Kicsi a ház, de otthonos - Ismerd meg a miniházakat! - DODO | Designban Otthon

Kicsi a ház, de otthonos - Ismerd meg a miniházakat!

Te tudod mi az a miniház? És a miniház mozgalom? Ha nem, vagy kicsit többet tudnál róla, ismerd meg Te is közelebbről ezt az Amerika-szerte népszerű, és Európában is egyre jobban terjedő mozgalmat, mert sokat lehet tanulni a példájából! Ha Te is környezettudatos vagy, és a szabadság, a sallangoktól mentes élet híve, akkor ez a cikk Neked szól!

Mi az a miniház, avagy tiny house?

A tiny house - azaz apró ház, ahogy a neve is utal rá, egy kis alapterületű ház. A mérete általában 30-35 nm-nél nem nagyobb, de léteznek ettől lényegesen kisebbek is. A hivatalos megfogalmazás szerint egy házat maximum 40 nm alapterületig nevezhetünk miniháznak. Sokféle elnevezése ismert: kabinház, kapszula ház, viccesebben kulipintyó - hazánkban legelterjedtebb a miniház megnevezés.

A miniházak jellegzetessége, hogy megjelenésükben, stílusukban a hagyományos házakra hasonlítanak, nagyon esztétikusak, a minőség jegyében épülnek teljes értékű lakóegységként. A miniházak sokféle formában, méretben megtalálhatók, lehetnek fix alapokra telepített önálló építmények vagy épülhetnek kerekekre. Az utánfutóra szerelt miniházak vontatását külön jogszabály határozza meg.

A miniház minimalista létforma vagy környezettudatos megoldás?

Mindkettő. A miniházak térhódítása egyrészt a minimalista mozgalom szerves velejárója, másrészt környezetkímélő megoldást jelent azok számára, akik tudatosan akarják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat.

Mit jelent a minimalizmus? Azt, hogy egyszerűbben élsz. Önként felhagysz a felhalmozással és a túlfogyasztással, mindössze annyi tárgyat birtokolsz, amennyire valóban szükséged van az élethez, az alapvető szükségleteid kielégítéséhez. Már nem az anyagiakra, a vagyonra összpontosítasz. Ráébredsz, hogy lehet boldogan élni 35 nm-en is, és ez a sallangoktól, felesleges dolgoktól mentes letisztultság rendet teremt az elmédben is.

Forrás: ezermester.hu

Mit jelent a környezettudatosság? Azt, hogy az egészséges környezet megteremtése érdekében a lehető legkisebb hatást gyakorolod a környezetedre. A miniházban való élet pozitívuma, hogy a fenntartási költségei alacsonyabbak - azaz kevesebb energiát használ fel, ami nemcsak Neked jó, hanem a bolygónak is. Gyakori, hogy egy ilyen épületnek a károsanyag-kibocsátása gyakorlatilag egyenlő a nullával, és a fejlett technológiáknak köszönhetően önfenntartóvá válik (pl.: napelemek alkalmazásával).

A miniházé a jövő?

Miért lehet a miniházaké a jövő? Ennek több oka is van. Kis alapterületű házban élni valójában életforma. Világszerte nő a környezettudatosság, a minimalizmus és a slow-life mozgalom (amit a lassabb életmód, és az értékalapú gondolkodásmód jellemez) követőtábora. A mozgalom tagjai megelégelték a pazarlást és ezért azt vallják, hogy vissza kell térni az emberléptékű élethez és ennek az épületek méretét tekintve is érvényesülnie kell.

A miniházak kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy igenis lehet komfortos körülmények között úgy élni, hogy valóban minimális hatással vagyunk csak a környezetünkre, miközben egyúttal elégedettek és boldogok is lehetünk.

A miniházak jövőbeli elterjedésének oka lehet még a lakhatási szegénység elleni küzdelem. A lakhatási formák újragondolására azért van szükség, mert nem mindenki képes saját lakást épiteni, vagy akár csak bérelni is. Nekik nyújthatnak tökéletes alternatívát a gazdaságosságot, az egyszerűséget és a kompakt, letisztult életmódot jelentő miniházak, amelyek létesítésekor releváns szerepet kap a környezettudatosság, a megújuló anyagok beépítése, felhasználása is.

Mire jó egy miniház?

