Lakásfelújítás és energiahatékonyság - DODO | Designban Otthon

Lakásfelújítás és energiahatékonyság

Ráférne a lakásodra egy alapos felújítás? Nos, nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy mindez rendkívül komplex és soktényezős munkafolyamatok összességét jelenti majd, ahol bizony elkerülhetetlen a szakértelem. Mindez gondos előkészületeket, pontos szervezést, hozzáértést, minőségi precíz munkát, megfelelő minőségű és az adott területre alkalmas anyagok kiválasztását igényli. De ne aggódj! Az alábbi cikkünk végére érve átláthatóvá válik az átláthatatlan, és megnyugtatóvá a most még káoszba illő feladatlista. Tarts velünk te is!

A komplett lakásfelújítás első lépései

Ha komplett lakásfelújítást tervezünk, akkor elsőként érdemes alaposan tájékozódnunk, és pontosan megterveznünk mit is szeretnénk elérni álmaink otthonának megteremtésekor. Még a kivitelezés megkezdése előtt lennie kell egy olyan koncepciónak, ami arra hivatott, hogy megmutassa mit akarunk a lakásunkban felújítani. Ez nagy segítséget jelent majd az erre a munkára felkért generálkivitelezőnek, aki leveszi a vállunkról azt a terhet, hogy minden egyes szakember után nekünk kelljen egyesével szaladgálni, azokkal megszervezni és koordinálni a munkafolyamatokat.

Sokkal jobban járunk, ha az összes munka elvégzésével egy céget/generálkivitelezőt bízunk meg: egyrészt kedvezőbbek lehetnek az árak, egy emberrel kell tartanunk a kapcsolatot, aki rugalmasabban képes kezelni a felújítás folyamán bekövetkező esetleges változtatásokat.

Lakásfelújítás esetén tehát elengedhetetlen a gondos tervezés, a fontossági sorrend felállítása, a költségvetés megtervezése, és a megfelelő generál kivitelező kiválasztása.

Tudtad, hogy már nem csak prémium bútorokkal, hanem lakberendezési tanácsadással vagy akár komplett tervezéssel is tudunk neked segíteni? Ha túl nagy falatnak érzed a felújítást, fordulj bátran profi szakembereinkhez a DODO Studioban!

A lakásfelújítás végeredményeként egy olyan otthont hozhatunk létre, ami a saját ízlésünket, személyiségünket tükrözi. Ezen túl azonban más okok is indokolhatják a lakásunkban eszközölt lényeges változtatásokat. Például a lakásfelújítás:

  • növeli az adott ingatlan értékét, ami eladáskor kézzelfoghatóvá válik,
  • után - ha vannak ilyen jellegű terveid - könnyebb lesz bérbe adni
  • alkalmával érvényre juthatnak a saját és a családod igényei is, amelyek időről-időre változnak,
  • elvégzésével elkerülhető az állapotromlás
  • jelentősen emeli a lakás funkcionalitását és kényelmét.
  • kiváló alkalom arra, hogy az üzemeltetési költségeket csökkenthetsd - például hőszigeteléssel, vagy a nyílászárók cseréjével. Kevesebb lesz a hőveszteség, ezáltal csökken fűtési számla összege.

Bármi is legyen a felújítás oka, nem árt előre tudni, hogy mire számíthatsz, ezért nem árt egy erről szóló komplett útmutató, ami hasznos információkkal és praktikus tippekkel szolgál.

Lakásfelújítás 1

Az előkészületek

Eldöntötted, belevágsz: azaz elindulsz a lakásfelújításhoz vezető hosszú úton. Az első feladatok mindig csak elméletben zajlanak - papírra vetve a lépéseket a jobb átláthatóság kedvéért.

Mérd fel a terepet!

Akár most vásároltad a házadat, ingatlanodat, akár egy ideje már ott élsz, a felújítás előtt nélkülözhetetlen egy részletes felmérést és kalkulációt készítened. Ehhez figyelembe kell venned:

  • az ingatlan pillanatnyi értékét, jellegzetességeit ugyanis ez segít megbecsülni a felújítás várható költségvetését,
  • az elektromos és a fűtési rendszer problémáit, eddigi meghibásodásait
  • a falak szerkezeti állapotát, azt, hogy igény esetén mozgathatóak-e,
  • azokat az elvégzendő javításokat, amelyeket nem lehet vagy nem érdemes tovább halogatni és azok várható költségét

Készíts részletes méréseket, és rajzold fel a lakás alaprajzát és azon jelöld pontosan a méréseid eredményét.

