Így védekezz a kánikula ellen - DODO | Designban Otthon

Így védekezz a kánikula ellen

Tombol a kánikula, kíméletlenül törnek ránk a hőhullámok, szinte lehetetlen 11 után kint tartózkodni… Na, de a lakás falai közt sem egyszerű meglenni, pláne, ha nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy kívül tartsuk a meleget. Milyen módszerekkel varázsolhatunk hűsítő oázist az otthonunkból, egy helyet, ahová elmenekülhetünk a tikkasztó meleg elől? Hogy vészelhetjük át könnyebben ezt az időszakot anélkül, hogy sokat kellene költeni a klímaberendezésre (és az azt működtető energiára)? Tarts velünk és hasznosítsd a tanácsainkat te is!

A meleg negatívan hat a szervezetünkre

Tartós meleg esetén nem véletlenül rosszabb a közérzetünk, hiszen a szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve. A meleg hatására a szívet fokozott munkavégzés terheli , kitágulnak az erek, megemelkedik az embólia és a szívinfarktus kockázata, nő a gyulladási hajlam, belobbanhatnak a lappangó gyulladások.

Nagyobb munkát kell végeznie a hőszabályozó rendszerünknek is, hiszen meg kell akadályoznia a test felhevülését - fokozottan izzadunk. Az így elvesztett folyadék pótlása lényeges, fokozottan kell figyelni a kisgyerekekre és az idősekre, akiknek a folyadékháztartása nem elég stabil. Az izzadással ugyanis nemcsak folyadékot, hanem értékes ásványi anyagokat is veszítünk, aminek meglesznek a maga következményei: például a magnézium hiánya csökkenti a gondolkodást, idegesebbekké, ingerlékenyebbekké válhatunk. A kálium hiány miatt görcsölhet a lábunk, vagy a szívbetegek esetében szívritmus zavarok is kialakulhatnak.

A forróság ellen védekezni kell

Hogy az előbb felsorolt kockázatokat elkerüljük, mindenféleképpen védekezni kell a meleg ellen. Mivel nem tölthetjük az egész nyarat a vízparton - bármennyire is jó lenne - kis odafigyeléssel az otthonunkban is teremthetünk oázisszerű hangulatot.

A tartós hőség még abban az esetben is megterheli a szervezetet, ha nem tartózkodunk közvetlenül a napon. Légkondi nélkül szinte a szaunában érezhetjük magunkat, emiatt stresszesebbek és szétszórtabbak lehetünk. A kánikula hatással van a teljesítőképességünkre is: sem fizikailag, sem szellemileg nem állunk a helyzet magaslatán.

A nagyon meleg napokon mindannyian arra vágyunk, hogy hazaérve hűsöljünk egy kicsit, de sokszor otthon sem vár bennünket megkönnyebbülés, a lakásban is meleg van. Szerencsénkre számos olyan egyszerű megoldás létezik arra, hogy az otthonunkat “hidegen tartsuk”. Ezek egy része már régóta ismert, egy része pedig új keletű hasznos tipp és technika.

 

Védekezés  kánikula ellen - nappali

Előzzük meg a túlhevülést!

A hűvös lakás megteremtésének legelső lépése mindig a megelőzés, azaz ha eleve megakadályozzuk, hogy túlhevüljön. Például megfelelő árnyékolással jelentősen mérsékelhető az épületbe jutó fény és hő mennyisége, így könnyen elkerülhető, hogy a szobák már a kora reggeli órákra átforrósodjanak.

Mit az, amit ne csináljunk?

Ezek azok a napok, amikor messzire kerüljük el a sütés-főzést, legalábbis addig, amíg tart az elviselhetetlen hőség. A konyha ilyenkor forrongó katlanná változik egy sima tésztafőzéstől is. Ilyenkor jöhet jól, ha előrelátóan van a fagyasztóban néhány elkészített fogás, amit mikróban ki lehet melegíteni.

Friss zöldségekből és gyümölcsökből rengeteg hidegen elkészíthető étel kerülhet az asztalra. Ha mégis muszáj főzni vagy melegíteni akkor használjunk az indukciós főzőlapokat, ezek a gáz működtetésű vagy elektromos tűzhelyekkel ellentétben nem fogják felmelegíteni a környezetüket.

Napközben nem célszerű szellőztetni sem, mert azzal csak a hőséget engedjük be.

Módszerek, amelyek beválhatnak a kánikula ellen

Szellőztessünk éjszaka!

Ha hűteni szeretnénk a lakást, akkor arra az éjszakai szellőztetés az egyik leginkább bevált megoldás. Mondjuk csak addig működik, ameddig a kinti hőmérséklet pár fokkal hidegebb. Késő délután vagy este kell kinyitni az ablakokat, olyankor, amikor már nem éri a nap. Csináljunk egy kis kereszthuzatot, majd éjszakára hagyjuk nyitva bukón ez lehűti a lakást.