A miniház egyszerű, de annál nagyszerűbb módja az otthonteremtésnek. Egy hely, ahol valóban csak azok a dolgok vesznek körül, amelyek fontosak - ahol már nem vagy rabja a tárgyaidnak. Ahol szabad vagy - időben, pénzügyileg, és mozgásban is. Időben azért, mert nem kell felesleges holmikat pakolászni, és valóban azzal foglalkozhatsz ami a számodra lényeges. Pénzügyileg azért, mert a fenntartása tized annyiba sem kerül, mint bármelyik normál háznak. A mozgás szabadságát pedig a kerekei adják, ha a guruló változatot választod, hiszen bármikor tovább állhatsz, ha úgy hozza a sors (ez egy munkahelyváltásnál nagy könnyebbséget jelent). Védheted a környezetet, praktikus, olcsó és nem utolsó sorban segít a szemléletváltásban.

Forrás: ezermester.hu

Mi a különbség a miniház és a mobilház között?

Mielőtt a különbségeket vennénk górcső alá, lássuk a hasonlóságokat! A miniház és a mobilház is kisebb méretekkel rendelkezik, mint egy átlagos lakás. Mindkettő az egyéni igényeknek, elképzeléseknek megfelelően alakítható, környezettudatos, olcsóbban fenntartható, gyorsan telepíthető vagy mobilizálható.

Különbségek

A mobilházakban több hely van, nagyobb az alapterületük (akár 50 négyzetméter is lehet), viszont kevésbé önellátóak. Átalakításukhoz engedély kell, értékük folyamatosan csökken. A mobilházak egy az egyben áthelyezhető építmények, amelyeket kamionnal, túlméretes szállítmányként szállítanak.

A miniházak mozgékonyabbak, jobban alkalmazkodnak a “nomád”, kalandos életmódhoz. Környezetbarátabbak, mert kevesebb erőforrást igényelnek az építkezéshez és fenntartáshoz, illetve rendelkeznek olyan „zöld” funkciókkal, mint a napelemek vagy a komposztáló WC-k. Engedély nélkül felújíthatóak, viszont a kis alapterület miatt nagyobb családok számára kényelmetlenek.

A kerekeken guruló miniház

Egyre többen döntenek úgy, hogy feladják addigi életmódjukat, és mini, kerekeken guruló, szállítható házikókba költöznek. Nem titkolt céljuk az anyagi függetlenség, és a rugalmasabb, környezettudatosabb, takarékosabb életvitel. A kerekeken guruló miniházak az anyagi függetlenség mellett egyben a helytől való függetlenséget is jelentik, ami a mai munkaerő piaci helyzetben előnyt jelenthet.

A miniház mozgalom - Tiny house movement


Forrás: homeinfo.hu

A miniház mozgalom története

A Tiny House Movement - azaz a miniház mozgalom olyan az Egyesült Államokban alakult építészeti és társadalmi mozgalom, amely a lakóterek egyszerűsítését, a túlfogyasztás és a felhalmozás megszüntetését szorgalmazza, így kevesebb hangsúlyt fektetve az anyagi javakra és törekedve a kisebb ökológiai lábnyomra. Ez az életszemlélet napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egész világon.

Az első 1845-ben hivatalosan regisztrált miniház - Henry David Thoreau író nevéhez fűződik, aki a massachusettsi Concordban két évig és két hónapig lakott egy olyan 14 nm-es házikóban, amelyben csak egy tűzhely, egy asztal, egy szék és egy ágy volt. Itt írta meg a A Walden-tavon” című nagysikerű könyvét vallva életfilozófiájáról és az egyszerűségről. Műve népszerű volt, de 100 év elteltével mondhatjuk, hogy látványos változásokat eredményezett.

Az 1970-80-as években több könyv is megjelent az apró otthonokról, de ezek a művek még csak a kis méretekre összpontosítottak. Maga a mozgalom valamikor a kilencvenes évek végén indult el, amikor 1998-ban megjelent Sarah Susanka, angol építész könyve, amiben arra hívta fel a háztulajdonosok figyelmét, hogy a mennyiség helyett inkább figyeljenek a minőségre, és a nagy tereket váltsák jól használható kisebb terekre.

2000-ben, Jay Shafer, egy Iowa-i egyetemi tanár saját építésű apró háza címlapsztori lett, majd amikor szerepelt 2007 februárjában Oprah Winfrey műsorában, a tiny-house mozgalom még közismertebbé vált. 2014 után a mini házak száma ugrásszerűen megnőtt.

