A tökéletes gyerekszoba kialakítása - DODO | Designban Otthon

A tökéletes gyerekszoba kialakítása

Érthető módon minden szülő a tökéletes gyerekszoba kialakítására törekszik: mindent szeretne megadni a gyerekeinek, amit csak lehet. Az első baba érkezése előtt jóval elkezdődik a lázas készülődés, hogy mindenben a lehetőségekhez mérten a legjobb, legkomfortosabb, legbiztonságosabb környezet fogadhassa a picit. Aztán, ahogy telnek az évek, módosulnak az igények is - a szülők ennek megfelelően alakítják át a gyerekszobát is. Hogyan? Alábbi írásunkban ennek járunk most utána - tarts velünk te is!

A tökéletes gyerekszoba ma már nem álom

A gyerekszoba a kicsik rohamos fejlődésével alakul át a kezdeti szimpla hálószobából, háló-, játszó- és tanuló szobává. Fel kell készülnünk arra, hogy többször is át kell majd rendezni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy eleve érdemes ennek megfelelően gyerekszobának egy nagyobb alapterületű helyiséget választani. Ideális, ha bevilágítja a napfény, de az is lényeges, hogy a nyári időszakban ne forrósodjon fel, így a keleti, délkeleti tájolás a legjobb. Az sem baj, ha a ház csendesebb oldalán van, és nem a hangos utca felé néző ablakkal rendelkező helyiségben.

Ha tudatosan tervezünk, akkor az átrendezések sem fognak gondot okozni. Előrelátóan tervezzünk az átlagosnál több dugaljat, vagy a nagy beépíthető szekrények helyett válasszunk kisebb, modulokból álló, sokféleképpen variálható, bővíthető bútor darabokban. Az ágyat egy védettebb sarokba állítsuk be, lehetőleg minél távolabb az ablaktól, nehogy a szellőztetés alkalmával közvetlenül a gyerekre áramoljon be a hideg levegő.

Fontos, hogy a gyerekszoba padlója legyen könnyen tisztítható

A gyerekszoba padlója könnyen tisztítható, károsanyag-mentes melegburkolat legyen. Kiváló megoldás a természetes olajjal, viasszal felületkezelt, többször is csiszolható, fafelületű parketta, de szintén jó a jó minőségű vinil- és laminált padló, valamint az antiallergén szőnyeg, padlószőnyeg is. Ha az utóbbi mellett döntünk, jó tudnunk, hogy a poliészter és polipropilén szálakból álló változatok a higiénikusabbak, ugyanis ezek akár asztmások szobájában is lerakhatók.

A gyerekszobába rövid szálú szőnyeget vásároljunk: egyrészt azért, mert nem dőlnek el rajta a játékok, másrészt azért, mert nem marad meg benne a kosz. A modulszőnyeg kifejezetten praktikus, mert egyszerűen cserélhetjük a foltos vagy sérült elemeit. Aki mégis gyapjú- vagy pamutszálból készült szőnyeget választ, készüljön fel arra, hogy heti három porszívózásra lesz szükség, méghozzá nagy teljesítményű, HEPA-szűrős készülékkel, mert csak így lehet felvenni hatékonyan a harcot a poratkákkal.

A gyerekek meglepően gyorsan nőnek, és a különböző életszakaszaikhoz teljesen más bútorok, kiegészítők, és dekorációs elemek tartoznak, ezért kulcsfontosságú, hogy a számukra kialakított tereket mindig úgy tervezzük meg, hogy azok a változó igényeikhez igazodva könnyen variálhatók legyenek.

A tökéletes gyerekszoba kialakítása 1

Új funkciók óvodáskorban

Amikor a gyermekünk eléri a 3-4 éves kort, eltávolíthatjuk az ágy rácsainak egy részét, illetve szerezhetünk a számára rács nélküli fekhelyet, akár felnőtt, 80/90 × 200 cm-es matraccal, erre azonban még szereltessünk leesésgátló korlátot.

Ha az ágy a sarokban áll – a kicsik általában szeretnek a sarokban aludni –, a hűvös falra tegyünk falvédőt vagy kárpitozott falpanelt, illetve állítsunk mellé egy szivacsot.