Sötétítsünk be! Az árnyékolás lehetőségei

Hővédelem szempontjából az ablakon kívüli árnyékolók - a spaletták, redőnyök - kínálják a leghatékonyabb védelmet, hiszen ezek még azelőtt felfogják a napfényt, hogy az felmelegítené az ablaküveget.

Az árnyékolástechnika eszközei a segítségünkre lehetnek - korszerűek, egyben energiatakarékosak is, hiszen jó részük nem fogyaszt elektromos áramot, mégis hosszú időre biztosít megoldást. A rolók olcsó és könnyen szerelhető megoldást jelentenek, a reluxákkal szabályozható a bejutó fény mennyisége. A redőnyöknek számtalan változata van színben, anyagban és beépítési módban is. Napellenzőkből is széles a kínálat, ahogy a naphálók a legdivatosabb külső árnyékolónak számítanak. A szalagfüggönyök pedig elegáns belső árnyékolást tesznek lehetővé.

Védekezés  kánikula ellen - ventilátor

Ventilátor és jég

Pár fokkal hűvösebb lesz a lakás, ha egy fém vagy üveg tálba sós jeget teszünk és azt a ventilátor elé helyezzük. A készüléket állítsuk be úgy, hogy a levegőt erre az edényre fújja.

<4>Legyünk takarékosak a ventilátorral

Az elektromos mennyezeti ventilátorok sokat segíthetnek a nagy melegben és azonnali megkönnyebbülést garantálhatnak. Viszont nagyon sok energiát használnak fel, miközben valójában nem is hűtik a levegőt, csak keringtetik azt.

Hővédő ablakfólia

A hővédő ablakfólia még azelőtt szabadít meg a napsugárzás hőjének - terméktől függően - 45-85%-ától, hogy az egyáltalán bejutna. Segítséget jelenthet nemcsak a hő-, hanem az UV-sugarak visszaverésében is. A felhelyezése is rendkívül egyszerű, a kétoldalas szalagnak köszönhetően pár perc alatt felragasztható. Csak egy hajszárítóra lesz szükségünk ahhoz, hogy a felragasztott réteget légbuborékok nélkül tudjuk az üvegre simítani.

Vizes textilek az „öko-légkondicionálók”

A jeges módszerhez hasonlóan működik, képse 4 óra alatt 3-4 fokkal csökkenteni a szoba hőmérsékletét. Töltsünk meg egy lavórt félig vízzel és tegyünk bele annyi textilneműt, hogy az átnedvesedett ruhafélék fele a víz szintje fölött legyen. A ventilátort nagyjából egy méter távolságból irányítsuk a nedves ruhákra majd kapcsoljuk be a legkisebb fokozatban.

El a szőnyegekkel!

A szőnyeg feldobja a lakást, de egyben megfogja a meleget is. A hőségben javasolt felszedni és a padlót gyakran felmosni hideg vízzel, mert a párolgás hőt von el az adott felületről, azaz hűti azt.

Cseréljük ki az izzókat LED-esre

Hogy milyen kapcsolat van a hűvös lakás és az izzók között? Csak annyi, hogy a hagyományos izzók által leadott energia mintegy 90%-a hő! Viszont, ha LED-es alternatívára cseréljük az izzókat, akkor az hűsíti a szobát, ráadásul lényegesen kevesebb energiát fogyaszt.

Védekezés  kánikula ellen - növények

Szigeteljünk örökzöld futónövénnyel

Ökológiai szempontból nagy jelentősége van a zöld homlokzatok kialakításának, amelyek jelentősen javítják a szennyezett levegő minőségét, hiszen a levélzetük por szűrőként is funkcionál. Nyáron hatásosabbak, mint egy klímaberendezés, télen pedig pótolják a hőszigetelést. A lombozat és a fal közötti légpárna ugyanis télen átlagosan 2 fokkal magasabb hőmérsékletet garantál a lakásban mint a csupaszon hagyott falfelületeké.

Legalább a hálószoba legyen hűvös

Miért fontos ez? Azért, mert egy túlhevült hálószobában lehetetlen pihentetően aludni, ezért ebben a helyiségben kellemes kell, hogy legyen a klíma. A légkondicionáló és a ventilátor használata mellett érezhetően lehűti a szoba levegőjét a kora reggeli és késő esti kereszthuzat.

Segíthet hűvösebben tartani a szobát a szőnyeg átmeneti feltekerése, esetlegesen a gyapjú vagy gyapjú tartalmú textíliák elkerülése. Használjunk lyocel vagy selyemszövésű ágyneműhuzatot, amelyeknek a hűvös tapintása frissítő érzést ad. Szintén csökkenti a hőérzetet a világosabb színű textilek használata, az ágytakaró, vagy a díszpárnák huzatának lecserélése.

Plusz tippek, amivel magunkat hűthetjük

Ahogy azt már fentebb részleteztük a kanikula negatív hatással lehet a szervezetünkre. Az immunrendszerünk is sokkal intenzívebb támadásnak van kitéve, mert a melegben a kórokozók is lényegesen könnyebben szaporodnak, így gyakran tapasztalhatjuk, hogy a meleg ellenére is megfázunk.

