Eklektikus otthon - káosz, kreativitás és harmónia egy helyen - DODO | Designban Otthon

Eklektikus otthon - káosz, kreativitás és harmónia egy helyen

Te tudod mi az eklektikus stílus? Nem az, amikor gimnazista, vagy egyetemista korodban a szobádban uralkodó káoszt nemes egyszerűséggel eklektikusnak nevezted. Az nem eklektika volt, hanem hanyag rendetlenség…

Az eklektika harmóniájának létrehozása nem könnyű feladat, viszont a végeredmény magáért beszél. Most részletesen megismerheted az eklektikus enteriőr kialakításának titkait, egészen a stílus kialakulásának történetétől, a könnyedebb hasznos gyakorlati tanácsokig.

Mi az az eklektika?

Az eklektika olyan irányzat, ami különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazza, és önálló, igazán sajátos elemeket elég ritkán tartalmaz. Egyediségét az a szabadság és kreativitás adja, amit a válogatás révén ér el. A kifejezés a görög ‘eklego’ (=válogatni, kiválogatni) szóból ered, melynek jelentése: a legjobb kiválasztása.

Egyszerre ötvözi a különböző stílusokat, színeket, korszakokat, koncepciókat - miközben meghitt és eredeti, innovatív, és klasszikus elemekkel rendelkezik. A funkcionalitás, a szigorú formák és a lágy vonalak kombinációja jellemzi.

Mikor alakult ki az eklektikus stílus?

Az eklektika elnevezést a XIX. század egyik építészeti irányzatára alkalmazták, bár már korábban is jelen volt a hellenisztikus szobrászatban, ahol önálló szobrászati irányzatot jelöltek vele.

A stílus-tisztaságra való törekvés a XIX. században a historizmus jelenségével megszűnt - az elmúlt korok stílusainak utánzása, és újraélesztése került a középpontba, így a historizmus és az eklektikus stílus fogalma egymástól nem különíthető el.

Mik az eklektikus enteriőr formajegyei?

Az eklektikus enteriőr egymástól távoli korstílusokat vegyít a figyelemfelkeltő hatás elérése érdekében. Izgalmas, inspiráló, egyedi, merész - sokszor az önkifejezés sajátos eszköze. Kerüli a túlzsúfoltságot, különleges, különböző korokból származó értékes bútorokat és kiegészítőket használ. A tökéletes összhangra törekszik, ízléses, bátor, és harmonikus.

Az eklektika története, építészeti vonatkozásai

A XIX. század végének építészetét a bőség és a sokszínűség jellemezte, de az addigi romantikát fokozatosan kiszorította az eklektikus építészet. Az eklektika különféle korok, stílusok, irányzatok jegyei közül válogatott - egy épületen akár több stílust is alkalmazva. Az eklektikus és egyben historizáló építészek különféle korok stílus elemeiből válogattak. Leggyakrabban a reneszánsz, a barokk, a gótika és a román építészet elemeit használták korábbi történelmi korszakokra utalva, miközben korszerű építési technológiát alkalmaztak. Európa-szerte építettek az eklektika jegyében, kialakítva ezzel a városok sajátos arculatát.

Eklektika a 19. században

A XIX.század eklektikája az egyediségen alapult - vegyesen alkalmazta történeti korok, stílusok, és irányzatok jegyeit ugyanazon épületen belül, miközben a technikai fejlődés adta lehetőségeket is kiaknázta.

Az ipari forradalom hatása látványosan érvényesült: ipari üzemek sora létesült, kiépültek a vasúti hálózatok, mindez a gazdasági élet fellendüléséhez vezetett. Európa-szerte nagyléptékű városrekonstrukciós és városépítési munkák kezdődtek. Új anyagokat és szerkezeteket használtak: előtérbe került a vas-, a vasbeton-, az üveg-, a kerámia-, a gipsz-, az acél felhasználása a klasszikus formák megtartása mellett.

Eklektika Nyugat-Európában

Az eklektikus építészet térhódítása a XIX. század végén megállíthatatlan volt. Az új anyagok, és a vasszerkezetek korlátlan lehetőségeket biztosítottak a szakemberek számára. Kezdetben csak kisebb erkélyeken vagy galériákon alkalmazták az öntött vasból és üvegből készült elemeket, később már önállóan is (jó példa erre a londoni Kristálypalota, az Eiffel-torony, vagy hazánkban a Nyugati pályaudvar).

A fejlődés folyamatos volt: hengerelt acélgerenda vázakat, vasbeton födém gerendákat, téglákat, cserepeket gyártottak, és kialakult az épületgépészeti- és közmű vezetékek, berendezések gyártásának ipari háttere is.

