Induljon a fürdőszoba felújítása! - DODO | Designban Otthon

Induljon a fürdőszoba felújítása!

Eldöntötted: lesz, ami lesz: felújítod-átalakítod a fürdőszobát. Ennek a sikere sok tényező függvénye – például meghatározó, hogy mennyire lesznek alaposak az előkészületek. Fontos, hogy még a dizájn megtervezése előtt kitaláld a legfontosabb részleteket. Az alábbi összeállításban próbálunk hasznos tanácsokkal segítséget nyújtani ebben.

Egy alaposan átgondolt tervvel időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg

A fürdőszoba felújításának az elkezdése előtt nagyon fontos már előre tudnod, hogy milyen szanitereket akarsz lecserélni, illetve a világító-, és fűtőtestek közül mik azok, amelyek helyére més kerül. Gondolj arra is időben, hogy a helyiségnek megfelelően biztosított legyen a szellőzése. Ezekre a teendőkre mindenképpen a fürdő burkolata és a kiegészítők kiválasztása előtt kell sort keríteni.

Tudtad, hogy már nem csak prémium bútorokkal, hanem lakberendezési tanácsadással vagy akár komplett tervezéssel is tudunk neked segíteni? Ha túl nagy falatnak érzed a felújítást, fordulj bátran profi szakembereinkhez a DODO Studioban!

Elképzelt funkciók és a valóság - okosan kell gazdálkodni a területtel

Elsőként gondold végig, hogy milyen új funkciókat szeretnél a fürdőben, és mérd fel, mennyi hely áll a rendelkezésedre. A kádat szeretnéd megtartani vagy a zuhanyozást preferálod, esetleg mindkettőt? Épített vagy tálcás tusoló a szimpatikusabb? Dupla vagy szimpla mosdó felel meg a céljaidnak? WC és bidé is kell, esetleg befér egy piszoár?

A legkisebb kád szélessége 75 cm, egy tusolóhoz pedig legalább 80 × 80 cm-es terület szükséges, de minél nagyobbak, annál kényelmesebbek. Ugyanilyen méretek jellemzik a szaunákat, infraszaunákat, a WC és a bidé is legalább 80 cm széles helyet igényelnek. A mosdóknál nincs erre vonatkozó javaslat, viszont ha reggel egyszerre sokan készülődnek, lényegesen előnyösebb a dupla szélességű, két csappal ellátott mosdó, sőt még két mosdót is tehetsz egymás mellé.

Fontos a csövek állapota

Nagy hangsúlyt kell kapnia a vizes helyiség felújításánál a láthatatlan, falban futó csövek állapotfelmérésének, szükség esetén az esetleges cseréjének, mert a gépészeti háttérnek tökéletesen kell funkcionálni. Amennyiben a fürdő a ’90-es évek előtt készült, az újraburkolás előtt érdemes bontással ellenőrizni a falban futó csövek állapotát. Ha kiderül, hogy ezek nem teljesen megbízhatók, mindenképpen cseréltessük ki őket szakemberrel.

Ez történhet kemény, félkemény, lágy rézcsövel, térhálósított polietilénnel, polipropilén vagy valamilyen más műanyag csővel. A műanyag csöveknek számos jó tulajdonságuk van: jól elviselik a magas hőmérsékletet, a vegyszereket, kellően hajlékonyak, könnyű velük dolgozni, hosszú az élettartamuk, kopásállók.

Fűtés

A fürdőszoba fűtésének kialakítása is szorosan kapcsolódhat a csövekhez. A legkényelmesebb megoldásnak a padlófűtés számít, hiszen így a meleg padlóra léphetsz ki a kádból fürdés után.

Praktikus megoldásnak számít a törölközőszárító radiátor alkalmazása is. Léteznek nagyon egyszerű kivitelezésű darabok és dizájnerek által megálmodott formatervezett különlegességek is – a lényegük ugyanaz: a törülközők megszáradnak akkor is, ha a fürdőnek nincs ablaka, és csak egy ventilátorral küzdesz a pára ellen.

Szigetelés és lejtés

A fürdőben a szigetelés hiánya vagy a helytelen szigetelés hatalmas károkat okozhat. Veszélyforrás lehet az épített zuhanykabin, egy túlcsorduló kád, de akár a meghibásodó mosógép is. A fürdők általános szigetelésére tökéletes megoldást jelentenek a burkolat alá felhordott cement- és műgyanta kötésű kenhető vízszigetelő anyagok, a habarcsba, sarkokba, élekbe tett hajlaterősítő szalagok, de az épített zuhanynál még további speciális anyagok szükségesek. Beépített kád esetében pedig mindenképpen alakítsunk ki egy szerelőablakot a szifonnál.