Miniház mozgalom a nagyvilágban

A tiny-house mozgalom az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, de jelentős az érdeklődés más országokban is. 2019 szeptemberében Franciaországban megnyitotta kapuit Bretagne-ban a “Ty Village”, a németországi Vauban fenntartható mintanegyedként épültek miniházak - amelyeket úgy terveztek, hogy a lehető legkisebb legyen az energiafogyasztásuk. Svédországban megpróbálták ötvözni a luxust az öko tudatossággal, Angliában pedig már 2009 óta működik a Tiny Eco Homes UK - az általuk gyártott házakat Európa szerte állandó lakhelyként használják.

Miniház mozgalom Magyarországon

A miniház mozgalom Magyarországra is elért. Egyrészt létrejött a “A Miniházakért Magyarországon Civil Társaság”, illetve már több olyan cég is van, amelyik miniházak építésével foglalkozik.

A Miniházakért Magyarországon Civil Társaság célja, hogy széles körben megismertesse az emberekkel a miniház fogalmát, és előnyeit, felvegye az önkormányzatokkal a kapcsolatot a miniház telepek kialakításának érdekében, illetve a csatlakozókat tervekkel, és ötletekkel támogassa.

POP Holiday


Forrás: pop.holiday

A POP Holiday Izrael Norbert építőipari vállalkozó megvalósult álma. A szakember már számos területen kipróbálta magát - az épületgépészettől az ipari erdők telepítéséig - foglalkozott lakóautók építésével és javításával. 2019-ben fogott hozzá a POP Tiny House projekt megvalósításának -, 2020-ban pedig elkészült a végleges, sorozatgyártásra érett Tiny House-szal.

A házak kivitelezése során figyelembe veszik az egyedi igényeket is: közműre csatlakoztathatóak, de off-grid típusban is gyártanak. A házak bárhová, akár az erdő közepére is telepíthetők, vázukat masszív acélszerkezetből készítik, amit kívül-belül faburkolat fed, a természet részévé téve a megjelenését. A tiny house filozófia lényege, a minimális ökológiai lábnyom, a lehető legjobb környezetbe illeszkedéssel.

A 2,5 méter széles házak típustól és igénytől függően akár 9 méter hosszúak is lehetnek - konyhával, mosdóval, beépített bútorokkal ellátottak. A miniházakat nemcsak megvásárolni lehet majd, hanem pár napra kipróbálni is - a cél egy olyan országos hálózat létrehozása, ahol a turisztikailag frekventált helyeken bérelhető Tiny House-ok állnak majd az érdeklődők rendelkezésére.

Nézd meg Izrael Norberttel, a POP.Holiday alapítójával készült beszélgetésünket!

(A második részt pedig ide kattintva találod meg.)

A miniházak jellemzői

Mekkora egy miniház?

Miniház maximum 40 nm alapterülettel rendelkezhet, a leginkább elterjedt miniházak a 30-35 nm-es teljes értékű lakóegységek. Hosszuk általában 9 méterig, szélességük 2,55 méterig, magasságuk 4 méterig terjed. Praktikusan két szintet is létre lehet hozni bennük, így van bennük hely a privát elvonuláshoz, a főzéshez, a tisztálkodáshoz egyaránt. Vagy, amihez csak szeretnénk. :)

Hogyan épül fel egy miniház?

A miniházak tervezésénél és megépítésénél intelligens térhasználatot és innovatív technológiákat alkalmaznak, miközben a minőséget és a designt is szem előtt tartják. Miniház épülhet rendes alapokra fából és kőből is, de a mobilizálhatósága miatt a “guruló miniházak” az elterjedtebbek. Ezeket az előre gyártott miniházakat általában úgy tervezték, hogy közúti forgalomban részt vehessenek, a hidak alatt átférjenek, és bárhova vontathatóak legyenek.

A miniház padlózata, vázszerkezete

A miniházaknak is szüksége van szilárd, stabil alapra, amire a tartószerkezet épül - ez a guruló miniház esetében egy acél zártszelvényből készült merev alváz, vagyis tréler, ami egyszerre több funkciót is ellát. Egyrészt ez képezi az alapját, másrészt ez teszi lehetővé a ház könnyű szállíthatóságát is anélkül, hogy az erőhatások kárt okoznának a miniházunkban.

Az alapként szolgáló zártszelvény keretre hőszigetelés kerül. Ez lehet kőzetgyapot, PIR vagy PUR hab. Az alap hőszigetelésen rétegelt lemezt helyeznek el - ez lesz a tiny house padlója,- erre kerül a tervek és igények alapján párazáró fólia, hőtükör, infra fűtőfólia, XPS lap, laminált padló vagy vinyl padlólap - azaz a melegburkolat.

