Milyen egy tökéletes nappali? - DODO | Designban Otthon

Milyen egy tökéletes nappali?

A nappali berendezése során nagyon fontos az általad kiválasztott stílus jellegzetességeinek a követése, de épp olyan lényeges a kényelem és a funkcionalitás is. Miért? Mert jó eséllyel ez az a helyiség, ahol a legtöbb időt tölti a család apraja-nagyja, így korántsem mindegy, hogy mennyire komfortos. Léteznek olyan íratlan szabályok, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy a nappalitok ne csak szép, hanem tökéletesen használható is legyen, mindenki legnagyobb megelégedésére. Ha velünk tartasz, akkor te is megismerheted ezeket, így könnyebbé válhat a bútorok kiválasztása és a nappali berendezése.

A nappali multifunkcionális terület

A nappalit, mondhatni multifunkcionálisan használjuk. Sok helyen a részét képezi az étkező is, valamint ha nincs külön dolgozószoba, akkor itt is be lehet rendezni egy sarkot az otthoni munkához. Természetesen a nappali fő funkciója a pihenés, relaxálás, a család tartalmas együttléte munka, iskola után, ezért ennek megfelelően kell berendezni.

Az ülőgarnitúrának, dohányzóasztalnak, étkezőasztalnak, székeknek harmonikusan kell együttműködni a térben, ami nem csak dekorációt vagy designt jelent, hanem használhatóságot is. Elegendő teret kell biztosítanunk mindennek, közlekedők kialakításával, hogy kényelmes legyen a megközelíthetőségük. Nincs rosszabb egy bútorokkal telezsúfolt nappalinál, ahol csak “lapjában”, óvatosan juthatunk el egyik helyről a másikra, miközben kék-zöld foltokkal leszünk gazdagabbak.

Milyen egy tökéletes nappali - berendezés

A nappali főbb jellegzetességei

A padló

Míg régebben a hajópadló, a színes járólapok vagy a sötét parketták voltak divatosak, ma már nem örvendenek akkora népszerűségnek. A mai, modern nappalik padlója világos színű, elegáns márványból készült vagy márvány mintázattal rendelkezi. Viszont, ha az otthonosság megteremtése a célunk, akkor mindenképpen egy világos, szürkés-fehér famintás parkettát válasszunk. A világos árnyalat segítségével erősíthetjük ugyanis a sok fényt és a tágasságot, ami ennél a helyiségnél létfontosságú.

A falak

Ha modern összhatást akarunk elérni a nappaliban, akkor a fehér árnyalatait érdemes választani a falakra. A legközkedveltebbek a steril fehér, a tojáshéj árnyalat és a tört fehér szín. Van, aki nem érzi kellően otthonosnak a fehér falakat, mert a nagy térben ridegnek tűnhetnek, ezt azonban színes, bohókás tapéta helyenkénti felhelyezésével lehet ellensúlyozni.

A természet közelsége

A mai, modern nappali berendezése csak a természet bevonásával érvényesülhet a legjobban. A környezetvédelem, a természet szeretete egyre nagyobb teret nyer a lakberendezésben is, megjelenítése mintegy kötelező elemnek számít. Nem muszáj óriási és különleges növényeket beszerezni ahhoz, hogy a természetet bevigyük az otthonunkba. Elegendő néhány cserepes virág, esetleg egy-két faágból , örökzöldből készült dekoráció is ahhoz, hogy megidézzük a természet szépségeit.

Kiemelt jelentőségű az ablakok és teraszajtók megfelelő méretének és minőségének megválasztása, hiszen ez befolyásolja a nappali benapozottságát. A természetes fény mennyisége ugyanis hatással van a nappali hangulatára, törekednünk kell arra, hogy a térbe minél több napfény áramolhasson be. A jó tájolással rendelkező, napfényes ablakok és teraszajtók használata energetikai szempontból is előnyös.

Ezzel párhuzamosan gondoskodnunk kell az árnyékolásról is, hogy nyáron, a nagy melegben a napfény ne melegítse fel kellemetlenül a nappalit. Ez azért is fontos, mert ezáltal csökkenthetjük a légkondicionálásra fordítandó költségeket. Különböző napellenzőkkel, redőnyökkel vagy árnyékoló rolókkal hatékonyan szűrhetjük a napfényt és a hőt, így megóvhatjuk a helyiséget a túlzott felmelegedéstől, miközben kellemes és komfortos környezetet hozunk létre.

Milyen egy tökéletes nappali - stílus

Határozzuk meg a stílust!

A tudatosságnak a stílus meghatározásában is érvényesülnie kell, persze nem kötelező egyetlen adott stílusirányzat mellett döntenünk, de az nagy előnyt jelent, ha körvonalazódik bennünk, mit is szeretnénk valójában. Próbáljuk ki az új trendeket, ismerjük meg az új és szokatlan anyagpárosításokat, de mindig vegyük figyelembe a ház és a lakás arculatát isi. Ha ezt sikerül betartani, akkor cserébe egy szerethető, harmonikus enteriőrt kapunk.

