Vedd körül magad mindennel, ami organikus - DODO | Designban Otthon

Vedd körül magad mindennel, ami organikus

Mit jelent az, hogy valami organikus? Miként nyilvánul meg az életmódban, a lakberendezésben a jelenléte? Miért jó az neked, ha ilyen dolgokkal veszed körül magad? Ha az alábbi cikket elolvasod, te is választ kaphatsz a kérdésekre és reményeink szerint hatással leszünk a további döntéseidre. Tarts velünk!

Az organikus jelentése

Az organikus (bio) kifejezés jelentése ma már közismert: organikus az a termék vagy élelmiszer, ami olyan módon lett termesztve vagy előállítva, amely kímélve a környezetet minimalizálja a vegyi anyagok használatát. Ez egyaránt vonatkozhat az élelmiszerekre, a textíliákra, és egyéb más termékekre, ahogy létezik organikus életmód és organikus lakberendezési trend is. A biogazdálkodás/biotermelés során a mesterséges vegyszerek, műtrágyák és géntechnológiailag módosított szervezetek használata tilos!

Organikus lakberendezési trend – teremtsünk természetközelibb környezetet magunk körül

Az organikus lakberendezési trend célja, hogy az otthonainkban minél nagyobb arányban legyenek jelen azon termékek, jellegzetességek, amelyek organikusak, és a kapott összhatás minél természetesebb legyen.

A környezettudatosság az építészetben és a lakberendezésben is egyre erőteljesebben érvényesül, egyre többször esik szó a fenntarthatóságról, a zöld és ökotudatos gondolkodásmódról. A lakberendezésben is évről évre népszerűbb a természetes és emberközeli dizájn, amelynek szerves részét képezik az organikus formájú bútorok, lakberendezési kiegészítők vagy az organikus színek.

Organikus minden, ami valamilyen módon a természetet idézi meg. Organikus formának számít minden olyan alak mely természetesnek néz ki, ezek általában a hullámzó, íves vonalakkal rendelkező levelek, növények, állatok. A szögletes formákat jellemzően emberkéz alkotja, emiatt ezek nem nevezhetők organikusnak. Persze léteznek kivételek, - ilyen a méhsejt és a gyémánt, melyek szigorú geometriai formák mégis a természet művei.

Organikus lakberendezés 1

Visszavágyódunk a természetbe

Az emberekben eredendően kódolva van a természettel közös, harmonikus élet, csak “sikeresen” elfedtük a civilizációval. Túl sok mű és tervezett dolgokkal vettük körbe magunkat, miközben égető szükségünk lenne a természet és a természetesség erejére. Persze sokat tehetünk azért, hogy ezt a szükségletet kielégíthessük: például azzal, ha organikus ételeket fogyasztunk, vagy az organikus lakberendezési trendeket követve rendezzük be az otthonainkat.

Egyre többször hangzik el a biofília kifejezés is, ami azt az emberi késztetést, vágyat jelenti, hogy más életformákkal kívánjuk megosztani az életünket, azaz szeretjük, ha növények és állatok vesznek bennünket körül valamilyen formában. A lakberendezésben ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy költöztessünk be papagájokat a lakásba – persze ezt is megtehetjük, ha arra vágyunk – hanem azt, hogy jelenítsük meg ezeket valamilyen formában, olyan díszítőelemekkel, amelyek megidézik a természetet vagy a formáikban vagy a színvilágukban, vagy csak a természetes anyagok felhasználása által.

Organikus lakberendezés 2

Az organikus lakberendezés jellegzetességei

Textúrák

A természetben az anyagok változó keménységgel rendelkeznek és egyáltalán nem egyenletes a felületük - így az organikus lakberendezés is ennek a megjelenítésére törekszik azáltal, hogy a lakberendezésbe nagyon sok különböző textúrát épít be. Ezek lehetnek csomós függönyök, göcsörtös szőnyegek, vagy durva lenből készült anyagok, egy a lényeg, hogy a textúrák palettája minél sokszínűbb legyen.

Természetes formák

Annak, aki szeretné a természetet kicsit bevinni a lakásba célszerű kerülni mindent, ami nagyon szögletes vagy művi, hiszen ezek nagyon rideg hatást kelthetnek. Az organikus lakberendezésben nagy szerepet kapnak a legtermészetesebb formák, így semmi sem tökéletes, egyenes vagy sarkos, a berendezési tárgyakban van egy kis ív, egy kis tökéletlenség, ami egyedivé, természetessé teszi azokat.

Természetes anyagok

Ha organikus dolgokkal akarod körülvenni magad, akkor gyorsan felejtsd el a műanyagot, a fémet, a sokszorosan kezelt fát, hiszen ezek nem találhatók meg a természetben sem. Egy valóban organikus otthonban csaknem minden natúr fából készült, ami nagyon megnyugtató összképet ad bármivel is párosítod. Itt nem az a lényeg, hogy minden teljesen tökéletes legyen, hanem az, hogy a kinti világgal mennyire érzed magad újra összekapcsolódva.

Az organikus stílus és a környezettudatosság kéz a kézben jár, ezért alapvető, hogy minél több élő növényekkel vedd magad körbe. Fenntarthatóak, tisztítják a lakás levegőjét, esztétikusak, ráadásul a gondozásuk segít leküzdeni a nap folyamán felgyülemlő stressz okozta feszültséget. Ha nem igazán vagy jártas az ápolásukban, akkor válassz kevésbé igényes növényeket, például pozsgásokat vagy kaktuszokat.

A növények jelenlététől önmagában még nem lesz organikus az otthonod, annak eléréséhez még a felületekkel és a lakástextilekkel is kombinálnod kell. Például be lehet szerezni nagyon izgalmas, levélmintás tapétákat, vagy levél formájú mozaikcsempéket, virágos járólapokat. Egy zöldre festett fal is természetközeli nyugalmat tud árasztani, harmónikus látványt nyújtva néhány makramé virágtartóban elhelyezett futónövénnyel.