Lakásfelújítás 2

Állíts össze felújítási tervet!

Ha építési szakembert is bevontál a jelenlegi állapotok felmérésébe, akkor az ő megállapításai és saját felújítási elképzeléseid szerint már ki tudod dolgozni azt a projekt-tervet, ami alapján dolgozni lehet. Így azonosítani tudod az összes szükséges munkafeladatot, azokat amelyek a vágyott végeredmény elérését segítik. A felújítási terv segítségével egy prioritási listát is felállíthatsz - azaz megjelölheted mi az amit mindenképpen fontos megvalósítani és mi az, ami hanyagolható.

Amennyiben a megújult otthonodat még egyedi bútorokkal is szeretnéd berendezni, készítened kell egy bútorozási tervet is.

Határozd meg a felújítás költségeit, és készítsd el a költségvetést!

A felújítás költségeiről az első fázisban nem lesz könnyű pontos tervet készíteni, hiszen számításba kell venned a szükséges anyagok (a különböző felületkezelők, alapozók, ragasztók, alapanyagok, festékek, nyílászárók árait), a szaniterek, a különböző burkolatok árát, valamint a szakemberek munkadíját is. Az esetlegesen felmerülő nem várt extra költségeket is bele kell kalkulálni a végösszegbe.

Ha ezzel megvagy, akkor a munkák megkezdése előtt arról is győződj meg, hogy képes leszel-e teljes egészében állni a költségeket.

Döntened kell: ki végzi a felújítást?

Miután a szükséges felújítási munkálatokkal kapcsolatban már kitisztult a kép, el kell döntened, hogy te magad (esetleg a család vagy a barátok bevonásával) végzed-e el a munkálatokat, vagy szakemberek segítségét kéred.

Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és a hátrányai, a végső döntés pedig a munkák komplexitásán múlik.

Mielőtt nekilátnál magad felújítani a lakást jó, ha a következő kérdéseket felteszed magadnak: szeretsz-e fizikai munkát végezni, lesz-e elegendő időd a felújítás minden részletével foglalkozni, rendelkezel-e a felújításhoz szükséges képességekkel valamint eszközökkel? Ha a válaszaid többsége nem, akkor ne is vágj bele a munkába. Egyébként is ajánlott szakembereket hívnod a burkolási munkákhoz, a konyhapult felszereléséhez, a padló kiegyenlítéséhez, a keményfa parketta lerakásához, a szaniterek kicseréléséhez, a villanyvezeték-rendszer cseréjéhez, a falak vakolásához, gipszkartonozásához, a falak mozgatásához, a hőszigetelt ablakok beszereléséhez.

Ha kell szerezd be a szükséges engedélyeket!

Ha a felújítási terveidnek a falak mozgatása is a részét képezi, akkor szükséged lehet engedélyre a felügyelő szervektől. A szükséges dokumentumok beszerzésekor, a szakértői véleményezés és engedély kérelem benyújtásakor számolnod kell a várható ügyintézési határidővel is, ami késleltetheti a munkák megkezdését.

Válaszd ki a felújításhoz legjobb időpontot!

A lakásfelújításokat a legoptimálisabb tavasszal vagy nyáron elvégezni. Ősszel és télen a hideg időjárás nem kedvez a szellőztetésnek, a falak száradásának, a magas páratartalom miatt a ragasztók is nehezebben kötnek meg.

Ne felejtsd el előre jelezni a szomszédoknak a felújítás tényét!

Ha családi házban élsz, akkor nem kell nagyon aggódnod a felújítás okozta zajok miatt, nyugodtan végezheted a hangosabb munkálatokat is, amikor csak szeretnéd. Viszont egy társasházi lakásban figyelemmel kell lenned más lakókra is, és a hangos munkavégzés tilalmára a nap bizonyos időszakaiban (az esti és az éjszakai órákban)

Lakásfelújítás 3

A lakásfelújítás lépései

Mi legyen a felújítási munkálatok rendje?

Rengeteg teendő lesz (vagy neked, vagy a megbízott szakembereknek).

