megbánni, a letisztultság szép, de idővel unalmassá válik, amit a vintage tökéletes varázzsal tör meg és ad melegséget az otthonodnak. Ezeknél a bútoroknál nem a funkció, sokkal inkább hozzájuk tartozó történet lesz a fontos.

Mitől vintage a vintage?

Viszont, ha úgy döntesz, hogy az egész lakást vintage jegyében rendezed be, akkor ne ijedj meg a zsúfoltságtól, kis mennyiségben, de elbírja a stílus. Nem fontos, hogy ajtaja legyen a konyhaszekrénynek, nyugodtan látszódjanak a tányérok vagy a nagyitól örökölt eszközök!

Keresés