Hogyan dobd fel a lakásod szobanövényekkel? - DODO | Designban Otthon

Hogyan dobd fel a lakásod szobanövényekkel?

Ha szereted a természetet, a növények üde frissességét, akkor az általuk biztosított élménytől kár lenne megfosztani magad: vidd be az otthonod, irodád, munkahelyed falai közé is. A szobanövényeknek számos előnyük van: amellett, hogy szinte végtelen dekorációs lehetőséget tartogatnak, és esztétikus a megjelenésük, még egészségesebbé is teszik az adott helyiség levegőjét. De ne szaladjunk ennyire előre: vegyük sorba, hogy miért és hogyan dobd fel a lakásod szobanövényekkel?

Nemcsak kint, hanem bent is kertészkedhetsz

Tavasztól ősz végéig sokan szeretnek a kertben tevékenykedni, de nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy lenne kertje, vagy akár egy olyan terasza, ahol ennek a hobbinak hódolhatna. De a lakásban élőknek sem kell lemondaniuk a kertészkedés öröméről, szép számmal léteznek olyan növények, amelyek a lakásban is jól érzik magukat.

A szobanövények segítségével az otthonunk bármelyik helyisége sokkal harmonikusabbá, szerethetőbbé varázsolható. Az élő növények pozitív hatással vannak az egészségünkre, kiválóan alkalmazhatóak dekorációs elemként, feldobják a teret, természetközelibb érzetet keltenek.

Szobanövények a lakásban 1

A szobanövények előnyei

A fentebb felsoroltakon kívül a növények:

  • melegséget, életet és jellegzetes karaktert visznek az otthonodba,
  • a hidegebb hónapokban kifejezetten felüdülést jelentenek, a pozitív energia folyamatosan áramlik a térben,
  • pontosan olyan hangulatosan alakítják a belső tér összképét, mint a helyesen megválasztott berendezési tárgyak (bútorok; függönyök; szőnyegek; képek),
  • látványukkal oldják a feszültséget,
  • segítik megteremteni az otthon „melegének”, barátságoságosságának az érzését,
  • még a legpuritánabban berendezett teret is képesek frissességgel megtölteni,
  • csökkentik a stressz káros hatásait, a fájdalomérzetet és a megbetegedések arányát,
  • gyorsíthatják a betegségből való felgyógyulást,
  • javítják a teljesítményt, növelik a produktivitást és a koncentrációt,
  • mérséklik a levegőből a káros szennyező anyagok, vegyi anyagok mennyiségét,
  • nappal oxigént termelnek a fotoszintézis során, ami frissebbé teszi a levegőt,
  • segítenek a beltéri páratartalom szabályozásában,
  • javítják az alvásminőséget, és a hangulatot (plusz előny, ha illatozó növényről van szó)
Szobanövények a lakásban 2

Hova helyezd el a növényeket, miként készíts “zöld oázist"?

Az otthonunkban tartott növényekkel látványában természetközelibbé tehetjük a mesterséges környezetünket. Könnyen integrálhatóak bármilyen stílusú lakásba, hiszen óriási szín- és formagazdagságban állnak rendelkezésre, így mindig a legmegfelelőbbeket választhatjuk ki, amelyekkel egyedi díszítést, egyedi enteriőrt hozhatunk létre.

Minden helyiségnek vannak olyan hangulatilag oda illő növény csoportjai, amelyek az esetek jelentős részében még szeretik is az ott uralkodó körülményeket. Jó példaként szolgálhatnak erre a konyhában, étkezőben elhelyezett cserepes fűszernövények, amelyek amellett, hogy szuperül mutatnak, még az ételeink fűszerezésére is alkalmasak. Vagy a fürdőszobában jól érzik magukat az olyan páraigényes növények, mint a könnyező pálma, vagy a Tillandsiák, amelyek mivel igazi gyökerük nincs, a természetes élőhelyükön is a párából táplálkoznak.

