Minden, ami a szép pázsithoz kell - DODO | Designban Otthon

Minden, ami a szép pázsithoz kell

Természetes igény, hogy nyáron minél többet tartózkodjunk a szabadban - elérkezett a kerti napozás, sütögetés, a kinti programok szezonja, éppen ezért lényeges, hogy a kertünk minél zöldebb legyen. Az alábbiakban arról lesz szó, hogy ezt miként lehet elérni: hogyan lesz szép és mutatós a pázsit - tarts velünk te is!

Használd ki a kerted adta lehetőségeket

Csak az egészséges, dús pázsit adja meg a varázslatosan szép kert alapját. De a zöld szőnyegnek sok mindennek ellen kell állnia az év folyamán: a játszó gyerekektől kezdve, a kutyák futkározásán át, a társas eseményekig, illetve jelentős megpróbáltatást okozhat az időjárás is. Ennek eredményeképpen a pázsitot az évszakoknak megfelelően kell gondozni, hogy átvészelje a kerti élet megpróbáltatásait.

Akár gyakoriak nálad a kerti party-k és a sütögetések, akár nem - mégis nagyon fontos, hogy a kerted mindig mutatós, és rendezett maradjon. A szép kert alapját az egészséges, zöld gyep adja. Lássuk, hogy mit tehetsz ennek az eléréséhez!

Pázsitápolás tavasszal

Tavasszal a pázsitot borító levél maradványokat, ágakat és gallyakat el kell távolítani. Fontos a moha eltávolítása is, mert csak ezzel akadályozhatjuk meg a továbbterjedését. Ritkítással a bosszantó, száraz fűcsomók is könnyen kiszedhetőek - ahol a fű már nem olyan dús, és világosabb foltok is vannak benne ott újra kell azt vetni.

Áprilistól a pázsit a növekedési szakaszába lép, ilyenkor nagyon sok levegőre, vízre, és tápanyagra van szüksége, amit trágyázással biztosíthatunk. A trágya folyamatos nitrogénellátást garantál a növényeknek, amit a gyökerek fel tudnak szívni.

Pázsitápolás nyáron

A nyári hónapokban a pázsit erősen elhasználódhat, hiszen a közvetlen napsütés, a szárazság és az erős igénybevétel nyomot hagy rajta. Elengedhetetlen a rendszeres fűnyírás, az öntözés és a trágyázás. A normál használatnak kitett pázsit optimális hossza 4–5 cm. Az eső gyakoriságának és a hőmérsékletnek a függvényében az öntözés heti kétszeri, háromszori és bőséges legyen. Ezt a legideálisabb a kora reggeli vagy az esti órákban elvégezni.

A pázsit öntözéséhez célszerű négyzetméterenként tíz liter vízzel számolni, hogy - főleg a száraz időszakokban - a víz behatolhasson a mélyebb rétegekbe is. Trágyázással növelhető a pázsit ellenállóképessége is a szárazsággal szemben. A gyomok rendszeres eltávolítása is lényeges, hiszen ezzel akadályozható meg azok terjedése.

Minden, ami a szép pázsithoz kell 1

Pázsitápolás ősszel

Amennyiben a pázsit a nagy forróságot és a súlyos szárazságot megszenvedte, akkor ideje, hogy fiatalítsuk azt. Ha a hőmérséklet 10 °C alá esik, akkor a pázsit metabolizmusa leáll, és ideje visszavágni azt az ideális áttelelési hosszra, ami körülbelül öt centiméter – ez az a hossz, ami segít megelőzni a pázsit betegségeit. Ősszel a speciálisan célirányos tápanyagellátást is biztosítanunk kell, hogy ezzel megnöveljük a fű tűrőképességét, és hogy optimálisan felkészíthessük azt a közelgő télre. Ősszel a pázsitnak kevesebb nitrogénre van szüksége, mint nyáron, azonban rengeteg kálium kell neki.

