Nem mindegyik élelmiszert muszáj a hűtőben tárolni. Egyes típusokat a pincében, a kamrában vagy a szekrényben is lehet tárolni. De mégis, hol érdemes? Nos, ezt a lakásunk adottságai, az ízlésünk, és a szokásaink határozzák meg. Vannak, akik a kredencben tárolják az ételeket, mások a kamrára esküsznek, de akadnak jócskán olyanok is, akik a pincében tárolnak nagy mennyiségű élelmiszert (főként zöldséget, gyümölcsöt).
Tárolási tippek: kamra és spájz
Az éléskamra (kamra, spájz) évszázadok óta szerves részét képezi az otthonainknak. A kamra az a tárolóhelyiség, amely főként az élelmiszerek és háztartási eszközök megőrzésére szolgál. A háztartásban felbecsülhetetlen a jelentősége, hiszen biztosítja az élelmiszer-tartalékokat, segítséget nyújt a háztartás hatékony szervezésében, és hozzájárul a pazarlás mérsékléséhez. Történelmi szempontból vizsgálva az idők során alig változott a funkciója, de a kialakítása és tartalma átalakult. A kamra mindig kulcsszerepet játszott az élet zavartalan működésében.
Tehát a spájz vagy kamra nagy értékkel rendelkezik, hiszen minden olyan élelmiszert és eszközt tárolhatunk benne - lekvárokat, befőtteket- amelyeknek máshol nem akadna helyük. Ha ház építését tervezzük, akkor a kamrát mindenképpen tegyük bele az építési tervbe.
A kamra elhelyezése
A kamra fő feladatai közé az élelmiszerek tárolása tartozik, a lehető leghidegebb helyen. Ezért jellemzően a házak északi oldalában helyezik el, közvetlen szellőzéssel egy ablakon vagy a szellőző nyíláson keresztül. Ideális helye a konyha közelében van.
A kamra falai és padozata
A kamra falai jó, ha fehérek, egyrészt azért, mert optikailag növeli a teret, másrészt egyet jelent a tisztasággal. A padlójával szemben elvárás az, hogy könnyen karbantartható, kopásálló és hosszú élettartamú legyen - erre a legideálisabb anyagok a kerámia és a PVC. A csempe előnyét az adja, hogy hideg, és alulról hűt.
Regálok és polcok
Helyezzünk fából vagy fémből készített polcokat és regálokat a kamrába, rögzítsük azokat megfelelően a falhoz. Úgy helyezzük el őket a kamrában, hogy minden szabad centiméter ki legyen használva, hiszen rengeteg a tárolnivaló.
Mivel a kamra nem nézhet úgy ki, mint egy lomtár, készítsünk, vagy szerezzünk be dobozokat, amelyekbe bele rakhatjuk az oda nem illő dolgokat. Kosarakban tárolhatjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, mert a kialakításuk garantálja a kellő légáramlást, lassítja a penészképződést, és ezzel jelentősen meghosszabbítja az élelmiszerek élettartamát.
Rendszerezzünk
A kamra feltöltése alatt követnünk kell bizonyos alapszabályokat. Például a nagyon gyakran használt élelmiszereket vagy eszközöket mindig úgy helyezzük el, hogy azokhoz bármikor könnyen hozzáférhessük - ezek legyenek szemmagasságban. A hátsó polcokra, vagy a magasabban található polcokra helyezzük azokat a dolgokat, amikre csak ritkán van szükségünk.
Takarítsuk rendszeresen!
A kamra kitakarítására szánjunk elég időt. Először töröljük le a polcokat egy száraz ruhával, majd egy nedves törlő ruhával is. Ezt követően fedjük be papírral, és a szavatossági időket egyenként ellenőrizve helyezzük vissza az élelmiszereket a polcokra. Mivel a liszt, a cukor, a zsemlemorzsa, a rizs, a zabpehely, a hüvelyesek és más élelmiszerek vonzzák a molylepkéket, az élelmiszerek megóvása miatt öntsük őket át jól zárható üvegekbe.
A hagyományos kamrák jellemzői
A régebbi háztartásokban a kamrák tágasabbak voltak, mint a mai modern társaik. A berendezésük egyszerű, de mégis célszerű volt: fapolcok sorjáztak a fal mentén, rudak lógtak a mennyezetről a füstölt húsok, kolbászok tárolására, nagy ládák tárolták a gabonát, lisztet, hordók és dézsák voltak a sarokban savanyúságnak, káposztának.
Akkoriban a tárolási módszerek még a természetes tartósításra épültek: a füstöléssel (húsok, sajtok), az aszalással (gyümölcsök), a szárítással (gyógy- és fűszernövények), a savanyítással (zöldségek), a sózással (húsok, zöldségek, egyes gyümölcsök), a zsírban lesütéssel és bödönben tárolással (húsok, kolbászok), a befőzéssel (gyümölcsök, zöldségek), a homokban, fűrészporban tárolással (főleg gyökérzöldségek),a mészben tartósítással (pl. dinnye) garantálták a folyamatos élelmiszer-ellátást.