A nappali is kiváló terep a szobanövények elhelyezése szempontjából: egy-egy nagyobb növényt elhelyezhetünk magányosan díszítő jelleggel, de akár egy egész növénysarkot is létrehozhatunk. A lakás ékeinek is nevezhető növények az otthonok nagy többségében ide kerülnek, hiszen ez a legnagyobb, legszellősebb helyiség, több az ablak (és a fény) ezt fűtjük télen a legintenzívebben. Ide kisebb és nagyobb dísznövények egyaránt ajánlhatóak (a rendelkezésre álló hely függvényében): a szobapáfrányok, a szobafenyők, a fikuszok, a jukkák, a koros dracénák, a pálmafélék legtöbbször itt kaphatnak helyet. A nagy ablakok közelébe helyezhetőek az erős napfényt kedvelő zöldek: a korallvirág, a cikász pálma, a kaktuszfélék, a pozsgafa, a zámia, a kroton, az anyósnyelv, a papagájvirág, az Aloe vera, vagy a jukka.

Sokféle kiegészítő áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy minél látványosabbá tegyük az összhatást: tartóállványok, kaspók, világító edények, polcok, növényfal és más egyedi, kreatív elhelyezési megoldások. A szobanövények funkcionálhatnak akár térelválasztóként is.

A fűtetlen vagy kevésbé fűtött előszoba kiválóan alkalmas a téli nyugalmi időszakukat töltő kaktuszok számára. Mivel a növények nem alkalmazkodnak, ezért minden növényt a saját igényeinek megfelelő helyen kell elhelyezni. Az előbb említett kaktuszok például a meleg nappaliban pár hét alatt elpusztulnak. A kevésbé jó adottságú szobákba, ahol nincs annyi fény és hely kerülhet a vitorlavirág, a legénypálma, az aranypálma, a buzogányvirág, a rákvirág, a kukoricalevél.

A fürdőszobába jól érzi magát a bromélia, a buzogányfa, a szobapáfrány, a könnyezőpálma, a vízipálma, a borostyán, az Aloe vera,és a legtöbb orchidea, illetve szinte bármilyen trópusi növény elhelyezhető, mert a visszafogott fényigény és a magas páraigény jellemzi őket.

A gyerekszobába a nem túl nagy méretű fajok valók, lényeges, hogy ide ne kerüljenek mérgező, allergizáló, szúrós, tüskés növények. Elhelyezhetünk ide körömvirágot, kamillát, verbénát, a nagyobb gyerekeknél kaktuszokat, pozsgásokat, bonsaiokat.

Szobanövények a lakásban 3

Milyen szobanövények közül válogathatsz?

Széles a paletta, most csak a leggyakoribb szobanövényeket soroljuk fel:

  • Filodendron – ennek a nagyon népszerű levelükkel díszítő szobanövénynek, több mint 400 fajtája ismeretes. Van közöttük kúszó-, nagy növésű vagy törpe változat is. Szereti a napfényt, a benti levegőt, csak az öntözésére kell nagyobb figyelmet fordítani, ha hullatni kezdi a leveleit jelzi, hogy vagy túl sok, vagy túl kevés vizet kapott.
  • Kentia pálma– trópusi éghajlatról származik, lassan, de jól növekszik. A legjobban sok öntözés és sok fény mellett érzi igazán jól magát, de a gyérebb fényviszonyokat, a port és a hőt is jól tűri. Fontos, hogy már csak akkor öntözzük, ha a talaj már kiszáradt alatta.
  • Madárfészek páfrány – ez az egyik leggyorsabban fejlődő páfrány, ami kedveli a közvetett fényt és a magas páratartalmat - üvegházi körülmények között képes akár 6 méteresre is megnőni.
  • Szobapáfrány – inkább a hűvös és közepes hőmérsékletet szereti, valamint az alacsonyabb páratartalmat. Jól növekszik mérsékeltebb fényviszonyok mellett is.
  • Szerencsebambusz – alacsony és közepes a fényigénye, heti rendszerességgel kell alatta cserélni a vizet, tekintettel arra, hogy ezek a növények vízben és talajban is növekednek.