A zártszelvény keretben a burkolat alatt kap helyet a beépített víztartály, a gáztartály, a szennyvíztartály, a víz, a wc és a szennyvíz csatlakozása - azaz az épületgépészeti berendezések.

A miniház falai, szigetelése, külső, belső burkolata

A tiny house szigetelése hálás feladat - hiszen a kis méreténél fogva nem kell fölöslegesen nagy terekkel, területekkel bánnod. A ház vázát egy egyedileg épített horganyzott acél szerkezet adja - a falak 10 cm vastag vázszerkezetet rejtenek, a tető 15 cm vastag. A hőszigetelést segítik a falakban alkalmazott szigetelőanyagok illetve a belső tér burkolatai és a vízzáró héjazat. A vízzáró réteg alatt helyezkedik el a szellőző réteg, az alá kerül a vízzáró-szellőző lélegző fólia. Ez alá kerül a hőszigetelő réteg.

A falak és a mennyezet szigetelésére nagy hőtartó képességű, újrahasznosított üveggyapot szigetelést, kőzetgyapotot vagy zártcellás szórt pur habot használnak. A hőszigetelés alá kerül a párazáró fólia, majd a belső burkolat, ami jellemzően lambéria, fa, vagy rétegelt lemez. A hidegburkolatok, járólapok nem alkalmasak a belső burkolására – csak akkor, ha valaki már elsőre a végleges helyére teszi a házat és többé nem akarja elmozdítani onnan - ugyanis ezek nem elég rugalmasak szállításkor.

Külső burkolatként olyan anyagot kell választanunk, ami megbízhatóan ellenáll az időjárási körülményeknek, és az eső, a fagy és a napsütés UV-sugárzása ellenére is esztétikus marad. Így használható fa burkolat, vagy színes acél trapézlemezek - sok esetben viszont a súlycsökkentés érdekében azonban vinyl burkolatot is kell használni.

A miniház fűtési lehetőségei

A miniház fűtése nem okozhat nagy gondot - kicsi a légtér, jó a szigetelés, könnyen felmelegszik. Most már csak ki kell választani a leghelytakarékosabb, és legkörnyezetkímélőbb megoldást.

Ez lehet:

  • falra szerelt elektromos infrapanel
  • infra padlófűtés
  • fűtő-hűtő légkondicionáló
  • olajradiátor
  • elektromos hősugárzó
  • ha nem akarod a házat hálózatra kötni, akkor alternatív fűtésként alkalmazhatsz beépített gáz fűtés gázpalackról, esetleg egy kis fatüzelésű kályhát (Ennél nagyon fontos a megfelelő szellőzés!)
  • napelemes megoldások


Oroszországi miniház - Forrás: booking.com

A miniház áramellátása

Ha van a közelben hálózati áram akkor a miniház áramellátása a hagyományos házakéhoz hasonló. Ha a háznak helyet adó telken van villanyóra, akkor a miniházat a 230 vagy 400 voltos csatlakozókkal rákötjük a hálózatra. A biztosítékokat miniház belsejében elhelyezve minden egyes kört ellátunk egy kismegszakítóval és az áramütés ellen FI-relével védekezünk - igy mindent üzemeltethetünk árammal, a lámpákat, a 230 voltos fogyasztókat, a bojlert, a fűtést, a konyhai berendezéseket.

Ha nincs a közelben hálózat: akár aggregátorral termelt áramot is használhatunk, vagy szigetüzemű (azaz külső forrástól független) ellátású napelemes rendszer is.

A miniház víz- és csatorna rendszerének kialakítása

A miniház vízellátása kardinális kérdés, hiszen víz kell az iváshoz, a tisztálkodáshoz, a mosogatáshoz, a mosáshoz - azaz fontos miként jut be a víz, de ugyanolyan fontos az is, miként jut ki. Ha van a közelben kiépített vízmű-, és csatornarendszer akkor egyszerű dolgod van: rácsatlakozol.

De mi történik, ha nincs? Ekkor lép be a képbe a lehető legnagyobb víztartály, amit úgy kell elhelyezni, hogy ne zavarja a mindennapi életet és a hasznos térből a lehető legkisebb területet foglalja el. A vizet a tartályokból előre kiépitett tömlőkön keresztül szivattyúk juttatják fel a csapokig, vagy leömlőkig. A víz melegítését gázos, vagy elektromos bojler végzi.