Színhasználat a nappaliban

Ha sikerült kiválasztani a hozzánk legjobban passzoló dizájnt, akkor továbbléphetünk a második szintre, ami nem más, mint a színek meghatározása. Itt nem csupán a bútorok színéről van szó, hanem a falak, burkolatok, egyéb berendezési tárgyak, kiegészítők, kárpitok színéről is. A színek erősen befolyásolják a különböző területek hangulatát és hatást gyakorolnak a hangulatunkra is.

Vannak olyan színek, amelyek elsőre izgalmasak és szépek, de órák múlva már nyugtalanító hatással vannak ránk. Míg a fehér, és világos árnyalatok szinte megnyitják a teret, a hűvösebb, natúrabb verziók pedig semlegessé teszik azt, addig a harsány, energikus színek már nem bizonyulnak tökéletesnek egy nappali esetében.

Maximum 2-3 színt használjunk, hiszen csak ezzel biztosíthatjuk a letisztult, szellős, jól átlátható összhatást. A fal legyen a legvilágosabb szín, ami mellé jól jön egy valamivel sötétebb semleges szín a bútoroknak, a kiegészítőknek pedig a feltűnőbb színeket preferáljuk.

A színek arányának meghatározására létezik egy egyszerű szabály, ami segít megteremteni a színegyensúlyt az otthonunkban, ez pedig a 60-30-10 szabálya:

  • 60 % - a fő szín szerepe nem más, mint az, hogy meghatározza az uralkodó hangulatot - ilyenek legyenek a falak, a szőnyegek és a nagyobb bútorok.
  • 30 % - másodlagos szín - a kisebb bútorokra, a függönyökre vagy a dekorációk ra vonatkozik,kiegészíti az uralkodó főszínt és lehetővé teszi a tér gazdagabbá tételét.
  • 10 % - harmadlagos szín - a kisebb tárgyak, párnák, dísztárgyak, szezonális dekorációk, színes kiegészítők színe. Segítségével időről időre változtathatunk és frissíthetünk az otthonunk hangulatán.

A tárolás fontos – nem mindegy hogyan csinálod

A nappaliban is szükség van olyan bútorokra, amelyek egyben tároló funkciót is betöltenek. Az étkezőasztal környékén, a tálaláshoz szükséges eszközöket, míg a kanapék környékén a távirányítókat, újságokat, egyéb használati tárgyakat kell tudnunk elhelyezni úgy, hogy azok miközben mindig elérhetőek, nem képeznek rendezetlen összhatást.

A bútorok kiválasztásának szempontjai

A nappali bútorainak kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a funkcionalitás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindig igyekezzünk a minél jobban kihasználható darabokat megvásárolni, amelyek amellett, hogy tükrözik személyiségünket, kényelmesek és logikusan kezelhetőek is. Így könnyebben elérhetjük, hogy az otthonunk kevesebb felesleges dologgal legyen zsúfolva.

Milyen egy tökéletes nappali - kanapé

A kanapé kiválasztása

A kanapé a nappali lelke a sokszor vele járó egy-két fotellel együtt, hiszen kell egy hely, ahol kényelmesen le lehet ülni, heveredni, olvasni, vagy beszélgetni. Fontos figyelni az optimális méretre annak érdekében, hogy jól illeszkedjen otthonunk térbeli adottságaihoz és ne keltsünk vele zsúfolt hatást. A kanapé legyen rövidebb hosszúságú mint a mögötte álló fal kétharmada.

Hogy milyen hosszú kanapéra van szükségünk? Ezt könnyen kiszámolhatjuk: egy főnek 60 cm ülőhelyet kell számolnunk, azaz egy négy fős család esetében ez legalább 240 centiméter hosszú kanapét jelent. Természetesen, ha gyakran van vendégünk, akkor érdemes plusz ülőhelyekkel is kalkulálni.

A dohányzóasztal szerepe

A dohányzóasztal a nappali fontos része. Egy nagyobb kanapé mellett viszont egy darab kevés lehet belőle, ezért érdemes két kisebb dohányzóasztalt elhelyezni elé. Ez azért is tanácsos, mert a kanapé két végén elhelyezve őket minden ülőhelyről könnyen elérhetők, és esztétikailag is harmonikusabb megjelenést kölcsönöznek a térnek.

Trükkösebb megoldásnak számítanak az egymásba csúsztatható asztalok, segítségükkel rugalmasan alkalmazkodhatunk az aktuális szükségletekhez, azaz bármikor könnyedén átalakíthatjuk a terepet, így mindig rendelkezésünkre állnak pakoló és kínáló felületek. Soha ne maradjon üresen a dohányzóasztal, még akkor sem, amikor éppen nem használjuk.

A dohányzóasztal és a kanapé “viszonya”

A dohányzóasztal optimális magasságának meghatározása a kényelem és a praktikum szempontjából lényeges. Ez általában 40 cm körül mozog, de figyelembe kell vennünk a kanapé elhelyezkedését és a távolságát is. A dohányzóasztalt nagyjából 30-40 cm távolságra helyezzük el a kanapétól, így könnyedén le tudunk ülni, miközben elég közel van ahhoz, hogy ülőhelyeztben csak karnyújtásnyira legyen tőlünk.