A hidegburkolat alá elhelyezhető burkolható polietilén lemez is, a tusolóban tovább fokozhatjuk a védelmet kétkomponensű kenhető habarccsal és vízzáró epoxi (műgyanta) fugázóval. Az épített zuhanyzókban lényeges a megfelelő lejtés kialakítása, és az, hogy sehol ne álljon meg a víz a lapok találkozásánál.

Fürdőszoba felújítás 1

A hidegburkolat kiválasztása

Mivel a burkolatokat általában éveken-évtizedeken át fogod használni célszerű egy-két négyzetméternyi plusz burkolatot elraktározni arra az esetre, ha az évek alatt megsérülne néhány lap. Az utánrendelés ugyanis az esetek nagy részében problémás, hiszen egyrészt azért, mert gyakori a színeltérés, másrészt sokszor előfordul, hogy a keresett lapokat már nem gyártják.

Fürdőszobában nem kell, hogy fagyálló legyen a burkolat, azonban a csúszásmentesség kulcsfontosságú, főleg, ha a helyiséget gyerekek vagy idősek is használják. (Az R9, R10, R11 jelzés mutatja a növekvő csúszásmentességet.) Sokan döntenek a polírozott lapok mellett, ami igaz, hogy szép, de ebben az esetben a kilépőszőnyeg alja legyen gumírozott. Fontos, hogy falicsempe soha ne kerüljön a padlóra, mert nem fogja bírni a terhelést!

Élcsiszolt, lézervágott

Ezeknek a rektifikált lapoknak is megvan az előnye – különlegességük, hogy tökéletesen méret pontosak, a sarkaik derékszögűek, ezért úgynevezett „zárt fugával” minimális réssel burkolhatók. A klasszikus lapokkal ellentétben – ezeket az égetés előtt vágják fel – ezeket a burkolatokat már csak az égetés után vágják méretre, emiatt csak minimális lesz az eltérés köztük. Fontos, hogy teljesen résmentesen nem ajánlott egymás mellé illeszteni a lapokat, hiszen a hőtágulás miatt a szélek lepattanhatnak.

Nagy méretű lapok esetében a gyártók 1-2 mm-es távolságot javasolnak színazonos fugával kitöltve. Mivel ezek a lapok drágábbak az átlagos daraboknál, mindenképpen gyakorlott burkolót bízz meg a munkával, aki úgy tudja vágni a lapokat, hogy az a lerakás után sem reped végig.

3D burkolatok

Ezek a térhatású, háromdimenziós kerámiaburkolatok a felületükön megjelenő fény-árnyék játéknak köszönhetően mozgalmassá varázsolják a teret. Léteznek minták, amelyek hullámzónak tűnnek, de vannak szabálytalan sokszögeket, kristályokat vagy stilizált virágokat utánzó felületek is. A felületük lehet matt, fényes vagy utánozhat strukturált felületet: például fát, textilt, bőrt vagy akár egy összegyűrt papírt is.

Fuga és ragasztó

A hidegburkolat esetében mindig tudni kell, hogy milyen szélességű fuga hézagot kell hagyni a lerakásnál. A fugázó anyag kiválasztásánál szempont, hogy mennyi víz éri majd a fugát, az milyen igénybevételnek lesz kitéve, illetve az is, hogy szeretnénk-e a lapok alá padlófűtést. Ennek alapján dől el, hogy a cementbázisú, az epoxigyanta-alapú, illetve a normál vagy a flexibilis fugázó a javasolt. A színét természetesen mindig gondosan igazítsuk a csempe színének tónusához.

A biztonság kedvéért a ragasztó kiválasztását bízzuk a szakemberre, főleg, ha padlófűtés lesz a hidegburkolat alatt. Általában elég a cement alapú csemperagasztó, azaz az ágyazóhabarcs, az erősen igénybe vett helyeken viszont előnyösebb a rendkívül flexibilis diszperziós változat.

Fürdőszoba felújítás 2

Lehet más is a földön!