A használt víz kezelésére ki kell építeni egy emésztőt, vagy szikkasztót. A wc-k kétféle rendszerrel működhetnek, az egyikhez még víz sem kell. A miniház filozófiája a lehető legkisebb ökológiai lábnyomra épül ezért a vízfogyasztást minden esetben racionalizálni kell!

Forrás: @tinyhouse Instagram

A miniház belső terei, berendezése

Egy miniházban a kis alapterület ellenére is megfér minden, ami a mindennapokhoz kell: a konyhába konyhapult, kihúzhatós asztal, székek, műszaki berendezések, a hálószobába ágyak, szekrények, a fürdőszobába mosdókagyló, WC, zuhanyzó stb. A belső teret térelválasztókkal el lehet különiteni, ahogy a szinteltolással is növelhető a terület.

Hogy fér el minden ilyen kis helyen? - Térrendezési és tárolási tippek

Miniház, pici hely - de pontosan ez a lényeg. Hiszen nem a felhalmozás célod - mindenből csak éppen annyi, és az kell, ami nélkülözhetetlen. Ennek ellenére mégis minden szabad centimétert ki kell használnod, amikor elrendezed a holmijaidat. Hogy fér el minden ilyen kis helyen? Tudatossággal és kreativitással!

  • Ha a másik szintre lépcső vezet - akkor használd tárolóként a lépcsőfokok alatti részeket!
  • Építs padlótól plafonig polcokat!
  • Használd ki teljesen a polcokat - a polcnak nem csak a tetejére lehet pakolni, hanem az aljára rögzített horgokra is!
  • Kiváló tárhelyek a bútorok alatti, ágyak alatti üres részek is.
  • Gondolkodj függőlegesen, például, amit lehet lógass le a mennyezetről!
  • A szekrények teteje is szabad préda.
  • Minden sarokba készíts sarokpolcot!


Forrás: dwell.com

A miniház előnyei

A miniház olyan teljes értékű lakóegység, amely számos előnyt tartogathatnak a számodra is:

  •  Semmivel sem helyettesíthető szabadságot biztosít. Akkor, és oda költözhetsz vele, amikor és ahova szeretnél. Ugyanúgy biztonságosan lakhatsz egy városszéli telken, mint egy erdő közepén, ahol minden reggel együtt ébredhetsz a természettel, láthatod a napfelkeltét, hallgathatod a madarakat. Az sem mellékes, hogy egy-egy munkahelyváltásnál nem jelent majd gondot a költözéssel járó káosz.
  • Megtanít az egyszerű életre - arra, hogy a boldogsághoz nem az anyagi javak felhalmozása vezet, hogy az igazi érték nem tárgyakban keresendő.
  • A kis hely miatt valóban csak olyan berendezési és használati tárgyaid lesznek, amelyekre feltétlenül szükséged van.
  • Környezettudatos, és fenntartható életvitelt garantál - csökkentve ezzel a szén-dioxid kibocsátást, és a környezetszennyezést (kevesebb energiát használ, kevesebb hulladék keletkezik).
  • Az építés során érvényesíthetővé válnak az egyéni elképzeléseid, kamatoztathatod a kreativitásod - egy egyedi és esztétikus otthont alakíthatsz ki. Alacsonyabbá válnak a lakhatási költségek - a víz-, a gáz-, a fűtésszámla lényegesen alacsonyabb, mint egy hagyományos ház esetében.
  • Nem kell nagy alapterületű ház épitésében gondolkodva hitelekkel megterhelned magad, és a családodat - a miniház építése vagy megvásárlása alacsonyabb költségekkel jár.
  • Lehetőséget teremt arra, hogy több szabadidőd maradjon, - a takarítása, karbantartása nem igényel sok időt - így valóban arra tudsz koncentrálni, ami a számodra a legfontosabb.
  • Gyorsabban felépíthető, mint egy hagyományos ház.

Görögországi miniház - Forrás: dwell.com

A miniház hátrányai

A miniház hátrányai főként a kis alapterülettel vannak összefüggésben:

  • Sok lemondással jár, mert csak az alapvető legfontosabb holmijaidat viheted magaddal - igy le kell mondanod a kedvenc, de termetes bútoraidról, emléktárgyaidról stb.
  • Nincs elég élettér - ez főként akkor jelent gondot, ha egy 3-4 főből álló családod van, és nincs lehetőség a félre vonulásra.
  • Nem tudsz több fős társaságot fogadni (hacsak nem kerti partit szervezel).
  • A megvásárlásához általában nem lehet lakáskölcsönt felvenni.
  • Soha nem lehet rendetlenség, gyakran kell takarítani.
  • Nincs lehetőséged az élelmiszerek nagy tételben való tárolására.
  • Problémát jelenthet a házi kedvencek elhelyezése.
  • A komposztáló WC rendszeres takarítása is feladhatja a leckét.