Pázsitápolás télen

A pázsitnak a tél során sok mindent el kell viselnie: a teljes hótakarót, a lefagyott fűszálakat, a száraz, fagyos időszakot, valamint a tartós átnedvesedést is. Ezek a körülmények kedveznek az olyan betegségeknek, mint amilyen a hópenész, aminek következtében a pázsitunkban kopasz vagy sápadt színű foltok keletkezhetnek.

Praktikus tanácsok a szép gyepért

Hagyd a füvet picit hosszabbra

A rendezett kert sokak részére a rövidre nyírt gyepet jelenti, ennek ellenére a nyári hónapokban érdemes meghagyni egy kicsivel hosszabbra a füvet. Miért? Mert a magasabb fűszálak növekedésre serkentik a gyökereket, amelyek így majd mélyebbre nyúlnak le a talajban. A hosszabb gyökerek azért lényegesek, mert nagyobb hatékonysággal képesek vizet szerezni a növénynek. A hosszabb fűnek még van egy további előnye: hozzájárul a talaj árnyékolásához és hűvösebbé tételéhez, azaz a föld nehezebben fog kiszáradni.

Azaz összefoglalva: gyakrabban kevesebbet levágni hasznosabb, mint ritkábban teljesen visszanyírni azt. Fűnyíráskor fontos, hogy mindig változtassuk meg a nyírás irányát és mintáját, hogy a fűszálakat ne mindig ugyanabba az irányba hajoljanak el.

Mindig szakszerűen öntözz!

Ahhoz, hogy gyönyörű zöld füvet kapjunk, tudatosan kell öntözni a gyepet. A fűnek elég, ha heti kétszer-háromszor megöntözik, viszont ilyenkor figyelnünk kell arra is, hogy a víz mennyisége kellően elegendő legyen ahhoz, hogy abból a talaj mélyebben fekvő rétegeibe is jusson. Annak meghatározásához, hogy mennyi víz szükséges a tökéletes gyephez, csak egy csavarhúzót kell leszúrni a földbe az öntözés során. A cél az, hogy a víz a földréteg felső 10-15 centiméteréig beszivárogjon.

Minden, ami a szép pázsithoz kell 2

Ne feledkezz meg a fűnyíró pengéjének a megélezéséről

Szakemberek szerint kéthavonta érdemes megélezni a fűnyíró pengéit, mert az elhanyagolt, életlen penge rossz munkát végez - a füvet sokkal inkább tépi, mint vágja, így a pázsitunk egyenetlen lesz, ami nagyon elcsúfíthatja a kertünket. Az egyenetlen vágás negatívan hat a gyepre nézve; az eredetileg egészséges, zöld fű akár be is barnulhat tőle.

A locsolást időzítsd reggelre!

Annak, hogy napközben senki sem locsolja kertjét, jó oka van: a nagy hőségtől ugyanis egyrészt elpárolog a víz, így a kertünk növényei nem jutnak elegendő nedvességhez, másrészt a növények leveleire hulló vízcseppeken át a napsugárzás is károsodást okozhat. Nyáron ajánlott reggel vagy késő este locsolni a kertünket, mivel ekkor még nincs akkora meleg.

Figyelj a kártevőkre!

Ha azt vesszük észre, hogy a gyepen elhalt fűfoltok éktelenkednek, amiket szinte szőnyegként tudunk a földről felvenni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy különböző kártevőkkel van dolgunk. Ha ilyen elhalt területek jelennek meg a kertben, akkor gyorsan cselekednünk kell: a legtöbbször lárvák okoznak ilyen pusztulást.

A lárvák fehérek és akár pénzérme nagyságúra is megnőhetnek, a talajon és a gyökereknél találhatóak meg, a legbiztosabb módja annak, hogy megszabaduljunk tőlük, az, ha még a kifejlődésük előtt elpusztítjuk őket lárvaölő szer alkalmazásával.