Modern kamrák jellemzői
Azóta sok minden változott, többek között az éghajlati viszonyok is. A klímaváltozás új kihívásokat hozott, az emelkedő átlaghőmérséklet és a szélsőségessé váló időjárási viszonyok miatt alaposan át kell gondoljuk a tárolási szokásainkat.
Az új kihívások, új megoldásokat követelnek:
- a hőmérséklet-ingadozás miatt fejleszteni kell a szigetelést, és szükség szerint hőmérséklet-szabályozó rendszerek beépítését kell kivitelezni
- a növekvő páratartalom miatt páramentesítőket kell használni, jobb szellőzést kell kialakítani,
- a kártevők elszaporodása miatt természetes rovarriasztókat kell alkalmazni, és hermetikusan záródó tároló edényeket kell használni.
Nem szabad megfeledkeznünk az energiahatékony tervezésről sem:
- energiatakarékos LED világításra kell váltanunk,
- hőszigetelt ajtókat és ablakokat kell beépíteni,
- napenergiával működő szellőztető rendszereket kell alkalmazni,
- rugalmas tárolási rendszereket kell kialakítani, lehetővé téve a helyváltoztatást,
- több, kisebb tároló helyiséget kell létrehoznunk a ház különböző pontjain,
- föld alatti vermeket vagy pince jellegű kamrákat kell kialakítanunk a hőmérséklet stabilizálására.
Egy jól rendszerezett kamra előnyei a következők:
- felbecsülhetetlen élelmiszertartalékot tudunk képezni a család számára,
- időt és pénzt takarít meg, hiszen alkalmat ad arra, hogy nagyobb mennyiségben szerezzük be a kedvező áron kapható alapanyagokat
- csökkenti az élelmiszer-pazarlást,
- növeli a főzés hatékonyságát,
- stresszmentesebbé teszi a mindennapokat

Tárolási alternatívák, ha nem rendelkezünk kamrával
Sokaknak nincs olyan szerencséjük, hogy nagyméretű kamrával rendelkezzenek az otthonukban. Hogyan tárolják ők az élelmiszert?
Íme néhány ötlet:
- Hűtőszekrény – ha nincs kamránk, akkor összpontosítsunk a hűtőszekrényre. Célszerű a lehető legnagyobbat vásárolni belőle, és lehetőleg fagyasztóval kombinálni.
- Élelmiszeres szekrény – ideális megoldást jelentenek az élelmiszerek tárolására, egyedi gyártás esetén akár a plafonig és érhetnek, nagy tárolókapacitással rendelkeznek.
- Klasszikus konyhaszekrények – az edényeken, tányérokon kívül, tartós élelmiszereket is tárolhatunk bennük.
- Kamraszekrények - a modern kor szüleményei, amelyek nagyon sok háziasszony dolgát leegyszerűsíti.
Kamraszekrényt, spájz helyett?
Miért is ne? Könnyen használható megoldás, ahol a különböző alapanyagok, fűszerek, lisztek, befőttek átláthatóan tárolhatók. Számos előnnyel rendelkeznek: olcsóbbak, sokkal praktikusabbak és mutatósabbak, mint egy spájz vagy kamra.
A kamraszekrény előnyei:
- átláthatóbb - a kihúzható fiókokkal szerelt kamraszekrénybe pakolt élelmiszerek mindig szem előtt vannak, így kisebb az esélye, hogy valaminek a szavatossága azért jár le, mert nem vettük észre, hogy még ott van.
- helytakarékosabb
- olcsóbb - egy spájz utólag már rendkívül drágán, és jelentős átalakítások mellett építhető be, míg egy kamraszekrény kialakítása nem növeli meg annyira a konyhabútor árát.
- könnyebben megközelíthető - a fiókok kényelmesen kihúzhatók
- egyszerűbb hozzáférni - a kihúzott fiókokat 3 oldalról is megközelíthetjük
- jobban rendszerezhető - határozottan elkülöníthetjük egymástól a különböző méretű vagy fajtájú tárolóedényeket, üvegeket, konzerves dobozokat stb.
- jól beilleszthető bármelyik konyha design-jába - hiszen az ajtaja megegyezik a konyhaszekrény anyagával, kialakításában igazodik a konyhabútorhoz
- egyéni igényekre szabható - mi mondhatjuk meg a fiókok számát és méretét, tervezhetünk bele polcokat, kihúzható részeket, kiforduló polcokat
- praktikus - a használata egyszerűbb
- bármikor kialakítható - akár utólag is
Mit, hogyan tároljunk?