Milyen egy tökéletes nappali - dohányzóasztal

A nappali bútorainak távolsága

A bútorok közötti kényelmes közlekedéshez a bútorok között legalább 50-60 cm széles járófelület kell. Így nem akadályozhatnak bennünket a mozgásunkat és nem okozhatnak balesetet. Ez érvényes valamennyi helyiségre, akár nappaliról, hálószobáról vagy konyháról van szó.

A nappali az otthonunk központi helyeként funkcionál, ahol az élvezetes beszélgetésekhez kényelmes bútorok szükségesek, megfelelő elrendezésben és távolságban egymástól.

A bútorok elhelyezhetők kör alakban, mert ez segít a közvetlen szemkontaktus kialakításában és könnyebbé teszik a beszélgetést. A kanapékat, a foteleket és székeket úgy pakoljuk, hogy mindenki könnyedén láthassa és hallhassa egymást. Ügyeljünk arra is, hogy a nappali ne legyen túlságosan zajos, mert az nagyon zavaró lehet. Puha anyagokkal, például szőnyegekkel, függönyökkel és párnákkal csillapíthatjuk a hangokat, és javíthatjuk a hangminőséget.

Kiemelt szerepben a könyvespolc

A nappaliban jól mutatnak a könyvespolcok, vagy a könyves szekrény, amelyek nem csak a kedvenc könyveinket rejthetik, hanem kiválóan alkalmasak a dekorációk, emléktárgyak, fényképek elhelyezésére is.

A polcok mérete vagyis mélysége normál méretű könyvek esetében jellemzően körülbelül 30 cm mély polcokat jelent - ezeken a könyvek szépen illeszkednek, nem lógnak ki és nem hajolnak meg. Albumok tárolásához már mélyebb polcokra lesz szükség, mert nagyobbak és vastagabbak a normál könyveknél, legalább 40 cm mély polcokat ajánlott használni.

Ha nagyobb könyv- és album gyűjteményünk van, akkor célszerű egy nagyobb polcrendszert kialakítanunk, amiben a kiadványok kevésbé vannak kitéve sérüléseknek vagy deformálódásnak.

Milyen egy tökéletes nappali - könyvespolc

Miért lényeges a lámpák megfelelő elhelyezése?

A nappali jó esetben az egyik legvilágosabb helyisége az otthonunknak, ahol a természetes fény mellett a mesterséges megvilágítás megtervezéséről is gondoskodni kell. Szerencsére a világítástechnikai eszközök termékkínálata rendkívül széles, így könnyen kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbeket: mennyezeti lámpákat, fali karokat, állólámpákat és díszes asztali lámpákat, spotlámpákat, hogy hangulatosabbá tegyük a teret. Az elhelyezésük során fontos figyelembe vennünk az ülőhelyeket, a kanapét, a fotelt, a székeket. A lámpa fénye ne világítson közvetlenül a szembe, hiszen az kellemetlen és rontja a látásunkat.

Ha kicsi a nappalid, akkor is van megoldás

Panellakásban is lehet kényelmes nappalit kialakítani, igaz, hogy a bútorok méretét a helyi viszonyoknak megfelelően kell kiválasztanunk. Első lépésként gondosan fel kell mérnünk a szállítási útvonalat, azaz az épület lépcsőházának paramétereit, hiszen ha túl nagy a bútor egyszerűen nem tudjuk felvinni az otthonunkba. Ugyanilyen fontos a nappali mérete is - lapraszerelt bútoroknál a szállítás megoldott, de összeszerelt állapotban már okozhat gondokat egy elméretezett bútordarab.

Ahhoz, hogy ne legyen zsúfolt a tér, eleve komoly tervezés szükséges - az élethelyzeteknek megfelelő átgondolás, amelynek során egyedi kialakítási módszerekben is kell gondolkodnunk. Néha szükség lehet asztalos segítségére is a méretek, a praktikus elhelyezés, elrendezés miatt ugyanis sokszor egyedi bútorokra lehet igény.

Kis nappali esetén színek tekintetében érdemes világosabb árnyalatban gondolkodni, mert ettől tágasabbnak tűnik majd a helyiség. Használjunk pasztell színeket és természetes fa tónusokat, mert ezek a könnyedség érzését sugározzák, és otthonossá is teszik a lakást. Pár színes elemmel némi játékosságot vihetünk a tér stílusába: egy vidám színes terítő vagy élénkebb színű díszpárna jó választás lehet, mert erősítheti a nyitottság érzését.

Kis lakásba szinte kötelező as tükör alkalmazása, ami hatással van a térérzetre - vizuálissan tágítja a helyiséget.


Legyen a nappali nagy vagy kicsi, kulcsfontosságú, hogy mindenben a kényelmünket szolgálja. Legyen az a hely, ahol szívesen töltjük az időnket, ahova folyton visszavágyunk, aminek már a gondolata is melegséggel tölt el bennünket. Az irányítás a te kezedben van, csak rajtad áll, hogy sikerül-e ezt megteremteni!

Keresés