Például fa, amiből bizonyos típusok és a speciális felületkezelési eljárások lehetővé teszik, hogy a vizes helyiség padlójára is gyönyörű és meleg érintésű burkolat kerüljön.

Erre főként a trópusi fák alkalmasak, azért, mert kemények, magas az olaj-, illetve a viasztartalmuk, de megfelelő kezeléssel az olcsóbb fajták is ellenállóvá tehetők. (Ilyenkor a speciális hőkezelés után a fa felületére olaj-, lakk- vagy lazúr réteget visznek fel). Egyre azonban nagyon oda kell figyelned: a takarításkor kizárólag csak az erre a célra kifejlesztett padlóápolót használd, mert a kezelt fafelületek rosszul tűrik a vegyszereket.

A faburkolaton kívül választhatsz vízálló PVC- vagy vinyl padlót is, amelyek szintén képesek meleg hangulatot teremteni, ráadásul nagyon egyszerűen lerakhatók.

A szaniterek kiválasztása

Akár a kád, akár zuhanytálca mellett döntesz, ma már nagyon sok új anyag közül választhatsz. Az akril nagyon népszerű, mert nagyon könnyen formálható, hőre lágyuló műanyag, a különböző típusok közül a legellenállóbb a százszázalékos szaniterakril, mert ennek 3-5 mm a kopófelülete, míg az ABS akrilnak ez az érték a fentinek csak töredéke. Mindig a minőségű darabot keresd, mert az nem karcolódik, nem reped, és később sem fog besárgulni.

A meleg felületű akril mellett gyakori alapanyag az acél, napjainkban is igen kedveltek a zománc réteggel borított lemez kádak, valamint zuhanytálcák. A zománc jobban ellenáll a savaknak, vegyszereknek, azonban hideg az érintése, és ha egy nehezebb tárgyat ejtesz bele, akkor könnyen lepattan. A lemezkádból is célszerű a jó minőségű változatot vásárolni, és érdemes lábszerkezetet használni a beépítéshez.

Léteznek öntött műgyanta, azaz műmárvány kádak, zuhanytálcák és mosdók is.

Milyen a tartós zuhanykabin?

Minőségi. Azaz feltehetően drágább, de minőségi zsanérral nyílik, edzett üvegből készül. Ha mégis a könnyű, görgős műanyag változat mellett döntesz, készülj fel rá. hogy gyakran lehetnek vele problémáid. A kis műanyag görgők ugyanis hamar feladják a munkát és eltörnek, a csere körülményes, sőt, sokszor lehetetlen.

A zsanéros üvegkabin nyílhat kifelé, befelé vagy mindkét irányba, de van csuklós zsanéros is. Az üveg jellemzően felületkezelt, lepergeti a vizet, így könnyű tisztán tartani.

Csaptelepek, zuhanycsapok, zuhanyszettek

Mivel a csapot is hosszú időre vásárolod, érdemes a víztakarékos, környezetbarát és költséghatékony darabokat keresned. Minél nehezebb a súlya egy csapnak, annál biztosabb, hogy jó minőségű. Miért? A magyarázat egyszerű: azért, mert nagyobb atmoszférájú nyomást bír el.

Gumibetétes helyett válassz kerámiabetétes változatot, de a hosszú élettartamot a segítheted vízszűrő berendezéssel, mert így a szennyeződés nem éri el a betétet. A harmonikus látvány elérése érdekében egy helyiségbe mindig egy termékcsaládból válogassunk.

A zuhanyszett kiválasztásánál vedd számba a saját és a családtagjaid szokásait és igényeit. A zuhanyzáshoz szükséges kézizuhany lehetőleg legyen több fokozatban állítható rózsájú, ami mellé fejzuhanyt vagy esőztető panelt is társíthatsz.

Fürdőszoba felújítás 3

A világítás megtervezése

Mielőtt a gyakorlatban is belevágsz a felújításba, a világítást is ajánlott megtervezned. Az általános világítás lehet mennyezeti lámpa vagy álmennyezetbe süllyesztett LED-ek sora. Szükséged lesz egy erősebb fényforrásra a tükörhöz, amit akár a tükör két oldalára is tervezhetsz. A felülről érkező fényhez viszonyítva ennek a kialakításnak az a nagy előnye, hogy arcod egyik része sem kerül árnyékba. Sokan még egy nagyítós tükröt is tesznek a nagy tükör mellé – ez akkor igazán optimális, ha körben világít.