Amennyiben egy kicsit visszafogottabb organikus hatásra vágysz, akkor helyezd a hangsúlyt az olyan természetes anyagokra, mint a nyers vászon párnák és a fehér falak, és csak néhány zöld szőnyeggel idézd meg a füves rét hangulatát. A természetes anyagok színspektruma mesterséges úton előállíthatatlan, hiszen az anyag sűrűsége és egyéb fizikai tulajdonságai alapjaiban határozzák meg, hogy a fény hogyan vetül rájuk.

A fürdőszobában bátran használhatsz mészkövet, ami pazar látványt nyújt. Kombinálhatod rattan tárolókkal, bambusz kilépővel, a műanyag zuhanytálcát pedig cseréld le egy teak fa rácsozatra. A mediterrán stílusú lakásokban a nappali és a háló padlója is lehet hidegburkolat, amire dobhatsz sisal vagy tengerifű szőnyeget. Dobj pár bőr és nemez párnát a kanapédra, a hálóban használj nemes textíliákat - len ágyneműt, santung függönyt, gyapjútakarót.

Felújításnál a burkolatcsere során ne sajnáld a pénzt a kiváló minőségű, igényesebben megmunkált, természetes anyagú burkolatokra. Használj a laminált helyett exótából készültet, a műanyag helyett gránitot, a beton helyett termésköveket.

Organikus lakberendezés 3

Természetes színek

Az organikus összhatást a megfelelő színekkel nagyon könnyű elérni. Egyszerűen csak arra kell gondolnod, hogy milyen színekkel találkozhatsz leggyakrabban odakint. Az érett búza bézs színe, a talaj barnasága, a felhők kékes-szürkés színe, a fű zöldjének árnyalatai – csak néhány példa arra, miről szól az organikus lakberendezés a színek nyelvére lefordítva.

Annál organikusabban fog hatni az egész minél több falon, bútoron, használati tárgyon vagy dekorációs elemen jeleníted meg ezeket a natúr árnyalatokat. Lehet minden egyszínű, de szerencsére ezek a naturális tónusok jól keverhetők, segítségükkel még jobb összhatást érhetsz el.

Plusz pont: az újrahasznosíthatóság

Az organikus lakberendezéshez számtalan újrahasznosított, használt dolgot tudsz beilleszteni az otthonod enteriőrjébe. Régi bútorokat, szőnyegeket, fonott rattan kiegészítőket akár a közeli bolhapiacon is beszerezhetsz .

Organikus bútorok

Ami a biofil vagy organikus bútorokat keresgélsz, arra figyelj, hogy itt is a természetes anyagok és az ívelt hullámzó formák dominálnak. Jól hasznosíthatóak a fentebb már említett rattan bútorok, a nyersfából készült dolgok vagy a juta anyagú szövetek. De a fém használata is teljesen beleillik és persze a régi bútorok újrahasznosítása. Találhatsz természetes fakarfájú foteleket amelyeket vászon anyaggal kárpitoztak, ívelt formájú, plafonra függeszthető hintaszékeket, amelyek az organikus stílusú otthonodba tökéletesen passzolni fognak. Szóba jöhetnek az egyszerű rönkbútorok, a gyökérből faragott kis asztalok vagy ülőkék, a fa természetes vonalait hangsúlyozó, rusztikus felületmegmunkálású natúr fa bútorok is.

Organikus lakberendezés 4

Az organikus modern stílus

Az otthon töltött időhöz való viszonyunk megváltozott: azt szeretnénk, hogy a környezetünk rendezett, harmonikus, megnyugtató és természetközeli legyen. Egyre inkább a minőségi, időtálló, kényelmes bútorokat részesítjük előnyben. Az organikus modern stílus alapjait a skandináv minimalizmus adja, kiegészülve elegáns ívekkel és természetes textúrákkal.

Jellemzői:

  • tiszta vonalak, lekerekített formák és természetes felületek,
  • könnyen átlátható alaprajz,
  • szellős elrendezés,
  • rendkívül laza, mégis elegáns hangulat,
  • boltívek használata, legyen szó akár nyílászárókról, akár falfülkéről a fürdőben vagy a nappaliban,
  • visszafogott színpaletta - a falak bézs vagy krémes fehér színűek,
  • a formákon és a textúrákon van a hangsúly
  • a berendezés textiljein a bézs összes árnyalata megtalálható, amit gyakran társítanak terrakottával, földtónusokkal vagy némi olívazölddel,
  • a térben természetes felületekkel, a fa és a kő erezetével, a kárpit bolyhos felületével, a kézzel készült kerámiák durva, érdes oldalaival, vagy a kő porózus és a bőr ráncos felületével találkozhatsz

Miért jó, ha organikus dolgokkal veszed körül magad?

Az organikus lakberendezés, illetve az organikus életmód számos pozitív változást vihet a mindennapjaidba:

  • környezettudatosabban élsz, ügyelsz a fenntarthatóságra
  • egészségesebben élsz, hiszen kevesebb vegyi anyaggal kerülsz kapcsolatba ( az élelmiszerek tartósítószer és mesterséges adalékanyagoktól mentesek)
  • segít megküzdeni a problémákkal, oldja a stresszt
  • relaxál, megnyugtat

Tetszett, amit olvastál? További hasonlóan izgalmas témákkal is találkozhatsz blogunkon:

7 tipp az organikus modern stílus kialakításához

Távol-keleti és japán stílus - Az egzotikus minimalizmus békéje

Hogyan lesz környezetbarát a lakberendezés?

Keresés