Hogyan tároljuk helyesen az élelmiszereket? - DODO | Designban Otthon

Hogyan tároljuk helyesen az élelmiszereket?

Nem mindegyik élelmiszert muszáj a hűtőben tárolni. Egyes típusokat a pincében, a kamrában vagy a szekrényben is lehet tárolni. De mégis, hol érdemes? Nos, ezt a lakásunk adottságai, az ízlésünk, és a szokásaink határozzák meg. Vannak, akik a kredencben tárolják az ételeket, mások a kamrára esküsznek, de akadnak jócskán olyanok is, akik a pincében tárolnak nagy mennyiségű élelmiszert (főként zöldséget, gyümölcsöt).

Tárolási tippek: kamra és spájz

Az éléskamra (kamra, spájz) évszázadok óta szerves részét képezi az otthonainknak. A kamra az a tárolóhelyiség, amely főként az élelmiszerek és háztartási eszközök megőrzésére szolgál. A háztartásban felbecsülhetetlen a jelentősége, hiszen biztosítja az élelmiszer-tartalékokat, segítséget nyújt a háztartás hatékony szervezésében, és hozzájárul a pazarlás mérsékléséhez. Történelmi szempontból vizsgálva az idők során alig változott a funkciója, de a kialakítása és tartalma átalakult. A kamra mindig kulcsszerepet játszott az élet zavartalan működésében.

Tehát a spájz vagy kamra nagy értékkel rendelkezik, hiszen minden olyan élelmiszert és eszközt tárolhatunk benne - lekvárokat, befőtteket- amelyeknek máshol nem akadna helyük. Ha ház építését tervezzük, akkor a kamrát mindenképpen tegyük bele az építési tervbe.

A kamra elhelyezése

A kamra fő feladatai közé az élelmiszerek tárolása tartozik, a lehető leghidegebb helyen. Ezért jellemzően a házak északi oldalában helyezik el, közvetlen szellőzéssel egy ablakon vagy a szellőző nyíláson keresztül. Ideális helye a konyha közelében van.

A kamra falai és padozata

A kamra falai jó, ha fehérek, egyrészt azért, mert optikailag növeli a teret, másrészt egyet jelent a tisztasággal. A padlójával szemben elvárás az, hogy könnyen karbantartható, kopásálló és hosszú élettartamú legyen - erre a legideálisabb anyagok a kerámia és a PVC. A csempe előnyét az adja, hogy hideg, és alulról hűt.

Regálok és polcok

Helyezzünk fából vagy fémből készített polcokat és regálokat a kamrába, rögzítsük azokat megfelelően a falhoz. Úgy helyezzük el őket a kamrában, hogy minden szabad centiméter ki legyen használva, hiszen rengeteg a tárolnivaló.

Mivel a kamra nem nézhet úgy ki, mint egy lomtár, készítsünk, vagy szerezzünk be dobozokat, amelyekbe bele rakhatjuk az oda nem illő dolgokat. Kosarakban tárolhatjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, mert a kialakításuk garantálja a kellő légáramlást, lassítja a penészképződést, és ezzel jelentősen meghosszabbítja az élelmiszerek élettartamát.

Rendszerezzünk

A kamra feltöltése alatt követnünk kell bizonyos alapszabályokat. Például a nagyon gyakran használt élelmiszereket vagy eszközöket mindig úgy helyezzük el, hogy azokhoz bármikor könnyen hozzáférhessük - ezek legyenek szemmagasságban. A hátsó polcokra, vagy a magasabban található polcokra helyezzük azokat a dolgokat, amikre csak ritkán van szükségünk.

Takarítsuk rendszeresen!

A kamra kitakarítására szánjunk elég időt. Először töröljük le a polcokat egy száraz ruhával, majd egy nedves törlő ruhával is. Ezt követően fedjük be papírral, és a szavatossági időket egyenként ellenőrizve helyezzük vissza az élelmiszereket a polcokra. Mivel a liszt, a cukor, a zsemlemorzsa, a rizs, a zabpehely, a hüvelyesek és más élelmiszerek vonzzák a molylepkéket, az élelmiszerek megóvása miatt öntsük őket át jól zárható üvegekbe.

A hagyományos kamrák jellemzői

A régebbi háztartásokban a kamrák tágasabbak voltak, mint a mai modern társaik. A berendezésük egyszerű, de mégis célszerű volt: fapolcok sorjáztak a fal mentén, rudak lógtak a mennyezetről a füstölt húsok, kolbászok tárolására, nagy ládák tárolták a gabonát, lisztet, hordók és dézsák voltak a sarokban savanyúságnak, káposztának.

