Hogyan védd meg az otthonod a betörőktől? - DODO | Designban Otthon

Hogyan védd meg az otthonod a betörőktől?

Nincs annál elbizonytalanítóbb érzés, mint amikor egy kellemes nyaralásból hazatérve azt kell megtapasztalni, hogy amíg mi önfeledten pihenéssel töltöttük a szabadságunkat, illetéktelenek nagyon is sokat “dolgoztak” az otthonunkban. Feldúlták a személyes életterünk minden szegletét, kifosztottak bennünket, tönkretették vagy elvitték az értékeinket.

A betörők ellen mindig fontos védekezni, de nyáron kiemelt figyelmet kell erre fordítanunk. A statisztikák szerint ugyanis ebben az évszakban ugrik meg legjobban a betörések száma. Ennek az az oka, hogy egyrészt a téli fagyban és hóban nehezebben dolgoznak a bűnözők is, másrészt pedig az emberek nyáron hagyják őrizetlenül huzamosabb ideig a lakóhelyüket, ami egy erre specializálódott betörőnek lehetőséget ad a ténykedésre.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá? Erről fog szólni az alábbi cikk - tarts velünk te is!

Tedd betörésbiztossá az otthonodat!

Egy élet munkája - szokták volt mondani régen, amikor egy kész, berendezett, családi otthonról beszélgettek az emberek. Rengeteg tervezés, energiabefektetés és munka után végre abban a környezetben éltek, amiben mindig is szerettetek volna: olyan bútorok, tárgyak, színek, anyagok közt, ami elégedettséggel tölt el benneteket. És ezt a harmóniát tapossa szét egy betörés, ahol az elkövetőt csak egy dolog érdekli: a könnyű haszonszerzés.

Neki nem számít, hogy a kutatás hevében szétszaggatott terítőt még a nagymamád horgolta, vagy a nappaliban a dohányzóasztalról lesepert és összetört vázához milyen emlékek fűznek. A nyaralások idején megnő a betörések száma, ezért nem árt felkészülni mielőtt útnak indulnátok.

Statisztikák szerint a betöréses lopások elsősorban a következő esetekben történnek meg:

  • ha üres az ingatlan, azaz a tulajdonosok távol vannak
  • éjszaka vagy munkaidőben,
  • vagy, ha a lakás vagy a ház nincs felszerelve kellő mértékben biztonságtechnikai eszközökkel.

A fentieket a tolvajok könnyen kiderítik, ezért meg kell tennünk mindent azért, hogy ne kapjanak vérszemet és messziről elkerüljék az otthonunkat. Ehhez a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszert az jelentené, ha kellő hangsúlyt fektetünk a betörés elleni védelemre.

A betörők számára figyelemfelkeltő jel lehet a kint felejtett kuka, (vagy éppen a ki nem rakott kuka), a napokon át mozdulatlan, lehúzott redőnyök, a teli postaláda, amiből kilógnak a reklámújságok, és esténkénti sötétség a házban, vagy , hogy a kinti lámpa sem világít.

Otthon védelem 1

Tuti tippek a betörők ellen!

Ha te sem szeretnéd, hogy az otthonod könnyű prédának számítson a betörők szemében néhány hasznos tanácsot érdemes megfogadnod. Az Országos Kriminológiai Intézet korábbi kutatása szerint, amiben mintegy 139 betörőt kérdeztek meg, kiderült, hogy az ideális betörés időtartama maximum 10-15 perc lehet, hisz ennél több idő esetén egyre nagyobb a valószínűsége a lebukásnak. Amennyiben sikerül a betörők dolgát minél jobban megnehezíteni, jó eséllyel elállnak a cselekmény elkövetésétől.

Például: nézz alaposan körül az udvaron, hogy ne legyenek olyan tárgyak az ablakok közelében, amelyek segítséget jelenthetnek a betörők számára. Lényeges például, hogy ne maradjon jelen létra vagy kerti bútor, az ajtók, ablakok be legyenek zárva, ellenőrizd le a villanyóra szekrényt is, mert, ha a betörők hozzáférnek, akkor előre elsötétíthetik a lakást, vagy kiiktathatják az elektronikus riasztást.

Soha ne legyen az udvarod dzsungel!

Mindig tarts rendet az udvaron, és figyelj arra, hogy ne legyen túl sűrű a növényzet, mert a dúsabb lombú fák és bokrok között egyszerűen el tudnak bújni a betörők. Célszerű levágni a házhoz, ablakhoz közel található fák ágait is.

Tégy úgy, mintha otthon lennétek! Téveszd meg a betörőket

A betörőket az is segíthet távol tartani, ha felszereltetsz néhány olyan biztonsági kapcsolót, amikkel szabályozható, hogy a nyaralás alatt melyik lámpa mikor kapcsolódjon fel magától – azt a látszatot keltve, hogy otthon vagytok. Soha ne tarts otthon túl sok készpénzt vagy drága ékszereket, csak akkor, ha van otthon széfetek, amiben biztonságban tudhatod az értékeiteket.