A gyep szellőztetése is kulcsfontosságú

Azt mindenki tudja, hogy a fűnek, ahhoz hogy nőjön, víz kell, de arról már kevesebben hallottak, hogy a fű megfelelő fejlődéshez oxigénre is szüksége van. A pázsit levegőztetése csökkenteni tudja a talaj tömörülését és javítja annak a vízelvezetését. Ezzel a talaj gondozási módszerrel eltávolítják a pázsiton lévő réteget, hogy lehetővé tegyék a levegő, víz és tápanyagok hatékony áramlását a gyep gyökérzete felé.

Levegőztetni augusztus végén vagy szeptemberben célszerű, amihez gyepszellőztető gépet kell használni. Ezzel az eszközzel lehet apró lyukakat szúrni a földbe, általuk a víz és a tápanyagok könnyen eljutnak a gyökerekhez. Ha nem rendelkezünk ilyen speciális eszközzel, akkor egy vasvillával is megszurkálhatjuk a földet.

Minden, ami a szép pázsithoz kell 3

A gyomirtás is csak rád vár

Egy gyomnövényből, ha nem teszünk ellene gyorsan sok gyomnövény lehet. Éppen emiatt a gyomokat érdemes minél előbb kipusztítani, még azelőtt mielőtt tönkreteszik a pázsitot. Míg a nagyobb gyomnövényeket kézzel is el lehet távolítani, addig, ha már túl sok van belőlük, gyomirtó szert kell használnunk. Mindenképpen szelektív gyomirtó szert válasszunk, mivel az csak a gyomokat célozza meg, a füvet nem károsítja.

Kitartó munka és megfelelő technika - és a gazok elleni harc könnyen megnyerhető. Mechanikai úton számtalan gyomnövény eltávolítható. Fontos, hogy az újbóli kinövés megakadályozása érdekében a lehető legtöbb gyökeret is el kell távolítani a földből.

Orvosolni kell a gyep sérüléseit!

A pázsit sok minden miatt szenvedhet sérülést, amit időben orvosolni kell. Először el kell távolítani az elpusztult füvet, majd olyan fűjavító terméket kell használni, mint a vetőmag és a műtrágya kombinációja. Ügyeljünk arra, hogy mindig az adott fűtípushoz megfelelő terméket válasszuk!

Mindig a megfelelő időben nyírd!

Minden évszakban arra kell törekedni, hogy csak akkor nyírjuk le a füvet, amikor az száraz. Mivel a nedves talaj miatt a fűnyíró kerekei akár fel is szaggathatják a pázsitot, ezért érdemes reggel öntözni, este füvet nyírni.

Tudd, hogy mikor és hogyan használj trágyát!

A gyepnek a megfelelő vízmennyiség mellett tápanyagokra is szüksége van, legalábbis, ha azt akarjuk, hogy az minél szebb legyen. A nyár vége viszont nem a legideálisabb időszak a gyep trágyázására, inkább ajánlott tavasszal és késő ősszel trágyával, vagy műtrágyával felszórni a kertet. Ennek az a magyarázata, hogy míg tavasszal jó minőségű talajt alapozhatunk meg a trágyázással, addig ősszel a plusz tápanyag segítségével a növények megerősítik gyökérzetüket, és biztosítják a gyep zavartalan nitrogénellátását a következő tavaszra.

A pázsit helyes öntözése

A pázsit öntözése sokaknak okoz fejtörést, mert nehézséget okoz a számukra megtalálni a pázsit öntözéséhez a megfelelő időszakot és a megfelelő vízmennyiséget. A rendszeres nedvességpótlás a pázsit gondozásának fontos része, ami forróság idején még hatványozottabban igaz. Vízhiány esetén a fű színe kékes-szürke aránylatba csap át, az öregebb fűszálak pedig elkezdenek felkunkorodni.