Ne feledkezzünk meg a virágzó szobanövényekről sem, amelyek feldobják a lakást. Szerencsére ezekből is sokféle létezik:

  • Orchidea – szereti a közvetett fényt, díjazza a kevés öntözést és a megfelelő páratartalmat. Ellensége a száraz levegő. Megfelelő ápolás mellett szinte egész évben virágzik.
  • Mikulásvirág – ablakpárkányon, asztallapon emeli a téli ünnepek fényét. Öntözni csak akkor kell, ha kiszáradt alatta a talaj.
  • Korallvirág – a közvetlen napfényt szereti, nem igényel folyamatos öntözést, mert nem szereti a túl sok vizet.
  • Jázmin – csodálatos illata belengi a teret, mivel kúszónövény a hajtásainak egy drótra van szüksége. A langyos hőmérsékletet kedveli, jól érzi magát a félárnyékos szobákban is.

Szobanövények, amelyek akkor is gyönyörűek, ha kevés a fény a lakásodban

Ha szereted a szobanövényeket, akkor szívesen látod őket a lakásod minden egyes helyiségében. A legtöbb növény természetes igénye, hogy sok fény érje őket, ezért a sötétebb helyiségek könnyen növények nélkül maradhatnak. Hacsak nem pont olyan növényeket választasz, amelyek jól elvannak a sötétebb zugokban is.

Ilyenek például:

  • Rákvirág – ez a Délkelet-Ázsiából származó, eredetileg a trópusi esőerdőkben élő növény a lakás sötétebb helyiségeiben is jól érzi magát. Fény hiányában a leveleiről “lemarad” a mintázat, de a sötétebb fényviszonyok között is életben marad. Rosszul viseli a huzatot, de odavan a páráért, emiatt ügyeljünk a párás környezetre, és a rendszeres öntözésre. Nyáron kéthetente kell neki a tápoldat, két-három évente pedig az átültetés.
  • Buzogányvirág – a dieffenbachia nagyon óvatos bánásmódot igényel, mert mérgező. Ez a 60 cm-re is megnövő növény eredetileg Kolumbiából és Brazíliából származik, nyáron sok, télen kevesebb öntözésre van szüksége.
  • Anyósnyelv – elpusztíthatatlan, kis igényekkel rendelkező szobanövény, így könnyen tartható. Természetes élőhelye a trópusi Afrika és Ázsia, több, mint 60 különböző faja ismert. Fényigénye kevés, a szűrt napfényt kedveli, a túllocsolást azonban rosszul tűri. Kiváló légtisztító, számos vegyi anyagot megköt (formaldehidet, benzolt). Mivel szaponoint tartalmaz, enyhe mérgezést okozhat, így tartsuk tőle távol a gyermekeket és a háziállatokat.
  • Vitorlavirág – a békeliliom, ami Kolumbia és Venezuela területéről származik, márciustól szeptemberig virágzik, a világ egyik legigénytelenebb növényeinek egyike, szinte semmi odafigyelést nem igényel. Kedveli a párás és sötét helyeket. Csökkenti a levegő szén-dioxid tartalmát, és képes egyéb, káros anyagok kiszűrésére is.
Szobanövények a lakásban 4

A tiszta levegő ma már nem olyan természetes, mint korábban

Hiába igényeljük a friss levegőt, hiába szellőztetünk, kintről is csak a szmog és a füst áramlik be az ablakon, így nap, mint nap kénytelenek vagyunk más segítséget igénybe venni. Választhatunk légtisztítókat, de ennél vannak jóval természetesebb megoldások is, amelyek még az áramot sem fogyasztják. Ezek a szobanövények, amelyekre - ahogy sok minden másban, - ebben is számíthatunk.