Ebben az életkorban már elengedhetetlen bútordarabbá növi ki magát az íróasztal, ami lehetőleg az ablak közelébe kerüljön, hogy a gyerek természetes fényben rajzolhasson, alkothasson. Az elhelyezésénél arra is figyeljünk, hogy a balkezeseknek jobbról, a jobbkezeseknek balról érkezzen a napsugár. Bátran választhatunk magasítható, átalakítható változatot is, ami majd kisiskolás korban is tökéletesen megfelelő lesz a számukra.

Az asztal közelében, elkél majd egy fiókos tároló, a falra pedig szereljünk polcokat, de minden esetben csak olyan magasságig, hogy azt könnyen elérje a gyerkőc, nehogy az asztal tetejére mászva akarjon levenni valamit és baleset érje. A ruháknak, játékoknak, mesekönyveknek egyre több és több hely kell, ezért mindig érdemes bővíthető polcrendszerben gondolkodni. Az akasztós ruhák elhelyezéséhez például 50-60 cm mély szekrények kellenek.

A bútorokat általában a falak mellé érdemes helyezni, hogy a szoba középen minél nagyobb játéktér maradhasson. Megfelelő dekorációval, szép képekkel, fotókkal tegyük még személyesebbé, és barátságosabbá a hangulatot. Teremtsünk inspiráló légkört, amely kreativitásra ösztönzi a gyereket. Egyedi ötleteket is használhatunk, például gyárthatunk különleges tapétát, ahova a kis tulajdonos saját rajzai kerülnek.

Színek, tapéták, falmatricák

A színpaletta megtervezése során tartsunk szem előtt a színek pszichológiai és fiziológiai hatásaival kapcsolatos alapszabályokat. Ezeket mindenképpen érdemes betartani, mert a környezet nagymértékben meghatározza a gyerek hangulatát, a közérzetét, a lelki állapotát, sőt jelentősen befolyásolhatja a kreativitását, a szellemi teljesítményét is.

A legkisebbek szobájában emiatt semleges vagy pasztell árnyalatokat használjunk. Alkalmas lehet a fehér, a törtfehér, a krém- és a púderszín, a halvány olíva és a szürkéskék - ezek barátságossá varázsolják a szobát. Ezen színek nem csupán a falakon jelenhetnek meg, hanem a bútorzaton, a szőnyegeknél és a függöny színében is, hiszen valamennyi nagy felületet jelent, így fontosak a látvány szempontjából. A gyártók speciálisan a gyerekszobákba kínálnak nagyon kellemes, finom színvilágú tapétákat, dekorálva azokat visszafogott rajzokkal, figurákkal, - szeretik nézegetni a kicsik, miközben nem zavarják a pihenést, illetve nem befolyásolják hátrányosan az elalvást.

A kék szín nyugtat, kikapcsol, de egyúttal serkenti a kreativitást. A sárga halvány árnyalatai derűt és energiát sugároznak, ezeket elsősorban a játszó- és alkotózónához alkalmazzuk. A zöldek és halvány rózsaszínek jól oldják a feszültséget, azaz bátran használhatjuk őket az ágy környékén is. Érdemes már egészen korán (3-4 éves korban) bevonni őket a gyerekszoba színeinek kiválasztásába - aktív részesei lehetnek a berendezésének is.

Tovább bővül a család

Egy kistestvér érkezése sok esetben hosszabb-rövidebb ideig ható traumát okozhat a nagyobb gyerekeknek, pláne akkor, ha egy szobában fognak lakni. Törekedjünk arra - ha van rá lehetőségünk -, hogy mindenkinek legyen saját kis birodalma! Ha két helyiség nem áll erre a rendelkezésünkre, akkor osszuk fel a területet.

Erre szerencsére számos izgalmas lakberendezési trükk létezik, sokféle megoldás közül választhatunk: kijelölhetünk egy alvó- és egy játszózónát, de akár két leválasztott lakrészt is tervezhetünk a testvéreknek.