A miniházakra vonatkozó - jogszabályi háttér

Ha a miniház fixre van telepítve

A mini házakkal kapcsolatban minden országban léteznek jogszabályok. Ezeknek vannak közös vonásaik, de sok esetben az adott ország, illetve azon belül még az adott település egyedi jogszabályi hátterét kell figyelembe venni. Miért van erre szükség? Mert a miniházak esetében még nincs egységes jogszabály Magyarországon. Helyszín- és telekfüggő, hogy egy miniház ingatlannak vagy ingóságnak minősül-e.

Sajnos nincs általános, minden településre vonatkozó szabályozás sem, ezért érdemes tisztában lenni a helyi építési szabályzat részleteivel. Tájékozódni kell az adott önkormányzatnál az építési és településképi engedélyekkel kapcsolatban is. A telek besorolásától függ, hogy üdülőként vagy lakóházként jegyzik-e be az építményt. Mindenképpen szükség van településképi bejelentésre, építési és használatbavételi engedélyre, ha állandó használatra szánjuk a miniházunkat.

Ha a miniház a guruló otthonunk

A miniház lakókocsi?

A lakókocsi olyan kerekekkel rendelkező (egy vagy több tengelyes) alvázra épített akójármű, amely önerejéből nem, csupán valamely vonójárműre kapcsolva, vontatmányként képes hosszabb távú helyváltoztatásra. Jellemzően szabadidős tevékenységek céljára használják, ezért van benne konyha, mosdó, hálóhely, mosogató, zuhany.

A miniházak nem az alvázra épülnek, hanem attól teljesen függetlenül. Az apróház a trélerről leemelhető, azzal nem képez egy egységet, nem az utánfutó felépítménye. Szállításkor a ház csak az „áru”, amit viszünk. Azaz a miniház NEM lakókocsi. Állandó életvitelszerű lakhatásra használják.

Épület vagy műszaki alkotás?

Mivel az ÉPÍTMÉNY: ”Építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, – rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).” Ezért a miniház NEM MINŐSÜL építménynek sem.

A guruló miniház nem helyhez kötött, hordozható - azaz “közigazgatási helyhez nem kötődő ‘műszaki alkotás”.

A miniházat egy telken leállítva használhatod:

  • az eredeti tréleren
  • a trélerről leemelve, betontuskókra vagy téglákra telepítve - ebben az esetben inkább mobilház.

A vonatkozó jogszabályokról érdeklődj a helyi önkormányzattól!

Miniházban szeretnék élni - mennyibe kerül?

Lényegesen kevesebb pénzbe, mint egy hagyományos ház, de a pontos ár sok tényezőnek a függvénye (nagyság, felszereltség, fix vagy gurulós). Újonnan már 14,5 millió forinttól elérhető, de az egyedi igények is befolyásolhatják az árat.

Az eddigiek alapján biztosan a számodra is kiderült, hogy mennyire tudod a magadénak érezni a miniház mozgalom életszemléletét. Ha a kihívások ellenére is hajlandó vagy vállalni az ezzel járó áldozatokat, és ezt az életformát választod, akkor hiszel abban hogy ez nemcsak a saját, hanem a gyermekeid értékrendje, életszemlélete és jellemére is pozitív hatással lesz. Vannak, akiknek eleve nem ajánlott miniházban lakni - akik nehezen tűrik a kis tereket, klausztrofóbiások - vagy képtelenek megválni az eddigi életük során felhalmozott javaiktól - ők jobb, ha nem erőltetik ezt az életformát.

Hogyan változik meg az életed, ha egy miniházban élsz?

Gyökeresen. Nem leszel többé a tárgyak rabja, az élet minden területén az egyszerűségre törekszel, végre arra, és azokra tudsz figyelni, amik és akik a legfontosabbak. A röghöz kötöttség megszűnésével kiélheted a kalandvágyadat, új élményekkel lehetsz gazdagabb. Óvhatod a környezetet, megőrizve annak értékeit az utókor számára.

Változtasd meg az életszemléleted - csatlakozz Te is a miniház mozgalomhoz, és tapasztald meg az előnyeit!

Keresés