A fürdőben kellemes hatást lehet elérni a diszkrét hangulat fényekkel, például egy rejtett LED-szalag a kád burkolt oldalának aljára vagy a polcok alá is kerülhet, de jól fognak mutatni a járólapba süllyesztett apró LED-ek is.

Szellőzés

Ha nincs a lakásodnak hővisszanyerős szellőztető rendszere, amelyre a fürdő is csatlakozhat, akkor ezt a problémát – főleg ablaktalan helyiségekben - más módon kell megoldani. A mai, modern fürdőszobai ventilátorok formatervezettek, csendesen működő szerkezetek, és csak kapcsolnak be, ha szükséges. Mivel az előlapjuk levehető, így könnyen tisztíthatók, a beépített pillangószelepek pedig megakadályozzák a külső, adott esetben hideg levegő visszaáramlását.

Legtöbb típusuk beépíthető a falba és a mennyezetbe is, be lehet állítani rajtuk a késleltetett leállást, sőt sok változatnál már egy digitális kijelző mutatja a helyiség hőmérsékletét és a páratartalmát. A készülék használatával megóvhatod a lakást a penésztől, a nyílászárókat pedig az eldeformálódástól.

A fürdő fontos feladata: tárolás

Már a tervezési szakaszban gondolnod kell arra, hogy a fürdőben elég sok tárgynak el kell férnie. Törölközők, tisztítószerek, tégelyek, a sminkelés apró kellékei, hajszárító, borotva, gyerekek játékai és még sorolhatnánk. Mindez azt jelenti, hogy minden lehetséges tárolóhelyet ki kell használni.

A mosdó alatti tér például elegendő egy fiókos tárolónak, a WC beépített tartálya fölött keletkező 15-17 cm mély beugró is jó lesz valamire, ahogy ahol van hely, ott egy nagyobb állószekrényt is elhelyezhetsz a törülközők számára.

Vízállóak lehetnek a falak csempe nélkül is

Ma már nem kell a padlótól mennyezetig, saroktól sarokig csempézni a fürdőt, a helyiség manapság inkább áraszt szoba hangulatot, festett falakkal, szép képekkel. Nagy a választék ugyanis az olyan festékekből, amelyek jól ellenállnak a nedvességnek és nem penészednek a nedves kitettség ellenére sem, ráadásul könnyen tisztíthatók.

A kád és a zuhany környékére tehetsz hidegburkolatot tenni, de akár ezt is kiválthatod impregnált betonnal vagy műgyantával. Nagyobb vízmennyiségnek is ellenállnak a vinil- és a habosított felületű (PVC, akril, poliuretán) tapéták, így a kádhoz és a mosdóhoz egyaránt feltehetők, szakszerűen, műgyanta alapú ragasztóval.

Otthoni luxus: ha van hely, legyen szauna is

Mivel nem igényel nagyobb helyet, mint egy tusoló, tágas fürdőszoba esetén csak azt kell megfontolni, hogy a finn vagy az infraszauna áll közelebb hozzád. Az infra úgy melegíti a testet, mint a nap, és nincs káros hatása, a finn szauna kályhája viszont a kabin levegőjét, majd a testet hevíti, ezért szív- és érrendszeri betegség, illetve légzési nehézség esetén nem alkalmazható.

Mennyi az annyi?

Azt, hogy mennyibe kerül a fürdőszoba felújítása, számos tényező befolyásolja. Meghatározza az elvégzendő munka típusa - például egy teljes körű felújítás ára lényegesen eltérhet a részleges munkától. Szempont az anyagok minősége és típusa - a luxuscikkek használata megemelheti az árakat. Meghatározó szerepet játszik a régió is, hiszen az építőipari költségek és az életszínvonal területenként különbözőek lehetnek.

Az árképzésben a szakember kiválasztása is fontos - óradíjakat számolnak fel, amelyek igen eltérőek lehetnek a szakértelem, a tapasztalat és a képzettség alapján. Hatással van az árakra a szakember leterheltsége és az időponti rugalmasság is, a nagyobb kereslet mindig emelheti a díjakat, sőt esetenként még kalkulálnod kell a sürgősségi felárral is.


Blogunkon még több lakásfelújítással kapcsolatos tanácsot találsz, nézz körül nálunk:

Lakásfelújítás és energiahatékonyság

Hogyan tedd eladhatóbbá az otthonodat?

Milyen hibákat ne kövess el a lakberendezés során?

Keresés