Ne tudja boldog-boldogtalan, hogy nem lesztek otthon

 

Minél kevesebben tudják azt az infót, hogy elutaztok, annál kisebb a lehetősége annak, hogy olyan emberek is megtudják, akiknek egyáltalán nem kellene.

Ellenőrizd le az ablakokat - ez több szempontból is fontos

A nyitva felejtett ablakok nemcsak a betörések miatt problémásak, hanem a nyári viharok kiszámíthatatlansága miatt is. A lezúduló esővíz könnyen eláztathatja a lakást. Ezért ha elmentek otthonról, mindig gondoskodj arról, hogy a nyílászárók zárva legyenek. Ha van redőnyöd, akkor azt engedd le, így vihar esetén nem az ablaktáblák sérülnek meg, ráadásul ez a fizikai akadály elriaszthatja a betörőt is.

Szerezz be biztonsági zárat

Már azzal megnehezítheted a betörők dolgát, ha minden ajtót zárva tartasz, de sajnos sok esetben már ez sem elég. A gyenge minőségű zárakat egy gyakorlott betörő pillanatok alatt hangtalanul hatástalanítja. Feltétlenül célszerű olyan biztonsági ajtózárat beszerelni, ami megnehezíti a betörők dolgát és megvéd a szokásos betörési módszerektől. Amennyiben extra védelmet akarsz, akkor érdemes elgondolkodni egy másodzár felszerelésén is.

Rejtsd el a kulcsokat

Nem szabad az előszobában hagyni a kulcsaidat, vagy a a gépkocsi indítókulcsát. Megesett már, hogy nem csak a betöréssel érintett lakásból tűntek el az értékek, hanem a szem előtt lévő kulccsal az autó is új gazdára lelt.

Otthon védelem 2

Ne hagyd szem előtt az értékeket

Az értékeket sem érdemes egyszerűen felkutatható helyen hagyni - a biztosítók többsége csak akkor vállalja a készpénzre a biztosítást, ha az a falba vagy egy erős bútorhoz rögzített széfben volt tárolva. Az értékekre vonatkozó állítás a kertre és a lakásra egyaránt érvényes. A kertben például ne hagyd elől a grillt, a drága szerszámokat, és a bicikliket. Ezeket mindig helyezd el a garázsba vagy a tárolóba, amiket aztán zárj le gondosan.

Kertes házban vagy földszinten szereljünk fel függönyöket, redőnyöket, ezek olyan eszközök, amelyek megnehezítik az otthonunkba való betekintést.

Mozgásérzékelős világítás

Több felmérés eredménye is azt bizonyítja, hogy a mozgásérzékelő lámpák használata határozottan elrettenti a bűnözőket, ráadásul nem is kell sokat költeni rá.

A védekezés ezen kreatív és költséghatékony módja elegendő lehet ahhoz, hogy távoltartsa - a lámpa felkapcsolásával okozott meglepetés által - megijessze az betörőt és elálljon az eredeti tervétől.

Kérd meg a szomszédot

Semminek sem szabad azt a látszatot kelteni, hogy már régóta nem vagy otthon. Egy levelekkel, újságokkal teli postaláda is árulkodó lehet, ezért kérd meg a szomszédot, hogy rendszeresen vizsgálja át és ürítse ki a postaládádat.

A szomszédaiddal egyébként is érdemes jó kapcsolatot tartani - ezek egyike a betörés megelőzése.

Egy riasztórendszer telepítése is nagyon hasznos

A különböző riasztókat és kamerarendszereket jellemzően biztonsági szolgálat szereli fel. Mindig olyat szolgáltatót válassz, amelyiknek van a távfelügyelete is - is, így amennyiben a riasztó megszólal, azt a központban azonnal észlelik, és egy csapat azonnal elindul a házhoz, hogy elhárítsák a problémát.

Ma már szinte az összes riasztóban van lehetőség arra, hogy egyedi számkombinációkat állíts be, így ezekkel jelezhetsz tűzesetet, illetéktelen behatolást vagy akár leadhatsz a központnak néma jelzést is.

„Kamerával megfigyelt terület” – a betörők rémálma

Elsőre talán nem is hinnéd, de a tapasztalatok szerint ettől a kiírástól a házfalon a betörők a legtöbbször visszariadnak, pláne akkor, ha valóban látnak kamerákat felszerelve. A képi rögzítéssel is védett házak a betörőknek már túlságosan nagy rizikót jelentenek. A megfigyelő rendszerre abban az esetben van a legnagyobb szükség, ha a telek nagysága miatt nem látható be teljesen. A kamerarendszerek kínálata nagyon széles, nagyon nagy a választék. Léteznek analóg (AHD), HDI-SDI és IP kamerarendszerek - mindegyik képes rögzíteni, sőt tárolni felvételeket, illetve van lehetőség távoli elérésre is. A rendszerek között csatlakozási és technikai különbségek vannak, a legmodernebbek az IP kamerák.

Mielőtt vásárolnál, kérdezz meg egy szakembert. A fő panelt alaposan el kell rejteni és nem a bejáratban felszerelni - a betörők így nem tudják elvágni a vezetékeket és kikapcsolni a kamerákat. A legjobb megoldásnak az számít, ha a központi egységet a lakásban helyezed el, illetve a telefonon is meg tudod nézni a megfigyelők állapotát.