Eklektika Magyarországon

Az eklektikus építészet Magyarországon a neoreneszánszból fejlődött ki - elterjedése összefüggött az életszínvonal emelkedésével. A XIX. század erőteljes gazdasági, technológiai, kulturális és társadalmi fejlődésével együtt Budapest ebben az időszakban alakult világvárossá, a világon még ma is egyedülállóan egységes városképet elérve.

Az építészek különféle korok stíluselemeiből válogattak, neostílusokat alkotva. A legjellemzőbb a reneszánsz, a barokk, a gótika és a román építészet elemeinek használata, valamint az orientális elemek megjelenése volt. A historizáló épületek, bár formajegyeik korábbi történelmi korszakokra utalnak, saját koruk funkcióinak feleltek meg, korszerű építési technológiával és szerkezetekkel.

Az eklektika jegyében épült az Ybl Miklós nevéhez köthető Operaház, Fővámház, a Várkert Bazár, a Szent István-bazilika. Az eklektika jegyében született Steindl Imre tervezte barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú Országház. De eklektikus stílusú Hősök tere, a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a városligeti Széchenyi gyógyfürdő, a Wenckheim-palota is.

Modern eklektika

Az eklektikus stílus napjainkban leginkább a belsőépítészet, és a lakberendezés terén jelenik meg. Az eklektikus stílusú belső tér szokatlan, és eredeti - a stílusok keveréke, a különböző irányok kombinációja jellemzi, a képzelet szabadságával fűszerezve.

Az eklektikus enteriőr harmonikus, és egyedi hangulatot teremt, akár egy lakásról, akár egy irodáról van szó. Bátran, de tudatosan, és tervszerűen válogat a bútorok, a lakáskiegészítők, a színek, szövetek, anyagok között - miközben az összhangra törekszik.

A modern eklektika lehetővé teszi hogy a káoszból harmóniát teremts. Megteremtheted az anyagok, formák, stílusok és színek végtelen lehetőségéből a tökéletes alkotást. Lehetsz meghökkentő, de lehetsz elegánsan komfortos is.

Eklektikus stílus a belsőépítészetben

Az eklektikus stílus megjelenése a belsőépítészetben felrúgta a szabálykövetés kötöttségeit, és az önmegvalósítás, a véleménynyilvánítás eszközévé vált. Az eklektikus stílusú lakás szép, kényelmes, szokatlan - de ahhoz, hogy a különböző korok és kultúrák irányzatait, stílusait harmonikusan ötvözni tudd kifinomult ízléssel, valamennyire ismerned kell a stílus alapjait.

Egy új lakás berendezésekor célszerű tanácsot kérni egy szakembertől, vagy inspirálódni mások példájából. Az eklektikus enteriőr olyan gondosan megválasztott belső elemekből áll, amelyek kiegészítik egymást, miközben ki is hangsúlyozzák a többi tárgy individualitását.

Az eklektikában keverheted a klasszikust a modernnel, a retrot a barokkal, más nemzetek népi ajándéktárgyait, napjaink hi-tech elemeivel - csak néhány alapszabályt kell betartanod!

  • Az eklektika 2-3, esetleg 4 különböző stílus vegyítése, de az alapja mindig egy klasszikus, történelmi stílus.
  • Az anyaghasználat terén szinte nincsenek szabályok, a dekoráció részeként használhatsz bármit, ami harmonikusan illeszkedik az összképbe: természetes fa- és kő anyagot, fémeket, üveget, szöveteket, de akár műanyag bútorokat is.
  • Az eklektikus stílusra nem jellemző az élénk színek gyakori használata, a háttér tipikusan világosabb, ezért a tiszta természetes színek legyenek túlsúlyban.
  • A bútoroknál és a dekornál főleg a természetes színek telítettebb, vagy épp pasztell árnyalatait használd.
  • Törekedj a harmóniára és a kompatibilitásra - ne csak kísérletezz, hanem teremts egyensúlyt!
  • A stílus alapvetően rólad szól: személyes, intim, eredeti és innovatív, egyszerre van benne jelen a funkcionalitás, az esztétikum, a szigorú és lágy vonalak!

Mi jellemzi az eklektikus mennyezetet?

Az eklektikus lakberendezésben a mennyezet semleges zónának számít - így a felhasznált színek, és formák is semlegesek. Megengedettek a mennyezeti fémszerkezetek vagy fagerendák, a díszlécek és csillár - azonban arra ügyelj, hogy ne legyen túldíszített, mert megterheli a teret.

Milyenek az eklektikus falak?