Akárhogy is döntünk, feltétlenül kapjanak külön bútorokat, szekrényeket, polcokat, hogy tudatosulhasson bennük, hogy vannak tárgyak, amelyek kizárólag az övék. A fekhelyek szeparálására is rengeteg ötletes példa van. A gyerekek többsége imádja az emeletes ágyat, biztonsági okokból természetesen az idősebb testvér aludjon a magasabb fekhelyen. Nagyobb alapterületű szobában – amennyiben a költségvetés megengedi – teljesen egyedi ötleteket is meg lehet valósítani: asztalos szakemberrel építtethetünk lombházszerű bútorokat, elkülönített galériaágyakat vagy hajó alakú elemet.

A leggyakoribb és legpraktikusabb térelválasztó lehet a padlón és a mennyezeten rögzített polcrendszer, a tolóajtó vagy a szekrénysor, de gondolkodhatunk optikai elválasztásban is. A cél elérése érdekében használhatunk különböző falszíneket, alapanyagokat, vagy jelezheti a képzeletbeli határt egy mászófal vagy egy hosszabb íróasztal. Fontos, hogy a két lakrész ugyanakkora legyen, hogy az eltéréssel ne okozzunk felesleges feszültséget. Az azonos nemű testvérek hosszú évekig is együtt lakhatnak, sok gyerek nagyon kedveli ezt a megoldást, de ha ellenkező neműek, vagy 5 évnél nagyobb a korkülönbség, idővel gondoskodni kell a számukra önálló szobáról.

Iskolásoknak

A szeptemberi iskolakezdés mindig kiváló alkalom arra, hogy a családok az életkori sajátosságoknak megfelelően átalakítsák, frissítsék a gyerekszobát. Cél a praktikus, hosszú távon tartós és kreatív megoldások alkalmazása, valamint a gyerekek egyéniségét tükröző dekoráció létrehozása.

Első lépésként mérlegelnünk kell, mennyi időnk és anyagi keretünk áll rendelkezésre a gyerekszoba átalakítására. Nem mindenkinek jut a teljeskörű felújítást, így a számukra elsősorban tanulósarok kialakítása jelenthet hatékony megoldást, amit a meglévő szoba átrendezésével, dekorációjával tudnak megvalósítani.

Felújításra kerülhet a padló

A korábbi megkopott borítás cseréje során törekedjünk a strapabíró alternatívák bevetésére. Népszerű a laminált padló, hiszen kedvező áron, több színben, mintával is beszerezhető. A kopásállóság fenntartása érdekében legalább 8 mm-es vastagságban gondolkodjunk, emellett javasolt a 24 órás vízállóság is. Jól bírja a terhelést a vinyl padló is, könnyen tisztítható és praktikus, hiszen csúszásgátló és antibakteriális felülete miatt kifejezetten jó a gyerekszobában. Mindenhol trendi a most a természetes hatás, így a befutó egy világosabb, vagy középbarna árnyalatú, fahatású burkolat lehet, ráadásul a világosabb felület a térérzetet is növeli.

A tökéletes gyerekszoba kialakítása 2

Megújulhatnak a színek a falon

Amennyiben a festés vagy tapétázás mellett döntünk, olyan színt válasszunk, ami nagy felületen is jól mutat, és évekig bírja a strapát, és egyaránt passzol a padlóhoz és a bútorokhoz. A festés esetében egyszerűbb változtatni a színt, de kombinálhatjuk a tapétát és a festést is egymással, egy-egy falrészlet kiemelésével egyedi stílust, textúrát adhatunk a szobának. Vonjuk be a gyermekünket is a tervezésbe, találjuk ki együtt, milyen legyen az új stílus. A semleges fehér vagy szürke helyett modernebb megoldás lehet valamilyen pasztellszín, az olíva-, a menta, a világosabb zöld, a sötétebb narancs. Játékosabb hatást érhetünk el, ha kisebb felületen egy-egy mintát is becsempészünk.