Tartós élelmiszerek
A legegyszerűbb dolgunk a száraz, tartós élelmiszerekkel van. Sajnos vannak olyan kártevők, amelyek ezeknél is gondot okozhatnak, ám ha az alábbiakban olvasható szabályt betartjuk, akkor a gabonafélék, a tészták és rizs sokáig eláll.
A legfontosabb az, hogy mindig száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk őket - jól záródó dobozokban, védve a közvetlen napsugárzástól. Ezzel a módszerrel tovább frissek maradnak a fűszerek, a cukor és a kávé is.
Olajos magvak
A diófélék számára az ideális tárolási hőmérséklet a 10 és 16 fok, ettől magasabb hőmérsékleten a magas zsírtartalom miatt könnyen megavasodhatnak. Sötét, száraz helyen a megfelelő csomagolásban a hámozatlan diófélék több hónapig elállnak. Pucolva, ledarálva, és légmentesen lezárva a mélyhűtőben is tároljuk a diót, de csak a felhasználás előtt vegyük ki onnan.
Konzervek
A különböző konzerveket tanácsos hűvös, száraz, sötét helyen tárolni. Szabály, hogy felpúposodott dobozú konzervet soha ne fogyasszuk el!
A hűtőben tárolás
Vannak olyan élelmiszerek - a kolbász, a sajt és egyéb tejtermékek, a desszertek és szószok - amelyek kizárólag hűtőszekrényben tárolhatók. Zöldségek közül az articsóka, a karfiol, a brokkoli, borsó, gomba, saláta, spenót helye szintén a hűtőben van. Azonban semmiképpen ne tegyük be az uborkát, a paradicsomot, a hagymát és a krumplit a hűtőbe.
Gyümölcsök közül a hűtőben tárolható az alma, a körte, a ribizli, málna, eper, a cseresznye és a barack, de a banán, a dinnye, és a déli gyümölcsök, a citrom és az ananász hűtőbe téve elveszítik az aromájukat.
A fagyasztóban tárolás
Akár készétel, akár alapanyag, a mélyhűtőben az étel akár hónapokig eláll, hiszen a -20 fok körüli hőmérséklet meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, így a hús, a hal, a zöldségek, a gyümölcsök is sokáig eltarthatók.
Néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk:
- a zöldségeket, gyümölcsöket mindig megmosva, meghámozva, ha kell kimagozva, összevágva tegyük a mélyhűtőbe
- fagyasztás előtt ha rövid ideig blansírozzuk a zöldségeket, akkor a vitamintartalmuk és a színük is megmarad,
- a dobozokban, vagy zacskóban eltett termékekre írjuk rá a dátumot és a tartalmát, így mindig tudni fogjuk, meddig használható fel
- a fagyasztás természetesen nem jelenti azt, hogy ezen termékek korlátlan ideig használhatók: a zöldségek, gyümölcsök jelentős része maximum 15 hónapig tárolható így, a szárnyas- és marhahúsok max. egy évig, a halak és a sertés pedig legfeljebb 9 hónapig
- a fűszernövényeket vágjuk apróra és jégkockatartókban kevés vízzel vagy olajjal fagyasszuk le
Maradékok tárolása
Alapelv: nem pazarolunk, élelmiszert meg pláne nem. A maradék étel eltárolása elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de van, amikor nem az. A főtt ételnek három fő ellenségével - a levegővel, a nedvességgel és a baktériumokkal kell megküzdenünk akkor, amikor el akarjuk tárolni azokat.
Az ételek kihűtése után kisebb adagokban kiporciózva, becsomagolva akár le is fagyaszthatjuk azokat, az étel nevének és a főzés dátumának feltüntetésével.
Tárolási eszközök, amiket bevethetünk:
- frissentartó fólia - távol tartja a nedvességet a becsomagolt ételtől
- viaszpapír - nedvességálló, tovább kombinálható frissen tartó fóliával vagy alufóliával,
- alufólia - a rövidebb távú, hűtős tárolásra használjuk,
- viaszos kendő
- műanyag zacskók - sokféle létezik belőle vastagságra, méretre egyaránt
- tárolóedények
- műanyag dobozok - többségük mikrohullámúsütő-biztos,
- üveg tárolóedények - a bennük tárolt forró ételnek nem lesz kihűlés után sem mellékíze
Az élelmiszerek tárolásának megoldása mindennapos feladat, ami nagy odafigyelést és tudatosságot igényel. Legyen a te konyhádban is mindig, minden alapanyag kéznél, hogy finomabbnál finomabb ételekkel tudj kedveskedni a családodnak.
Érdekelnek további konyha témájú tartalmak? Ezeket a cikkeket mindenképp olvasd el:
Tippek, trükkök a konyha felújításához