A falak meghatározó szerepet játszanak a szoba légkörének megteremtésében, ezért a háttérszín kiválasztásánál érdemesebb a semleges árnyalatokat választani. A fal dekorálásában már teljesen különböző anyagokat, és technikákat alkalmazhatsz: minőségi festékeket, papír-, textil-tapétát, csempét (márvány, onyx, gránit, travertin, jade, dolomit), kő- és tégla hatású falburkoló lapokat, csiszolt, polírozott vagy antikolt kőlapokat, illetve tört vagy vágott felületű vékony faldekor csíkokat. Természetes megoldás a faanyagok használata is.

A falakon elhelyezett tükrökkel, festményekkel, fényképekkel tovább gazdagíthatod a szoba eklektikus hangulatát - ezekből akár kollázst is létre hozhatsz. Elterjedtek a falfestmények is, amelyeket előregyártott sablonok segítségével önállóan is elkészíthetsz.

Az eklektikus padló jellemzői

A padló az eklektikus enteriőr alapját képezi, anyaga attól függ, hogy a lakás melyik helyiségéről van szó.

  • A hidegburkolatokat főként a vizes helyiségekben használják: parafa, agyag, kőörlemény, természetes kő (mészkő, márvány, gránit, pala).
  • Kerámia melegburkolatok: fa (tömörfa parketta, hajópadló, mozaik parketta), szalagparketta (csak a felső rétege fa), padlószőnyeg, vagy a bármely helyiségben használható vinil burkolat, linóleum.

Sokféle anyag, minta, és szín áll rendelkezésedre - ezek kombinálásakor figyelned kell az egyediség, a kreativitás, a merészség, és a funkcionalitás mellett az összhatásra is.

Mi teszi eklektikussá az ajtókat, ablakokat?

Érdemes külön figyelmet szentelni az ablakok és ajtók kiválasztására. Ezek olyan elemek, amelyeket nem tudsz könnyen és gyorsan lecserélni.

A kültéri ajtók és ablakok legyenek időtállóak, biztonságosak és esztétikusak - küllemben illeszkedjenek a házhoz/lakáshoz. Az anyagválasztásnál itt is érvényesülhet az eklektika: a fa tökéletesen kombinálható az üveggel és a fémmel.

Az eklektikus belső tér létrehozásánál az ajtókkal, és ablakokkal szemben támasztott követelmény, hogy harmonizáljon a lakás többi részével - a bútorok, falak, szőnyegek és szín- és anyag világával. Ha ezt nehéz lenne összhangba hoznod, akkor válassz egy letisztult fa ajtót, ami nem fogja hátrányosan befolyásolni az enteriőrt.

Hogyan rendezd be a lakásodat eklektikus stílusban?

Az eklektikus stílusú bútorok jellemzői

Az eklektikus stílust könnyen tudod követni a bútorok kiválasztásánál is: klasszikus és modern, régi és új - jól megférnek egyazon helyiségen belül. Az eredeti antik bútorok és kiegészítők időtállóak, régi korok örökérvényű darabjai, amelyek szembeállítva korunk modern bútoraival szokatlanná, egyedivé és hitelessé varázsolhatják a belső teret.

Az eklektikus lakberendezés során a hangsúly nem feltétlenül az új berendezések vásárlásán van, hanem sokkal inkább a régi bútorok restaurációján és felhasználásán.

Minden régi bútornak generációkon átívelő története van, olyan üzenetet hordoznak, amely értéket képvisel. Gondolj a dédszülőktől örökölt komódra, vagy nagymamádtól ajándékba kapott dísztárgyakra - mélyen megélt érzések fűznek hozzá, nem tudsz és nem is akarsz megválni tőlük. De nem is kell, hiszen szép kiegészítő elemei lehetnek az eklektikus stílusban berendezett lakásodnak.

Eklektika a nappaliban

Az eklektika nem követi a szabályokat, egyediség, szabadság, kreativitás jellemzi, az önkifejezés eszköze lehet a kezedben akkor is, amikor a nappalidat rendezed be. Nem egyszerű feladat annak ellenére sem, hogy nincsenek konkrét szabályok, vagy merev határok, amikor a stílusok, korok, irányzatok között válogatsz. Egyszerre kell káoszt és rendet, összetartást és kontrasztokat teremtened a harmonikus összhatás érdekében - ez pedig körültekintést, és fegyelmet követel.

A nappali berendezése során az építészeti adottságok figyelembevételével jelölj ki egy domináns stílust. Ez legyen egy nagyobb bútor, amelyhez majd eltérő stílusú kis bútorokat és kiegészítőket választhatsz. Kerüld a túlzsúfoltságot, és 2-3 stílusnál ne alkalmazz többet, de a stílusok között látványos legyen az eltérés.