A nagy meleg megzavarja az idegrendszeri folyamatokat is, gyakoriak az alvászavarok, nappal a koncentrációs zavarok, ami miatt emelkedik a balesetek kockázata is.

 

Védekezés  kánikula ellen - hűsítő tippek

Hogyan segíthetünk magunkon? Nézzünk néhány jó tanácsot, amit érdemes megfogadni:

  • A könnyű ételek segítik a szervezet működését. Kerüljük a túl fűszeres, nehéz magas só és/vagy cukor tartalmú fogásokat.
  • Fogyasszunk elegendő folyadékot - lehetőleg csapvizet, vagy szénsavmentes ásványvizet. Napi 2,5-3 liter mindenképpen fogyjon el!
  • Figyeljünk a gyerekekre, idősebbekre, krónikus betegekre - a hőháztartásuk nagyon érzékeny és könnyen felborul, hajlamosabbak a kiszáradásra.
  • Ha olyan kellemetlen tüneteket tapasztalunk, mint a fejfájás, szédülés, hányinger, szájszárazság mindenféleképpen igyunk folyadékot, mert ezek a tünetek jelei a kiszáradásnak.
  • A vacsorát ütemezzük a kora esti órákra és kizárólag csak könnyű fogásokat válasszunk: salátát, főzeléket, párolt vagy sült zöldséget.
  • A napi többszöri zuhanyzás is jó hatású - egyetlen hátránya, hogy nagyon megnövelheti a vízszámlát. Sokat javít a hőérzeten, és takarékosabb is, ha mentás illóolajjal lábfürdőt készítünk, vagy nedves törölközőt teszünk a vállunkra, homlokunkra.
  • Furcsa tanács, de működik: fogyasszunk el egy forró teát - elsőre nem lesz kellemes, de a szervezetünk természetes hőháztartása gyorsan reagál, beindítva a saját hűtésünket.
  • Viseljünk lenge, légáteresztő ruhadarabokat, pamut és a vászon anyagokat.

Milyen az ideális hőmérséklet a lakásban?

Attól függ… Az ideális hőmérséklet meghatározása során ugyanis figyelembe kell venni az évszakokat, a kinti hőmérsékletet, a nemi különbségeket, a fűtésszolgáltatás árát, a személyes hőérzetet, sőt még az életkorunkat is.

Az ideális lakás hőmérséklet szoros összefüggést mutat az éghajlattal. Míg Afrikában, az Egyenlítő környékén 26-28 fokos ideális lakáshőmérséklettel számolnak, addig a mediterrán klímán 23-24 fok tekinthető átlagosnak. Északon ezek a számok 20 fok alatt vannak, de az ajánlott számok sehol sem mennek 18 fok alá, mert a WHO 2018-as iránymutatása szerint a 18 fok alatti lakáshőmérséklet már egészségtelennek számít.

Fontos, hogy nem kell minden helyiségben azonos hőmérsékletnek lennie. Az ideális sorrend a mi éghajlatunkon így néz ki:

  • kamra, folyosók, közlekedők, konyha (16-18 fok)
  • hálószoba (18-19 fok)
  • nappali (19-20 fok)
  • gyerekszoba (18-22 fok)
  • fürdő (22-24 fok)

Fontos, hogy a lakás hőmérsékletének igazodnia kell a külső hőmérséklethez. Nem jó megoldás az, ha a lakáson kívül negyven fok van, s otthon a klímával ettől jelentősebb hideget, például 18 fokot csinálunk. Miért? Mert a szervezetünket kilépéskor és belépéskor egyaránt megviselheti a nagy hőkülönbség, a szív- és érrendszeri betegségek esetén ez nagyon veszélyes lehet.

Kánikula idején a lakásban is maradjon 23-25 fok felett a hőmérséklet, a hőérzetünk ezt is hűvösnek fogja érezni. A lakásban és a lakás helyiségeiben mindig személyre szabott, nekünk megfelelő hőmérsékletet alakítsunk ki, amelyben fázás és izzadás nélkül jól érezhetjük magunkat, a beállított hőfok pedig optimálisan készít fel bennünket a külvilágba történő kilépésre.

Tegyünk meg mindent azért, hogy kánikula idején az otthonunk egy olyan hűs menedék lehessen, ahol kipihenhetjük a nap megpróbáltatásait.


Még több nyári tippet olvasnál? Akkor ezek a cikkek biztosan érdekelni fognak:

ITT A NYÁR, ÉREZD JÓL MAGAD A TERASZON!?

NÖVÉNYEK, AMIK TÁVOL TARTJÁK A KULLANCSOKAT

10 FORRÓSÁG TŰRŐ NÖVÉNY, AMI A NYÁRI KÁNIKULÁBAN IS ONTJA A VIRÁGOKAT

Keresés