Például Dél-Amerikából származó szobai futóka képes magába szívni az ózont. E léggyökeres liánnövény a falon felfuttatva is tökéletesen eléldegél, nagyon igénytelen növény, csak rendszeresen kell öntözni. A fikusz is képes arra, hogy eltávolítsa a tüdő egészségére káros vegyületeket, a formaldehidet, a szén-monoxidot és a szén-dioxidot, acetaldehidet is. A páratartalom és vízigénye közepes, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, melyet télen ritkítani kell. Nagyon ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl, mert lehullanak a levelei.

Érdemes megemlíteni az Aloe verát is, ami nagyon hasznos gyógynövény, és szinte elpusztíthatatlan. Légtisztító képessége révén eltávolítja a festékek és a vegyi alapú tisztítószerek által kibocsátott formaldehidet és benzolt a levegőből. Tekintettel arra, hogy Észak-Afrika és Dél-Amerika sivatagos részeiről származik, nem szereti túlságosan a vizet, ezért nyáron kéthetente, télen havonta egyszer adj neki vizet.

A korábban már említett szobaborostyán is kiszűri és megköti a káros anyagokat a levegőből, sőt, a levegőben lévő penészgombák 80 százalékát is elpusztítja 12 óra alatt.

Lakberendezés szobanövényekkel

Sokféle lakberendezési stílus létezik, így érthető, hogy a növények kiválasztásánál is feltétlenül figyelembe kell vennünk a kapott összképi látványt és annak hangulatát. Nagyon lényeges a növénycsoportok, virág-összeállítások színének, formájának, terjedelmének, elhelyezésének a tudatos megtervezése. Néhány példa:

  • Mediterrán hangulatú térbe – ahol a bútorok egyszerűek, a függönyök világos színűek, a padló vörös tégla, égetett kerámia, vagy csiszolt mészkő jól illenek a citromfélék, a kamélia, a szobafikusz, a datolyapálma, a leander, a kínai hibiszkusz. en növényekhez az égetett terrakotta, vagy mázas kerámia cserepek, kaspók.
  • Klasszikus hangulatú térbe – a bútorok általában sötétebb tónusú: mélybarna, esetleg fekete vagy mélyvörös színezésűek. A stílus romantikát vagy hűvös eleganciát, nyugalmat és kényelmet sugall. A bútorok nemesebb fából: dió -, mahagóni -, részben ébenfából készülnek. Ide jól illenek a különféle szobapálmák, a filodendronok, a csüngő ágú fikuszok, a virágzó növények közül csodaszép kiegészítő lehet az amarillisz, a japán kamélia, az orvosi jázmin, és a flamingóvirág.
  • Egzotikus hangulatú térbe – a távol-keleti kultúrából származó növények érvényesülnek a legjobban: a Kínából származó krizantém, a japán kamélia, az orchideák, tearózsák, vagy a citrusfélék. A bonsai-ok is szépek – ezek a trópusi vagy szubtrópusi törpe fácskák, cserjék, emberi kéz beavatkozásával mesterségesen megformált koronát nevelnek.
Szobanövények a lakásban 5

Gondozási tippek a szobanövények maximális egészségéért

A szobanövényeknek megfelelő gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy az otthonunkba elhozzák a természet frissességét. Ez magában foglalja:

  • az egyedi igényeknek megfelelő öntözést,
  • az egyedi igényeknek eleget tevő tápanyagellátást - trágyázást, ami segíti őket a fejlődésben, virágzásban
  • megfelelő fényviszonyok megteremtését. A túl kevés fény gyengébb növekedést eredményez, míg a túl erős napfény elégeti a leveleket.
  • a kellő páratartalom biztosítását
  • a növények leveleinek tisztántartását, hiszen a rárakodó por és a szennyeződések gátolhatják a fotoszintézist

Ha szereted a természetet, a növények üde frissességét, akkor az általuk biztosított élménytől kár lenne megfosztani magad: vidd be az otthonod, irodád, munkahelyed falai közé is – alakíts ki zöldellő oázist a környezetedben!

Keresés