Pakold el a kertből a drága eszközöket - felhívást jelentenek keringőre!

A betörők számára csalogatók lehetnek a kertben tárolt szép bútorok, tárgyak, rollerek vagy biciklik. A könnyen mozgatható darabokat tedd tárolóba, hogy ne legyenek szem előtt. Amennyiben elutazol, akkor a bútorokat is érdemes letakarni egy lepedővel.

Otthon védelem 3

Jöjjön-menjen a család

Ha több hetes utazást terveztek indulsz, akkor beszéld meg a rokonaiddal, hogy néha néha tegyenek látogatást az otthonodban. Így ellenőrízni tudják, hogy minden rendben van-e, másrészt a betörőket is elriasztja az, ha látják, hogy a házban mozgás van.

Használd óvatos körültekintéssel a szociális médiát

A szociális média az életünkek már szinte az elengedhetetlen részévé vált. Azonban nagyon oda kell figyelned, hogy miket osztasz meg ezeken a platformokon - bár elsőre jó ötletnek tűnhet az ismerőseinkkel tudatni a jó hírt, hogy a következő hetet a tengerparton töltjük, de mégis célszerűbb inkább elkerülni ezt. Ha ugyanis olyan személy olvassa a bejegyzést, akinek nem rosszak a szándékai, akkor az nagyon könnyen ki tudja használni ezt az információt. A nyaralási beszámolódat érdemes hazaérkezés után megosztanod.

Ajtóerősítő vasalatok

A betörők többsége nem tervezi meg alapos aprólékossággal a behatolást, és legtöbbször egy jól elhelyezett rúgással, vagy teljes testtel történő lökéssel töri ketté az ajtófélfát, vagy az ajtót. Ezen módszerek ellen nyújthat nagy segítséget a zárak bevasalása.

Az ajtó vastagságának, valamint bejárati kilincs és a reteszhenger távolságának ismeretében szerezz be lehetőleg dupla körbetekerhető ajtóerősítő- és ajtófélfa erősítő lemezkészletet - hosszú, rozsdamentes acél facsavarokkal.

Rögzíthető széfek

A kisebb biztonságosan zárható széfeket már 20 000 forinttól megkaphatod. A velük kapcsolatos gond inkább úgy merül fel: hogyan tudod azt megakadályozni, hogy az egészet elvigyék.

A falba építhetőkhöz képest sokkal biztonságosabbak a padlóhoz rögzíthető változatok, mivel a födém jóval szilárdabb rögzítést jelent, mint a fal.

Otthoni kamerakészlet

A neten napjainkban már pár kattintással olcsón rendelhetsz három kamerás, vezeték nélküli kamera készletet, amelynek a működéséhez csupán AA-s ceruzaelemek és WiFi kapcsolat kell. Optimálisan elhelyezve ezek a kamerák képesek az otthonod sok négyzetméterét lefedni, ráadásul mivel mozgásérzékelővel vannak felszereltek, csak behatolás esetén aktiválódnak.

A rendszer ekkor riasztást küld az okostelefonodra, miközben a rögzített videót automatikusan feltölti egy felhőtárhelyre. Nagyon sok múlik azon is, sikerül-e olyan kreatívan elhelyezni a kamerákat, hogy azokat ne szúrja ki a betörő rögtön.

Mindenki ismeri az „álkamera trükköt” és még ma is sokan alkalmazzák. Egy a ház falára erősített, nagyon valódinak tűnő kamera eltántoríthatja a betörőket, de jobban jársz, ha csak egy kicsivel több összeg befektetésével valódi kamerát vásárolsz.

Kutyaugatás, még kutya nélkül is

A kapura vagy ajtóra kitett „Vigyázz, a kutya harap!” tábla használata akkor is célszerű, ha éppen nincs háziállatunk. Abban az esetben pedig, ha a betörő már eljutott az ajtónkig és éppen a felfeszítésén dolgozik, szerezhetünk egy ugató hangot kiadó készüléket, amelynek a radar szenzora érzékeli a falakon keresztül a mozgást, majd hangos és valósághű kutyaugatással riasztja el a betörőt.

Tipikus hibák

A szakértő szerint léteznek olyan tipikus hibák, amelyeknek az elkövetése előrevetíti a közeledő bajt. Ilyen például:

  • ha fűnek-fának dicsekszünk a nyaralási terveinkről
  • nem ellenőrizzük az ajtókat, ablakokat
  • szem előtt tartjuk az értékeinket
  • nem alkalmazunk sem riasztót, sem más vagyonvédelmi módszereket (elektronikus védelmet (riasztórendszerek, távfelügyelet, kamerák stb.) és a mechanikus védelmet (zárak, rácsok, biztonsági ajtók stb.).

Ne hagyd, hogy az értékeidért való aggódás beárnyékolja az önfeledt nyaralás pillanatait - gondoskodj előre a vagyonvédelemről!


További hasznos cikkeket találsz blogunkon, böngéssz köztük bátran:

Minden, ami a szép pázsithoz kell

Konyha a kertben - kert a konyhában…

Keresés