Akkoriban a tárolási módszerek még a természetes tartósításra épültek: a füstöléssel (húsok, sajtok), az aszalással (gyümölcsök), a szárítással (gyógy- és fűszernövények), a savanyítással (zöldségek), a sózással (húsok, zöldségek, egyes gyümölcsök), a zsírban lesütéssel és bödönben tárolással (húsok, kolbászok), a befőzéssel (gyümölcsök, zöldségek), a homokban, fűrészporban tárolással (főleg gyökérzöldségek),a mészben tartósítással (pl. dinnye) garantálták a folyamatos élelmiszer-ellátást.

Élelmiszer tárolás 1

Modern kamrák jellemzői

Azóta sok minden változott, többek között az éghajlati viszonyok is. A klímaváltozás új kihívásokat hozott, az emelkedő átlaghőmérséklet és a szélsőségessé váló időjárási viszonyok miatt alaposan át kell gondoljuk a tárolási szokásainkat.

Az új kihívások, új megoldásokat követelnek:

  • a hőmérséklet-ingadozás miatt fejleszteni kell a szigetelést, és szükség szerint hőmérséklet-szabályozó rendszerek beépítését kell kivitelezni
  • a növekvő páratartalom miatt páramentesítőket kell használni, jobb szellőzést kell kialakítani,
  • a kártevők elszaporodása miatt természetes rovarriasztókat kell alkalmazni, és hermetikusan záródó tároló edényeket kell használni.

Nem szabad megfeledkeznünk az energiahatékony tervezésről sem:

  • energiatakarékos LED világításra kell váltanunk,
  • hőszigetelt ajtókat és ablakokat kell beépíteni,
  • napenergiával működő szellőztető rendszereket kell alkalmazni,
  • rugalmas tárolási rendszereket kell kialakítani, lehetővé téve a helyváltoztatást,
  • több, kisebb tároló helyiséget kell létrehoznunk a ház különböző pontjain,
  • föld alatti vermeket vagy pince jellegű kamrákat kell kialakítanunk a hőmérséklet stabilizálására.

Egy jól rendszerezett kamra előnyei a következők:

  • felbecsülhetetlen élelmiszertartalékot tudunk képezni a család számára,
  • időt és pénzt takarít meg, hiszen alkalmat ad arra, hogy nagyobb mennyiségben szerezzük be a kedvező áron kapható alapanyagokat
  • csökkenti az élelmiszer-pazarlást,
  • növeli a főzés hatékonyságát,
  • stresszmentesebbé teszi a mindennapokat
Élelmiszer tárolás 2

Tárolási alternatívák, ha nem rendelkezünk kamrával

Sokaknak nincs olyan szerencséjük, hogy nagyméretű kamrával rendelkezzenek az otthonukban. Hogyan tárolják ők az élelmiszert?

Íme néhány ötlet:

  • Hűtőszekrény – ha nincs kamránk, akkor összpontosítsunk a hűtőszekrényre. Célszerű a lehető legnagyobbat vásárolni belőle, és lehetőleg fagyasztóval kombinálni.
  • Élelmiszeres szekrény – ideális megoldást jelentenek az élelmiszerek tárolására, egyedi gyártás esetén akár a plafonig és érhetnek, nagy tárolókapacitással rendelkeznek.
  • Klasszikus konyhaszekrények – az edényeken, tányérokon kívül, tartós élelmiszereket is tárolhatunk bennük.
  • Kamraszekrények - a modern kor szüleményei, amelyek nagyon sok háziasszony dolgát leegyszerűsíti.

Kamraszekrényt, spájz helyett?

Miért is ne? Könnyen használható megoldás, ahol a különböző alapanyagok, fűszerek, lisztek, befőttek átláthatóan tárolhatók. Számos előnnyel rendelkeznek: olcsóbbak, sokkal praktikusabbak és mutatósabbak, mint egy spájz vagy kamra.

A kamraszekrény előnyei:

  • átláthatóbb - a kihúzható fiókokkal szerelt kamraszekrénybe pakolt élelmiszerek mindig szem előtt vannak, így kisebb az esélye, hogy valaminek a szavatossága azért jár le, mert nem vettük észre, hogy még ott van.
  • helytakarékosabb
  • olcsóbb - egy spájz utólag már rendkívül drágán, és jelentős átalakítások mellett építhető be, míg egy kamraszekrény kialakítása nem növeli meg annyira a konyhabútor árát.
  • könnyebben megközelíthető - a fiókok kényelmesen kihúzhatók
  • egyszerűbb hozzáférni - a kihúzott fiókokat 3 oldalról is megközelíthetjük
  • jobban rendszerezhető - határozottan elkülöníthetjük egymástól a különböző méretű vagy fajtájú tárolóedényeket, üvegeket, konzerves dobozokat stb.
  • jól beilleszthető bármelyik konyha design-jába - hiszen az ajtaja megegyezik a konyhaszekrény anyagával, kialakításában igazodik a konyhabútorhoz
  • egyéni igényekre szabható - mi mondhatjuk meg a fiókok számát és méretét, tervezhetünk bele polcokat, kihúzható részeket, kiforduló polcokat
  • praktikus - a használata egyszerűbb
  • bármikor kialakítható - akár utólag is

Mit, hogyan tároljunk?