Törekedj az egyensúly megteremtésére! Válassz egységes színvilágot inkább a felületi kontrasztokkal (matt vagy fényes), vagy egy adott szín árnyalataival kombinálj. Az, hogy milyen színt használsz, csak rajtad áll: a sötét színek elmélyítik a belső teret, a világosabb tónusok nyugodtabb benyomást keltenek.

Fontos bútordarab a kanapé, amelynek kiválasztásakor a kényelemre érdemes fókuszálni. Mutatós díszpárnákkal, és puha plédek segítségével teljesen egyedivé teheted.

Eklektika a konyhában

Eklektikus stílusú konyha személyes hangulatának megteremtéséhez is kell egy alap, amihez a további berendezéseket, színeket, formákat, anyagokat válogathatod a stílusok keverése érdekében. Olyan ez, mint az ételek fűszerezése: ízlés szerinti, de mindenből csak egy kicsit adj hozzá. Keresed a helytakarékos megoldásokat, miközben bátran telepakolod a nagyi porcelánjaival a nyitott polcokat. Jól megfér egymás mellett a régi rusztikus tálalószekrény, és az ultramodern intelligens mosogatógép vagy hűtőgép.

Használhatsz vidámságot, életörömöt sugárzó élénk színeket, mintákat, akár bútorokról, függönyökről, vagy terítőkről van szó. Sarkalatos pont a konyha megvilágítása is, csillár, falikar, és szekrénybe beépített LED égősor jól összehangolható.

A modern konyhai berendezések, és gépek fémes ridegségét ellensúlyozhatod természetes kiegészítőkkel, fából, üvegből, porcelánból készült eszközökkel (edények, tálak, tálcák, tárolók stb.), illetve élő növényekkel is. Itt a helye a cserepes fűszernövényeknek is! Tedd fel a polcra a szakácskönyv gyűjteményt is - dekoratív és még inspirálódhatsz is belőle.

A falat borító csempék mellett kontrasztot jelenthet a fából készült padló, ahogy szokatlan megoldás a márvány munkalap a rusztikus konyhaszekrényen.

Eklektika a hálószobában

A hálószoba az a hely, ahová pihenni térsz meg - ezt a berendezésénél mindig vedd figyelembe. Ne használj sokféle színt, inkább válassz 1-2 alapszínt, amelyeknek a további árnyalataival dolgozol tovább. Érdemes kerülni a nyugtalanító, túl élénk színeket, mert megzavarnak a pihenésben. Jellemezze a lágy színvilág, a zöld, a kék, a szürke vagy a levendula és árnyalatai. Nyugtató hatású a minták és motívumok ismétlődése, illetve a szimmetriára való törekvés a bútorok elrendezésében.

A tárgyak összeválogatásánál légy merész, hiszen a szokatlan kombinációk teszik egyedivé a hálószobádat: egy puha fehér szőnyeg, festmények a semleges színű falon, antik éjjeliszekrények egy modern ágy mellett, retro lámpák, vagy falikarok teremtenek harmóniát a különböző stílusok között.

Eklektika a fürdőszobában

A fürdőszoba kialakítása is lehet eklektikus: a klasszikus és modern stílus kombinálása, és a gondosan kiválogatott kiegészítők egyedisége miatt. Itt is jelölj ki egy fókuszpontot, amihez a további berendezéseket kiválasztod (pl.: fürdőkád). Bátran játszhatsz az ehhez alkalmazkodó csempék színével, mintájával, a bútoroknál egy időben használhatsz csillogó fémet, és víznek ellenálló MDF-et.

Az eklektikus fürdőszobát céltudatosan, és funkcionálisan kell berendezned, hogy az kényelmes legyen. Nagyméretű tükrökkel és világosabb színek alkalmazásával nagyobbnak láthatod a teret, a megfelelő dekorációs elemekkel pedig harmóniát teremthetsz a különböző stílusok között.

Eklektika az irodában

A munkavégzéshez nélkülözhetetlen az inspiráló környezet. A kényelmetlenség nem lehet zavaró tényező. Az eklektikus iroda amellett, hogy kényelmes, barátságos, színes, egyúttal bátor, impulzív, újító, és kreativitást serkentő is. Tükrözi az ott dolgozók egyéniségét, ezáltal változatos formák, textúrák, és stílusok keverednek egy helyen. Kialakítása során alapszabály, hogy könnyen kézre essen minden olyan eszköz, amire szükséged lehet, kerülnöd kell a túlzsúfoltságot, átláthatóvá kell tenned a munkaeszközeidet.