Beltéri falfestékek közül népszerűek a diszperziós festékek: előnyükre szól, hogy színtartók, kopásállók, nem ártalmasak a környezetünkre, az egészségünkre. Ráadásul színminta alapján bármikor újra kikeverhető a választott szín. Akkor sem járunk rosszul, ha a tapéta mellett döntünk, ma már szinte végtelen a választási lehetőségünk, többféle típussal (papír, fűrészporos, vlies, hab és fotótapéta), rengeteg színnel és mintával találkozhatunk. Itt is tartsuk szem előtt, hogy a választott dizájn több évre szól majd, soha ne legyen zavaró az új szín és minta.

Válasszunk ergonomikus és praktikus bútorokat a tanuláshoz

Egy tanulósarok kialakítására akkor is szükség lesz, ha csak kis változtatásban gondolkodhatunk. Ennek egyik legfontosabb elemét az íróasztal jelenti, amelyet két szempont figyelembevételével célszerű kiválasztani:

  • legyen elég nagy a munkafelület, hogy azon kényelmesen - túlzsúfoltság nélkül elférjenek a könyvek, füzetek, laptop, asztali lámpa.
  • az asztalnak mindenképpen legyen annyi fiókos, polcos tárolója, amelyek szabályosan elnyeli a holmikat.

A másik alap bútor amiről gondoskodni kell a szék, amelynél elvárás az állítható magasság és az állítható karfa. Lényeges, hogy a támla ne legyen túl magas, hogy a hát felső része szabadon mozoghasson, ergonomikusan kövesse a test vonalát, támassza meg a derekat, az ülőrésze pedig ne legyen túl puha.

Az egészség és a tanulás szempontjából egyaránt optimálisaknak kell lenniük a fényviszonyoknak, ezért, amennyiben lehetőségünk van rá, az asztalt és széket az ablakhoz közel helyezzük el. Ugyanakkor ne legyenek közvetlenül közel a fűtőtesthez, ne helyezzük a nyílászáró alá, mert nehéz lesz tőle kinyitni az ablakot, a külvilág elvonhatja a gyerek figyelmét a tanulástól.

A megvilágítást azonban nem csak asztali lámpával, hanem egy polc szélére erősíthető, hajlítható kis LED-lámpával is támogathatjuk, ami lényegében a helyet sem foglalja az asztalon.

Dekoratív és vidám kiegészítők, hangulatos világítás

A színek mellett különböző lakberendezési tárgyakkal, megfelelő világítással, színes és jópofa dekorációval tudjuk ötletessé varázsolni és a gyerek egyéniségére szabni a gyerekszobát. Fontos, hogy a tanulás és a játék, kreativitás egészítse ki egymást.

A mennyezeti világításhoz célszerű meleg fehér vagy semleges fehér fényt árasztó LED izzót használni (800 – 1600 lumen). A lámpát eltérő formájú, mintájú búrával dobhatjuk fel, ezt később ízlés szerint cserélhetjük is. Kellemes hangulatvilágítást teremthetünk egy állítható fényerősségű állólámpával, ami ha kell, egyszerűen áthelyezhető a kívánt sarokba, vagy egy szép LED fényfüzérrel, amit a szabad falfelületre is függeszthetünk.

Különleges atmoszférát adhat a szobának egy szép szőnyeg, több színnel, vicces mintákkal, és egy sötétítő függöny, amelyeket mindenképpen gyermekünkkel együtt válasszuk ki. Lakástextíliákkal még egyedibbé, kuckósabbá tehetjük a környezetet, használjunk színes párnahuzatokat, falvédőket. Ne feledkezzünk meg a szobanövényekről se, amelyek amellett, hogy közelebb hozzák a természetet, még barátságosabbá teszik a helyiséget.

Teremtsünk a gyermekünk szobájában nyugodt, mégis játékos és inspiráló légkört, hogy minden ott eltöltött perce kiegyensúlyozott és biztonságos legyen! Szeressen innen elindulni, és ide visszatérni - érezze a sajátjának, egy helynek, ahol mindig jó lenni.


Tetszett, amit olvastál? További hasonlóan izgalmas témákkal is találkozhatsz blogunkon:

Induljon a fürdőszoba felújítása!

Lakásfelújítás és energiahatékonyság

Milyen egy tökéletes nappali?

Keresés