Tartós élelmiszerek

A legegyszerűbb dolgunk a száraz, tartós élelmiszerekkel van. Sajnos vannak olyan kártevők, amelyek ezeknél is gondot okozhatnak, ám ha az alábbiakban olvasható szabályt betartjuk, akkor a gabonafélék, a tészták és rizs sokáig eláll.

A legfontosabb az, hogy mindig száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk őket - jól záródó dobozokban, védve a közvetlen napsugárzástól. Ezzel a módszerrel tovább frissek maradnak a fűszerek, a cukor és a kávé is.

Olajos magvak

A diófélék számára az ideális tárolási hőmérséklet a 10 és 16 fok, ettől magasabb hőmérsékleten a magas zsírtartalom miatt könnyen megavasodhatnak. Sötét, száraz helyen a megfelelő csomagolásban a hámozatlan diófélék több hónapig elállnak. Pucolva, ledarálva, és légmentesen lezárva a mélyhűtőben is tároljuk a diót, de csak a felhasználás előtt vegyük ki onnan.

Konzervek

A különböző konzerveket tanácsos hűvös, száraz, sötét helyen tárolni. Szabály, hogy felpúposodott dobozú konzervet soha ne fogyasszuk el!

A hűtőben tárolás

Vannak olyan élelmiszerek - a kolbász, a sajt és egyéb tejtermékek, a desszertek és szószok - amelyek kizárólag hűtőszekrényben tárolhatók. Zöldségek közül az articsóka, a karfiol, a brokkoli, borsó, gomba, saláta, spenót helye szintén a hűtőben van. Azonban semmiképpen ne tegyük be az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a krumplit a hűtőbe.

Gyümölcsök közül a hűtőben tárolható az alma, a körte, a ribizli, málna, eper, a cseresznye és a barack, de a banán, a dinnye, és a déli gyümölcsök, a citrom és az ananász hűtőbe téve elveszítik az aromájukat.

A fagyasztóban tárolás

Akár készétel, akár alapanyag, a mélyhűtőben az étel akár hónapokig eláll, hiszen a -20 fok körüli hőmérséklet meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, így a hús, a hal, a zöldségek, a gyümölcsök is sokáig eltarthatók.

Néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk:

  • a zöldségeket, gyümölcsöket mindig megmosva, meghámozva, ha kell kimagozva, összevágva tegyük a mélyhűtőbe
  • fagyasztás előtt ha rövid ideig blansírozzuk a zöldségeket, akkor a vitamintartalmuk és a színük is megmarad,
  • a dobozokban, vagy zacskóban eltett termékekre írjuk rá a dátumot és a tartalmát, így mindig tudni fogjuk, meddig használható fel
  • a fagyasztás természetesen nem jelenti azt, hogy ezen termékek korlátlan ideig használhatók: a zöldségek, gyümölcsök jelentős része maximum 15 hónapig tárolható így, a szárnyas- és marhahúsok max. egy évig, a halak és a sertés pedig legfeljebb 9 hónapig
  • a fűszernövényeket vágjuk apróra és jégkockatartókban kevés vízzel vagy olajjal fagyasszuk le

Maradékok tárolása

Alapelv: nem pazarolunk, élelmiszert meg pláne nem. A maradék étel eltárolása elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de van, amikor nem az. A főtt ételnek három fő ellenségével - a levegővel, a nedvességgel és a baktériumokkal kell megküzdenünk akkor, amikor el akarjuk tárolni azokat.

Az ételek kihűtése után kisebb adagokban kiporciózva, becsomagolva akár le is fagyaszthatjuk azokat, az étel nevének és a főzés dátumának feltüntetésével.

Tárolási eszközök, amiket bevethetünk:

  • frissentartó fólia - távol tartja a nedvességet a becsomagolt ételtől
  • viaszpapír - nedvességálló, tovább kombinálható frissen tartó fóliával vagy alufóliával,
  • alufólia - a rövidebb távú, hűtős tárolásra használjuk,
  • viaszos kendő
  • műanyag zacskók - sokféle létezik belőle vastagságra, méretre egyaránt
  • tárolóedények
  • műanyag dobozok - többségük mikrohullámúsütő-biztos,
  • üveg tárolóedények - a bennük tárolt forró ételnek nem lesz kihűlés után sem mellékíze

Az élelmiszerek tárolásának megoldása mindennapos feladat, ami nagy odafigyelést és tudatosságot igényel. Legyen a te konyhádban is mindig, minden alapanyag kéznél, hogy finomabbnál finomabb ételekkel tudj kedveskedni a családodnak.


Érdekelnek további konyha témájú tartalmak? Ezeket a cikkeket mindenképp olvasd el:

Tippek, trükkök a konyha felújításához

Ha nincs otthon spájz – Konyhai tárolási tippek

Konyha a kertben - kert a konyhában…

Keresés