Nemcsak az öntözés ideje fontos (lásd fentebb), hanem az öntözéshez használt víz minősége is lényeges. A talaj adottságai, a levegő hőmérséklete és páratartalma is meghatározó, ahogy a közelben lévő fák, bokrok, vagy nagyobb zöld növények is hatással vannak a pázsitunkra, hiszen vizet vonnak el, így magasabb a terület vízigénye, mint a nyílt tereken.

Világosabb, homokosabb talajon a gyepnek négyzetméterenként 10–15 liter vízre van szüksége 3–4 naponta, az agyagosabb talajt viszont elég hetente egyszer öntözni, négyzetméterenként 15–20 liter vízzel. Ha minden nap kis mennyiségeket öntözünk, akkor a gyökerek visszahúzódnak a talaj mélyebb rétegeiből, és ha a pázsit huzamosabb ideig nem kap vizet, akkor a felszíne nagyon gyorsan kiszárad. Emiatt jobb, ha a gyökerek mélyen maradnak, így a fű az ott található vizet is fel tudja szívni.

Fontos tanács: gyomlálás után közvetlenül ne öntözzünk, mert a gyomnövények visszanőhetnek, viszont a fűmag szórása után naponta több alkalommal gyengéd vízsugárral öntözni kell 2–3 héten keresztül.

 

Minden, ami a szép pázsithoz kell

Amikor a fű mohásodik

Nyár végére gyakran romlik a pázsit minősége, a nagy forróság, az intenzív használat és más tényezők együttes hatása miatt a zöld szőnyeg veszít az esztétikájából.

Tipikus problémát jelent többek közt a mohásodás, ami ápolatlan, rendezetlen kinézetet ad a füves területnek. A gyep mohásodásának megszüntetéséhez azonban nem elegendő a tüneti kezelés, tudni kell, hogy a jelenség mögött milyen okok állnak, és ezeket kell kezelni, megszüntetni. Ha a moha megjelenik, az azt jelzi, hogy a fű igényei nem igazán teljesülnek.

Míg a pázsit optimális esetben 5.5-7 pH-értékű talajban növekedik, addig a moha az alacsonyabb pH értéket szereti. A pázsit közege jó vízelvezetésű és nem túlságosan kötött, sok napfényt és bőséges tápanyagellátást kíván. A moha viszont jól fejlődik szegényebb, tápanyagokban szűkölködő földben is, és nincs szüksége sok napfényre, mi több: az előnyére válik, ha nedves, nyirkos környezetben lehet.

Mit tehetsz a moha ellen?

A moha ellen szerencsére fel lehet lépni hatékonyan, amennyiben haladéktalanul megkezdjük a gyepnek kedvező tényezők biztosítását! Ilyenek:

  • javítsuk a fényviszonyokat - ritkítsuk az erősen árnyékoló bokrokat és fákat
  • használjunk kifejezetten árnyéktűrő fűmagkeverékeket
  • emeljük a túlságosan alacsony pH-értéket mészpor kiszórásával,
  • alakítsunk ki lazább szerkezetű talajt gyepszellőztetéssel
  • alkalmazzunk kifejezetten a pázsitok táplálására összeállított műtrágyákat
  • tüneti kezelésként bevethetjük még a gereblyézést, vagy mohairtó vegyszereket, amelyek kiszórásával a moha a fűfelület károsítása nélkül eltüntethető.

A moha szerencsére csak esztétikai jellegű problémát okoz, a pázsitot magát nem károsítja - csak jelzi, hogy valami nincs rendben a pázsit élet feltételeinek megléte körül.

Ha te is szép, egészséges pázsitot szeretnél, érdemes minden feltételt garantálni a növény számára.


Még több kerttel és terasszal kapcsolatos cikket találsz a blogon:

ITT A NYÁR, ÉREZD JÓL MAGAD A TERASZON!

HOGYAN RENDEZD EL A TERASZBÚTOROKAT?

KONYHA A KERTBEN - KERT A KONYHÁBAN…

Keresés