  • Ha a legfelső szinten élsz, készíts kellően jó szigetelést, olyat, ami megakadályozza a nedvesség beszivárgását.
  • Alaposan mérd fel a lehetőségeidet, még mielőtt nekikezdenél a lakás vagy egy helyiség teljes, funkcionális jellegű átalakításának ismerd meg a szaniterek, a vízelvezető rendszer és a fő falak elhelyezésének, valamint az elhelyezés megváltoztatásának a korlátait.
  • Tisztítsd meg alaposan a falakat – szedd le a tapétákat, a csempéket, más falburkolatokat.
  • Az engedélyek birtokában megkezdheted a belső átalakításokat, legyen szó falak bontásáról vagy új válaszfalak felhúzásáról, pl. gipszkartonból.
  • Készítsd elő a felújításhoz szükséges anyagokat, mindig a legjobb ár-érték arányú megoldásokat választva.
  • Végezd el a falban szükséges munkálatokat: ide tartozik a villanyvezeték-rendszer, a csövek kicserélése, vagy a padlófűtés csöveinek lefektetése.
  • Cseréld ki a faanyagokat, szereld fel az új szanitereket.
  • Ha szükséges cseréld ki az ablakokat és ajtókat.
  • Alapozd majd fesd újra a falakat, helyezd el az új faldekorációt, – ez lehet tapétázás, falfestmények, fali csempézés.
  • Végezd el a szükséges padlóburkolást, parkettázást, padlószőnyegek lerakását.
Lakásfelújítás 4

Hogyan kerülhetők el a lakásfelújításkor felmerülő főbb hibák?

Gyakori probléma, hogy sokan alul becsülik a költségeket, így ott állnak egy félig felújított, feldúlt lakással és üres pénztárcával a munkálatok közepén. A felújítás teljes költsége nagyon sok tényezőtől függ, így már a költségvetés megtervezésekor gondolni kell azokra a kiadásokra is, amelyek váratlanul lépnek fel. A falak, burkolatok megbontásakor számos olyan hiányosságra fény derülhet, amit orvosolni kell (rozsdás csövek, elhasználódott vezetékek) ezek kijavítása pedig sok pénzbe kerülhet. (Akár 30 százalékkal is megemelheti a költségeket)

A szakértelem és a tapasztalat hiánya is gondokat okozhat az építkezés és a lakberendezés területén, vagy az is ha egyszerűen már nincs több időd foglalkozni a felújítással. Iyenkor jobb, ha szakembereket alkalmazol ahelyett, hogy magad állnál neki a renoválási munkálatoknak és belefulladnál a teendőkbe vagy rosszul oldanád meg azokat.

Egy lakásfelújítás során a siker receptje egyszerű: az eredmények alakuljanak az erőfeszítéseknek megfelelően, pénzügyileg tartható legyen a projekt, és a végeredmény megelégedéssel töltsön el.

Országos szinten az energiafelhasználás 35%-át a lakóházak fogyasztása teszi ki – törekedj az energiahatékonyságra

Megdöbbentő, de igaz: egy korábban épült, kedvezőtlen hőtechnikai adottságokkal rendelkező, napkjainkban korszerűtlennek számító családi ház teljes energetikai felújításával meg lehet takarítani a rezsiköltségek 50-80 százalékát is. Azaz, ha már a lakásfelújítás mellett döntöttél, akkor azt végeztesd el úgy, hogy az energia megtakarítás szempontjából is hasznodra váljon!

Az, hogy az energiamegtakarítás terén mi számít teljes felújításnak egy-egy épületnél, az nagymértékben függ az épület adottságaitól, az addigi felújításoktól, a ház fekvésétől, a táj éghajlatától, a falazat anyagától, a tető szerkezetétől.

Mit jelent egy teljes korszerűsítés?

Ha korszerűsítésről van szó, akkor főként a szigetelésre és a nyílászárókra gondolunk, mert ezekkel tudjuk a rezsit leghatékonyabban csökkenteni, és a komfort érzetünket növelni. A homlokzati hőszigetelés jelentősége hatalmas, hiszen egy szigetelés nélküli falazaton keresztül a hő akár 35%-a is távozhat.

A homlokzati szigetelés szakemberek szerint szinte elválaszthatatlan a nyílászárók cseréjétől: a régi ablakok helyett ma már korszerű anyagokból, pontos záródással, hőszigetelő üvegezéssel rendelkező ablakokat építenek be. A teljes energetikai felújítás nem képzelhető el az aljzat, a födém és a padlás szigetelése nélkül sem.

Gyakran a régi tetőszerkezetek is megértek a cserére, hiszen nagyon sok hő távozhat itt is, a tetőcsere után jól mérhető a fűtési-hűtési költségek csökkenése és a kellemesebb beltéri hőmérséklet.

Első lépés az energetikai tanúsítvány beszerzése és felújítási terv kidolgozása

A tervezés nem maradhat el - ahogy azt már fentebb írtuk fel kell mérni az épület állagát, meg kell tervezni a munkafolyamatok sorrendjét megtervezését, listázni kell a javasolt felhasználandó anyagokat, és az építési technológiára vonatkozó javaslatokat.