Az iroda bútorzata - az íróasztal, az iratszekrények, eszköztárolók egységes képet alkothatnak, de a kiegészítő-elemek - a saját munkaterületeden - származhatnak különböző korokból, egyediséget tükrözve. Célravezető, ha a székeknek kényelmesek és ergonomikus kialakításúak.

Megbeszélések, tárgyalások lefolytatásához szakítva a hagyományos alá-fölérendeltségi viszonnyal kötetlenebb, és inspirálóbb környezet teremthetsz, ha egy arra kialakított részen beszélgettek. Egy eklektikus stílusban berendezett tárgyaló sokkal inkább hasonlít egy tágas közösségi térhez, mint egy székekkel és asztallal teletömött teremhez. Az ötletes, színes, dekoratív atmoszféra, a rugalmasság és a mobilitás ma már elvárás az irodákkal szemben is - tükrözi a cég arculatát.

Dekoráció eklektikus stílusban

Egymástól eltérő korok, stílusok, textúrák és kontrasztos színek harmonikus egyensúlya alkotja az eklektikus enteriőrt. Minden mindennel kiegészül, és egységet alkot még akkor is, ha teljesen eltér. Így van ez a színek és dekorációk esetén is.

Hogyan játssz a színekkel az eklektikus stílus esetén?

Az eklektika nem a színek összevisszaságát és átgondolatlan tarkabarkaságát jelenti. Az eklektika megfontolt, tudatos tervezés és válogatás eredménye. Kiindulópontjaként mindig semleges szint, és egy hangsúlyos alapszínt válassz - és ezek mentén alakítsd a helyiség további dekorációs elemeit.

Legjobb, ha a fehérből, mint semleges, „színtelen színből” indulsz ki. Ez kiváló alap lesz majd bármilyen más színhez, könnyebb lesz eldöntened, hogy milyen árnyalatok, milyen anyagok, minták kerüljenek az egyes falakra, bútorokra. A semleges háttérben még jobban kiemelkedik a kiválasztott alapszín - és annak minden árnyalata.

A lakás különböző helyiségeiben a hangsúlyos alapszínek is változhatnak annak függvényében, mit szeretnél elérni: a konyhában, a nappaliban a meleg, élénk színek, a hálóban a megnyugtató-pihentető, a fürdőben a frissítő színek dominálhatnak.

Eklektikus minták, textíliák, anyagok

A semleges háttérben szépen érvényesülnek a mintás szőnyegek, faliszőnyegek, párnák, asztalterítő csipkék, ágytakarók, bútorkárpitok. Egy a fontos: az anyagok és színek keveredése a végén egyedi, és ízléses legyen.

A kevesebb néha több - ez az eklektikában is érvényre jut: nem történik semmi baj, ha az eklektikus díszítésre alkalmas tárgyakat nem egyszerre pakolod ki, hanem csak bizonyos alkalommal használod.

Szerencsére napjainkban már sokféle természetes vagy természethez nagyon közeli anyag áll a rendelkezésedre - ezekről már fentebb szó esett. Az eklektikus enteriőr akkor jó, ha az az egész lakásban egységes képet teremt - mintegy végig hullámzik az otthonodon. Ezt csak akkor tudod megteremteni, ha kiválasztasz 3-4 olyan fő jellemzőt, amit minden szobában alkalmazni fogsz.

Eklektikus lakáskiegészítők

Mi az, amit nap, mint nap látni szeretnél? Mi az, ami megnyugtat, felvidít, feltölt, jó emlékeket idéz? Egy festmény? A családod fotói? Egy közösen vásárolt műtárgy? Egy üde szobanövény? Egy virágos függöny? A rojtos párnák a kanapén? A dekoráció során fontos, hogy csak olyan dolgokat használj, amelyek valóban jó érzéseket keltenek benned. Az otthonod a feltöltődésedet, a pihenésedet szolgálja, gondoskodj arról, hogy minél több természetes szín, és anyag vegyen körül.

Miért jó az eklektikus stílus?

Mert az önkifejezés eszközeként lehetőséget teremt a számodra arra, hogy olyan légkörben éld az életed, ahol teljesen felszabadultan érezheted magad. Kreatív, bátor, kísérletező, kezdeményező lehetsz. Különböző korok irányzatait, stílusait, megoldásait ötvözheted a saját ízlésed által, olyan utánozhatatlan, saját, egyedi légkört teremtve, ami soha nem megy ki a divatból.

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Források:

  • smalldesignideas.com
  • blog.modsy.com
  • decoraid.com
  • vevano.com
  • www.thespruce.com
  • gabbyhome.com

Keresés