Az energetikai tanúsítványra nem csak az ingatlanok adásvételénél van szükség, hanem az épületek, lakások felújításánál is. Ez az okirat a különböző mérések és számítások alapján az ingatlanokat az energiafogyasztásuk alapján különböző, A-tól J-ig terjedő kategóriába sorolja be, ahol 2024. január 1-től az A+++ a legjobb, a J pedig a leggyengébb tulajdonságokat jelöli. A felmérést végző szakember egyúttal javaslatot si tesz arra, milyen korszerűsítés javítana az ingatlan hőtechnikai tulajdonságain, ami támpontul szolgálhat a korszerűsítéshez.

Lakásfelújítás 5

Az ablakcsere jelentősége

Jól mérhető költség megtakarítással jár. Érdemes kicserélni minden 15 évnél régebbi ablakot lehetőség szerint 3 réteg üvegezésű 88 mm-es profilvastagságú darabokra. Ha megengedett és megoldható statikai szempontból, akkor a kisméretű ablakokat célszerű nagyobbra cserélni, mert több természetes fény jut be a helyiségbe, amivel villamos energiát takaríthatunk meg.

A jól záródó ablakok egészségesebbé tehetik a beltéri levegőt (főként városon), mivel kevesebb szennyező anyag jut be, és véd a zajszennyezettségtől is.

Az árnyékolás fontossága

Egyidőben az ablakcserével az árnyékolásról is gondoskodni kell, mert utólag nehezebb lesz szakembert és kompatibilis árnyékoló terméket találni. Beépíthetünk redőnyt, rolót, terasz árnyékoló rendszert, minden esetben fokokban mérhető lesz a nyári hőség távoltartása.

Általuk nem csak a közérzetünk lesz jobb, hanem a villanyszámlánk is kevesebb, hiszen nem kell annyi ideig használni a klímaberendezést.

Homlokzati szigetelés

A homlokzati szigetelés látványosan javítja a ház komfortfokozatát és nagyon jelentős rezsimegtakarítást érhető el vele. Sajnos a külső falak szigetelését is el lehet rontani, például ha nem jó időjárási viszonyokat választunk a munkálatokhoz, vagy ha nem a faltípusnak megfelelő szigetelőanyagot használjuk és ha nem tartjuk be a beépítés szabályait.

Teraszok beépítése

A hőveszteség csökkenthető a terasz beépítéssel is, amivel a külső hatásoknak kitett falszakaszok védetté válnak. Télen óvnak a hideg ellen, nyáron pedig árnyékolnak.

A födém szigetelése is hatékony

A födém csak azt a vízszintes felületet jelenti, ami a lakóteret és a padlást-tetőt elválasztja egymástól - itt is jelentős hő távozhat a lakótérből, ezért a szigetelése nagyon fontos. Megakadályozható vele a hőhidak kialakulása, ami páralecsapódást, penészesedést okoz.

Aljzatszigetelés

Az aljzat szigetelésének kettős szerepe van: véd a pára és a penész ellen, mert megakadályozza a talaj nedvességének felszivárgását, valamint a hideg padló és a meleg beltéri levegő találkozásánál nem tud páralecsapódás létrejönni.

Beltéri szigetelés

A lakások szigetelésének ez a legvitatottabb területe, ami számos hibalehetőséget rejthet magában. Viszont ha jól választjuk meg az anyagot, - ami lehet kőzetgyapot, üveggyapot, vagy Multipor, és azt szakszerűen építjük be, akkor nem kell félni ettől sem, hiszen sok kellemetlenségtől segíthet megszabadulni: a hideg falaktól, az átszűrődő zajoktól, vagy a magas fűtésszámlától.

Tetőcsere

Amikor a tetőcserepek már átengedik a nedvességet, akkor a fa gerendáknál elindulhat a korhadás, így ha a tetőcserepek között már sok a törött darab és itt ott a csapadék is befolyik, nem szabad tovább halogatni a cserét. Az új tető mindenképpen korszerűbb lesz: a tetőcserép anyaga, formája, az új gerenda és a szigetelt beépítési mód miatt.

Az építőipari jellegű felújítások mellett még szükség lehet az elavult fűtési rendszerek kicserélésére és a villamoshálózat korszerűsítésére az energiahatékonyságra irányuló felújítások során.

Ráférne a lakásodra egy alapos felújítás? Tervezz és cselekedj! Jó munkát!

Keresés